De Jong: ‘Geen fancy speler die opvalt, maar echt van de buitencategorie'

Zaterdag, 8 augustus 2020 om

Frenkie de Jong heeft bijna zijn eerste seizoen in dienst van Barcelona achter de rug. De Catalanen moeten alleen nog de eindfase van de Champions League afwerken, waarin de return van de achtste finale tegen Napoli vrijdagavond de eerste horde vormt. In een uitgebreid interview met Trouw toont de 23-jarige middenvelder zich uitermate zelfkritisch als hij terugblikt op zijn eerste jaar in Spanje.

“Vijfenhalf, zes? Zoiets”, antwoordt De Jong als gevraagd wordt naar een cijfer voor zijn eerste seizoen bij Barcelona. De middenvelder speelde voorlopig veertig officiële wedstrijden voor de Catalanen en toont zich tevreden met dat aantal. “Maar qua spel had ik meer moeten brengen. Ik denk dat ik niet veel slechte wedstrijden heb gespeeld, maar er zijn ook niet veel wedstrijden geweest waarin ik echt heb uitgeblonken. Het was gewoon heel vlak. Te vlak.”

De Jong moet het bij Barcelona over het algemeen stellen met een andere positie dan de rol die hij bij Ajax en Oranje bekleedde. Hij constateert dat hij voorheen vaak de eerste middenvelder was die in de opbouw werd aangespeeld, terwijl hij nu ‘hoger’ staat en ‘langer op de bal moet wachten’. “Maar in mij als speler, in mijn natuur, zit dat ik de bal op wil zoeken, de bal wil halen. Daar heb ik erg aan moeten wennen. En nog steeds eigenlijk. Maar goed, ik ben hier nieuw, voetbal bij misschien wel de grootste club ter wereld, met spelers die al tien jaar lang tot de besten ter wereld behoren, dus dan is het niet moeilijk om je even aan te passen.”

Op het middenveld van Barcelona speelt De Jong samen met Sergio Busquets, die hij ‘nog steeds de beste controlerende middenvelder’ noemt. “Als je naar hem kijkt, dan doet hij eigenlijk alles goed. Hij staat positioneel goed, weet waar de bal heen moet en in een positiespel is hij fantastisch. Ik denk dat veel mensen hem verdedigend onderschatten. Hij staat altijd op de goede plek, loopt veel - ook al denken veel mensen van niet - en hij zit er vaak tussen. Busquets is geen fancy speler die opvalt bij het grote publiek, maar hij is wel echt van de buitencategorie”, is De Jong lovend.

Een andere speler die indruk maakt op De Jong, is als vanzelfsprekend Lionel Messi. “Soms, als ik dicht bij hem sta en hij weer eens iets bijzonders doet, denk ik nog vaak: wow”, stelt de middenvelder. Hij zegt dat Messi voor hem ‘altijd al boven de andere voetballers heeft gestaan’ en merkt dat er een groot verschil bestaat tussen hem en de rest van de spelers. “Hij is zo goed, zo slim. Met hem moet je gewoon proberen in goede posities te komen, zodat je hem kunt helpen uit te blinken. Want als hij in die posities kan komen, dan maakt hij altijd het verschil voor je.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Frenkie moet ook weer niet te kritisch worden op zichzelf, waardoor hij zijn eigen zelfvertrouwen kan gaan schaden. Hij is jong en het is zijn eerste jaar op topniveau, hij kan nog ontwikkelen en ik denk dat het uiteindelijk vanzelf komt als hij geduldig blijft.

8 augustus 2020 om 12:36

Hij zegt toch geen gekke dingen? Gewoon een goede en eerlijke analyse. Met die instelling kom je een stuk verder dan de dingen mooier te maken dan ze zijn naar mijn idee.

8 augustus 2020 om 12:57

excact wat Lierse zegt. Spelers als waar jou gebruikersnaam op duid, missen dat

8 augustus 2020 om 14:08

Neem griezman bijvoorbeeld, hij is zo onzeker op dit moment wss doordat hij te hard voor zichzelf is. Het is inderdaad goed om zelfkritisch te zijn maar het moet wel in balans zijn

Heeft een redelijk debuut seizoen gehad op een geheel nieuwe positie voor hem. Voor Frenkie helpt het natuurlijk niet dat hij onder Valverde is gearriveerd bij Barcelona wat een uiterst matige trainer is met een alle ballen op Messi tactiek, Setien is niet veel anders. Zo’n Guardiola had veel meer uit Frenkie gehaald, wellicht kan Xavi dat bijvoorbeeld in de toekomst. Maar Frenkie is de toekomst van Barcelona en ben er 100% zeker van dat hier nog jaren zal spelen en slagen.

8 augustus 2020 om 12:28

Hoezo zou Guardiola er meer uitgehaald hebben die heeft buiten Barcelona ook nog altijd geen belangrijke prijzen gewonnen altijd dat bewieroken van die man heeft bij City ook voor een vermogen mogen kopen en nog altijd niets buiten een paar kampioenschappen en dit jaar bijna 20 punten achter de kampioen ,

8 augustus 2020 om 12:31

Dat heeft met de manier van voetballen te maken.

8 augustus 2020 om 12:34

Lol. Is wel een verschilletje in hoe Guardiola zijn spelers en ploegen laat voetballen en hoe een Setien of Valverde dat hebben gedaan. Wellicht wordt Guardiola veel bewierookt, maar het is natuurlijk nog lachwekkender om te doen alsof Guardiola niet veel meer kwaliteit heeft dan een valverde of setien.

8 augustus 2020 om 12:36

Dat zeg ik toch helemaal niet lezen ! , maar voetbal draait toch ook om prijzen

8 augustus 2020 om 12:37

Dus om bepaalde spelers beter te laten voetballen staat een prijs tegenover? Vreemde logica. Je moet toch wel inzien dat Pep betere kwaliteiten heeft dan die Setien of Valverde. Het gaat hier ook niet om de prijzenkast, maar puur over de manier van coachen, mindset,...

8 augustus 2020 om 12:39

Beetje rare opmerking sloep01, heel veel spelers hebben zich geweldig ontwikkelt onder Guardiola en zichtbaar betere spelers geworden onder zijn leiding. Bij Barcelona waren dat Busquets, Pique en Pedro bijvoorbeeld, Sterling bij City, Kimmich en Alaba bij Bayern. Ook past de manier van spelen van Guardiola veel beter bij Frenkie.

8 augustus 2020 om 12:40

Sloep01. Je vraagt toch echt letterlijk: hoezo zou Guardiola er meer uitgehaald hebben.

8 augustus 2020 om 12:48

Nou wat mij vaak stoort is dat het net is of er geen andere trainer bestaat dan Guardiola , er zijn zat andere goede trainers die niet voor een miljard mogen kopen en ook goed presteren nu weer Frenkie de Jong een matig seizoen en gelijk een reactie dat Guardiola er meer uitgehaald zou hebben , dat bedoelde ik met mijn reactie van hoezo meer ik geef gewoon een mening dat mag toch .

8 augustus 2020 om 12:54

Dat mag zeker. Zo geven wij ook onze mening weer. Echter zegt niemand hier dat er geen andere goede trainers bestaan. Ik denk bv. aan een Conte, Gasperini, Klopp,...Ieder zijn gevoel wie er een goede trainer is, maar je deed uitschijnen dat Guardiola geen of quasi amper prijzen wint en dus twijfelt of hij spelers wel beter laat spelen. Vandaar dat we dat een vreemde logica vinden. Ook blijf ik erbij dat een Setien of Valverde echt onderdoen aan deze Pep. Zo kan men Sarri dus ook vervangen door betere trainers die het Juve elftal van nu beter kunnen doen ballen. En Sarri heeft ook alleen maar de Scudetto gepakt, terwijl ik hem geen goede trainer vind...Ik bedoel maar.

8 augustus 2020 om 13:09

@inkemontana ja maar hij heeft bij City wel een miljard euro naast Aguero en De Bruyne die er al zaten, moeten investeren om dat mooie voetbal te spelen. de vraag is natuurlijk of Barca op dit moment dat geld heeft om de selectie naar de wensen van Pep in te vullen want met dit materiaal kan je dat mooie voetbal vergeten

8 augustus 2020 om 13:10

@el_guaje7 zou Sterling niet gewoon een betere speler zijn geworden door het spelen van veel wedstrijden op topniveau? bij Liverpool kwam hij net kijken natuurlijk

8 augustus 2020 om 13:18

@japie je hebt toch geen miljard nodig om dat mooie voetbal met Frenkie op de mat te leggen? Dat bewees Ajax toch met Frenkie vorig jaar, wat ook nog eens super efficient was. Het probleem is alleen dat ze bij Barcelona nog niet willen inzien dat Frenkie anders gebruikt moet worden om Barcelona te laten dansen. Misschien kunnen we vanavond dat wel zien als Frenkie een keer op de juiste plek wordt gezet.

8 augustus 2020 om 13:21

elguaja, je overschat pep nu, heel veel spelers hebben zich juist niet ontwikkeld, veel spelers hadden al een topniveau, ik vind bijvoorbeeld sterling aantoonbaar beter geworden onder pep, maar daarnaast zijn ook veel spelers niet beter geworden dan ze al waren. Een ander bewijs is dat pep elk jaar spelers koopt en ze vrij snel afserveert en een nieuw blik spelers opentrekt. Dat getuigt niet echt van spelersontwikkeling

8 augustus 2020 om 15:33

@myvision maar aan Frenkie alleen heb je niet genoeg. die gaat geen aanvallers vrij voor de goal zetten en dit Barca mist gewoon die creativiteit op het middenveld

Ik meen dat hij vroeger in de jeugd als een aanvallende middenvelder speelde en ook in Jong Ajax ook weleens speelde hij weleens verder naar voren? Nu noemt hij dat het in zijn natuur zit om de bal op te gaan halen, zou graag de echte kenners daar over horen. Al snap ik dat zijn beste kwaliteiten daar niet liggen, het was vaak zoals hij zelf erkent, veel te vlak.

Er is in de wereld maar één andere speler die kan wat Frenkie de Jong kan, namelijk de positie vlak voor de verdediging invullen met puur voetbal. Modric heeft een andere rol, Thiago is nooit lang genoeg fit, Verratti heeft niet het niveau, Jorginho al helemaal niet en Tonali nog niet. De Jong heeft de pech dat precies die andere speler die het wél kan ook bij Barcelona speelt en daar een vedette met 12 jaar ervaring is die geen enkele trainer zomaar even uit het elftal zou halen. Over twee jaar is Busquets 34 en kan Frenkie gloriëren.

8 augustus 2020 om 12:50

Goede korte analyse en geen speld tussen te krijgen. Ik snap dat Barcelona hem alvast gehaald heeft, maar als voetballiefhebber had ik hem dan nog graag een jaar bij ajax wil zijn schitteren. Hij geeft zelf ook terecht aan dat het er nu niet echt uitkomt. Maar van trainen en samen spelen met een genie als Messi wordt je ook beter.

Tja, genieten van Messi das t enige wat rest want Barcelona hoort natuurlijk niet meer tot de absolute top, Messi wel en die sleept het zootje nog wat mee. Zeker de clubleiding is een bananenrepubliek. De spelersgroep is onevenwichtig, oud, egoïstisch en over de top. De jeugd kan geen statement maken want nog iets te weinig kwaliteit waardoor de oudjes rustig door kunnen modderen. Verkeerde keuze van de Jong voor een club in verval zonder strategie ‘ hoe verder zonder Messi’ waar Real zonder sterren wel kampioen wordt en stapsgewijs iets kan opbouwen zonder Ronaldo (Bale, James). Enfin, voorlopig geen prijzen voor Barca maar geniet van Messi en t strand ofzo

8 augustus 2020 om 13:12

Tuurlijk jongen, lekkere reactie. Met Garcia erbij staat er met Fati, Frenkie en Puig een potentiele topper in elke linie, verder worden oudjes als Rakitic gewoon geloosd. Het is lekker makkelijk om weer lekker over het bestuur te beginnen, maar zo bar en boos is het nou ook weer niet. Ja, het bestuur is slecht, maar volgend jaar zijn er verkiezingen. Ik heb wel zin in een middenveld met Puig, Frenkie en Pjanic en een aanval met een fitte Suarez, Messi en een groeiende Fati, maar de zwartkijker ziet wat hij wil zien hé!

De simpelheid waarin Frenkie KAN voetballen heeft een beetje weg van Pirlo, dit deed ook altijd alsof hij aan het trainen was tijdens de wedstrijd, maar deed de geniaalste dingen op zn dooie gemak. Alleen Pirlo had Seedorf/Gatusso en later Pogba/Marchisio voor de meters, Druk zetten en verdedigen. Barcelona heeft niemand op het middenveld daarvoor. Tis een partijtje triest dit Barcelona. Elk jaar zijn ze minder geworden sinds 2014. Enige die nog wat laat zien is Messi. Vroeger was Barcelona speciaal. Maar dat gevoel heb ik allang niet meer. Vind ze net zo interessant of oninteressant als de rest van de wereldtop

8 augustus 2020 om 13:01

Dan moet je eigenlijk Busquets als Pirlo zien, en Frenkie en Puig die het andere werk gaan doen. Alleen is Busquets soms ook niet meer de oude.

8 augustus 2020 om 13:02

"Niet meer de oude" het moraal van het verhaal van dit Barcelona. Behalve dus Messi

8 augustus 2020 om 13:08

Ook Messi is niet de oude, hij is waarschijnlijk nog steeds de beste ter wereld maar verliest nu zo veel de bal en helpt zelden mee met de bal terugkrijgen. Dat Messi hoeft geen druk te zetten- tactiek begint steeds minder winstgevend te worden. Maar inderdaad, de oude kern is wat minder geworden.

Frenkie heeft het gewoon goed gedaan voor zijn eerste seizoen. Men moet niet gaan verwachten dat hij belangrijk gaat zijn met assists en goals. Busi was ook nooit zo belangrijk. Maar ze hebben hun kwaliteiten voor de defensie maar zij kunnen er ook niks aan doen dat Barca een te zwakke aanval heeft. Met een MSN was het totaal anders geweest. Frenkie heeft voor mij een prima 7 gescoord.

8 augustus 2020 om 13:12

ik weet niet of de aanval van Barca echt zo zwak is. ze hebben natuurlijk wel het probleem dat niemand op dit middenveld in staat is de aanvallers weg te steken of in stelling te brengen en dan heeft elke aanval het moeilijk

8 augustus 2020 om 13:19

Maar dat is het, Barca heeft altijd een controlerende middenveld gehad met voor hen topaanvallers. Zo is dat ook vaak in een 433. Liverpool zou ook nooit zo sterk zijn zonder een Mane en Salah en sterke backs, iets wat barca ook mist, eigenlijk al sinds Alves' vertrek. Real heeft ook dit probleem. Een controlerende middenveld met een zwakke aanval. Dan wordt het minder naar voren toe en gaat het middenveld al snel de schuld krijgen dat ze niet veel brengen of niet beslissend zijn.

8 augustus 2020 om 16:08

In het Barcelona van weleer had je dan ook meerdere spelers op wie je een steekbal kon geven. (alves, Pedro, Villa, Messi)in het huidige Barcelona is het vrijwel alleen Jordi Alba die dergelijke loopacties maakt. Daarom vond ik Vidal dit seizoen ook geen slechte optie, omdat hij nog een beetje diepgang toevoegde vanuit het middenveld.

8 augustus 2020 om 17:19

@sociofan1 Firmino speelt gewoon als een soort valse nummer 10 hoor bij Liverpool al staat hij op papier in de spits opgesteld. hij is degene die Salah en Mane van aanvoer voorziet. Real had Kroos en Modric die vaak genoeg aanvallers weg steken. Barca heeft die middenvelders niet die een eindpass in huis hebben en dan sta je als aanvaller op een eiland

Zou Barca niet beter spelen in een 4-2-3-1, met Busquets en Frenkie naast elkaar?

8 augustus 2020 om 14:08

en dan zou je zowaar nog iets uit Coutinho kunnen halen. Denk dat hij top zou kunnen zijn bij Barca op 10. Messi voorin als valse spits met Coutinho kortbij, Dembele op rechts en Grizzi/fati of een aankoop op links. Zou volgens mij een heerlijk team kunnen zijn. Helaas, ik zie het niet gebeuren.

heerlijk verfrissend dit. Een speler met een realistische zelfevaluatie. De Jong heeft erg goede kwaliteiten maar vooral zijn kop maakt hem speciaal. Wordt gewoon een hele grote denk ik en Barca heeft geluk met hem

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4918 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Elche00
17.Sevilla00
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
TrincãoAanvaller00
NetoKeeper00
L. MessiAanvaller00
L. SuárezAanvaller00
Jordi AlbaVerdediger00
R. AraújoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

214 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 0 0 0 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Sar vergelijkt Ajax met Harvard: ‘Daarna wil je ook naar Merrill Lynch’

Donny van de Beek maakte eerder deze maand voor minimaal 39 en maximaal 44 miljoen euro de overstap van Ajax naar Manchester United. Het is de zoveelste speler die de Amsterdammers...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 22 september
Paris Saint-Germain heeft er vertrouwen in dat het Dele Alli op huurbasis binnen kan halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren