‘Koeman zal Busquets in dat geval verzoeken om Barcelona te verlaten’

Woensdag, 19 augustus 2020 om 06:51Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 06:53

Het speculeren over mogelijke slachtoffers van de komst van Ronald Koeman bij Barcelona is begonnen in de Spaanse media. De Nederlander, die woensdag om 12.30 uur zal worden gepresenteerd, zal een beslissing moeten nemen over het middenveld, de zijkant van de defensie en het hart van de verdediging, zo luidt de algemene tendens. De verwachting is dat Luis Suárez sowieso al zijn laatste wedstrijd voor de Catalanen heeft gespeeld en dat Koeman kritisch zal kijken naar de situaties van Gerard Piqué, Jordi Alba en Sergio Busquets.

Vooral de positie van Busquets staat meer dan ooit ter discussie. Koeman gaf maanden geleden als bondscoach van het Nederlands elftal immers al aan dat Frenkie de Jong bij Barcelona eigenlijk beter op de positie van Busquets zou renderen. De Jong speelde in Nederland altijd vlak voor de verdediging, maar zowel Ernesto Valverde als Quique Setién liet de Oranje-international ‘hoger’ spelen. “Ik denk dat hij prima in die rol kan groeien, maar zijn favoriete positie is en blijft de positie waar Busquets nu speelt”, zei Koeman destijds. “Busquets speelt al jaren op de plek waar De Jong eigenlijk zou moeten spelen.”

Busquets startte het voorbije seizoen als wisselspeler, maar al snel koos de technische staf voor een aanvallendere rol voor de Nederlander en stonden beiden veelal samen aan de aftrap. Spaanse media benadrukken woensdag dat Busquets, die vorige maand 32 jaar werd, de lichte daling in zijn loopbaan heeft ingezet en vanwege zijn ervaring én tactische intelligentie nog een hoop wedstrijden zou kunnen spelen. De kranten zien echter niet over het hoofd dat Busquets het in topwedstrijden niet heeft kunnen waarmaken.

Juan Jiménez, journalist van AS, stelt dat met name het individuele gesprek tussen Koeman en Busquets alle kanten op kan. “Koeman zal willen weten of Busquets er klaar voor is om eventueel een bijrol te vervullen zonder dat hij een stoorzender in de kleedkamer wordt. Zo niet, dan zal Koeman verzoeken om tot een akkoord met Barcelona te komen en te vertrekken.” Voor Koeman is Lionel Messi de absolute pijler van zijn project, maar spelers als Gerard Piqué en Jordi Alba genieten niet dezelfde status. Ofschoon Piqué vorig seizoen van alle veteranen wellicht nog de beste indruk achterliet, zou zijn manier van leven, met privéreizen over heel de wereld midden in het seizoen, intern bij Barcelona niet bevallen.

Koeman wil dat de kleedkamer van Barcelona, die volgens de kranten ‘gemakzuchtig’, ‘onbedwingbaar’ en ‘rebels’ is, meer de regels gaat opvolgen. De Nederlander wil van Piqué weten of hij daartoe bereid is en weer een voorbeeld voor de rest wil zijn, daar hij de verdediger in voetballend opzicht nog wel een meerwaarde vindt. De Spanjaard gaf overigens na de eliminatie in de Champions League aan dat hij bereid was om te vertrekken als de club dat per se wilde. Alba zit min of meer in dezelfde positie als Busquets. In aanvallend opzicht is hij een van de beste backs ter wereld als hij bij de les is, maar in belangrijke wedstrijden schiet de verdediger zowel defensief en fysiek gezien tekort. “Ook Alba hoeft niet zeker te zijn van zijn positie. Als hij geen genoegen kan nemen met een eventuele bijrol, dan kan hij een andere club gaan zoeken”, besluit Jiménez.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door wolkje)

Ik vind Koeman de laatste jaren een slapjanus, maar als hij Busquets er daadwerkelijk durft uit te halen, is dat toch wel een teken van leiderschap.

19 augustus 2020 om 07:24

Waarom? Busquets voldoet toch nog gewoon in de meeste partijen? In de toppers valt het wat tegen de laatste tijd, maar laten we niet doen alsof Frenkie wel altijd goed is in de toppers.

19 augustus 2020 om 07:39

Het punt is dat Frenkie nu veel vlieguren moet maken op de positie van Busquets, aangezien hij daar het beste rendeert. Ik denk dat Koeman dit ook in zijn overweging zal nemen mocht hij Busquets van de hand willen doen. Het is natuurlijk een jongen van de club, maar op de lange termijn heb je meer aan een Frenkie die zich op die positie kan ontwikkelen.

19 augustus 2020 om 07:40

'de meeste partijen', eh ja als het goed is willen ze daar iemand in gaan bouwen die altijd goed speelt, ook in de toppers. Die man moet gewoon weg, net als Pique en Alba. Tijd voor vers bloed en wat jonge talenten. Zo'n Tonali die in Italie genoemd wordt kan toch prima gehaald worden?

19 augustus 2020 om 09:06

Complete onzin. Busquets voldoet al tijden niet meer. Tegen United werd vorig jaar pijnlijk duidelijk dat het op topniveau allemaal echt niet overhoudt. Hij maakt zo veel fouten en komt niet meer onder de druk uit, terwijl hij hier vroeger om bekend stond. Frenkie heeft de kwaliteiten om onder de druk uit te voetballen en Busquets staat hem enorm in de weg.

19 augustus 2020 om 09:37

@Lierse, of het terecht is of niet laat ik in het midden, ik wil enkel zeggen dat het wel van leiderschap en ook daadkracht zou getuigen, wat ik van Koeman niet gewend ben.

19 augustus 2020 om 09:54

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Busquets leuke voetballer, maar Frenkie moet op zijn positie staan.

19 augustus 2020 om 10:13

@hupvandedonk dit is natuurlijk allemaal speculeren. Maar vraag me echt af, Koeman waar ben je aan begonnen! Als hij Busquets - een eigen speler uit de jeugd en icoon - eruit haalt voor FdJ en Barca/FdJ presteert nog steeds niet, Koeman krijgt shit over zichheen. Hoe kan hij een clubicoon slachtofferen voor zijn landgenoot. Voor zulke veranderingen had Barca iemand moeten aanstellen die max 1 jaar wil overbruggen om puin te ruimen.

Busquets zou ik nog wel behouden denk ik, zou cv niks voor hem zijn? Zorg eerst maar dat je Rakitic en Vidal kwijtraakt.. die vallen wat mij betreft uit de toon. Alba mag ook weg, voorin moet m.i. ook echt iets gebeuren, individueel leuk maar te afhankelijk van Messi.

19 augustus 2020 om 08:09

Heeft hij vaker gespeeld in het verleden en kan die prima invullen.

Ik zou busquets altijd behouden, voor mindere wedstrijden op zijn eigen plek en af en toe als cv.

Piqué en Alba in bijrol erbij houden.

Roberto, Suarez, Semedo, rakitic en Vidal zsm slijten!

19 augustus 2020 om 08:54

Eens, kan net zoals Mascherano die dubbele rol in gaan nemen. Wel met een snelle verdediger naast zich

19 augustus 2020 om 10:03

Busquets en Pique wil je er best nog bij hebben. Maar dan moet je wel 100% zeker weten dat ze kunnen leven met een bijrol. Zo niet dan zorgen ze alleen voor onrust. Bovendiien heeft Barca geld nodig om te kunnen investeren dus zal er eerst verkocht moeten worden en spelers Al's Suarez en Rackatic leveren echt niet veel meer op, maar voor een Busquets krijg je nog wel 60 miljoen, en als je hem nog 2 jaar houdt is dat geld verdampt.

Voor Alba zou ik Angeliño proberen te halen. Topspeler in de dop, kan in lengte van jaren het nieuwe gezicht op linksback worden.

19 augustus 2020 om 08:31

Ja of lekker eigen jeugd inpassen zoals de club dat kan. Miranda is een goed talent

19 augustus 2020 om 09:00

Of Grimaldo. Maar Angelino zeker een prima optie.

19 augustus 2020 om 09:12

Grimaldo zou mooi zijn. En misschien is Gaya in de uitverkoop.

19 augustus 2020 om 14:06

Zou persoonlijk voor Tagliafico gaan. Heeft een prima klik met zowel De Jong als met Messi en kan voor nieuw vuur zorgen. Heb ook gister weer Angelino veel te ongecontroleerd zien spelen. Zelfs als ik m met Tagliafico vergelijk

19 augustus 2020 om 18:35

Denk niet dat Angelino geschikt is voor de top. Gaat wel dreiging vanuit, maar zijn speloverzicht, en aannames vind ik vrij matig. Deed me veel aan Willems denken, eigenlijk maar één actie; opstomen met de bal en een (hele goeie) voorzet afleveren. Goede speler voor Leipzig, maar voor de echte top toch wat te eenzijdig.

Van die drie spelers zou ik Busquets juist behouden, Busi verdient een beter afscheid dan er zo afgaan. Kan tegen de kleintjes en middenmoters nog prima mee, daarom zou ik hem houden maar moet wel een stap terug doen. Waar ze 100% van af moeten uit de huidige basis; Semedo, Pique, Alba, Roberto en Suarez.

19 augustus 2020 om 07:33

Op het moment dat je Busquets behoud gaat dit wel ten koste van Frenkie. Imo rendeert hij maar op 1 positie en dat is net voor de verdediging. Aan de zijkanten heb je in aanvallend opzicht weinig aan hem, aangezien hij weinig doet met de ruimte die hij krijgt. Ben benieuwd wat Koeman gaat doen, Frenkie is natuurlijk wel de toekomst maar Busquets zo maar van de hand doen is natuurlijk ook wel makkelijker gezegd dan gedaan. Vind Busquets toch wat beter in het combinatiespel van Barca waar Frenkie veel meer loopt met de bal.

19 augustus 2020 om 13:25

@prosccr helemaal niet joh. Busquets in een reserve rol beperkt frenkie helemaal niet. Als frenkie faalt op 6 met busquets op de bank is het dan nog steeds de schuld van busquets?😂

19 augustus 2020 om 10:07

Op zich wel Maar Barca heeft ook geld nodig en Busquets is een van de weinigen die nog flink geld oplevert. Over 2 jaar loopt hii gratis de deur uit en verdamp je dus 60 miljoen of zo voor iemand die nog wat komt ballen tegen de kleintjes. Er is vast wel een jeugdig talent die je tegen de kleintjes kunt laten spelen.

Allemaal weer speculaties ik moet het allemaal nog zien. Ik denk persoonlijk dat Busquets nog wel van waarde kan zijn. Hoe kan deze man nu al weten dat Koeman dit allemaal wil?

19 augustus 2020 om 08:58

Wat een onzin inderdaad. Ze willen het werk van Koeman hier al doen

Lautaro zou natuurlijke de gedroomde nieuwe spits zijn van Barca, maar ik zou het ook begrijpen als Koeman aandringt op Memphis. Hij weet tenslotte zou hij hem in zijn kracht moet gebruiken. Ook gezien zijn situatie bij Lyon lijkt het me niet onrealistisch.

19 augustus 2020 om 07:45

Memphis heeft in Oranje natuurlijk wel een vrije rol voorin. Eenzelfde rol die Messi momenteel bekleedt bij Barca. Het is niet voor niets dat Griezmann en Coutinho niet hebben kunnen brengen wat van ze verwacht werd. Memphis zal dus meer in dienst van het team moeten spelen waar Messi de absolute aanvalsleider is. Ik vraag me af of hij dan nog zoveel waarde heeft als bij Oranje het geval is.

19 augustus 2020 om 08:04

Marcus Thuram van Borussia Monchengladbach is een zeer goede optie.23 jaar , 1m92, is een fysiek en technisch spits die op links en rechts uit de voeten kan.vele malen goedkopen dan Lautoro

Dat er door geselecteerd moet worden staat vast. Of gelijk alle oudere spelers doorfeselecteerd moeten worden, denk ik niet. Het is de vraag welke speelstijl koeman wil gaan hanteren. Het 433 of gaat hij voor een nieuwe speelstijl waar bijvoorbeeld alba (rm)maar ook busquets (cv) nog kan spelen met frenkie op 6. Dat geeft je de tijd om gerichter aankopen te doen voor de toekomst en dat jonge spelers meer de tijd krijgen om te ontwikkelen.

Busquets is een legende in Barcelona maar daar ligt ook een beetje het probleem. Je kan ze bijna niet aanpakken zonder consequenties. Toch hoe zuur ook zou Busquets plaats moeten maken voor de Jong want hij was op een paar geniale wedstrijden na tegen de kleinere ploegen echt onder maat.

Ben zelf erg benieuwt naar Trincao, Coutinho en de Jong op zijn eigen pkek volgend seizoen. Denken jullie dat Coutinho weer kan aansluiten?

19 augustus 2020 om 08:17

De Jong heeft natuurlijk goeie dingen laten zien, maar onomstreden vind ik hem nog niet. Hij moet zich nog bewijzen op die positie. Hij loopt graag met de bal en ik vraag me af of dat gewenst is in het huidige systeem of het nieuwe systeem dat Koeman wil hanteren. Immers, men is daar gewend dat alleen Messi loopt met de bal en de rest in dienst van hem speelt. In dat kader is het dus afwachten hoe Frenkie zich ontwikkelt. Daarnaast ben ik benieuwd of Busquets zomaar van de hand wordt gedaan, want het is niet zo dat Frenkie die rol met gemak zal overnemen.

19 augustus 2020 om 08:31

Kijk de wedstrijden in de CL(Ajax) en Oranje even terug. Daar was hij zo goed. En werd hij terecht gehyped. Bij Barca een heel andere rol, niet slecht maar wel matig. Frenkie gaat het volgend jaar laten zien, want Koeman weet wel hoe hij hem moet gebruiken. Koeman heeft hem laten debuteren, en is/was niet meer weg te denken. Sinds Frenkie bij Oranje zit, begon het te lopen, maar begon ook Wijnaldum goed te voetballen in Oranje. Voor de verdediging, en je hebt een wereldtopper in wording, een andere plek wordt het al snel matig.

19 augustus 2020 om 09:39

Klopt maar dat is dan ook een rol waar hij de ruimte en mogelijkheid moet krijgen om zich te ontwikkelen bij Barca, waar de druk en het verwachtingspatroon toch wel hoger ligt, zeker als je Busquets gaat vervangen. Momenteel heeft hij, ondanks dat hij verkeerd werd gebruikt, niet veel bijzonders laten zien. Op zijn natuurlijke positie zal hij beter tot zijn recht komen en Koeman lijkt me hier dan ook de ideale coach voor. Echter moet hij het dan wel opeisen. De druk op zijn schouders zal nog zwaarder wegen dan toen hij voor het eerst aankwam in Camp Nou. Koeman zal hier dus ook rekening mee houden, aangezien tegenvallende prestaties natuurlijk zijn naam niet veel goeds zullen doen.

19 augustus 2020 om 22:39

Ik vind hem ook niet onomstreden maar dat is het juist Busquets is dat ook niet meer maar is wel 12 jaar ouder. Naast wat de Jong al heeft laten zien vind ik dat hij genoeg krediet heeft om een gooi naar zijn positie te doen. De Jong liet het zien tegen Duitsland, Frankrijk, Dinamo Kiev, Psv, Benfica, Juventus, Real Madrid en ga zo maar door. De Jong liet iets zien wat we lang niet meer hadden gezien. Overzicht, techniek, rust en dat me functionaliteit. Na Nigel de Jong, van Bommel, Strootman en andere harde cvm's was de Jong echt een verademing. Eigenlijk verwacht ik dat hij iedereen de mond gaat snoeren als hij op zijn eigen positie speelt net zoals hij dat deed nadat hij verkeerd gebruikt werd op de cv positie.

Dit zou een goede zet zijn van Koeman. De kleedkamer is namelijk een groot probleem bij Barça; teveel narcissisme en kartelgedrag jegens de technische staff.

19 augustus 2020 om 09:03

Die spelers hebben alles gewonnen onder coaches die hun allle trucjes in het voetbal hebben uitgelegd. Als er dan een coach komt die gewoon niks toevoegt en ook geen visie en spelstijl kan implementeren waar de spelers achterstaan dan zit je met een probleem.laporta liet destijds coaches presentaties doen over hoe ze willen spelen en met welke spelers vooraleer een keuze te maken. Die Bartomeu gaat gewoon af op namen en persoonlijkheden zonder enig idee te hebben wat de selectie er van vindt.de la masia spelers zoals Messi, Pique, Busquets en Alba hebben natuurlijk een groepje maar het is de taak van de coach om de machtsdynamiek in zijn voordeel te laten werken.echter zwakke president leidt tot een zwakke coach wat leidt tot een zwak teamdynamiek.kijk eens naar Guardiola en zijn manier om groepsdynamiek te creeeren , gezamenlijk eten, hoge boetes voor disciplinaire fouten enz

Suarez op de bank en breng een jong talent die al wat heeft laten zien, Lautoro is te duur. Dembele van Lyon, Thuram van Borussia Mã¶nchengladbach. Coutinho en Griezmann verkopen om geld in het laatje te brengen , zij zitten tegen de dertig aan. Messi heeft al 2 potentiã«le opvolgers in de vorm van Dembele en Trincao. Linksbuiten heb je Ansu en Pedri maar die zijn nog te jong en te licht voor de grote wedstrijden. Linksbuiten zeker een aankoop Neymar is te duur mijn opties Sancho,coman,zaha,baily. In middenvel Rakitic, Vidal en Rafinha verkopen om geld in het laatje te brengen. Busquets op de bank Puig en Alena niet verkopen. ik zou het middenveld aanvullen met een technisch aanvallend middenvelder zoals Houssem Aouar aangevuld met fysieke sterke spelers die we kunnen gebruiken voor de meer uptempo en counter voetbal zoals Savic, Bentancur, Brozovic die type spelers lang, slank fysiek en technisch begaafd. In de verdediging Alba op de bank en Grimaldo of Estupinan , Semedo verkopen Ricardo Perreira en Youcef Atal in de plaats , Pique op de bank Garcia in de plaats en uitkijken naar een fysiek en technisch sterk centrale duo Dayot, De Ligt voor de toekomst. Bartomeu had de simpele opdracht om gewoon een sterke coach aan te stellen die controle heeft over de prestaties van de groep en dan de selectie voorzie van de nodige conccurentie op elke positie. Toen ze Guardiola lieten vertrekken dat was de historische moment waarop de spelers de macht hebben gegrepen en het voor zichzelf zeer makkelijk hebben gemaakt, gecombineerd met totaal onvermogen van Bartomeu om leiderschap en controle uit te oefenen over de selectie.

19 augustus 2020 om 09:34

Coutinho zou ik juist niet zo snel van de hand doen na zijn optreden met Bayern. Daarnaast snap ik ook niet dat je Suarez en Piqué op de bank wil houden. Dat zijn jongens die zwaar drukken op het salarisbudget.

19 augustus 2020 om 10:54

Coutinho is mentaal zwak, zit tegen de dertig aan heeft een riant salaris en is nodig om transferbudget te creëren want hij is gewild op de markt neemt niet weg dat hij een sterk speler is maar 1ste indruk is allesbepalend Ten eerste Suarez heeft een automatische clausule waar zijn contract wordt verlengd bij een aantal wedstrijden en goals en Pique heeft een contract tot 2022. Beide spelers hebben nog een degelijk rendement en zijn nodig om het niveau deftig te houden door op de bank te gaan zitten. Hen verplichten om te vertrekken gaat enkel voor conflict zorgen terwijl zij dit niet verdienen, ze verdienen een waardig afscheid door hun speeltijd af te bouwen door eerst deftig vervanging te verzorgen vooraleer ze uit te wuiven

19 augustus 2020 om 13:26

Heb jij het interview van Piqué gemist? Wat tegen Bayern gebeurde was wel het absolute dieptepunt. Daarnaast vraag ik me af in hoeverre het verstandig is ze te laten banken. Ik geloof namelijk niet dat andere basisspelers daar beter door gaan voetballen. En zoals ik hierboven al aangaf, hun salaris drukt zwaar op het budget. Imo is dit wel een situatie waarin je maatregelen moet treffen en dan kan je niet iedereen tevreden houden, want het moet wel echt anders gaan lopen nu. Aan de andere kant zie ik ze ook niet zomaar vertrekken, Messi heeft daar natuurlijk ook zeggenschap in en als Bartomeu aangeeft dat Messi de grote pijler is van Koeman dan bevestigd dat mijn vermoedens toch wel deels.

Waarom zou je tegenwoordig nog een dure trainer aanstellen als je hier op VZ de mening van echte vaklui kan lezen. De speelwijze, de salarissen, alles weten ze. Dat komt omdat ze allemaal inzage in de boeken hebben

De tijd om door te selecteren is daar, de grote vraag is alleen of Koeman dat gaat doen. Je ziet het bij Madrid, als je gaat verjongen heb je vaak een overbruggingsjaar nodig. Als de constructie in het contract van Koeman klopt, graaft hij dan min of meer zijn eigen graf. Als zijn verlenging afhangt van successen in zijn eerste jaar en hij gaat daarnaast drastisch verjongen, is het des te lastiger voor hem. Ook de financiële middelen zijn door de Corona crisis en de miskopen van de afgelopen jaren niet zo ruim als voorheen, dus hij staat voor een giga uitdaging. Desalniettemin hoop ik dat Busquets en Piqué uit de basis elf verdwijnen. Frenkie kan daar spelen en groeien, Piqué vervangen zal intern lastig gaan met maar één fatsoenlijke CV in de vorm van Lenglet. Umtiti kan niet, is te fragiel en komt nooit in vorm door gebrek aan een serie wedstrijden. Dan dus eigen jeugd of een CV aankopen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4946 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder171
M. DepayAanvaller168
L. de JongAanvaller113
Riqui PuigMiddenvelder100
A. EzzalzouliAanvaller91
M. ter StegenKeeper180
Jordi AlbaVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

242 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren