Megadeal van een half miljard euro lijkt aanstaande in de Serie A

Woensdag, 22 juli 2020 om 14:10Tim Siekman • Laatste update: 14:14

AS Roma staat voor een aardverschuiving. Zakenman Dan Friedkin heeft volgens onder meer Calcio e Finanza en Corriere dello Sport een bod van minimaal 490 miljoen euro uitgebracht op i Giallorossi. James Pallotta, de huidige eigenaar van de Romeinse club, heeft naar verluidt tot 31 juli de tijd om officieel te reageren op het bod van The Friedkin Group. Waar Pallotta eerder een vergelijkbaar bod van zijn landgenoot gedecideerd van tafel veegde, zijn de kaarten nu iets anders geschud. Door de impact van de coronacrisis, het mogelijke gemis van Champions League-voetbal én het gemor van aandeelhouders lijkt een overname onvermijdelijk. Toch is Pallotta, volgens de laatste geruchten in Italië, absoluut niet enthousiast over de laatste aanbieding.

Door Tim Siekman

Pallotta is sinds 2011 grootaandeelhouder van AS Roma, dat kampte met een schuld van honderden miljoenen. De Amerikaan investeerde daarom samen met enkele landgenoten honderden miljoenen om de club te redden én om de weg omhoog te vinden. De gehoopte prijzenregen is echter uitgebleven. Hoewel AS Roma in de top van de Serie A bleef meedraaien en er steevast miljoenen van de Champions League konden worden bijgeschreven, dateren de laatste prijzen uit 2008: de Coppa Italia en de Supercoppa. Tot overmaat van ramp is het beloofde nieuwe stadion van driehonderd miljoen euro nog steeds niet gerealiseerd, mede door een onderzoek naar de bouwondernemer vanwege corruptie.

Het artikel gaat verder onder de video
'Matthijs de Ligt heeft de kritiek uitstekend gepareerd sinds zijn komst bij Juventus'
Meer videos

AS Roma stagneert, waardoor Pallotta en consorten openstaan voor een verkoop. In december bevestigde de club van Rick Karsdorp en Justin Kluivert gesprekken met Friedkin, die een geschat vermogen van vier miljard euro heeft. De zakenman is CEO van Gulf State Toyota, dat in een aantal Amerikaanse staten rond de Golf van Mexico het alleenrecht heeft op de verkoop van Toyota's. Bovendien was hij als filmproducent annex vliegtuigpiloot betrokken bij de films Dunkirk (2017) en The Mule (2018). De entrepreneur leek begin dit jaar dicht bij zijn nieuwste avontuur, namelijk de overname van AS Roma. Een totaalbedrag van naar verluidt 750 of 780 miljoen euro lag op tafel, maar een definitief akkoord bleef lange tijd uit. En toen sloeg de coronacrisis toe.

James Pallotta, de huidige grootaandeelhouder van AS Roma.

'We hebben ruim 400 miljoen euro geïnvesteerd'
Gezien de impact van de coronacrisis zag Friedkin zich genoodzaakt het bod op AS Roma te verlagen naar 575 miljoen euro. Op 28 mei liet Pallotta aan Friedkin weten de club niet voor dit bedrag van de hand te willen doen. "Corona heeft een enorme impact op het voetbal gehad, zeker op Roma", begon de grootaandeelhouder medio juni op de clubsite over de penibele situatie bij AS Roma. "Het had zelfs invloed op de winterse transferwindow, aangezien sommige deals daardoor niet doorgingen. Over de hele wereld ondervinden bijna alle sectoren de gevolgen. Onze spelers en de stafleden hebben hun steentje bijgedragen, onder meer door akkoord te gaan met een salarisverlaging. Maar ik kan niet ontkennen dat we harde klappen hebben moeten incasseren."

Pallotta gaf aan dat hij en zijn zakenpartners zeker luisteren naar andere geïnteresseerde partijen, maar hij wil de club niet voor een schijntje verkopen. "Ik heb volgens mij twee verantwoordelijkheden: het beste bewerkstelligen voor AS Roma en het beste bewerkstelligen voor de investeringsgroep en de aandeelhouders. We hebben ruim vierhonderd miljoen euro geïnvesteerd in dit project, een fors bedrag. We hebben altijd het beste gewild voor AS Roma. Ik heb geen cent uit de club gehaald, nooit. We hebben alleen maar geld geïnvesteerd, zelfs in de afgelopen weken", aldus Pallotta, die gevraagd werd naar The Friedkin Group. "Zij hebben ons afgelopen herfst benaderd. Richting het einde van het jaar naderden we een akkoord. Daarna gingen we meer over details praten. En het venijn zit juist in de details. Omdat hun advocaten en bankiers veranderingen wilden doorvoeren, werd het bod steeds minder aangenaam voor AS Roma en voor onze investeringsgroep. Het laatste 'semi-concrete' bod die we ontvingen (van 575 miljoen euro, red.) naderde niet eens de kwalificatie 'acceptabel'."

Volgens diverse media waren enkele vooraanstaande figuren binnen The Friedkin Group 'beduusd' en zelfs 'geïrriteerd' door het interview, met name Friedkin zelf. Pallotta en consorten zouden bij de onderhandelingen te weinig rekening houden met de impact van de uitbraak van het coronavirus op de wereldeconomie en daarom het bod te rigoureus hebben geweigerd. Pallotta zorgde ook bij AS Roma voor wrevel. Verschillende aandeelhouders en andere prominenten binnen de club zijn 'ontzet' dat Pallotta het bod van The Friedkin Group weigerde. "Het was een riskante zet om 575 miljoen euro te weigeren", zo werd een adviseur van AS Roma geciteerd door The Financial Times. "Men is blijkbaar niet blij dat ik het bod heb geweigerd", reageerde Pallotta koeltjes. "Ik weet niet zeker of deze mensen begrijpen hoe je een deal sluit. Als ik een huis koop, verwacht ik niet van de verkoper dat hij de prijs van het huis verlaagt, zodat ik mijn gewenste renovaties kan doorvoeren. Zo werkt het niet."

'We hebben het beste met AS Roma voor'
Pallotta benadrukte dat het The Friedkin Group vrijstaat om nog een poging te wagen. "We gaan luisteren als ze het geld hebben en ze een bod neerleggen die we allemaal acceptabel vinden. Of ze een goede eigenaar van AS Roma kunnen zijn? Misschien. We weten het gewoon niet. Ik wist het ook niet toen ik mijn intrede deed, ik moest veel leren. Dat zal voor hen niet anders zijn. Het is daarom onmogelijk om te weten of zij de redders van AS Roma zijn zoals sommigen denken." The Friedkin Group keerde dus terug, wederom met een totaalbedrag van 575 miljoen euro. De constructies zijn dit keer echter veel minder omslachtig; er kan meteen geld worden overgemaakt. 85 miljoen euro is gereserveerd om onder meer de verliezen te dekken. Ook gaat een deel van het bedrag worden aangewend om nieuwe aankopen te doen en om de huidige spelers, zoals de gewilde middenvelder Nicolò Zaniolo, te behouden.

Pallotta weet dat hij snel een knoop moet doorhakken. De financiële problemen stapelen zich op, aandeelhouders en fans eisen duidelijkheid, terwijl zonder overname de kans erg groot is dat spelers moeten worden verkocht om het hoofd boven water te houden. Pallotta heeft naar verluidt wel meerdere ijzers in het vuur. Naast The Friedkin Group zijn ook onder meer een conglomeraat uit Zuid-Amerika en Joseph DaGrosa, voormalig eigenaar van Girondins de Bordeaux, geïnteresseerd in AS Roma. Pallotta zei met klem dat hij er alles aan doet om AS Roma in de best mogelijke handen achter te laten. "Tot die tijd blijven we AS Roma op alle mogelijke manieren steunen", zo klonk het.

"We blijven geld investeren om ervoor te zorgen dat de club een rol van betekenis kan spelen in de grootste competities op het allerhoogste niveau. Ik heb samen met enkele andere mensen veel meer geld erin gepompt dan we aanvankelijk voor ogen hadden. We hadden namelijk altijd het beste met AS Roma voor. Geloof me, we zitten hier echt niet van: we willen nu zoveel gaan geld verdienen! Echt niet. Nu wil ik er vooral voor zorgen dat de volgende stap het allerbeste voor de club is. Of dat nou met een verkoop, een nieuwe investeerder of met de huidige investeerders is. Ik heb een tijd terug al geleerd dat het bij sommige mensen echt niet uitmaakt wat ik zeg of doe of hoeveel geld ik in AS Roma stop. Deze mensen zullen altijd zeggen dat het nooit genoeg is. Zo is het leven, dat heb ik inmiddels geaccepteerd."


Poll

Verwacht jij dat AS Roma binnen een halfjaar een nieuwe eigenaar heeft?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door siepie)

Het begint steeds meer voor te komen, grote overnames bij clubs. Ik ben benieuwd wat het met AS Roma gaat doen als het doorgaat. Roma is toch altijd een grote club in Italië geweest en hoop dat ze hun weg richting de top weer kunnen vinden.

21 juli 2020 om 10:52

wat je ziet is dat je als club geld moet hebben om te groeien. Kijk naar City, Chelsea, Liverpool clubs die allemaal het succes hebben omdat ze ook heel veel spelers kopen en verkopen. Het stempeltje van de club is gewoon geld waard. Neem bijvoorbeeld Sepp van de Berg liverpool, ze betalen 2 mio maar ze weten bijna zeker dat hij over twee jaar 4x zo veel gaat opleveren. Net als Sandler bij City, dat zijn geen spelers die gehaald worden om in het eerste te spelen dat is puur handelswaar. Ajax probeert dit nu ook in NLD te doen en lukt aardig. Af en toe een ketser maar over algemeen is dit een goed wintstniveau en met dat geld kun je dan de echte investeringen doen. Je moet zorgen voor een onderstroom aan transferopbrengsten en dat lukt aardig bij die clubs. Dat gaat ook bij AS Roma gebeuren net als ook Juve en Inter dat al aan het doen zijn. Terwijl bijvoorbeeld AC inzet op versterken selectie met te dure (oude ) spelers, dat is leuk voor korte termijn maar d elange termijn ontbreekt.

Hoop dat Roma toch echt een absolute topclub kan worden in Italië. Natuurlijk hebben ze met jongens als De Rossi en Totti fantastische clubiconen en als classicus moet je toch al bijna sympathie voor hen hebben door het logo alleen.

21 juli 2020 om 02:16

Hoop voor Roma dat ze zsm een moderner (kleiner) stadion krijgen, die sintelbaan en half lege tribunes zijn echt geen gezicht terwijl het zn mooie club is!

21 juli 2020 om 08:26

Dat is wel de planning, nieuwe stadion ergens in de komende jaren met 52.500 bezoekers. Sowieso goed dat ze dan hun eigen stadion hebben en niet meer hoeven te delen met Lazio en daarnaast dus de minder lege plekken en geen sintelbaan.

21 juli 2020 om 09:15

Het Olympico heeft wel iets, maar is eigenlijk net als San Siro gewoon te groot voor de club. Is er eigenlijk al bekend waar dat stadion zou komen te staan, want Rome lijkt me nu niet de makkelijkste plek om een nieuw stadion te bouwen.

21 juli 2020 om 09:44

@lierse1997. Het komt in Tor di Valle, aan de Tiber en richting Fiumicino airport. Daar lag de paardenracebaan en die is een paar jaar terug gesloten, dus het kwam toevallig goed uit. Daardoor hebben ze zowaar grond gevonden dat niet eens heel ver van het centrum af ligt.

21 juli 2020 om 10:12

Ik moet zeggen dat ik al heel veel in Rome geweest ben, maar dat ik er nog niet van gehoord had 😅. Inderdaad nog wel opvallend dat het relatief dicht bij het centrum is (ongeveer even ver als het Olympico op het eerste zicht). Is er bekend wat Lazio zou doen?

21 juli 2020 om 10:21

Volgens mij blijven ze in stadio olimpico, maar dat weet ik niet zeker. Maar volgens mij is het voor hun fans ook een stuk minder pijnlijk om in het stadion van Mussolini te spelen (zijn naam staat nog steeds bij de ingang overigens)

21 juli 2020 om 11:29

Mussolini heeft ervoor gezorgd dat as Roma bestaat. Lazio wilde niet meedoen in de fusie van Romeinse clubs.Lazio heeft het plan om in het noorden een stadion te bouwen. Ook deze plannen zijn voor alsnog alleen op papier.

21 juli 2020 om 11:41

Neemt verder niet weg dat Lazio de club van mussolini is. Zou verder wel mooi zijn als ze een eigen stadion krijgen! In een wat kleiner stadion dan het stadio olimpico, zou lazio wel de potentie hebben om een hel te creã«ren voor bezoekende clubs.

21 juli 2020 om 08:04

Dat hoop ik al jaren. Toch heeft a.s Roma iets waardoor ik zo fan ben. Want voor de prijzenkast moet je geen fan worden van a.s Roma . Hoop dat verkoop doorgaat en deze Amerikaanse zakenman wel goeden bedoelingen heeft met de club.

Daje Roma .

21 juli 2020 om 11:03

PS: Voor de classicus.. het stadionontwerp is geïnspireerd op het colosseo en zal de spelers, net als de gladiatoren vroeger, met een hydraulische platform naar het veld tillen.

21 juli 2020 om 11:08

Ah dat zijn de leuke feitjes 😉. Het zal wel gedeeltelijke beroepsmisvorming zijn maar als ik deel was van het social media team zou ik die link met het verleden heel de tijd leggen. Er zijn dan ook enorm veel mogelijkheden.

21 juli 2020 om 11:19

Precies! En daarmee kan je jezelf ook onderscheiden als club net onder de absolute top zijnde. Ajax doet dat slim door zich te positioneren als de club voor de spelers van de toekomst en met het verleden van de stad heeft Roma (marketing) goud in handen. Op zich is het al mooi hoe de kleuren en het logo ernaar verwijzen. Maar voor een kledingsponsor als Nike (dat ook een megastore in tor di valle zou zetten), zouden het 2e maar vooral het 3e shirt mooie kansen moeten bieden om wat met die historie te doen. En voldoende links kunnen er gelegd worden naar mythes uit het verleden en het voetbal uit het heden

21 juli 2020 om 17:47

Erg veel potentie voor Roma idd, die al een link met de mythe van Romus and Romulus hebben in hun logo zo kunnen er nog veel links gemaakt worden in hun shirts, stadion etc. Zullen overigens niet de enige zijn dan, Atalanta Bergamo is vernoemd naar en heeft als logo het gezicht van, je raadt het bijna niet, Atalanta :D Een van de leukste Griekse mythes.

22 juli 2020 om 09:20

Die mythe is zelden zo passend geweest als in het geval van bergamo. Net als Atalanta van de mythe, werd de club niet gelijk serieus genomen als grote speler, maar door vele groten te verslaan worden ze nu voor vol aangezien in de Italiaanse top.

22 juli 2020 om 19:59

In Nederland kunnen jullie er trouwens ook wel wat van. Ajax, Heracles, Sparta, Fortuna, Achilles ‘29 en blijkbaar is er ook een Xerxes Rotterdam.

Hoe gaat het nu eigenlijk met dat geplande nieuwe stadion? Die zouden ze toch komend jaar hebben. Ik heb de plannen gezien met de voorlopige naam: "stadio Della Roma" met een capaciteit van 52.500. En de beelden zien er echt top uit. Alleen is nu nu als volledig door? Ik dacht dat ze wel begonnen waren, maar regelmatig problemen hadden met investeerders en neem aan dat dankzij corona crisis het ook wel eer gestopt is?zou mooi zijn als Roma weer echt op de landtitel kan spelen!

21 juli 2020 om 09:32

Ze hebben 2 weken terug iig weer een stap in de goede richting gemaakt en er wordt nu verwacht dat het hele voorbereidende proces in de lente van 2021 eindelijk voorbij is. Het is te hopen dat het er eindelijk komt, want los van de duidelijke verbetering voor asr is het ook een groots project om die hele buurt een boost te geven.

21 juli 2020 om 09:40

Dat had ik ook begrepen met een heel Roma City en er zal flink geïnvesteerd worden in het bijzijnde vliegveld.

21 juli 2020 om 09:42

Waar zou het komen te staan?

21 juli 2020 om 09:52

In Tor di valle.. Het zou ook gelijk een zakenregio moeten worden. Zoek maar op: tor di valle daniel libeskind, dan zie je wat er nog meer zou moeten komen. Aangezien het zo'n 20 minuten van het vliegveld af ligt, is het wel een interessante regio daarvoor. Hopelijk pakken ze daarna het ov ook aan, zodat het goed verbonden is met het oude centrum. Dan kan je wellicht ook nog wat toeristenlast weghalen daar.

Ufff ik hoop dit zo. Dat stadion is hard nodig en ik hoop dat ze daarna de eerste jaren vooral richten op het binnenhalen van talent en het verder verbeteren van de jeugdopleiding. Alleen zo kan je op den duur het gat dichten met de kapitaalkrachtigere Juve, Inter en Milan. Zaniolo was een beetje een gelukstreffer met die ruil, maar als het aan mij ligt richten ze zich vooral op jong Italiaans talent. Na het vertrek van Totti, De Rossi en in mindere mate Florenzi, missen ze toch ook een beetje identiteit. Als je een sfeervoller stadion en een stel fris voetballende italianen hebt, stroomt het weer vol en kan je verder bouwen. Tonali zal inmiddels onhaalbaar zijn, maar wat zou ik hem graag met Zaniolo en Diawara aan het werk zien.

Een upgrade voor Roma is hard nodig ! Zowel qua stadion als qua selectie. Afwachten of de deal doorgaat en de plannen gerealiseerd gaan worden. Alles voor een herkenbaar Roma aan de top !

De stad Rome verdient op zich al een absolute topclub. Plus als dit allemaal versoepelt krijgt Juventus er een concurrent bij en dat kan ik alleen maar toejuichen. Misschien ook wel een goed idee om met dat geld wat te doen aan die Sovjet bunker van een stadion.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AS Roma

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
F. BertiKeeper
P. BoerKeeper
D. BouahVerdediger
R. CalafioriVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AS Roma.

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Tottenham Hotspur heeft vrijdag zijn bod op Cristian Romero verbeterd naar rond de vijftig miljoen euro gegarandeerd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren