Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Joey Didulica (42) slaakt noodkreet: ‘Wil ik dan zelfmoord plegen?’

Laatste update:

Joey Didulica heeft hersenletsel overgehouden aan zijn voetbalcarrière. De 42-jarige oud-doelman van onder meer Ajax en AZ waarschuwt de voetbalwereld nu dat er geen enkel risico moeten worden genomen als spelers betrokken zijn geweest bij incidenten met betrekking tot het hoofd. "Bescherm spelers tegen zichzelf, want die denken alleen aan de korte termijn. Zoals ik deed. Met alle gevolgen van dien", zegt Didulica tegenover de Volkskrant.

De viervoudig Kroatisch international stond van 1998 tot 2003 onder contract bij Ajax, terwijl hij van 2006 tot 2011 actief was bij AZ. In oktober 2006 werd bij hem de grootste schade aangericht tijdens AZ-PSV door een keiharde bal van Jason Culina op het hoofd van de oud-keeper. "Ik was een uur weg, de rest van de dag sprak ik wartaal. Ik wist niet eens meer dat ik een kind had. Mijn vrouw huilde over de slechte staat waarin ik verkeerde, maar ik kreeg niets mee."

De medische staf van AZ stuurde Didulica naar huis. "Ik ben niet goed behandeld. Mijn moeder, die een medische achtergrond heeft, kon niet geloven dat ik niet in het ziekenhuis lag. 's Nachts had ik epileptische aanvallen", aldus de oud-sluitpost, die snel weer op het trainingsveld stond. Hij wilde coach Louis van Gaal niet teleurstellen. "Ik voelde ook de druk van de fans, de media. Je bent zo vergeten. Je voetbalcarrière is kort, ik was 29. Dus je bijt door. Terwijl ik gewoon een zware hersenschudding had opgelopen."

Bij een wedstrijd tegen Ajax ging het weer mis, dit keer door de knie van de inkomende Luis Suárez. Didulica wist meteen dat het foute boel was. "Achteraf had ik na die eerste hersenschudding al moeten stoppen." Nu is er littekenweefsel aangetroffen dat doorgaans slechts voorkomt bij mensen die een zwaar auto-ongeluk hebben gehad. Didulica heeft dagelijks hoofdpijn, moet de zon en harde geluiden mijden en heeft moeite om informatie op te nemen.

"Misschien was ik er beter aan toe geweest als er meer aandacht was voor de impact van hersenschuddingen bij voetballers", aldus Didulica, die wil dat voetballers beter worden beschermd. "Binnen drie minuten moeten spelers met een hoofdblessure opgelapt zijn. Het zou zoveel beter zijn om alles tien minuten rustig te checken. Haal die druk er af, sta een tijdelijke wissel toe", zegt de oud-keeper, die niet snapt dat goede regelgeving tot nu toe is uitgebleven.

Didulica benadrukt dat hij vandaag de dag een prachtig leven heeft in Australië met zijn gezin. "Maar het is ook zwaar door mijn hoofd", geeft hij aan. "Ik ben best bezorgd over mijn toekomst, want beter word ik niet. Word ik ook depressief en wil ik dan zelfmoord plegen zoals andere mensen met deze aandoening? Word ik jong dement?"

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Verschrikkelijke ervaringen waar meerdere personen andere keuzes hadden moeten maken. Een AZ die in dit geval een speler tegen zichzelf in bescherming had kunnen nemen en meer aan gezondheid van Didulica had kunnen denken. Een Didulica die daar zelf ook een rol in heeft natuurlijk en dat geeft hij ook aan. Jammer dat hij nu de dagelijkse gevolgen van deze keuzes ondervindt. Hele sympathieke speler was hij altijd. Hopelijk neemt de voetballerij zijn oproep serieus, maar ik vrees er voor. Dat zijn leven maar 'prachtig' mag blijven en dat zijn vrees voor de toekomst niet gaat uitkomen.

29 juli 2020 om 12:04

Helemaal met je eens. Ik vrees ook dat de voetballerij dergelijke zaken onvoldoende aanpakt. Ander voorbeeld is het drukke speelschema. Hoeveel geluiden hoor je wel niet dat de vele wedstrijden voor de spelers niet meer te behappen zijn? En wat gebeurt er vervolgens? Door de coronastop wordt het programma eigenlijk alleen nog maar voller, om maar zo snel mogelijk weer het gewone ritme te pakken hebben. Bekertoernooien, nationale competities, Europese competities, Nations League (!), EK. Het gaat allemaal gewoon door. Dat de kwalificaties over één wedstrijd gaan i.p.v. twee zie ik meer als een pleister op de wonde.

29 juli 2020 om 12:15

De belangen zijn schijnbaar veel te groot tegenwoordig. Het gaat een ramp worden komend seizoen met blessures. Je ziet het nu al. Overigens ook weer typisch dat we in Nederland precies alle topwedstrijden in het 2e deel van de competitie plannen. Als spelers al op hun laatste benen lopen gaan we topwedstrijden spelen. Dat programma kan niet goed gaan en je weet nu al dat je trainers er pas over gaat horen als die wedstrijden voor de deur staan. Men had moeten schrappen in wedstrijden, net zoals dat men moet schrappen in toernooien. Dus geen WK voor clubteams dit jaar en al helemaal niet volgend jaar met 24 deelnemers. Nations League weg er mee. Niet belangrijk nu. Nog voor alle competities zijn afgewerkt geen we interlands spelen. Waar slaat dat op?

29 juli 2020 om 12:39

Klopt. Ik weet nog dat Infantino zei dat dit het moment is om te bekijken wat er gedaan kan worden aan de agenda. Ik snap de belangen echt wel, maar de voetballerij bevindt zich mijns inziens op een glijdende schaal en ondertussen gebeurt er helemaal niets. Eerlijk is eerlijk, we doen er zelf ook aan mee. De kwartfinales in de CL worden bijvoorbeeld op 4 achtereenvolgende dagen gespeeld en waarschijnlijk kijk ik ze allemaal. Eigenlijk moeten we massaal stoppen met kijken en het bezoeken van stadions, als statement

29 juli 2020 om 14:24

Maar goed, daar verdienen ze natuurlijk ook naar. Je kunt niet en evenveel blijven verdienen en minder wedstrijden spelen. Verder zijn spelers er zelf ook bij en kunnen aangeven rust te moeten hebben. Verder (om even de link met de rest van de maatschappij te leggen): Als normale werkers al niet tegemoet worden gekomen, waarom zouden we dat dan uitgerekend bij voetballers wel gaan doen? Ik kan me wel belangrijkere branches noemen waarin er rekenschap gehouden kan worden met salaris en/of uren. Ik ben het overigens wel met Didulica eens dat spelers met serieus ogende blessures beter in bescherming moeten worden genomen.

29 juli 2020 om 14:53

Sirius, dat is populistisch geblaat. Kijk eens naar voetballers die na afloop van het seizoen nog onder mes moeten, omdat er tijdens het seizoen geen tijd voor is.
Daarnaast is de voetballer op zon moment niet in staat de keuze te maken, hij wil natuurlijk alles spelen/team niet laten zakken. Als de arts dan 10 minuten krijgt doordat er een tijdelijke wissel plaatsvindt is er al heel veel druk weg.

29 juli 2020 om 14:57

Precies, de voetballer zelf kun je dit niet aanrekenen. Nog even los van dat ie net een knal tegen z'n hoofd heeft gehad tijdens de wedstrijd zelf, willen die altijd spelen. Die moet je tegen zichzelf in bescherming nemen, als arts en als club

29 juli 2020 om 15:04

@sta plaats - Je denkt toch niet dat voetballers de uitzondering op de regel zijn en dat dit soort dingen op de 'normale' werkvloer niet voorkomen? Integendeel zelfs. Ik heb het verder ook niet over de blessures waar het medische aspect altijd(!!!) de voorkeur moet krijgen boven het financiele. Ik zou alleen niet weten waarom voetballers een voorkeursbehandeling zouden moeten krijgen in tegenstelling tot andere branches met betrekking tot het aantal 'werkuren'.

29 juli 2020 om 15:10

"Je kunt niet en evenveel blijven verdienen en minder wedstrijden spelen." Sirius, daar ben ik het inderdaad helemaal mee eens. Wat mij betreft mag er minder geld omgaan in het voetbal, mogen de transfersommen omlaag, de salarissen omlaag, de begrotingen van clubs omlaag. Maar goed, ik ben realistisch genoeg om te weten dat dat niet gaat gebeuren.

Hier heeft hij een goed punt. Een tijdelijke wissel of een extra wissel bij dit soort blessures zouden absoluut meerwaarde hebben. Ook de clubartsen hebben hier natuurlijk hun verantwoordelijkheid. Iemand na zo’n klap naar huis laten gaan zou eigenlijk voor de tuchtraad moeten komen.

29 juli 2020 om 12:20

Snap wat je het bedoelt en denk dat de reden dat ze dit nog niet ingevoerd hebben is omdat spelers dit zouden kunnen faken. Bij Neymar denk je ook dat ie nooit meer kan voetballen als je zijn reacties ziet bij een overtreding...

29 juli 2020 om 14:13

Dat kan nooit een goed argument zijn om het niet door te zetten. Ik heb een hekel aan betutteling, maar dit is gewoon verantwoordelijkheid, fatsoen en empathisch zijn. Daarnaast kun je er ook allerlei andere constructies in verwerken, waardoor spelers niet gaan faken.

29 juli 2020 om 14:28

Toch zijn er genoeg regels en oplossingen te verzinnen om dat tegen te gaan. Ik ben het wel met Didulica eens dat je voetballers met een ernstig ogende blessure beter in bescherming zou moeten nemen. Om vervolgens "vals spelen" tegen te gaan, zou de scheidsrechter de klok stil kunnen zetten. Op die manier heeft tijdrekken geen zin. De enigste reden waarom spelers het tegenwoordig doen, is omdat ze weten dat ze er tijd mee gaan winnen. Er is niet zoveel voor nodig om dat tegen te gaan.

29 juli 2020 om 12:24

Niks tijdelijk wisselen maar gewoon direct wisselen als er een incident plaatsvindt met hoofdletsel, je kan het niet inschatten vanaf de zijlijn en lange termijn zou ook voor de club voorop moeten staan.

29 juli 2020 om 12:49

Niet alleen dit maar ook bijvoorbeeld het zomaar neergaan van Blind in de wedstrijd tegen Valencia. Dat vond ik toch wel zeer ernstig. Dat niemand zich blijkbaar afvroeg waarom een ogenschijnlijk gezonde jongen zomaar even naar de grond gaat. Ik vind dat daar toch wel een soort van onafhankelijke commissie voor mag komen om dat te beoordelen. Dit keer liep het goed af maar Nouri in ogenschouw nemend had dat ook anders kunnen zijn. De spelers zelf willen altijd door maar die zijn op dat moment niet in de positie om objectief te oordelen.

29 juli 2020 om 14:32

Helemaal mee eens. Je ziet toch keer op keer dat er niet adequaat gehandeld word, omdat het heel lastig is om de ernst van een situatie in te schatten vanaf een afstand. Een speler kan namelijk "simpel" flauwvallen, maar het kan ook iets ergers zijn. Vanaf de kant is het dan lastig oordelen hoe ernstig het is. Dan maar beter het zekere voor het onzekere.

29 juli 2020 om 12:46

Helemaal mee eens. Ik heb eens een aanbieding gehad voor clubarts bij een niet nader te noemen club, maar met dit in het achterhoofd, de redenen die jij noemt en het feit dat ik de druk te hoog acht dat spelers moeten presteren heb ik daar vriendelijk voor bedankt.

Dat zag je laatst ook bij Courtois, die krijgt een kniestoot op zijn hoofd waar de gemiddelde persoon gewoon K.O. van zou gaan en toch speelt die de wedstrijd uit. Of die Kramer in de WK finale. Dat is uit medisch perspectief toch volledig onverantwoord lijkt me, vooral omdat die spelers zelf meestal kunnen beslissen verder te spelen. In dergelijke gevallen een tijdelijke wissel toestaan lijkt me dan ook een heel goed plan.

Die doodschop van Suarez klinkt als de grootste druppel die het over liet stromen... Hopelijk valt er mee te leven voor Joey.. herinner een soortgelijk verhaal van John Bosman die geheugenverlies had, waarschijnlijk door het vele koppen

29 juli 2020 om 12:46

Zo werkt het niet met hersenletsel, het is geen optelsom en een emmer die overloopt. Een speler met hersenletsel moet eerst behandeld worden en zou pas weer mogen spelen waneeer hij helemaal herstelt is. Bij AZ heeft men hem helemaal niet behandeld, daardoor leidde elke volgende dreun tegen het hoofd tot permanente schade. De keeper van Chelsea destijds, Petr Cech speelde de rest van zijn carriere met een hoofdbeschermer. Om te voorkomen dat hij opnieuw schade zou oplopen. Overigens was het geen schop van Suarez, het was een botsing waarbij zijn knie het hoofd van de keeper raakte, iets wat we wel vaker zien als een keeper en een spits voor de bal gaan.

29 juli 2020 om 12:58

Het kan wel degelijk zo lopen met hersenletsel hoor. Kijk maar naar boksers. "kleine" tikken kunnen echt wel op den duur zorgen voor blijvend letsel, ook al is men helemaal hersteld na de vorige tik.

29 juli 2020 om 13:03

Hoe bepaal je of een bokser is herstelt? Ze trainen gewoon door, ze maken zich niet druk om de klappen op hun hoofd, het is onderdeel van hun sport. Bij de amateurs op de OS boksen ze overigens met hoofdbeschermers.

29 juli 2020 om 13:45

Heb begrepen dat zo een hoofdbeschermer vrij weinig bescherming biedt voor de hersenen. Het is meer om sneetjes en wonden aan het gezicht te voorkomen.

29 juli 2020 om 14:31

@speedyafc, dan heb je denk ik de vorige editie niet gekeken. De hoofdbeschermer is gelukkig afgeschaft bij de heren.

Voetbal moet inderdaad serieuzer met hoofdblessures omgaan. Ik zou er over gaan denken om een verplichte gratis wissel daarvoor in te voeren. Vooral als het knie tegen hoofd is is dat echt nodig.

29 juli 2020 om 12:03

Of een helmplicht, want koppen is ook helemaal niet gezond.

29 juli 2020 om 12:25

Er zijn al zoveel onderzoeken gedaan naar het koppen in het voetbal en hoeveel schade dit kan aanrichten. Er wordt niets aan gedaan aangezien met veranderingen in het voetbal al zo lastig vind met al die conservatievelingen dat zelfs veiligheid terzijde wordt geschoven. Helaas zal deze oproep ook weer verdampen.

Tijdelijke wissel kan. Ik denk dat als die 5 wisselsregel blijft, je als club/trainer/doctor gewoon elk risico moet vermijden en een definitieve wissel moet doorvoeren. De klachten krijgt een speler vaak pas later.

Tragisch wel, zoveel letsel over houden door je passie/werk. Ik kan me niet inbeelden hoe naar dit moet zijn maar de regelgeving in het voetbal vergeleken met bijvoorbeeld de NFL is een grote grap. Er moet veel strengere regelgeving komen wat betreft hoofdletsel tijdens wedstrijden, zoals inderdaad een tijdelijke wissel waar het slachtoffer een volledige check kan krijgen door een onafhankelijke medische staf. Die zou gewoon bij alle matches aanwezig moeten zijn, dat kost meer geld maar dat is het 100% waard!

29 juli 2020 om 12:10

In NFL worden de laatste jaren steeds meer regels ingevoerd ter bescherming van het hoofd. Ook daar zien ze natuurlijk de gevolgen als je het niet doet.

29 juli 2020 om 12:24

Er zit nogal een verschil tussen voetbal en de Nfl, in de NFL is 7 procent van de blessures een hoofdblessure, in voetbal ligt dat beduidend lager. Plus: In voetbal is het meestal twee spelers die willen koppen en elkaars hoofd raken, in de NFL is het vaker een knie tegen het hoofd, en dat laatste zorgt meestal voor grotere schade. Maar de NFL is wel goed bezig, de laatste twee jaar is het aantal hersenschuddingen enorm hard afgenomen.

Een extra/tijdelijke wissel bij hoofdblessures zou zeker een hele goede ontwikkeling zijn. Sowieso moet er voorzichtiger worden omgegaan met blessures aan het hoofd. Een tijdje terug heb ik de film Concussion gezien, die ging over de trend dat er in de jaren 2000 steeds meer American Football spelers vroegtijdig overleden door hersenletsel als gevolg van het beoefenen van de sport. Eigenlijk wat Didulica hier ook aangeeft in de laatste alinea. Zeker een aanrader om eens te bekijken als je interesse in sport hebt.

In onder andere het Amerikaanse show worstelen en de NFL hebben ze hersenschuddingen lang onderschat, tot er uiteindelijk voormalige atleten mensen zijn gaan vermoorden. CTE is een serieuze aandoening bij meervoudig hersenletsel. In de voetballerij zal het minder zijn dan in een sport waar mensen voor hun geld op hun rug vallen, maar het zal wel goed zijn om lessen te leren uit hun ervaringen. Ook lichte hersenschuddingen zijn een risico waar we serieuzer mee om moeten gaan. De voetballerij is veel te laks. De Fifa zou onafhankelijke dokters naast de lijn moeten eisen, om spelers te beschermen. Clubartsen vertrouw ik daar niet voor, die zullen toch vaak spelers zo snel mogelijk weer in het veld willen hebben. Daar moet meer onafhankelijkheid zijn. Het is enorm klote voor Didulica, maar het zou veel erger zijn als we hier geen lering uit zouden trekken.

Dit is best schokkend zeg!!! Gewoon doorvoetballen/trainen terwijl je met een hersenschudding/hoofdletsel zit.....tijd dat de voetbalwereld wat minder conservatief wordt.ik pleit voor een onafhankelijke arts langs t veld die beoordeeld of een speler door mag spelen of niet.bij hoofdletsel sowieso minimaal een week rust houden (inc. geen trainingen).een speler kan wel denken dat t gaat, maar hij is geen dokter, dus ook niet aan de speler zelf overlaten. Die denkt, zoals Joey al aangeeft, in eerste instantie aan zn carriere dan mogelijke dagelijkse hoofdpijnen en vroege dementie.een clubarts denkt in eerste instantie aan de club(korte termijn) en dan pas aan de speler(lange termijn). Een onafhankelijke arts kiest ten alle tijden voor de lange termijn en daarmee de speler.

Was het een en ander aan het terugzoeken, en kwam dit artikel tegen over een interview met Didulica na dit incident. (van Fcupdate) Bizar als je dit leest na dit artikel van VZ, over de korte en lange termijn impact van zon blessure. Artikel 5 mei 2009: Elk nadeel heeft zijn voordeel, zei Johan Cruijff jaren geleden al eens. Joey Didulica lijkt deze oneliner begrepen te hebben, want de Kroatische doelman van AZ noemt zijn botsing met Ajax-spits Luis Suarez 'het beste wat hem kon overkomen'.didulica kwam anderhalve week geleden met zijn hoofd in botsing met Suarez' knie en bleef vervolgens ruim tien minuten roerloos liggen. De keeper miste hierdoor het kampioensfeest van AZ en gevreesd werd voor een zware hoofdblessure, maar alles bleek mee te vallen. Dat is een opsteker voor de sympathieke keeper, die in 2006 al eens ruim anderhalf jaar uit de roulatie was na een vergelijkbaar incident. "want nu weet ik, dat ik zelfs zo'n impact kan doorstaan met mijn voorgeschiedenis. Dit was het beste wat me kon overkomen", reageert hij in De Telegraaf. Didulica traint inmiddels weer probleemloos mee en kijk uit naar een rentree. "ik hoop de laatste wedstrijd komende zondag tegen SC Heerenveen te keepen."

Wat heeft die jongen hier voor de volle honderd procent gelijk in zeg. Je ziet het dan ook in alle facetten in onze samenleving. Ook nu weer met de coronacrisis. Aan de ene kant de economische belangen en aan de andere kant de belangen in de gezondheidszorg. Als je toch het menselijke aspect in ogenschouw neemt zul je in bijna alle gevallen toch voor gezondheid kiezen. Dit is immers niet te koop. Helaas slaat de balans al een tijd door naar de economische kant en is de menselijkheid ver te zoeken. Ik denk ook dat dit nog een stuk verder zal gaan dan dat het tot nu toe is. Het moet blijkbaar nog erger fout gaan voordat bij sommige mensen de knop om gaat. Jammer.

Het idee van didulica van een tijdelijke wissel is een hele logische en zou dan ook per direct onderzocht moeten worden wat mij betreft.

Ik roep dit al jaren, ook in het amateur voetbal wordt er veel te laks mee om gegaan. Ik kan me echter nog een artikel herinneren van ten Hag toen hij nog bij Utrecht zat; hij vond het allemaal maar flauwekul. Iets in de trant van: "Tegenwoordig kunnen die voetballertjes nergens meer tegen, doorspelen met hoofdletsel of een andere blessure zegt ook wat over je mentaliteit."Zolang die macho-cultuur en oerconservatisme het voetbal regeren zie ik helaas weinig veranderen.

Ik vind het binnen het voetbal ontzettend bizar hoe snel voetballers na hoofdblessures of zelfs Ko's terug keren op het veld. Binnen bijvoorbeeld MMA is het in de US zo dat bij een KO een minimale periode van 45 dagen is, oplopend tot 90, voordat er weer gevochten mag worden, uitzonderingen daargelaten. Bij voetbal zie je soms spelers out gaan en vervolgens na een paar minuten verder spelen, belachelijk.

Je ziet nu nog steeds talloze spelers die gewoon weer het veld worden ingestuurd na een enorme hoofdbotsing. Ik zou zeggen, klaag die clubs lekker allemaal aan en misschien leren ze het dan wel.

Wauw. Heb dit artikel best met rillingen gelezen, het is verschrikkelijk eng zoiets.

Pff, heftig dit...spelers erkennen gelukkig steeds vaker dat ze een bepaalde druk voelen om door te spelen. Enerzijds is dit begrijpelijk, omdat zij graag willen presteren voor hun team / club, soms is er veel geld of prestige mee gemoeid en of je wilt niet dat ten koste van je concurrent op de bank eindigen, want stel je voor dat je concurrent ineens een zeer sterke reeks van wedstrijden neerzet in je afwezigheid… Dit hoort allemaal een beetje bij het kortetermijndenken. De (fysieke en mentale) schade die een speler kan oplopen is niet altijd direct zichtbaar. Spelers zijn soms niet in staat om zichzelf op bepaalde momenten in bescherming te nemen, omdat ze koste wat kost proberen om door te spelen (wellicht was dit ook bij Loris Karius het geval). Mijns inziens zou de trainer / technische staf zouden hierin meer verantwoordelijk moeten nemen en een speler bij een lelijke of - op het eerste oog misschien - onschuldige botsing van het veld moeten halen en meteen doorverwijzen naar een ziekenhuis. Trainen zit er, afhankelijk van de (te verwachten) schade dan ook gewoon niet in. Dat egoisme en dat veredelde 'the $how mu$t go on' moet er een beetje uit, want anders gaan we dit soort, mijns inziens, extreme gevallen nog vaker horen (als dat al eigenlijk niet het geval is).

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren