Eén potentiële goudmijn en veel ‘KWW’ bij aanwinsten van FC Twente

Vrijdag, 7 augustus 2020 om

De zomerse transfermarkt zorgt ieder jaar weer voor een komen en gaan van spelers in de Eredivisie. Vooral FC Twente staat voor een grote uitdaging, daar de club onlangs afscheid nam van vijftien spelers en met een vrijwel lege portemonnee op zoek moet naar nieuwe aanwinsten. Tot nu toe zijn er zes namen gepresenteerd en Voetbalzone legt de nieuwelingen onder de loep met behulp van sportanalysebedrijf SciSports.

Door Thijs Verhaar

“Ik weet wat ons de komende tijd te wachten staat. Er is een hoop werk te doen en ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan”, meldde Jan Streuer op 6 juni bij zijn aanstelling als technisch directeur. De 69-jarige opvolger van Ted van Leeuwen blijft maximaal één jaar in dienst bij de Tukkers en hoopt in die tijd een stevig fundament neer te zetten waar de club met de eveneens nieuwe trainer Ron Jans op door kan bouwen. De ervaren Streuer lijkt dit vooral te willen doen met Nederlandse (huur)spelers en voetballers die op andere wijze een link hebben met de Eredivisie. Tevens houdt hij zijn ogen open voor buitenkansjes om de uitgeholde selectie van nieuw elan te voorzien. Dit heeft nog voor de eerste oefenwedstrijd al geleid tot zes aanwinsten en meer mogelijke versterkingen worden veelvuldig genoemd in de media. Voetbalzone neemt de statistieken van Alexander Jeremejeff, Lazaros Lamprou, Gijs Smal, Vaclav Cerny, Kik Pierie en Nathan Markelo onder de loep en waagt zich aan een voorspelling over hun meerwaarde op basis van de cijfers van SciSports.

Het sportanalysebedrijf verzamelt data van bijna 200.000 voetballers en honderden competities, waardoor spelers eenvoudig te vergelijken zijn. Ook kent het bedrijf ratings toe aan spelers en wordt aan de hand van een algoritme een niveau bepaald wat de speler in zijn piekjaren kan bereiken. De SciSkill Index (een score tussen de 0 en 180) zegt per definitie niet of iemand voetbaltechnisch de beste of slechtste is, maar toont aan of iemand op een bepaald niveau een invloed heeft gehad op het teamresultaat. Hoe hoger de score is, hoe hoger de kans dat hij een positief effect heeft op het wedstrijdverloop. De gegevens zijn uiteraard gebaseerd op het verleden en bieden dus geen garantie op de toekomst, waar de spelers in een nieuwe omgeving moeten zien te aarden. Wel geeft het een indicatie van wat FC Twente ongeveer mag verwachten van de nieuwelingen.

Ron Jans is de opvolger van Gonzalo García García en was in de Eredivisie eerder trainer van FC Groningen, SC Heerenveen en PEC Zwolle.

Van de zes reeds gepresenteerde spelers is Jeremejeff de enige zonder directe link met Nederland of de Eredivisie. De 26-jarige spits speelde jarenlang in Zweden en wordt nu op huurbasis met koopoptie overgenomen van Dynamo Dresden. De spits noteerde daar afgelopen jaargang vier goals en twee assists in 23 wedstrijden, waarmee hij degradatie uit de 2. Bundesliga niet kon afwenden. Ook bij zijn eerdere clubs kon hij geen bijzonder hoge moyennes overleggen, maar Streuer roemt de 1.92 meter lange spits om zijn voetballende vermogen en de statistieken onderschrijven dat. Vooral zijn passing maakt indruk en met zijn SciSkill van 61.8 zou hij – in ieder geval op papier - een waardevolle basisspeler moeten worden bij Twente, terwijl hij ter vergelijking ook bij Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam bij de meest nuttige spitsen gerekend zou moeten worden. De vraag is echter of hij in de Eredivisie vaker tot scoren komt of ploeggenoten om zich heen krijgt die die taak voor hun rekening kunnen nemen.

Twee van de spelers die ook voor goals kunnen zorgen zijn linksbuiten Lazaros Lamprou en rechtsbuiten Vaclav Cerny. Laatstgenoemde wordt voor één seizoen gehuurd van FC Utrecht, terwijl Lamprou wordt geleend van PAOK Saloniki, dat hem in seizoen 2018/19 tijdelijk stalde bij Fortuna Sittard. Zodoende kennen beide vleugelaanvallers de competitie en rekent men er in de Grolsch Veste op dat ze meteen beslissend kunnen zijn. Cerny heeft met 66.1 de hoogste SciSkill van de huidige selectie, maar hij heeft zich niet eerder weten te onderscheiden op het hoogste niveau. Bij Jong Ajax liet hij in de Keuken Kampioen Divisie zien over een goede dribbel, pass en voorzet te beschikken, maar een niveau hoger kwam dit er bij FC Utrecht niet voldoende uit. Als 22-jarige is hij nu wel op een leeftijd dat hij constanter moet worden en dichter naar zijn potentieel van 86.4 kan toegroeien, waarmee hij op termijn mee zou kunnen draaien in de subtop van de Eredivisie.

Vaclav Cerny werd in 2014 aangetrokken door Ajax, dat een groot talent in hem zag, maar hem desondanks in 2019 verkocht aan FC Utrecht.

Lamprou heeft een lager plafond dan Cerny, maar heeft de afgelopen seizoenen wel een beter rendement gehad. Bij Fortuna was hij in seizoen 2018/19 goed voor zeven goals en vier assists in 24 duels, terwijl hij in de Griekse Super League in de afgelopen jaargang twee goals en één assist leverde in tien wedstrijden. In de afgelopen zes maanden is zijn ontwikkeling volgens het algoritme van SciSports echter volledig gestagneerd, waardoor een verhuur een logische optie lijkt. FC Twente hoopt logischerwijs dat hij de draad weer weet op te pikken in de Eredivisie. Zijn statistieken wijzen uit dat hij bovengemiddeld vaak op doel schiet, relatief weinig balverlies lijdt en vergeleken met aanvallers in de Griekse competitie veel defensief werk verricht, terwijl hij op dat vlak juist achterblijft tegenover aanvallers uit de Eredivisie. Hier zal hij dus aan moeten werken in de equipe van Ron Jans, die met Queensy Menig nog een vrijwel gelijkwaardig linksbuiten met iets lager potentieel in de gelederen heeft.

Achterin had Twente voor aanvang van de transferperiode nog slechts drie spelers onder contract staan, maar hier zijn inmiddels drie nieuwe namen aan toegevoegd. Gijs Smal is transfervrij opgepikt bij FC Volendam, Kik Pierie wordt gehuurd van Ajax en Nathan Markelo komt eveneens op huurbasis over van Everton, waar hij nog nooit een minuut in het eerste elftal speelde. De 1.71 meter lange Markelo is vooral een rechtsback, maar kan indien nodig ook als defensieve middenvelder uit de voeten. SciSports kent hem een SciSkill van 57,3 toe, waarmee hij ongeveer van vergelijkbare wedstrijdwaarde is als Dirk Abels van Sparta Rotterdam. Het potentieel van de 21-jarige Markelo ligt met 86.8 echter een stuk hoger, al is het zelfs voor het sportanalysebureau onmogelijk te voorspellen hoe de geboren Groninger zich gaat houden als hij dit seizoen voor het eerst profwedstrijden gaat spelen.

De twintigjarige Kik Pierie is wat dat betreft al een stuk verder. Hij heeft al bijna honderd wedstrijden op Nederlands profniveau achter de rug. In dienst van SC Heerenveen speelde hij als jonkie al 62 duels in het hart van de defensie, waarna hij voor vijf miljoen euro werd verkocht aan Ajax. Daar speelde hij het afgelopen seizoen echter zonder veel overtuiging in het tweede team. Bij FC Twente wil hij zich op het hoogste niveau herpakken, dus is het voor hem erg zonde dat op dinsdag 4 augustus naar buiten kwam dat de verdediger voor onbepaalde tijd aan de kant staat met een knieblessure. De Tukkers verwachten dit seizoen een kopsterke verdediger, die relatief weinig overtredingen nodig heeft door zijn meestentijds goede positionering. Ook behoorde Pierie volgens SciSports afgelopen seizoen tot de beste passers van alle verdedigers in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl hij aanvallend eveneens een bijdrage levert met dribbels en slimme spelverplaatsingen. Met zijn uiteindelijke potentieel van 115.0 wordt hij nog altijd gezien als een van de grootste talenten van de Eredivisie. Daarnaast is hij met zijn huidige SciSkill van 55.8 in ieder geval op papier nu al een versterking voor FC Twente en eigenlijk voor vrijwel alle clubs in het rechterrijtje.

De moderne linkervleugelverdediger Gijs Smal kwam deze zomer transfervrij over van FC Volendam.

Het dient echter wel te worden opgemerkt dat de vijf uitgelichte aanwinsten allemaal op huurbasis zijn gehaald. Het is altijd maar de vraag hoeveel passie voor de club zij hebben als de zaken tegen zitten, waardoor de Twentse uitdrukking Kiek’n Wat Wordt (KWW) voorlopig in hoge mate van toepassing is. Gewoon maar zien hoe het uitpakt en er het beste van hopen. Meer kan de club ook niet doen met een lege portemonnee. Trainer Ron Jans gaf op zijn eerste dag al aan dat de club meer dan gewenst moet terugvallen op huurspelers, maar zegt in ieder geval te willen gaan voor kwaliteit boven kwantiteit en de cijfers van SciSports ondersteunen die uitspraak. Als alles goed valt, moet Twente zich met spelers uit deze categorie wel veilig kunnen spelen, maar dan nog is er het nadeel dat de spelers teruggaan naar hun eigenlijke clubs en dus geen geld in het laatje kunnen brengen.

De Tukkers hopen zich dus ook te versterken met transfervrije spelers die later waarde vertegenwoordigen en wat dat betreft lijkt de club een uitstekende slag te hebben geslagen met Gijs Smal. De 22-jarige linksachter kwam gratis en voor niets over van FC Volendam, waar hij het afgelopen seizoen in 28 duels goed was voor zes goals en tien assists. Daarmee was hij in de gehele Keuken Kampioen Divisie met afstand de beste verdediger in aanvallend opzicht. In defensief opzicht is er nog wel wat verbetering mogelijk, maar op het tweede niveau van Nederland liet hij zien alles in huis te hebben wat een moderne vleugelverdediger nodig heeft. Bovendien vertegenwoordigt hij volgens SciSports nu al een transferwaarde van 400.000 euro, wat alleen maar kan toenemen als hij zijn huidige SciSkill van 44.5 weet te verhogen richting zijn maximale potentieel van 69.6. In dat geval wordt hij in zijn topjaren even belangrijk in wedstrijden als Ridgeciano Haps nu is bij Feyenoord. Zo kan de club er in de toekomst een mooie winst aan overhouden en bovendien kan hij nu al van waarde zijn voor de Tukkers, die verder op linksachter nog de beschikking hebben over de uit de Onder-19 overgehevelde Jaydon Oosterwolde.


Cijfers en conclusies


Naam Positie SciSkill Potentie Inschatting
Alexander Jeremejeff spits 61,8 68,3 basisspeler
Vaclav Cerny rechtsbuiten 66,1 68,4 sleutelspeler
Lazaros Lamprou linksbuiten 58,2 75,1 gelijk aan concurrent
Nathan Markelo rechtsachter 57,3 86,8 basisspeler
Kik Pierie centrale verdediger 55,8 115,0 sleutelspeler
Gijs Smal linksachter 45,5 69,6 basisspeler

In totaal hebben de Tukkers op het moment van schrijven twintig spelers bij het eerste elftal, waaronder vier keepers. De club wordt vrijwel onophoudelijk in verband gebracht met nieuwe aanwinsten en lijkt zich op korte termijn te gaan versterken met Danilo Pereira van (Jong) Ajax. Hij wordt de zesde huurspeler en kan mogelijk ook ploeggenoot Jurgen Ekkelenkamp verwelkomen in de Grolsch Veste, al Ajax lijkt op dit moment niet open te staan voor een verhuur. Zodoende moeten de Tukkers kijken of de zaken later in de transferperiode anders liggen of doorschakelen naar een andere middenvelder. In die linie werd tot nu toe niemand gehaald en dat is nog een aandachtspunt voor Jans en Streuer, die onlangs naast de komst van Linus Wahlqvist grepen. De 23-jarige rechtsback speelde bij dezelfde club als Jeremejeff en zou met zijn SciSkill van 63.9 en potentieel van 85.8 meteen tot de meest bruikbare spelers van FC Twente moeten worden gerekend, maar hij heeft inmiddels getekend bij het Zweedse IFK Norrköping.

Voor FC Twente was hij een zeer interessante optie omdat hij volgens SciSports een waarde van 725.000 euro vertegenwoordigt en op salaris na gratis was op te pikken. Om uit het financiële dal te kruipen heeft de club spelers nodig die het in de toekomst met winst kan verkopen en die tegelijkertijd de kwaliteiten hebben om de club in de Eredivisie te houden. Met Gijs Smal is reeds één zo’n potentiële goudmijn binnengehaald en ook de huurlingen zijn op papier goed genoeg van niveau. Het blijft echter de vraag of zij in de praktijk ook goed genoeg samen kunnen werken en er tot het bittere einde voor willen vechten als het tegenzit. In ieder geval handelt de clubleiding snel, zodat trainer Ron Jans ruim de tijd heeft om een eenheid te smeden en vanaf dan is het gewoon kiek’n wat wordt…

Voetbaldata-intelligentiepartner SciSports is altijd op zoek naar technisch sterke spelers!
Klik hier voor de openstaande vacatures bij een van de snelst groeiende sporttechnologiebedrijven ter wereld, gevestigd in Nederland.
SPECIAL PT.2 | Wout Brama onterecht aan de schandpaal genageld bij Twente: 'Zo is hij helemaal niet'
Meer video's

Poll

Waar op de ranglijst verwacht jij FC Twente komend seizoen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door janta)

Pierie een potentieel toedichten van 115.0 , dan kan je echt net zo goed helemaal stoppen met je bedrijf want dan ben je echt never nooit meer serieus te nemen. Pierie is een verdediger , zonder explosiviteit , snelheid , duelkracht en winnaarsmentaliteit. Tel daarbij op zijn gebrek aan concentratie en matige positionering, en je houdt alleen een vriendelijke jongen met een schattige glimlach over. Dat is best wel wat waard maar helaas niet als voetballer.

5 augustus 2020 om 00:45

Ik snap wat je bedoelt, maar als dit op basis van ‘stats’ is ?!

5 augustus 2020 om 08:41

Er staat dan ook dat je over die waarde niets kan zeggen over goed of slecht, maar dat het wat zegt over invloed. Daarnaast is 115 op een schaal van 180 niet bijster goed. Een zesje zeg maar. Niemand doet dus alsof het een topper in spé is.

5 augustus 2020 om 08:51

Een zesje op de wereldschaal is voor Twente natuurlijk wel heel hoog.

5 augustus 2020 om 09:08

Daar heb je een punt Protukker. Voor Twente is het een prima speler.

5 augustus 2020 om 11:40

Het afgelopen jaar was pierre in kkd met afstand de slechtste speler van jong ajax. Als hij niet snel stappen maakt zie ik de toevoegde waarde voor Twente niet.

5 augustus 2020 om 11:45

Dit zijn gewoon bepaalde toekomstsimulaties op basis van bepaalde statistieken. In principe zegt het potentieel vrij weinig. Bovendien is zijn potentieel over het algemeen helemaal niet zo hoog. Binnen de selectie van FC Twente echter waarschijnlijk wel.

5 augustus 2020 om 14:42

Als iemand die niets van taal en statistieken snapt, je weet b.v. niet wat het woord 'potentieel' betekent, zou jij moeten stoppen met posten, maar dat doe jij ook niet. Sterker nog, je blaat er vrolijk op los met een stelligheid waar de honden geen brood van lusten. Pierie heeft natuurlijk niet voor niets 'maar' een Sciskill van 55,8, he, grapjas?!

KWW, niets is mooier dan KWW 😄

Snap dat Twente dit doet: er is geen geld meer. Maar dit is geen beleid voor de lange termijn. Twente moet gewoon overleven nu en in de tussentijd hun jeugdopleiding op orde hebben. Daar hebben ze het altijd van moeten hebben: de Brugginks, ahmadi’s, arnoutovic, etc. Hopen dat er weer dergelijke pareltjes naar boven komen.

5 augustus 2020 om 09:15

1 nadeel is de gedeelde jeugdopleiding. Daarnaast heb ik de oudste jeugd de afgelopen jaren meermaals gezien (JO-19, JO-17, JO-15) en moet zeggen, ik zie niet echt zulke talenten waar ik van denk, daar kan FC Twente veel aan gaan verdienen, daarnaast word er door veel top clubs al in de jeugd gescout, dus als je al zon pareltje hebt lopen, is de kans vrij klein dat die daadwerkelijk doorbreekt.

5 augustus 2020 om 09:34

En toch TJFaijer.. Zo'n Huiberts die naar PEC is vertrokken omdat Twente geen plan met hem had... Dat was een prima speler geweest die nu basisspeler had kunnen zijn. Die jongen heeft echt veel potentie. Dat is gewoon een grote fout vanuit Twentes' kant. Dat mag niet gebeuren.

5 augustus 2020 om 11:42

los van eigen plannen is het vaak al lastig genoeg om bijvoorbeeld een az, ajax of psv buiten de deur te houden.

5 augustus 2020 om 11:49

Uiteindelijk wordt je er pas wijzer op bij de beloften en als ze eenmaal kansen krijgen in de eerste selectie. Ik heb namelijk nog steeds het idee dat de jeugdopleiding niet zo zwak is als soms wordt geschetst. Ik heb het idee dat door de nood om in de Eredivisie te blijven het risico om talenten in te passen te groot is. Daardoor is het verwachtingspatroon bij FC Twente voor talenten op dit moment misschien te hoog. Dat er geen niveau Ola John (in z'n tijd bij FC Twente) rondloopt, wil bijvoorbeeld niet zeggen dat er geen niveau Linssen (in z'n begin 20ere jaren) rondloopt.

5 augustus 2020 om 12:29

@sirius, ik ken de opleiding niet, maar de situatie waar Twente in zit zal idd geen makkelijke situatie voor de talenten zijn. Maar in dit kader snap ik alle jonge huur spelers niet. Als ik Twente supporter was had ik ook liever meerdere ervaren spelers zien. Spelers die weten wat het betekend tegen degradatie te spelen

5 augustus 2020 om 14:10

Maar goed, die spelers hebben een hoger salaris. El Ahmadi en Elia zou die ervaring toevoegen, maar de vraag is hoe duur ze zijn en of ze trek hebben om bij FC Twente te komen voetballen. El Ahmadi zie ik nog wel komen, maar Elia lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Ik heb het idee dat die jongen straks weer ergens voor een mooi salaris gaat spelen.

6 augustus 2020 om 14:40

Twente had een hele goede jeugdopleiding maar die hebben wegbezuinigd en dat is de grootste bestuurlijke fout die ze hebben kunnen maken. Het is zoals bij veel Nederlandse clubs, je levensader.

7 augustus 2020 om 15:33

Dat hebben onze tijdelijke saneerders van de Belt en Jacobs op hun geweten. Net zoals het bezuinigen zonder de inkomsten/omzet veilig te stellen.

Zou het eigenlijk wel vet vinden om deze stats ook te zien van de topclubs in Nederland.

5 augustus 2020 om 10:20

Niet alleen de topclubs, maar alle clubs. Ben wel benieuwd naar hoe iedereen (op basis van data) staat tov concurrenten

5 augustus 2020 om 12:50

Dat kan, kost 150e per maand.

Walhqvist wordt op het eind nog genoemd als mogelijke versterking. Echter heeft hij gisteren een contract getekend bij IFK Norkopping.

5 augustus 2020 om 09:12

Op 4 augustus is al een bericht op de site van IFK Nordkopping geplaatst waarin hij gepresenteerd is. Beetje valse hoop dus.

5 augustus 2020 om 09:20

@insite tukker Oh, excuses, het was nog vroeg vanmorgen. Hij is inderdaad 'slechts' gepresenteerd. Of hij zijn contract al heeft getekend weet ik niet. Mijn fout. @tjfaijer Dat was precies mijn punt, bedankt.

5 augustus 2020 om 11:52

Dan nog is die transfer bijna rond. Wahlqvist is dus bijna onhaalbaar inmiddels. Weer een naam waarbij die zogenaamde insiders mis zaten. Daarmee doel ik overigens niet op jou vanwege jouw naam, maar op die grappenmakers op de FC Twente fora die doen alsof Streuer alle inside-informatie met hun deelt, maar er werkelijk 99 procent van de keren totaal naast zitten.

5 augustus 2020 om 16:03

Hi Sirius, Ik ben het eens met wat jij zegt, dat was eigenlijk ook mijn punt, die Wahlqvist gaat niet komen. Ik lees tevens ook vaak de wildste geruchten omtrent Twente spelers op diverse Twente fora. Af en toe tot het storende aan. Ik snap dat het niet richting mij was gericht! Fijne dag!

Leuk artikel om te lezen.eigenlijk mogen er wel wat meer van deze samenvattingen worden geplaatst,ik bedoel dan ook van andere clubs uit ere en eerste divisie.zo krijg je een objectief beeld van de clubsituatie,beleid en doelstelling.

Omhoog kijken is nog teveel van het goede, in de eredivisie blijven moet het hoofddoel zijn en dat is al zwaar genoeg.

Ik haak al af bij het bouwen van een stevig fundament met alleen maar huur spelers en een paar buitenkansjes. Die huurspelers vertrekken volgend jaar weer. De buitenkansjes maken na 1 jaar een transfer en we zijn weer terug bij het begin.

Als de beste spelers van een club allemaal op huurbasis zijn gekomen, dan heb je eigenlijk niets te zoeken in de Eredivisie. Waarom dan niet een niveautje lager starten en een daadwerkelijk fundament leggen voor de toekomst? Lijkt me als supporter ook niks dit, wat voor band heb je nu met de spelers op het veld? Iedereen die wat kan is volgend jaar weer weg.

7 augustus 2020 om 15:40

Omdat een niveautje lager betekent dat er minder omzet gedraaid wordt en er dus niets op te bouwen valt. Het gaat er om dat je elk jaar een paar huurspelers minder en een paar talenten of transfervrije spelers meer in je selectie krijgt. Doe je dat een jaar of vier à vijf, dan heb je weer continuïteit en waarde in je team. Dus geduldig en beheerst bouwen.

Overdrijven is ook een vak. Twente heeft met deze selectie geen enkele rede om naar boven te kijken maar meer naar lijfsbehoud. Vechten om in de eredivisie te blijven zal al moeilijk genoeg worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. LamprouMiddenvelder60
G. RoemeratoeMiddenvelder60
R. ZerroukiMiddenvelder60
J. DrommelKeeper60
V. ČernýAanvaller63
DaniloAanvaller65
T. EbuehiVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren