Kenneth Perez kraakt VAR af na afgekeurd doelpunt Zakaria Labyad

Zondag, 20 september 2020 om

Kenneth Perez heeft geen goed woord over voor de VAR bij de wedstrijd tussen Ajax en RKC Waalwijk. De Deense analist vindt het onbegrijpelijk dat een doelpunt van de Amsterdammers werd afgekeurd in de eerste helft na ingrijpen van de videoscheidsrechter Martin Pérez.

Ajax leek in de eerste helft op een 2-0 voorsprong te komen door Zakaria Labyad, die scoorde op aangeven van Antony. Terwijl RKC zich opmaakte voor de aftrap werd scheidsrechter Bas Nijhuis geadviseerd om naar het scherm langs het veld te gaan. Reden voor het ingrijpen van de VAR was een moment vlak voor het doelpunt, waarbij Lisandro Martínez de bal veroverde. Nijhuis zag in eerste instantie geen overtreding in de actie van de Argentijn jegens James Efmorfidis. Na het zien van de beelden besloot de arbiter het doelpunt af te keuren en RKC een vrije trap toe te kennen.

“Betutteling, dat is een beetje wat de VAR is geworden”, reageert Perez bij FOX Sports. “Je moet ingrijpen als het echt duidelijk is. Bij élk duel en élk doelpunt kun je wel iets vinden waarvan je misschien kan zeggen: mwah, dat is misschien toch wel een overtreding. Dat zag je bij Berghuis vandaag ook, bij die goal van FC Twente. Je kan iemand hebben die zegt: hij zit een beetje aan hem, dus keur die goal maar af. De VAR, blijf alsjeblieft ook een beetje weg.” Perez vindt dat de videoscheidsrechter zich wat minder met het spel zou moeten bemoeien. “Dit gebeurt in elke wedstrijd en je wordt er helemaal lijp van.”

Collega-analist Hedwiges Maduro is het eens met Perez en vindt dat de VAR juist wel had moeten ingrijpen bij een vermeende handsbal van Melle Meulensteen. Bij een doelpoging van Ajax hield hij de bal met zijn uit het doel, maar de arbitrage vond het niet genoeg voor een strafschop. “Ik vind van wel, anders is het gewoon een goal. Hij heeft zijn handen wel achter zijn lichaam. Maar het is moeilijk”, besluit de oud-Ajacied.


Poll

Het doelpunt van Zakaria Labyad is terecht afgekeurd


Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door siepie)

Als Nijhuis zelf tot een overtreding was gekomen, had ik er prima mee kunnen leven. Het was in mijn ogen 50/50. Puur interpretatie. Ik snap dus totaal niet dat de VAR hier ingreep.

20 september 2020 om 18:18

Persoonlijk vind ik de handsbal ernstiger. Dat is gewoon niet uit te leggen, want hij gaat met heel zijn lichaam bewust naar de bal toe. Vergelijk dat bijvoorbeeld eens met die rode kaart voor de handsbal van Nico

20 september 2020 om 18:21

Dat was zeker een rode kaart inderdaad. Het lijkt wel totale willekeur wanneer iets wel hands is en wanneer niet. En dat terwijl je met deze nieuwe regels zou denken dat het duidelijker zou moeten zijn geworden

21 september 2020 om 10:05

Het probleem zit hem daar meer in dat de regel niet goed is dan dat de uitvoering gisteren niet klopte. Als je beide gevallen gaat bekijken dan zijn de juiste beslissingen genomen volgens de huidige regels, alleen zou iedereen op basis van gevoel zeggen dat een andere uitkomst evengoed zou kunnen.

21 september 2020 om 10:16

Als hij stil had gestaan met zijn hand in deze positie, had ik je 100% gelijk gegeven en het ook een goede beslissing vinden. Maar in dit geval gaat hij juist naar de bal toe om hem te blokken en raakt daarbij de bal op de arm. Dan is het gewoon een penalty.

20 september 2020 om 20:08

De VAR grijpt niet in, de VAR attendeerd Nijhuiis ergens op. Nijhuis vond de overtreding zodaning ernstig dat hij het doelpunt ervoor afkeurde. Kennelijk wil Nijhuis dit jaar een stuk strikter gaan fluiten dan hij in het verleden deed.

20 september 2020 om 20:23

Dan grijpt de var toch in? Als die zouden twijfelen dan zouden ze niks zeggen. De VAR vindt dus dat dit een 100% fout was van Nijhuis.

20 september 2020 om 21:57

De VAR grijpt toch alleen in als ze denken dat de scheidsrechter een fout maakt?

21 september 2020 om 10:06

En vervolgens is het Nijhuis zelf die beoordeelt of het een 100 procent fout is.

Als hands op de doellijn geen penalty is, is hands op 30 meter van de goal geen directe rode kaart omdat je een scoringskans ontneemt. Wat zijn ze bij de VAR aan het doen joh? Die speler van RKC staat gewoon te keepen. Vorige week nog kreeg Tagliafico nog een totaal onbenullige rode kaart in een situatie wat minder zeker een goal zou zijn geweest dan vandaag. Die bal was er vandaag gewoon ingegaan. En ook het geval Martinez slaat nergens op. Het was een sliding op de bal.

20 september 2020 om 18:12

Nee, deze was gewoon geen penalty. Had zijn armen gewoon op de rug.

20 september 2020 om 18:16

Dat maakt geen zak uit. Hij stapt naar de bal.

20 september 2020 om 18:19

En gaat vervolgens met heel zijn lichaam naar de bal toe en raakt hem onder de schouder.

20 september 2020 om 18:21

Hij kan niet aan de kant gaan, kan niets anders met zijn armen doen. Terecht geen penalty.

20 september 2020 om 18:23

Hij voorkomt met zijn arm een doelpunt en heeft dus heel veel voordeel van zijn net iets uitstekende arm.

20 september 2020 om 18:25

@myvision Idd snap niet wat de ander zegt. Je ziet die gast duidelijk naar de bal stappen met zijn lichaam en licht uitstekende elleboog. Duidelijk expres, hands en dus penalty. Die nieuwe regel slaat nergens op. Want als ze zeggen geen penalty, dan kan je dus zo gewoon voortaan doelpunten voorkomen op de doellijn. Gewoon een 2e keeper, hou je arm langs je lichaam en ga met je lichaam naar de bal en hou em maar lekker tegen top. Wat een onzin.

20 september 2020 om 18:32

Yamiown, ga jij de nieuwe regels nog maar eens na.

20 september 2020 om 18:32

Yamiown. Lol. Hij had niet aan de kant hoeven gaan als hij niet met zijn arm richting de bal was gestapt😂

20 september 2020 om 20:46

Hij had zijn arm niet op zijn rug. Maakt zich bewust breder met zijn armen. Zeker penalty. En rode kaart voor doorgebroken speler vond ik ook te zwaar. Net als het afkeuren van het doelpunt van Labyad. Ik was het vandaag niet heel erg eens met de var...

21 september 2020 om 09:07

Dus je mag ook al niet meet op de bal afstappen?????. Je gaat als voetballer altijd voor de bal. Ja de bal kan tegen je arm aankomen vootal als er vanaf 3 meter afstand wordt geschoten. Ik zag geen beweging van arm naar bal (daar gaat het om), hij hield zijn arm naast zijn lichaam zover ik zag. Tja dit is aangeschoten hands en kan volgems mij de speler verder weinig aan doen. Zo is het altijd geweest (dan houdt je interpretatie over wat de var bij kan helpen wanneer nodig) en zo moet het blijven.

21 september 2020 om 10:06

Dat maakt volgens de nieuwe tegels geen zak uit. Al maakt hij een salto naar de bal, de arm zit tegen het lichaam aan.

20 september 2020 om 22:27

Taglifico kwam er lomp in, pakte een doorgebroken man en geen bal. Dat ir per ongeluk hands maakte is dan nog bijzaak, is gewoon rood. Deze man steekt zijn arm niet uit, beweegt wel naar de bal toe om m te stoppen maar kan lastig zijn arm afhakken. Hij had gegeven kunnen worden maar vindt deze beslissing ook best te verdedigen. Dat er af en toe totale willekeur zit in hands-beslissingen ben ik het wel mee eens.

21 september 2020 om 02:16

Die handsbal vond ik persoonlijk geen penalty, natuurlijk gaat hij met zijn lichaam naar de bal, hij probeert de bal te blokken dat is zijn werk. Zijn armen kon hij moeilijk dichter bij zijn lichaam houden. De goal van Labyad mocht van mij wel tellen. Als die tackle een overtreding was, dan had je op dat moment moeten fluiten en niet 2 minuten later als een uitgespeelde aanval voor een goal zorgt.

21 september 2020 om 10:10

Bij Fox lieten ze zien dat het eerste contact moment een arm van labyad op Wouters is, en het tweede contact moment een knie van Labyad op het standbeen van Wouters. Belachelijke rode kaart maar daar hoor je natuurlijk niemand over m, want geen Ajax. En maar klagen dat er zo tegen Ajax gefloten wordt.

2x onterecht dus. als je op 1 lijn staat moet het voordeel naar de aanval gaan. zo stimuleer je ook aanvallen. VAR is in mijn ogen te dominant.lijkt wel of ze gezien willen worden.liever dat teams een aantal keren het kunnen aanvragen dan bevorder je ook het spel.nu gaan teams misschien toch inhouden en dat is voor de toeschouder niet in het voordeel.

Wat een drama, echt. Stelletje amateurs eerste klas. Belachelijke beslissingen. En dan die handsbal man. Die nieuwe regel is hopeloos. Die man gaat naar de bal toe, gewoon hands en voorkomt zo een doelpunt, dus hij heeft er profijt van. Maar nee de arm is langs het lichaam zogenaamd. Oke, dus straks kan je op de doellijn gewoon de bal tegenhouden met de arm, door hem langs het lichaam te houden, hey ja me arm is langs het lichaam tuurlijk. Man, kijk gewoon naar de vraag, heeft de tegenstander er profijt van, ja hands en dus penalty. Was de arm of hand bijv. op de borst dan niet, want de bal zou dan tegen de borst aankomen. Maar dit, pff slaat nergens op.

20 september 2020 om 19:39

Ik vind de straf voor hands vaak te zwaar. Vooral in de 16. Imo moeten ze gewoon elk hands door de verdedigende partij in de 16 bestraffen met een indirecte vrije trap, tenzij het echt een bal van de doellijn halen is (à la suarez). Hoe de nieuwe regel nu is, zorgt het voor meer willekeur dan eerst het geval was.

20 september 2020 om 19:57

Of een halve corner! En die uit stand laten nemen

20 september 2020 om 20:02

@killastylo, helemaal mee eens. Ik ga er zeker van uit dat we binnen no time weer een discussie gaan krijgen. Vandaag was het niet cruciaal, maar dat kan volgende wedstrijd wel het geval zijn. Zo lang je niet expres de bal weg slaat is een penalty een te zware straf. Rood bij discutabele momenten is dan helemaal lachwekkend.

21 september 2020 om 09:12

Het gaat om de hand die wel/ niet maar de bal gaat (zucht) niet om het lichaam. Als voetballer beweeg je met je lichaam altijd naar de bal hoop ik.... Anders stop maar met voetballen. Aan je lichaam zitten ook armen (dit zou je jammer kunnen vinden) en die kunnen er nou eenmaal niet af. Dus tja.... Om nou te zeggen dat je met je lichaam niet naar de bal mag omdat de bal wel eens tegen een arm aan geramd kan worden die netjes naast het lichaam hangt.... Zullen we dan maar stoppen met voetballen?

De afgekeurde goal is onzin. De eventuele overtreding werd gemaakt op de eigen helft van RKC. Hoeveel mogelijkheden hadden de bezoekers nog om de treffer te voorkomen? Dat geldt ook voor het doelpunt destijds van Heerenveen wat werd afgekeurd in de JC ArenA toen Veltman licht werd geraakt op z'n eigen helft. Beide doelpunten hadden goedgekeurd moeten worden. Hoe dan ook zaten beide scheidsrechters/VAR wel op één lijn. Dat kan je niet zeggen toen Meulensteen duidelijk met z'n lichaam naar rechts gaat om de bal te blokkeren. Van mij part geef je de RKC speler geel, maar het is gewoon een pingel. Dit gedoe begint me echt mateloos te irriteren want wanneer Tagliafico een sliding maakt en de bal onbedoeld z'n hand raakt is het wel ineens een overtreding plus rode kaart. In de lijn van vorige week zat de VAR en Nijhuis dus vandaag fout. Trouwens bij die rode kaart in de tweede helft ging ook alles fout. Hoe kan Nijhuis daar eerst geel voor geven? Labyad was toch duidelijk de laatste man richting het doel?

20 september 2020 om 20:17

Volgens de regels is de goal volledig terecht afgekeurd, echter kun je je afvragen of de regel wel zo goed is.

20 september 2020 om 21:28

En daar twijfel ik dus over. Vanaf het moment dat er een overtreding wordt gemaakt zijn er nog genoeg spelers van RKC die de treffer hadden kunnen voorkomen. Van mij mogen ze deze regel aanpassen.

21 september 2020 om 10:09

Bij Fox lieten ze zien dat het eerste contact moment een arm van labyad op Wouters is, en het tweede contact moment een knie van Labyad op het standbeen van Wouters. Belachelijke rode kaart maar daar hoor je natuurlijk niemand over m, want geen Ajax. En maar klagen dat er zo tegen Ajax gefloten wordt.

Met de beslissingen valt prima te leven. Alleen het oponthoud vond ik erg storend! VAR moet bij twijfel gewoon niet ingrijpen. En gelukkig geen invloed op eindresultaat. Terechte zege

20 september 2020 om 20:18

Ik blijf erbij dat je de regels moet hanteren zoals de ook bij andere sporten is. Dus op aanvraag van een ploeg.

Tweede week van de Eredivisie is afgerond en de conclusie kan duidelijk gesteld worden dat er door de arbitrage gewoonweg een potje van gemaakt wordt. Beslissingen die discutabel zijn, maar vooral foutief zijn. Tenenkrommend. Maar vooral bij elk wisjewasje wordt er opnieuw via de VAR teruggekeken waar naar er alsnog foutief beoordeelt wordt.

Net als vorige week heeft de arbitrage weer zijn best gedaan Ajax af te houden van een resultaat. Het doel van de KNVB is om de competitie spannend te houden. Aan de andere kant krijgt Feyenoord een legio aan penalty’s, zoals al enige jaren het geval is.

21 september 2020 om 10:10

Bij Fox lieten ze zien dat het eerste contact moment een arm van labyad op Wouters is, en het tweede contact moment een knie van Labyad op het standbeen van Wouters. Belachelijke rode kaart maar daar hoor je natuurlijk niemand over m, want geen Ajax. En maar klagen dat er zo tegen Ajax gefloten wordt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper60
D. BlindVerdediger61
AntonyAanvaller64
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

55 fans
Aanvaller, 27 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren