Porsche-garage Ajax wekt jaloezie: ‘Overmars kan dat zeggen’

Vrijdag, 14 augustus 2020 om 14:30Tim Siekman • Laatste update: 14:53

Jonathan David maakte deze week de overstap van AA Gent naar Lille OSC. De twintigjarige aanvaller vestigde een Belgisch transferrecord door voor minimaal 32 miljoen euro van club te wisselen. Zaakwaarnemer Stijn Francis denkt echter dat dit bedrag veel hoger had gelegen als David niet bij AA Gent, maar bijvoorbeeld bij Ajax had gespeeld.

"Gent mag tevreden zijn met dertig miljoen euro, maar met de kwaliteiten van David, die ik potentieel echt een Europese topper vind, schat ik dat zijn prijs snel door zal schieten tot zestig of tachtig miljoen euro. Vergeet ook niet dat de prijzen internationaal algemeen stijgen", zegt Francis bij Sporza. "Als David bij Ajax speelde, dan zou een club hem voor zestig of zeventig miljoen kopen. Daar ben ik van overtuigd. Kijk naar Davinson Sánchez."

Samenvatting: Antony laat zich meteen gelden bij officieus debuut voor Ajax

De verdediger verkaste in de zomer van 2017 voor veertig miljoen euro van Ajax naar Tottenham Hotspur. Francis vindt de Colombiaanse stopper een goede speler die meekan bij de Londenaren. "Maar ik vind Clinton Mata van Club Brugge niet slechter. Speelt Mata bij Ajax dan wordt hij voor meer verkocht dan wat nu mogelijk is bij Club Brugge." Francis wijst ook naar de transfers van Frenkie de Jong (75 miljoen) en Matthijs de Ligt (85 miljoen) naar Barcelona en Juventus.

De belangenbehartiger vraagt zich af waarom Nederlandse clubs beter verkopen. Volgens hem is de uitleg van buitenlandse topclub heel simpel. "Ajax zien ze als een Porsche-garage en Anderlecht als een BMW-garage. Voor een Porsche betaal je altijd meer en dat komt omdat spelers van Ajax in het verleden al bewezen hebben dat ze mee kunnen bij de absolute top. David is eigenlijk een Porsche die uit een BMW-garage rolt. David is meer dan 30 miljoen euro waard, maar Belgische clubs hebben gewoon een perceptieprobleem."

Francis geeft aan dat Europese topclubs nog altijd twijfels hebben bij spelers uit België omdat er in het verleden te weinig succes was. De zaakwaarnemer concludeert dat Michel Louwagie, technisch directeur van AA Gent, een minder fortuinlijke positie heeft dan Marc Overmars bij Ajax. "Overmars kan zeggen: Kijk eens welke voetballers wij al voortbrachten. Ik hoop dat David doorgroeit naar een grote club en bijvoorbeeld Krépin Diatta van Club Brugge ook. Dan zullen de prijzen geleidelijk stijgen."


Poll

Kan jij je vinden in de woorden van Stijn Francis?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door tuskii)

Die Mata heb ik nog nooit zien spelen, maar Sanchez was bij Ajax echt een beest. Niet normaal!

14 augustus 2020 om 15:52

Ja, ongelooflijk. Bij Sanchez kon je al na 3 maanden al zeggen dat hij in de zomer wegging. Te goed voor de Eredivisie en niet te houden voor Ajax.

Denk dat ie daarin wel gelijk heeft. Bij Ajax was ie waarschijnlijk voor een bedrag van 50-60 miljoen weggegaan. Ajax heeft jarenlang kunnen teren op historische faam en heeft mede daarmee enigszins de weg naar de subtop van Europa weer ingezet. Hopelijk kunnen ze dit aanhouden en een vaste waarde worden voor de subtop.

14 augustus 2020 om 14:54

Denk niet dat Ajax perse op de naam teert. Eerder het oog voor jong talent, opleiding en de kans krijgen in het eerste elftal. Ajax blijft dit doen en levert zo af en toe een speler af als De Jong en De Ligt.

14 augustus 2020 om 14:57

Ajax heeft juist jarenlang de gevolgen moeten onderzien van de niet-actuele faam. De weg naar de top inzetten was dermate moeilijker, dat enkele voltreffers zoals Milik, Sanchez, Suarez (credits voor Groningen) de club financieel in staat stelde weer stappen te kunnen maken. En nog tig andere factoren die daarbij geholpen hebben, waaronder de bestuurlijke revolutie.

14 augustus 2020 om 15:13

Wat ook geholpen heeft is dat ajax onder de Boer 4x kampioen is geworden met minder dan 80 punten. In deze periode heeft Ajax alle CL inkomsten opgespaard en amper iets in de selectie gestoken. Dan spreek je zo al over een miljoen of 100. Dat is natuurlijk erg lekker.

14 augustus 2020 om 15:31

Ajax heeft dat slim gedaan. Met een uitgeholde selectie jarenlang alles wat er binnenkwam opgepot en echt maar het minimale geã¯nvesteerd in de groep. Az doet momenteel in mindere maten hetzelfde. Conclusie is dat je dan niet langer op het randje balanceert en het geld dat een speler moet opbrengen ook gewoon kunt weigeren omdat je een buffer hebt. komen ze met 80 miljoen dan is dat niet te weigeren voor Ajax. Maar als er een bieding van 40 miljoen op De Ligt was gekomen hadden ze gewoon ''nee'' kunnen verkopen aan de kopende partij, simpelweg omdat dat geld niet nodig is. Dat is anders als je als club financieel net rond kunt komen. Misschien is het off-topic wat ik hier ga opschrijven maar ik denk dat het een goede set van de voetbalbond zal zijn om clubs financieel een buffer aan te laten leggen. Je ziet vaak genoeg dat clubs op het randje balanceren en dan gered moeten worden door instanties. Als een club een verplichte buffer heeft zou dat bijna niet meer voorkomen.

14 augustus 2020 om 15:33

Dat hielp zeker. Echter onderstreept dat mijn punt. Ze konden toen nauwelijks gelauterde spelers krijgen, want die wilden gewoon niet naar Ajax. De halve jeugd liep rond 16 jaar de deur uit. Bah, blij dat we er nu beter voor staan.

14 augustus 2020 om 16:05

@Djabber ligt eraan natuurlijk. Die bedragen voor Frenkie en De Ligt werden ook afgetikt omdat Ajax de halve finale van de CL haalde. Dat maakt je wel meteen een miljoentje of 30 meer waard natuurlijk

14 augustus 2020 om 16:14

@ Djbabberde historie is slecht een redenen, VI heeft jaren geleden internationaal onderzoek gedaan waarom er voor Ajax spelers meer betaalt word, waarbij ze o.a. ook mensen zoals Wenger en Ferguson benaderden. Waarop zij antwoorden dat Ajax spelers over het algemeen staan voor een hoog technisch basis niveau, en Ajax sterktehouders minder risico met zich mee brengen omdat ze weten hoe te presteren onder druk van het moeten presteren.

Geen twijfel mogelijk dat de naam van de club de prijzen opdrijft. Echter, wat is nu het punt? Prestaties en het niveau van acteren bepaalt nogsteeds grotendeels de totale prijs. Net of Sanchez voor 40 mil vertrokken was als hij geen geweldige EL campagne had gespeeld. Net of Frenkie of Matthijs voor zoveel waren verkocht als zij niet op elk podium zichzelf onderscheidden hebben. Deze man zit gewoon te balen dat hij niet 3x zo rijk is.

14 augustus 2020 om 14:59

Dat is wel waar, de grootste uitschieters liepen gelijk met de uitschieters van het team. De uitzondering hierop is Milik waar juist het EK en de kwalificatie weer een factor was die prijs omhoog stuwde. Nog niet zo gek lang geleden vielen de prijzen ook enorm mee, nu is de nood te verkopen er niet. Resultaten zijn meer dan prima etc. Tuurlijk zit er een Ajaxtax bij maar meeste transfers die hoog uitvielen kwamen na een collectieve prestatie.

14 augustus 2020 om 15:09

Ik denk dat je het punt mist en dat is iets wat hij ook aankaart, dat er binnen de Belgische competitie nog iets scheelt en waar aan gewerkt moet worden (het perceptieprobleem wat hij aankaart). Dat betekent dat de clubs aan het werk moeten, beter moeten onderhandelen, beter moeten opleiden, betere totale selecties moeten samenstellen en Europees beter moeten presteren. De Belgische competitie heeft al stappen gezet maar moet er nog heel wat zetten (of de grotere topploegen dan toch). Het gaat altijd om geld maar de clubs hebben er ook alleen maar profijt van als ze die speler voor 2-3-4 keer zoveel hadden kunnen verkopen. Dat is toch logisch?

14 augustus 2020 om 15:23

maar zo werkt de hele voetbalketen. Als Sanchez bij Napoli zo'n Europese reeks had neergezet als met Ajax, dan was hij wss voor 60 a 70 miljoen richting Engeland vertrokken. Had hij dit bij Atletico laten zien, dan wss voor 80 a 100 miljoen..

14 augustus 2020 om 15:40

Wat ik bedoel, is dat AA Gent de EL finale moet halen. Dan gaan ze een naam maken en cashen. Het blijft uiteindelijk de marktwerking, en wat ik zeg, naam van de club is een onderdeel, maar niet de basis waaruit de transfersom bestaat. Wat betreft de Belgische competitie, dat zal ook zeker leiden tot betere prijzen. Het grappige is dat ze over de breedte enorme stappen gemaakt hebben. Echter denk ik dat dit averechts werkt voor de uiteindelijke topploegen. Die verdwijnen namelijk in een bredere onderlaag van 6 ploegen die even sterk zijn. In een klein land als Belgie worden de grenzen van de competitie dan snel bereikt. Wanneer de piramide meer gespitst is zoals in Nederland, zullen er 2 of 3 topclubs zijn die een veel hoger niveau aan kunnen tikken. Dat betaalt zich altijd uit in geld. Of zo'n competitie dan door kan blijven groeien in algemeen niveau, maar met dezelfde onderlinge verhoudingen moet nog blijken. Als ik in Nederland kijk, is AZ de ultieme graadmeter. Hoe hoog kunnen zij reiken met het beleid vanuit een kleine regio? Zit er een max aan hun groei? We gaan het zien.

14 augustus 2020 om 16:09

Dat is ook geen uitgemaakte zaak hoor. paar jaar geleden was die oekrainse club, Dnjepr nog wat, ook tot de finale gekomen en die verkochten ook niet opeens voor veel meer. Het zal vast een facet zijn, alleen denk dt er veel meer een rol spelen

14 augustus 2020 om 16:45

Was bij Dnipro, club die inmiddels om is gevallen trouwens, niet 3 van de top 5 uitgaande transfers in dat seizoen/seizoen erna? In absoluut aantal viel het mee maar voor die club was het wel de jackpot qua uitgaande transfers. Hadden in jaren al nietmeer miljoenen gevangen en toen 3 spelers die top 5 inkwamen.

14 augustus 2020 om 15:31

De naam van de club zal ook een rol spelen. Maar voor spelers uit kleine competities zijn ook Europese - internationale prestaties in club verband van belang. Ajax heeft op dit moment de transfer records op zijn naam staan, maar vanaf de jaren 80 tot Sanchez stonden de uitgaande transfer records steeds op naam van andere PSV spelers.zonder de EL-CL prestaties van Ajax hadden die spelers wellicht veel opgeleverd maar niet de 70-80 miljoen van nu, waarschijnlijk moet je dan eerder naar de bedragen van Lozano of zo gaan kijken.

Denk dat het deels met historie, onderhandelings positie (hoeven niet per sé te verkopen) te maken heeft maar ook met recentere grote transfers. Als je bijvoorbeeld Milik al voor 32 miljoen kunt verkopen heb je een soort van referentie waar je volgende transferbedragen ook weer heen kunt pushen. Daarnaast speelt het ook mee dat Ajax het de afgelopen jaren redelijk goed heeft gedaan in Europa waardoor spelers veel in de spotlights hebben gestaan.

14 augustus 2020 om 17:43

Heeft vooral met presteren van verkopen te maken. Je moet niet te veel verkopen van het niveau Klaassen hebben. Bij Ajax is er de afgelopen jaren een heel hoog slagingspercentage. Suarez ging bv voor 27, Vertonghen en Eriksen voor 12. Vervolgens slagen ze en nemen twijfels wat af. Toen kwam klapper Millik, waar Napoli nog tevreden over was ook en toen ging het echt hard. Sanchez mwa mwa. Dolberg doet het uitstekend in Frankrijk. De ligt en de Jong zijn daadwerkelijk toevoegingen voor hun clubs. Dat soort dingen helpen ontzettend mee. Ik verwacht dan ook dat de Ziyech spotprijs de laatste is geweest, mits Ziyech slaagt. Nu nog te veel twijfel, de volgende keer meerdere clubs die hem willen hebben.

Dat is in Nederland al jaren zo had van persie of Kuyt voor Ajax gespeeld hadden ze ook voor veel meer geld verkocht geweest dan dat nu het geval is

Gent speelt eigenlijk ook op internationaal niveau eigenlijk helemaal geen rol. Als je spelers in de picture krijgt op CL niveau dan zijn ze natuurlijk sowieso al snel meer geld waard. Sanchez hield zich destijds gewoon staande en schopte het tot de finale van de EL met Ajax. Speelt allemaal mee natuurlijk. De Jong en de Ligt hetzelfde verhaal maar dan op CL niveau tegen grote ploegen. Is niet heel raar.

14 augustus 2020 om 15:00

Heeft denk ik vooral met het laatste te maken. Wij hebben ook tijden jaloers naar Portugal gekeken waar spelers voor veel hogere bedragen weg gingen naar het buitenland. Sinds de Europese successen is dit volledig veranderd.

14 augustus 2020 om 16:03

Is nog steeds zo hoor want wat heeft Joao Felix nou laten zien in Europa?? En die werd verkocht voor 120miljoen dat is toch iets meer als Frenkie en de Ligt.

14 augustus 2020 om 16:07

@NickSmits Frenkie en De Ligt werden natuurlijk meteen twee keer meer waard door de stunt in de CL dus daarvoor zijn uitzonderlijke bedragen neergelegd. die €120 miljoen was een clausule die Atletico besloot te lichten dus dat is een heel ander verhaal

14 augustus 2020 om 16:13

Joao Felix is inderdaad absurd, maar meer een uitzondering. Over het algemeen heeft Ajax dat gat met Portugese ploegen aardig gedicht.

14 augustus 2020 om 15:01

Sanchez won als tiener eem hoofdprijs in Zuid-Amerika, genoot interesse van paar grotere clubs, op jonge leeftijd international en EL finale met Ajax als een van de sterkhouders. Dat zijn factoren die prijs gewoon omhoog stuwen.

14 augustus 2020 om 16:12

Bovendien was hij pas 1 jaar actief bij Ajax, dus kon Ajax de hoofdprijs vragen.

Het heeft vooral te maken met prestaties lijkt me. Sanchez speelde op jonge leeftijd een heel sterke EL en Frenkie en De Ligt zijn gewoon talenten van de buitencategorie. Als David het met Gent tot de EL finale had geschopt en hij was een bepalende speler, dan had hij ook een stuk meer opgeleverd. En mocht Mata 20 zijn dan leverde hij ook wel een miljoen of 30 op. Maar David levert nu ongeveer evenveel op als Bergwijn, dus voor grote talenten valt dat gat goed mee.

14 augustus 2020 om 15:49

Het scheelt ook wel dat Ajax niet afhankelijk is van uitgaande transfers. Ze hoeven niet eerst een speler te verkopen voordat ze nieuwe aankopen hoeven te doen. Hierdoor kan Marc de volle pond vragen omdat hij weet dat als hij de speler niet verkoopt, ze alsnog versterkingen kunnen halen voor op andere posities.

De echt grote bedragen worden betaald voor spelers die zich vanaf de 1/8e finale van een Europees toernooi laten gelden. Zonder Uefa Cup finale had Ajax Sanchez nooit zo duur kunnen verkopen. Ik heb het idee dat Francis de impact van de Jupiler League nogal overschat. Hartstikke leuk dat je daar uit blinkt, maar daar worden geen tientallen miljoenen voor betaald. Als Gent en Brugge Europees verder geraken zullen ook hun spelers voor meer verkocht worden.

Tuurlijk speelt een grote naam met dito historie mee in de transferprijs. Ajax staat in Europa nou eenmaal bekend als 'grote jongen', daarbij komen ze ook nog uit een van de bekendere steden van de wereld, dit vergroot de naamsbekendheid en faam ook. Maar als De Jong en De Ligt niet zo'n geweldige prestaties in de CL hadden geleverd, dan waren ze echt wel voor minder verkocht of misschien wel helemaal niet. Heel het elftal is door dat succesjaar qua waarde over de kop gegaan. Groot gelijk dat daar gebruik van gemaakt wordt.

Natuurlijk doet Ajax's naam iets met de prijs, maar dat is ook een logisch gevolg. Als je vaker spelers verkoopt die het ook waarmaken op een hoger niveau, krijg je die naam vanzelf. Daarnaast heeft Ajax ook de finale van el en halve finale cl gehaald, en die spelers hebben zich op dat niveau dus ook bewezen. Dus deze meneer kan zeggen dat David een Europese topper gaat worden. Maar als iedereen, waarvan mensen t zeggen, het ook echt wordt... dan hebben we alleen maar toppers rond lopen.

Daar kan je niet omheen.het Ajax-labeltje is geld waard.bijvoorbeeld wisselspelers worden al met dikke winst verkocht of zelfs spelers die amper tot niets hebben laten zien in het eerste.prima voor de club, want ook Ajax is een club/bedrijf dat geld wil verdienen.ajax zit nu voor hun doen op het niveau met flink veel vet op de botten zodat men het sportieve eindelijk naast het financiële plaatje kunnen zetten doordat men niet per definitie hoeft te verkopen om gezond te blijven en zodoende elk jaar minimaal een team kan neerzetten dat veruit boven de rest van NL uitsteekt, qua waarde althans.deulrime droom komt steeds dichterbij, structureel hoge ogen gooien in Europa en in Nederland de absolute heerser worden, beetje Bayern kopie zullen we maar zeggen.

14 augustus 2020 om 15:26

Structureel hoge ogen gooien in Europa lijkt me praktisch onmogelijk. Misschien in de EL wel, maar het lijkt me dat het doel is de groepsronde van de CL toch wel te overleven. En dan ben je als Ajax zijnde uiteindelijk vis noch vlees.

Zal ook met de naam van de club te maken hebben, maar Sanchez haalde de finale van de Europa League en De Ligt en De Jong de halve finale CL. Die spelers hebben dus al laten zien dat niveau aan te kunnen. Dat moet je bij spelers die daar nog niet hebben gespeeld nog afwachten. Ik denk dat dat ook de hoogte van de transfersom bepaalt en dat lijkt me volkomen logisch.

De ajax fabriek heeft inderdaad een goede naam. De hele wereld heeft mogen kijken hoe zij porches bouwen en dus weet iedereen ook dat een ajax product een bepaalde basis heeft. Dat drijft de prijs op. De goede naam heeft een reden.

Zeker eens met wat hij hier zegt, het meeste dan. Maar de vergelijking tussen Clinton Mata en Davison Sanchez klopt van geen kant natuurlijk. Goede speler die Mata en komt een heel eind richting het niveau van Sanchez, maar leeftijd speelt ook een enorme factor in transferprijzen. Mata is 3,5 jaar ouder dan Sanchez en wordt dit jaar nog 28, een stuk ouder dus dan Sanchez, die werd verkocht toen hij net 21 was. Wanneer je uitgaat van een verkoop van Mata deze zomer, kan je dus stellen dat bij verkoop Sanchez 6,5 jaar jonger was, dat is echt heel veel voor clubs.

K snap zijn punt niet echt, tuurlijk zou David bij Ajax duurder zijn, het is ook een hoger niveau wat ze spelen bij Ajax. Onana zou bij Chelsea ook meer geld waard zijn, raar standpunt als je het mij vraagt.

Als je bij Ajax hebt gespeeld fan weten de clubs dat er wel wat is geïnvesteerd in je . Je ziet het ook in vergelijking met andere clubs in Nederland, de bedragen die Ajax gemiddeld voor hun spelers krijgt is hoger dan die van andere Nederlandse club. Dat zag je ook toen de bankzitters onder de Boer en Bosz voor een mooi bedrag werden verkocht

De voorbeelden zijn spelers die zich Europees dik bewezen hebben. Daar krijg je inderdaad meer voor, een Frenkie vernederde het sterren middenveld van Real alsof het niets was bijvoorbeeld.

Een beetje zuur commentaar van deze man, Hij vergeet dat er een coronacrisis is, waardoor de transfermarkt veel minder loopt dan andere jaren. Daarbij telt wel heel erg mee wat een speler internationaal laat zien, Bij Ajax werd de afgelopen jaren 2 x ver gekomen internationaal, terwijl de genoemde spelers ook onbetwistbare internationals zijn, die ook nog de finale van een toernooi haalden. Daarbij spelen leeftijd en potentie ook een grote rol;....

Heb David meerdere malen live zien spelen en ik moet zeggen: hij werkt en loopt heel veel en stond vorig seizoen heel vaak op de juiste plaats (wat zeker een gave is) maar om nu 30 miljoen niet genoeg te vinden voor een speler als David? Vind ik toch een beetje teveel van het goede. Voorts hoop ik dat hij ook gebruikt wordt als valse negen want als echte spits moet ik het allemaal nog zien. Maar ik laat me verrassen, van Oshimen zag je ook wel dat het een goeie was ookal was het niet allemaal wow. Zelfde gevoel heb ik bij David en hopelijk doet hij het evengoed.

Ik denk dat de historie van Ajax vrij weinig invloed heeft. Maar de recente geschiedenis speelt wel degelijk een rol. Spelers van Ajax slagen relatief vaak in het buitenland. Dat zal de prijs opdrijven en in mijn ogen verdient de opleiding van Ajax deze goede naam. Verder spelen de resultaten in Europa een grote rol. Leuk als een speler het in Belgie (of Nederland) goed doet, maar het is veel belangrijker of die spelers zich staande houden op topniveau. Sanchez blonk uit in de Europa league en De Jong en De Ligt zowel in de championsleague als bij het nationale elftal. Daarnaast waren al deze spelers erg jong. Hoe jonger de speler, hoe meer die speler waard zou zijn. Zeker De Ligt was echt uitzonderlijk jong, dus topclubs denken misschien dat er meer rek op zit. Maar ook Sanchez en De Jong hebben behoorlijk wat bereikt gezien hun leeftijd. Logisch dat daar flink voor wordt betaald. Ook vergeet de beste man hier de omstandigheden in acht te nemen. Ajax is financieel in een luxe positie geweest, omdat zij niet hoeven te verkopen en bv bij De Jong een bod van 50 miljoen konden weigeren. Ook lijkt Corona tot lagere prijzen te leiden. Al met al is het voor mij te verklaren dat Ajax spelers voor meer heeft verkocht met andere redenen dan de historie van Ajax. Als de Belgische clubs spelers voor zulke bedragen willen verkopen, moeten ze zelf zorgen dat ze Europees presteren, dat hun verkochte spelers slagen en dat ze financieel in een positie zijn om lagere biedingen te weigeren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
AC Milan wil Lisandro Martínez op huurbasis overnemen van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren