Wiegman gaat Oranje verlaten: ‘We gunnen haar deze transfer’

Vrijdag, 14 augustus 2020 om

Sarina Wiegman gaat de Oranje Leeuwinnen na de Olympische Spelen van 2021 in Tokio verlaten, zo meldt de KNVB vrijdag via de officiële kanalen. De bondscoach gaat aan de slag bij de ploeg van Engeland, waar ze naar verluidt een monstersalaris van 450.000 euro per jaar gaat opstrijken en een driejarig contract tekent. Wiegman neemt volgend jaar het stokje over van Phil Neville.

"Sarina was onze eerste keus", reageert directeur vrouwenvoetbal Baroness Campbell van de FA op de aanstelling van Wiegman. De nieuwe bondscoach van de Engelse vrouwenploeg is dolgelukkig met haar nieuwe avontuur. "Engeland blijft toch wel de bakermat van het voetbal. Ik kijk er erg naar uit om mijn ervaring en expertise over te brengen op dit ambitieuze elftal", aldus Wiegman.

"Het was geen geheim dat we, ervan uitgaande dat we ons plaatsen, graag met Sarina waren doorgegaan tot en met het EK van 2022", reageert directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma op het tussentijdse vertrek van Wiegman bij de KNVB. "Dat was immers ook het oorspronkelijke plan, voordat door corona de hele voetbalkalender op de schop ging. Maar ik begrijp deze stap en het moment heel goed, hoe jammer het ook voor ons is. Sarina heeft heel veel voor het vrouwenvoetbal in het algemeen betekend, en zéker voor de Leeuwinnen en de KNVB. Daarom gunnen we haar deze transfer ook."

"We mogen met z’n allen trots zijn dat een Nederlandse coach bij zo’n toonaangevende voetbalnatie aan de slag gaat", deelt Hoogma een compliment uit aan Wiegman. "Over de samenwerking komend jaar maken we ons geen enkele zorgen. Ik heb Sarina leren kennen als zeer loyaal, een echte winnaar, die bovendien barst van de ambitie. En wij hebben ruim de tijd om ons te buigen over de opvolging, dus dat gaan we de komende maanden dan ook in alle rust doen."

Wiegman maakte in 2014 de overstap van ADO Den Haag richting de KNVB. Begin januari werd ze aangesteld als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Een halfjaar later werd in eigen land de Europese titel veroverd. Op het WK van 2019 in Frankrijk werd in de finale verloren van de Verenigde Staten: 0-2. Oranje ligt op koers voor plaatsing voor het EK van 2022 in Engeland. De titelverdediger behaalde het maximale aantal van achttien punten uit de eerste zes kwalificatieduels. De eerstvolgende kwalificatiewedstrijd is in en tegen Rusland op 18 september. Voor de Olympische Spelen van volgend jaar is de ploeg van Wiegman reeds geplaatst.Gerelateerd

Meer sportnieuws

59 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Begrijpelijk en een prachtige stap voor der.

14 augustus 2020 om 14:21

Ik had eigenlijk eerder verwacht dat ze ooit een mannenteam zou gaan coachen in de KKD of ED. Zou toch een mooie primeur en uitdaging zijn.

14 augustus 2020 om 14:28

EK’s, WK’s en Olympische spelen meemaken of trainer worden van een matig team in het mannenvoetbal, ik zou het zelf toch ook wel weten.

14 augustus 2020 om 15:02

Dat zie ik niet gebeuren. Zoiets gaat (helaas) niet werken binnen een groep vol (volwassen) mannen, denk ik.

14 augustus 2020 om 15:46

Ik denk dat het qua management zeker kan werken. Echter heb ik gewoon mn twijfels bij de voetbalkennis en ervaring. Trainen met vrouwen van het huidige niveau is gewoon totaal anders. Je CV is dan simpelweg niets waard en dat zal z'n redenen hebben. Maar we gaan zien wat de toekomst brengt. Het zou wel een leuk erperiment zijn.

14 augustus 2020 om 16:05

@lierse1997: Jij praat ook maar net hoe het jou het beste uitkomt he. Normaal gesproken stelt het vrouwenvoetbal niets voor, maar nu Wiegman een maakt, zijn die Ek's en Wk's zoveel beter dan een rol in het mannenvoetbal. En wie zegt dat ze niet verder komt dan een matig mannenelftal?

14 augustus 2020 om 16:07

@silverhaze Ik denk dat het wel kan werken. Met een goede veldtrainer die het grootste deel van de training voor zijn rekening neemt (wat niet gek is in het voetbal) kan het best. Wiegman heeft wel aangetoond dat ze een groep spelers tot een team kan smeden en ook dat ze tactisch goede keuze maakt.

14 augustus 2020 om 17:11

Het vrouwenvoetbal stelt ook niks voor. Maar we hebben het hier gewoon over een nationaal team of een Eredivisie/KKD club. Dan lijkt mij het eerste ook mooier.

14 augustus 2020 om 17:19

Een nationaal team dat qua niveau niet veel voorstelt in vergelijking met de mannen ED. Dus ja, iedereen wil zich toch op het hoogst mogelijke podium bewijzen?

14 augustus 2020 om 20:03

Ze bewijst zich toch ook op het hoogste niveau bij de vrouwen?

15 augustus 2020 om 14:20

Het hoogste niveau binnen het voetbal...

Het is je gegund! Vraag me wel af in hoeverre dit een sportieve vooruitgang is... maar voor een paar ton meer had ik het ook gedaan

14 augustus 2020 om 14:07

Denk daarnaast ook wel weer eens een andere uitdaging. Kan me voorstellen dat je wel wat nieuws wilt op een gegeven moment.

Ze heeft groot gelijk om deze stap te maken. Voor de Knvb fijn dat ze in elk geval nog blijft tot en met de Spelen van 2021. Ik denk dat we nu mooi in beeld gaan krijgen hoe groot haar rol was in het succes van de Oranje dames.

Ze heeft toch wel bewezen het spelletje goed door te hebben. Ik hoop voor haar dat ze daar aan de overkant net zo succesvol is als hier. Nou ja, bijna dan.

Mooie stap, goede trainster is het. Heeft met Oranje veel bereikt en ons echt op de kaart gezet. Benieuwd of ze de Engelse ploeg, technisch minder onderlegd, ook naar de top kan brengen. Ga het met interesse volgen, dit is zeer goed voor ons imago!

Is het vrouwenvoetbal al zo groot dat er salarissen van bijna een half.miljoen voor coaches betaald gaan worden? Kan het mij amper voorstellen. Wens haar trouwens veel succes toe met deze mooie stap.

14 augustus 2020 om 14:15

Ze is binnen het vrouwenvoetbal natuurlijk wel een wereldtopper. Met het Nederlands elftal het EK gewonnen in 2017 en op het WK 2019 tweede geworden. Dat salaris valt dus goed mee vergeleken met het mannenvoetbal.

14 augustus 2020 om 14:22

Het is natuurlijk wel Olympisch en dan wordt er vaak veel geld in gestopt. Had je in Engeland met baanwielrennen ook.

14 augustus 2020 om 17:24

Ik denk dat je het vooral als uitzondering moet zien. Het is een groeiende sport en zeker in Engeland dat de vrouwencompetitie toch ook al duizenden toeschouwers per wedstrijd oplevert. Die groei in combinatie met de nationale ploeg die tienduizenden toeschouwers trekt en de topprestaties van Wiegman met Oranje begrijp dat ze bij haar met zo'n salaris uitkomen. Op clubniveau zullen trainers een dergelijk salaris niet krijgen en ook andere bondscoaches zoals die van Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Japan, Zuid Korea, Australie en Nederland zullen er ook lang niet aankomen. Wellicht in de VS wel.

14 augustus 2020 om 18:44

Ik denk dat Sarina niet voor een appel en een ei de Oranjeleeuwinnen verlaat. Daarnaast denk ik ook niet dat Neville het voor een modaal salaris deed, daarnaast betaalt de FA ook salarissen voor apeelsters in de Engelse vrouwenleague dus geld zit er wel in het vrouwenvoetbal in Engeland.

Nou ik lees je ook vaak berichten over niets zeggen de voetballers die op Twitter een foto hebben geplaatst waarbij ze aan een zwembad liggen. Dan zie ik liever dit nieuws over een coach van het dames elftal van Nederland die met de leeuwinnen veel bereikt en betekent heeft.

Jammer dat ze weggaat. Maar begrijpelijk dat ze een nieuwe uitdaging wilt, en het geld is ook niet mis.

Een jaar van tevoren is wel erg ruim. Wellicht kun je beter gelijk afscheid nemen en doorschakelen naar een opvolger.

Hoop voor haar dat ze niet meteen na een paar mindere wedstrijden eruit gekegeld wordt. Want zo gaat dat in het buitenland vaak. Ze verdiend dit. Jammer voor oranje maar deze kans kan ze niet laten liggen.

Ik vind de woorden van Hoogma een beetje apart. Als je graag met Wiegman door wilt hoeven omgegooide agenda's toch geen roet in het eten te gooien? Je kan toch met elkaar blijven praten en desnoods via de email contractonderhandelingen houden? Hoe dan ook, dit is een mooie stap voor Wiegman. Vooral de salarisverhoging is haar gegund. Top dat ze ook de Spelen nog met deze groep gaat meemaken. Dit lijkt me voor haar ook wel een prima moment om weg te gaan, haar opvolg(st)er kan mooi wat verjongingen door gaan voeren. Dat punt komt ook weer dichterbij, dat zal ook lastig gaan worden. Ben benieuwd of Pauw in beeld gaat komen.

Maar heren (en dames) mag ik dan een opvolger voorstellen? Mij lijkt Foppe de haan een uitstekend persoon om het stokje over te nemen (hij was natuurlijk al assistent tijdens het EK in eigen land) of hij het wilt is een 2de maar ik denk dat hij uiterst geschikt is

14 augustus 2020 om 15:46

Ik zou het wel leuk vinden als er weer een vrouwelijke bondscoach zou staan. Moet ze er natuurlijk wel de kwaliteiten voor hebben. Geen idee eigenlijk, hoeveel er daar van in NL rondlopen.

14 augustus 2020 om 18:46

Zijn er weinig te vinden met de kennis van Sarina. Misschien neemt Arjen Veurink het over, die is nu assistent, maar ook een prima coach.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. JanssenVerdediger71
J. RoordMiddenvelder72
D. van de DonkMiddenvelder75
M. van DongenVerdediger60
D. van LunterenVerdediger60
L. BeerensteynMiddenvelder61
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederlands vrouwenteam.

0 fans
Coach, 50 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 september
Arsenal wenst zich nog altijd te versterken met Thomas Partey. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren