Ajax slaat grote slag dankzij timing: ‘We wilden doorpakken’

Woensdag, 16 september 2020 om 07:52Tim Siekman • Laatste update: 07:59

Marc Overmars is verheugd dat Antony Matheus dos Santos, kortweg Antony, zich snel heeft weten aan te passen bij Ajax. De twintigjarige aanvaller maakte deze zomer voor maximaal 21,75 miljoen euro de overstap van São Paulo naar Ajax en maakt in zijn eerste weken in Amsterdam een sterke indruk. Afgelopen zondag nam de Braziliaan zelfs de beslissende treffer voor zijn rekening tegen Sparta Rotterdam (0-1). "We hadden dit gehoopt, maar niet verwacht", zegt Overmars.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door sanderk91)

Verras ons nou maar met een topper voor het middenveld. Anthony is top, maar Magallan hoor je niemand meer over gelukkig. Marc is met afstand de beste TD, maar we hebben nog wel een topper nodig.

16 september 2020 om 08:12

“Marc is met afstand de beste TD”. Het is lastig om dit vast te stellen denk. Hij heeft natuurlijk uitstekend werk geleverd, maar in mijn ogen doet de TD van bijvoorbeeld Emmen dit ook. Is nu al de 3de jaar op rij eredivisie. Dat Marc met afstend beter is, ben ik het niet mee eens.

16 september 2020 om 08:38

Ajax speelt structureel om het kampioenschap, halve finale CL, finale EL en wat zal het zijn een transferbalans van 300 miljoen positief, een tevreden achterban, rsut in de tent en redelijk attractief voetbal. Hij weet de grotere spelers voor Ajax te behouden. Ik denk dat elke ED club graag Overmars zou willen hebben. Das ja hij is zeker weten de beste TD van de ED. Daar is niets lastigs aan

16 september 2020 om 08:51

Natuurlijk wel, want een kampioenschap, halve finale CL en finale EL behoren voor de TD van Emmen niet tot de mogelijkheden. Misschien is 3 jr op een rij eredivisie met Emmen wel net zo knap als de resultaten van Marc Overmars. Neemt niet weg dat ie het idd erg goed doet.

16 september 2020 om 08:52

Behalve de transferbalans benoem je dingen die Ajax 25 jaar geleden ook realiseerde. Het heeft ook meegezeten voor Overmars doordat er net een uitzonderlijke lichting jonge spelers aankwam, aangevuld met spelers als Ziyech, Blind en Tadic ( die Overmars allemaal aantrok). Alle poppetjes vielen mooi op hun plek: trainer, jeugd, aangekochte spelers,... en dan kan je pieken.

16 september 2020 om 08:52

Maar het is ook knap wat bijvoorbeeld een Mathijssen bij Willem2 presteert met veel minder budget. Daar doelt matthewole op denk ik.

16 september 2020 om 09:50

Volledig mee eens. Marc doet het goed, haalt goede spelers (maar ook totaal verkeerde) maar met een goed gevulde portemonee is dit wel makkelijker dan met een lege.

16 september 2020 om 10:15

Zijn portemonnee was vrij leeg toen hij begon Janssen, die heeft Marc zelf zo dik gemaakt.

16 september 2020 om 10:21

En Frank de Boer die elk jaar CL inkomsten genereerde met zijn kampioenschappen en weinig investeringen in spelers.

16 september 2020 om 10:21

Haha zonnesteek opgelopen? Ajax speel structureel mee om halve finale CL en finale El... Op een uitzonderlijk jaar na wordt er dus ook structureel vroegtijdig gefaald?

16 september 2020 om 10:52

Das een makkelijke redenering. Ajax heeft met JC toentertijd duidelijk gekozen voor een nieuwe set-up en investeren in de jeugd waar langzaam maar zeker de huidige situatie uit voortgekomen is. Marc heeft veel juiste keuzes gemaakt met trainers vooral en met spelers over het algemeen ook, maar hij kan alleen de beste TD zijn als de rest van e organisatie klopt en het is dus moeilijk te vergelijken. Wel heeft hij internationaal meer uitstraling dan de gemiddelde ED TD, ookal is hij publiek sprekend erg zwak. En dit seizoen specifiek is er heel duidelijk een slechte balans in het team. Sommige posities zijn overbezet en sommige onderbezet of met te weinig kwaliteit. Zo hebben we geen goede 9, geen goede 10, missen we een VM en een reserve Lcv. Natuurlijk staan er talenten maar die zijn of nog niet goed genoeg of worden niet opgesteld door ten Hag die zijn vriendjes Labyad en Promes zo nodig in het team moet hebben.

16 september 2020 om 12:50

@THenry, voor de duidelijkheid die uitzonderlijke lichting jeugdspelers is overwegend door Overmars aangetrokken. Onana en de Jong bv zijn onder zijn bewind aangetrokken. Sterker nog, mensen onderschatten die beste man enorm. Ja met dat budget kan ik het ook, bla bla bla, dat budget heeft hij zelf voor elkaar gekregen. Ajax stond financieel achter op PSV en op bijna dezelfde voet als Feyenoord. Mensen vergeten echt heel snel, maar het was echt heel slecht gesteld met Ajax.

16 september 2020 om 12:58

Dat is wel erg makkelijk. Je vergeet dat Overmars ook in tijden bij Ajax zat toen het nog minder was. Die poppetjes die Overmars aantrok vielen goed op hun plek. Dst is toch precies waarvoor hij is aangesteld. De eerste jaren onder Overmars was er nauwelijks wat te besteden. Gewoon op de juiste momenten een aantal spelers verkocht en een paar keer cl gehaald scheelt natuurlijk een hoop

16 september 2020 om 15:45

@zwollenaar01 finale EL en halve finale CL behoorden voor Ajax ook niet tot de mogelijkheden volgens het grootste deel van de mensen hier. Des te knapper de prestatie dus, die niet alleen door Overmars geleverd is uiteraard. Het is hier haast vloeken in de kerk maar ook Frank de Boer had een behoorlijke bijdrage met zijn prestaties met gesaneerde selecties.

16 september 2020 om 08:13

Ünüvar de kans geven dit jaar? Zie Ajax de laatste tijd meer kopen dan dat er eigen jeugd een kans krijgt (misschien terecht ook hoor, qua kwaliteit. Dat weet ik niet precies)

16 september 2020 om 08:16

Unuvar is nog heel jong. Dit jaar breekt Gravenberg weer door. Genoeg kansen voor de Ajax jeugd. Het niveau is gewoon hoger geworden.

16 september 2020 om 08:44

Persoonlijk vind ik Kenneth Taylor echt een fijne speler. Oogt fysiek ook al volwassen genoeg en weet snel waar de bal heen moet.

16 september 2020 om 09:04

@ Fcgroningenklopt dat Ajax de laatste tijd wat meer koopt, echter moet je wel in ogenschouw nemen dat er nog steeds talent doorbreekt bij Ajax.dest en Gravenberch hebben vorig seizoen veel minuten gemaakt, waar Gravenberch dit seizoen zn grote doorbraak gaat worden.je hebt Taylor op t middenveld lopen die echt wel zn kansen gaat krijgen dit seizoen.unuvar is nog te jong om heel veel minuten bij Ajax 1 te maken. Die gaat eerst heel vele minuten maken bij Jong Ajax.rensch lijkt bij de selectie te blijven, waardoor hij ook echt wel minuten gaat maken.schuurs gaat dit seizoen zn grote doorbraak beleven bij Ajax.al met al, krijgt Ajax jeugd echt wel zn kansen! Het is aan hen om de kans te grijpen!

16 september 2020 om 09:38

Ik vind ook dat we daarmee moeten oppassen. Ik vind het dan ook goed om te zien dat Gravenberch en Schuurs nu in de basis staan, nu is het zaak om de rest van de grote talenten ook kansen te gaan geven. Jonge toptalenten, al dan niet uit de opleiding lijken kansen te krijgen.

16 september 2020 om 09:39

Ajax koopt de laatste tijd juist minder. Antony is in de winterstop aangetrokken en deze zomer enkel Kudus en Stekelenburg. Daar tegenover zijn 13 spelers verkocht of verhuurt en is de kans groot dat Eiting daar nog bijkomt. Unuvar is fysiek nog lang niet toe aan eredivisie voetbal. Die heeft nog minimaal een jaar jupiler league nodig. Gravenberch lijkt de stap naar de basis te maken. Lang zit er dicht tegenaan. Timber, Rensch en Taylor hebben enorme stappen gezet en komen eraan. Er zit enorm veel talent aan te komen en ik verwacht dat de aankomende 2 jaar gaat er echt enorm veel jeugd gaat doorbreken. Dit zal in combinatie met corona ook de reden zijn dat Ajax de hand op de knip houdt.

16 september 2020 om 09:54

In een andere topic (over jong ajax) had ik ook al aangegeven dat ik het vreemd vond dat een Unuvar en Brobbey zelfs bij jong Ajax al wissel stonden. Dit omdat een Ekkelenkamp en Traore minuten moeten maken. Natuurlijk zal er jeugd door blijven breken, maar dit wordt wel steeds lastiger. Zeker als de aankopen steeds beter worden. Een aantal talenten hebben het geluk gehad dat de aankopen tegen vielen. want als bijvoorbeeld een marin of een van de vele gekochte rechtsbacks het beter hadden gedaan dan hadden bijvoorbeeld een Gravenberch en Mazraoui veel minder kansen gekregen.

16 september 2020 om 10:57

Tsja, je zou haast zeggen van wel. Er is niemand voor de 10 ookal ben ik er ook niet zeker van of hij genoeg kan meeverdedigen. Ik zou zelf Ekkelenkamp durven inzetten op 10, maar je hebt dan wel twee jonge jongens op het middenveld waar je ervaring nodig hebt of uitzonderlijk klasse. Door de slechte balans in het team zie je dat ten Hag nu heel erg zoekt naar de juiste samenstelling in het team. Promes of een andere aanvaller op 10 betekent gelijk veel meer druk op Gravenberch en Alvarez die beide zich nog vast in het team aan het spelen zijn. Overmars heeft meer ingekocht op toekomstig potentieel dan voor het team dat hem weel eens duur zal kunnen komen te staan want die toekomstige toppers kunnen zich in het niet lopend team niet verder ontwikkelen.

16 september 2020 om 11:25

Ik denk dat dat ook deels komt omdat jij Ajax niet intensief volgt, Janssen. De zaken die jij noemt zijn immers makkelijk te verklaren. Ãœnã¼var zat op de bank maandag omdat hij de vrijdag ervoor 75 minuten tegen NEC had gespeeld, hij is na zijn blessure nog niet fit genoeg om wederom te starten, daarom begon Giovanni (die ook nog geen volle wedstrijden kan spelen, die begon om dezelfde reden tegen NEC op de bank), zo wisselen ze dus mooi af en kunnen ze beiden minuten maken om weer volledig wedstrijdfit te worden. Brian Brobbey idem dito, startte gewoon tegen NEC en viel 3 dagen later tegen Jong PSV in. Reden hiervoor is ook om Lassina Traorã©, die veelal bij het eerste zit, af en toe wat te laten spelen (dit zal met name in onderlinge duels met andere Jong teams zijn). Dat Ekkelenkamp speelt is niet meer dan normaal, hij is 1 van de betere spelers van Jong Ajax. Je hoeft geen fan van hem te zijn maar het is echt niet raar dat hij speelt hoor.. Bovendien, waarom doe je alsof Ekkelenkamp en Traore (eveneens gewoon jeugd - eentje al lang bij Ajax, eentje jong gescout en bij dochterclub Cape Town gestald tot hij mocht aansluiten in Amsterdam) de andere jeugd in de weg staat. Ze moeten toch allemaal gewoon spelen en ontwikkelen?

16 september 2020 om 08:15

Magallan hoor je niemand over 😅 hoe vaak lees ik hier niet dat rijtje miskopen. Zelfs Sana wordt nog regelmatig opgerakeld. Noem me 1 TD die geen miskopen doet en onder de streep net zo presteert als Overmars, die een spelersgroep zo sterk maakte dat het sportief en financieel zoveel opleverde? Die missers als Marin en Kristensen nog voor de hoofdprijs weet te verkopen. Eentje maar, ik ben heel benieuwd. Overmars maakt zeker fouten, maar onder de streep is hij ongeëvenaard en een enorme zegen voor Ajax gebleken. Zeker ook dankzij zijn toewijding en volharding. Held!

16 september 2020 om 08:18

Ben ik met je eens. Maar Magallan blijft een vreemd verhaal. Daar is echt veel werk in gestopt. En bij de eerste wedstrijd zag je al dit wordt hem niet. Maar ik ben ook super blij met Marc, Edwin en Menno. Een top team. Een Nederlandse club in pot twee. Hoelang is dat geleden?

16 september 2020 om 09:36

"noem me 1 TD die geen miskopen doet": Abidal

16 september 2020 om 10:59

Voor Magallan was het ook lullig dat hij voor altijd synoniem is met de pers nederlaag in de laatste seconden. Sommige spelers hebben wat tijd nodig. Chivu kreeg in zijn eerste wedstrijd een rode kaart omdat hij met meer ruimte in zijn rug speelde dan hij gewend was. Toch nog een aardige speler geworden.

16 september 2020 om 08:20

In mijn ogen hoeft er alleen een middenvelder te komen als Nico vertrekt en Martinez LB wordt. We hebben met Kudus/Gravenberch/Alvarez/Martinez/Ekkelenkamp/Taylor best wat opties. Bovendien weet ik vaak wel wat spelers die goed zouden zijn als aankoop maar op het middenveld nu heb ik echt geen idee. Ik zie Propper bv ook niet zitten, die vind ik zelf niet goed genoeg als aankoop. Dan moet er echt een mega speler komen.

16 september 2020 om 08:34

Hoop dat je gelijk hebt. Ben alleen zo bang voor wedstrijden dat het even tegenzit en je bovendien met schorsingen en blessures geconfronteerd wordt. Vlak voor en na de winterstop. Zeg maar Valencia en Getafe. We hebben afgelopen jaar gezien dat Ajax zich dan onnodig laat opfokken, een routinier als Tadic helaas voorop.

16 september 2020 om 09:33

Ik zie het nog altijd niet zitten met Alvarez op het middenveld. Is in mijn ogen veel te zwak in aanvallend opzicht. Zou hem het liefste als rechter centrale verdediger zien maar daar heb je Schuurs ook al staan. Ik denk dat Ekkelenkamp het net niet is voor Ajax ondanks zijn goede mentaliteit, zelfde met Eiting. Een echte 6 achter Martinez zou geen overbodige luxe zijn.

16 september 2020 om 09:40

Inderdaad, alles wat er een topniveau zit loopt de jeugd alleen maar in de weg. Ik dacht eerst ook dat er een middenvelder bij moest komen, maar Alvarez doet het goed, Kudus lijkt een prima aankoop, Gravenberch maakt stappen en je kunt gewoon een van de 4 top spelers voorin achter de spits zetten (tadic, Antony, Neres, Promes). Verder komen er veel talenten aan voor op het middenveld, Unuvar en Taylor om te beginnen.

16 september 2020 om 09:42

Ekkelenkamp is prima om erbij te hebben zeker voor de ED. Een speler halen van absoluut topniveau kost ons waarschijnlijk 20-25 miljoen euro en ik weet niet of het dat waard is. Met dit middenveld moet je de hele ED ook wel kunnen verslaan, Kudus-Gravenberch is voetballend enorm sterk. En nogmaals, ik zou niet weten wie die 6 moet worden. Dat zou een 25-27 jarige speler moeten zijn uit de Premier League oid.

16 september 2020 om 11:18

Iedereen lult maar wat over die Kudus. Behalve zijn eerste oefenwedstrijd in het team waar hij wat aardige ballen gaf en voortzetting had, heb ik niet gezien waarvan ik denk, hij gaat het team vooruit helpen. Overmars heeft veel te veel geld betaald voor een positie waar Ekkelenkamp op het punt van doorbreken staat terwijl hij andere posities niet heeft ingevuld. Tevens heeft Kudus alleen wat laten zien bij een Deense middenmoter en was hij nou ook niet de beste speler van de Superliga. Een beetje een Marin verhaal als je het mij vraagt.

16 september 2020 om 11:40

Oh echt? Ik vind hem vlagen van brilliance hebben. Zo vreselijk sterk aan de bal en raakte de bal amper kwijt. Ik zie in hem een absolute wereldtopper als dat een voorbode is, daar ik Ekkelenkamp nuttig vind maar ook niet meer dan dat.

16 september 2020 om 08:27

Lijkt me eerder dat er een spits bij moet. Labyad tadic en traore kunnen allemaal echt niet in de spits op europees niveau. Middenvelders zat lijkt me?

16 september 2020 om 08:36

Sinds wanneer kan Tadic niet in de spits? Lol

16 september 2020 om 09:46

Tadic is voor Ajax een fantastische spits. Hem van links naar de spits verplaatsen was 1 van de pijlers onder het CL succes

16 september 2020 om 09:55

Sinds vorig jaar. Het eerste jaar was hij heel goed, vorig was hij van een lager niveau.

16 september 2020 om 11:29

Als hij dit jaar weer van lager niveau is maar wel 16 goals maakt en 21 assists geeft hoor je niemand klagen hoor. Ik verbaas me hoeveel mensen willen blijven bedrukken hoe 'matig' hij wel niet was terwijl hij alsnog MVP van Ajax en van de ED was hahah. Hij was minder spectaculair dan in dat fenomenale jaar ervoor, dat klopt. Maar hij was nog altijd gewoon zeer belangrijk voor de ploeg.

16 september 2020 om 11:56

@Janssen, en hoeveel doelpunten heeft hij gemaakt ondanks zijn "lage niveau"?

16 september 2020 om 11:58

Ja bij ajax in de eredivisie maak ik er ook 16. Ik heb het over europees niveau dat kan echt niet met Tadic. Let maar op!

16 september 2020 om 14:06

In 10 Europese duels ook 3 goals en 3 assists. Ook cruciale goals tegen Paok en Apoel om uberhaupt de groepsfase van de CL te behalen. Het is allemaal een beetje overtrokken hoe jij het schetst vind ik.. Nogmaals, het jaar ervoor was (zeker Europees, toen stond hij immers in Uefa Best XI van de CL) zeker beter. Maar slecht was het zeker niet. Ik ben benieuwd komende groepsfase martijnovic, we gaan het zien!

17 september 2020 om 14:33

Ik vind het nogal een grote gok.. tadic word ook een jaartje ouder en zijn explosiviteit is er wel van af toch heel bellangrijk voor een spits... ik heb me toch zitten ergeren aan tadic in de spits vorig seizoen... ik hoop dat dat een slecht jaar voor hem was en dat hij de draad weer kan oppakken maar ik vrees het ergste

Ben benieuwd seizoen is nog maar net begonnen. Hoe gaat het met hem in de winter? We zullen zien. Maar binnenkort zal Valentijntje wel schrijven dat Anthony naar Barcelona gaat

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3214
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren