Van Basten kritisch over De Ligt: ‘Zij vielen niet eens op in Nederland'

Maandag, 27 juli 2020 om 07:41Chris Meijer • Laatste update: 08:37

Matthijs de Ligt pakte zondagavond met Juventus zijn eerste Italiaanse landstitel. La Vecchia Signora verzekerde zich dankzij een 2-0 overwinning op Sampdoria van het kampioenschap in de Serie A en de twintigjarige Nederlandse verdediger stond andermaal aan de aftrap in het elftal van trainer Maurizio Sarri, al moest hij zich tien minuten voor het einde laten vervangen door een hamstringblessure. Marco van Basten is bij Ziggo Sport desondanks kritisch op het eerste seizoen van De Ligt bij Juventus en komt tot de conclusie dat hij niet beter is geworden.

“Ik vind hem de laatste wedstrijden niet goed spelen, ik weet niet wat dat is”, begint Van Basten. Presentator Bas van Veenendaal wijst op de eventuele invloed van de schouderblessure, waaraan De Ligt aan het einde van het seizoen geopereerd moet worden. “Ongetwijfeld. “Nu had hij last van zijn hamstring, misschien stapelt dat op. Vermoeidheid, niet fit. Maar het aantal kansen die Juventus alleen al weggeeft in de tweede helft, is enorm. Dat moet hij zichzelf ook aanrekenen, als centrale verdediger moet je ook organiseren en het neerzetten. Als Bonucci dat niet doet, moet jij dat doen. Ze doen het allebei niet en daardoor zie je dat de achterhoede van Juventus heel kwetsbaar is.”

Van Basten speelde zelf jarenlang met pijn in de enkel en hij krijgt de vraag of dat de te vergelijken is met de schouderblessure waarmee De Ligt nu speelt. “Je past je wel aan. Van mijn enkel had ik al zolang last, daar raakte ik aan gewend. Ik weet niet hoe het zit met je schouder, maar ik kon bepaalde dingen niet. Niet vrij schieten, bijvoorbeeld. In het heetst van de strijd is het soms wel even lastig daarmee te spelen. Ik denk dat hij daar last van heeft, maar hij moet zichzelf daarin goed begeleiden. Dan moet hij zeggen: ‘Ik speel en ik neem alle risico’s’. Of je moet niet spelen. Dat moet hij zelf inschatten. Als je nog lang wil doorvoetballen, moet je weten dat het geen schade voor de lange termijn oplevert.”

Het is misschien zijn eerste landstitel met Juventus, maar Matthijs de Ligt kan de tekst meteen meebrullen! ??????

Geplaatst door voetbalzone op Zondag 26 juli 2020

Commentator Emile Schelvis stelt dat De Ligt in Italië een ‘goede leerschool’ heeft, maar daar is Van Basten het niet mee eens. “Ik denk het niet, ik ben het er niet mee eens. Ik vind hem niet zoveel beter dan hij vorig seizoen bij Ajax was. Hij heeft een interessant jaar voor zichzelf gehad. De Ligt had pech dat hij niet Chiellini, wie wel een echte teamspeler is, naast zich heeft gehad, want dat is een betere opleider. Bonucci doet zijn eigen ding, organiseert niet en geeft ook niet aan wat De Ligt zou moeten doen. Dat had Chiellini in mijn optiek wel gedaan, hij doet dingen voor anderen en is wat socialer”, stelt de oud-aanvaller. Giorgio Chiellini kampte dit seizoen met een zware knieblessure en kwam daardoor weinig aan spelen toe. De Ligt vormde over het algemeen het centrale duo met Leonardo Bonucci, doordat ook Merih Demiral lang aan de kant stond met een kruisbandblessure.

“Ik denk dat hij meer had geleerd bij Real Madrid, Barcelona of Manchester City. Bovendien had hij in Spanje in een interessantere competitie gespeeld, want de Serie A is van een minder niveau dan de landen die ik net noemde. Spanje, Engeland en Duitsland zijn momenteel beter dan de Italiaanse competitie”, gaat Van Basten verder. Hij merkt op dat Juventus voor de negende keer op rij kampioen is geworden en dat Internazionale en AC Milan ‘al jaren niet meer meedoen’. De voorsprong van la Vecchia Signora op naaste achtervolger Inter bedraagt zeven punten.

“In hoeverre word je daardoor gewogen? De Ligt speelt nu tegen spelers van wie ik denk dat ze niet eens een opvallende rol speelden in de Nederlandse competitie. Bij Sampdoria lopen twee jongens die in de Eredivisie niet eens naam hebben gemaakt, die vielen niet eens op in Nederland”, wijst Van Basten op Morten Thorsby en Julian Chabot. Eerstgenoemde speelde voor sc Heerenveen, terwijl Chabot het shirt droeg van Sparta Rotterdam en FC Groningen. Thorsby werd in het duel tussen Juventus en Sampdoria een kwartier voor tijd van het veld gestuurd met een rode kaart.


Poll

Ben jij het met Marco van Basten eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door vzdh)

Dat argument over de Sampdoria spelers, wat een lariekoek. Bij Atalanta lopen ook 2 jongens die in de Eredivisie niet opvielen. De Roon en Goosens. Toch wel degelijk uitstekende spelers.

27 juli 2020 om 08:03

De roon en Hateboer bedoel je hoop ik?

27 juli 2020 om 08:06

De Roon, Hateboer en Gosens bedoelt ie.

27 juli 2020 om 11:21

Gosens is wel Duits, maar speelde voor Heracles. Ze speelden hier zeker niet slecht, maar vielen inderdaad niet echt op.

27 juli 2020 om 08:27

De roon en gosens waren toch prima spelers? Wel een stuk beter dan wat thorsby ooit heeft laten zien

27 juli 2020 om 08:28

Dat de Roon en Hateboer uitstekende spelers bleken zegt toch niets over Thorsby en Chabot? We zien meer voorbeelden van voetballers die in NL geen opvallende rol speelden maar in Italië opeens uitblinken, het niveau in Italië is beslist minder. En als iemand dat kan beoordelen dan is dat wel van Basten. Niks lariekoek, Juventus is echt wel een grootmacht maar de Serie-A is naar een B-niveau gezakt.

27 juli 2020 om 08:59

En hoe deed De Roon het bij Middlesbrough?

27 juli 2020 om 09:01

De Roon is gewoon nog steeds heel matig. Evenals Hateboer. Atalanta heeft een leuk team bij elkaar gescout maar het zegt ook wel wat over de serie A dat zij zo hoog staan. Hele matige competitie

27 juli 2020 om 09:11

Zegt het ook iets dat ze in de kwartfinale CL staan?

27 juli 2020 om 09:18

Zeker. Zoals gezegd heeft Atalanta een leuk team. Knap hoe ze met relatief onbekende en elders afgedankte spelers een goed spelend elftal hebben weten te formeren. Maar dat doet niks af aan het feit dat de Roon gewoon een ordinaire afbreker is. In de Italiaanse competitie waarderen ze zulke spelers wel omdat het tempo zo tergend laag ligt maar elders kom je daar niet mee weg. Kijk naar een Amrabat die zogenaamd ineens de show zou stelen bij Verona. Dat is gewoon niks. En die gaat dan nog naar Fiorentina ook. Dat zegt wel wat over die competitie.

27 juli 2020 om 09:24

De Serie een heel matige competitie? Overdrijven is ook een kunst... Akkoord, er zijn sterkere competities maar Serie A is wel nog altijd een niveautje of 6-7 hoger dan de Eredivisie hoor.

27 juli 2020 om 09:27

Wie heeft het over de eredivisie? Het zegt genoeg dat Juventus in een voor hun doen zeer matig jaar eigenlijk gewoon alsnog fluitend kampioen wordt. Ik hoop en verwacht dat Inter volgend seizoen de zaakjes goed voor elkaar heeft en een leuke uitdager kan zijn. 9 scudetto’s achter elkaar...

27 juli 2020 om 09:28

Wat denegrerend over De Roon als ordinaire afbreker. Hij is juist erg goed als afbreker en kan daarmee bij de europese subtop horen. Je moet hem alleen wel gebruiken als afbreker en er niet opeens meer van verwachten. Prutswerk van de trainer dus als je dat wel doet. Kante presteert bijvoorbeeld ook niet meer nu hij niet meer centraal voor de verdediging staat maar op een iets aanvallendere rol waar ook voetballend vermogen van je verwacht wordt, terwijl hij hiervoor aanbeden werd door de halve wereld.

27 juli 2020 om 09:35

Kante is wel iets meer dan een afbreker. Uitstekende voetballer. Die vergelijking gaat totaal niet op. De Roon komt gewoon voetballend in de problemen als het tempo omhoog gaat. In de serie A zet de tegenstander bijna geen druk op de laatste linie of de 6. Daarom is die competitie perfect voor hem

27 juli 2020 om 09:41

De Champions League is idd van een vergelijkbaar niveau. Wat een zever.

27 juli 2020 om 09:56

De Roon werd ook een paar keer speler van de maand bij Middelaborough. Ook een matige competitie zeker, die PL.

27 juli 2020 om 10:30

Dat zegt niet heel veel aangezien ze daar tot nu toe ook alleen maar tegen subtopclubs gevoetbald hebben. Makkelijke poule gehad

27 juli 2020 om 10:38

Ja ze speelden Valencia van de mat over 2 wedstrijden.. een ploeg waar Ajax door werd uitgeschakeld.. voor de rest zaten ze gewoon bij Man City, Hoffenheim en Shakhtar. Dat is misschien niet de sterkste poule maar wel gewoon gemiddeld.. is gewoon een knappe prestatie om de kwartfinale te halen!

27 juli 2020 om 10:43

Ja maar Ajax zat toen ook wel in een enorme dip en over 2 wedstrijden gezien is Valencia minder dan Ajax. Ajax heeft het tegen Chelsea laten liggen maar dat staat er buiten. Atalanta was wel in topvorm toen. Maar ze waren redelijk gelijkwaardig tegen Hoffenheim en Shakhtar. Iets beter gebleken. Dan klopt dat toch dat dat hun niveau is?

27 juli 2020 om 10:54

Niet perse, als je in de kwartfinale staat dan verdien je het gewoon. Daarnaast staan ze gewoon 3de in de Serie A en nog een goede kans om 2de te worden. Spelen goed aanvallend voetbal.. Atalanta was juist in de poule fase alles behalve in top vorm, lieten in de competitie toen ook enorm veel liggen. Juist na de poule fase begonnen ze echt in vorm te raken. Ajax raakte ook pas echt uit vorm na de wedstrijd tegen Valencia trouwens maar dat ter zijde.. Atalanta speelde trouwens ook gelijk tegen City.. dan zeg je toch ook niet dat ze daar gelijkwaardig aan waren? Als een club als Ajax of PSV ergens de kwartfinale haalt dan vinden we het allemaal een topprestatie maar als Atalanta het doet, hebben ze geluk omdat ze tegen zwakke tegenstanders spelen? Zo kan je alles bagataliseren..

27 juli 2020 om 11:26

Precies, ik denk dat de Spaanse competitie, zeker op dit moment, zwakker is dan de Italiaanse.

27 juli 2020 om 13:28

Spanje haalt al meer dan 10 jaar opeen meer punten in Europa en staat souverein op 1 in de UEFA competitie ranking. Italie moet meer naar neer beneden kijken dan omhoog.

27 juli 2020 om 10:04

Juventus heeft het wel erg lastig tegen Atalanta, dus het klopt wel wat van Basten zegt. Atalanta is een uitzondering in mijn ogen, ze spelen echt on Italiaans, zeer hoog druk zetten in plaats van achteruit verdedigen. Als iedere ploegen het zouden voetballen als Atalanta zouden Juventus het moeilijk hebben in de competitie.

27 juli 2020 om 10:31

Van Basten hoefde de jongens van Sampdoria niet aan te halen om ons duidelijk te maken dat De Ligt het niet zo goed heeft gedaan dit seizoen. Dat hebben we allemaal kunnen zien. Wat me wel zorgen baart is dat De Ligt sinds de wedstrijd tegen Excelsior toen de kleine Haisselbank hem werkelijk alle hoeken van het veld liet zien er in verdedigend opzicht tegen snelle technische spelers niet echt op vooruit lijkt te zijn gegaan. Komop Matthijs het kan en moet beter.

27 juli 2020 om 11:16

Wat een frustratie en afgunst spreekt hieruit.

27 juli 2020 om 11:28

@maarten2000 Deze opmerking begrijp ik niet helemaal. Bedoel je Van Basten? Die lijkt me niet afgunstig en al helemaal niet gefrustreerd. Hij maakt een zakelijke opmerking over de ontwikkeling van De Ligt waar ik het deels mee eens ben. De parallel met de jongens van Sampdoria leek me daarvoor onnodig. Ik hoop dat de schouder van De Ligt snel herstelt want dat zal hem zeker parten spelen en zijn spel.

27 juli 2020 om 10:57

Marco van Basten, fantastische voetballer, maar hij blijft mij ook bij als de trainer die 1 wedstrijd voor het einde van het seizoen opstapte!

Valt wat voor te zeggen natuurlijk. De Ligt is terechtgekomen in een niet best draaiend Juve en daar is gedurende het seizoen niet heel veel verandering in gekomen. Heeft een hele stroeve start gehad, maar heeft het verder niet slecht gedaan. Maar of hij nou echt beter is geworden is mij ook nog niet echt opgevallen als ik heel eerlijk moet zijn. Desondanks denk ik niet dat Matthijs een verkeerde keuze heeft gemaakt door naar Juve te gaan. Het enige wat ik hoop is dat zijn schouder weer herstelt. Blijft een nare blessure.

27 juli 2020 om 10:50

Als je alleen al met dybala en ronaldo traint, wordt je beter dan wedstrijden spelen in de eredivisie

28 juli 2020 om 01:29

Wat een kul argument. Bij Ajax had hij afgelopen seizoen samengetrained met Ziyech en Tadic. And hij naar Man City was gegaam met Aguero en KDB, Barca met Suarez en Messi, Real met Benzema em Bale etc, etc.

Ik ben het wel eens met van Basten in dit geval betreft de Spaanse, Engelse en Duitse competitie. Die zijn toch echt een stuk sterker. Niveau van de Ligt vind ik zo lastig te zeggen, nieuwe club, nieuwe taal en cultuur, nieuwe spelers en filosofie, en een Juve in mindere vorm ten opzichte van Ajax wat ver boven zichzelf uit steeg vorig seizoen. Vooral benieuwd hoe hij het komend jaar gaat doen in een hopelijk volledige competitie.

28 juli 2020 om 10:20

Misschien is het dan juist beter dat hij niet naar een zwaardere competitie is gegaan want hij heeft dit jaar aardig wat cruciale fouten gemaakt in de Serie A wat dan nu als een minder moeilijke competitie wordt genoemd

Goed argument weer van van Basten. Dus omdat een speler in Nederland niet helemaal uit de verf komt of de sterren van de hemel speelt, kan hij er meteen niet zo veel van. Heeft van Basten wel eens van het woord 'ontwikkeling' gehoord? Zoals hierboven al wordt aangegeven, Gosens en Hateboer deden het prima in de ED maar waren ook geen uitzonderlijke spelers. Gosens wordt nu zelfs in verband gebracht met Chelsea, zo kan het nou eenmaal lopen als je je ontwikkelt.

27 juli 2020 om 09:25

Als ik me goed herinner deed Amrabat het ook niet zo denderend in de Eredivisie maar ik de Serie A doet hij het dan wel weer heel goed. Zoals je zegt: spelers ontwikkelen zich, aarden beter in een bepaalde manier van spelen,...

27 juli 2020 om 10:05

Precies, heeft niet altijd alleen met het niveau te maken. Dat een Thorsby kon voetballen was in de Eredivisie ook wel zichtbaar, maar misschien past de speelstijl van Sampdoria beter bij hem waardoor hij daar iets beter uit de verf komt.

De Ligt heeft toch ook gewoon meermaals aangegeven naar Juve te zijn gegaan om een ander aspect van verdedigen te leren? Bij Barca en Man City had hij meer gespeeld zoals hij dat gewend was, en nu wilde hij gewoon een nog completere verdediger worden. Daarnaast is het absoluut geen straf om elke dag tegenover Ronaldo en Dybala te staan en les krijgen van Bonucci en Chiellini.

27 juli 2020 om 11:30

Je hebt helemaal gelijk. In Italie leer je als verdediger en het staat gewoon bekend als een competitie waar defensie heel erg belangrijk is. De Ligt is de moeilijkste uitdaging aangegaan en zal er alleen maar sterker door worden. Ik denk dat hij later alsnog naar Engeland gaat of naar een Spaanse topclub, al denk ik dat hij in Spanje niet echt op vooruitgaat. Ik denk dat de Italiaanse competitie op dit moment gewoon sterker is dan de Spaanse (zeker met het huidige Barcelona).

Geen enkele voetbalcompetitie is gebaat bij de absolute hegemonie van een team. Kijk naar Frankrijk. Wanneer was de laatste keer, dat een andere club dan PSG kampioen werd? De Bundesliga wordt ook steeds minder interessant, nu het aan het begin van het seizoen alleen nog maar de vraag is, met hoeveel punten verschil Bayern kampioen wordt.

27 juli 2020 om 10:00

2017 Monaco als ik me niet vergis

Natuurlijk heeft De Ligt veel bijgeleerd. Hij heeft moeten knokken voor een basisplaats, heeft met kritiek te maken gehad, met de hecktiek van de serie A en dagelijks getraind met oa Bonnuci, Chiollieni, Dyballa en Ronaldo. Het was misschien niet het beste jaar van Juventus, Maar qua verdedigen zijn het echt meesters hoor.

27 juli 2020 om 11:01

Dat laatste wordt altijd gezegd maar vind ze in de CL de laatste jaren defensief ook best kwetsbaar hoor. En de onderkant Serie A is hooguit subtop niveau hier.

Hij had denk ik beter naar Barcelona kunnen gaan. Piqué wordt een jaartje ouder en Umtiti heeft veel last van blessures. Gevoelsmatig had hij daar denk ik beter gepast.

27 juli 2020 om 11:28

Hij doet nu meer aan verdedigen en leert hoe dat op zijn Italiaans moet. Bij Barcelona had hij meer betrokken kunnen worden bij het opzetten van aanvallen. In beide gevallen zou hij iets geleerd hebben. Ik ben wel een beetje bang dat zijn voetballende kwaliteiten niet vooruitgaan nu.

27 juli 2020 om 12:11

Inderdaad. Zo kijk ik er ook tegen aan. Spelen bij Barca met veel ruimte in de rug kan net zo goed erg leerzaam zijn.

Bij Juventus is het als verdediger toch meer een zaak van tegenhouden en zorgen dat je goed staat opgesteld. Het spel van De Ligt is een stuk eenvoudiger geworden in Italie maar ik geloof niet hij daardoor nou echt beter is geworden.tegen Sampdoria heb ik 'm één mooie tackle zien maken, verder weinig gezien. En dan liet hij zich nog regelmatig aftroeven ook. Voor het zelfde geld had Sampdoria drie keer gescoord. Opbouwend is het ook niet zo bijzonder. Of breed naar de backs of inspelen van de middenvelder voor hem.ben het daarom wel met Van Basten eens.

Deels eens en merendeels oneens met Van Basten.

Chiellini is idd meer een teamspeler waar hij meer van zou kunnen leren, maar die is geblesseerd geraakt en dat wist je niet vooraf.

Bij Barca of City had hij niet zo’n leermeester gehad. Bij Real wel, maar daar had hij Varane niet uit de basis gespeeld.

Verder is de Italiaanse competitie weer sterker aan het worden, maar is de tegenstand in de BPL een stuk hoger en in La Liga nog maar een klein beetje hoger naar mijn mening. In La Liga spelen ook spelers die niet opvielen in de eredivisie, dus dat zegt niets. Volgens mij is t best spannend geweest in de Serie A ditnjaar en heeft Juve t niet kado gekregen.

Ik denk dat De Ligt wel een goede keuze heeft gemaakt met Juve en dat hij over 2-3 jaar altijd alsnog de keuze kan maken om te vertrekken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1067 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.AS Roma167
8.Lazio142
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
D. KulusevskiMiddenvelder90
M. LocatelliMiddenvelder92
F. BernardeschiAanvaller80
F. ChiesaAanvaller81
W. SzczęsnyKeeper80
L. BonucciVerdediger81
MorataAanvaller82
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

162 fans
Verdediger, 22 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Juventus 6 1 0 0
2020/2021 Juventus 27 1 4 0
2019/2020 Juventus 29 4 5 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
Laatste voetbalnieuws

Wissel van Inzaghi pakt zeer slecht uit: Denzel Dumfries wordt schlemiel

Internazionale en Juventus hebben elkaar zondagavond in evenwicht gehouden in de Serie A. Lang zag het ernaar uit dat i Nerazzurri een 1-0 voorsprong over de streep zou trekken, maar in...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 oktober
Hoewel Mohamed Salah interesse geniet van Real Madrid, heeft hij oren naar een langer verblijf bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren