Ajax-aanwinst maakt indrukwekkend gebaar richting Abdelhak Nouri

Vrijdag, 17 juli 2020 om

Mohammed Kudus werd donderdag officieel gepresenteerd als derde zomeraanwinst van Ajax. De van het Deense FC Nordsjælland afkomstige middenvelder annex aanvaller tekende een vijfjarig contract in de Johan Cruijff ArenA. Kudus heeft overwogen om het shirt met rugnummer 34 te kiezen, maar uit respect voor Abdelhak Nouri, die dat nummer droeg tot aan zijn hartstilstand in 2017, doet de kersverse aanwinst dat toch niet. De aankoop gaat spelen in het shirt met rugnummer 20, tot vorig jaar gedragen door de naar Genoa vertrokken Lasse Schöne.

"Ik heb aan het shirt met nummer 34 gedacht, maar ik wil vooral het feit dat ik bij Ajax heb getekend opdragen aan Appie, een broeder in het geloof wiens droom ik levend wil houden", zo schrijft Kudus bij een Instagram-foto, waarop te zien is dat hij samen met directeur voetbalzaken Marc Overmars de contracten ondertekent. Het bericht kan op veel positieve reacties van zijn volgers op social media rekenen, onder meer van collega-internationals van Ghana.

Dit bericht bekijken op Instagram

Elated to join Ajax & braced for the future cos it’s a special place with a new culture & challenges. I considered #34 but I dedicate my signing to @abdelhak_nouri ““Appie” a bro in faith to keep his dreams alive. I owe this to all the staff & team mates at FCN & RtD. I look forward to further developing & winning with the team & fans. Officially a lion with the Lancers & de Godenzonen. ??? ? #kunfayakun #blackexcellence #Simba #kudusgang #nimabwoy #mufasa #heretocreate #iamthatiam #kudusdream #kuduspride #bazaki #sotl #sonofthelight

Een bericht gedeeld door Mohammed Kudus (@kudus_mohammed) op

Kudus kan niet wachten om in Amsterdam aan de slag te gaan. "Ik ben erg opgetogen en kijk reikhalzend uit naar de toekomst. Dit is een speciale plek met een nieuwe cultuur en uitdagingen", aldus de international van Ghana, die door Ajax voor negen miljoen euro naar Nederland is gehaald. Kudus kwam in de afgelopen twee jaar tot 14 doelpunten en 3 assists in 57 duels namens FC Nordsjælland. Onder meer Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester United, Newcastle United, Everton, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, Sampdoria, Internazionale en Olympique Marseille zaten ook achter hem aan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

88 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Nu krijg ik misschien weer kritiek dat ik kritiek heb op Ajax, maar ik snap niet dat Ajax dit nummer niet gewoon vrij houdt.

17 juli 2020 om 10:24

Ik ben zelf een Ajax fan en ben verbaasd dat dit nog niet zo is.

17 juli 2020 om 10:50

Die uitspraak van Kudus doet hij toch? zijn afweging. Wellicht als hij gezegd had doe mij 34 dat men dan bij Ajax ook wel gezegd had maar die is niet beschikbaar. Mooi overigens dat hij zelf al tot die conclusie kwam

17 juli 2020 om 16:45

Waarom zou je het nummer 34 niet beschikbaar maken? Het is niet zo dat het een erg gewild nummer is ofzo. Als Nouri nummer 10 droeg had ik begrepen dat ze het niet beschikbaar hadden verklaard. Je denkt toch niet dat er een aanwinst bij Ajax kiest voor nummer 34 zonder te weten dat het het nummer van Nouri is? Hij wilde een eerbetoon maken, appie in leven houden door zijn nummer te dragen, maar bij Ajax hebben ze hem daar waarschijnlijk vanaf gepraat. Dus waarom zou je het dan niet beschikbaar maken? Hij is niet dood

17 juli 2020 om 16:52

Dat het niet het meest gewilde nummer is maakt het toch ook makkelijker om m te bevriezen? Wat mij betreft nooit meer een 14 en 34 In Ajax 1

17 juli 2020 om 19:12

Volgens mij is 14 toch al een ‘retired’ nummer bij Ajax? Ik zou dat met dit nummer ook doen net als bij Utrecht met DiTomasso

17 juli 2020 om 10:26

Omdat je als club er ook een keer overheen moet zetten denk ik. Dat dat nu nog niet gebeurd is vrij logisch en netjes van die jongen. Maar je kan niet een nummer niet nemen met omdat er ooit een keer iets gebeurd is.

17 juli 2020 om 10:29

Tuurlijk wel, er zijn er 100 om uit te kiezen, Nouri en Cruyff zullen op verschillende wijze altijd een heel bijzonder plek hebben bij Ajax. Wellicht dat het anders zou zijn als het om nummer 9 ging.

17 juli 2020 om 10:33

Dan wordt het toch ook een beetje vreemd hè? Dan wil een speler wel eren door zijn rugnummer in te houden, maar alleen als het niet 1 van de populairste is?

17 juli 2020 om 10:41

Zie dat inderdaad minder snel gebeuren, maar dan nog zalnhet meestal echt niet absoluut zijn om een rugnummer nou wel of niet in te vriezen. Het is mooi als ze het doen, maar geen ramp als ze het niet doen.

17 juli 2020 om 10:45

Ajaxcunian zo hebben we ook nog een Rob de Wit gehad in het verleden. Cruijff heeft heel de voetbalwereld naar zijn hand gezet en behoort tot de top 5 voetballers aller tijden, dan is het logisch dat je dat nummer vrij houdt. Voor mij hoeft dat met de nummers van Rob de Wit en Nouri niet perse, die stonden een fors aantal treetjes lager dan Cruijff.

17 juli 2020 om 10:58

Cruijff zijn nummer is volgens de regels niet meer beschikbaar. Nouri zijn nummer is uit respect niet meer beschikbaar. Komt wel weer over een x aantal jaar.

17 juli 2020 om 11:08

Denk zelf dat je iemand die echt zijn debuut en echt uit de jeugd komt altijd vanaf nu moet laten debuteren met 34. Zo blijft de herinnering altijd leven.Of het talent van het jaar mag het hele volgende seizoen met 34 spelen.

17 juli 2020 om 11:56

Het is verschrikkelijk wat Nouri overkomen is, maar begrijp aub zonder aan sentimenten te denken dat Nouri amper naam heeft gemaakt in Ajax 1, mede door dit voorval. Er zijn belangrijkere mensen in de historie van Ajax, waar nummer gewoon vergeven wordt. Denk aan de aller grootste Sjaak Swart.

17 juli 2020 om 12:17

@wve, dat kan in dit geval prima. Kleine moeite hoor om nr 34 vrij te houden, en het is niet zomaar dat er ‘ooit een keer iets gebeurd is’, maar het is een grote tragedie met een zeer geliefde Amsterdamse jongen en groot talent. Ik vind net als veel supporters (en Ajax spelers) dat ze 34 vrij moeten houden, net als 14.

17 juli 2020 om 14:46

Je hoeft niet zo te doen met ik vind en net als veel supporters onzin verhaal er bij te halen. Jij vind het punt uit en dat er misschien een meerderheid is boeit mij niet. Ik vind wat ik vind en daar heb je het mee te doen en dan hoef ik niet zo een onzin te horen wat jij en dan praten over wat andere vinden. Ik kan er ook genoeg opnoemen die bij mij in het vak al jaren zitten die het met mij eens zijn, en ook niet met mij eens zijn. Maar dat doe ik niet dat mogen ze lekker zelf doen.zijn herinnering moet levend blijven hoe belangrijk reanimaties kunnen zijn. En dat die je niet door voor altijd nummer 34 niet te dragen. Dat doe je door lange tijd met respect iemand dat shirt laten dragen met 34 er op. Dat moet je doel worden als speler en ieder jaar word er op tv over gepraat waarom hij nummer 34 draagt. Net zoals ik iedere keer hoor dat assensio half nederlands is.dat is wat je moet doen en nummer 14 draagt ajax uit respect voor cruijff.die man heeft zijn naam wereldwijd verspreid en dat is iets wat Nouri niet kon,dus moet je daarbij helpen om de tragedie niet zomaar te laten verbleken over een aantal jaren. Kortom maak het nummer heilig door iets er mee te doen zodat niet een of andere gekochte flapdrol. ( gabrich,santos,) er mee aan de haal gaat.

17 juli 2020 om 14:57

Dat is toch logisch, een nummer 9 is niet iets wat speciaals is. Het nummer 34 van Nouri daarentegen was gewoon iets speciaals, en hoorde echt bij hem. Ook de 34e landstitel werd aan hem opgedragen. Veel meer bijzonder dus.

17 juli 2020 om 15:31

Zeg niet dat het niet speciaal is. Maar maak hem dan speciaal, dan word het nooit vergeten. Het klinkt allemaal stom maar een prijsvraag in een spelshow zorgt toch weer voor een herinnering en blijft het bestaan. Nu gebeurd er helemaal niks en word het ook vergeten.

17 juli 2020 om 10:28

Want kritiek (op Ajax) is not done? Niets aan de hand toch als je het goed onderbouwt. Vwb het nummer 34 ben ik het overgens geheel met je eens.

17 juli 2020 om 10:28

Ik ben niet echt fan van het “vrijhouden” van shirtnummers. Je kunt die spelers toch ook gewoon eren door sterspelers die nummers te laten draaien? Bij Inter zijn nummer 3 (Fachetti) en 4 (Zanetti) buiten gebruik. Maar dan is het ook de vraag waar je stopt. Waarom gebeurt het bijvoorbeeld niet bij een Bergomi, Mazzola of Meazza?

17 juli 2020 om 11:10

Omdat Fachetti en Zanetti naast voetballegendes ook na hun carrière als voetballer aanvoerder, vice-voorzitter zijn geworden bij Inter en daarmee 100% tot de Inter familie horen, ben het met je eens over de andere namen maar dan zou je een Mario Corso, een Boninsegna, Ricardo Ferri, een Cambiasso, een Altobelli en nog een hele rij spelers die status kunnen geven maar ik denk dat meeste Inter fans prima kunnen leven met juist deze 2 namen, een grootheid uit een ver verleden en eentje uit een recent verleden.

17 juli 2020 om 11:20

Ik kan er ook perfect mee leven hoor, maar het hoeft niet per se voor mij. Anderzijds houdt het de herinnering aan een Fachetti ook wel echt levend. Niet dat hij anders vergeten zou worden, maar de kans dat de gemiddelde voetbalfan zich afvraagt waarom nummer 3 niet gebruikt wordt en dat dan even gaat opzoeken, is denk ik een stuk groter dan dat hij inter legendes uit de jaren 60 en 70 gaat opzoeken. Maar een Bergomi mag van mij ook wel echt een dergelijke eer ontvangen, maar zoals je zegt is het vanaf zo een moment nogal arbitrair omdat Inter zoveel legendes heeft.

17 juli 2020 om 10:29

Ik denk persoonlijk dat hij het hele verhaal Nouri niet kent en hij dit te horen kreeg van Overmars toen hij voor nr 34 koos. Vervolgens hebben ze er samen een verhaaltje van gemaakt om goodwill te kweken bij ons Ajacieden

17 juli 2020 om 10:37

Nou geloof mij dat bijna elke voetballer wel van nouri gehoord heeft.. ik ken zelfs mensen die niks met voetbal hebben.. horen praten over nouri. Ik ben er voor 99% zeker dat ie het verhaal van nouri kende voordat ie naar Ajax kwam.

17 juli 2020 om 10:51

Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Natuurlijk weet hij wel wie Nouri is.

17 juli 2020 om 11:03

Dat vind ik wel een wat wantrouwende houding. Dit bericht van Kudus komt bij mij niet gekunsteld over. Ik vind het sympathiek.

17 juli 2020 om 11:17

Ik denk dat jij hem persoonlijk niet kent en dus niet zou kunnen oordelen...

17 juli 2020 om 11:28

Natuurlijk heeft hij er wel van gehoord, maar kan best dat hij even niet op de hoogte was dat nummer 34 van Nouri was.

17 juli 2020 om 11:53

Persoonlijk denk ik eerder dat dit een zeer goedkope manier is om de supporters te pleasen. Normaal zeggen ze dat ze al hun hele leven in bepaalde pyjama slapen of hun hele leven al dromen voor een club te mogen spelen. Wat ik mis is de reden waarom hij voor nr 34 zou kiezen.

17 juli 2020 om 13:43

Hij zegt letterlijk in de tekst dat hij 34 overwoog vanwege Nouri

17 juli 2020 om 10:30

Dat ligt dan vooral aan jouw gebrek aan inlevingsvermogen. Ik kan namelijk prima begrijpen dat ze als herinnering aan hem als speler, als symbool van wat er ook zo maar in een carriere kan gebeuren en als steun aan hem nooit meer gebruiken en aan hem opdragen. Aan de andere kant zou je ook prima kunnen redeneren dat je als eerbetoon aan Nouri een van de Beek, Kudus of andere speler die dit graag zou willen met het rugnummer van in dit geval Nouri laat spelen. Ook dat zou een hele mooie geste zijn. Ik vind voor beiden redenaties alles te zeggen. Zelfde met nummer 14. Ajax die hem als eerbetoon niet meer gebruikt, terwijl Cruijff een keer heeft geopperd toen hij nog leefde om rugnummer 14 aan de beste speler van de club te geven. Ook daar valt voor beiden iets te zeggen.

17 juli 2020 om 10:32

Ik ben het volledig met je eens. Ik denk dat je in de toekomst heel veel ellende kan voorkomen door '34' te bevriezen, net zoals zij met nummer 14 gedaan hebben..nu is de aanleiding totaal anders, dat snap ik ook wel. Maar ik denk dat je met het toewijzen van het nummer van Appie aan een ander een beerput opentrekt van heb ik jou daar. Dat moet je niet willen.

17 juli 2020 om 10:33

Rugnummer bevriezen doe je niet zo snel. Het is meer een eerbetoon aan spelers die zijn overleden in dienst van de club of veel voor de club hebben betekent. Nouri is geen van beide, dus ja het is te begrijpen. Maar ja met de voorkennis van nu is het eigenlijk al een soort van ongeschreven regel dit nummer niet te nemen bij Ajax.

17 juli 2020 om 10:57

Rob de Wit speelde voor Ajax in het eerste elftal, deed het erg goed. Won met Ajax een landstitel en de Knvb beker. Werd Oranje international. Tot dat hij op zijn 22ste getroffen werd door een hersenbloeding en nooit meer kon voetballen. Hij is nu behoorlijk gehandicapt. Zijn nummer 11 wordt sindsdien gewoon gebruikt door Ajax. Hetzelfde geldt voor zijn Oranje rugnummer. Zo gaan die dingen. Zo zal het ook met Nouri's herninnnering gaan op de lange termijn.

17 juli 2020 om 12:22

@speedy, misschien deed men vroeger nog niet zo aan dat nummers apart houden. Met nr 14 is dat ook pas vrij recent afgesproken. Ik zou het wel mooi vinden als men dat voor het nr van Nouri wel doet, het is ook niet zo alsof er ieder jaar iemand dolgraag met nummer 34 wil spelen.

17 juli 2020 om 11:10

Dat doen ze ook lijkt me, maar zo wordt het alleen niet naar buiten gebracht.

17 juli 2020 om 11:27

@janssen: Van mij mag je alle kritiek hebben die je wil hoor, is geen communisme hier toch? En ik ben het daarnaast volledig met je eens. Laat nummer 34 gewoon vrij 'voor Nouri'.

17 juli 2020 om 17:31

Bij Utrecht heb je ook een nummer waarmee niet gespeeld word. Zo is dat bij elke club die in het verleden een traumatische belevenis heeft meegemaakt met eem speler. Zoiets moet in je zitten om het te begrijpen. En toevallig is het niet Ajax die het nummer niet vrijgeeft. Het is de nieuwe speler zelf die zo zijn respect betuigt.

17 juli 2020 om 23:06

Hij zegt dat hij nummer 34 heeft overwogen. Hij zegt niet dat hij Ajax er om heeft gevraagd. Wellicht als hij dat wel had gedaan had Ajax hem dit nummer geweigerd. Ik ben vooral verbaasd dat sommige hier altijd de ontbrekende info zelf maar even invullen zonder enige inhoudelijke kennis.

17 juli 2020 om 10:52

Beetje kort door de bocht,destijds ging het voorval de hele (voetbal)wereld over. Zal hem dan toch wel bekend zijn? En zo niet,dan heeft hij zich verdiept in zijn nieuwe club,positief toch?

17 juli 2020 om 11:17

Ik denk dat je de impact hiervan onderschat. Buiten de voetbalwereld zal men in het buitenland Appie misschien niet kennen, maar ook internationaal is er in de voetbalwereld heel veel aandacht aan besteed. Ik zou het eerder opvallend vinden dat je hier als voetballer niet van op de hoogte bent.

17 juli 2020 om 11:17

Je onderschat de populariteit van Appie en vooral onder de moslims wereldwijd!

17 juli 2020 om 11:24

Wereldwijde bekendheid van een jeugdspeler van Ajax? Kom op zeg, niet overdrijven

17 juli 2020 om 11:53

Kijk eens terug hoeveel spelers met nummer 34 hebben gespeeld (op shirt, onder shirt etc) voor Nouri dat jaar erna. Dan heb je namen als Boateng, Dembele, Younes, Kluivert en Sandler bijvoorbeeld in top 5 competities of bij een grote club die dat uitdroegen. Net zoals de dood van Junior Malanda bijvoorbeeld ook gewoon wereldwijde bekendheid tot gevolg had.

17 juli 2020 om 17:32

@Goalski dan heb je weinig van het nieuws meegekregen toen het voorval was gebeurd

17 juli 2020 om 11:29

Ik denk heus wel dat hij weet wie Appie is.Dat heeft de hele voetbalwereld mee gekregen.

Dit zijn natuurlijk leuke teksten om vooral zieltjes te winnen bij het publiek.misschien is er vanuit Ajax wel gezegd dat het verzoek van het dragen van nummer 34 misschien niet het meest verstandigste is...

Waarom zou hij perse 34 willen? Bij Nordsjaelland speelde hij met 39 en 10. Zou het eerder raar vinden als hij dat nummer neemt terwijl je er 98 kan kiezen.

17 juli 2020 om 11:22

Het lijkt wat onhandig verwoord maar volgens mij was het juist zijn bedoeling om nummer 34 te nemen uit respect voor Appie.

Vind prima dat hij appie wil eren maar appie was geen johan vind rot voor appie maar een legendarische nummer moet je verdienen helaas kon appie dat niet maar vind dat 34 gewoon gedragen mag worden

Misschien een domme vraag maar wat heeft utrecht met het rugnummer van di tomasso gedaan?

17 juli 2020 om 11:23

het nummer 4 wordt bij utrecht nooit meer gebruikt, het nummer van Nesu daarentegen wordt gewoon nog gebruikt.

Dit soort verhaaltjes ontstaan bij binnenkomende transfers. Allemaal leuk en aardig, ik zie liever dat hij zo direct goed rendeert op het veld en een aanwinst blijkt voor Ajax (en de Eredivisie). Het is mij dan om het even met welk nummer hij speelt. Rugnummers zeggen doorgaans niet zoveel.

Toch wel weer jammer dat meer dan de helft van de reacties negatief zijn. Sowieso onderschatten mensen de impact van Nouri op de wereld. Ik kan mij Boateng, Ronaldo, Dembele en vele andere herinneren die hier op hebben gereageerd. Hij wilt zijn broeder (waarschijnlijk ook moslim dan) eren door dat shirt te dragen en zodat iedereen aan Nouri denkt. Wat is daar mis mee? Waarom is dat gelijk voor de bühne?

Wat is hier nou ‘indrukwekkend’ aan? Het zal sympathiek bedoeld zijn van Kudus en het is mooi dat hij al wat van de club weet, dus leuk dat hij zijn transfer aan Nouri opdraagt. Dat van dat shirt is natuurlijk een beetje onhandig, aangezien iedereen bij Ajax, spelers en supporters, willen dat het nr altijd vrij blijft, net als nr 14.

17 juli 2020 om 16:02

Supporters niet hoor als ik hier een beetje de gemiddelde reactie van Ajacieden bekijk. En over een jaar of 5 zit er niemand meer van de spelers bij Ajax dus die hebben er dan ook niks meer over te zeggen

17 juli 2020 om 16:46

Kijk maar eens op fora van Ajacieden, ik bedoel niet het Voetbalzone publiek.

18 juli 2020 om 10:35

En nummer 11 hoor ik nooit wat van. De hersenbloeding van Robbie de Wit op 22-jarige leeftijd was ook best heftig hoor.

18 juli 2020 om 14:26

Dat is ook weer een tijd geleden he, en dat nummers vrijhouden is meer iets van de laatste tijd, zo is mijn indruk. Ik geloof dat pas een jaar of 10 geleden is besloten dat het nr van Cruijff niet meer gebruikt wordt. De Wit is natuurlijk verder net zo tragisch als Nouri, je hoeft er niet een vergelijking van te maken lijkt mij.

Als je zijn leeftijd ziet. Weet je bijna zeker dat jij Appie kende als speler. Speler als Dembele van Barca had zelfs een band met hem. En speelt met nouri op zijn schoenen. Waarom gelijk uit gaan van slijmerij? Als je voor zo’n bedrag naar een club gaat die 1 jaar geleden in de halve finale CL stond. Dan ga je je heus een beetje verdiepen. Hij speelde in Denemarken dus staat vast met beide benen op de grond.

Het is te hopen voor ajax dat die kudus net zo makkelijk scoort op het veld als dat hij op social media doet....

Onzin dat bevriezen van nummers, wil best weer iemand met rugnummer 14 in de Arena zien, bijvoorbeeld het talent van de toekomst. Anders als Swart overlijdt zijn we weer nummer kwijt

18 juli 2020 om 10:31

Dani speelde bij Ajax gewoon met 14. Dat nummers bevriezen is iets van de laatste jaren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2432
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1812
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller93
A. OnanaKeeper90
D. TadićAanvaller97
L. TraoréAanvaller96
AntonyAanvaller84
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

105 fans
Middenvelder, 23 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 24 november
Yusuf Yazici staat wellicht voor een avontuur in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren