Is plotselinge daadkracht genoeg voor tegen de klok vechtend Heerenveen?

Zaterdag, 19 september 2020 om

De zomerse transfermarkt zorgt ieder jaar weer voor een komen en gaan van spelers in de Eredivisie en door de coronacrisis wordt dit seizoen extra veel creativiteit gevraagd van technisch directeuren. Zij moeten met vrijwel lege portefeuilles handelen, waardoor ze in veel gevallen vissen in dezelfde vijver. SC Heerenveen besloot door het ontstane begrotingstekort lange tijd de hand op de knip te houden, tot er plots financiële ruimte ontstond dankzij de verkoop van sterspeler Chidera Ejuke. Nu wordt er in rap tempo alsnog een zo sterk mogelijke selectie op de been gebracht, met als doel hoger te eindigen dan de tiende plaats van vorig seizoen. Is die ambitie realistisch of moet er nog te veel gebeuren voor de Friezen? Voetbalzone legt de selectie onder de loep met behulp van sportanalysebedrijf SciSports.

Door Thijs Verhaar

Zes oefenwedstrijden, zes nederlagen. Dat zijn de niets verhullende cijfers uit de voorbereiding van Heerenveen. De ploeg maakte bovendien slechts drie goals en kreeg er zeventien tegen. “En toch kan ik deze ploeg niets verwijten”, verzuchtte trainer Johnny Jansen na afloop van het met 0-1 verloren oefenduel tegen PEC Zwolle. De coach zag dertien spelers vertrekken en kreeg er tijdens de voorbereiding slechts vier voor terug. Zodoende moest hij noodgedwongen spelen met jonge talenten van achttien, zeventien en in het geval van Timo Zaal zelfs zestien jaar. Zij deden wat ze konden, maar zijn nog niet van Eredivisie-niveau. Groot was daarom de opluchting toen Ejuke op 28 augustus voor een som van 11,5 miljoen euro verkaste naar CSKA Moskou. Daarmee was in één klap het operationele tekort gedicht en bleef er zelfs voldoende ruimte over om de selectie op peil te brengen. Dat heeft sindsdien geresulteerd in de komst van Henk Veerman, Oliver Batista Meier, verdediger Pawel Bochniewicz en Ulysses Llanez, terwijl vrijdag om 12.00 uur ook de komst van Jan-Paul van Hecke officieel is beklonken.

Voetbalzone neemt hun statistieken en die van de eveneens deze zomer verwelkomde Sieben Dewaele, Erwin Mulder en Joaquin Fernández onder de loep en waagt zich aan een voorspelling over hun meerwaarde op basis van de cijfers van SciSports. Het sportanalysebedrijf verzamelt data van bijna 200.000 voetballers en honderden competities, waardoor spelers eenvoudig te vergelijken zijn. Ook kent het bedrijf ratings toe aan spelers en wordt aan de hand van een algoritme een niveau bepaald wat de speler in zijn piekjaren kan bereiken. De SciSkill Index (een score tussen de 0 en 180) zegt per definitie niet of iemand voetbaltechnisch de beste of slechtste is, maar toont aan of iemand op een bepaald niveau een invloed heeft gehad op het teamresultaat. Hoe hoger de score is, hoe hoger de kans dat hij een positief effect heeft op het wedstrijdverloop. De gegevens zijn uiteraard gebaseerd op het verleden en bieden dus geen garantie op de toekomst, waar de spelers in een nieuwe omgeving moeten zien te aarden. Wel geeft het een indicatie van wat Heerenveen ongeveer mag verwachten van de nieuwelingen.

Technisch directeur Gerry Hamstra (rechts) met Dewaele. Vervolgens schakelde hij nog twee keer snel voor Mulder en Fernández, maar daarna bleef het lang stil, waardoor hij nu een forse eindsprint moet inzetten.

Onder de veertien vertrokken spelers bevonden zich ten eerste drie keepers, dus moest technisch directeur Gerry Hamstra deze zomer allereerst aan de slag om opvolgers van Warner Hahn, Filip Bednarek en Trevor Doornbusch te vinden. Veteraan Maarten Stekelenburg werd even genoemd, maar hij koos voor Ajax en zag hoe Erwin Mulder wel inging op het aanbod uit Friesland. De 31-jarige sluitpost stond tussen 2015 en 2017 al onder de lat bij Heerenveen en keerde deze zomer terug na een verblijf van drie jaar bij Swansea City. Daar belandde hij in het laatste seizoen op een dood spoor en voor zijn komst was geen transfersom vereist. Met zijn SciSkill van 47,0 is hij op papier minder sterk dan zijn voorgangers, maar zijn ervaring is bijzonder welkom in de jeugdige ploeg. Een echte concurrent heeft hij nog niet, want de zeventienjarige Jaimy Kroesen is momenteel de enige andere doelman in de 22-koppige selectie.

In de defensie heeft Heerenveen deze zomer ook een flinke jas uitgedaan, al is men na de verkoop van Ejuke wel effectief aan de slag gegaan om dit gat te dichten. De Friezen besloten de aflopende contracten van centrumverdediger Daniel Höegh en Ricardo van Rhijn niet te verlengen, terwijl ook de huurperiode van Van Hau Doan ten einde liep. De Vietnamees vormt geen groot gemis, maar het afscheid van Sven Botman behoeft wel de nodige aandacht. De jongeling werd gehuurd van Ajax en kende een bijzonder sterk seizoen. Hij ontpopte zich als een echte leider in de defensie en die rol moet vanaf nu worden opgepakt door Pawel Bochniewicz. De 1.96 meter lange Pool is afkomstig van Górnik Zabrze en werd net voor de competitiestart vastgelegd. Met een SciSkill van 56.1 wordt hij iets lager ingeschaald dan Botman, maar met zijn potentieel van 68.0 misstaat hij evenwel niet bij een ploeg als Heerenveen.

De boomlange Pawel Bochniewicz maakte in zijn debuutwedstrijd als defensieleider meteen ook zijn eerste goal en achterin hield hij knap de nul.

Bochniewicz lijkt dit seizoen het centrale duo te gaan vormen met Ibrahim Dresevic, de Friezen trouw is gebleven. Samen zijn ze op dit moment allebei sterker dan Joaquín Fernández, die deze zomer werd opgepikt bij Club Atlético River Plate uit Uruguay. De jeugdinternational leek in eerste instantie gehuurd te worden, maar Heerenveen slaagde er toch in om hem direct definitief vast te leggen. Hij heeft daarom drie jaar de tijd om richting zijn potentieel van 70.5 toe te werken. Daarmee kan hij op termijn uitgroeien tot een vaste basisspeler; iets wat op dit moment nog te vroeg lijkt te komen met zijn SciSkill van 45.7. Hetzelfde geldt in principe ook voor de qua cijfers vergelijkbare huurling Jan-Paul van Hecke, die vorig seizoen veel indruk maakte bij NAC Breda en vorige week is gekocht door Brighton Hove & Albion. Hij gaat in Friesland zijn debuut maken in de Eredivisie en moet zorgen voor extra concurrentie. Daarmee heeft Jansen eindelijk vier volwaardige centrumverdedigers in de gelederen, dus gaat de aandacht nu uit naar een linksback om Lucas Woudenberg scherp te houden.

Op het middenveld zijn er momenteel geen grote zorgen voor trainer Johnny Jansen. De club slaagde er knap in om Joey Veerman aan boord te houden en ook vaste basisspeler Rodney Kongolo blijft de Friezen trouw. Hicham Faik is wel verkocht en zijn vertrek is preventief opgevangen met huurling Sieben Dewaele. De Belgische verdedigende middenvelder speelde afgelopen seizoen vijftien wedstrijden mee bij Anderlecht en mag zich nu een seizoen lang laten zien in Heerenveen. Met zijn SciSkill van 42.0 is hij in ieder geval op papier veel minder sterk dan zijn kompanen Veerman en Kongolo, die allebei eenvoudig mee kunnen draaien in de subtop. Dewaele heeft echter wel een potentieel van 59.3, waardoor hij dichter naar dat niveau toe kan kruipen. Vooralsnog is de Belg zelfs met zijn mindere score verzekerd van een basisplaats op het driemansmiddenveld, want door het vertrek van Alen Halilovic, Jordy Bruijn en Emil Frederiksen is er momenteel alleen concurrentie van de onervaren jongelingen Hamdi Akujobi, Jan Ras en Rami Hajal.

Joey Veerman stond deze zomer in de nadrukkelijke belangstelling van onder meer Feyenoord, maar besloot toch bij te tekenen.

Volgens de Leeuwarder Courant zijn de Friezen daarom van plan om nog zeker twee middenvelders aan de ploeg toe te voegen. Het is echter nog onduidelijk wie dat moeten worden, al zingt de naam van Ajacied Jurgen Ekkelenkamp voorzichtig rond. Heerenveen had logischerwijs scoutingslijstjes klaarliggen, maar moest veel namen doorstrepen omdat men pas in actie kon komen na de verkoop van Ejuke. Die deal liet langer dan gepland op zich wachten, waardoor veel beoogde aanwinsten inmiddels elders hun handtekening hebben gezet. Gelukkig voor Heerenveen zijn de aanwezige basiskandidaten vooralsnog gevrijwaard van blessureleed en is de transfermarkt nog open tot en met dinsdag 6 oktober. Dat houdt in dat de Friese clubleiding nog ruim tweeënhalve week heeft om de laatste gaten te dichten. Nieuwe aankopen beginnen echter met een achterstand omdat ze de hele voorbereiding hebben gemist, dus is het maar de vraag hoe snel zij hun stempel kunnen drukken op het elftal.

In de voorhoede heeft Jansen inmiddels wel voldoende te kiezen. De ploeg moet weliswaar verder zonder sterspeler Ejuke, maar grote belofte Mitchell van Bergen bleef wel binnenboord. Hij lijkt ook dit seizoen weer zeker van een basisplaats en moet zorgen voor voldoende aanvoer naar spits Henk Veerman. De 29-jarige aanvalsleider was vorig seizoen bij FC St. Pauli in 22 wedstrijden goed voor 11 goals in de 2. Bundesliga en keert nu weer terug op het oude nest. Met zijn SciSkill van 52.3 wordt hij vijf punten lager ingeschaald dan de naar Sassuolo teruggekeerde huurling Jens Odgaard, maar als het goed is compenseert hij dat met zijn ervaring en torinstinct. Vanaf links wordt hij gesteund door Bayern München-huurling Oliver Batista Meier, die ook als nummer 10 uit de voeten kan. Hij heeft momenteel een vrij lage SciSkill (42,3), maar boekte het afgelopen half jaar al een voortuitgang van meer dan tien procent en heeft een uiteindelijk potentieel van 87.7. Daarmee lijkt hij op dit moment net iets sterker dan van VfL Wolfsburg gehuurde Ulysses Llanez (SkiSkill 30.7 / potentieel 71.7). Toch verdient ook de negentienjarige Amerikaan het voordeel van de twijfel, want hij heeft in alle nationale jeugdelftallen laten zien over veel scorend vermogen te beschikken en luisterde zijn officiële interlanddebuut op 1 februari van dit jaar ook meteen op met een treffer.


Cijfers en conclusiesNaam Positie SciSkill Potentie Inschatting
Erwin Mulder doelman 47.0 47.0 basisspeler
Pawel Bochniewicz centrale verdediger 56,1 68,0 basisspeler
Joaquin Fernández centrale verdediger 45.7 70.5 bankzitter
Jan-Paul van Hecke centrale verdediger 38.5 70.6 bankzitter
Siebe Dewaele verd. middenvelder 42.0 59,3 voorlopig basisspeler
Oliver Batista Meier linksbuiten / nr 10 42.3 87.7 basisspeler
Ulysses Llanez rechts- en linksbuiten 30,7 71.7 bankzitter
Henk Veerman spits 52.3 52.3 basisspeler

Samenvattend heeft Heerenveen met Mulder, Bochniewicz, Dewaele, Batista Meier en Veerman vijf spelers gehaald die in ieder geval voorlopig in de basis (horen te) staan. Fernández en Van Hecke zitten qua SciSkill kort achter het centrale duo en zorgen voor een gezonde concurrentiestrijd, wat voorin ook zeker gezegd kan worden van Llanez. Feit is wel dat zij allen jong en relatief onervaren zijn. Sowieso is het erg riskant om alleen met een zeventienjarige tweede doelman aan een seizoen te beginnen en ook linksback Woudenberg heeft geen directe concurrent. Bovendien moeten er nog minimaal twee middenvelders worden verwelkomd, waardoor van een complete selectie nog lang geen sprake is. Wel moet worden gezegd dat technisch directeur Hamstra zeer gericht te werk gaat en het valt zeker te prijzen dat de club in coronatijd besluit om pas geld uit te geven zodra het binnen is. In sportief opzicht betekent het echter dat de Friezen een forse achterstand moeten goedmaken in termen van wedstrijdritme en teambuilding.

Ondanks de dramatische voorbereiding is Heerenveen er toch in geslaagd om de eerste competitiewedstrijd te winnen, dus dat is een mooie opsteker voor Jansen & Co. Verdediger Bochniewicz liet meteen zien ook in aanvallend opzicht van waarde te zijn en Erwin Mulder hield netjes de nul bij de 2-0 zege op Willem II. De Friezen hebben nog altijd een jong en grillig elftal, maar in de breedte wordt de ploeg nu in rap tempo sterker. Als Hamstra er de komende tweeënhalve week nog in slaagt om een tweede doelman, een linksback en twee middenvelders vast te leggen, is de eerste race tegen de klok alvast gewonnen. Daarna is het aan Jansen om er een eenheid van te smeden en de tijd zal leren hoe zwaar het gebrek aan een gezamenlijke voorbereiding zich doet gelden. In theorie moet de selectie van Heerenveen nu al sterk genoeg zijn om Fortuna Sittard en VVV-Venlo partij te bieden, maar in oktober volgen zware uitwedstrijden tegen FC Utrecht en Ajax. Daarna wordt pas echt duidelijk of het dit jaar gaat vriezen of dat het gaat dooien.

Voetbaldata-intelligentiepartner SciSports is altijd op zoek naar technisch sterke spelers!
Klik hier voor de openstaande vacatures bij een van de snelst groeiende sporttechnologiebedrijven ter wereld, gevestigd in Nederland.
TOP 10 GOALS I Sjaak Swart I Mister Ajax's best goals
Meer video's

Poll

Waar verwacht jij Heerenveen komend seizoen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door tjfaijer)

Allemaal leuk en aardig, maar het gaat om het kapitaal op het veld. Dan kan je wel in het linkerrijtje willen eindigen, maar de enige speler met echte waarde is Veerman of eventueel van Bergen. Heerenveen dicht nu de gaten met huurlingen. Dat kun je niet eindeloos blijven volhouden. Uiteindelijk vallen deze huurlingen een keer tegen en delf je het onderspit.

18 september 2020 om 07:34

Ex-huurling Lammers levert de club alweer 1 miljoen op. Met de juiste constructie kun je ook aan huurdeals verdienen. Verder denk ik dat Dresevic, Kongolo en Bosnewiecz ook waarde vertegenwoordigen.

18 september 2020 om 07:54

Ja alleen kun je die constructies meer en meer vergeten. Heerenveen heeft de versterkingen nodig, waarom zou een club dan delen van een uiteindelijke transfersom afstaan.

18 september 2020 om 08:03

Ook bij (een deel van) de nieuwe huurdeals is deze constructie toegepast. Ik vraag me af of deze constructie blijvend wordt of niet. Als je naar Lammers en Botman kijkt, heeft het beide verhurende clubs ook geen windeieren gelegd. Beide spelers hadden geen of nauwelijks speelminuten bij de eigen club. Door verhuur kregen ze die wel, kwamen in de spotlight en konden voor veel geld verkocht worden. Toch een win-win.

18 september 2020 om 16:51

We zien het bij Heerenveen juist meer en meer. Ook op Batista Meier (bayern Munchen), Llanez (wolfsburg) en Van Hecke (brighton) is een soortgelijke afspraak gemaakt. De verhurende partij ontvangt een huursom en krijgt een betere speler terug die veel gespeeld heeft op een redelijk niveau bij een club die altijd verzorgd en aanvallend voetbal wil spelen. Het is win win 2.0.

18 september 2020 om 19:09

Onzin denk ik. Met corona nog een paar jaar is vermindering van risico prio. Dat lukt je met deze gasten. Bovendien zijn alle talenten weggeplukt en zitten in internationale jeugdopleidingen. Kom je uit op KKD spelers, daar zitten potentiële spelers tussen maar soms ook prijzig. Bovendien moet salaris huishouding naar beneden. Denk dat huurlingen niet eens zo gek zijn. Aankopen zijn gewoon niet mogelijk met huidig tekort. Slim gehandeld

Mooie uiteenzetting van de feiten. Ik ben wel benieuwd naar de overige scores van de selectie. Iemand een idee waar ik die kan vinden? Het is te hopen voor Heerenveen dat ze defensief nog een aantal spelers erbij kunnen vinden. Ben dit seizoen heel erg benieuwd naar Veerman, van Bergen en Zaal.

Heerenveen is wel heel erg dun bezaaid dit jaar. En al helemaal als je deze selectie afweegt tegenover voorgaande selecties.. Ben bang dat ze dit jaar geen hoge ogen gaan gooien met dit groepje. Terwijl ze toch altijd een leuke selectie hebben gehad met goede spelers. Maar het is natuurlijk ook financieel gezien even andere tijd. Dus dan is er ook niet veel te halen en te betalen..

18 september 2020 om 09:06

He? Onze selectie lijkt mij juist sterker dan vorig seizoen. Waarom baseer jij het tegenovergestelde dan?

18 september 2020 om 10:35

Niet vorig seizoen.. Voorgaande seizoenen!! Jullie hadden altijd een goed elftal met spelers uit Scandinavië, Servië of Kroatië.. Dan heb ik het over Prajic, Hansson, Sulejmani, Nilsson.. noem ze maar op.. Die braziliaan Alfonso Alves en Huntelaar natuurlijk.. Dat waren tijden dat ik persoonlijk Heerenveen leuk vond om te kijken zo had Heerenveen altijd wel relatief onbekende namen uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Servië... die soms uitgroeide tot redelijk goede spelers in Europa. En nu als ik naar vorig seizoen en dit seizoen kijk en het wegvallen van Ejuke (die overigens ook in Noorwegen gescout was) hebben jullie niet heel veel in te brengen daarom hoop ik voor de club dat er nog spelers bij gaan komen. Zoals een Ekkelenkamp bijvoorbeeld. Dan mag jullie Volendamse vriend Joey Veerman de omgekeerde weg bewandelen haha.. Nee ik ben denk ik gewend geraakt dat Heerenveen altijd potentieel goede spelers heeft en daardoor een lastige tegenstander. Maar nu is alleen Veerman en Veerman het duo dat in de spotlights staat. Maar dat is hoe ik er naar kijk he.. Jij weet dat misschien beter omdat jij supporter bent van de club. Maar begrijp mij vooral niet verkeerd.

18 september 2020 om 10:49

Ekkelenkamp mag lekker in Amsterdam blijven. Vreselijk gerucht en hoop van harte dat die niet komt. Verder is onze selectie juist nu op orde. Ik denk niet dat er, op een doelman na, nog iets bij gaat komen (naast Van Hecke die vanmiddag wordt gepresenteerd). Het is echt wel jong en niet op elkaar ingespeeld. Dat is wel jammer.

18 september 2020 om 10:56

Met die namen heb je het al over 10-15 jaar geleden, het is niet heel realistisch om de selectie van dit jaar daarmee te gaan vergelijken. Maar zolang wij het financieel niet op orde hebben, hoef je ook niet te verwachten dat we structureel bij de eerste 5 kunnen doen. Soms hebben we een goed seizoen, maar vaker niet.

We gaan het redelijk doen dit seizoen. Schat ons wel hoger in dan Twente Groningen en Heracles. Maar lager dan Utrecht Willem II en Vitesse.

18 september 2020 om 18:43

Hoger inschatten dan Twente kan ik begrijpen. Maar dat je Heerenveen op dit moment hoger inschat dan Heracles en Groningen, kan ik niet begrijpen, waarom vind je dat?

18 september 2020 om 19:13

Nah, Groningen zou t aardig kunnen doen. Heracles, PEC, Twente en wellicht een andere verrassende club (heb je altijd) zullen elkaar niet veel ontlopen. Groningen moet ook aardig best doen om daar bovenuit te stijgen. Willem II als EuropaLeague doorgaat overigens ook (ik verwacht t niet) Onder top 6 met Vitesse en Utrecht heb je 5,6 clubs die elkaar niet veel ontlopen. Kwestie van geluk, positieve sfeer, programma, spelers die boven zichzelf uitstijgen etc. Beetje loterij ook

19 september 2020 om 18:57

Heracles is met Dessers en Mauro Junior behoorlijk wat rendement kwijt en het loopt eigenlijk nooit over van individuele kwaliteiten. Verder denk ik overigens niet dat Heerenveen in de problemen komt.

21 september 2020 om 13:59

Dat klopt, maar ze hebben dat ieder jaar, denkend aan Weghorst, Goossens, Duarte, Armenteros, Dost, Linssen. Kan nog wel even door gaan, maar ieder jaar staan er weer nieuwe spelers op. Ook dit jaar wel. Verwacht gewoon dat ze tussen de 5 en 10de plaats eindigen. Maar om ze in het zelfde rijtje als PEC en FC Twente te plaatsen (puur kijkend naar de resultaten van de afgelopen 2-3 jaar) daar kan ik niet in mee gaan.

Waarom is iedereen ineens toch zo negatief over Heerenveen? Natuurlijk hebben ze een paar belangrijke spelers verloren, maar zo slecht is die selectie toch ook weer niet? Ik verwacht niet dat Heerenveen in de problemen gaat komen. Het loopt niet over van kwaliteit, maar diep-triest is het nou ook weer niet. Ik schat ze zo rond plaats 10-13.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. VeermanMiddenvelder62
H. VeermanAanvaller65
M. van BergenAanvaller50
C. DriouechAanvaller40
E. MulderKeeper60
P. BochniewiczVerdediger61
I. DresevicVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren