Door Hans Kraay jr. bewierookt ‘type-N’Golo Kanté’ mikt snel op Eredivisie

Vrijdag, 25 september 2020 om 18:45Chris Meijer • Laatste update: 18:48

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Kevin Felida, de door Hans Kraay junior bewierookte ‘N’Golo Kanté van FC Den Bosch’.

Door Chris Meijer

Gebiologeerd kijkt Hans Kraay jr. naar de beelden van de wedstrijd tussen FC Den Bosch en FC Dordrecht. “Kijk hier”, wijst de analist van FOX Sports als te zien is hoe Felida een perfecte sliding uitvoert en een afgemeten lange bal geeft. “Dit maak je niet veel mee. Iemand die aan én zonder de bal heel goed is. Hij maakt geen overtredingen, doet alles op techniek, heeft overzicht, kan een pass geven.” Als het fraaie doelpunt van Felida die de wedstrijd deed kantelen en de 2-1 overwinning van FC Den Bosch inleidde in beeld komt, zucht Kraay jr. een slaak van bewondering. “Deze neemt hij geweldig. Het is een klein beetje een dropkick, bewust aan de zijkant geraakt. Dit is zo’n goede voetballer. Alles onder de top-vijf of top-zes van de Eredivisie kan hem gebruiken. Hij maakt sc Heerenveen, Heracles Almelo, FC Emmen, PEC Zwolle en ADO Den Haag beter. Niet dat we de nieuwe Messi aan het werk zien, maar wel een goede voetballer.”

Het artikel gaat verder onder de video
Lampard reveals Kante injury ahead of Norwich clash
Meer videos

Er verschijnt een glimlach bij Felida als hij een aantal dagen later geconfronteerd wordt met de woorden die Kraay jr. in de studio van FOX Sports over hem bezigde. “Ik heb het hier en daar gelezen op internet. Dat is altijd leuk om te horen, ja. Ik denk dat ik een speler ben zoals hij het omschrijft, dat ik kan voetballen en mijn verdedigende taken uitvoer. Ik ben goed bezig en moet het volhouden, dan komt een volgende stap vanzelf wel. Als het niet deze periode is, is het wel in de winterstop of aan het einde van het seizoen”, constateert Felida nuchter. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt er voor de middenvelder een rol als steunpilaar in het elftal van FC Den Bosch in het verschiet te liggen. Felida mag dan pas 20 jaar oud zijn, maar met een totaal van 74 officiële wedstrijden in de hoofdmacht achter zijn naam behoort hij tot de meest ervaren spelers.

Felida debuteerde in 2017 al op net achttienjarige leeftijd in de hoofdmacht van FC Den Bosch. Dát was waarvoor hij een kleine vier jaar eerder in Brabant terechtkwam. Felida groeide op in Spijkenisse, onder de rook van Rotterdam. Zijn talent bij het plaatselijke SCO’63 viel al snel op, in eerste instantie bij Feyenoord. Na een stage in Rotterdam-Zuid kreeg hij het advies om hogerop te gaan spelen, waarna hij de overstap naar vv Spijkenisse maakte en daar uiteindelijk een overstap naar Excelsior verdiende. “Ik ben na één jaar weggestuurd bij Excelsior, tot de dag van vandaag weet ik niet waarom. Er is geen reden gegeven. Ik heb die dag echt gehuild, dat weet ik nog heel goed. Het was een mentale klap”, blikt Felida terug. De vlotte prater valt even stil als de grootste teleurstelling uit zijn nog prille loopbaan ter sprake komt. Felida keerde terug naar Spijkenisse en slaagde er binnen een seizoen in om terug te keren bij een profclub. FC Den Bosch kreeg de voorkeur boven NAC Breda, omdat zijn huidige club ‘alles iets beter geregeld had’.

“Je zou denken dat het een behoorlijk verschil was met Excelsior, maar dat valt wel mee. Ik woonde in Spijkenisse en zat in Rotterdam-Oost op school, wat met de metro al een uurtje reizen was. Vanuit daar ging ik naar de training en dan kwam ik rond zeven uur weer thuis. Bij Den Bosch was het precies hetzelfde, maar ging ik iets eerder weg van school. Er speelden meer jongens uit de regio bij Den Bosch, waardoor we iedere dag met het busje naar de club werden gebracht. Het waren lange dagen, maar we hebben er wat leuks van gemaakt”, vertelt Felida. In Den Bosch ontwikkelde hij zich stormachtig, want de middenvelder stroomde al snel door richting het beloftenteam en daarna de hoofdmacht. “Ik wilde zo snel mogelijk het eerste halen en van daaruit kijken hoe mijn toekomst eruit zou zien. Dat is gelukt tot nu toe, ik had niet eerder ergens kunnen doorbreken. Alles is op het juiste moment gegaan.”

Felida tijdens zijn eerste seizoen bij de hoofdmacht van FC Den Bosch, in februari 2018.

Toch verliep de weg van het vroege debuut naar de status van basisspeler niet zonder obstakels. In het slot van seizoen 2017/18 stond Felida geregeld aan de aftrap en hij dacht die basisplaats te kunnen doortrekken in het jaar erna. Mede doordat in het kielzog van kandidaateigenaar Kakhi Jordania de nodige spelers werden aangetrokken, pendelde Felida twee seizoenen geleden nog tussen de basis en de reservebank. “Voor mijn gevoel beleefde ik toen al mijn doorbraak. Ik stond geregeld in de basis en als ik er niet in stond, kreeg ik vaak een vage reden. Soms werd ik man van de wedstrijd en dan zat ik een week later op de bank, omdat ik ‘een jonge speler was’ en nog geen hele wedstrijd aankon. Dat vond ik een beetje te vlak en jammer, ik werd vaak geslachtofferd.”

“Wil Boessen sprak het vertrouwen wel uit, maar hij liet het verder niet zien. Ik weet niet wat daarachter speelde. Hij heeft wel leuke dingen gezegd over mij gezegd in de media, bijvoorbeeld dat ik opgeroepen moest worden voor de jeugdteams van Oranje. Die woorden kwam hij alleen niet helemaal na. Aan de andere kant heeft hij me mijn debuut gegund en was hij heel goed voor me, hij is een goede man”, gaat Felida verder. Boessen zei in september 2018 dat de middenvelder een uitnodiging verdiende voor Oranje Onder-19. “Destijds was ik achttien en ik speelde regelmatig in de basis, we stonden ook nog eens bovenaan. Ik kon me er wel in vinden dat ik een kans had kunnen krijgen in de voorselectie of stagedagen, dat ze me in ieder geval konden bekijken. Het is er helaas nooit van gekomen. Er is ook nooit contact geweest verder, naar mijn weten.”

De bizarre maand van Bicentini: ‘Hiddink had mij toch kunnen bellen?’

Voetbalzone sprak uitgebreid met Remko Bicentini over zijn opvallende vertrek als bondscoach van Curaçao.Lees artikel

Felida had al wel international kunnen zijn, daar hij al werd opgeroepen voor de nationale ploeg van Curaçao. “Maar ik heb tegen hen gezegd dat ik eerst een stap hogerop wil maken en daarna pas een keuze maak. Ik wil het nog even open houden, ik heb er alle vertrouwen in. Er is contact geweest met Remko Bicentini (die onlangs als bondscoach vervangen werd door Guus Hiddink, red.), ik heb hem meerdere malen gesproken en er is heel veel vertrouwen. We hebben een goede band, hij is een aantal wedstrijden komen kijken en aan de staf ligt het zeker niet.” Die stap hogerop zou zomaar spoedig kunnen volgen, daar hij begonnen is aan zijn tweede seizoen als onbetwist basisspeler. Nadat de overname door Jordania afketste, vertrokken er een jaar geleden de nodige spelers, verving Erik van der Ven Boessen als trainer en dwong Felida definitief een basisplaats af. “Mijn contract is opengebroken dankzij Jordania, dus ik weet niet hoe het zou aflopen als hij de club wel had overgenomen. Het verhaal heeft misschien wel twee kanten, ik heb hem weleens gesproken en ik begreep dat hij veel vertrouwen in mij had.”

De afgelopen weken heeft Van der Ven zijn formatie omgegooid van 4-3-3 naar 4-4-2, waardoor de rol van Felida ietwat veranderd is ten opzichte van de vorige jaargang waarin hij 29 officiële wedstrijden speelde. “Normaal gesproken spelen we 4-3-3 met de punt naar achter, waarin ik als zes speel en het best tot mijn recht kom. Nu spelen we met een vlak middenveld en dat maakt het wel iets anders. Maar als ik het goed blijf uitvoeren, kom ik nog wel in mijn kracht en kan ik van waarde zijn voor het team. Ik beweeg nu meer van links naar rechts en pak tegenstanders op in de zone. Het is moeilijk te zeggen over mezelf, maar ik vergelijk mezelf een beetje met N’Golo Kanté. Ik ruim ballen op en speel ze naar de goede kleur. Een kuitenbijter, inderdaad. Ik denk dat ik de diepte nog wat meer eruit moet halen en bepaalde situaties beter moet herkennen, nog wat dwingender moet zijn soms.”

Felida houdt tijdens het duel met De Graafschap (4-2 nederlaag) Mohamed Hamdaoui van de bal.

“De trainer verwacht van me dat ik opsta voor die jongens als het moeilijk gaat of dat ik ze blijf oppeppen als het nodig is. Die rol is wat anders dan vorig jaar, er wordt verwacht dat ik het goede voorbeeld geef. In dat opzicht heb ik wel meer verantwoordelijkheden”, vervolgt Felida over zijn huidige rol bij FC Den Bosch. Het is de vraag hoe lang Van der Ven nog kan beschikken over de middenvelder. Kraay jr. zal ongetwijfeld niet de enige zijn die hem in het vizier heeft. Tegelijkertijd steekt Felida zijn eigen ambities niet onder stoelen of banken. “Ik denk dat ik uiterlijk over een jaar een stap moet maken, dat zou het beste zijn. Het is niet erg om nog een heel seizoen hier te spelen, ik loop nog op schema. Met mijn management heb ik een plan opgesteld toen ik hier mijn contract (tot 2022, red.) verlengde.”

"De volgende stap moet een club in het linkerrijtje van de Eredivisie zijn. Daarna moeten we verder kijken hoe mijn ontwikkeling loopt. Ik zie mijn plafond nu bij een subtopper in Europa, die af en toe in de Europa League speelt”, zo klinkt het ambitieus. Er is één specifieke club die bij de onder de rook van Rotterdam opgegroeide Felida een glimlach op het gelaat tovert. “Ja, Feyenoord is natuurlijk mijn droom. Dat zou voor mij en mijn familie heel speciaal zijn. Ik heb overigens wel grotere dromen dan dat, maar het is wel een club waar ik graag wil spelen.”

Naam: Kevin Felida
Geboortedatum: 11 november 1999
Club: FC Den Bosch
Positie: middenvelder
Sterke punten: tackles, passing, overzicht

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Moet een Eredivisie-club Kevin Felida deze transferwindow nog oppikken?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door fcgrun050)

Met alle respect, de KKD is geen graadmeter.

24 september 2020 om 00:42

Als je goed bent ben je goed, dan maakt het niet uit uit welke competitie je komt. Sommige toekomstige (en huidige, en oud) sterspelers komen nou eenmaal uit een jeugdopleiding van een club die niet traditioneel om de prijzen speelt, en soms zit die club een divisie lager. Kan toch?lewandowski kwam uit de Poolse, Van Nistelrooy uit de KKD en Ngolo Kante zelf kwam ook uit de 2e divisie in Frankrijk. Vardy kwam zelfs van nog verder.ik ben het met je eens dat hij het nog wel moet laten zien, maar om te zeggen dat de KKD geen graadmeter is is wel een beetje kort door de bocht. Een goeie ras voetballer past zich aan zijn omgeving en daardoor maakt het niet uit waar je vandaan komt.

24 september 2020 om 00:44

Raakt inderdaad Kanté noch wal.

24 september 2020 om 02:08

Keuken kampioen is anders ook voor Ajax een prima leerschool geweest Janta. Vd Beek, Frenkie, De Ligt, Nouri etc hebben allemaal in jong gespeeld. Veel spelers die in jong te licht waren bevonden voor het eerste laten nu leuke dingen zien bij clubs als Twente, Willem 2 etc. Als je daar structureel uitblinkt kun je heus wel mee in de eredivisie

24 september 2020 om 11:40

Dat is naar mijn mening een slecht voorbeeld. Die jongens komen al moeiteloos mee als ze 16 of 17 jaar oud zijn en spelen die hele Keuken Kampioen Divisie aan flarden. Dan praat je nog over pubers die volledig aan het begin staan van hun carriere in een profcompetitie. Ja, de Keuken Kampioen Divisie is van een beter niveau dan een beloftencompetitie en vanwege het fysieke voetbal is het goed voor hun ontwikkeling, maar de Keuken Kampioen Divisie is verre van een goede graadmeter gebleken voor talent. Zelfs de meest middelmatige spelers kunnen daar uitblinken.

24 september 2020 om 08:34

Wij hebben destijds anders wel plezier beleeft aan Chadli. Dries Mertens was ook niet verkeerd bij fcu geloof ik.

24 september 2020 om 11:35

Dan nog heeft hij wel een punt. De laatste jaren zakken veel uitblinkers uit de Keuken Kampioen Divisie door het ijs in de Eredivisie. Ik vind de Keuken Kampioen Divisie ook absoluut geen graadmeter om de kwaliteiten van een speler te categoriseren. Dat wil niet zeggen dat er geen talent rondloopt, maar laten we eerst maar eens afwachten hoe zo'n jongen het doet op een relevant niveau.

25 september 2020 om 18:54

Maar je ziet ook spelers die in de ere divisie het aardig deden een in de kkd slecht presteren. Neem pirie van ajax. Leuk om de eer divisie maar drama in de kkd. Of spelers die bij de top leuk mee deden een lager gewoon bagger zijn. Neem een vd wiel.

Heb hem een hele wedstrijd tegen NAC gezien en de kwaliteit spat ervan af. Stapje omhoog al is het in de kkd juich ik zeker toe.

Waarom staat hier onder de top 6?
Als ik die beelden zo zie zou dit een fantastische speler zijn voor elke club in de eredivisie...
Ik heb deze speler verder nog nooit zien spelen hoor dus misschien ben ik te positief?
Maar van wat er in het filmpje er onder te zien is zou dit voor een AZ of Feyenoord ook een geweldige speler zijn! (En die eindigen meestal top 5)..

Geloof me, ik heb alle wedstrijden dit seizoen gezien. En in elke wedsrrijd was hij de beste man bij den bosch. Hij heeft zoveel rust aan de bal, en kan zich uit alle moeilijke situaties voetballen, beetje zoals frenkie de jong dar kan met zn schijnbewegingen. En heeft een goede tackle en pass. Ik denk echt dat hij voor alle clubs, op inderdaad de ajax psv feyenoord az na, gewoon goed mee zou kunnen.

24 september 2020 om 11:33

Tja, lekker objectief. Vooralsnog speelt die jongen net een paar jaar bij Den Bosch en laat hij het zien in de Keuken Kampioen Divisie. Dat is totaal geen graadmeter om een speler in een bepaalde categorie te plaatsen. In de afgelopen jaren zijn er meer dan genoeg voorbeelden van spelers die uitblonken in de Keuken Kampioen Divisie en door het ijs zakten in de Eredivisie. Laten we eerst maar eens afwachten hoe zo'n jongen zich ontwikkelt, want een speler lijkt al snel goed in de Keuken Kampioen Divisie.

24 september 2020 om 11:46

Ja het is hoe je het noemen wil, objectief, of goed beeld ondat ik hem al 2 jaar elke wedstrijd heb zien voetballen. En geloof me, als den bosch supporter heb je weinig reden tot juichen. Dus dit soort spelers vallen dan op. Tuurlijk moet de toekomst het uitwijzen, maar zoals hij zich ontwikkeld heeft denk ik echt dat hij in de eredivisie mee kan

Bij Hans Kraay begint de leeftijd ook een beetje te tellen, geloof ik. Telkens komt hij met van die extreme voorbeelden waarin hij relatief onbekende jonge spelers portretteert als toptalent en vervolgens aan komt zetten met overdrijvingen van de bovenste plank. Eerst maar eens afwachten hoe deze jongen zich ontwikkelt, want de Keuken Kampioen Divisie is dermate slecht dat matige voetballers daar uit kunnen blinken en beloften er -moeiteloos- mee kunnen draaien.

24 september 2020 om 11:49

Denk dat je gelijk hebt dat veel voetballer gehypt worden en door het ijs zakken. Maar het is natuurlijk niet alleen kijken met kkd als graadmeter. Als je puur naar die jongen kijkt hoe die zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. En dat hij nu een sleutel speler is op zijn leeftijd in een team wat net zo jong is als de belofte teams. Dat zegt toch ook wel wat. Garanties heb je nooit. Maar per definitie zeggen het is maar kkd is ook niet voldoende als argumentatie.

24 september 2020 om 12:30

Het niveau van de KKD komt nu best dichtbij de Eredivisie nu hoor. Vroeger was dat anders, want toen kocht Groningen bijvoorbeeld Van Moorsel en Koc, spelers die in de destijds eerste divisie goed waren, maar in de Eredivisie geen pepernoot van konden. Of een Van den Boomen naar Heerenveen. Vroeger moest je echt goed zoeken voor een Mertens of een Chadli, maar laatste paar jaren zie je dat een Dessers, Veerman, Janssen, Dumfries, Van der Streek, etc. (ben heel wat andere namen vergeten) best goed meekunnen in de Eredivisie.

24 september 2020 om 14:50

FC Twente werd met een matige selectie moeiteloos nummer 1 in de Keuken Kampioen Divisie en streed met een versterkte selectie tegen degradatie in de Eredivisie het afgelopen seizoen. Dat vind ik een behoorlijk groot verschil.het verschil met wellicht het rechter rijtje is niet heel groot, maar over het algemeen is het een verschil van dag en nacht over de gehele competitie.

24 september 2020 om 16:27

Maar dat zijn twee verschillende situaties met twee totaal verschillende selecties. Pusic was degene die kampioen werd met Twente en toen kwam Garcia, die aan het begin het goed deed en op een gegeven moment ook niet meer wist wat hij moest doen. Daarnaast betekent het niet dat alle aankopen gelijk de selectie versterken, mede omdat wanneer je 11 nieuwe spelers haalt (bij wijze van spreken), dat die wel nog inpassen en totaal niet weten hoe ze bewegen en wat ze kunnen verwachten van elkaar. Aitor haalde nog steeds best hoge rendement bij Twente, bijvoorbeeld. Ik zeg niet dat alles spelers van de KKD het goed zouden doen, maar de sterspelers kunnen zeker de Eredivisie aan.

25 september 2020 om 18:57

@sirius, zonder alle hulp van de scheidsrechters waren jullie dat jaar geen kampioen geworden. Daarbij had Twente met afstand de duurste selectie. En daarnaast heb jij bij veel clubs het probleem dat ze goede spelers hebben maar ook veel beperkte. Maar in deze speler heb ik ook veel vertrouwen.

Hans kerel, doe gewoon even wat Mark Rutte zei 'Gaan zitten, en gewoon je bek houden.' Wat een praatjes heeft Kraay Sports weer!! Rare snuiter is het ook altijd al geweest! Hahaha.. Hoe kun je Kanté nou vergelijken met een jongen de KKD?! Ik weet niet hoor maar Kanté is gewoon een speler van wereldklasse!! En iedere speler is uniek dus ga alsjeblieft geen vergelijkingen maken.. Freddy Adu was ook de Amerikaanse Pelé.. Nou dat heeft hij ook zeker niet waar gemaakt.. Dus laat deze jongens ook gewoon zichzelf zijn..

24 september 2020 om 14:42

Dat doet hij ook niet. Lees het stukje nog eens

25 september 2020 om 19:49

Kante is ook gehaald uit de ligue2 en toen was het nog geen wereldtopper, waarom zou een speler uit de kkd straks geen wereldtopper worden?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.VVV-Venlo48-14
11.FC Den Bosch47-19
12.Jong PSV44-2
13.Jong AZ42-11
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. de GierUnknown
N. HendriksVerdediger
S. MaasVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

0 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Erik ten Hag heeft er nogmaals bij het bestuur van Manchester United op aangedrongen om Antony aan te trekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren