Gullit waarschuwt ‘kopie’ Van de Beek met vergelijking: ‘Hij sneeuwde onder'

Dinsdag, 15 september 2020 om

Donny van de Beek verruilde Ajax onlangs voor een dienstverband bij Manchester United. Ruud Gullit schrijft in zijn column in De Telegraaf dat de 23-jarige middenvelder moet oppassen dat hij ‘geen tweede Davy Klaassen wordt’. De oud-international noemt Van de Beek qua spel een ‘jongere kopie’ van de middenvelder, die Ajax verliet voor Everton en uiteindelijk na een mislukt jaar in Engeland bij Werder Bremen terechtkwam.

“Ik ben benieuwd naar Donny van de Beek bij Manchester United en wat gelijk bij me opkwam, is dat hij moet oppassen geen tweede Davy Klaassen te worden. Van de Beek is een jongere kopie van Davy qua spel”, zo begint Gullit over Van de Beek. Everton telde in de zomer van 2017 27 miljoen euro neer voor Klaassen. “Hij koos voor Everton, maar het spel van die twee komt het meeste tot zijn recht in een offensieve ploeg en daarom zou het voor Donny bij United gemakkelijker moeten zijn dan voor Klaassen indertijd bij Everton. Die laatste sneeuwde onder.”

“United speelt een spel waarin Donny kan floreren, maar tegelijkertijd blijft hij afhankelijk van zijn medespelers als aangevers. En mag hij op zijn favoriete stek spelen? Want die wordt nu bezet door de Portugese international Bruno Fernandes. Sinds zijn komst in de winter is het gaan lopen bij Manchester United”, gaat de oud-international verder. De middenvelder maakte afgelopen zaterdag zijn officieuze debuut voor Manchester United in een ‘geheim’ oefenduel met Aston Villa. Gullit denkt dat Van de Beek er tevens aan moet wennen dat hij ‘dagelijks onder een vergrootglas’ ligt.

“Daarover kan Depay meepraten”, benadrukt Gullit. “Maar tegenwoordig ook Mason Greenwood en Marcus Rashford. Eerstgenoemde vanwege wat escapades als Engelse international op IJsland. Hij werd door bondscoach Gareth Southgate direct naar huis gestuurd en zoiets heeft toch een impact op die jongen en de hele spelersgroep. Rashford is gewoon uit vorm nadat hij als een flits aan het firmament verscheen. Jonge spelers moeten dat allemaal een plaats geven en zo zal Van de Beek ook heus weleens iets meemaken.”

Van de Beek na mislopen transfer Real Madrid: 'Ben ook blij met keuze United'
Meer video's

Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door holland8)
15 september 2020 om 08:34

Het is wel duidelijk dat van de Beek niet van het niveau Pogba en Fernandes is, maar ik heb afgelopen jaar de Mctominay en Fred zien spelen en die zijn echt niet heel veel beter dan van de Beek. Ik denk dat er momenteel in Manchester maar weinig spelers rondlopen die van het niveau United zijn, zeker als we de maatstaf leggen bij het elftal van Ferguson met het middenveld Keane - Scholes - Giggs, Beckham.

15 september 2020 om 10:46

Ik denk dat vd Beek echt duidelijk beter is dan mcTominay en Fred.

15 september 2020 om 11:15

Ja hij is misschien wel beter dan zij zijn, maar op 6 is bijvoorbeeld Fred wel beter denk ik. Ze vullen een andere rol in op het veld als ze tot hun recht willen komen. In een meer aanvallende rol denk ik dat het klopt wat je zegt. Ik denk alleen dat Fernandes en Pogba dan vooral zijn concurrenten zijn.

15 september 2020 om 11:43

Helemaal met jou eens Brasileiro, alles valt of staat bij balans op het middenveld. Ik verklaarde Peter Bosz voor gek toen hij met 3 nummer 10's ging spelen (schone, Ziyech, Klaassen) maar het werkte en het leverde fantastisch voetbal op. De spelers zullen zich enigszins aan elkaar moeten aanpassen wil dit echt gaan werken. Het werkt natuurlijk niet mee dat er zo'n kwetsbaar centraal duo achterstaat en dat de Gea ook niet meer de puntenpakker van weleer is. Donny gaat iig genoeg kansen krijgen en mocht hij het niet redden dan kan hij vast wel weer naar een andere goede ploeg. Het is geen schande om de concurrentiestrijd van Bruno en Pogba te verliezen.

15 september 2020 om 13:11

@daviddein Ook Matic, Fred en Mctominay zijn beter dan Donny. Die spelen vooral op 6 (en eventueel 8). Maar ik ben het ook niet eens met Gullit want Davy Klaassen was bij Ajax juist een veel betere speler dan Van de Beek. Klaassen scoorde minstens zoveel goals maar was echt een strijder op het middenveld. Stond verdedigend zn mannetje en voedde de aanval. Hij was 90 minuten aanwezig, ging altijd voorop in de strijd en was een echte aanvoerder. Van de Beek was niks van dat alles en met die jongen speelde Ajax altijd met 10 man. De anderen deden al het werk en soms scoorde Donny een panklaar doelpuntje en had hij zogenaamd een wereldpot gespeeld. Bij Ajax zijn ze heel blij dat deze meneer Gebakken Lucht weg is want het elftal gaat er nu op alle punten op vooruit.

15 september 2020 om 14:37

Holland8, Matic is toch wel een beetje vergane glorie, Mctominay heb ik het nooit in zien zitten en Fred was afgelopen seizoen wel redelijk, maar het jaar daarvoor vond ik hem echt onthutsend slecht. Ben het verder wel met je eens dat van de Beek bij Ajax nou niet bepaald beter was dan Klaassen, ondanks dat veel Ajacieden roepen dat van de Beek veel verfijnder is, ik zie dat ook niet echt. Af en toe heeft ie een goede aanname op een harde pass zoals bij de goal tegen Tottenham, maar voor de rest zie ik niet in wat er zo verfijnd aan hem is. Het is gewoon een goede basistechniek. Ik weet dat van de Beek bij jou niets goed kan doen en ik kan me vaak wel vinden in je argumentatie, maar laten we het nou gewoon even afwachten. Er zijn wel gekkere dingen gebeurd in het voetbal, wanneer alles op zijn plek valt kan hij zomaar verrassen. Maar dan moet wel alles kloppen, want één ding is zeker: hij gaat Pogba en Fernandes er never nooit uitspelen. Of ze bij Ajax blij mogen zijn met zijn vertrek moet natuurlijk ook nog blijken.

15 september 2020 om 15:56

Holland8, Wat een onzin in 1 reactie!! Heb je ook het niveau van Ajax vergeleken met toen Davy er speelde? Donny is echt een stuk beter vind ik. Klaassen werkt wel harder maar dat hoorde ook echt bij hem omdat hij technisch en positioneel minder is. Ieder z’n mening, ik hoop dat jij gaat terugkomen op je post!

15 september 2020 om 15:59

@fcderuiter De spelers om Donny heen waren inderdaad een stuk beter dan de spelers om Davy Klaassen heen. Kun je nagaan hoe goed Klaassen was.

15 september 2020 om 08:43

Davy en Donny zijn niet hetzelfde speler ten eerste als je niet kan afronden voor de goal dan mag je 2 spelers niet met elkaar vergelijken ik heb Davy ook nooit tussen de linnies zien verschijnen. Je zou Siem de Jong met Donny kunnen vergelijken Siem dook ook altijd voor de goal op maar Siem is zo erg misbruikt Plus blessures dat hij niets uit zijn carriã¨re heeft kunnen halen. Donny is een geweldenaar en een koopje voor elke topclub.

Ik vind er qua spel juist wel verschil in zitten. Ze hebben ook wel veel gemeen: positie, haarkleur, ajax, goede mentaliteit in het veld. Maar ik vond Davy bij Ajax al veel meer een coach. Wad belangrijk voor ajax, maar kon die rol niet in Engeland waarmaken. Waar ik Donny sterker vind aan de bal en diepgang. Bij Davy zag ik die diepgang vaak alleen echt in de 16. Maar goed, de mening van een leek 🙈

15 september 2020 om 08:50

Donny heeft toch ook gewoon veel meer gevoel voor ruimte en intelligentie in zijn spel. Daarnaast is zijn functionele techniek gewoon geweldig. Achter iedere aanname zit een idee. Dat hij eruit ziet als een loodgieter en het er niet zo elegant uit ziet als bij een Auoar, betekent niet dat hij weinig kwaliteiten heeft.

15 september 2020 om 10:24

Ik kan vd beek waarderen. Maar eerlijk gezegd deel ik deze mening niet. Ik vind hem nog te bleu voor deze lofuitingen. Hij moet nog veel dominanter aanwezig worden in zijn spel om met zijn kwaliteiten het verschil te maken. Het is nu een dienende speler die heel nuttig kan zijn. Maar ik denk dat als je het in de PL wil maken, je bij Ajax een dragende speler moet zijn. Hij heeft Ajax echter niet op sleeptouw kunnen nemen. Ik hoop dat hij zich kan richten op 1 positie richt en zich daarin kan specialiseren. Want nu kan hij alles redelijk goed, en daarmee redt je het net niet bij united verwacht ik.

15 september 2020 om 10:33

Muah, ik probeer hem ook niet de hemel in te prijzen. Ik wil alleen maar zeggen dat hij echt wel een andere, betere speler is dan Klaassen. Klaassen droeg Ajax trouwens wel, een minder Ajax wel te verstaan, en mislukte volledig in de PL. Dus het hoeft ook niet alles te zeggen.

15 september 2020 om 10:43

Zegt zeker niet alles. En ik vind hem vergelijkbaar maar net iets anders dan Klaassen. Dat is net wat meer een vechter en vd beek iets meer een stylist. Ik hoop oprecht dat vd beek slaagt. Fijne jongen die met heel hard werken een goede carrière kan krijgen.

15 september 2020 om 14:51

@ajaxxxlove Ik ga er vanuit dat je zowel van de Beek als Klaassen veel wedstrijden hebt zien voetballen. Dan begrijp ik jouw analyse niet. Klaassen scoorde minstens zoveel goals als Van de Beek maar was daarnaast echt een strijder op het middenveld. Klaassen stond verdedigend zn mannetje en voedde ook nog eens de aanval. Hij was 90 minuten aanwezig, ging altijd voorop in de strijd en was een echte aanvoerder die zn team nooit in de steek liet. Van de Beek was vaak onzichtbaar en tegen goeie tegenstanders al helemaal niet aanwezig. Ajax stond dan steeds met 10 man te spelen en was het voor zijn teamgenoten alle hens aan dek om alle gaten te dichten die door het nalaten van Donny ontstonden. Zij moesten al het harde werk opknappen. Soms scoorde Donny een doelpuntje dat vaak panklaar werd aangeleverd door zijn creatieve ploeggenoten (tadic, Promes, Ziyech) en dan werd gezegd dat Donny zogenaamd een wereldpot had gespeeld. Dat zijn de werkelijke kwaliteiten van Klaassen afgezet tegen die van Donny. Kijk de wedstrijden anders maar een keertje terug. Waar Ajax er met het vertrek van Klaassen op achteruit ging gaan ze er met het vertrek van Donny stevig op vooruit omdat ze aanzienlijk betere spelers hebben voor de positie waar Donny speelde (zowel op de 8 als 10 positie).

Spelers vergelijken vind ik altijd een beetje raar. Overigens kwam Klaassen bij een compleet desgeorganiseerde club terecht en draait Man U best goed nu. Vd Beek heeft veel betere aanvallers voor zich en kan zelf ineens opduiken voor de goal. Had zich ook al langer op hoger niveau bewezen deze jongen. Geef ‘m het voordeel van de twijfel!

15 september 2020 om 13:38

Het mooie is altijd dat dit soort meningen van Gullit er niet toe doen. Het maakt niet uit of hij hem wel of niet het voordeel van de twijfel geeft. United heeft hem voor veel geld gehaald, en zij gaan hem kansen geven. Dat is wat telt. Voor mij is vooral de vraag op welke positie hij die kansen krijgt. Daar gaat wel veel vanaf hangen.

Probleem van beide is dat ze vaak onzichtbaar zijn, en slecht aanspeelbaar. Als je Donny op 10 zet is hij spoorloos, tegen Italië kwam hij welgeteld tot 5 passes in de 60 minuten die hij mee deed. Probleem is dat hij veel te diep staat , en zichzelf daarmee zo goed als niet aanspeelbaar maakt. Dit was bij Ajax ook met regelmaat het probleem, maakt hij dan een goal is iedereen dat al snel vergeten. Maar maakt hij geen goal dan lijkt het echt helemaal nergens op, dat kan hij zich bij Man United niet permitteren

15 september 2020 om 09:43

Mwah, Donny is niet dominant in zijn spel, maar als je hem goed gebruikt kan hij overal een bepalende speler zijn. Er zijn zoveel topspelers die zeer afhankelijk zijn van hun rol, de speelstijl en het niveau van de medespelers. Van de Beek is ook zo'n speler.

15 september 2020 om 10:27

Bepalend niet. Nuttig wel. Als hij goed ingepast wordt in een team met toppers kan hij net als Senna voor Spanje destijds de lijm zijn die de toppers laat functioneren, zij het op een andere positie dan Senna.

15 september 2020 om 10:36

@Baradona, ik ben het met je eens. Die cijfers liegen niet. Hij is afhankelijk van de spelers om zich heen, maar dat zijn veruit de meeste spelers, vooral op de posities die hij bezet. De clubkeuze vind ik alleen vreemd. United is enorm wisselvallig en de fans eisen eigenlijk continu meer dan ze de afgelopen jaren krijgen. Hard werken is dan niet afdoende. Opportunisme heerst en Donny zal daar slachtoffer van worden als hij niet presteert... Ik hoop echt dat Solskjaer hek goed gebruikt en dan komt het er vanzelf uit.

Heel benieuwd hoe Donny het gaat doen. Hij werkt vaak hard dus dat zie ik wel goed komen.

Niet fair genoeg om altijd Donny met Davy te vergelijken. Voetballend is Donny aanzienlijk beter en is een stuk atletischer. Dat is wat mij betreft genoeg verschil om Donny met Davy te onderscheiden. Ik vertrouw erop dat Donny wel gaat slagen in Manchester.

Van Gullit verwacht je toch wel dat hij verstand heeft van voetbal! Van de Beek een 2e Klaassen? Donny gaat heel veel mensen voor schut zetten: namelijk de mensen die zeggen een 2e Klaassen, hij is niet goed genoeg,.... Van de Beek was samen met De Ligt en Nouri altijd het grootste talent van de Ajax jeugd! Dit is geen Klaassen maar meer een type Kroos, Schweinsteiger

15 september 2020 om 09:27

@DeVisser, ga je van de Beek nou vergelijken met Kroos. Dat zijn echt twee compleet verschillende middenvelders!

15 september 2020 om 09:41

De Visser, ik hoop dat je gelijk hebt. Maar zelfs dan moet het er wel uit gaan komen. En dat betwijfel ik een beetje gezien het spelbeeld van Donny de laatste tijd.

15 september 2020 om 09:49

1. Het maakt geen bal uit hoe goed iemand in de jeugd is. In de grotemensenwereld zijn er hele andere factoren die een rol spelen zoals faalangst bij zo’n grote club als Manchester United. Hoeveel ‘golden boys’ zijn er wel niet gefaald op het hoogste podium? 2. Vergelijk jij Donny van de Beek oprecht met Kroos? Dat kun je toch niet serieus nemen. Donny mag dromen van 1/10e (trap)techniek van Kroos.

15 september 2020 om 10:04

Faalangst??? Hahaha wauw Donny scoorde in de kwart en halve finale van de CL Hij zal inderdaad wel faalangst hebben.... Let maar op hij gaat je verbazen! Donny heeft dezelfde techniek als Bergkamp

15 september 2020 om 10:44

Zelfde techniek als Bergkamp?? Je bent sarcastisch toch ? Of bedoel je een andere Bergkamp en geen Dennis?

15 september 2020 om 11:47

@devisser Deel met je eens! Maar Donny zien als een type Kroos of Schweinsteiger dan snap je zelf er niks van. je vergelijkt "the Masters of passing" met een speler die de bal het liefst 1 á 2 keer aanraakt en het vaak moet hebben van zijn goaltjes. Niet dat Donny slecht is maar komt niet in de buurt van die twee

He Gullit, je hebt toch verstand van voetbal? Dan zie je toch ook dat vd Beek wel ff een stukkie beter is dan Klassen.

15 september 2020 om 09:33

Over verstand gesproken... Nergens zegt Gullit dat vd Beek slechter is of iets. Hij zegt zelfs niks over zijn niveau...

Klaassen was op zijn hoogtepunt bij Ajax best goed, maar dat was Siem de Jong ook. Als nummer 10 bij Ajax kom je nou eenmaal heel veel in de 16. Ze zijn natuurlijk wel iets anders, ik denk dat Donny meer drive heeft dan Davy en dat hij aanvallender iets sterker is. Maar de vergelijking van Gullit kan best wel hoor, want op nationaal niveau waren ze goed, internationaal redelijk en nu moet hij het gaan waarmaken. Everton haalde ineens 2 andere en heel ervaren nummers 10 en dus was er geen plek voor Davy. Donny heeft 2 concurrenten die er al zijn dus hij weet waar hij instapt, maar het zal ervan af hangen.

15 september 2020 om 11:21

Exact. Als je wilt dat Donny rendeert, dan moet in de 16 kunnen komen. Hij is niet de speler die de bal daar brengt. Als je dat wel van hem verwacht, dan heb je geen goede koop gedaan want daarin vind ik hem middelmaat. Maar zijn diepgang en aansluiting binnen de 16 maakt hem erg goed. Zijn medespelers zullen zich daar wel op moeten instellen en niet zoals bijv Depay bij Oranje alle gaten dichtlopen waar Donny induikt. Want dan blijft er weinig over van Donny

Als je niet ziet dat vd Beek een betere voetballer is dan Klaassen (met alle respect, Klaassen is gewoon een clubheld), maar denkt dat hij een kopie is omdat hij op een vergelijkbare positie speelt en ook blond haar heeft, dan kan je beter ophouden met commentaar geven. Gullit heeft nog nooit iets zinnigs over voetbal gezegd geloof ik. Schijnbaar was hij een geweldige voetballer, maar als analist of commentator is het echt bedroevend.

15 september 2020 om 11:53

Het is ook gewoon een kopie qua type. Kan op alle posities op het middenveld, goed in het combinatiespel, simpel spelen, veel scorend vermogen voor een middenvelder, harde werkers, geen splijtende steekpass, blank, blond, Ajax-opleiding, lopen beide te dicht bij de spits. Als je dit alles niet inziet, omdat je vindt dat 1 van de 2 van een hoger niveau is (zegt niets over wat voor type speler het is) dan kan je beter ophouden met reageren op dit soort topics.

15 september 2020 om 13:29

@dein, vd Beek is een veel meer verfijnde voetballer dan Klaassen. Gullit heeft het er over dat hij moet oppassen dat hem niet hetzelfde lot wacht als Klaassen, dan is het dus uitermate relevant om er op te wijzen dat vd Beek van aanzienlijk hoger niveau is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

74 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester United 0 0 0 0
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2019/2020 Ajax 23 8 3 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
2017/2018 Ajax 34 11 4 0
Laatste voetbalnieuws

Dusan Tadic trots: ‘Ik heb nog nooit een speler zich zo zien ontwikkelen’

Donny van de Beek werd in het afgelopen jaar voortdurend in verband gebracht met een transfer naar Real Madrid, maar van een verhuizing naar het Santiago Bernabéu kwam het uiteindelijk niet...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 19 september
Dele Alli vertrekt wellicht bij Tottenham Hotspur in de laatste fase van de transferperiode. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren