‘Jongen met grote transfersom’ De Jong krijgt waarschuwing voor tweede jaar

Dinsdag, 4 augustus 2020 om

Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt lieten Ajax een jaar geleden achter zich. Eerstgenoemde werd voor 75 miljoen euro overgenomen door Barcelona, terwijl Juventus zelfs nog iets meer op tafel legde voor De Ligt. Boudewijn Zenden en Eljero Elia komen in gesprek met de Volkskrant tot de conclusie dat het debuutseizoen voor De Jong en De Ligt bij hun nieuwe werkgevers succesvol is verlopen.

De Jong kwam in zijn eerste jaargang voorlopig tot veertig officiële optredens, waarin hij twee doelpunten en vier assists verzorgde. “Heeft-ie goed gedaan. Hij past daar ook met zijn spel”, geeft Boudewijn Zenden te kennen. De 43-jarige oud-middenvelder, tegenwoordig werkzaam als assistent-trainer bij PSV, droeg tussen 1998 en 2001 het shirt van Barcelona. De situatie bij de Catalanen in die tijd wordt vergeleken met het afgelopen seizoen, waarin trainer Ernesto Valverde het veld moest ruimen en vervangen werd door Quique Setién.

“Vergeet niet, Frenkie kwam daar alleen. Ik had meteen vier landgenoten om me heen, dat is wel even anders binnenkomen”, wijst Zenden op in ieder geval Louis van Gaal, Ruud Hesp, Winston Bogarde en Michael Reiziger, terwijl ook Phillip Cocu en Patrick Kluivert in 1998 naar Barcelona verkasten. Zenden weet dat De Jong volgend seizoen nog kritischer bekeken gaat worden in Spanje. “Er wordt continu doorgeselecteerd bij een club als Barcelona. Ook jongens met grote transfersommen zijn niet zeker van hun plek. Ik heb het idee dat men daar echt tevreden is over hem. Maar in het tweede jaar is de druk altijd groter.”

In tegenstelling tot De Jong veroverde De Ligt in zijn eerste seizoen wel het landskampioenschap met Juventus. “De moeilijkheid van Juventus is dat het nooit goed genoeg is en dat er geen geduld is. Win je de beker, dan moet je de titel winnen. Win je de titel dan moet je de Champions League winnen. Win je negentien persoonlijke duels van de twintig, dan had je die twintigste ook moeten winnen”, zegt Eljero Elia, die in seizoen 2011/12 het shirt van Juventus droeg. De 33-jarige aanvaller speelde voor Hamburger SV, voor hij in Italië terechtkwam.

“Het moet altijd beter, spelers moeten robotten zijn. Matthijs kwam als tiener uit een heel andere voetbalcultuur. Ik was al wat ouder, had ervaring in Duitsland en dan nog was het pittig. Je moet geluk hebben dat de trainer het in je ziet zitten. Maar ik vind ook dat Matthijs het zelf heeft afgedwongen. Italië leunt op ervaring, maar ik vond hem stabieler dan een aantal ervaren spelers”, concludeert Elia. De Ligt kwam in zijn eerste jaargang tot 38 optredens voor Juventus.


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Deze spelers hebben toch gewoon respectievelijk 38 en 40 duels voor hun club gespeeld in het debuutjaar. Kan je dan spreken van een geslaagd seizoen voor de heren? Ja, ik denk van wel.

4 augustus 2020 om 22:27

Is het aantal duels dat je speelt de maatstaf? Dan heeft Rosario dus ook een prima seizoen gedraaid? Ik denk dat het gewoon 2 talenten zijn die bij vlagen hun klasse hebben laten zien in 2 moeilijk draaiende teams.

4 augustus 2020 om 22:39

Als je bij dit soort grote clubs speelt is het wel degelijk een goede maatstaf. Dit aangezien je makkelijker aan de kant gezet kunt worden ter faveure van andere goede spelers. PSV had daarentegen geen andere opties los van Rosario.

Elia was dan ook een heel ander kaliber aankoop dan de ligt of de jong qua verwachtingen. De ligt lijkt, zeker de afgelopen maanden, goed met de druk om te gaan. Hopelijk gaan ze bij barca een goede rol voor frenkie bepalen. Nu speelt hij niet naar zijn kracht en valt hij ietwat tegen. Zit nog veel meer in als je hem goed gebruikt. Voor een (lastig) eerste jaar is hij zeker niet door de mand gevallen maar hij kan meer.

4 augustus 2020 om 22:40

Elia was echt geweldig bij HSV hoor, die kreeg zo'n transfer natuurlijk niet voor niets. Ook voor Elia waren de verwachting hoog maar helaas is het er niet uit gekomen.

Zoals we zenden kennen, echt dit is echt een open deur intrappen en durft niet kritisch te zijn

De Ligt is sowieso beter dan Bonucci en Chielini is niet meer de jongste. De Ligt en Demiral zijn de toekomst. En dan ga ik er vanuit dat Mathijs volgend seizoen wat stabieler zal presteren. Want hij heeft het dit seizoen niet echt heel goed gedaan. En over Frenky hoeft niemand zich zorgen te maken. Dat is wat mij betreft de beste nummer 6 op aarde (samen met Kante). Maar dan moet hij wel op de plek van Busquets spelen anders komen ook zijn tekortkomingen naar boven.

4 augustus 2020 om 22:55

De Ligt heeft naar mijn mening een veel beter seizoen gespeeld dan Frenkie.. heeft echt wedstrijden gehad waar hij zo ontzettend belangrijk was en soms zelf de beste spelers van het veld. Frenkie speelde vrij constant maar speelde bv vrijwel nooit een 8.. meestal 6jes.

4 augustus 2020 om 23:12

@tilburg013 Wat de achten en de zesjes betreft ben ik het wel met je eens. Daarom zeg ik ook niet dat Frenky een veel beter seizoen heeft gespeeld dan Mathijs. Want Mathijs heeft in een enkele wedstrijd misschien wel een 7,5 gespeeld en Frenky niet echt. Maar toch is Frenky de meer stabielere en betrouwbaardere speler gebleken terwijl hij niet eens op zn favoriete positie speelde. Mathijs is meer dan een paar keer hard door het ijs gezakt en dat is Frenky niet overkomen. Ik ben het dus niet met je eens dat Mathijs een beter seizoen heeft gespeeld dan Frenky.

4 augustus 2020 om 23:46

Maar als De Ligt een fout maakt is die ook veel bepalender. En die handsballen..... Italië stond werkelijk waar voor schut met die regel. Alles om de serie A op papier aantrekkelijker te maken met meer doelpunten. Maar in de praktijk vonden de meeste Italianen het een enorm domme regel. En hier ook als ik de reacties las. Ach, in Italië vinden ze De Ligt echt een koopje. Zo volwassen al. Hij heeft zeker de laatste maanden zichzelf goed Laten zien. Wat ook een groot voordeel is bij de Italianen: hij spreekt al heel goed de taal. Wordt enorm gewaardeerd. Frenkie was de belangrijkste wedstrijden van het seizoen geblesseerd en kon niet excelleren zoals het jaar ervoor. Heeft zeker degelijk gespeeld, maar kan veel meer dan ie dit jaar heeft laten zien. Imo De Ligt een beter seizoen. Maar misschien maakt Frenkie nog de winnende in de CL finale 😉

5 augustus 2020 om 11:27

De beste nummer 6 op aarde en heeft dit seizoen niet eens op 6 gespeeld... wat dacht je van een casemiro, kante, busquets, Fernandinho...

We gaan het zien tegen Napoli hoe Frenkie het gaat doen op “6” aangezien veel mensen claimen dat Frenkie een 6 is en Busquets geschorst is tegen Napoli. Toch wel grappig dat heel Nederland aangeeft dat hij een 6 is maar dat zelf eigenlijk ontkracht.

4 augustus 2020 om 22:20

El_guaje7 Hoe ziet hij zichzelf dan? Ten Hag heeft hem ook wel eens op 4 laten spelen. Dat kan hij ook wel (met name opkomend en als laatste lijn spelverdeler) tot dat hij op een zondag tegen Luuk de Jong moest verdedigen...

4 augustus 2020 om 22:35

Als verdedigende spelmaker, maar wel liefst met iemand naast hem inderdaad. Het is wel gek dat men er maar vanuit gaat dat Frenkie zo goed rendeert op Busi's plek, hij heeft immers nooit als 6 gespeeld op een middenveld met de punt naar achter. Frenkie rendeert tot dusver echt overduidelijk het best als een van de 2 controleurs in een systeem met de punt naar voren, maar zo speelt Barca nooit dus zal hij zich moeten leren aanpassen aan de speelwijze bij zijn nieuwe ploeg. Hij heeft overigens gewoon een comfortabele voldoende gescoord in zijn debuutseizoen mijns inziens, maar hij kan echt nog veel beter. Ik heb alle vertrouwen in Frenkie en weet zeker dat hij zich zowel als 6, maar ook als LCM, verder zal ontwikkelen. Dit is zo'n intelligente speler, dat komt echt wel goed!

5 augustus 2020 om 00:34

Dat kon hij in de eredivisie maar niet la liga/cl. Daarnaast zeg je hierboven dat Frenkie de beste nr 6 ter wered is.... Frenkie heeft ontzettend veel talent maar moet echt nog de nodige stappen maken wil hij die in de top 5 beste nr 6s terecht komen.

4 augustus 2020 om 22:32

Ga niet raar opkijken als Rakitic op 6 gaat spelen. Als Messi het niet fixt dan gaat Barcelona eruit tegen Napoli.

4 augustus 2020 om 22:47

Frenkie speelde als soort van 6 met de punt naar voren. Maar in Jong Ajax was hij vaak de nummer 8. Althans een halfspeler in een punt naar achter systeem. In feite boeit het niks. Maar als je als enige controleur speelt, dan kan Frenkie niet zomaar een dribbel inzetten naar voren, tenzij er concrete afspraken worden gemaakt met een andere halfspeler die dan inzakt en positie overneemt. Maar idd laat het maar zien dan tegen Napoli. Zal je zien dat Rakitic straks daar speelt en Frenkie en Puig ervoor. Maar eerlijk gezegd ben ik sowieso benieuwd hoe Puig en Frenkie samen op het middenveld spelen.

4 augustus 2020 om 23:43

@garrincha10 Ik zag laatst die Puig spelen. Jongen, niet normaal meer. Frenkie op 6 Puig op 8 en dan nog Arthur ernaast en je bent klaar de komende 10 jaar. Oh nee Barca heeft nu Pjanic...

5 augustus 2020 om 13:01

Hoop op dat Busquets volgend seizoen cv wordt en pjanic naast frenkie komt te staan met puig op 10.

4 augustus 2020 om 22:50

Niet alleen busquets is geschorst maar ook Vidal is geschorst dus de enige logische opties die setien kan opstellen op het middenveld zijn dan puig, rakitic en de jong en rakitic is door zijn leeftijd echt veel slomer geworden en vaak als hij op cm speelt hangt hij dan naast busquets omdat hij het niet allemaal kan belopen dus ik verwacht 99% dat rakitic op cvm zal spelen zodat hij dan niet zoveel hoeft te rennen en puig en de jong als twee cm’s

4 augustus 2020 om 22:59

De jong is een pure 6.. En dat vind hij zelf ook, maar hij is ook heel bescheiden en zal nooit in de media gooien dat hij per se op 6 moet spelen.

5 augustus 2020 om 11:32

Ik denk dat rakitic gewoon op 6 komt te staan. Was zijn beste wedstrijd na de lockdown toen hij de geschorste busquets verving. Daarnaast zie ik sws geen basisplaats weggelegd voor de jong die geen wedstrijdritme heeft na zijn blessure

Haha er wordt continu doorgeselecteerd zegt ie. Als er een club is die de laatste 5 jaar niet heeft door geselecteerd dan is het Barcelona. Pique, Busi, Suarez, Roberto, Rakitic en Vidal hebben niet meer het niveau dat Barcelona na moet streven om de CL te winnen. De reden dat zoveel verbloemd wordt is omdat die kleine Argentijn daar speelt anders hadden ze naast CL ook geen Liga meer gewonnen.

4 augustus 2020 om 23:36

toch maakt Suarez wel steeds belangrijke goals wat knap is als je nul aanvoer krijgt vanuit het middenveld en vanaf de flank. de rest ben ik wel met je eens

5 augustus 2020 om 07:16

Ja klopt, tegen zwakkere clubs scoort hij nog wel. Heeft al iets van 30 uitwedstrijden niet gescoord in CL. Vind hem passé, voetballend gezien misschien wel de zwakste spits bij een topclub.

5 augustus 2020 om 13:04

Vind Vidal anders ook nog steeds van waarde en snap de ophef over hem niet zo goed. Ok hij is voetballend wat minder dan de rest van barca, maar dat was hij altijd al. Maar wat hij heeft is een killers mentaliteit en drive naar voren ZONDER bal en scorend vermogen van t middenveld. Dat kan geen een andere middenvelder van barca zeggen. En Suarez Scoort maakt assists en key passes nog steeds hoor. Alleen dat afjagen doet hij minder

5 augustus 2020 om 18:46

@jayjay20 Griezmann wat net als Suarez ook een internationale topspits is lijkt bij Barca ook passe dus ik denk dat het eerder ligt aan de samenstelling van het elftal dat ze niet renderen. als je kijkt naar het aantal assists wat hun teamgenoten in hun carriere op Messi na dan hebben gegeven vind ik het eigenlijk ook niet zo vreemd dat ze niet renderen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4919 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Sevilla00
18.Levante0-2
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
TrincãoAanvaller00
NetoKeeper00
L. MessiAanvaller00
Jordi AlbaVerdediger00
R. AraújoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

215 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 0 0 0 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Sar vergelijkt Ajax met Harvard: ‘Daarna wil je ook naar Merrill Lynch’

Donny van de Beek maakte eerder deze maand voor minimaal 39 en maximaal 44 miljoen euro de overstap van Ajax naar Manchester United. Het is de zoveelste speler die de Amsterdammers...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 26 september
Atlético Madrid heeft Edinson Cavani een éénjarig contract aangeboden, met de optie op een tweede seizoen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren