De Roon: ‘Als ze horen dat ik met hem werkte, gaan mensen door hun knieën’

Zondag, 12 juli 2020 om

Marten de Roon heeft veel geleerd van zijn samenwerking met Marco van Basten. De middenvelder van Atalanta werd in 2012 de eerste aanwinst van Van Basten als nieuwe trainer van sc Heerenveen en werkte twee seizoenen onder zijn vleugels. Zondagavond wordt De Roon bij Rondo geïnterviewd via een videoverbinding en krijgt hij de nodige complimenten van zijn voormalige leermeester, die als tafelgast aanwezig is bij het praatprogramma van Ziggo Sport.

De Roon kwam in zijn twee seizoenen onder Van Basten tot 58 optredens in de Eredivisie; in zijn tweede jaar werd hij door San Marco benoemd tot aanvoerder. Na het vertrek van Van Basten bleef De Roon nog een jaar in Friesland voetballen, alvorens de overstap naar Atalanta te maken. De zestienvoudig international van Oranje was volgens Van Basten een slimme speler. "Hij was wel iemand die het spel las. Het was een verstandige jongen, die precies wist wanneer een ploeg behoefte had aan rust, moest inzakken of juist druk moest zetten", vertelt Van Basten.

De analist noemt De Roon de motor van zijn elftal. "Hij was het verstand en het verlengstuk van de trainersstaf", aldus Van Basten, die ook de voetballende kwaliteiten van zijn voormalige pupil uitlicht. "Fysiek behoort hij niet tot de top, maar met zijn verstand en techniek kan hij een heel belangrijke factor zijn in een team. Ik vind het bijzonder: hij kwam van Sparta Rotterdam naar ons bij Heerenveen en moest het allemaal nog maar laten zien. Hij had vrij snel een basisplek veroverd, werd het verstand van het team en in ons tweede jaar hebben we gewoon heel goed voetbal gespeeld, met nog wat andere technische jongens."

De Roon glundert zichtbaar tijdens de redevoering van Van Basten. "Als iemand over Marco dat zegt, dan moet je glimlachen", erkent de 29-jarige controleur. "De jongens in Nederland weten misschien minder goed hoe groot Marco is. Maar als ze hier in Italië horen dat ik met Marco heb gewerkt, dan gaan mensen door hun knieën. Het is een grootheid." De Roon zegt bij Heerenveen veel vertrouwen te hebben gekregen van Van Basten. "Door te spelen word je beter", benadrukt hij.

"Hij heeft me geleerd dat je tijdens een wedstrijd ontzettend veel bezig moet zijn met ‘het neerzetten’: zoeken naar je plek, andere mensen coachen zodat je zelf minder hoeft te lopen", somt De Roon op, daags na de 2-2 remise van Atalanta tegen Juventus. "In het begin van mijn carrière was ik als een kip zonder kop die veel liep en domme meters maakte. Juist hij zei: ‘Zet de mensen om je heen neer, dan hoef je zelf ook maar vijf of tien meter te maken.’ Als je alles speelt, vertrouwen krijgt en veel met elkaar over voetbal praat, dan word je alleen maar beter."Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door daviddein)

toch knap dat bepaalde Nederlandse voetballers die imo totaal niet bijzonder zijn het zo goed doen in het buitenland. deze De Roon houdt zich toch prima staande in de Serie A en hetzelfde kan gezegd worden over Weghorst in de Bundesliga. zo zie je dat je soms met weinig talent maar een goede instelling en mentaliteit ook heel ver kan komen

12 juli 2020 om 21:46

Klopt helemaal. Nou is De Roon ook wel een type speler dat in Nederland minder gewaardeerd wordt, zeker ten opzichte van Italie. Volgens mij is Marten ook wel een gangmaker in de selectie, en die heb je zeker nodig voor het teamgevoel. Zie hem ook altijd graag in Oranje.

12 juli 2020 om 21:46

Omdat het allemaal nog steeds topsporters zijn. Dus dan ben je vast wel ergens goed in. Als je daar dan ook heen gebruikt wordt... Dost is er nog zo eentje.

12 juli 2020 om 22:05

De Roon is gewoon goed in wat hij doet in een competitie waar slopers doorgaans een wat hogere reputatie genieten. Hij speelt ook in een team waar hij precies in zijn kracht kan spelen.

12 juli 2020 om 22:16

Omdat wij als cultureel erfgoed hebben dat spelers moeten kunnen voetballen. Techniek, goede balbehandeling is hetgeen waarnaar wij kijken. Wij kunnen niet genieten van een breker of een mandekker die a la Vierchowod een speler uitschakelt en zelfs sloopt. Ik generaliseer natuurlijk enorm, maar daardoor 'missen' wij dat soort spelers.

13 juli 2020 om 02:43

Je zegt “moeten kunnen voetballen” en lijkt daarmee te verwijzen naar goede techniek aan de bal. Dat is inderdaad de Nederlandse definitie van voetballen. In Italië en andere landen is mandekken, de bal veroveren etc net zo goed onderdeel van “voetballen”. Kortom, je bevestigt onbewust je eigen punt

13 juli 2020 om 09:02

Klopt wat je zegt. Overigens niet helemaal onbewust, ikzelf ben niet zo van de Hollandse School. Ik kan dus wel genieten van een goede mandekker en versta dat idd als goed kunnen voetballen 😉.

12 juli 2020 om 22:17

Dit zijn een sort spelers die weinig gewaardeerd worden door het grote publiek , omdat ze er niet uitspringen. Ze zijn vaak het cement tussen de stenen. En dat je met een goede instelling en mentaliteit ver kan komen , dat heeft Dirk Kuijt ook al bewezen , toch ?

13 juli 2020 om 02:45

Door het Nederlandse publiek wellicht. In Italië wordt hij wel degelijk gewaardeerd

12 juli 2020 om 22:18

Ik vind het niet zo raar. We doen hier altijd alsof onze spelers direct de beste van het team of de competitie moet zijn anders heeft hij gefaald. Kijk maar naar een Klaassen of Blind in het buitenland. Daarbij zijn we ook een ster in het overwaarderen en overschatten van alle competities buiten de onze. Het gras bij de buren is altijd groener.

12 juli 2020 om 22:33

Wat is de definitie van talent? Sommige spelers worden na een paar goede wedstrijden in de ED schromelijk overschat.

De Roon krijgt net als Seedorf niet de waardering in Nederland. In Italië wel. Let op volgend jaar speelt hij bij een top club

13 juli 2020 om 03:30

Seedorf is wel echt van een andere orde natuurlijk, denk dat de Roon nog meer gewaardeerd wordt terwijl Seedorf een veel grotere speler was. Heeft allemaal met het Nederlands elftal te maken.

13 juli 2020 om 04:46

Ik denk dat Seedorf wel degelijk gewaardeerd werdin Nederland maar dat hij in het Nederlands elftal relatief minder presteerde. En dat is wat het meest zichtbaar is voor de Nederlanders.

13 juli 2020 om 07:57

Seedorf heeft het helaas nooit laten zien bij Oranje, maar voor mij is hij wel één van de 10, mogelijk zelfs 5 beste Nederlandse voetballers ooit. Groter dan een Sneijder, groter dan een van Persie, niveau Bergkamp, Gullit, Robben. De buitencategorie.

13 juli 2020 om 09:26

Ik zie de Roon ook wel een stap hogerop maken! Inter misschien? Maar wat is hogerop in Italië, eigenlijk alleen Juve. Atalanta lijkt zelf ook aangesloten te zijn bij de top

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Atalanta

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
D. ZapataAanvaller2818
T. GrittiUnknown
P. GolliniKeeper330
K. NdiayeKeeper00
F. RossiKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Atalanta.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Atalanta.

17 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Atalanta 35 2 12 0
2018/2019 Atalanta 35 2 8 0
2017/2018 Atalanta 34 3 9 1
2017/2018 Middlesbrough 1 0 0 0
2016/2017 Middlesbrough 33 4 8 0
Laatste voetbalnieuws

La Gazzetta dello Sport plaatst Amrabat kort achter Ronaldo en Zlatan

Sofyan Amrabat heeft een bijzonder goed seizoen achter de rug in de Serie A, zo oordeelt La Gazzetta dello Sport dinsdag. De middenvelder, die Hellas Verona inruilt voor Fiorentina, staat op...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 9 augustus
Als Manchester United niet vandaag een toereikend bod uitbrengt op Jadon Sancho, is de transfer definitief van de baan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren