Ajax-doelwit Kudus maakt diepe indruk op Nederlanders: ‘Hij is echt bijzonder’

Dinsdag, 14 juli 2020 om 19:43Yanick Vos • Laatste update: 20:01

Ajax hoopt zich volgens diverse media te versterken met Mohammed Kudus, aanvaller van het Deense FC Nordsjaelland. Tom van Weert (Aalborg BK) en Kees Luijckx (Silkeborg IF) verdienen allebei hun brood in de Deense competitie en kwamen de Ghanees international al een aantal keer tegen. De twee Nederlanders zijn in gesprek met Voetbal International lovend over het Ajax-doelwit, dat volgens De Telegraaf liefst 8,5 miljoen euro moet kosten.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door wolterx)

Mooie woorden maar hij is er nog niet. Niet te vroeg juichen, voor je het weet gaat een andere club met een hoger bod er met hem vandoor

14 juli 2020 om 20:45

Overtuigd ? die knaap speelt ergens in een gehucht in Scandinavie. is piepjong,kan de naam champions league niet eens uitspreken....en jij bent overtuigd ? Ajax heeft spelers nodig die er meteen staan,net zoals Tagliafico, dat soort types. De tijd dat Ajax alleen maar spelers liet rijpen moet een beetje voorbij zijn. Kudus wil ik zien,breed grijnzend na afloop van de halve finale tegen Chelsea, vanwege zn beslissende goal.

14 juli 2020 om 21:07

Met die redenatie kun je alleen nog maar 30ers halen die goed Engels kunnen en in een bekende stad spelen. Wat een onzin.

15 juli 2020 om 08:27

Overtuigd door de misleidende titel en de grote Kees Luijckx??😁 of vaker zien spelen?

Binnen 1 a 2 jaar een basisspeler bij Ajax volgens van Weert. Bijna een reden om hem niet te nemen, want binnen 1 a 2 jaar verwacht ik ook gewoon wat jeugdspelers vanuit jong Ajax voor zijn positie.

14 juli 2020 om 20:14

Daarom, die tijd krijg je bij Ajax ook niet meer. Als je je kans in het eerste halfjaar niet pakt, ben je gezien. Deze speler lijkt mij een prima talent, maar nog niet klaar voor Ajax.

14 juli 2020 om 21:00

1 a 2 jaar klink voor mij als positie van Gravenberch overnemen wanneer die transfer gaat maken kijkende naar contractduur. Geeft Kudus rustig tijd om aan te haken en maakt selectie sterker.

14 juli 2020 om 21:05

Maar Gravenberch moet eerst die positie nog verdienen en dat is ook geen garantie. Als Gravenberch dan weg is heb je en dat weet jij als geen ander vanuit de eigen jeugd ook nog zeer serieuze kandidaten die er dan kunnen staan.

14 juli 2020 om 21:34

Ik zie weinig middenvelders met duelkracht en snelheid die kunnen dribbelen op het middenveld. Gravenberch heeft dat wel en lijkt op weg naar vaste basisplaats komend seizoen of hij er al klaar voor is of niet, dat is wel het vooruitzicht. Ik zou geen middenvelder met diepgang halen want zijn zijn er genoeg en komen er ook aan, net zoals ik geen technische spelverdelers zou halen omdat die wel aanwezig zijn. En de middenvelder met snelheid en krachtig die kan dribbelen die in mij opkomt is Misehouy en die is van 2005. Naar mijn mening missen te veel spelers op middenveld bij Ajax atletisch vermogen of minstens snelheid. Ik zou het fantastisch vinden als een type Moussa Dembele bij Ajax zou spelen, dat fysieke monster op het middenveld die defensief zijn steentje bij doet dragen en onder druk uit kan dribbelen. Met zijn dribbel en duelkracht is Kudus wel serieus een speler die elementen ervan heeft. Het is geen afgewerkt product, zijn passing moet beter, hij is geen creatieve passer maar dat hoeft niet per se. Trouwens, een van de mensen van het mediateam van Ajax volgt hem, denk dat het nu in stroomversnelling zit.

14 juli 2020 om 21:39

Hoe zit het eigenlijk met die Fitz-Jim? Hoe doet die het, aangezien die geloof ik als een best groot talent gezien werd. Is dat wat voor Ajax 1 op termijn?

14 juli 2020 om 23:22

@wolterx, vragen we niet te veel. Van een aanvallende speler een cm maken is echt een grote aanpassing. Dat het bij schone fantastisch uitpakte is geen enkele garantie. Als je deze jongen haalt lijkt dat toch voornamelijk als 10 te zijn en daar komen meerdere talenten (zij het met ander soortige kwaliteiten) van dezelfde leeftijdscategorie voor in aanmerking. Dan is 8,5 mln toch wel een erg hoog bedrag voor een positie waar je nou niet echt verlegen zit qua mogelijkheden...

15 juli 2020 om 08:19

Wolterx, Hoe weet je op voorhand dat Kudus je selectie sterker maakt? Al vaak hele wedstrijd zien spelen? Daarbij hoor ik de afgelopen jaren zo vaak Ajax spelers die de kwaliteiten hebben van de nieuwe Viera's e.d. Het is altijd eerst afwachten, zelfde met Gravenberch die je noemt. Moet zich toch nog echt bewijzen.

15 juli 2020 om 08:37

Ik weet niet of het te veel gevraagd is ninjakai. Deze jongen speelde dit seizoen ook de meeste wedstrijden als CM bij zijn huidige club, het is niet dat het een volledige metamorfose is. Heeft in zijn (nog prille) carriere ook als spits, CAM en zelf CVM gespeeld maar de meeste wedstrijden staat hij toch als centrale middenvelder opgesteld, op die positie heeft hij opvallend genoeg ook betere stats (qua goals plus assists) dan in de spits dit seizoen zelfs dus hij voelt zich er klaarblijkelijk ook wel op zijn gemak. Al blijft het altijd afwachten hoe dat is in een ander team in een ander land, etc.

15 juli 2020 om 11:10

Fitz-Jim speelt in de o18 komend seizoen, prachtige speler maar fysiek nog niet klaar voor profvoetbal. Technisch echt heel mooie speler maar kwam niet zo goed uit de verf in een matig Ajax o17 afgelopen jaar. Met betere spelers gaat die jongen denk ik weer echt stappen zetten.

15 juli 2020 om 11:15

Ninjakai, hij speelt al geregeld op 8, zelfs als hij in de spits speelt komt hij meermaals per wedstrijd de bal bij CV halen. Die spitspositie is daar redelijk vreemd aangezien je daar alle vrijheid hebt met bewegen. Hij is niet de creatieve passer die je bij een nummer 10 zou verwachten maar is wel een hele sterke dribbelaar en speler die in duels overeind blijft. Ik zie een Frenkie de Jong of nog beter Mousa Dembele (bij Willem II) achtige transformatie best gebeuren, dat is hetgeen waar ik meeste geld voor zou betalen als club. Zie hem niet als buitenspeler, als spits zijn er betere opties voor handen en wat hij wel heeft zijn dingen die ik juist liever zie bij een cm dan een cam. Die snelheid, onder druk uit kunnen dribbelen en altijd in beweging blijven icm duelkracht.

15 juli 2020 om 11:23

Kudus voegt kwaliteiten toe die nu ontbreken in de selectie. We hebben 1 middenvelder die meer dan 2 dribbels per wedstrijd maakt en dat is Gravenberch (beste dribbelaar in Eredivisie met meer dan 15 succesvolle dribbels met 91%) en dat is het. Snelheid op het middenveld hebben we nog minder, ook daar zal Gravenberch denk ik beste uitkomen en die heeft geen hoge startsnelheid. Van Kudus hoeft je geen 10 assists te verwachten per seizoen maar als hij zijn duels kan winnen, defensief zijn taken doet en dmv dribbel lijnen kan breken voegt hij kwaliteiten toe die je dit seizoen niet had met middenvelders als Vd Beek, Alvarez, Martinez en Eiting die allemaal relatief traag zijn en weinig meters met bal aan de voet maken. En ja, heb hem laatste 2 jaar toch redelijk wat wedstrijden zien spelen. Vooral kampioensronde van vorig seizoen omdat ik Skov Olsen paar keer wilde zien maar die is inmiddels naar serie A. Sowieso is Nordsjaelland leuke club om soms eens te kijken, hele jonge ploeg met gemiddelde leeftijd van laag in de 20 vaker.

Tsja indruk maken op Kees Luijckx doe je natuurlijk al snel. Zonder grappen, uit alles blijkt toch wel dat het een jongen is die nog wel even de tijd nodig zou moeten hebben om te wennen. Je zou misschien meer hebben aan een speler die er direct kan staan want ook Antony zal even moeten wennen, benieuwd wie dan de plek van Ziyech direct gaat overnemen.

14 juli 2020 om 20:18

Precies dit, hij zal er niet gelijk staan en we hebben een vervanger voor Ziyech nodig. Ik zou verder zoeken. Deze jongen gaat in Jong een plek van Brobbey, Traore, Hansen, Unuvar of een andere aanvallende speler (deels) overnemen/andere talenten in de weg lopen. En in het eerste hebben we met Promes, Anthony, Tadic, Neres al voldoende spelers die om een spits heen kunnen spelen. Het lijkt mij geen goede zaak om deze jongen te halen.

14 juli 2020 om 20:56

@De Toekomst, deze jongen zal alleen komen om als AM of als CM te spelen in plaats van aanvaller. De bovengenoemde namen uit de jeugd loopt hij daarmee praktisch niet in de weg. Behalve misschien Jensen en/of Taylor. En daar kan er nog wel wat bij in de selectie. Er ook rekening mee houdend dat er nog langzaam aan steeds meer overbodige spelers vertrekken waardoor er ook ruimte ontstaat. Of ik een voorstander ben van deze transfer? Nee dat niet, ik zie liever een geweldige nummer 6 komen. Als dit alsnog gebeurt zie ik niet in waarom deze jongen niet gehaald zou moeten worden.

14 juli 2020 om 21:02

Dan loopt hij toch alsnog Gravenberch, Eiting, Marin in de weg? Of Labyad? Ook Blind, Martinez, Alvarez, Mazraoui, Timber kunnen nog op het middenveld uit de voeten. Ik zie gewoon geen reden om hem te halen. Hij zal er niet gelijk staan en de vraag is überhaupt of hij het niveau gaat halen. Voor zo'n bedrag zou ik er dan niet aan beginnen...

14 juli 2020 om 21:08

@De Toekomst, Labyad, Eiting, Ekkelenkamp zijn allen niet goed genoeg gebleken. Net zoals Marin tot op heden. Martinez word linksback. Alvarez/Schuurs word de RCV (Veltman vertrekt) Mazraoui is waardeloos op middenveld en behoort rechtsback. Zeker met de interesse in Dest. Blind kan je niet van de CV af halen. En Timber (je bedoelt Quintin?) is niet goed genoeg. Zijn broertje in de verdediging misschien wel. Je haalt er een heleboel spelers bij die totaal niet op dezelfde positie spelen of die juist redenen zijn voor een aankoop op die plek.

14 juli 2020 om 21:16

De vraag of hij niveau heeft is fair maar Labyad, Marin, Timber, Eiting, Alvarez en op middenveld Mazraoui hebben benodigde niveau niet en dat zie ik op korte termijn niet veranderen. Aankopen met oog op de toekomst zijn cruciaal, spelers halen op moment dat je ze nodig hebt en ze van goed niveau zijn gaat gewoon veel te duur worden. Ik zie amper middenvelders met duelkracht en snelheid, deze jongen brengt die dingen op de tafel. Het is niet de speler van de keypasses maar hij brengt dingen die we niet hebben. Iemand als Labyad halen is veel erger dan de gok aandurven met een talent die kwaliteiten heeft die je mist, Labyad was een aankoop voor de breedte dit zou eentje voor de toekomst zijn. Vooruit kijken is belangrijkste dat er is met budget waar in Nederland mee gewerkt moet worden, de aankoop van Neres was perfecte voorbeeld ervan. We hadden een rechtsbuiten nodig, je haalt eentje die tijd nodig heeft en nog kneedbaar was, half jaar tijd om erin te komen voor Traore weg moest en dan eerste half jaar direct MVP van de Eredivisie. Als deze jongen gehaald gaat worden om na komend seizoen een plek in te nemen ben ik voor. Zo'n aankoop kan Antony ook zijn voor als Neres stap gaat maken. En Schuurs was dat voor als de Ligt zou vertrekken. Soms pakt dat goed uit, soms minder. Maar hem niet halen omdat spelers als Labyad, Marin, Alvarez (als middenvelder), Mazraoui (als middenvelder) etc bij de club zitten is imo geen reden. Mazraoui moet zich op rechtsback blijven richten, Alvarez en Martinez achterin voor plek vechten want op middenveld zijn ze het niet. Blind enkel op middenveld als enkele 6 imo. Eiting schijnt te kunnen vertrekken, dan zijn de opties al stuk minder.

14 juli 2020 om 21:19

Ik zeg niet dat ze goed genoeg zijn. Ik geef aan dat er gewoon opties zijn om het elftal op verschillende manieren vorm te geven. Daarbij zou de discussie natuurlijk heel anders zijn als deze speler een directe versterking/verbetering was, maar dat is dus niet het geval. Het is weer een speler voor erbij en daarvan hebben we er al genoeg.

14 juli 2020 om 21:54

@De Toekomst, gezien zijn duel kracht, gewonnen duels, passings percentage, succesvolle dribbels en efficiëntie qua schoten heeft hij zeker iets toe te voegen. Je zegt zelf al dat er voldoende namen zijn die niet goed genoeg zijn. Daar moet Ajax dus op door selecteren. Dat is juist een reden om een nieuwe speler te halen. Hoe zonde dat misschien van bepaalde (aangetrokken) spelers is. Of hij goed genoeg is, dat weet je pas als hij er is. Ziyech begon op de vleugel, Neres een half jaar Jong Ajax. Traore ook een half jaar Jong Ajax en ook Antony zal moeten vechten voor zijn plek. Ajax doet er goed aan om spelers als Magallan, Botman, Eiting, Ekkelenkamp, Marin, Labyad, Johnson, Timber te laten gaan voor acceptable bedragen. Dan kan je het elftal versterken in de breedte en diepte en creeer je kansen voor je echte talenten waardoor die ook bij tekenen.

14 juli 2020 om 22:33

@bergkamp, op zijn niveau is een Marin of Alvarez ook een geweldenaar. Die statistieken moet je wel in perspectief zien. De competitie waarin hij speelt, stelt geen bal voor. Dat hij het daar goed doet is echt totaal geen garantie dat hij nu klaar is voor Ajax of dit in de toekomst zal zijn. Marin en Bands hadden ook enkele goede statistieken in België, een betere competitie, en vallen tegen. Alvarez kwam in enkele statistieken ook zeer goed naar voren. Daarbij vind ik dat spelers die zoveel geld kosten er direct moeten staan of duidelijk de potentie moeten hebben om het gewenste niveau te halen én een plek moeten opvullen waar onvoldoende opties voor beschikbaarheid zijn. Hij is duidelijk geen directe versterking, over zijn potentie ben ik ook niet zeker genoeg en dan zijn er ook nog andere opties aanwezig bij Ajax die ook op zijn posities uit de voeten kunnen. Kortom, overbodig.

Met alle respect voor van Weert en Luijckx maar 50 % van alle clubs in Denemarken is in totaal minder waard dan Sven Botman .... Alle spelers van Silkeborg zijn bij elkaar 7 miljoen waard , dat zegt vrijwel alles over het niveau waarop en waartegen deze jongen speelt.

14 juli 2020 om 20:30

Vreemde vergelijking. Tuurlijk zijn ze minder waard maar je vergelijkt nu de transferwaarde van Silkeborg op Transfermarkt met de bod dat zogenaamd zou zijn gedaan op Botman. Op Transfermarkt is Botman ook niet meer waar dan 1.3 miljoen.

14 juli 2020 om 20:39

En toch is dat ongeveer gelijkwaardig aan de waarde van ADO en spelen daar toppers? Het is net iets hoger dan de waarde van een VVV-Venlo. Dat geeft ongeveer het niveau van die clubs wel weer denk; niet denderend. Niet dat dat betekent dat er geen pareltjes rond kunnen lopen, maar toch geeft het wel te denken..

Niet doen. Leuk talentje, maar in de jeugd gaat hij andere grote talenten als Unuvar, Hansen, Brobbey, Traore (deels) in de weg zitten. In het eerste hebben we met Neres, Van de Beek, Tadic, Promes en Anthony al genoeg spelers die om een spits heen kunnen spelen. En dan zijn er nog spelers als Marin, Labyad, Gravenberch, Taylor en Ekkelenkamp. Deze jongen moet ergens heen gaan waar hij de tijd krijgt om zich verder te ontwikkelen, terwijl je je bij Ajax in het eerste halfjaar moet laten zien en anders al snel afgeschreven bent. Dat zie ik hem bij Ajax niet doen met de moordende concurrentie op zijn positie. Heb bij hem een beetje het Bandé gevoel; aardige skills, maar zeker nog niet klaar voor Ajax. Ajax moet gaan voor een creatieve spelverdeler die er direct staat, een speler met klasse. Deze jongen is leuk voor de breedte en wellicht voor de toekomst, maar in de breedte hebben we voldoende kwalitatief goede opties op zijn positie(s) en ook vanuit de jeugd komt er voldoende aanvallend talent door.

Overmars zal wel weten wat ie doet maar heb hier toch wel wat twijfels bij. Ga er van uit dat ze hem zien als een middenvelder, meer in Pogba-rol dan een echte aanvaller. Anders zou het helemaal onlogisch zijn, maar denk dat dat argument over spitsen in de weg lopen dan niet opgaat. Tegelijkertijd weet ik ook niet of dit nou is wat er op het middenveld nodig is. Beetje duelkracht is opzich fijn maar het klinkt niet als een directe aanwinst die er meteen staat, terwijl dat juist hard nodig is want de bezetting op het middenveld is vrij matig. Daarnaast is de Deense competitie volgens mij ook van dramatisch niveau dus dan is het best veel geld. Heb liever dat ze dat apart zetten en vol inzetten op Hojbjerg/Kostic/Igor Gomes. Hojbjerg én Kudus mag natuurlijk ook, maar dat is wat te duur waarschijnlijk.

14 juli 2020 om 20:55

Kostic hoeft van mij ook niet. Natuurlijk een erg goede speler en denk wel een speler die er direct staat, maar niet het type dat we nu nodig hebben. Voor Hojbjerg zou wel plek zijn als Martinez linksback wordt, Igor Gomes ken ik niet goed genoeg om er wat over te zeggen.

14 juli 2020 om 21:11

Kostic lijkt me een hele goede vervanger van Ziyech, en dus ook iemand die ze wel nodig hebben. Kan gouden combi worden met Tadic voor zich in de punt denk ik. Vd Beek dan op 8 en Martinez op 6, niet verkeerd. Maar waarschijnlijk wel onhaalbaar. En Hojbjerg zou ook wel naast Martinez kunnnen spelen toch of is die echt zo defensief ingesteld?

Klinkt allemaal heel leuk hoor, maar kan iemand uitleggen wat de status is van Unuvar? Al 1,5 jaar zijn we lyrisch over hem maar nergens hoor ik dat hij bij het 1e komt. Nu wil Ajax met Kudus een aanvallende middenvelder halen. Toch de positie van Unuvar. Betekent dit dat Unuvar niet gaat doorbreken, of wil Ajax de selectie sterk verbreden omdat ze meerdere competities spelen straks? Persoonlijk vind ik het prima als Ajax kwaliteit inkoopt, maar hoe zit het met de 'uizonderlijke' jeugdtalenten van Ajax nu?

14 juli 2020 om 21:48

Unuvar is net zeventien joh. Heeft nog amper in jong gespeeld en kan nog geen 90 minuten volmaken. Ook fysiek is hij nog veel te zwak. Die komt er echt wel.

14 juli 2020 om 23:44

Ok, duidelijk. Hij is nog in opleiding dus. Dan wachten we het af. Thanx voor de update, ajax1812

15 juli 2020 om 00:00

Geen probleem. Ik verwacht erg veel van hem, maar het zal denk ik nog wel een jaartje of 2 duren voordat die vast basis staat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.PSV33
3.AZ32
5.Ajax31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. TaylorMiddenvelder11
B. BrobbeyAanvaller11
R. PasveerKeeper10
S. BerghuisAanvaller10
S. BergwijnAanvaller10
AntonyAanvaller10
D. BlindVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Nederland
6 fans
Aanvaller, 32 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 11 augustus
Hakim Ziyech is het wachten op AC Milan zat en staat voor een definitief vertrek bij Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren