Calvin Stengs krijgt razendsnelle rode kaart van Serdar Gözübüyük

Zaterdag, 19 september 2020 om 16:56Demen Bulbul • Laatste update: 18:27

Voor Calvin Stengs heeft de seizoensouverture van AZ in de Eredivisie zeer kort geduurd. De 21-jarige vleugelspeler kreeg zaterdagmiddag in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle in de zeventiende minuut een directe rode kaart vanwege een onbeholpen tackle op Kenneth Paal. Het was voor Stengs de eerste rode kaart in zijn carrière. Het stond op dat moment nog 0-0 in Alkmaar.

Het incident was scheidsrechter Serdar Gözübüyük in eerste instantie ontgaan, maar na tussenkomst van de videoscheidsrechter (VAR) kon Stengs alsnog inrukken. De jongeling van AZ ging bij een verdedigende actie van achter met gestrekt been in op Paal en leek aanvankelijk te ontsnappen aan een straf. Na tussenkomst van de VAR kon hij echter toch inrukken.

Het betekende voor Stengs zijn eerste rode kaart in 77 officiële duels voor AZ en überhaupt zijn eerste kaart in 49 wedstrijden in de Eredivisie. Statistiekenbureau Opta stipt aan dat in de historie van AZ slechts vijf spelers eerder met rood van het veld werden gestuurd in de Eredivisie.
Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door london calling)

Als die foto die hierbij staat een indicatie is dan kan ik dat snappen ja, kortsluiting ofzo? Veel te wild.

19 september 2020 om 17:03

Als je de beelden ziet ook geen twijfel hoor 😉

19 september 2020 om 17:08

Ben ik dan gek? Ik zie het niet zo om dit nu persã© te bestraffen met rood. Is het dan meer de intentie? Want de actie zelf (lees: impact) lijkt op beelden mee te vallen. Zeker als je ziet hoe snel de PEC Zwolle speler weer op staat. En al helemaal als ik het vergelijk met andere incidenten waarbij rood WEL op zijn plaats was maar deze niet werd gegeven. Iemand die dit verder wilt toelichten?

19 september 2020 om 17:10

Hahah heb de TV net aangezet voor de 0-1. AZ enorm onstuimig verder ook.

19 september 2020 om 17:14

Van achter met de noppen in zijn knieholte... hoe kan dat geen rood zijn? Dan kan die nog ergens heel ver weg de bedoeling hebben om de bal te spelen. En dan kan die speler van PEC snel weer opstaan. Maar ik neem aan dat we de actie bestraffen, niet op basis van het gevolg.

19 september 2020 om 17:22

Beetje onbesuisd, vanuit dit camera standpunt zeer zeker rood, vanuit andere hoeken en met vooral bewegende beelden is te zien dat de impact meevalt gelukkig. Als je het mij vraagt wilt Sedar weer eens te veel zijn stempel op de wedstrijd drukken. Stengs begon namelijk lekker aan de wedstrijd.

19 september 2020 om 17:24

@dedonnie - Ik snap jouw beredenering volledig. Echter zie ik wel vaker dat soortgelijke overtredingen worden weggewuifd terwijl de speler met brancard het veld verlaat.daarintegen zijn er ook genoeg situaties geweest waarin het slachtoffer het uitkermt van de pijn maar bij het dode spel moment als eerste een sprint trekt.daarom vraag ik zonder dollen, wanneer is impact of intentie belangrijker? Want ik kan niet voorstellen dat het zwart-wit wordt bekeken, want dan kun je beter een robot de analyse laten trekken. Het blijft mensenwerk, toch?

19 september 2020 om 17:28

XeqteR: er zit nogal een verschil van “ernst” tussen bewegende en stilstaande beelden. Hoop dat hierin komende jaren stappen worden gezet hoe hier op wordt geoordeeld, maar het blijft mensenwerk zoals je zegt.

19 september 2020 om 17:38

@elamdaoui1 - Ben ik helemaal met jou eens. Het blijft een zware kwestie. De introductie van de VAR brengt deze problemen meer in het licht echter creã«ert het ook een enorme voedingsbodem voor discussies.

19 september 2020 om 18:23

Ik vind deze gedachtegang onzin. Het draait helemaal niet om de impact. Als ik een duw met de schouder geef en jij valt ongelukkig en breekt je been, dan is dat niet meteen rood. Als ik jou doormidden probeer te zagen, maar jij loopt meteen weer verder, dan is dat nog steeds donkerrood.

19 september 2020 om 17:16

Uit het GIF-je word je ook niet wijzer ...

Als ik de foto zo zie... geen twijfel mogelijk.

Wat is er toch met Stengs aan de hand? Speelde afgelopen seizoen zo goed, maar nu lijkt het al de hele voorbereiding en in de Europese wedstrijden helemaal nergens op.

19 september 2020 om 17:00

Vond hem afgelopen seizoen ook veel te wisselvallig.

19 september 2020 om 17:01

Dat hij zo goed speelde is echt een eigen leven gaan leiden. Dat viel alleszins mee.

19 september 2020 om 18:27

Waarschijnlijk druk, althans; dat is mijn mening. Sinds z'n debuut in Oranje is het allemaal erg stroef wat hij laat zien. Het is ook niet makkelijk om als jonge speler van een subtopper om te gaan met verwachtingen, druk en dat soort zaken in die hoeveelheden. Niet alleen boks je op tegen de problemen die iedere jonge speler kent, maar je krijgt ook nog eens te maken met aandacht, een bepaald verwachtingspatroon en kritiek vanuit een beduidend breder publiek. Totaal geen schande, maar hij zal wel een manier moeten vinden om daarmee om te gaan. Maar goed, die jongen is in essentie goed genoeg om daar uiteindelijk van te leren.

19 september 2020 om 18:48

@peerBerwers: ik vond hem de eerste maanden van afgelopen seizoen goed, maar werd later met de week minder. Wat mij betreft zet hij die trend nu door.

20 september 2020 om 15:28

In de Eredivisie goed presterende AZ-spelers worden vaak ontzettend gehyped, veelal door de media. Niet vreemd dat er maar weinig slagen in een grote competitie. Vorig jaar werd ook al geroepen dat Stengs naar Dortmund kon en moest etc. Laat hem maar gewoon een constante speler worden bij AZ. Als dat lukt kan hij misschien een keer naar Schalke, Frankfurt, Lille of Villareal.

Door buitenlandse vrienden dit jaar voor het eerst ijshockey gaan kijken en wat is dat een verademing in vergelijking net voetbal. Heel veel actie voor de doelen, heel veel strijd, geen gezeik op de scheidsrechters, geen theater, tijdstraffen. Wat is voetbal toch een slappe sport geworden. Van fanatiek supporter is het steeds verder afgetaaid en is de voetbal interesse vrijwel verdwenen. Het is een wat wilde onhandige overtreding. Gele kaart prima of 10 minuten tijdsstraf. Een hele wedstrijd veranderen voor zoiets onhandigs vind ik persoonlijk gewoon jammer

19 september 2020 om 17:06

Zo’n gestrekt been is gewoon levensgevaarlijk dus terecht rood. Heeft niet zoveel met het slapper worden van de sport te maken. Ben het overigens niet met je oneens hoor. Als je sommige showmannetjes toch weer ziet duiken, zeuren en rollen, niet om aan te zien.

19 september 2020 om 17:06

Dan zou ik zeggen: nu nog op zoek naar een website waar ze meepraten over ijshockey en je hoeft je niet meer te irriteren

19 september 2020 om 17:23

Was natuurlijk wachten op een reactie zoals deze. Mensen wegsturen als ze voetbal niet meer leuk vinden. Prima hoor en lekker makkelijk. Ik heb nog steeds interesse in voetbal en het doet mij gewoon pijn wwt voor slappe hap het is tegenwoordig

19 september 2020 om 17:41

Ja en ijshockey doen ze op ijs, en met een puck... en op schaatsen... en met een kleiner goal. Kortom wat wil je nu zeggen dan? Wil je het vergelijken? Dus als iemand van de Tour de France met een gebroken heup een rit uit rijd, betekent dat die speler van Zwolle een slappeling is ? Beetje vreemd allemaal

19 september 2020 om 17:07

Ijshockey moet je niet voetbal gaan vergelijken joh. Dat zijn mannen met vrouwen vergelijken zo’n groot verschil is het hahah. Ik kijk het ook soms en het is echt een verandering om te zien. Zo hoort sport te zijn maar goed verschil moet er zijn he

19 september 2020 om 17:08

Hou het dan lekker bij ijshockey voortaan en geniet (terecht) van de beuken bij spelers die met bescherming spelen, maar zo'n tackle als deze is gewoon ongekend gevaarlijk.

19 september 2020 om 17:09

Je vergeet wel even dat ze bij Ijshockey een heel harnas aan hebben..twee sporten die je totaal niet kunt vergelijken en ook niet relevant voor deze situatie. Het was een aanslag van Stengs en heeft daar geheel terecht een rode kaart voor gekregen.

19 september 2020 om 17:16

Zover afgetaaid dat je wel op voetbalzone de artikelen leest en voetbal n slappe sport terwijl voetballers alleen scheen Dekkers hebben en de echte kerels van ijshockey van top tot teen beschermd zijn, wie is nou slap, misschien net zo slap als je comment. Ga dan lekker ijshockey kijken en val ons niet lastig met je negatieve kijk op voetbal pfff

19 september 2020 om 17:20

Dan blijf jij toch lekker ijshockey kijken.. Verwacht alleen niet dat veel mensen uit Europa je gelijk gaan geven. Er is een reden dat het geen eens in de top tien van populairste sporten wereldwijd staat. Terwijl tafeltennis er bijvoorbeeld wel tussen staat. Daarnaast vergelijk je appels met peren als je kijkt naar de uitrusting die beide sporters gebruiken. En even met gestrekt been van achter inkomen word niet voor niets zo zwaar gestraft. Als je dit goed keurt tijdens voetbal wedstrijden dan blijven er geen spelers meer over slimmerik. Voetballers hebben geen hele bepakking, helmen met een vizier of een rooster, dikke handschoenen en overal bescherming aan. Dat is pas pussy!

19 september 2020 om 17:24

Wat betreft zulke tackles: dat is wel echt een oneerlijke vergelijking, en ook een incorrecte. In elke sport, ook ijshockey, staat veiligheid uiteindelijk wel bovenop. In ijshockey hebben ze nou eenmaal een enorm beschermend pak, dus dan kunnen ze ook zo ruw spelen. In rugby hebben ze die bescherming niet, maar zijn er wel strikte regels voor hoe je moet tackelen. Als je het verkeerd (=onveilig) doet wordt je ook hard gestraft, net zoals in voetbal. Een overtreding als deze van Stengs is gewoon een overtreding die iemands carriere kan beeindigen. In andere sporten wordt dat net zo hard bestraft als in voetbal (of is het niet nodig vanwege beschermende kleding). Als jij het voor het zeggen zou hebben zouden we dus een sport krijgen waarin elke wedstrijd wel een aantal spelers langdurig geblesseerd worden geschopt? Leuk hoor.. En ook leuk voor de clubs, na een paar maanden heb je geen speler meer over. Los daarvan is al het theater en schwalbes in voetbal wel erg jammer. In dat opzicht vind ik andere sporten wel een verademing.

19 september 2020 om 17:31

Ik ga wel eens naar de lokale ijshockeyclub hier, maar ik kan de puck nooit volgen. Ik wacht gewoon tot een team juichend wegschaatst en het goal liedje sleelt in het stadion. Die bodychecks zijn wel geinig, maar geef mij maar voetbal.

19 september 2020 om 17:43

Haha precies dit. Ik zit ook te turen en te turen maar ik zie die puck gewoon nooit...

Slot moet eens even ballen tonen en hem goed laten banken. Laf gedoe, gaat nergens over wat Stengs doet en laat zien. Zwak karakter en moet echt even op de vingers getikt worden.

19 september 2020 om 18:18

Maar goed, ik denk niet dat AZ een betere speler achter de hand heeft. Ze hebben een leuk elftal, maar alles wat daarachter komt is vrij matig. Ook wel een beetje het lot van clubs onder de traditionele top 3.

Als de foto enige indicatie is gaat er iemand de komende weken vanaf de tribune mogen kijken denk ik zo.

19 september 2020 om 17:20

Het zal vast wel een paar wedstrijden schorsing worden. Het was hoog en van achteren maar ik had eerder het idee dat het buitengewoon lomp was dan een vliegende tackle op hoge snelheid om een speler de wedstrijd uit te schoppen. Die speler stond ook niet voor niets direct weer op, zonder te klagen, om verder te spelen.

19 september 2020 om 17:24

+1 Zo heb ik de situatie ook ervaren.

19 september 2020 om 17:30

De intentie maakt toch helemaal niet uit? Het gaat om de overtreding. Of het nou lomp of bewust was. Ze moeten de overtreding an sich straffen, niet de intentie.

19 september 2020 om 17:33

Natuurlijk is intentie een factor. Als je in een luchtduel met je elleboog iemand raakt of dat je in een luchtduel express een hoek uitdeelt met je elleboog is toch ook een verschil?

19 september 2020 om 18:05

Intentie maakt geen enkel verschil. Een gestrekt been is een gestrekt been. Elleboog is nou net een van de weinige dingen waar intentie wel verschil maakt. Daar is bij een gestrekt been geen sprake van.

19 september 2020 om 19:42

Voor de rode kaart maakt de intentie geen verschil, maar voor de straf maat wel.

Die commentator man man, wat maakt het uit dat het niet zijn intentie was. Gewoon smerige tackle. Rood is terecht.

19 september 2020 om 17:11

Je hebt helemaal gelijk! Die man is volgens mij heel erg blij met Stengs haha

Heeft natuurlijk tijden gehoord dat het zo'n grote is en nu het even niet lekker loopt raakt hij gefrustreerd. Smerige overtreding.

Typisch een aanvaller die wil laten zien dat hij niet te beroerd is om ook het vuile werk op te knappen. Zoiets gaat zelden goed. Berghuis kan er over meepraten.

19 september 2020 om 18:21

Tja, die jongen is (nog) niet in vorm en dan zie je vaak dat zo'n jonge speler over-ijverig wordt. Dat in combinatie met bewijzingsdrang en dan wil een aanvaller dit soort overtredingen weleens maken. Een harde leerschool voor Stengs sinds z'n debuut in Oranje, maar wel 1 waar hij overheen zal moeten groeien om een volgende stap te kunnen maken. Tot nog toe zie je bij AZ waarom het mentaal zo moeilijk is om langer dan 1 seizoen de aansluiting te vinden en zeker met een relatief jonge selectie.

Ik ben er van overtuigd dat dit niet de bedoeling was, maar bepaald handig is het niet.

Terecht. Zo simpel is het. 5 wedstrijdjes. Is toch alles behalve zichzelf de laatste tijd. Laat hrm maar even bezinnen dan.

Ben ik nu gek, maar op de foto lijkt de scheids naar dit duel te kijken.. dit is toch overduidelijk rood! Ach, fijn dat de Var bestaat, onnozel gedrag uitbannen. Ik gok op 3 duels rust voor Stengs.

Ik denk ook terecht alleen jammer dat die scheidsrechter dit weer niet zelf durft te beslissen. Goed te zien dat hij er 100% zicht op heeft.

Een onbeholpen tackle van een aanvaller die zijn tegenstander lichtjes raakt. Hier moet je geen rood voor willen geven. Zag ook absoluut niet dat Stengs de intentie had om iemand te blessures.

19 september 2020 om 18:24

Dan had Tagliafico ook geen rood hoeven hebben

19 september 2020 om 18:41

Eens, dat vond ik ook totaal geen rode kaart. Speler lag al op de grond en ook nog eens op 35 m van het doel, met schuurs nog in de buurt.

Zat naar de Tour te kijken en vergat bijna de wedstrijd AZ tegen Zwolle. Viel wel met mijn neus in de boter, ik zag dat AZ met 10 man speelde en pakte nog net dat ene doelpunt mee.

Blijf het vreemd vinden dat de scheids er bovenop stond en gewoon door liet spelen.

Dit is gewoon paars, 100000% rood zeg. Stengs is enorm gefrustreerd in het begin van dit seizoen, dat is duidelijk

Typische onbeholpen overtreding van een aanvaller. Heb totaal niet het idee dat Stengs de intentie had om iemand te blesseren maar het is natuurlijk wel rood gezien het risico.

Ah, vliegend met gestrekt been, De Rossi zou trots zijn

Vorig seizoen bijna dezelfde overtreding gemaakt door Berghuis tegen AZ en hij kreeg geel , wat is het verschil ?

19 september 2020 om 18:22

Wellicht een andere scheids, andere interpretatie, misschien kwam Berghuis goed weg?

19 september 2020 om 21:36

Berghuis vond ik eerlijk gezegd nog erger. Dat was gewoon puur om te blesseren. Dit is ook gewoon dom en dient keihard afgestraft te worden hoor daar niet van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. WijndalVerdediger341
J. KarlssonAanvaller3211
C. StengsAanvaller307
D. KunstAanvaller00
M. BizotKeeper330
Elber EvoraKeeper00
A. KrulKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren