Besluit KNVB leidt tot woedende reactie: ‘Het is gewoon bizar’

Maandag, 7 september 2020 om

Bij FC Utrecht heeft men met zeer grote teleurstelling gereageerd op het besluit van de KNVB om de competitiewedstrijd tegen AZ die aanvankelijk voor aanstaande zaterdag op het programma stond, uit te stellen. De voetbalbond wil AZ meer tijd geven om zich voor te bereiden op de wedstrijd van volgende week dinsdag op bezoek bij Dynamo Kiev, in de derde kwalificatieronde voor de Champions League.

Algemeen directeur Thijs Otto van Es van FC Utrecht uit zijn teleurstelling tegenover RTV Utrecht. Volgens hem had de KNVB veel eerder tot een dergelijk besluit kunnen komen. "Even los van dat we AZ een prachtige wedstrijd gunnen in de voorrondes, gaat het ons vooral om het moment dat de wedstrijd wordt verschoven. Drie weken geleden weet je dat je wint, dan kun je scenario's gaan uitwerken. Vorige week maandag weet je je loting en dan ga je als KNVB pas op maandag vragen hoe FC Utrecht erin staat. Dit is gewoon veel te kort dag."

"We hebben zoveel moeten voorbereiden - ook vanwege Covid - om alles in goede banen te leiden. Het is gewoon bizar dat je dit dan op zo'n laat moment laat weten", vervolgt Van Es. De directeur legt uit dat er speciale festiviteiten gepland stonden, vanwege het vijftigjarig bestaan van FC Utrecht. "Iedereen doet zijn uiterste best om in ons jubilieumjaar een fantastische start te maken en die trek je dan weg."

"Maar ook voor onze technische staf: we hebben zó ons best gedaan", gaat Van Es verder. "We wilden een goede start maken, we willen AZ dan ook gewoon pakken in zo'n eerste wedstrijd. Daar komt bij: je start nu direct met een ronde verschil en we moeten nog maar zien of er door Covid nog méér wedstrijden verplaatst moeten worden."

Volgens de KNVB is het uitstellen van de wedstrijd in het belang van het Nederlandse voetbal. "Het is een lastige beslissing want we begrijpen dat dit voor de supporters en voor FC Utrecht vervelend is op zo’n korte termijn. We hebben het verzoek van AZ ingewilligd omdat we in het kader van de veranderagenda twee jaar geleden met alle clubs gezamenlijk hebben besloten om Europees spelende clubs zoveel mogelijk voorrang te geven. Het hele Nederlandse voetbal profiteert namelijk van successen in de Champions League en Europa League. Het levert meerdere clubs een financiële bijdrage op én vergroot via de coëfficiëntenranglijst het aantal startplaatsen in deze toernooien", zo lichte de voetbalbond toe.



Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door jajowi)

Had inderdaad veel netter geweest als dit eerder was gebeurt. We weten al een tijdje dat AZ door is en dat het een lange reis naar Kiev is, dus dat uitstel een optie zou kunnen zijn. Weet niet of nu AZ zo laat is of de KNVB. In elk geval geef ik Utrecht gelijk dat ze het moment rijkelijk laat vinden. Los van de afspraken die zijn gemaakt en waar AZ zich terecht op kan beroepen voor een vraag om uitstel.

7 september 2020 om 19:57

Volgens mij was de speeldag nog niet bekend, als die woensdag was geweest was er niets aan de hand

7 september 2020 om 20:04

De clubs die op dinsdag spele die spelen altijd op zaterdag ervoor dus niks anders als normaal! Je weet als je Europees gaat spele dat je een druk programma heb. Niet janken ma voetballen.

7 september 2020 om 22:11

Enigszins eens maar ze doen het tenminste voor elke club nu. Daar was ook een hoop gezeik over toch bij Ajax. Als jou Utrecht in Europa zat, (beetje pijnlijk onderwerp misschien haha) had je waarschijnlijk niks gezegd.

7 september 2020 om 20:12

We weten allemaal dat de Knvb nou niet bepaald een profesionele organisatie is. Dat dit gebeurd vernaasd mij wederom niet. Utrecht heeft gewoon gelijk.

7 september 2020 om 20:37

Het begint ook opvallend te worden hoe vaak Utrecht de dupe is bij beslissingen van de knvb.

7 september 2020 om 23:39

Ik durfde het bijna niet te zeggen..

7 september 2020 om 23:41

Inderdaad In alle landen is de bekerfinale gespeeld. Maar in Nederland niet dankzij Gudde (ex Feijenoord) en zijn maatje van Geelen (ook ex Feijenoord en nu Willem 2)

Tenzij de datum tot voor kort niet bekend was is het raar om dit nu pas te besluiten. Het was van te voren toch wel duidelijk dat er een reeele kans is dat AZ die eerste voorronde overleefd. De KNVB kan alleen nu niks anders dan hier mee instemmen gezien het feit dat ze dit bij Ajax ook deden (al was dat wel iets anders), en dat AZ zich daarnaast ook vorig seizoen al genaaid voelde. Goedmakertje dus

7 september 2020 om 19:53

Men moet eens ophouden over goedmakertje. Vorig seizoen hebben Ajax, PSV, Feyenoord en AZ al van deze regeling gebruik gemaakt in de voorrondes. Is gewoon een afspraak dat die mogelijkheid er is. Niks goedmakertje of compensatie voor wat dan ook.

7 september 2020 om 20:14

@Master D, ben het compleet met je eens. Zo irritant dat elke keer nog weer wordt benadrukt dat het een goedmakertje is. Of erger nog, dat de eerste keer (Ajax) tot gezeur leidde en dat daarom nu ook elke keer weer gezeurd móet worden! Terwijl gewoon bekend is dat de KNVB inmiddels mee wil denken met álle ploegen die Europees in actie komen.

Het is inderdaad rijkelijk laat dat FC Utrecht gepolst is om deze wedstrijd te verplaatsen, het was namelijk al even bekend. Verder ben ik het eens met het verplaatsen, alleen op deze manier.. De KNVB maakt geen beste beurt de afgelopen tijd..

7 september 2020 om 20:14

En als je het dan nog hebt over de voetbalbond van Andorra ofzo, dan kun je het je nog indenken. Maar dit zijn dik betaalde professionals van een groot voetballand.

7 september 2020 om 21:31

Nou zeg dat, die K van Koninklijk kunnen ze onderhand beter weghalen en er iets anders van maken. Er is niets koninklijks aan.

7 september 2020 om 21:40

Afgelopen tijd. Pffff Afgelopen half jaar of nog langer

KNVB gaat vrolijk door met hun amateuristische werkwijze. Reactief is daar de motto. Lijkt me dat alle kosten die gemaakt zijn voor de voorbereiding van deze wedstrijd verhaald kunnen worden bij de KNVB. Dit gebeurt er als je lichtgewichten het beleid (als die er al is) laat maken in je organisatie.

Eddepetje De KNVB blijft met Gudde voorop een amateuristisch organisatie. Anticiperen hebben ze nog nooit van gehoord. Weten ze toevallig dat binnenkort Willem II 16 september en PSV 24 september ook Europees moeten spelen? Tijd dat Gudde en consorte worden vervangen door echte professionals. Slaap verder heren.

Utrecht maakt gewoon een paar valide punten. Erg apart dat AZ zo men nalatig is geweest en zo lang heeft gewacht met het verzoek tot uitstel. Ze zullen bij Utrecht de laatste tijd ook niet heel vergevingsgezind zijn richting de Knvb, dus dit zal dan extra frustreren. Zoek ook nog maar eens een datum om deze pot in te halen met dit verkorte seizoen.

7 september 2020 om 20:09

Ik vind het eerder gewoon een beetje slap van AZ. Al die spelers willen in grotere competities voetballen en CL spelen, dan gaat het echt nog wel vaker gebeuren dat je 2x of 3x in zeven dagen moet voetballen. Dat ze dan inderdaad zo laat zijn geweest met het aanvragen, vind ik dat ze gewoon pech hebben. Ze komen net uit een voorbereiding, als het goed is, is iedereen nu nog fit. Gewoon lekker ballen zaterdag

7 september 2020 om 20:14

Ik ben het eens met je sentiment, alleen weet ik niet of er een periode is vastgesteld vanaf wanneer een uitstelverzoek te laat is. Het idee dat er zo'n termijn niet is, zou ook al een mislukking van de Knvb betekenen. Erg amateuristisch allemaal.

7 september 2020 om 20:19

Ja eens, het is allemaal erg amateuristisch! De Knvb heeft niets geleerd van de onvrede en feedback die eerder al kenbaar gemaakt was n.a.v. het jaar waarin Ajax zo'n goede CL run had. Anderhalf jaar verder, maar geen stap dichterbij

8 september 2020 om 09:01

Of de KNVB wil misschien ook wat meer concurrentie in de eredivisie zelf stimuleren? Az heeft niet zo’n brede kern als Ajax, maar we hebben vorig seizoen gezien hoe competitief ze waren voor het kampioenschap. Daar wordt iedereen dan toch beter van?

AZ moet dit verzoek gewoon veel eerder neerleggen bij de knvb. Onbegrijpelijk dat de knvb dit heeft gehonoreerd. Je kunt toch niet paar dagen voor de wedstrijd nog gaan verplaatsen. Ze zouden al op de zaterdag spelen. AZ draait nog voor geen meter. Snap dat ze bij Utrecht gigantisch balen. AZ is gewoon te pakken nu.

7 september 2020 om 20:37

Het is toch onbekend wanneer AZ dit indiende? Lijkt mij niet vandaag gezien de knvb vaak niet zo snel is

7 september 2020 om 22:06

AZ heeft dit vanochtend ingediend. KNVB moet gewoon een grens trekken. AZ is zelf nalatig geweest en had dit veel eerder kunnen doen. Als ze het direct hadden gedaan had je er niemand over gehoord.

Om 12:00 nog een officieel bericht Van de knvb dat makkelie de wedstrijd fluit zaterdag, ongelofelijk..

Ik als Az-er vind het echt belachelijk, kunnen ze een beetje extra ritme op doen voor Kiev uit word het verplaatst....extra rust, bah bah, gewoon voetballen en dan maar een stap harder lopen, er zit genoeg tijd tussen Zaterdag 16:30 en Dinsdag avond volgens mij. Kunnen ze de wedstrijd toch ook een dag naar voren halen als hij toch verzet moet worden.

7 september 2020 om 20:16

Utrecht had ook allemaal festiviteiten georganiseerd lees ik dus naar Vrijdag zou Utrecht ook niet willen denk. Aan de ene kant is extra rust wel lekker voor zo'n wedstrijd. Aan de andere kant kan een overwinning op Utrecht (mocht dat lukken) juist een positieve boost geven richting Dynamo Kiev.

Waarom wordt nergens vermeld wanneer AZ het verzoek heeft ingediend? Nu krijgt de KNVB alle verwijten naar de kop geslingerd.

7 september 2020 om 23:40

Het heeft er alle schijn van dat het verzoek van AZ pas vandaag is ingediend. Maar het blijft de verantwoordelijkheid van de Knvb. Die had gewoon kunnen zeggen: "sorry, maar zo kort van tevoren ben je te laat met je verzoek".

Bij de inhaalwedstrijd in december graag spelen met spelers uit de huidige selectie.

Volgens mij wilde Utrecht een aantal jaar geleden ook een wedstrijd laten verplaatsen (volgens mij een top-3 ploeg) en toen werd Utrecht (en Dick Advocaat) verweten een kleine club te zijn en niet moet zeuren. Als je Europees wil voetballen, komen hier ook drukkere programma’s bij. Ben benieuwd hoe vaak we nog een twijfelend en slecht voorbereid knvb gaan zien dit seizoen maar vrees heel vaak...

Zelfs al zou het zo zijn dat het AZ is wat laat een verzoek heeft ingediend, dan nog had de KNVB pro actief moeten zijn in deze, gebaseerd op ervaring en regels. Zij organiseren de competitie. Wederom nalatigheid en natte vinger werk vanuit Zeist.

Men wilt toch het beste voor het Nederlandse voetbal? Wat een zure reactie bijv vanuit Utrecht. De kans dat AZ doorgaat tegen een grotere club als Kiev is al klein maar misschien helpt dit iets. Indirect is dat ook goed voor Utrecht als clubs het goed doen in Europa. Verwacht overigens dat het veel rijkere Kiev thuis wint van AZ. Sympathiek dat de knvb AZ wedstrijden verzet, dus niet alleen van Ajax/psv afgelopen jaren.

7 september 2020 om 20:42

En ook als ze daar 5 dagen van te voren mee komen terwijl al weken bekend is dat az die pot moet spelen? Uitstel is prima, maar deze timing kan toch niet in een prof competitie

7 september 2020 om 20:45

Gaat er niet zo zeer om dat ze de wedstrijd verplaatsen. Daar valt wel wat voor te zeggen. Gaat er om dat het zo kort van te voren gebeurt. Zoals je kunt lezen had Utrecht van alles georganiseerd wat nu verspilde moeite is gebleken. Dat is knap vervelend, dat begrijp ik goed. Overigens een wedstrijd op zaterdag en dan op dinsdagavond weer moeten spelen lijkt mij niet echt een probleem. Zeker zo aan het begin van het seizoen. Maargoed, zou kunnen. Ben wel voorstander van dat de Knvb hier rekening mee wil houden maar denk ook even 2 seconden aan de tegenstander die je nogal dupeert op deze manier.

7 september 2020 om 21:08

Hou op hoor Jan zure reacties? Ik noem het eerder vies gedrag uit Alkmaar en Zeist. Iedereen in Utrecht gunt AZ het beste europees maar waarom moet Utrecht altijd de dupe zijn? Snap je die teleurstelling en irritatie echt niet? Was het gelijk geregeld was het al vervelend geweest maar nu komen ze 5!! Dagen voordat het begint. Betaald AZ het geld aan Utrecht wat ze al kwijt zijn aan deze wedstrijd? Het antwoord kunnen we allebei al invullen.

7 september 2020 om 22:07

AZ weet ook pas een week om en nabij hoe of wat.... niet weken, zie Pilzen

7 september 2020 om 23:28

Ach kom op zeg dit had je zeker eerder kunnen weten en kunnen regelen! En buiten dat we zijn hier in nl toch geen slappe zakken zaterdag en dinsdag voetballen dat zou toch makkelijk moeten kunnen als je het hele jaar traint etc

We zijn nog niet eens bezig of er worden al wedstrijden verplaatst. Zit gewoon drie dagen tussen. Daarnaast: dit weet je toch al veel eerder? En je had ook op vrijdag kunnen spelen. Kunnen toch amper supporters bij aanwezig zijn. Dus warrige en vreemde beslissing.

Weer een beslissing van de knvb in het nadeel van Utrecht, je zou bijna hopen dat AZ er uit geknikkerd wordt...

Nou lekker. Gelijk een wedstrijd minder dan de rest, dat pakt altijd zo mooi uit als de competitie niet wordt uitgespeeld.....

Het is erg laat, maar wat in dit verhaal niet duidelijk wordt is wanneer AZ het verzoek bij de Knvb heeft neergelegd. Als dat de dag na de loting is geweest heeft de Knvb inderdaad lang gewacht. Als AZ pas in het weekend het verzoek heeft gedaan dan valt de Knvb niet veel kwalijk te nemen.

8 september 2020 om 21:42

Nou de scheids was al bekent vrijdag om 12.00 uur dus wanneer denk je?vrijdag rond 13.00 uur. gezien de vorm een lastig iets voor Az.de relatie Knvb en Fc Utrecht komt meer en meer op oorlog te staan.ook het bestuur van de Fc Utrecht moet eens na gaan denken, als je zoveel benadeeld wordt ga dan eens achter je supporters staan.nee hoor we accepteren alles en als de Knvb het stadion ergens anders voor nodig heeft dan..... laat je ze gewoon binnen. pfff wat een amateurs zeg.maar goed dat is mijn mening.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.AZ10
14.FC Emmen0-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. van OvereemMiddenvelder10
O. BoussaidAanvaller10
E. EliaAanvaller10
M. PaesKeeper10
G. KerkAanvaller10
M. MahiAanvaller10
O. VelanasMiddenvelder00
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Maandag 21 september
Indien Sergiño Dest, Max Aarons én Héctor Bellerín onhaalbaar blijken, haalt Barcelona een nieuwe rechtsback mogelijk uit de eigen gelederen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren