Harde analyse Van Basten over De Ligt gepareerd: ‘Maar Sarri maakte een fout’

Vrijdag, 31 juli 2020 om

Matthijs de Ligt heeft bijna zijn eerste seizoen in dienst van Juventus achter de rug, waarin hij in ieder geval al de Italiaanse landstitel vierde met la Vecchia Signora. Ondanks dat de twintigjarige verdediger vrijwel het hele seizoen als basisspeler fungeerde in het elftal van trainer Maurizio Sarri, stelde Marco van Basten onlangs dat De Ligt niet beter is geworden na zijn eerste jaar in Italië. Ruud Krol, die tussen 1980 en 1984 voor Napoli speelde, kan zich niet vinden in die constatering van Van Basten.

Van Basten zei bij Ziggo Sport dat De Ligt beter voor Barcelona, Real Madrid of Manchester City had kunnen kiezen, omdat hij dan in een interessantere competitie had gespeeld. De oud-spits van Ajax en AC Milan vroeg zich af in hoeverre De Ligt gewogen werd in de Serie A, omdat Juventus oppermachtig is, en kwam tot de conclusie dat hij niet beter is geworden sinds zijn vertrek bij Ajax. “Ik ben het met hem eens als hij praat over de kleinere clubs in de Serie A, het niveau is naar beneden gegaan sinds wij daar speelden”, begint Krol in gesprek met TuttoJuve.

Van Basten kritisch over De Ligt: ‘Zij vielen niet eens op in Nederland'

Marco van Basten liet zich uitermate kritisch uit over de keuze van Matthijs de Ligt voor Juventus en diens eerste seizoen in Italië.Lees artikel

“Maar het is niet waar dat De Ligt niet beter is geworden. Italië blijft altijd een excellente leerschool voor verdedigers en in mijn ogen was het een goede keuze om naar Juventus te gaan. Dit was een bijzonder jaar voor iedereen, ik ben ervan overtuigd dat je volgend jaar de defensieve mechanismen van Sarri terugziet”, vervolgt de oud-verdediger, die tegenwoordig werkzaam is als trainer in Koeweit. “Alleen in Italië heeft De Ligt de kans om de sterkste van iedereen te worden. Juventus heeft ook een hele goede keuze gemaakt, door veel geld te investeren en daarmee een geweldige verdediger te contracteren die jaren mee kan.”

“In eerste instantie was het een lastig seizoen, omdat De Ligt zich moest aanpassen aan een compleet andere manier van voetballen dan hij in Nederland gewend was. In mijn ogen maakte Sarri een fout door hem aan de linkerkant te zetten. Hij had meer vertrouwen gehad als hij rechterkant had gespeeld, waar nu Leonardo Bonucci stond”, concludeert Krol. Hij denkt dat het De Ligt had geholpen als hij naast Giorgio Chiellini had kunnen spelen. De ervaren verdediger stond dit seizoen aan de kant door een kruisbandblessure, waardoor De Ligt over het algemeen het centrale duo vormde met Bonucci. “De Ligt was aan de linkerkant vaak onzeker en ik denk Chiellini hem meer had kunnen helpen met zijn positionering.”


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door stijlvol)

Waarom word de Serie als de ideale leerschool gezien voor verdedigers?begrijp me niet verkeerd, verdedigen sterk daar en geven weinig ruimte maar Is helemaal anders verdedigen toch? Kom je naar de la liga waar je hoger verdedigd en wordt je langs alle kanten in de rug gelopen? De Serie A is sws wel een top competitie!

31 juli 2020 om 14:52

Juve speelt in de competitie 80% van haar wedstrijden ook tegen teams die de bus parkeren. Dan sta je als De Ligt zijnde ook gewoon grotendeels op de middenlijn. Het ligt er maar net aan voor welk team je speelt, in plaats van de competitie.

31 juli 2020 om 15:03

Nu ben ik toch wel heel nieuwsgierig hoe jij aan die 80% komt? Dit is toch echt niet wat ik gezien heb. Hooguit van wat degradatiekandidaten, maar voor de rest werd er door de meeste vooruit gevoetbald

31 juli 2020 om 15:09

Door zo'n beetje iedere wedstrijd te kijken? Zelfs door Napoli in de Copa finale werd de bus geparkeerd. Echt niet alleen degradatiekandidaten spelen zo tegen Juventus. Lyon deed het bijv. ook in de CL. Eigenlijk kan ik me alleen Atalanta en Saussolo heugen die echt aanvallend hebben gespeeld tegen Juventus dit jaar. Dan heb je het ook gelijk over de twee meest attractief voetballende teams in Italiã«. juventus speelt in de eigen competitie vrijwel altijd tegen teams die zich defensief opstellen. En dat is ook logisch, aangezien Juve vrijwel geen creativiteit heeft en dus moeite heeft om zo'n defensie uit elkaar te spelen.

31 juli 2020 om 15:17

Ja het Napoli van Gatusso, maar voor de rest toch echt niet, er waren redelijk wat wedstrijden waarin Juventus zelfs de mindere waren en dan bedoel ik niet gelijkwaardig maar echt de mindere. Er zij echt maar een paar wedstrijden waarin ze duidelijk op de helft van de tegenstander speelde, helemaal als je het vergelijkt met de vorige seizoenen.

31 juli 2020 om 15:28

Ben het zeker met je eens dat ze vaak de mindere waren, maar als je Juventus een beetje volgt zie je toch echt wel dat ze vrijwel iedere wedstrijd dominante intenties hebben en tegenstanders bijna altijd ze tot aan de 16 laten komen (m.u.v. Atalanta). Dit jaar hebben ploegen wel vaak gedurende de wedstrijd aangevoeld dat er wat te halen valt en dat ze minder dominant waren, maar over het geheel gezien staan Bonucci en De Ligt vaak het merendeel van de wedstrijd op de middenlijn ballen in te spelen op de backs of op Pjanic/bentancur.

31 juli 2020 om 15:30

Ik vind juve niet zo dominant spelen.. heb ze ook regelmatig zien spelen zonder glans

31 juli 2020 om 15:38

Ze spelen ook zonder glans, omdat ze creativiteit missen. Juist daarom spelen tegenstanders defensief tegen ze. Ik zeg ook niet dat ze sprankelend voetbal spelen, ik probeer toe te lichten dat als je iedere match van Juve ziet , dat je zelf kan waarnemen dat Bonucci en De Ligt vaak met ruimte in hun rug spelen totdat er een counter komt.

31 juli 2020 om 15:45

Als jij ze zoals je zegt iedere wedstrijd ziet, dan kan ik er echt niet bij dat je zegt dat ze 80% van alle wedstrijden op de helft van de tegenstander spelen.

31 juli 2020 om 17:55

Ik vind De Vrij een voorbeeld die echt absurd gegroeid is in verdedigen en tactisch positioneren. Engels voetbal gaat vrij snel. Italië iets trager, heb je wat dat betreft misschien soms iets meer de tijd goed te staan. Alleen praktisch alle aanvallers zijn sluwer en slinger. Lastig te zeggen welke competitie de beste is voor een verdediger. Van Dijk maakte vanaf Southampton ook stappen dus kan niet zeggen welke competitie ik een betere leerschool is.

Snap dat gezeur niet zo, persoonlijk vind ik dat de Ligt het behoorlijk heeft gedaan, sommige wedstrijden geweldig en sommige wat minder, maar nooit heel slecht, slechtste in mijn opinie een 5,5 beste 8 en over het hele seizoen gezien een 7

31 juli 2020 om 15:26

Helemaal mee eens, zeker als je bedenkt dat hij bij Ajax op een hele andere manier moest verdedigen. Daarnaast is hij nog ontzettend jong, heeft zich het Italiaans al machtig gemaakt, hoort er helemaal thuis. Gewoon ontzettend knap, zeker bij een team als Juventus waar zoveel goede spelers zijn. Onbetwiste basisspeler geworden en gaat nog een hele mooie toekomst tegemoet.

31 juli 2020 om 16:08

In principe eens, ben ook trots op de ligt, gewoon een nette 7 als rapportcijfer. Maar onbetwiste basisspeler is hij nog niet, dat lijkt zo omdat zn concurrenten continu geblesseerd zijn. Doel voor komend seizoen moet zijn onbetwiste basisspeler worden terwijl zijn concurrenten fit zijn

31 juli 2020 om 16:29

Wandering je snapt het gezeur niet zo maar naar mujn smaak reageer je niet op "het gezeur" in jouw beleving. Ik denk dat ook San Marco vindt dat Matthijs het goed gedaan heeft. De vraag is of Matthijs nu beter is geworden, of hij - afgezien van Italiaans spreken - veel heeft geleerd qua verdedigen en ontwikkeling. Ik denk ook dat - net als Krol - de Serie A verzwakt is. Spelers die in de ED niet bijzonder waren zijn daar plots top, de Ligt heeft het catenaccio niet bijgeleerd, enz. In Spanje of Engeland is het gemiddelde niveau hoger, speel je meer topwedstrijden, en wordt ook op tactisch vlak tegenwoordig -vroeger in Engeland minder immers - op hoger niveau gespeeld. Ook het kaliber trainers is in de PL van hoger niveau (oa Guardiola, Klopp, Mourinho). Dus daarom vind ik de evaluatie van van Basten terecht: de Ligt zou na een jaartje PL waarschijnlijk verder geweest zijn dan nu bij Juve. Dat vind ik geen gezeur, maar een zinvolle analyse voor een volgende speler die de verbetering zoekt.

31 juli 2020 om 17:19

V Basten zegt dat hij niets bijgeleerd heeft en ik vind dat niet kloppen, hi heeft zich een totaal andere manier van verdedigen geleerd, noem dat maar niets. Dat de Serie A minder is dan La Liga of PL dat mag dan wel zo zijn, maar het gemiddelde niveau is aanzienlijk hoger dan die van de eredivisie, lijkt mij juist prima dat de Ligt eerst een tussenstap maakt en zich een andere manier van verdedigen eigen maakt. V Basten heeft altijd commentaar als een speler van bijvoorbeeld Heerenveen naar een topcompetitie gaat omdat die volgens hem altijd een tussenstap moeten maken bij een topclub in een mindere competitie en niet naar een top 4 competitie. Nu maakt de Ligt een tussenstap naar een mindere competitie dan de top 2 en is het ook niet goed.

Iedereen moet altijd naar Real, Barca, of ManCity, elke andere keuze is een slechte.

31 juli 2020 om 15:47

Nou ja dat klopt ook wel een beetje 🤣🤣🤣

31 juli 2020 om 15:49

Ik begrijp niet waarom City stelselmatig genoemd wordt. Wat hebben die afgezien van een paar PL titels nou bereikt? Begrijp me niet verkeerd, spelen bij vlagen prachtig voetbal maar blijft toch een beetje een mooiweer team zonder dat ze doordrukken als het er Europees echt om gaat.

31 juli 2020 om 16:14

Ik had m dan weer graag bij Liverpool gezien. Een Nederlands koppel centraal achterin!

En toch was het lang geen uitgemaakte zaak dat Juventus kampioen zou worden. Ik denk dat De Ligt mede verantwoordelijk is voor het kampioensschap, hij heeft toch op een aantal cruciale momenten ingegrepen waardoor Juventus wedstrijden won. Daarnaast is De Ligt het afgelopen jaar wel weer een betere verdediger geworden, zijn blundertjes zijn er nu zo goed als uit, hij staat er op cruciale momenten.en vergeet natuurlijk niet dat hij nog jong is, over een paar jaar kan hij nog steeds de stap naar een andere competitie maken. Ik zie hem over 5 jaar wel bij een Liverpool of Barça spelen.

Het enige verschil is dat een club als Barcelona graag goed voetballende verdedigers wilt hebben. Dat is bij Juventus absoluut geen prio. In Turijn gaat het eerst om datgene waarvoor die jongens achterin staan: verdedigen. Dus in dat opzicht heeft Matthijs een goede stap gezet. Alleen Matthijs weet volgens mij zelf ook dat hij perfect in het plaatje had gepast van Barcelona. Daar had hij precies hetzelfde gespeeld als dat hij bij Ajax heeft gedaan, maar dan op een nog hoger niveau. Kortom, Matthijs is nog jong genoeg om over 2 of 3 jaar de stap alsnog naar het Camp Nou te maken.

31 juli 2020 om 16:11

Nee ik zie de ligt niet naar Barça vertrekken. Hij en zn zaakwaarnemer hebben goed ingeschat dat Barça een zinkend schip is. De prestaties worden minder en Messi wordt ouder. Mino had bv om die reden ibra van Milan naar psg overgeheveld. Ik zie de ligt als ie vertrekt uit Italië eindigen bij een Liverpool, misschien een real, een united misschien als ze weer de aansluiting hebben, of een Bayern als ze Europees een grootmacht blijven

Betaald ervaring op een vreemde positie, das lekker toch. Niet te moeilijk doen. Verbaasd me dat Krol nog bezig is, geen tijd voor pensioen ofzo?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1065 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Lazio00
14.Napoli00
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. BonucciVerdediger353
B. MatuidiMiddenvelder350
Cristiano RonaldoAanvaller3331
P. DybalaAanvaller3311
G. HiguaínAanvaller328
G. BuffonKeeper90
W. SzczęsnyKeeper290
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Juventus.

143 fans
Verdediger, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 29 4 5 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
2016/2017 Jong Ajax 17 1 3 0
Laatste voetbalnieuws

Confrontatie met Depay lonkt voor De Ligt na terugkeer bij Juventus

Matthijs de Ligt kan vrijdagavond zijn rentree maken bij Juventus. De centrumverdediger is door trainer Maurizio Sarri namelijk opgenomen in de wedstrijdselectie van La Vecchia Signora voor het Champions League-treffen met...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 7 augustus
Napoli zit om de tafel met de zaakwaarnemer van verdediger Kalidou Koulibaly. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren