Een Nederlander in het ‘duurste’ flopelftal van de Premier League ooit

Vrijdag, 7 augustus 2020 om

Alexis Sánchez en Manchester United zijn definitief van elkaar verlost. Internazionale heeft de gehuurde aanvaller transfervrij overgenomen, waardoor de Premier League-club de fors betaalde Chileen eindelijk van de loonlijst kan schrappen. De transfer van de 31-jarige aanvaller is voor The Sun aanleiding om een elftal samen te stellen met de 'duurste' flops in de geschiedenis van de Premier League. De krant houdt hierbij niet zozeer rekening met de transfersommen die zijn betaald, maar kijkt vooral naar het forse salaris van de speler in combinatie met het aantal wedstrijden, zijn toegeschreven kwaliteiten en zijn (beperkte) impact bij de club.


Het duurste flopelftal van de Premier League


Doel: Kepa Arrizabalaga, club: Chelsea, 2018-heden
Chelsea betaalde medio 2018 tachtig miljoen euro voor Kepa, die de duurste doelman ooit werd. De Spanjaard staat na twee seizoenen echter alweer op de transferlijst door zijn gestuntel onder de lat. Manager Frank Lampard heeft volgens Engelse media geen vertrouwen meer in Kepa en aast op een nieuwe keeper. Zelfs veteraan Willy Caballero (38) kreeg bij tijd en wijle de voorkeur. Kepa is na N'Golo Kanté de best betaalde speler op Stamford Bridge met een weeksalaris van circa 165.000 euro.

Verdediging: Eliaquim Mangala, club: Manchester City, 2014-2019
Manchester City betaalde in 2014 circa 45 miljoen euro aan FC Porto voor Mangala. De verdediger speelde in zijn eerste twee seizoenen vaak voor the Citizens, maar daarna liep het veel stroever bij de grootmacht. Tussendoor werd hij ook nog verhuurd aan Valencia en Everton. Zijn laatste periode op het Etihad Stadium werd gekenmerkt door blessureleed. De Fransman streek tijdens zijn tijd bij de Engelse topclub in totaal 14 miljoen euro salaris op, waardoor de club omgerekend 59 miljoen euro aan hem heeft uitgegeven. Hij speelde in totaal 57 Premier League-wedstrijden voor Manchester City.

Winston Bogarde, club: Chelsea, 2001-2004
Bogarde kwam transfervrij over van Barcelona, dus hij wordt niet vanwege zijn transfersom als dure flop aangeduid door The Sun. De Nederlander speelde aanvankelijk regelmatig, maar al snel werd hij als overbodig beschouwd. Bogarde wilde echter niet meewerken aan een transfer en weerstond de pesterijen van Chelsea, dat veel salaris kwijt was aan de voormalig stopper. De huidige assistent van Erik ten Hag bij Ajax verdiende in Londen ongeveer 44.000 euro per week. Al met al verdiende Bogarde ongeveer acht miljoen bij Chelsea, terwijl hij slechts twaalf keer in actie kwam voor de hoofdmacht.

Phil Jones, club: Manchester United, 2011-heden
Sir Alex Ferguson voorspelde in 2013 dat Jones de beste speler van Manchester United ooit ging worden. De Schotse oud-manager kreeg geen gelijk. De aankoop van twintig miljoen euro speelt al bijna een decennium op Old Trafford, maar mede door blessures is hij tot op heden tot 'slechts' 165 Premier League-duels gekomen. Jones heeft meerdere keren een nieuw contract getekend bij the Red Devils. Momenteel verdient hij ongeveer 83.000 euro per week. Geen ongekend hoog salaris, maar The Sun omschrijft Jones alsnog als dure flop.

Middenveld: Danny Drinkwater, club: Chelsea, 2017-heden
Drinkwater maakte onderdeel uit van het kampioensteam van Leicester City in 2016, maar bij Chelsea is hij nooit uitgegroeid tot grote meneer. In 2017 betaalden de Londenaren 38 miljoen euro voor de middenvelder, die nooit slaagde op Stamford Bridge. Hij werd verhuurd aan Burnley en Aston Villa, terwijl zijn carrière bol staat van incidenten buiten het veld, zoals vechtpartijen en overmatig alcoholgebruik. Drinkwater verdient bij Chelsea 110.000 euro per week, maar is nog maar 23 keer in actie gekomen voor the Blues.

Alberto Aquilani, club: Liverpool, 2009-2012
Aquilani werd voor twintig miljoen euro bij AS Roma weggeplukt als vervanger van de naar Real Madrid vertrokken Xabi Alonso. De Italiaan, die op Anfield ruim 110.000 euro per week verdiende, kon echter niet aan de verwachtingen voldoen. Na huurperiodes bij Juventus en AC Milan werd hij uiteindelijk voor slechts twee miljoen euro verkocht aan Fiorentina. De teller van de 38-voudig international in dienst van the Reds is geëindigd op 6 assists en 2 doelpunten in 28 wedstrijden.

Juan Sebastián Véron, clubs: Manchester United en Chelsea, 2001-2003 en 2003-2006
De Argentijn werd in 2001 de duurste aankoop in de geschiedenis van de Premier League met een transferbedrag van 42 miljoen euro. De oud-middenvelder van Lazio en Parma kon echter bij zowel Manchester United als Chelsea geen onuitwisbare indruk achterlaten. Bij beide clubs verdiende Véron ongeveer 100.000 euro op weekbasis. Chelsea nam hem voor circa 21 miljoen euro over, maar ook in Londen werd het geen succes. Véron, die in zijn laatste twee contractjaren bij Chelsea werd verhuurd aan Internazionale, kwam tot slechts zeven Premier League-duels voor the Blues.

Aanval: Ángel di María, club: Manchester United, 2014-2015
Louis van Gaal poseerde in de zomer van 2014 trots met de aankoop van 75 miljoen euro. Di María zou de formatie van de Nederlandse trainer van nieuw elan voorzien, maar de voormalig buitenspeler van Real Madrid faalde jammerlijk. Na een jaar vertrok hij voor 63 miljoen alweer naar Paris Saint-Germain. De Argentijn wees nadien vooral naar Van Gaal als zijn mislukte periode op Old Trafford ter sprake kwam. "Hij toonde alleen de negatieve dingen bij wedstrijdbesprekingen. Ik gaf aan dat ik dat niet leuk vond en toen begon het probleem", aldus de aanvaller, die 32 keer uitkwam voor Manchester United en per week ongeveer 310.000 euro verdiende.

Andriy Shevchenko, club: Chelsea, 2006-2009
Shevchenko was in zeven jaar uitgegroeid tot de grote man bij AC Milan toen hij in 2006 naar Chelsea verkaste. In Londen kon de voormalig topschutter, voor ruim veertig miljoen euro gehaald, erg weinig klaarspelen. De 111-voudig international van Oekraïne verdiende iedere week 210.000 euro, maar kon weinig bijdragen bij de Engelse club. In totaal kwam hij tot 22 doelpunten in 77 wedstrijden voor Chelsea. In zijn laatste contractjaar in Londen werd hij verhuurd aan AC Milan. In 2009 keerde hij terug naar zijn oude liefde Dinamo Kiev, waar hij in 2012 zijn voetbalcarrière afsloot.

Alexis Sánchez, club: Manchester United, 2018-heden
De aanvaller groeide bij Arsenal uit tot de grote ster met imponerende statistieken: 80 goals en 45 assists in 166 duels. In januari 2018 vertrok hij naar Manchester United, maar the Red Devils kregen al snel spijt van de aankoop. De Chileen kon het niet bolwerken, mede door vervelende kwetsuren. De dramatische cijfers: 5 goals en 9 assists in 45 duels. Met de transfer naar Internazionale raken de Engelsen de grootverdiener eindelijk kwijt. Naar verluidt stond de routinier voor ruim 550.000 euro per week op de loonlijst.

Fernando Torres, club: Chelsea, 2011-2014
Torres werd in januari 2011 gezien als paniekaankoop van Chelsea. De voormalig spits schitterde weliswaar in zijn eerste jaren bij Liverpool, maar in de laatste periode bij the Reds ging het al stukken minder met de Spanjaard. Toch betaalde Chelsea bijna zestig miljoen euro voor de wereldkampioen. Imponeren deed Torres echter niet meer bij de Londenaren, die een weeksalaris van 165.000 euro hadden afgesproken. Zo kwam Torres in 110 Premier League-wedstrijden voor Chelsea niet verder dan 20 doelpunten.


Poll

Kan jij je vinden in dit flopelftal van The Sun?


72 reacties (laatste reactie door pinko)

Die Bogarde blijft toch altijd weer terug komen in dit soort lijstjes. Die heeft een goede indruk achtergelaten in Engeland zeg.

6 augustus 2020 om 00:12

Ja klopt inderdaad,zou hem eigenlijk weinig boeien denk ik, aardig wat centjes verdiend.

6 augustus 2020 om 04:16

En alles kwijt geraakt ook. Ongelooflijk.

6 augustus 2020 om 08:22

Bogarde was 29 toen hij naar Chelsea ging en 33 toen zijn contract afliep. Dus denk dat hij daarna toch niet heel lang meer door zou zijn gegaan. Je kunt hem natuurlijk een profiteur noemen, maar je kunt het ook totaal wanbeleid van de clubs noemen.

7 augustus 2020 om 23:15

Jawel, maar het maakt hem toch wat minder geloofwaardig als assistent bij Ajax. Ik zou eerder dingen aannemen van oud-spelers die wel daadwerkelijk in de top hebben gespeeld, ipv hun zakken hebben gevuld in het tweede elftal.

8 augustus 2020 om 05:01

Ajax, ac milan en barcelona en daarna pas chelsea. Dus hoezo niet in de Europese top gespeeld?

6 augustus 2020 om 08:20

Snap t eigenlijk niet. 44.000 per week is in de huidige tijd het salaris van een middelmatige speler. Kijk naar Sanchez. Die verdiend 550.000 per week??! Verder vind ik het vreemd dat geen van de aankopen van Liverpool erin staat. Denk aan een Downing.

6 augustus 2020 om 12:47

Aquilani van Liverpool staat erin! Maar zo had je indd meerdere spelers van Liverpool, maar ook van andere clubs erin kunnen zetten.. Hoe groter de naam hoe groter de flop.

6 augustus 2020 om 09:43

Hij wou ook altijd met zn sieraden om voetballen. Tja met zo'n salaris als bankzitter kan je wel veel plezier aan beleven aan je vele ringetjes...

6 augustus 2020 om 12:09

Dat heeft hij klaar gespeeld met de manier waarop; 't is natuurlijk frapant als iemand gewoon z'n absurd dure contract uitzit terwijl ze jaren bezig waren met 'm naar de uitgang loodsen.

6 augustus 2020 om 13:31

Tja, dat mag dan niet gewaardeerd worden in die kunstmatige competitie daar, maar clubs delen zelf de contracten uit aan de spelers die ze zelf aantrekken. Dat een 30-34-jarige speler dan een contract uit wil dienen omdat hij een salaris heeft die hij nergens anders ook maar enigszins zal gaan verdienen, is toch helemaal niet zo vreemd?

6 augustus 2020 om 12:26

Beetje onzin ook wel. Kwam gratis binnen. En dan heeft hij totaal 8 miljoen gekost. Was wel in een ander tijd natuurlijk. Maar er zijn spelers die zelfs in verhouding veel meer hebben gekost en net zoveel hebben gebracht of minder dan Bogarde.

6 augustus 2020 om 13:29

Dat is niet zijn schuld. Hij tekende een langdurig contract bij Chelsea. Echter na zijn blessure ging het niet zo goed meer. Dan is het toch niet raar dat hij zijn contract uit zit in plaats van elders minder te gaan verdienen? Als het goed gaat, mag een speler toch ook niet gratis weg? Een contract werkt twee kanten op.

7 augustus 2020 om 18:50

Chelsea was en is een kookclub met nogal een reputatie. En als een speler dan een keer het omgekeerde spelletje speelt dan moet je niet jammeren. Ook de pesterijen zijn een topclub onwaardig, zeker als je zelf een handelshuis bent. Ik had meer respect voor Chelsea gehad als ze het resterende salaris na 2 jaar hadden overgemaakt en gezegd, tabee je mag gaan waar je wilt als we je maar niet meer in de PL tegenkomen.

8 augustus 2020 om 05:03

chelsea was in die tijd geen handelshuis, maar een normale club. Geeft bogarde trouwens groot gelijk

8 augustus 2020 om 12:36

Musi26 je hebt helemaal gelijk. Even nagekeken bogarde ging in 2000 naar Chelsea en in 2003 nam Abramovitsj Chelsea over. Goede correctie!

Denk dat Harry Maguire daar op een dag ook nog wel komt te staan. Als Man united bijvoorbeeld een De Vrij binnen haalt als concurrent wordt het een hele dure bankzitter.

6 augustus 2020 om 06:06

Maar Maguire is gewoon basisspeler en doet het meer dan prima.

6 augustus 2020 om 08:35

Zoek het filmpje met de titel 'harry Maguire IS A $97 Million Phil Jones Regen' op youtube maar eens op. Ben benieuwd of je dan nog zo enthousiast bent.

6 augustus 2020 om 09:23

Ik baseer mijn mening liever op volledige wedstrijden en niet op YouTubefilmpjes. En dan kun je niet anders dan concluderen dat hij een goede aankoop geweest is (zij het voor teveel geld).

6 augustus 2020 om 10:38

laat jij je oprecht leiden door een youtube filmpje van een amerikaan? Ongekend laag niveau is dat.

6 augustus 2020 om 13:33

Meer dan prima is wel erg overdreven. Maguire doet het gewoon redelijk tot aardig, niet meer en niet minder.

6 augustus 2020 om 07:47

Voorlopig is hij de absolute nummer 1 achterin en doet hij het prima. Het ligt veel meer voor de hand dat ze een partner voor hem halen die naast hem kan spelen dan dat ze een vervanger halen. Beetje op niets gebaseerd dit dus.

6 augustus 2020 om 11:51

Leuk altijd die Harry Maguire bash, maar feit is gewoon dat hij basisspeler is bij Man Utd en ze 3e zijn geworden, wat een prima resultaat is met de huidige selectie. Dat het niet een wereldtopper is, moge duidelijk zijn, maar hij is bij lange na geen flop voor United. Hoeveel youtube filmpjes je er ook van maakt. Ik kan ook een youtube filmpje maken waarbij Messi doelloos over het veld wandelt. Zet eronder een tellertje hoeveel geld hij in die minuten van het youtube filmpje verdiend heeft en het is de duurste lamzak ter wereld.

Was echt een fan van Veron. Jammer dat hij het nooit heeft waar weten te maken in de PL. Dat geldt overigens ook voor Torres (bij Chelsea dan, want bij Liverpool was hij wel erg goed) en voor sheva... wat voor doelpunten hij niet maakte bij de beste jaren van Milan ever...

6 augustus 2020 om 00:45

Ik begreep als tiener niet hoe het kwam dat Sheva niet meer scoorde. Bij Milan was hij inderdaad geweldig.

6 augustus 2020 om 02:01

Ja beetje triest dat 2 grote Serie A spelers(Véron bij Parma) en Sheva erin zitten. Toch frappant dat je een de ene competitie letterlijk 1 van de beste ter wereld kan zijn en in de andere 1 vd slechtste ooit(op basis van verwachtingen)

6 augustus 2020 om 13:38

Ik denk dat het meer met de omstandigheden te maken heeft. Shevchenko was 30 jaar toen hij bij Chelsea terechtkwam. Als het aanpassen op die leeftijd even niet zo lekker verloopt, haalt de leeftijd 'm snel in.

6 augustus 2020 om 14:16

Sheva was geweldig bij Milan, bij kiev vond ik hem al gruwelijk goed.

7 augustus 2020 om 19:37

Naast drogba en in mindere mate Diego Costa is letterlijk iedere spits mislukt bij Chelsea.

Veel miskopen bij chelsea en manu vallen me op. Misschien een betere scout daar aanstellen zou ik zeggen.

6 augustus 2020 om 00:43

Of minder hoge bedragen uitgeven. Zo kan je het ook bekijken.

6 augustus 2020 om 10:43

Het gaat niet over aankoopsommen.

6 augustus 2020 om 08:05

@haan75 Ja dat denk ik ook. Ik denk zelf dat een scout van level 5 tot 10 voldoende zal zijn. Zo blijft de directie tevreden en heb je de kans dat je de competitie gewoon af kunt maken, denk ik. Wat denk jij?

6 augustus 2020 om 09:15

Je kan ook zo'n volledig elftal van City maken hoor. Adebayor, Robinho, Rodwell, Maicon, Jovetic, Negredo, Bony, Stones, Danilo, Lescott, Santa Cruz, Boateng, Hargreaves, Natasic, Sinclair en ga zo maar door.

6 augustus 2020 om 13:34

United heeft een goed en gigantisch scoutingnetwerk. Iedere club heeft zijn miskopen, alleen zijn er hier een paar dure miskopen. Dat komt ook omdat zij geld hebben om dure aankopen te doen.

Valt me vooral op dat de salarissen niet zo bizar zijn gestegen als ik aanvankelijk dacht. Ik dacht dat ze 15 a 20 jaar geleden maximaal de helft verdienden van wat ik hier nu boven lees. Een Sheva verdiende bij Chelsea gewoon bijna 10 miljoen per jaar en Veron ruim 5 miljoen.

6 augustus 2020 om 13:40

Echter waren zij op dat moment wel de uitzonderingen. Tegenwoordig verdienen de grote jongens zeker wel het dubbele, terwijl de sterkhouder van Ajax tegenwoordig verdient wat Veron destijds verdiende.

Valt me vooral op dat de salarissen niet zo bizar zijn gestegen als ik aanvankelijk dacht. Ik dacht dat ze 15 a 20 jaar geleden maximaal de helft verdienden van wat ik hier nu boven lees. Een Sheva verdiende bij Chelsea gewoon bijna 10 miljoen per jaar en Veron ruim 5 miljoen.

6 augustus 2020 om 01:00

Moet ik je uitleggen wie Shevchencho is? Als Sheva 10 mil per jaar verdiende en een Neymar 30 mil, dan kan je zeker wel zeggen dat de salarissen bizar zijn gestegen.

6 augustus 2020 om 07:53

Als je dat wil vergelijken dan voetbalt Neymar voor een schijntje. Misschien moeten ze jou gaan uitleggen wie Neymar is

6 augustus 2020 om 08:15

Ja Achraf leg hem ff uit wie Shevchenco is ja.... doe niet zo irritant man. Hij wil zeggen dat het dus in 2007 ook al zo was dat een topaankoop 10 miljoen verdiende in de premier league en dat dat ook gewoon al heeeeeel veel is voor die tijd. Verder zijn de salarissen altijd gewoon kei hard gestegen. In 1999 verdiende bergkamp ongeveer een miljoentje op jaarbasis. Dus je kan zelfs stellen dat het nu minder hard is gestegen dsn toen. Dus als jij je punt wil maken, hou het eerst even bij wat bescheiden text ipv je irritante opmerking.

6 augustus 2020 om 10:44

Oh ironie

6 augustus 2020 om 11:55

leeg eens uit, ik ben wel benieuwd wie Shevchenko was en hoeveel hij beter was dan Neymar

6 augustus 2020 om 13:42

Neymar is een veel betere voetballer en z'n rendement is ook nog eens beduidend beter. Niets ten nadele van Shevchenko die in die tijd gewoon een topspits was, maar die is nog wel een niveau (of twee) verwijderd van Neymar.

8 miljoen euro en dan 12 potjes spelen? Özil heeft meer verdiend met de laatste 12 potjes die hij speelde, om maar een zijweg te noemen. Ik ben benieuwd of die man uiteindelijk ook nog in dergelijke lijstjes voorbij gaat komen.

6 augustus 2020 om 01:20

Daar voor is ozil te belangrijk geweest voor Arsenal

Ik zou Mangala links zetten aangezien hij linksbenig is en Jones recht. Verder wel een leuk elftal zo bij elkaar

Bullshit dat Torres hier staat. Puur voor prijskaartje, Torres heeft voor Chelsea meer betekend dan Andy Caroll bijvoorbeeld bij Liverpool. Jones slaat ook nergens op, vaak blessures en niet de grootste ster op aarde, maar 10 jaar bij United spelen is niet omdat die er niks van kan, ook hier zijn slechtere spelers te vinden.valt me overigens op dat Liverpool bij dit soort lijstjes altijd de dans ontspringt, maar stond ongeveer 10 jaar geleden bekend om rare aankopen die het niet waar maakte. Pas 5 jaar terug begon het echt te werken voor Liverpool en Arsenal komt er ook goed van af zeg, Van de onverslaanbare Arsenal naar grijze middenmoot in 15 jaar, das vast niet gebeurt omdat ze fantastisch scouten

6 augustus 2020 om 07:56

Maak je niet zo druk, het is maar een mening van een journalist van de kwaliteitskrant The Sun.

Waarom staat Morata er niet in plaats van Sheva?

6 augustus 2020 om 08:33

Denk dat echt te maken heeft met de verwachtingen die Sheva met zich had mee genomen.

6 augustus 2020 om 11:50

Vond zijn stats ook niet echt dramatisch

Zou Torres hier niet inzetten. Oke bij Chelsea was hij zeer matig, maar bij Liverpool dan weer fantastisch. Snap dat de transfer dan een flop is, maar hij is toch (deels) geslaagd in de PL.

Iedere keer dat ik iets over Alexis lees in de media is zijn salaris weer iets hoger. Zelfs na zijn vertrek blijft het stijgen.

6 augustus 2020 om 09:48

Zo'n werkgever zoek ik ook... die na mijn vertrek mn salaris blijft verhogen

The sun was Andy Carrol bij Liverpool vergeten?

Chelsea is wat oververtegenwoordigd in dit elftal. Ik zou ook niet zomaar salaris inleveren en daarom extra knap wat Sanchez heeft gedaan om naar Milaan te kunnen. Wat een salaris aderlating is dat

Drinkwater had dus beter zijn naam eer aan kunnen doen, in plaats van buiten het veld het tegenovergestelde te doen;-))

8 augustus 2020 om 18:03

Water uitspugen? Sorry... Geen slechte voetballer maar waarschijnlijk niet goed genoeg...

8 augustus 2020 om 19:36

Iets sterkers dan water drinken....

Maar als je dit elftal ziet - in de tijdgeest van toen deze spelers op hun best waren - kon je toch redelijk mee in de CL met dit team.

Wat een onzin weer. Hoe vaak maken ze zulke lijstjes daar? Zie ze hier wel elke maand langskomen zo'n beetje.

Toen ik las dat er een Nederlander in stond, dacht ik meteen aan Vincent Jansen, maar die heeft het dan nog beter gedaan zeker

Ligt het aan mij of zit er veel Chelsea in deze lijst? Een beetje subjectiviteit zal er altijd in deze lijstjes zitten. Een Kepa vind ik bijvoorbeeld wat vroeg om af te schrijven. Elke keeper heeft wel eens een mindere periode.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 21 september
Arsenal wenst zich nog altijd te versterken met Thomas Partey. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren