Engeland dag na rel met Zaha weer opgeschrikt door ongebreideld racisme

Maandag, 13 juli 2020 om

De Premier League is maandag wederom in de ban van racistische uitingen aan het adres van een donkere speler. David McGoldrick, verbonden aan Sheffield United, deelt via Instagram een haatbericht, wat voor de nodige ophef zorgt op de sociale media. Afgelopen zondag bracht Crystal Palace-aanvaller Wilfried Zaha al naar buiten hoe hij door een twaalfjarige supporter van Aston Villa op racistische wijze werd bedreigd. De politie van West-Midlands heeft de dader hiervan inmiddels gearresteerd.

In het bericht van McGoldrick valt onder meer te lezen dat de de internetgebruiker, die als gebruikersnaam 'mma_notorious_mma' heeft, de woorden 'vuile neger' gebruikt. Daarnaast wordt ook gebruikgemaakt van de term 'coon', dat in het Engels geldt als scheldwoord voor zwarte personen. De aanvaller van Sheffield United is vooral bedroefd over de scheldkanonnade aan zijn adres. "2020 en zo leven we tegenwoordig", zo valt te lezen als bijschrift bij het bericht van de 32-jarige spits van the Blades.

McGoldrick kan rekenen op de volledige steun van het bestuur van Sheffield United. "Wij staan volledig achter David en zullen er alles aan doen om degene die dit vreselijke bericht heeft geschreven te achterhalen. We werken met alle betrokken instanties samen om deze persoon voor het gerecht te krijgen. Dit kan simpelweg niet zo door gaan, er moet echt iets veranderen", aldus de clubleiding van de huidige nummer zeven in de Premier League.

Zaha komt maandag via zijn social media-kanalen terug op de bedreiging die hij afgelopen weekeinde ontving. "Ik wil de politie van West-Midlands bedanken voor de arrestatie die inmiddels is verricht. Mensen moeten gaan beseffen dat je acties consequenties hebben, ongeacht je leeftijd. Je kunt je niet verstoppen achter de sociale media. Het is van cruciaal belang dat de verschillende platformen hier streng op blijven toezien. Het is namelijk niet de eerste keer dat mij dit is overkomen. 'Nee' zeggen tegen racisme volstaat niet langer, we moeten in actie komen en mensen gaan onderwijzen. Verandering is noodzakelijk", aldus de aanvaller van Crystal Palace.Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door sirius)

Verschrikkelijk triest natuurlijk, al lijkt deze reactie wel te komen van een of ander vaag fake account. Die gast heeft 31 volgers en zoekt waarschijnlijk gewoon aandacht. Schrikbarend hoe makkelijk het is om zoiets pijnlijks de wereld in te slingeren door middel van social media.

13 juli 2020 om 14:51

Je zult het niet zo bedoelen (hoop ik) maar we moeten ook eens stoppen met bagatelliseren. Jij zegt dat het van een fake account komt en dat ie wrschl aandacht zoekt, maar dat doet er toch helemaal niet toe? Hetzelfde gebeurde bij Zaha; er waren mensen die zich afvroegen wat het nut was van openbaar maken (door oa Zaha en Ian Wright) wie deze uitingen gedaan heeft. Het zou volgens die mensen beter zijn om het te melden bij de autoriteiten en die het af te laten handelen. NEE !! Juist door het openbaar te maken kan er iets veranderen. Juist door bewustwording komt er iets in beweging. En de ... voor mensen die dit maar normaal vinden, waarmee ik niet op jou (gegenpressing) doel.

13 juli 2020 om 14:58

Er zou dan wel eens “verzadiging” kunnen optreden bij het algemene publiek lijkt me. Want dit soort dingen is echt gewoon schering en inslag bij bekende mensen. En als er elke dag 20 mensen iets dergelijks zetten, zal het snel zijn boodschap verliezen vrees ik. Het is dus wel een moeilijke afweging die je moet maken als bekende persoonlijkheid.

13 juli 2020 om 15:03

Goed punt, niet aan gedacht omdat het bij mij niet verzadigend zal werken. Ik kijk met verbijstering naar al die berichten en niet alleen wat er uit Amerika komt. Ik ben heus niet naief, maar wist niet dat het zo aan de orde van de dag is. Schandalig, ik zou bijna etnisch willen zuiveren maar dan de andere kant op.

13 juli 2020 om 15:07

Al waren het er 100, elke loser is er een te veel en hoort ook aangepakt te worden. Lijkt me niet dat je zulke dingen niet te vaak moet opnoemen omdat anders het publiek verzadigd wordt (wat ik trouwens ook gemerkt heb hoor). Uiteindelijk gaat het erom dat dader bestraft wordt. PS: naar mijn mening is het al best triest dat het zo vaak gebeurd dat er spraken is van verzadiging...

13 juli 2020 om 15:13

@BellaPartita, geef ik je gelijk in. Persoonlijk heb ik geen idee wat er allemaal mogelijk is qua rechterlijke stappen, maar die moeten inderdaad altijd genomen worden. Alleen is het helaas zo dat wat publieke aandacht voor een zaak er meteen voor zorgt dat die zaak vaak veel sneller afgehandeld zal worden.

13 juli 2020 om 17:13

Je moet ook wel.oppassen met iemand publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Je moet dan 100 % zeker zijn dat het account niet gehackt is , if dat iemand anders dat bericht verzonden heeft via dat account of dat iemand gewoon een account heeft aangemaakt onder een andere naam en foto. Zo wie zo ten alle tijden een aanklacht indienen

13 juli 2020 om 19:01

‘Je moet ook wel.oppassen met iemand publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Je moet dan 100 % zeker zijn dat het account niet gehackt is , if dat iemand anders dat bericht verzonden heeft via dat account of dat iemand gewoon een account heeft aangemaakt onder een andere naam en foto. Zo wie zo ten alle tijden een aanklacht indienen‘ Als dat echt het geval is, dan wordt dat netjes door alle betrokkenen gerectificeerd. Doorgaans wordt een account niet gehackt om vervolgens anderen uit te schelden of racistisch te bejegenen. Van de gevallen die bekend zijn is er, volgens mij, nooit sprake geweest van hacking. Een beetje hacker heeft vaak andere motieven / doeleinden... Die gaat zich hiermee niet bezighouden.

Goedzo, vooral doorblijven gaan met het naar buiten brengen van deze onacceptabele "cultuur". Weet zeker dat veel meer voetballers (en andere mensen) dit dagelijks te voorduren krijgen en hoop ook dat zij dit naar buiten brengen. Het feit dat degene die dit sturen niet eens een 'troll-account' gebruiken om dit te doen laat al zien hoe veilig ze zich wel niet voelen. Kan me niks schelen hoe oud ze zijn, na een paar als voorbeelden te gebruiken zal iedereen voortaan 2x nadenken voordat ze zoiets weer doen.

13 juli 2020 om 17:59

In principe ben ik het met je eens, maar op deze manier blijf je herhaadelijk het probleem aankaarten. Zo onstaat verdeeldheid en werk je niet met z'n allen naar een oplossing toe. Rotte appels hou je altijd, maar dan ook altijd. Voor elke bevolkingsgroep helaas.. Vooropgesteld dit is diep en diep triest dat hij dit krijgt, maar helaas gebeurd dit naar mijn idee over 10 jaar nog steeds. Al kaart je het elke dag talloze keren aan.

13 juli 2020 om 23:45

Het probleem is alleen dat het totaal geen effect heeft. Het zijn vaak van die anonieme accounts en de mensen die dat soort dingen naar iemand sturen, kicken waarschijnlijk op dat soort reacties. Anders post je dat soort teksten niet. Bovendien is het nogal naief om te denken dat de aandacht omtrent dit soort berichten zo blijft. Nu is er nog even aandacht voor, maar na de zoveelste gek die zoiets naar een voetballer stuurt is de nieuwswaarde er vanaf en hebben mensen het wel een keer gezien. Dat bedoel ik natuurlijk niet negatief, maar dat is wel hoe het werkt. Helaas zijn er nog geen concrete oplossingen voor dit soort idiote posts richting voetballers (of andere personen) en het is ook niet zo makkelijk om die oplossingen te vinden. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die meespelen.

Wat een idioot. Het probleem is dat wanneer racisme onder de loep genomen word, dat er malloten zijn die dit als een podium zien om volslagen idiote dingen te zeggen voor hun 1 minute of fame. Het is maar waar je trots op bent.

Cyberpolitie is/wordt de toekomst! Goed verder dat ze hier optreden, het is genoeg geweest dat mensen lekker anoniem zomaar van alles kunnen roepen. Hopelijk wordt dit alleen niet misbruikt en worden hier onschuldige mensen slachtoffer...

13 juli 2020 om 23:49

Ja en nee. Het kost namelijk veel tijd, geld en middelen om die mensen op te sporen. Hoe beroerd het ook klinkt, maar als de nadelen de voordelen verdoezelen, houd het helaas op. Het is allemaal nog niet zo makkelijk, want wil je telkens honderden of duizenden euro's uitgeven om zo'n idioot of zo'n pubertje die even stoer wil doen op te sporen en te pakken? Ik weet niet wat voor straf er op racisme staat, maar ik denk dat de kosten van zo'n onderzoek aanzienlijk hoger zijn dan een eventuele boete. Bovendien is het nog niet zo makkelijk om een passende straf te vinden voor een 12-jarige die nauwelijks weet heeft van de impact van dergelijke opmerkingen.

Wat opvalt is de leeftijd van de posters. Zo jong, en al zo bezig op social media. Het is dus niet alleen maar vooruitgang...

13 juli 2020 om 15:04

Social media wordt JUIST gedomineerd door de jeugd hè vergis je niet. Daarom is het belangrijk dat er goed wordt geïnformeerd en opgetreden! Ook denk ik sowieso dat veel pedagogische werk Etc. Scholen Etc. Zich richten op de cyber wereldje want daar gebeurt het allemaal ( sorry ging wat dieper op in haha )

13 juli 2020 om 15:05

Sowieso al een tendens zichtbaar. Als ik in mijn jongere jaren ruzie had op straat werd er met de vuisten gesproken, tegenwoordig kan je niet eens meer iets corrigerends zeggen tegen die schoudertasjes want voor je het weet trekken ze een mes. Mietjes.

13 juli 2020 om 16:41

nu is het trekken van een mes nooit de goede oplossing maar dat was op straat vechten ook niet. Mij is gewoon geleerd dit via woorden te doen. Ik zie geweld toch altijd als een teken van onmacht wat betreft eloquentie

13 juli 2020 om 16:45

Uiteraard, zo voed ik mijn kids ook op, maar er werd ook wel eens gevochten. Met de kennis van nu heb ik liever dat ze mijn zoons mietjes noemen omdat ze ervan weglopen dan dat ik uit bed gebeld wordt omdat ie in het ziekenhuis ligt....of erger

14 juli 2020 om 00:08

@samcro - Maar dat moet toch ook ergens vandaan komen? Ik kom zelf ook uit een generatie waarbij wapens eigenlijk altijd afwezig waren bij een ruzie, maar het word eigenlijk alleen maar erger. Het aantal steekincidenten stijgt aanzienlijk en ik snap niet dat daar nog steeds niet zoveel aandacht voor is. Het is namelijk niet iets wat je niet aan zag komen, aangezien het aantal steekincidenten al een aantal jaren structureel stijgt. Dat is het grootste probleem bij dit soort vergrijpen. Mensen lijken de waarde van een mensenleven tegenwoordig steeds minder vaak serieus te nemen. Ik kan echt niet begrijpen hoe een persoon die zonder pardon met een mes loopt te zwaaien denkt.

Wat is dat toch met een grote groep internet gebruikers, op het moment dat men denkt anoniem te zijn ( wat natuurlijk helemaal niet zo is), dan durft men ineens allerlei onzin de wereld in te helpen. Ben dan een grote jongen / man( of vrouw/meisje) en doe het dan openlijk. Daar kan ik nog wel respect voor opbrengen, ook als ik het totaal niet met iemand eens ben. We kunnen bv van een Johan Derksen vinden wat we willen en hoewel ik hem vaak vermakelijk vind, ben ik het even vaak niet met hem eens, maar hij verschuilt zich niet achter een toetsenbord. Wel goed dat dit soort zaken nu eens openbaar gemaakt worden en daders worden aangepakt, want dit soort dingen roepen kan natuurlijk echt niet.

13 juli 2020 om 15:34

Het antwoord is simpel: De consequenties. Die zijn er niet of nauwelijks als je op internet iemand aanspreekt zoals dit racistisch joch David Mcgoldrick aanspreekt. Maar probeer het eens op straat, spreek daar eens een donkere man zo racistisch en beledigend aan als deze gozer en kijk wat er dan gebeurt. Ik durf er wel een kratje op in te zetten dat je dan in negen van de tien gevallen een (zeer terecht) pak slaag krijgt of aangeklaagd wordt. En dat heeft gevolgen. De fysieke pijn het pak slaag, een veroordeling, het niet kunnen krijgen van een verklaring omtrent gedrag, ontslag... Het zijn allemaal reële uitkomsten als jij als John Doe iemand op straat zo bejegent. Maar verschuil jij je achter de naam mma_notorious_mma, dan wordt het toch al een stuk lastiger voor de racistisch bejegende persoon en de politie om je verantwoordelijk te houden voor je daden.

Vanachter je schermpje kan je van alles typen zonder consequenties. Dit zijn puberale jochies die denken grappig te zijn. Wat hij schrijft is racistisch, maar hij probeert vooral mensen te kwetsen. Geert Wilders publiceert elke vrijdag zijn doodsbedreigingen. Rob Jetten publiceerde laatst zijn 'homofobe berichten' en zo zijn er nog tal van voorbeelden. Bekende mensen ontvangen veel (onterecht) commentaar. Een paar simpele zielen ertussen en je krijgt dit soort berichten in je postvak. Ik snap dat hij het wil openbaren, maar hoe lullig het ook klinkt morgen is iedereen het weer vergeten behalve de voetballer zelf. Toen ik puber was heb ik ook domme dingen gedaan, vernielingen met oud en nieuw etc. Je loopt vanzelf een keer tegen de lamp.

Probleem is dat dit niet alleen meer bij racisme blijft maar dat er een behoorlijke groep Social Media gebruikers (ook veel jongeren is) die geen enkel besef van normen en waarden heeft. Die kunnen geen normale discussie meer voeren en slingeren de grofste zaken de wereld in. Dat zie je bijvoorbeeld ook als Geert Wilders weer eens wat tweets openbaar gooit of homo's die allerlei verschrikkelijke berichten ontvangen. Let wel, ik probeer racisme hiermee niet te bagatelliseren maar dit probleem is natuurlijk wel maatschappijbreed in alle delen gigantisch aanwezig.

13 juli 2020 om 23:02

Klopt! Iedereen doet iets in zijn leven waar ie niet trots op is. Deze kerel zal hopelijk wel beseffen nu dat zijn comment absoluut niet kan. Aan de andere kant blijf ik geloven dat negeren de beste oplossing is. Want je kan het nooit volledig verwijderen uit de maatschappij helaas.

Ga je altijd blijven hebben. Mensen hebben de toegang gekregen om digitaal te zeggen wat ze willen zonder gevolgen onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Deze idioot wil gewoon kwetsen, meer niet. Ik vind het dan ook frappant dat men steeds blijft zeggen hoe dit mogelijk is anno 2020. We zijn met meer mensen dan 50 jaar geleden, is dat dan zo'n verrassing? Hoe meer mensen, hoe groter de kans op meer idioten. Dat is hoe het werkt. Het is jammer voor Zaha, maar zulke situaties ga je altijd hebben helaas.

Tja ik ga nu wat impopulairs zeggen. Die voetballers moeten zich niet zo aanstellen dat ze zo nu en dan haatberichten op sociale media krijgen. Dat hoort er nu eenmaal gewoon bij. Laten we ook niet vergeten dat ze door sponsoren betaald worden om dingen via instagram te promoten. Als je graag de lusten van zoveel volgers wil hebben, moet je ook de lasten kunnen dragen. Natuurlijk zeer sneu, maar je hebt eenmaal gekken en hersenlozen hier op de aarde rondlopen.

13 juli 2020 om 23:51

Ik snap wat je wil zeggen, en het is inderdaad niet zo populair om dat te zeggen. Je wordt meteen weggezet door mensen die al te graag termen gebruiken die niet overeenkomen met wie je bent. Ik heb ook het gevoel dat spelers de dag vandaag heel veel op zoek zijn naar goedkeuring en aandacht. Veel behoefte aan medeleven en zulke dingen. Maar eerlijk gezegd vind ik het ook vrij onnodig dat ze zulke dingen moeten tonen keer op keer. Negeer dat toch gewoon. Maar goed, we leven in emo tijden en iedereen wil samen treuren...

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Sheffield United

Selectie
SpelersPositieW
T. SmithAanvaller
B. SharpAanvaller253
C. RobinsonAanvaller161
G. BaldockVerdediger382
C. BashamVerdediger380
Voor de complete selectie: Clubpagina Sheffield United.

31 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 14 augustus
AC Milan gaat Ricardo Rodriguez voor minimaal drie miljoen euro verkopen aan Torino. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren