Jordi Cruijff vertrekt als bondscoach Ecuador na chaos bij voetbalbond

Donderdag, 23 juli 2020 om 16:22Robin Bruggeman • Laatste update: 17:58

Jordi Cruijff is opgestapt als bondscoach van Ecuador. In een statement laat de 46-jarige Nederlander weten dat de coronacrisis ten grondslag ligt aan zijn vertrek. De breuk tussen beide partijen is geen verrassing, want eerder deze maand maakten verschillende Ecuadoraanse media al melding van een aanstaand vertrek van Cruijff.

Francisco Egas, voorzitter van de bond, zou Cruijff hebben gevraag om zelf op te stappen. De chaos binnen de voetbalbond van Ecuador komt voort uit langlopende financiële problemen, die nog eens worden verergerd door de coronacrisis, en intern gesteggel. Ook werd er vanaf het begin getwijfeld aan de toewijding van Cruijff, die te veel in het buitenland zou zitten en andere prioriteiten zou hebben. Onlangs hield technisch directeur Antonio Cordón de eer al aan zichzelf, waarmee Cruijff een belangrijke bondgenoot verloor.

De bondscoach werd een paar dagen na het vertrek van Cordón terugverwacht in Ecuador om weer aan de slag te gaan. Cruijff liet volgens de berichtgeving echter laten weten dat hij nog een paar dagen extra in Spanje zou blijven om de boel te overdenken, omdat hij zich niet voldoende 'gerespecteerd en beschermd' zou voelen. Dit zou weer tot zoveel irritatie bij de voorzitter hebben geleid dat hij nu aanstuurt op een einde van de samenwerking.Middels een statement laat Cruijff weten dat hij begrip heeft voor de financiële problemen en daarom niet al zijn salaris opeist.

Vanuit Spanje gingen onlangs al geruchten de ronde dat Cruijff wellicht dichter bij huis aan de slag gaat. Mundo Deportivo meldde reeds dat Xavi Hernández een rol voor Cruijff in gedachten heeft als hij daadwerkelijk aan de slag gaat als trainer van Barcelona. De clubicoon zou de Catalaanse grootmacht achter de schermen flink willen hervormen, met een rol als technisch directeur voor Cruijff.Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door inkemontana)

Zo dat is nog eens lekker meegenomen zeg. Ik dacht dat hij eigenlijk alleen bestuurlijke functies wilde ipv zelf te coachen.

19 juli 2020 om 13:25

Het kriebelde toch bij hem. Heeft ook in Israël dacht ik 6 maanden ad interim manager gespeeld naast zn td-schap.

Oefff ik denk dat die laatste alinea precies is wat Barca nodig heeft op dit moment. Die staan echt op een kruispunt nu. Of clubs als een Man united of Arsenal achterna door het huidige beleid nog langer door te voeren, of het compleet over een nieuwe boeg gooien door een grondige renovatie van de gehele (sportief) bestuurlijke tak. Ik weet Xavi zijn trainerskwaliteiten nog niet goed, maar kan me voorstellen dat hij in ieder geval een groot imago heeft die echt als leider weer in de kleedkamer kan staan, bovendien speelde Barca met hem in de gelederen natuurlijk het toppunt van tikkie taka. Cruijff heeft wel getoond technisch bestuurlijk heel goed te zijn en die rol bij Barca vervullen zou natuurlijk de cirkel helemaal rond maken.

19 juli 2020 om 13:48

Als er een ding is dat Barcelona in mijn optiek juist niet moet doen, dan is het wel de sportieve toekomst in handen leggen van twee mannen die zich nog nooit op fatsoenlijk niveau bewezen hebben. De meest significante pluspunten van Xavi en Cruijff zijn hun namen, dat lijkt me toch geen basis om een club als Barcelona te leiden. Ongetwijfeld zal een potentiã«le kandidaat voor het voorzitterschap wel electoraal scoren wanneer hij deze mannen aan boord haalt / belooft te halen.

19 juli 2020 om 14:34

Volgens mij heeft Cruijff best bewezen een goede td te zijn. Weliswaar niet op Barca niveau, maar als je op dat niveau niet de kans krijgt kan je dat nooit op je cv bij schrijven. Verder weet ik nog wel een moment dat Barca een totaal onervaren coach in de vorm van Guardiola aan het roer liet, die heeft het volgens mij niet slecht gedaan meen ik mij te herinneren.

19 juli 2020 om 16:53

Je noemt Guardiola en daar heb je natuurlijk wel enigszins gelijk in, maar tegenover die ene voltreffer staan veel meer mislukkingen. Daarnaast meen ik me ook te herinneren dat Guardiola al enkele jaren coach van Barcelona B was, die had toch al een wat sterker palmares dan Xavi die alleen nog maar een veredelde circusploeg heeft gecoacht.

23 juli 2020 om 18:17

Barca dat ManU of Arsenal achterna gaat??? Puur omdat ze een jaar net geen kampioen zijn geworden? Barca is de afgelopen 12 jaar 8 keer kampioen geweest en heb voor het eerst in 15 jaar een slecht seizoen! Om dan al Te gaan denken dat ze arsenal achterna gaan moet je echt gerookt hebben. Club die als eerste de miljardgrens voorbij zijn qua omzet. Barca heeft dringend behoefte aan een nieuwe leiding met visie en een sportief plan. Meer niet.

23 juli 2020 om 18:42

Het meeste wat je nu zegt kon ook gezegd worden over Manchester United na het eerste seizoen van Moyes, zoveel betekent het dus niet.

24 juli 2020 om 11:53

Wouw mister objectivi. Je gaat helemaal los op mijn stukje en dan uiteindelijk wel tot dezelfde conclusie komen. "barca heeft dringend behoefte aan een nieuwe leiding met visie en een sportief plan', hee kijk nou dat zeg ik ook al in mijn tweede zin: Of clubs als een Man united of Arsenal achterna door het huidige beleid nog langer door te voeren, of het compleet over een nieuwe boeg gooien door een grondige renovatie van de gehele (sportief) bestuurlijke tak

23 juli 2020 om 20:08

Wellicht dat het gebrek aan een vette (genetische) nalatenschap van een zeer getalenteerde, vermogende, alombekende ouder je opbreekt?

Jordi lever je contract in en houd de eer aan jezelf. Geld opstrijken en niets doen, vanwege corona snap ik, maar is ook niet eerlijk naar de bond en fans toe. Je wordt gewoon door je werkgever verwacht en je komt niet opdagen. Daarnaast ben je je bondgenoten daar kwijt, dus gaan ze er alles aan doen om je neer te halen.

19 juli 2020 om 13:55

Goedemiddag Bochherief, zal ik doen. Bedankt voor het advies! Groet Jordi

Dat is toch bij alle bonden het geval, alles wat met interland voetbal te maken heeft is toch uitgesteld en die bondscoaches worden ook gewoon doorbetaald terwijl ze geen moer uitvoeren!

Nergens heeft hij ooit een toegevoegde waarde kunnen zijn. Alleen omdat hij de zoon van is, heeft hij toch nog lekker kunnen verdienen in het voetbal.

Lekker snabbeltje was dat dan in zuid Amerika

Waarom zou zo'n Xavi deze Jordi Cruijff nou weer bij Barcelona willen hebben. Vind dit bij uitstek iemand die parasiteert op de grote naam van zijn vader, maar die verder eigenlijk nergens gepresteerd heeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ecuador

FIFA ranking: 56
5 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië1210
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
P. LaraUnknown
P. OrtízKeeper
R. ArboledaVerdediger
X. ArreagaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ecuador.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ecuador.

In de wandelgangen

Donderdag 4 maart
RB Leipzig verhuurt Yvon Mvogo in principe tot medio 2022 aan PSV, maar heeft een optie om de verhuurperiode komende zomer al stop te zetten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren