Ongelofelijke ontknoping bij IJsland - Engeland met twee late penalty's én rood

Engeland heeft zaterdagavond in IJsland voor de poorten van de hel een overwinning weggesleept. De manschappen van bondscoach Gareth Southgate leken het na een onterecht afgekeurd doelpunt van Harry Kane te moeten doen met een punt, maar wonnen dankzij een late penalty van Raheem Sterling alsnog: 0-1. De Engelsen hadden veel geluk dat IJsland in blessuretijd zelf een strafschop om zeep hielp.

De Engelsen leken voortvarend van start te gaan in Reykjavík. Harry Kane scoorde na zeven minuten voetballen bij de tweede paal, maar het doelpunt van de spits werd afgekeurd vanwege buitenspel. Onterecht, zo bleek achteraf, omdat een indraaiende vrije trap van Raheem Sterling onderweg niet werd verlengd door Eric Dier, zoals was beoordeeld door de arbitrage.

Het restant van de eerste helft leverde geen noemenswaardige kansen op, waardoor er halverwege een doelpuntloze stand op scorebord stond. Ook in de tweede helft hadden de Engelsen grote problemen om kansen te creëren tegen de verdedigend ingestelde IJslanders. Tot overmaat van ramp moest Kyle Walker in de zeventigste minuut inrukken. De verdediger van Manchester City ontving zijn tweede gele kaart voor een grove charge op Arnór Ingvi Traustason.

De wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar enkele minuten voor tijd kreeg Engeland plots een penalty. Sverrir Ingason werd vanwege een handsbal het veld uit gestuurd bij IJsland, waarna Sterling de score vanaf elf meter met een panenka opende: 0-1. Engeland leek de overwinning in de tas te hebben, maar kreeg in blessuretijd zelf óók een penalty tegen, na een overtreding van Joe Gomez op Samúel Fridjónsson. Birkir Bjarnason mikte de strafschop vervolgens hard naast het doel, waardoor Engeland won.