Aanvoerder (26) promoveert, stopt direct en maakt opvallende carrièreswitch

Woensdag, 5 augustus 2020 om

Na duels met Potenza Calcio en Novara wachtte op woensdag 22 juli de laatste horde voor Reggiana. In de finale van de play-offs voor promotie naar de Serie B moest alleen nog het bekende Bari opzij worden gezet. In een spannende eindstrijd wist Reggiana aan het langste eind te trekken: 1-0. Groot feest, want na 21 jaar was de club uit Reggio Emilia weer actief op het tweede Italiaanse profniveau. Een week later volgde een verrassend bericht: aanvoerder Alessandro Spanò (26) stopt met profvoetbal voor een studie International Business in Shanghai, Londen en San Francisco.

Reggiana was goed bezig in Groep B van de Serie C toen de coronacrisis toesloeg. Vanaf maart was het afwachten hoe het Italiaanse voetbalseizoen aan zijn einde zou komen. Reggiana stond op een verdienstelijke tweede plek op de ranglijst, met zes punten achterstand op koploper Vicenza. Uiteindelijk werd er besloten om in juni verder te gaan met de play-offs en de competitie te laten voor wat het is. Koplopers Monza (Groep A), Vicenza en Reggina (Groep C) waren door hun prestaties in het reguliere seizoen al zeker van promotie. Welke club de vierde en laatste plek zou innemen, zou worden bepaald via de play-offs.

Na spannende wedstrijden tegen Potenza Calcio in de kwartfinale en Novara in de halve eindstrijd moest alleen Bari nog worden verslagen. De nummer twee van Groep C was gezien de eerdere resultaten licht favoriet voor het treffen, maar toch wist de formatie van trainer Massimiliano Alvini te zegevieren. Een doelpunt van Augustus Kargbo vlak na rust bracht de beslissing: 1-0. Na het laatste fluitsignaal werd de promotie groots gevierd, ook door centrumverdediger Spanò. De aanvoerder wist dat het zijn laatste feestje met Reggiana zou zijn. Hij had maandenlang een geheim met zich meegedragen dat een week na de promotie openbaar werd gemaakt: hij gaat zijn academische carrière voortzetten in onder meer Shanghai.

"Er zijn andere interesses die om een plekje vragen in mijn leven", zo concludeerde Spanò, die inmiddels een bachelordiploma economie op zak heeft, tegenover de pers. De emotionele verdediger moest zijn tranen bedwingen tijdens zijn zorgvuldig geformuleerde afscheidsrede. De stopper speelde eerder bij Pro Patria en Pro Vercelli Berretti, maar zijn hart ligt bij Reggiana, de club waar hij sinds 2014 voor speelde en waarmee hij in 2018 promoveerde naar de Serie C. Spanò moest in datzelfde jaar ook nog onder het mes vanwege een kniekwetsuur. Na 187 duels en 15 doelpunten voor Reggiana, waaronder de beslissende goal tegen Novara in de halve finale van de play-offs (2-1), kiest Spanò nu voor een ander levenspad. "Mijn lot was verweven met het lot van deze stad. Er werd mij gevraagd om deze reis met elkaar te maken en de weg omhoog in te zetten. Naar de Serie B, waar de club hoort. We hebben het samen geflikt. De finale was mijn laatste wedstrijd. Dit script vind je bij geen enkele film."

"Mijn lot is vervuld. Misschien ben ik een beetje gek, maar kiezen voor het verstand is niet altijd de goede richting. Nu is het tijd om mijn hart te volgen. De tijd is gekomen om een andere weg in te slaan die me weghoudt van voetbal." Al maanden eerder had Spanò een studiebeurs gekregen voor de International Business School, maar hij had het voor iedereen verborgen gehouden, zelfs voor vrienden. "Ik kan alleen maar iedereen bedanken dat ik dit sprookje heb mogen meemaken. Ik hoop dat ik zowel op als naast het veld iets waardevols heb achtergelaten. Ik vraag jullie wel om een gunst: blijf lachen. Volg je ware betekenis in het leven en je zal voor altijd een droom beleven."

Spanò is een idool in de stad Reggio Emilia en verdient als voetballer in een maand tijd meer dan 95 procent van zijn leeftijdsgenoten in een jaar. Toch is de verdediger verbaasd over de aandacht voor zijn keuze. "Ik denk dat het slecht is als het nieuws is dat een 26-jarige jongen kiest voor zijn studie. Dat is toch hartstikke normaal?" Zaakwaarnemer Matteo Coscia kan dit beamen. "Wees niet verrast. Toen hij 22 jaar was ging hij in Afrika helpen een ziekenhuis op te zetten, terwijl zijn leeftijdsgenoten en collega's naar Mykonos of Formentera gingen. Alessandro is een ongelooflijke jongeman, je bent meteen onder de indruk van zijn volwassenheid. We kunnen zijn keuze alleen maar respecteren. Hij heeft twee zaakwaarnemers verloren, maar heeft twee vrienden erbij gekregen. Ik wens hem het allerbeste. Hij heeft bewezen dat hij een ware leider is. Over een paar jaar zie ik hem in de top van het Italiaanse bedrijfsleven werken."

Ook Francesco Ghirelli, president van de Serie C, was onder de indruk van de keuze van Spanò. In een open brief bedankte de sportbestuurder de speler voor zijn opmerkelijke stap. "Beste Alessandro, dank je. Op twee manieren ben je een voorbeeld. Ten eerste: door een belangrijke bijdrage te leveren aan de promotie van het team naar de Serie B. Een geweldig pad, waarbij de mooiste gevoelens naar boven komen drijven. Ten tweede: je slaagde in je voetbalmissie terwijl je aan het afstuderen was. Je hebt een 'normale' daad omgezet in een signaal aan kinderen die een passie voor voetbal en sport hebben. Sport en studie kunnen op elkaar worden afgestemd als je de waarde ervan begrijpt. Jouw keuze dwingt ons om te reflecteren op voetbal. Dank je. Jij hebt duidelijk gemaakt dat er een nieuwe hiërarchie is bij de keuze studie/voetbal/professie. Alessandro, jij bent tevens een voorbeeld van toewijding. Het hart wijst altijd naar je dromen. Dank je en veel succes."Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door medellin)

Mooi toch. Er is meer in het leven dan alleen voetbal en het is goed om te zien dat deze man de keuze kan en durft te maken om te doen waar hij het meest gelukkig van wordt (en wellicht de beste toekomst in ziet).

4 augustus 2020 om 00:17

Als je zo slim bent is het volkomen logisch deze keuze, deze speler zal niet dusdanig veel gaan verdienen dat hij het na zijn carrière uit kan zingen. Als hij goed genoeg was voor de serie a zouden maar weinig mensen deze keuze maken

4 augustus 2020 om 00:34

Ik weet het niet, zou je als serie-B speler niet je zakken kunnen vullen in China of de zandbak? Anyhow mooie keuze van de man, respect. Overigens is een studie ook in de top van het voetbal te combineren, zie Chiellini en o.a. Flamini. De laatste heeft zelfs (mede) een aardig bedrijfje opgezet naast het voetbal.

4 augustus 2020 om 01:20

Ik vindt de Zeeuw altijd mooi te zien. Met Elia en vd wiel. Balr

4 augustus 2020 om 01:28

Ondernemer zijn Heeft niets te maken met studeren. De passie voor iets anders doen en daar succesvol zijn is mss vergelijkbaar in deze gevallen. Maar deZe itlaliaan kiest voor studeren en zichzelf ontwikkelen op een intellectueel nivo. Ondernemen is toch een ander beestje.

5 augustus 2020 om 08:20

@voetbalvolger9 Ik snap niet zo dat direct de link gelegd moet worden naar hoeveel hij als speler kan verdienen versus hoeveel hij in een maatschappelijke carriere kan verdienen. Het gaat er in eerste instantie om waar je gelukkig van wordt. Als deze jongen gelukkiger denkt te worden van studeren en een loopbaan in het verlengde daarvan, dan is dat toch veel belangrijker dan welk bedrag er op zijn rekening staat?

5 augustus 2020 om 15:25

@joaquinof je speelt nog 4 jaar door en probeert het maximale qua geld uit je carriere te halen en dan ga je verder studeren op je 30ste (wat nog altijd goed mogelijk is en kan). Maar hij maakt de keuze en hij kent zijn eigen persoonlijke situatie. Misschien is zijn lichaam op, mentaal geen connectie meer, ... whatever.

5 augustus 2020 om 16:31

Serie A interesseert hem blijkbaar ook niks. En als je goed leest is het niet eens om het 'meer verdienen' zoals jij wil doen laten geloven. Niet alles draait ook om geld he Voetbalvolger9. Toen hij naar Africa ging deed hij het ook niet om geld. Deze man heeft gewoon totaal andere interesses die hij nu wil gaan volgen. Want met 2 zaalwaarnemers had hij heus wel ergens anders terecht kunnen komen voor wat meer centen.

Ik kan me nog herinneren dat de club in de serie a speelde. Net zoals Pisa piacenza enz.. Ze speelden toen in het paars. Wat betreft de keuze van de aanvoerder .. niet iedereen blijft het voetbal trouw. Had die jongen bij juve of Milaan gespeeld had hij waarschijnlijk een andere keuze gemaakt.

4 augustus 2020 om 04:20

Klopt het misschien dat je de club 'Reggina' in je hoofd hebt? Ik heb ook even 2 keer moeten knipperen, maar blijkbaar maakt de 'a' ertussen toch echt een verschil in clubs

4 augustus 2020 om 06:33

Klopt hazardos . Dit zijn 2 verschillende clubs .

4 augustus 2020 om 09:13

Begin jaren 90 ja, maar dat was niet zo'n succes. Taffarel is daar nog keeper geweest.

5 augustus 2020 om 08:40

Perugia had je ook altijd. Speelden zich altijd veilig op de laatste speeldag zo ongeveer haha

6 augustus 2020 om 02:58

Klopt idd. Perugia en foggia waar Brain roy nog voorspeelde.

Zou ik ook doen: studeren in San Francisco! Kan ik iedereen aanbevelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Italië

FIFA ranking: 13
246 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. CragnoKeeper
A. MeretKeeper
S. SiriguKeeper
F. AcerbiVerdediger
C. BiraghiVerdediger
L. BonucciVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.

In de wandelgangen

Vrijdag 18 september
Real Madrid is van plan om Luka Jovic in de laatste fase van de transferperiode op huurbasis elders te stallen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren