Van Aanholt publiceert racistische DM: ‘Jullie zijn hier verantwoordelijk voor’

Zaterdag, 15 augustus 2020 om 17:47Dominic Mostert

Patrick van Aanholt heeft via Twitter een racistisch bericht gedeeld dat hij deze week binnenkreeg via Instagram. De linksback van Crystal Palace doet een oproep aan Instagram: hij vindt dat de socialmediagigant met een 'oplossing' moet komen. Van Aanholt zegt dat dergelijke racistische berichten hem niet kwetsen, maar hij beseft tegelijkertijd dat er veel mensen zijn die niet de mogelijkheid hebben om zich net zo publiekelijk te verdedigen als hij doet.

Van Aanholt wordt door een gebruiker op Instagram een 'black motherfucker' genoemd in een direct message (DM). Hij deelt via Twitter een screenshot van het bericht. "Dit draait niet om mij... Ik heb genoeg liefde om me heen en ik ben een bevoorrecht mens, dus zulke dingen raken me niet. Maar het kan echt niet en ik sta op voor de mensen die zichzelf niet kunnen verdedigen en dagelijks deze shit te verduren krijgen", schrijft Van Aanholt bij het bericht.

"SOCIALE MEDIA, jullie zijn hier verantwoordelijk voor", voegt de tienvoudig international van Oranje toe, waarna hij Instagram tagt in een aparte tweet. "Zorg voor een oplossing, want we zijn doodziek van het doodziek zijn." Van Aanholt spreekt zich de afgelopen maanden met regelmaat uit tegen vormen van discriminatie. Zo benoemde hij twee maanden geleden dat het voor zwarte trainers moeilijk is om aan de slag te komen in Engeland.

Ook sprak Van Aanholt zich tot in juni uit tegen televisiepersoonlijkheid annex opiniemaker Katie Hopkins, die een dag na de mondiale actie #blackouttuesday een tweet met #whiteoutwednesday als hashtag plaatste. "Ik weet niet wie zij is, maar WOW…2020 needs to cancel you”, schreef Van Aanholt als reactie daarop.Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door groninger hopp)

Ik vraag me af of het de schuld is van social media. We hebben al sinds het mensen leven racisten en mensen met een gestoorde geest. En die gaan we helaas de komende jaren nog houden. Social media heeft ervoor gezorgd dat bekende mensen direct te benaderen zijn door iedereen. Waar je vroeger in de arena een goed plekje moest zoeken en heel hard pannenkoek moest roepen om de aandacht te krijgen, doe je dat nu in enkele seconden naar iedereen. Voetballers zouden er ook voor kunnen kiezen om social media te verwijderen. Of reacties uit te schakelen.

15 augustus 2020 om 18:04

Het is aan de andere kant natuurlijk wel de omgekeerde wereld dat een voetballer z'n social media zou moeten verwijderen omdat een paar simpele zielen hun frustraties op een racistische manier op de voetballer zijn social media spuwt. Echter kun je de schuld ook niet bij die instanties leggen. Je kunt onmogelijk elk woord controleren en hun zijn eigenlijk niet verantwoordelijk voor wat een ander er post.

15 augustus 2020 om 19:01

Uiteraard is het de omgekeerde wereld dat je jezelf moet beschermen, b.v. door reacties uit te schakelen of je Social Media uit te besteden aan een PR bureau. Iets wat ik zou doen als ik een bekend persoon zou zijn. Maar het is nogal naief en frappant dat je denkt dat je op internet ongeschonden in het openbaar je gang kan gaan, want elke anonieme flapdrol kan schrijven wat hij wil. Zo werkt internet nu eenmaal en als volwassene moet je daarmee omgaan. Ik snap echt werkelijk niet dat bekende mensen uberhaupt social media gebruiken, want letterlijk iedereen die enigzins bekend is wordt uitgescholden en bedreigd. Wedden dat Arie Boomsma en Giel Beelen worden uitgescholden en bedreigd? Bij v/d Gijp stonden ze zelfs letterlijk op de stoep! Dit gaat overigens ook al terug naar Rur, Barend en van Dorp en Kopspijkers, waar de Hells Angels de uitzending binnenliepen. Er zijn manieren om afgeschemd van gekken van Social Media te genieten, maar daarvan gebruik! Mensen met een donkere huidskleur denken de laatste tijd kennelijk dat ze een uitzondering zijn, maar letterlijk iedere bekendheid krijgt hiermee te maken. Van Aanholt speelt hier anderen de schuld toe, maar hij is als volwassene zelf verantwoordelijk hoe hij hiermee omgaat en welke maatregelen hij neemt. Hoezo ga je het je aantrekken wat een racistische gek over je zegt? Hoe dan ook, doe aangifte tegen die man, want dit is strafbaar. Die dader heeft op zijn minst een taakstraf verdient.

15 augustus 2020 om 20:03

Je kan wel aangifte doen, maar de politie heeft daar de mankracht niet voor. Het meest extreme voorbeeld hierbij is Wilders. Die moet hierdoor al jaren in een bunker slapen. Het zou mooi zijn als ze hier een oplossing voor vinden, maar wel zonder dat bijv een Facebook gaat bepalen wat wel en niet kan.

Op social media wordt je nu eenmaal uitgescholden. Patrick had liever dumb mf gezien? Dat is dan niet erg? Mensen schelden je uit om niets op social media en daar komen fysieke kenmerken bij. Schele, rooie, lange en ja ook zwarte of witte. Om hier nu weer ophef over te maken... Zonder verdere context is het gewoon schelden. Focus je energie dan beter op het aanpakken van echt racisme. Geen solicitatie uitnodigingen krijgen vanwege je culltuur, aangezien en behandeld worden als minderwaardig, dat soort zaken.

15 augustus 2020 om 18:09

Ik ben zelf niet blank en het klinkt misschien gek, maar ik heb liever dat mensen mij dumb mf noemen dan iets met gebaseerd op mijn ras. En hij mag dit toch gewoon aankaarten, blijf het raar vinden dat degene die hier slachtoffer van zijn opeens de boosdoener zijn als ze dit posten

15 augustus 2020 om 18:11

Wat is er precies erg aan zwarte MF. Ik zou mij geen seconden beledigd voelen als iemand mij een blanke MF noemt. No offence btw. Probeer het gewoon te begrijpen.

15 augustus 2020 om 18:16

Geen probleem. Ik spreek nu puur uit wat ik zelf ervaar. Kijk ik ben gewoon in Nederland geboren en ben opgegroeit in een blanke buurt. Ik heb me altijd Nederlander gevoelt, ken de teksten van het volkslied, spreek de taal van mijn roots amper, maar als ik op mijn huidskleur uitgescholden wordt, word ik eigenlijk eraan herinnert dat ik geen 'echte' Nederlander ben. Als ik 'normaal' uitgescholden wordt is dat niet het geval. Dan zou het zeg maar iedereen in Nederland kunnen overkomen.

15 augustus 2020 om 18:20

Niks boosdoener. Maar het is zo zinloos. Dit naar buiten brengen kan. Accounts faken of simuleren kan ook. Leuk om dan het account publikelijk te maken. Nagel je iemand aan de schandpaal die er niks mee te maken heeft. Mensen die willen schelden zullen dat blijven doen. En het is anoniem, dus je kunt er niemand op aanspreken. Denk in oplossingen (die ik ook niet weet), dat probeer ik te zeggen. Ik heb trouwens liever kritiek met argumentatie dan gescheld. De vorm van het gescheld is onbelangrijk.

15 augustus 2020 om 18:22

Dr. Mario, hoe vaak ben jij nou voor een blanke MF uitgescholden?

15 augustus 2020 om 18:26

@belapartia Hoezo voel je je dan geen "echte" Nederlander? Mensen nemen uiterlijke kenmerken nu eenmaal graag op in hun gescheld. Chinese familie werd vroeger op school uitgescholden voor poepchinees. Dan scholden ze kaaskop terug en dat was het. Mensen die willen schelden vinden altijd wel wat. Zulke mensen aandacht geven is teveel verspilde energie. Ik heb liever mensen die mee doen met de samenleving dan tokkies. Welke kleur ze hebben of welk gerecht ze thuis maken zal mij worst danwel nasi zijn.

15 augustus 2020 om 18:28

Ik vind dit een nogal zinlose vraag, met een nogal onnodige synische ondertoon. Ik kan ook synisch reageren of tegen iemand zeggen dat je je niet zo butt hurt moet voelen, zoals 75% van de mensheid zou doen. Ik vraag BellaPartita gewoon uit interesse waarom hij het zo ervaart. Vooral omdat ik mij er als blanke, Tata, bleekscheet of whatever niets bij kan voorstellen. Hoef je niet zo gaar om te doen. Als we elkaar niet beter leren begrijpen, kunnen wij nooit racisme tot het verleden laten behoren.

15 augustus 2020 om 18:30

Ken genoeg blanke mensen inclusief ikzelf die voor kaaskop uitgescholden worden, maar daar hoor je natuurlijk niks over. Feit is dat het gewoon van beide kanten komt. Nu praat ik dit niet goed, maar dat verontwaardigde hou ik niet zo van.

15 augustus 2020 om 18:41

Oh nee hoor, dit was een oprechte vraag. Je stelt zelf dat je je geen seconde beledigd zou voelen als iemand je voor een blanke MF zou uitschelden. Dus in die zin vergelijk je jezelf met Bella. Alhoewel ik Bella niet ken, kan ik garanderen dat hij zulke woorden ontzettend vaak in zijn leven heeft gehoord. Mijn vervolgvraag aan jou zou dus zijn of je blanke MF nou echt met zwarte MF kunt vergelijken.

15 augustus 2020 om 18:45

@ajax1812 - Kaaskop, bleekscheet, tata, etc. komt toch veel minder hard aan vind ik persoonlijk. Puur omdat de blanken/witte (geen idee hoe ik het nu moet noemen) niet worden geclassificeerd als "minderheden" ten opzichte van de zwarte, gele, lichtgetinte, etc. Blanken/witte figuren hebben toch in de geschiedenis uitgewezen dat ze aan rassenscheiding deden, waardoor het nog harder aankomt als ze op huidskleur gaan discrimineren. Wat wel apart is dat die jongen die Van Aanholt uitscheldt op social media ook van een Indiaanse achtergrond komt (op basis van Chaudhary), dus wel frappant dat een "minderheid" die in het verleden volgens mij ook op huidskleur gediscrimineerd zal zijn, nu een andere "minderheid" uitscheldt.

15 augustus 2020 om 18:48

Vind ik een lastige vraag. Waarschijnlijk niet. Maar dat komt ook wel doordat een willekeurige blanke speler een DM met de bewoordingen '' Blanke MF '', niet zou openbaren. Het heeft een heel andere lading, dat lijkt mij helder. Maar ik probeer mij altijd in te leven in wat een ander er bij zou voelen. Wanneer een donker persoon zwarte Piet, 'nwoord of iets vergelijkbaars wordt genoemd snap ik de strekking en de verbazing. Die snapte ik bij zwarte MF niet zo. Maar BellaPartita legt dat prima uit. Klinkt logisch als je het zo verwoord.

15 augustus 2020 om 18:49

Ligt geheel aan de persoon Regulator. Er zijn donkere mensen die het zich niet zo aantrekken en er zijn donkere mensen die het heel erg vinden. Je hebt ook blanken die het niet erg vinden en blanken die het wel weer heel erg vinden, nou mag jij mij vertellen waarom het minder erg is als iemand voor blanke MF uitgescholden wordt als ze het allebei als heel erg ervaren?

15 augustus 2020 om 18:51

@FcGrun050 Stel ik zou het heel erg vinden als ik daarvoor uitgescholden zou worden (trek me er niks van aan verder) is dat toch net zo erg als dat een zwart persoon uitgescholden wordt voor iets vergelijkbaars? Tuurlijk zit er een andere lading aan vanwege geschiedenis, maar het kan bij sommigen hard aankomen.

15 augustus 2020 om 19:04

@ajax1812, wat probeer je er mee te bereiken door te zeggen dat het net zo erg is? Er is toch niemand die dat ontkent. Ik ben trouwens nog nooit blanke MF genoemd en durf ook wel te stellen dat, mocht me dat overkomen, dat eenmalig of iig zeer weinig zal zijn in mijn leven hier. Probleem is dat de problemen die wij als blanken niet hebben anderen wel hebben. Niemand legt de sollicitatie van Pieter de Boer weg om zijn naam, maar wel die van Mohammed El Akchaoui of Regilio Burgzorg. Ik denk dat door te stellen dat blanke MF net zo erg is als zwarte MF, je het onderliggende probleem bagatelliseert. Kun je mee doen wat je wilt.

15 augustus 2020 om 19:08

@ajax1812: Ik stel ook helemaal nergens dat het minder erg is om voor blanke te worden uitgemaakt, dan voor zwarte. Wat ik wel impliceer is dat je als donker persoon vaak eerder te maken krijgt met opmerkingen over je huidskleur, dan wij blanken. Daarom denk ik blanke MF in algemene zin dezelfde lading heeft als een zwarte MF, puur vanwege de kans in frequentie.

15 augustus 2020 om 19:13

@FcGrun050; ach er zijn ook heus wel voorbeelden van blanken die zich de 'minderen' kunnen voelen. Als je in een elftal zou spelen met vrijwel alleen maar buitenlanders, dan zie je ook genoeg voorbeelden dat de blanke / blanken als de 'mindere' wordt / worden behandeld. Het gebeurt gewoon van allebei de kanten. Wat ik een beetje jammer vind van publieke personen, zoals bekende voetballers, is dat ze het niet op de hele mensheid gooien dat racisme moet stoppen.

15 augustus 2020 om 19:14

@regulator, ik heb tot voor kort 13 1/2 jaar in Bijlmer Centrum gewoond en je zult je verbazen hoe vaak ik ben 'aangesproken' op mijn huidskleur. Het klopt, mij als volwassene heeft het nooit geraakt, maar ondertussen gebeurt het bij kinderen ook op school in Amsterdam. Jouw laatste zin is overigens tekenend voor de hypocrisie en waarom ik eigenlijk reageer; als je niet iedereen gelijk behandeld, komen we er nooit uit. Dus zelfs geen N-woord gebruik meer voor rappers. Hoe dan ook, wat mij persoonlijk bevreemd, is dat een groep mensen die het kennelijk naar vindt om racistisch bejegend te worden, zelf racistische opmerkingen maakt; geen idee wat daar de bedoeling van is.

15 augustus 2020 om 19:20

@ajax1812 - Naja, ik heb tot op heden niemand in Nederland dan, of ergens in de wereld horen beklagen dat ze worden benadeeld. Als dat zo was, maak het dan kenbaar, zo niet, dan is er volgens mij vrij weinig aan de hand. Waar blanke/witte mensen wel pijn mee worden gedaan, is wanneer ze op fysieke attributen worden uitgescholden, dus als ze te dik zijn, bril dragen, lelijk, apart, lelijk haar, scheve tanden, etc. Daar zie ik ze wel verdrietig van worden, maar ik heb nooit iemand zien huilen dat ze worden uitgescholden voor hun huidskleur.

15 augustus 2020 om 19:25

@janter - Tuurlijk zijn die voorbeelden er ook, maar komt amper tot miniem voor. Kijk, ik wil ook niet de ethicus uithangen hoor, want dit zijn gewoon dingen wat me opvalt en wat ik heb gezien. Nee met donkergetinte/zwarte bekende voetballers vind ik wel dat ze breder moeten trekken dan alleen eigen ras, want er worden ook genoeg Arabische, Aziatische, Latijnse, etc. uitgescholden voor van alles en nog wat, zonder dat ze iets hebben gedaan.

15 augustus 2020 om 19:32

@doncoxxx: Wat grappig, wilde eigenlijk een blanke die woont op de bijlmer als voorbeeld gebruiken om aan te geven dat blanken ook gerust op basis van hun huidskleur gediscrimineerd kunnen worden. Lees even mijn comments nogmaals goed en bedenk even wat ik zeg. Nergens geef ik aan dat 1 van de twee minder erg is. Wat ik wel aangeef is dat je als buitenlander veel frequenter op je huidskleur zal worden aangesproken. Ik hoopte dat je de retoriek daarin zou snappen, sinds je als een donker persoon gewoon in Nederland in de minderheid bent.

15 augustus 2020 om 19:34

@FcGrun050; minimaal voor? Ik weet het niet. Ik kan me ook voorstellen dat blanken het minder laten weten. Er zijn echt genoeg voorbeelden dat een blanke tot pispaaltje wordt gemaakt door een groepje donkeren of getinten.

15 augustus 2020 om 18:21

Hij wordt hier echt letterlijk uitgescholden op basis van zijn huidskleur, hoeveel duidelijker moet racisme nog voor je worden gemaakt?

Ik vind wat van Aanholt en Babel doen erg goed. Laat die usernames en namen maar gewoon zien. Laat ze vooral voelen dat ze niet immuun zien. Ze kunnen inderdaad kiezen om social media te verwijderen of reacties uit te schakelen, maar zeg je dat ook tegen iemand die net op klaarlichte dag overvallen wordt: je kan ook gewoon thuis blijven. Blijf het destijds belachelijk vinden dat Babel destijds afgemaakt werd omdat het 'maar' om een jonge ging van 12. Vraag me af wat hier de reacties over zullen zijn...

15 augustus 2020 om 18:11

Snap je redenering, maar zo is het natuurlijk ook makkelijk om accounts/id's te faken. Iemand die ik bijvoorbeeld niet mag kan ik zo aan de schandpaal nagelen en zij mij.

15 augustus 2020 om 18:12

Natuurlijk is het iets anders als iemand 22 of 12 is. Je begrijpt niet wat je zegt en op die leeftijd is groepsdruk vaak leidend.

15 augustus 2020 om 18:24

Dan leer je maar een levensles op de harde manier. Echt 0 medelijden voor dat kind van 12.

15 augustus 2020 om 18:38

Niet mee eens. Op je twaalfde geconfronteerd worden met doodsverwensingen kan een hoop kapotmaken voor de rest van zijn leven. Dat om een opmerking die geplaatst door een dom, onwetend (wss stuk tuig, oke) kind dat voornamelijk een stuk opvoeding mist.

15 augustus 2020 om 18:40

Ach ja dat hoor je dan veel. Een beetje empathie is echt ver te zoeken tegenwoordig. En toch klagen velen over de “verharding” van de maatschappij...

15 augustus 2020 om 18:48

Dus omdat ik in dit geval geen medelijden met het kind heb, is empathie in algemene zin ver te zoeken? Ben je niet een beetje aan het overdrijven? Wat ik wil zeggen is dat dat kind gerust wist dat het foute woorden waren, toch zei hij ze. Wat hij echter niet wist is dat je ook online consequenties van je woorden kunt ervaren. Nu weet hij ze en denk ik niet dat hij ooit weer iemand online zal uitschelden.

15 augustus 2020 om 18:58

Nee het wordt altijd gezegd in dit soort situaties. Het kind was twaalf, op je twaalf heb je nog niet al teveel aan zelfontwikkeling gedaan. Als je vader toevallig een extreme racist is, dan is de kans vrij groot dat je dat zelf ook bent. En moet je daarvoor dan heel je leven lang de gevolgen dragen? Omdat je toevallig een slechte vader hebt die je slecht opvoedt? Daarom moet je bij dit soort dingen soms wat verder denken dan “boontje om zijn loontje”.

15 augustus 2020 om 19:17

@Regulator; of overdrijf zelf niet zo. Kom op, een kind van 12.... Kan me best voorstellen dat je er niet blij mee wordt met zulke teksten voor Babel zijnde, maar kinderen zeggen wel vaker van alles en nog wat over en weer.

15 augustus 2020 om 19:20

Dus als ik jou nu volg zouden we nooit de consequenties van onze daden moeten dragen, omdat ze een uitvloeisel zijn van onze opvoeding. Hmm je bent wel hier heel erg de nurture filosofie aan het verkopen. Op welk moment zou je dan volgens jou aansprakelijk moeten worden gehouden voor je daden? Want als ik jouw voorbeeld even volg is de kans vrij aanzienlijk dat zijn racistische beeldvorming niet op z'n 12e, 16e, 18e en noch op zijn 20e zal doen veranderen. Moeten we het dus accepteren dat het een racist is, want 'hij wist niet beter'?

15 augustus 2020 om 19:30

Geen idee of je het expres doet, maar je hebt het stuk “op je twaalf heb je nog niet al teveel aan zelfontwikkeling gedaan” duidelijk niet goed gelezen. Op je 12 denk je nog niet na over fundamentele dingen als racisme en dergelijke, dat komt pas later. En twaalfjarige moet een uitbrander van jewelste krijgen, een cursus over het onderwerp. Maar geen levenslange straf. Wat dus weldegelijk gebeurt als je iemand zijn naam publiek maakt als bekende influencer.

15 augustus 2020 om 19:35

Wacht even.. Je wilt zeggen dat je op je twaalfde dus niet weet dat je iemand niet (racistisch) moet uitschelden? Echt, gaan we het hier serieus over hebben? En wat bazel je nou over een levenslange straf? Denk je nou echt dat dit kind er nog last van gaat hebben? Als zijn werkgever over 6 jaar zijn naam in googled, dat dit als eerste naar voren komt? Kom op man, van jou had ik een beter argument verwacht.

15 augustus 2020 om 19:53

Als je vader je heeft aangeleerd dat dat normaal is en je in een omgeving opgroeid waar dat schering en inslag is, lijkt het me toch sterk dat een twaalfjarige de moreel-ethische afweging gaat maken of hij wel goed bezig is. Daarnaast hangt het ervan af hoe breed die ene jongen zijn naam uitgesmeerd is door de Britse media. Als er ook maar 1 titel terug te vinden is met die jongen zijn naam in de titel, dan kom je daar heel snel op uit als werkgever.

15 augustus 2020 om 19:01

Vind het ook goed dat ze de namen/gebruikersnamen zichtbaar maken(tenzij het kinderen betreft), maar als je op social media zit weet je ook dat je makkelijk bereikbaar bent voor gestoorde gekken. Je kan moeilijk social media de schuld geven omdat racisten via die kanalen hun haat spreiden. Ze bieden namelijk wel de mogelijk om die mensen te rapporteren en zulke accounts worden dan geblokkeerd. Bovendien is je vergelijking met geen social media en over straat lopen echt scheef. Over straat lopen doe je vaak omdat het moet. Je moet naar je werk en terug, je moet boodschappen doen, je wilt je familie en vrienden bezoeken. Social media kan je makkelijk vermijden. Ik gebruik zelf al die onzin al jaren niet en het leven is er niet minder op geworden. Ik hoef niemand te laten zie wat ik met mijn leven doe en wat een andere doet kan me ook niks schelen.

15 augustus 2020 om 19:07

Alleen weet je nooit of je met kinderen te maken hebt. Vele jonge kinderen doen zich een stuk ouder voor op sociale media.

15 augustus 2020 om 19:33

Babel is zeker niet in alles een voorbeeld. Het is terecht dat hij dat racistische bericht plaatst. Laat de mensen die dit doen maar merken wat de gevolgen van hun daden kunnen zijn, de openbare schandpaal. Ik heb je eerdere berichten ook gelezen hierboven, ik snap je bericht. En als iemand mij MF noemt, ja prima. Maar de toevoeging van black in dit geval, en white in mijn geval is natuurlijk het echte probleem. We zien zelf ook wel welke kleur iemand heeft, dat hoeft niet nog een keer benadrukt te worden. Maar wat ook een probleem is, is dat het vaak minderjarige zijn die uit stoerheid dit soort berichten plaatsen. Natuurlijk moet het dan ook aangepakt worden alleen vind ik het dan wat lastiger dan als een volwassen persoon dit doet. Omdat dit soort berichten nooit helemaal van het internet verdwijnen en ook na jaren weer op kunnen duiken.

16 augustus 2020 om 11:24

Shyam Chaudary is zijn gebruikersnaam. Dat is op zich alweer opvallend want dat is een Indiase naam. Dus een bruine man/jongen die een zwarte man racistisch uitscheldt. Verder over jouw bericht, natuurlijk maakt het wel uit dat iemand 12 is. Je straft een 12 jarige anders dan een volwassene. We zijn toch wel met elkaar eens dat kinderen de gevolgen van hun handelen niet kunnen overzien. Dat is waarom ze geen consent kunnen geven, niet mogen stemmen, onder ouderlijk gezag staan, vallen onder jeugdrecht etc etc. Waarom zou dat allemaal nou opeens weer niet opgaan voor een racistische tweet? Ook daar moet je logischerwijs kinderen anders straffen en dus liever niet hun naam openbaar maken. Bij volwassenen is public shamen een beter idee, maar dan is het ook wel erg gevoelig voor online lynch praktijken waarbij we weten dat het publiek vaak de verkeerde lyncht. Om maar een voorbeeld te noemen, de aanslag in Apeldoorn op de koningin. Publiceert de krant de naam van de dader. Gaan mensen iemand anders met dezelfde naam doodsbedreigingen sturen. Terwijl de echte dader nota bene dood was. Dus nee, misschien beter niet publiek maken. Daarbij komt nog dat je account ook gehackt kan worden.

Social media heeft ons niet socialer gemaakt. Dat is een ding wat zeker is. Wat bezielt zo iemand om dat te sturen.

15 augustus 2020 om 18:16

Ik durf er geld om te wedden dat dit een jong mannetje is. Zo niet is dit een hersenloze die niet meer te redden is.

15 augustus 2020 om 19:07

Waarom gaan we er in dit soort situaties vanuit dat het gaat om iemand die ze niet op een rijtje heeft? En zelfs dan nog. Een hersenloze of kind kopieert dus dit komt ergens vandaan.

15 augustus 2020 om 19:12

Iemand die alles op een rijtje heeft discrimineert in mijn ogen niet.

15 augustus 2020 om 19:35

Als je bedoelt dat het een verdorven individu is ben ik het met je eens. Als je bedoelt dat diegene bij voorbaat dom is, dan is het feitelijk onjuist.

16 augustus 2020 om 11:27

Dat is op zich geen gekke aanname maar het klopt echt niet Dr Mario. Hele normale mensen die heel normaal functioneren zijn ook racisten. Ook volwassenen sturen dit soort berichten. Zie Facebook over Sylvana. Maakt niet uit wat je van haar vindt, die berichten zijn schandalig. En dat zijn omaatjes en opaatjes van 70 die een normaal leven hebben, of de slager van bij je om de hoek.

Van Aanholt heeft echt helemaal gelijk dat platformen veel te weinig doen tegen wangedrag. Blokkeer meer accounts, of treed harder op door ip bans te geven. Zo haal je dat uitschot dat zich niet kan gedragen er gewoon veel meer van af. Probleem is alleen dat je mbt vrijheid van meningsuiting wel echt voor een groot dilemma staat als platform. Je kunt en moet niet alles wat beledigend is eraf halen. Dat zie je bijv. met de zwarte pieten foto's. Alhoewel ik zelf tegen zwarte piet ben, vind ik echt niet dat ik (of iemand anders) in dat geval aan anderen moet verbieden om zichzelf als ZP te verkleden en een pic er van online te plaatsen. Het is zo erg subjectief wat de lijn is tussen een vrije uiting en een belediging, dat je je met zulke dingen als platform niet moet bemoeien. Haal alle shit (en het uitschot wat het online plaatst) er af dat overduidelijk niet door de beugel kan, zoals deze opmerking of al die talloze bedreigingen die mensen te verduren krijgen.

16 augustus 2020 om 00:31

Social media zal altijd een probleem vormen als het platform geen duidelijke regels stelt. Vrijheid van meningsuiting kun je kaderen door te stellen wat er van het platform verwacht wordt met welke spelregels maar aangezien dat geld kost ipv oplevert zal niemand daar zijn handen aan branden helaas. Ook zou je heel makkelijk een filter kunnen aanbieden die post met bepaalde content zou kunnen blokkeren maar ook daar kost het geld. Een gemiddelde post van een bekend persoon bestaat uit 38% uit loze scheldberichten of pesterijen. Anonimiteit is volgens mij het probleem en de oplossing. Delen van gegevens gaat steeds belangrijker worden voor concretiseren van relevante social media. Ik zou als bekende een social beheerder nemen en als zakelijk account beschouwen. Scheelt veel ellende.

Black motherfucker, oh wat erg en racistisch. Als hij rood haar had gehad was het misschien wel Red motherfucker geweest. Weer iemand die wil deugen en in de spotlights wil staan met racisme. Is dit echt het ergste wat er tegen hem gezegd wordt? Hij heeft waarschijnlijk uren lopen zoeken in al zijn berichten. Klaar mee.

15 augustus 2020 om 19:04

Vind vaak ook dat mensen het woord racisme te snel gebruiken, maar je kunt toch niet ontkennen dat dit wel degelijk racistisch is? Hij word niet black motherf'er genoemd vanwege zijn haar kleur(wat roze is dacht ik?) maar vanwege zijn huidkleur.

15 augustus 2020 om 19:11

Is het nu racistisch om huidskleur aan te merken? Dus als wij zeggen OJ Simpson is een zwarte moordenaar, ben je ook racistisch? Het beledigende is het moeder gedeelte, er is niets beledigends aan het benoemen van een huidskleur. Zou een heel ander verhaal zijn als het n woord was gebruikt.

15 augustus 2020 om 19:22

Nee iemand huidskleur benoemen is niet per se racistisch, maar in deze context bedoel hij het zeker wel zo.

15 augustus 2020 om 19:34

Die gozer die het post is zelf donker volgens mij

16 augustus 2020 om 11:31

Ja newsflash, donkere mensen kunnen ook racistisch zijn. In Brazilië bijvoorbeeld worden de donkerste mensen altijd achter gesteld door de minder donkere. Etc. Black motherf.er is duidelijk racisme. Daar is weinig discussie over mogelijk. Dat kunnen mensen geen racisme vinden, maar ik kan ook een stoel een tafel vinden, het is nog steeds een stoel. Je kan het er wel over hebben of dit die vorm van racisme is die het meeste aandacht verdient ofzo. Maar goed, bullying moet wat mij betreft altijd worden aangepakt. Zeker ook hier, wanneer het gaat om een vorm van schelden die maatschappelijke betekenis heeft.

16 augustus 2020 om 11:36

Hahaha Johan jij bent klaar met mensen die klagen omdat ze racisme meemaken? Klasse hoor! Lees nou even wat je schrijft. Denk er even goed over na. Is dit echt, diep van binnen wat je denkt? Dat jij iets te zeggen hebt over het gevoel van anderen die uitgescholden worden vanwege hun huidskleur? Het gaat niet over jou! Als Van Aanholt dit toch vaker meemaakt en hij er klaar mee is, dan moet hij dat voor zich houden omdat Johan Beumer er niks over wil horen? Als jij wordt gepest, en je klaagt erover, vind je je eigen reactie dan normaal? Dit kan gewoon niet. Heeft niks met deugen te maken, gewoon met normaal doen.

Racisme gaan we helaas voor altijd houden, daarom moeten we juist werken aan de racisme die we tegen kunnen houden. Die in het systeem zit, daar kunnen we wat aan doen.

Ik zie dat het nu zelfs racistisch is om je ogen te gebruiken en iemand's huidskleur te zien. Serieus, als dit het ergste is wat hij kon vinden, dan valt het dus heel erg mee. Niets van dat hij terug de rimboe in moet, naar Afrika moet, iets over gorilla's. Nee, enkel dat hij zwart is en blijkbaar seks heeft met moeders. Nou, welkom op het internet Patrick, fijne eerste dag. Het gaat nog veel erger worden.

15 augustus 2020 om 19:58

Misschien heeft hij zijn moeder gescharreld en heeft ie er nu een zwart broertje/zusje er bij?

Social media wordt het einde van de westerse samenleving. Daar ben ik 100% van overtuigd. Mensen met ongefundeerde meningen en de simpelste brain-farts kunnen alles de wereld in slingeren. De traditionele media die net zo aandacht geil is als social media brengt deze dit ook eens naar de brede publiek.. What can go wrong?

16 augustus 2020 om 00:35

Never. Social media is en zal nooit serieus genomen worden. Zolang darkposts prio 1 is voor marketeers zal dit nooit onze samenleving op die manier beïnvloeden. Het is een grote cash cow maar berichten zijn key en comments niet en zal het denk ik ook nooit worden.

Gewoon een domme jongen op zoek naar confrontatie. Jammer dat Van Aanholt dit zo nodig weer aandacht moet geven. Ik vind het geen racisme en dat is mijn mening. Als je hierdoor al gevoelig wordt, dan heb je in de eerste plek een probleem met jezelf. 'black motherfucker' vind ik persoonlijk nog meevallen, niet eens racistisch bedoeld denk ik? Ik wil graag weten waarom die jongen zoiets zegt, want het is gewoon echt vergezocht om iemand een DM te sturen en zo kort te zijn in wat je zegt haha. Het is jammer, maar dit zal nooit verdwijnen. Maar om dit te bestempelen als 'racisme'? Neen, dat is het niet.

Volgens mij hoor je gewoon mensen wel aan te kunnen duiden als wit, zwart of licht getint. Net als rood of geel. Als de intentie racistisch is zoals hier waarschijnlijk het geval dan moet daar tegen opgetreden worden. Maar ik merk dat ze in nieuwsberichten ook de weg kwijt zijn en niet meer durven prijs te geven welke kleur de daders of dader had. Kom op zeg dat is gewoon hoe die persoon eruit ziet. Dan mag je heus wel zeggen of het om een witte of zwarte man gaat.

15 augustus 2020 om 19:57

Weet je nog toen Evra Jeremy Rothen aanviel op zijn uiterlijk? Hij noemde hem een 'klein blondje'. Goed, dat is prima. Maar hij schreeuwde zelf brand en moord toen Suarez hem negro noemde. Dat is volgens mij echt enorm hypocriet. We zijn inderdaad compleet de weg kwijt en kunnen geen goed onderscheid meer maken.

15 augustus 2020 om 19:59

Nu is negro wel nog iets anders imo maar ik ben het volledig eens met je punt. Volgens sommigen mogen we kleur niet meer erkennen. Als er niets negatiefs mee wordt bedoeld zie ik het probleem niet

15 augustus 2020 om 20:02

Maakt niet uit, het zijn uiterlijke kenmerken en ik maak daarin geen onderscheid.

Als je een miljoen volgers hebt zit er geheid een malloot of 2 tussen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Crystal Palace

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Arsenal241
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
GuaitaKeeper180
C. KouyatéMiddenvelder181
J. McArthurMiddenvelder160
A. TownsendMiddenvelder161
W. ZahaAanvaller168
J. AyewAanvaller141
C. BentekeAanvaller133
Voor de complete selectie: Clubpagina Crystal Palace.

13 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Crystal Palace 10 0 1 0
2019/2020 Crystal Palace 29 3 0 0
2018/2019 Crystal Palace 36 3 3 0
2017/2018 Crystal Palace 28 5 7 0
2016/2017 Crystal Palace 11 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Arsenal en Crystal Palace rekenen af met reeksen van 12 en 13 wedstrijden

Arsenal en Crystal Palace hebben elkaar donderdagavond in evenwicht gehouden. Het Premier League-duel in het Emirates Stadium eindigde in een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Het was voor Arsenal de eerste keer in...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren