‘Hij heeft ons bestolen, dit is echt een schande voor het voetbal’

Zondag, 12 juli 2020 om

Dit weekend is het tien jaar geleden dat het Nederlands elftal in de eindstrijd van het WK van Zuid-Afrika stond. Na de nederlagen in 1974 en 1978 tegen respectievelijk West-Duitsland (1-2) en Argentinië (3-1) moest het tegen Spanje dit keer wél lukken. Oranje rende, bikkelde en creëerde. Het was de wedstrijd van de karatetrap, de teen en de scheidsrechter. De manschappen van bondscoach Bert van Marwijk vochten tot het bittere eind in de memorabele clash. Een opzienbarende, zenuwslopende en helse strijd in het Soccer City Stadium: bijna iedere minuut had een verhaal.

Minuut 5: Maarten Stekelenburg
Sergio Ramos kopt de bal bij een vrije trap van Xavi op het vijandelijke doel. Zoals zo vaak dit toernooi reageert Maarten Stekelenburg attent: hij stompt het leer naar de zijkant. De doelman blijkt een rots in de branding voor Oranje in Zuid-Afrika, met een glansrol in de achtste finale tegen Slowakije (2-1) en kwartfinale tegen Brazilië (2-1). Tien jaar na dato staat de redding van de keeper op het schot van Kaká nog bij menigeen op het netvlies. "Of ik het team er doorheen gesleept heb? Ach, ik sta in de goal om ballen tegen de houden. Zo simpel is het. Maar natuurlijk is zo'n moment wel extra lekker voor een keeper, als de wedstrijd daarna kantelt." Ook in de finale tegen Spanje kan Stekelenburg lang excelleren, tot diep in de extra tijd.

Minuut 22: Mark van Bommel
Nederland houdt zich niet in tegen de Spanjaarden: de overtredingen stapelen zich in rap tempo op. "Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst deden iets wat Nederland nooit doet", oordeelde Xavi later. Robin van Persie had in minuut 15 al geel gekregen voor een overtreding op Joan Capdevila toen Van Bommel enkele minuten later Andrés Iniesta vloerde. Geel. De twee middenvelders krijgen het vaker aan de stok met elkaar in de finale. "Ik heb klappen gekregen van iemand van wie ik het niet verwachtte", zei de legende van Barcelona over de confrontaties.

Minuut 23: Howard Webb (1)
De Spanjaarden zijn daarentegen ook niet poeslief voor de spelers van het Nederlands elftal. Carles Puyol schopt in de beginfase Arjen Robben onderuit (geel), terwijl Sergio Ramos Dirk Kuyt langs de zijlijn aanpakt (geel). In de eerste 23 minuten trok scheidsrechter Howard Webb dus vier gele kaarten. "Ik dacht het eerst nog wel onder controle te hebben. Maar vergeet het maar. Shit, dacht ik. Dit gaat niet volgens plan", aldus de Engelsman in zijn biografie The Man in the Middle. En toen moest de ijzingwekkendste overtreding nog komen.

Nigel de Jong excuseert zich voor zijn charge op Xabi Alonso.

Minuut 28: Nigel de Jong
Op het middenveld tikt Xavi de bal door de lucht naar Xabi Alonso. De Spanjaard kopt het leer meteen terug, maar niet nadat hij de schoen van Nigel de Jong op zijn borstkas voelt. De Jong schokt de wereld met zijn karatetrap, maar Webb zorgt voor nog meer verbijstering. De scheidsrechter besluit slechts een gele kaart te trekken, tot woede van het Spaanse kamp. Webb erkent later dat De Jong rood had moeten krijgen. "Op dat moment stond ik precies achter Alonso, op ongeveer tien meter afstand, dus ik zag niet precies hoe hard De Jong hem raakte. Ik wist wel dat het een late en harde overtreding was en dat het genoeg was voor een kaart. Niemand van mijn team suggereerde over de radioverbinding iets anders, dus gaf ik een gele kaart voor wat ik zojuist voor mijn ogen zag gebeuren. Met de hand op mijn hart zeg ik dat ik nooit aan een rode kaart heb gedacht." De 'nachtmerrie' van Webb zou nog lang voortduren.

Minuut 37: Joris Mathijsen
Joris Mathijsen staat niet bekend als doelpuntenmaker en ook in de finale zit er geen doelpunt in voor de centrumverdediger. Mathijsen heeft twee grote kansen: in de extra tijd kopt hij bij een luchtduel met Ramos over bij een hoekschop, terwijl hij in de eerste helft langs de bal maait. Bij een corner van Arjen Robben komt de bal via Van Bommel bij Mathijsen terecht. De huidige technisch directeur van Willem II besluit meteen op doel te schieten, maar de bal heeft zoveel effect dat de geheel vrijstaande stopper volledig mistast. Het wordt een doeltrap voor Spanje.

Minuut 45+1: Arjen Robben
De gevaarlijkste man aan de kant van Nederland is, zoals zo vaak, Robben. De eerste glimp van de pijlsnelle aanvaller is in de blessuretijd van de eerste helft te aanschouwen. Van Persie blijft onder druk van de Spaanse verdediging rustig en speelt de bal af aan Robben, die aan de rechterkant van het strafschopgebied iets te veel ruimte krijgt van Capdevila en Alonso. De vleugelspeler waagt een poging in de korte hoek, maar Iker Casillas is alert.

Minuut 48: Joan Capdevila
Meteen in de tweede helft krijgt Capdevila een grote kans. Bij een corner van Xavi wint Puyol het luchtduel van John Heitinga, waarna de bal in volle vaart richting de back gaat. Capdevila, weggelopen bij Dirk Kuyt, probeert de bal direct vanuit de lucht op doel te mikken. De verdediger timet, net als Mathijsen in de eerste helft, verkeerd, waardoor het 0-0 blijft.

Minuut 56: John Heitinga (1)
Heitinga heeft de taak onder anderen David Villa uit te schakelen. Snel in de tweede helft gaat de verdediger in de fout door aan de zijlijn de spits onderuit te halen. Een duidelijke overtreding, maar Villa maakt gretig gebruik van de misstap van Heitinga door kermend van de pijn over de grond te rollen. Na een paar seconden stopt Webb het spel om poolshoogte te nemen. Ruim een halve minuut na de overtreding grijpt de arbiter naar zijn broekzak: geel.

John Heitinga vindt dat David Villa zich niet zo moet aanstellen.

Minuut 62: Iker Casillas
Wesley Sneijder is de regisseur van Oranje. De middenvelder strooit met passjes die perfect aankomen bij zijn medespelers. Na ruim een uur spelen controleert Sneijder het leer en stuurt hij Robben de diepte in. Gerard Piqué kan de bal net niet onderscheppen, Capdevila moet in de achtervolging. Robben stoomt op het doel van Casillas af en heeft nog geen twee seconden de tijd om te bepalen wat hij gaat doen. De aanvaller schiet uiteindelijk met links richting de linkerkant van het Spaanse doel. Casillas tuimelt naar de andere kant, maar weet met de buitenkant van zijn rechterschoen alsnog een treffer te voorkomen: 'de teen van Casillas'. "Natuurlijk, het was een één-op-één, het scheelde misschien één of twee centimeter. Toch vind ik mijn beslissing nog steeds de juiste, omdat hij naar andere kant dook. Dus of ik het mezelf aanreken? Nee, niet echt", aldus Robben.

Minuut 69: David Villa
Invaller Jesús Navas dribbelt aan de rechterkant richting Van Bronckhorst en produceert een voorzet die een prooi lijkt voor Heitinga. De verdediger komt echter in de knoop met zijn voetenwerk, waardoor de bal met enig fortuin voor de voeten van Villa valt. De aanvaller krijgt een uitgelezen mogelijkheid om Stekelenburg eindelijk af te troeven, maar in een laatste krachtsinspanning blokkeert Heitinga vanaf de grond de poging van Villa.

Minuut 77: Sergio Ramos
Spanje dringt aan. Gregory van der Wiel weet een schot van Villa dusdanig te blokken dat Spanje slechts een hoekschop krijgt. Xavi levert weer een puntgave corner af die Ramos in stelling brengt te scoren. De verdediger kan in volledige vrijheid koppen. Gek genoeg mikt Ramos ruim over. Stekelenburg is woest. De spelers van Oranje kijken elkaar aan. Hoe kan Ramos zo vrij staan?

Minuut 83: Carles Puyol
Robben wordt wederom in de diepte gestuurd, ditmaal via een kopbal van Van Persie. De verdediging van Spanje is compleet verrast. Robben is al veel eerder gestart met rennen dan Piqué en Puyol. Piqué staat te ver van Robben af, Puyol is net te sloom. Laatstgenoemde verdediger probeert met hangen en wurgen het Robben zo lastig mogelijk te maken. Het sorteert effect. Robben blijft wel op de been en houdt ook Piqué van zich af, maar moet zijn meerdere erkennen in Casillas. Robben is furieus op Webb, die niet fluit voor een overtreding. De buitenspeler snelt naar de arbiter om verhaal te halen. Geel. "Ik probeerde hem te hinderen", zei Puyol later over zijn duel met Robben. "Als ik hem had geraakt, had ik eruit gelegen."

De verdediging van Spanje heeft weinig grip op Robben, maar de aanvaller komt niet tot scoren.

Minuut 92: Xavi
Door mooi samenspel en volhardendheid van Iniesta en invaller Cesc Fàbregas komt de bal in het strafschopgebied bij Xavi terecht. De middenvelder staat op het punt om uit te halen als hij naar de grond gaat. Heitinga zou Xavi dermate hebben getoucheerd dat de Spanjaard niet meer in staat was om zijn schot af te ronden. Webb ziet echter niets onoorbaars, tot ergernis van onder anderen Fàbregas.

Minuut 95: Cesc Fàbregas
Spanje verovert de bal op het middenveld. Fàbregas zet een sprint in de diepte in die op waarde wordt geschat door Iniesta. Na de steekbal moet Fàbregas alleen nog Stekelenburg passeren. De doelman toont echter wederom zijn waarde. Fàbregas poogt met een trap met zijn linkervoet Stekelenburg te verschalken, maar de keeper blijft lang overeind staan en brengt redding met zijn linkerbeen.

Minuut 99: Giovanni van Bronckhorst
De organisatie van Oranje oogt steeds vaker wankel. Fàbregas sticht wederom gevaar door Iniesta in de diepte te sturen. Alleen Van Bronckhorst staat nog tussen Iniesta en Stekelenburg in. De linksback wacht op een beweging van Iniesta en grijpt dan kordaat in. Even later schiet Van Bronckhorst Stekelenburg wederom te hulp door een schot van Navas te kraken. De bal belandt in het zijnet.

Van Bronckhorst ontroostbaar: ‘Ik heb hier lang niet over gesproken’

In gesprek met De Telegraaf blikt Giovanni van Bronckhorst terug op het WK van 2010. De oud-linksback deed ervaringen op in Zuid-Afrika die hem altijd zullen bijblijven.Lees artikel

Minuut 109: John Heitinga (2)
Oranje komt met tien man te staan. Iniesta biedt zich aan, gaat een één-tweetje aan met Xavi en is op weg naar het Nederlandse doel. Heitinga hindert Iniesta even door zijn hand op de schouder van de middenvelder te plaatsen. De benen lijken elkaar aan te raken. Webb fluit en geeft Heitinga zijn tweede gele kaart. "Waar was die man mee bezig?", brieste Van Persie na afloop. "Hij stuurt John Heitinga met twee gele kaarten van het veld. John kreeg zijn eerste gele kaart voor een overtreding waar nog niet eens voor was gefloten. Maar de scheidsrechter kwam niet in actie toen Puyol de doorgebroken Robben naar de grond wilde werken. Puyol had toen al een gele kaart. Dan mag je toch wel zeggen dat wij benadeeld zijn?!"

Minuut 115: Wesley Sneijder
Webb maakt zich opnieuw niet populair. Sneijder mag van ruim dertig meter aanleggen voor een vrije trap. De middenvelder schiet de bal via Fàbregas en de hand van Casillas over de achterlijn. Hoekschop. Toch? Webb heeft het niet goed gezien en geeft een doeltrap. De spelers van Oranje begrijpen er helemaal niets van. "Hij heeft ons bestolen", verklaarde Sneijder na de nederlaag. "Dit is echt een schande voor het voetbal. Dit mag echt niet gebeuren. Eerst schiet ik de bal vanuit een vrije trap via de muur en de keeper over de achterlijn. Wat doet de scheidsrechter? Die fluit niet voor een hoekschop. In de aanval die volgt staat Iniesta eerst buitenspel. Webb fluit niet en vervolgens krijgt Iniesta de bal wel en scoort hij."

Minuut 116: Andrés Iniesta
Sneijder vindt dat Iniesta eerder al een rode kaart had moeten krijgen voor zogenaamd 'natrappen' bij Van Bommel in minuut 78, een incident dat door menigeen als een duw wordt beschouwd. "Dat zijn drie momenten in korte tijd. Zo mag een finale toch niet worden beslist?" Ook Van Bommel is na afloop woest. "Hij trapte mij na. De vierde official zag dat heel goed, maar scheidsrechter Webb doet alsof er helemaal niets aan de hand is. Dit draag ik mijn hele leven bij." Iniesta blijft staan en beslist de wedstrijd. Rafael van der Vaart verwerkt een voorzet van Fernando Torres niet goed, waarna Fàbregas Iniesta in stelling brengt. De middenvelder schiet via de hand van Stekelenburg raak.

Minuut 120+3: Howard Webb (2)
Webb fluit af. "Ik werd meteen omsingeld door woedende Nederlandse spelers. Ook hun coach Bert van Marwijk stampte kwaad vanuit zijn dugout naar me toe. Hij schreeuwde: Jij hebt zo gefloten omdat Spanje over je heeft geklaagd in de eerste wedstrijd!", doelde Van Marwijk op de eerste groepswedstrijd van Spanje die met 0-1 werd verloren van Zwitserland. "Dat verbaasde me, ik had dat nog niet eerder gehoord. Ik heb geprobeerd het Nederlandse team tevreden te stellen, maar besefte snel dat het zinloos was. Ze hadden net de WK-finale verloren en ik kon niks doen om hun teleurstelling weg te nemen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

99 reacties (laatste reactie door juweel)

Robben.... op weg naar, op weg naar... ohww Arjen Robben.... nog steeds doet het pijn. Stiekem hoop ik dat Robben het komende jaar de Eredivisie aan gort schiet, opgeroepen wordt door Koeman en dan in de finale van het EK tegen Spanje..... sorry ik was aan het dromen

11 juli 2020 om 01:34

Ik droom lekker met je mee @lautaro1908

11 juli 2020 om 01:40

Ook al ben ik voor spanje drimen mag altijd, kans dat het gebeurt is natuurlijk klein maar hoe mooi zou het zijn als het nog gebeurt ook, robben mee naar het ek en dan de winnende goal maken in de finale. Zou nog mooier zijn dan het leicester city spektakel

11 juli 2020 om 11:08

De coach van Spanje - Del Bosque - vertelde een heel ander verhaal. Hij vreesde Oranje als geen ander, dus over Spanje zou zo even terugkomen, was eerder niet dan wel. Spanje had daadwerkelijk angst voor Nederland. Deze post hoort onder die van 32candela;-)).

11 juli 2020 om 07:17

als robben had gescoord dan was Spanje teruggekomen hoor, het is zo dat spanje nerveus was en geen fouten wilde maken, Finales zijn vaak saaie potten die op details beslist worden spanje was superieur op een misstap van zwitersland na die waren wel teruggekomen hoor

11 juli 2020 om 07:27

Ik denk dat je vergeet dat Nederland op dat moment echt alles voor elkaar over had en dat ze ervoor gezorgd hadden dat Spanje geen kans meer zou krijgen. Ik geloof er echt niks van dat Spanje nog gelijk had gemaakt die wedstrijd, Nederland had die wedstrijd echt dood gemaakt. Overigens ben ik nog steeds van mening dat we in de eerste helft al met 9 man hadden moeten staan. De trap van Nigel was natuurlijk rood en Mark heeft wel 3 of 4 overtredingen gemaakt die geel waard waren

11 juli 2020 om 07:51

Klene, ik ben het er niet mee eens hoor, ik ben daar echt van overtuigd.

11 juli 2020 om 10:09

Dit is allemaal koffiedik kijken. Als de jong binnen 30 minuten wel rood had gehad....hoe zou het dan gelopen zijn tegen een ijzersterk Spanje...

11 juli 2020 om 10:56

Spanje had een aantal spelers die in hun hele carriere alle grote finales wonnen en.er nooit een hebben verloren zowel nationaal als voor hun club zoals Iker, Iniesta, Xavi, Puyol, Pique, Ramos, Xabi Alonso.

11 juli 2020 om 14:06

Ik droom met je mee Lautaro, alleen het idee al is echt prachtig!

NL had een ingooi moeten hebben en dan had die hele aanval niet plaatsgevonden. (Als ik het me goed herinner maar daar ben ik vrij zeker van) Al met al was Webb sowieso een waardeloze scheidsrechter die wedstrijd.

11 juli 2020 om 00:35

NL had vanaf de 28e minuut met 10 man moeten spelen. En ga maar met 10 man achter een middenveld van xavi, xabi ,iniesta en busquets rennen voor meer dan 1 uur lang. NL is zelf enorm goed weggekomen toen. Spanje gewoon dik de terechte winnaar.

11 juli 2020 om 07:16

Iniesta had ook wel een gele kaart of 5 verdiend. 1 voor een schop en 4 voor schwalbes.

11 juli 2020 om 09:50

Bigshow,Maar niet voordat NL met 10 man had moeten staan.

11 juli 2020 om 09:51

Het was Mourinho’s Inter een paar maanden daarvoor ook gelukt. Nederland heeft die wedstrijd mazzel gehad, want eigenlijk had Van Bommel ook wel een rode kaart mogen krijgen

11 juli 2020 om 21:54

mourinho's inter zou ook gewoon 7 van de 10 wedstrijden verliezen. Dat ze toen van barca wonnen had meer dan met voetbal te maken. Barca moest de reis van barca naar milaan met de bus maken. De spelers hadden vreselijke jetlag en werden er hard voor afgestraft. Ga maar voetballen op top niveau na een busreis van 16 uur. Ze konden de vliegtuig niet pakken vanwege een vulkaan uitbarsting.

11 juli 2020 om 08:42

Was een corner maar goed. Spanje in andere momenten ook benadeeld (met name de charge van de Jong). Feit is dat Spanje gewoon de hele wedstrijd en toernooi bezien de betere was en daarom mijns inziens ook verdiend het toernooi heeft gewonnen.

11 juli 2020 om 10:19

Een foute ingooi geven in een schermutseling kan altijd gebeuren, maar kom op, we weten toch allemaal dat De Jong eraf had gemoeten na 20 minuten en dat dat by far de grootste fout van de wedstrijd was?

11 juli 2020 om 10:35

Eigenlijk was de hele wedstrijd een fouten festijn Zytto34. Het was gewoon wederom een bewijs van hoe slecht Engelse scheidsrechters waren en nog steeds zijn. Webb heeft die pot echt belachelijk veel fouten gemaakt. En ook echt fouten waar je niks van snapt. Die op De Jong inderdaad. Maar ook een vrije trap van Sneijder aan het eind van de wedstrijd die een volledige deflectie krijgt en daardoor over de achterlijn gaat: doeltrap in plaats van corner. Terwijl zoiets overduidelijk was. Ik ben wel eens benieuwd als nu die wedstrijd teruggekeken wordt door een objectieve scheidsrechter die als soort van VAR alles opnieuw beoordeelt; hoe veel fouten zal Webb dan gemaakt hebben? Ik denk serieus wel 20 of meer. En ik denk dat het echt een wedstrijd van 9 tegen 10 of 9 tegen 9 was geworden.

12 juli 2020 om 11:47

Bij een foute doeltrap kan je niet ingrijpen en bij een niet gegeven 2de gele kaart ook niet, dus denk dat het wel mee zou vallen.

11 juli 2020 om 11:43

Je kunt toch moeilijk een scheids de schuld van een tegendoelpunt geven omdat hij een corner niet gaf. Oranje stond met 10.man en dan nog te veel man voor de Bal waardoor je een counter krijgt. En ik meen dat van de vaart een Bal verkeerde aanneemt en daardoor de counter inluidt. Webb is wel de laatste die je de schuld kunt geven. Hij floot niet best, maar bii elke andere hadden we na 28 min al met 10 man gestaan en dan ben je echt kansloos. Het is wel eeuwig zonde want hoewel Spanje iets beter was en met een man meer, leek niks er eigenlijk op dat Spanje nog een goal zou maken

Wat een gezeik. Spanje heeft gewonnen, niet zeuren over welke beslissing dan ook.

11 juli 2020 om 10:38

In de huidige cultuur van verontschuldigingen aanbieden en historisch onrecht goedzetten lijkt me het juist een goed plan dat de FIFA de wereldtitels van 1974, 1978, 1990, 1994, 1998, 2010 en 2014 alsnog aan Oranje toekent. Het maakt het niet goed, maar het is een start. Blijft dan nog over: een aantal EK’s en Europa Cups.

11 juli 2020 om 10:54

Je tovert een glimlach op mijn gezicht na het herbeleven van dit mini-trauma.. mooi gezegd!

Moet dit nou? Vrijdagavond met een biertje op weer deze depressie lezen ben ook nog zo gek het hele verhaal weer door te lezen.

11 juli 2020 om 10:12

Haha... voor mij de zaterdagochtend verpest, maar eerlijk is eerlijk, wat een wedstrijd was het en wat hebben we genoten van de strijd van beide kanten. En we kunnen klagen over Webb, maar uiteindelijk gingen beide partijen regelmatig over de schreef met veel fouten en heeft Webb er onbewust een historische kraker van gemaakt door zelf ook veel fouten te maken. Of Spanje terecht gewonnen heeft telt niet zo in voetbal, als je zo het verhaal leest dan had elke minuut bepalend kunnen zijn, ook al had één van de twee ploegen de hele wedstrijd gedomineerd.

De Jong had natuurlijk rood moeten hebben maar heb in 10 jaar ook weinig over Puyol gehoord. Staat nog op me netvlies hoe die z’n arm rondom Robbens borst klemt en valt tijdens die 1 tegen 1. Dat daar geen kaart voor gegeven is me nog steeds een raadsel.

11 juli 2020 om 00:39

Je hoort weinig omdat puyol geen karate trap geeft denk ik. Niet zo een gek raadsel. Beide teams maakten het de scheids lastig. Al helemaal toendertijd zonder VAR. ik ben nog steeds van mening dat NL eigenlijk heeeelgoed wegkwam in de 28e minuut want als je daar rood geeft zoals het hoort verandert het hele spel.

11 juli 2020 om 00:49

Gewoon überhaupt een slechte pot gefloten door Webb, beide kanten op. Inderdaad had De Jong rood moeten hebben. Verandert de wedstrijd zeker door, maar maakte het voor Spanje niet per sé makkelijker in mijn optiek. Dan had je namelijk helemaal tegen 10 man in de eigen 16 moeten spelen..

11 juli 2020 om 00:54

Iets wat de spelers van spanje destijd eigenlijk wel graag deden. Een heel groot gedeelte kwam van barca die eraan gewend waren om tegen die teams te spelen. 10 man achteruitlopen tegen die middenveld? Een 60minuten minimAAL plus half uur extra tijd? Denk het niet. Nederland heeft gewoon pech gehad dat spanje een monster generatie had met ook nog eens goede trainers. Ik denk dat nederland tegen ieder andere team gewonnen had.

11 juli 2020 om 03:43

En vergeet niet ze hebben ramos dus grote kans dat het eindigde met 10 vs 10

11 juli 2020 om 10:38

Valt wel mee bf1994. Dat was wel iets waar de spelers van Spanje juist moeite mee hadden, logischerwijs. Het is überhaupt koffiedik kijken natuurlijk. Uiteindelijk was het een erg spannende pot, maar kwalitatief van beide kanten niet hoogstaand hoor. En van Webb gewoon een dramatisch slechte pot. Als je nu die wedstrijd opnieuw zou laten beoordelen (dus gewoon elk moment) door een objectieve scheidsrechter, dan denk ik serieus dat er meer dan 20 andere beslissingen genomen zouden worden.

11 juli 2020 om 21:47

Moeite mee hadden? Diezelfde spelers van spanje gaven bijna elke team die zich ingraafde een 5-0 pakkies bij barca. De spelers van barca destijds hadden alles behalve moeite met zulke teams. Waren gewoon veruit de beste spelers op de wereld toendertijd. Mensen doen huilie om niks.

12 juli 2020 om 00:58

Staat mij ook nog op het netvlies hoor, als Puyol daar Robben niet om z’n middel grijpt is het weer een pure 1-op-1. Als Robben was gaan liggen was het sowieso rood geweest, voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Snap ergens dan ook wel weer dat Robben op dat moment liever de potentieel winnende maakt in de WK finale, maar achteraf denk je was toch geen liggen

merk dat ik al heel veel van deze wedstrijd niet meer weet, eigenlijk maar beter zo. behalve minuut 116..die weten we allemaal nog wel.. oh oh oh wat waren we dichtbij, hopelijk mogen we het ooit nog een keer meemaken!

Ik heb mooie herinneringen aan de wedstrijd vooraf toen ik op het museumplein stond. Maar ik kan nog steeds niet begrijpen hoe een scheidsrechter niet kan zien dat een vrije trap duidelijk van richting verandert. Je zou toch zeggen dat je dan een beetje op let bij een finale als scheidsrechter zijnde. En de grensrechters ook. Ik wil hier niet teveel over nadenken en hoop het ooit nog mee te maken.

Dit was voor de generatie na de wk finales hiervoor wel echt het meest pijnlijke moment ooit. Ik weet nog wel dat ik er goed ziek van ben geweest. Ik heb nog nooit zo lopen schelden op de scheidsrechter als toen....

Robben had natuurlijk gewoon moeten scoren in die 1 op 1 situatie. Heel slecht afgemaakt.

Pff de pijnlijkste wedstrijd die ik ooit heb meegemaakt. Dat destijds was ik een 10 jarig jochie. Pff hoe Robben op Casillas af kwam en de bal dan naast ging.

Zo, wat ben ik ziek geweest van deze wedstrijd... Ik heb de EK-finale van 1988 nog bewust meegemaakt, dat is mijn allermooiste jeugdherinnering. Tijdens de WK-finales van 1974 en 1978 was ik nog niet geboren, maar ik heb die wel vaak met pijn in het hart gezien op Dvd. Ik wilde daarom zo verschrikkelijk graag Oranje weer eens een hoofdprijs zien winnen, en eindelijk een Wk...

11 juli 2020 om 01:22

Snap ik zeker. Persoonlijk vind ik het heel jammer dat ik 1988 niet mee heb gemaakt. Wat een toernooi moet dat geweest zijn...(Van Basten had ik zo graag live bezig gezien, wat een speler was dat). 2010 was ook echt prachtig voor oranje, die wedstrijd tegen Brazilië was echt top qua beleving. Ik heb het laatst gelukkig ook eens mogen meemaken qua beleving met België. Jammer dat het toen niet lukte tegen Frankrijk. Maar ik ben er wel van overtuigd dat Nederland op termijn terug dergelijke prestaties kan evenaren (laten we hopen België ook 😅).

11 juli 2020 om 09:45

Hoe zit het met de nieuwe generatie van Belgie? Jullie hadden echt het materiaal om wereldkampioen te worden maar inmiddels raken ze wel allemaal op leeftijd.

11 juli 2020 om 11:58

Het EK moet nog wel lukken met het huidige materiaal en Hazard, Lukaku, De Bruyne en Courtois halen het WK in 22 ook nog wel. Qua talenten dienen zich er wel een aantal leuke spelers aan. Zo zijn Vandevoordt (doelman van Genk), Kana (cv van Anderlecht), Vanheusden (cv van standard), (de ketelaere (middenvelder van Club Brugge), Sambi-Lokonga (middenvelder van Anderlecht), Verschaeren (middenvelder van Anderlecht) en Doku (flankspeler van Anderlecht) toch wel bovengemiddelde talenten. En ik zal er waarschijnlijk nog wel een aantal vergeten zijn (Vranckx van KV Mechelen is ook een mooi talent).

12 juli 2020 om 15:17

Ik heb het (gelukkig ) bewust meegemaakt en het toernooi begon niet best.. Nederland had al het geluk dat ze mee mochten doen. In de laatste kwalificatie wedstrijd tegen, ik meen Cyprus, werd er een vuurwerkbom op het veld gegooid. Nederland is daar niet voor bestraft. De eerste wedstrijd tegen Rusland werd verloren. Van Basten die geblesseerd meeging, hij had toen al last van zijn enkel, heeft toen min of meer een basisplaats ge eist. Van af dat moment begon het te draaien. Hattrick tegen Engeland. Tegen Ierland geluk gehad met een kopbal vlak voor tijd van Kieft, die buitenspel stond. En de mooiste pot van allemaal, die tegen Duitsland natuurlijk. Op die wedstrijd stond zoveel spanning, veel Oranje mee gereisd. Ik zelf woon dicht bij de grens en wij zijn die avond nog richting Duitsland gegaan. Maar ja, 2 jr later kaatste die bal terug . En die finale weet iedereen. Nederlands elftal speelde trouwens een veredeld 4-4-1-1 met Gullit komend vanaf het middenveld.

Dit was in mijn ogen de avond dat robben Spanje eigenhandig de wereldbeker gaf. Ik zal robben nooit kunnen vergeven voor hoe hard hij faalde deze wedstrijd. 2 enorme kansen verprutst waarvan de eerste 100% kans haast moeilijker was om te missen dan om te scoren. Hij schoot die bal zo slecht "in", niet te filmen. Ik vraag me af of ik ooit nog een WK finale met Oranje ga meemaken......

En dan ga ik het ook nog helemaal lezen, weer dat klote gevoel. Man man man wat waren we dichtbij.

Ik wil hier ook helemaal niks over lezen... 10 jaar geleden en nog altijd zeer pijnlijk... de hele dag aan herinnerd worden is nog altijd klote.

Ik lees mensen die er helemaal van ontdaan zijn. Ook ik was diep en diep teleurgesteld die dag. Sinds die dag heb ik een soort antipathie voor Spanjaarden, wat ze overigens zelf wel enorm hebben onderstreept in Amsterdam. Ondanks dat kijk ik de wedstrijd graag terug. En dat moment van Nigel de Jong. Wat een knotsgekke wedstrijd, wat een heerlijk toernooi en of je nu wint of tweede wordt. We waren alsnog gewoon tweede van de wereld. Helemaal niet slecht! (misschien is het ook een andere beleving als je supporter van ADO bent dan dat je supporter bent van Ajax bijvoorbeeld.)

Bedankt voetbalzone. Het interesseert mij echt helmaal niks wie er rood had moeten krijgen, wie er had moeten scoren of wie de scheidrechter was. Dit soort dingen moet je vooral laten rusten en niet meer uit de grochten moeten trekken. B.v.d.

Sorry kan dit nog steeds niet lezen. Heb zitten huilen als een baby na de finale

Spanje was een vreselijke kampioen, een kampioen die amper wist te scoren. Het probleem was wel dat wij totaal geen idee hadden hoe de finale te winnen. In de eerste helft spaarde Howard Webb onze spelers. Genoeg te denken aan de karatetrap van Nigel de Jong. De tactiek om de weinigscorende Spanjaarden met geweld te bestrijden was een fout. Dit soort tactiek zit niet in ons spel en vooral mentaliteit. Ja, wel misschien bij Mark van Bommel die ook tekeer ging in die bekende wedstrijd tegen Portugal een aantal jaren daarvoor. De rest van de groep wist met geweld geen raad. Het zag er geforceerd uit en tenslotte bleven we ook nog met lege handen achter...

11 juli 2020 om 10:49

Heitinga, de Jong en met name van Bommel waren niet vies van wat harde overtredingen. Dit Nederlands elftal speelde echt On-Nederlands. Het zou vreemd zijn als ze zo zouden hebben gewonnen waar de teams van 74 en 78 zoveel beter waren. Met de VAR was het een rondo geweest van 11 tegen 10.

11 juli 2020 om 10:51

Dat kwam met name doordat teams zich gingen ingraven nadat Spanje het EK won. Wiens schuld is dat?

11 juli 2020 om 12:32

Dat ploegen niet wilde voetballen tegen Spanje is één, een tweede is dat ze daar dus ook weinig raad mee wisten...Verder zijn ze gewoon terecht kampioen geworden. Oranje dacht om met agressie hun tegenstander te ontsieren maar dat lukte niet. Heeft weinig zin om de VAR er bij te halen. Die was er toen niet en nu wel

Ik moet zeggen dat ik er destijds helemaal niet ziek van was en nu nog steeds niet. Spanje was die wedstrijd gewoon een klasse beter, hetgeen gecompenseerd werd met blind schoppen. Het moment van Nigel de Jong als dieptepunt. Daar had het al beslist moeten zijn. Dan krijg je nog een gouden kans met Robben die je er niet inschiet. Dan verdien je het gewoon niet. Lullig hoe dan dat doelpunt voor Spanje valt gezien wat er vooraf gaat, maar het maakt voor mij de winst van Spanje niet onterecht. Was er ook totaal niet kapot van of dat ik met een kater wakker werd, had ik 10 jaar eerder wel met een Nederland - Italie.

11 juli 2020 om 09:02

Inderdaad. Heb net ook de highlights teruggekeken, het merendeel van de Nederlandse highlights betroffen halve kansjes. De beste man aan Nederlandse zeide was Maarten Stekelenburg, zonder hem stond het bij rust al 2-0 voor Spanje. Daarnaast had Gio ook echt met paar goede acties erger voorkomen. Ik denk dat de wissel van de Jong voor v/d Vaart in de verlenging uiteindelijk de nekslag was geweest. Het middenveld was na die wissel gebroken.

11 juli 2020 om 10:19

Ik vind dat velen praten alsof Nederland de veel betere partij was. Was het niet dat Spanje juist (iets) meer kansen had? Ik snap je dan ook wel. En inderdaad, Euro 2000 met Nederland tegen Italië... dat was gewoonweg sneu. We waren toen zoveel beter dan Italië. Dat was echt verschrikkelijk.

11 juli 2020 om 10:44

Helemaal mee eens. NL was gewoon een heel negatief resultaat spelend elftal zonder enig avontuur (doorgaans worden andere landen/clubs met de grond gelijk gemaakt die zo spelen) en Spanje was gewoon 5 klasses beter. Uiteindelijk jammer dat het niet is gelukt, maar persoonlijk denk ik dat de teams van 74, 78, 98 en 2014 écht de wereld hebben veroverd. Ik hoor niemand in het buitenland bijvoorbeeld over het team van 2010

11 juli 2020 om 11:20

Het WK van 2014 was ook een stuk spectaculairder. Met weinig vertrouwen naar stuk voor stuk spectaculaire wedstrijden van Oranje.

11 juli 2020 om 12:05

Nou ja spectaculair...tegen Argentinie was een 120 minuten schaakspel op het middenveld met nauwelijks een kans.

11 juli 2020 om 13:07

Spectaculair in de zin van velen grote kansen niet nee (al had Argentinië toch wel een paar goede kansen), maar wel een hele spannende. Sowieso kijk ik anders naar Nederland tegen een Argentinië dan tegen een Japan, met alle respect. Nederland tegen Argentinië was 50/50.

11 juli 2020 om 17:53

2014 was ook slecht. 1998 had nederland met geweldig voetbal wereldkampioen moeten worden en in 2000 europees kampioen

Ik me alleen maar wedstrijden van Howard Webb herinneren waarin hij cruciale fouten heeft gemaakt. Dat zo'n man een WK-finale mag fluiten was pas echt een schande.

11 juli 2020 om 08:40

Dat is meestal met scheidsrechters dat je ze herinnert om hun fouten en dat als ze een goede wedstrijd hebben gefloten je na zo veel niet meer weet wie leidsman was. Dat heeft helemaal niks met het fluiten van Howard Webb te maken.

11 juli 2020 om 10:46

Klopt Master D, maar in het geval van Howard Webb was het toch wel anders. Dat was gewoon een slechte scheidsrechter en het was wel degelijk onbegrijpelijk dat hij de WK finale mocht fluiten.. In de PL stapelde hij continu fout op fout en ook in de CL was hij nimmer een goede scheids. En als je echt een goede scheids was, dan herinneren mensen jou daar wel degelijk om. Colina is daar toch wel het perfecte voorbeeld van.

Tuurlijk is het allemaal hard. Maar spanje had het gewoon heel dik verdiend. Nederland heeft met “geluk” een verlenging afgedwongen.

Dankje vz, ik had al een kater, nu ben ik ook nog depressief.

De Jong had er al lang af gemoeten, dan waren deze discussies niet meer nodig geweest.

Wat waren Heitinga en Van Bommel ook lomp in die wedstrijd pff... Bewust niet naar Museumplein gegaan, had er al een slecht gevoel over, niemand geloofde me

11 juli 2020 om 12:49

De juiste beslissing genomen! Ik stond wel op Museumplein, waar het daadwerkelijk uitpuilde van de mensen, het zicht niet ideaal was en de schermen sowieso nauwelijks detail lieten zien. Leken eerder van die schermen die bij wegwerkzaamheden werden gebruikt haha. Daarnaast kan je wel raden hoe de sfeer na het laatste fluitsignaal omsloeg. Ineens waren er heel veel dronken gekkies die iedere verkeerde blik probeerden aan te grijpen om een fles op je hoofd kapot te slaan.

Een geweldig toernooi afsluiten met zo’n k*t wedstrijd.. Nederland had dat WK moeten winnen, wat waren we goed! Robben en Sneijder hadden in dat jaar ook 2 en 1 moeten zijn voor de Gouden Bal, aangezien beide spelers hun clubs eigenhandig naar de Champions League finale hielpen.

11 juli 2020 om 10:47

Geweldig qua resultaten, het spel was niet om aan gluren

11 juli 2020 om 11:02

Klopt, maar zeker op een wk is er niemand die later nog terugkijkt op het spel en tellen alleen de resultaten. Niemand weet over 20 jaar nog hoe Duitsland wereldkampioen werd in 2014, wie de verliezend finalist was in 1998 of hoe goed Frankrijk speelde tegen Brazilie in 2006 in de kwartfinale.. Dat soort dingen doen er niet toe als je niet die wedstrijd wint.

11 juli 2020 om 12:08

Iedereen weet wel de verliezend finalist van 98, dat is nog steeds deel van de Ronaldo-legende, dat-ie ziek was enzo. Regerend wereldkampioen tegen het thuisland, de droomfinale. De pot zelf was niet zo geweldig maar het affiche en het enorme mediacircus eromheen wel.

11 juli 2020 om 12:29

Duitsland 2014 halve finale Brazilië 7-1 van de mat geveegd en de goal van Gotze in de verlenging tegen Argentinië. Kan het me prima herinneren, net als WK finale 1998. Dus praat vooral voor jezelf.

11 juli 2020 om 12:49

Ik kom vaak in het buitenland. Iedereen heeft het altijd over de teams van 74, 78, 98 of 2014 (de snoekduik van van persie, de “revanche” tegen spanje, de schwalbe van Robben). Je hoort écht niemand over 2010. Mensen onthouden dat dus echt wel.

Het mooie aan voetbal is dat details, geluk of andere zaken een wedstrijd een bepaalde kant op doen vallen (of niet). Ja, Nederland had wereldkampioen kunnen worden maar dus ook niet hoeveel pijn dat toen ook deed. Heel het toernooi hebben we met goed vechtvoetbal ons naar de finale geknokt. En die finale... daar kreeg Oranje kortsluiting en stond Spanje stijf van de zenuwen. Jammerlijk einde van een prachtig toernooi waarbij ik met veel pijn in mijn hart (ook na terugkijken finale) moet zeggen dat Spanje de terechte winnaar was.

Ik mis altijd die overtreding op Elia waarna Spanje scoorde , Webb stond daar echt 2 meter vanaf maar was inmiddels zo in paniek dat hij vanaf die niet gegeven corner niks meer voor oranje floot. Ook was dopingdokter Fuentes destijds nog wel een dingetje - werd vol in de doofpot gestopt natuurlijk en een paar atleten en wielrenners werden geslachtofferd - maar de jaren na zijn arrestatie wonnen Spaanse sporters ineens 90 procent minder prijzen. Ach ja wat doe je eraan

11 juli 2020 om 12:29

Ach daar heb je het Nederlandse Calimero gespeculeer over doping etc als NL verliest. Was ook al zo met Rusland in 2008. Wat kan je toch klein zijn zeg.

11 juli 2020 om 18:53

Wil je beweren dat dat met Fuentes niet waar was? Het zit in de doofpot maar bleek toch wel te kloppen. Anders begin jij nog even over Rivaldo haha

Aan de andere kant.. je zou er niet aan moeten denken om een WK te winnen met deze spelers.. krijg je nog 60jaar te horen dat Sneijder, Kuyt en vBommel altijd gelijk hebben omdat ze een WK hebben gewonnen.. allemachtig. Verder tamelijk gekleurd. De Jong had er vanaf gestuurd moeten worden, de rest kun je over blijven ruziën. Was t toch compleet anders gelopen.

Als er 1 situatie was waar Robben echt het recht had om te gaan liggen en Spanje een rode te laten eten was het toen wel.

Zo lang geleden alweer. Echt genieten dat mijn helden Iniesta, Xavi en Puyol wonnen. Iniesta scoorde niet veel maar wel vaak op de cruciale momenten. Alle 3 stonden ze er altijd op de grote momenten, in de finales. Die koppal van een geblesseerde Puyol in de halve finale was ook al zo mooi.

Waaaauw, na 28 minuten heeft NL het meeste geluk van een elftal in een WK-finale ooit gehad, en dan nog zeggen dat je benadeeld bent. Ongelooflijk. We waren er dichtbij, maar als de beslissingen die wedstrijd correct waren geweest dan was NL met 3-0 van de mat getikt in 10 vs. 11.

11 juli 2020 om 18:37

Puyol had er al vanaf moeten zijn na die schandalige overtreding op Robben... dan was gevalletje Nigel niet gebeurt denk ik... we zijn benadeeld heel erg maar de beste heeft helaas wel gewonnen... zo simpel is het.

Voor ons Nederlanders een spannende finale, wellicht voor de Spanjaarden ook maar voor de rest van de wereld een zaad wedstrijd. Hoe lullig het ook is, maar het team dat aan het eind van de wedstrijd de beker in handen heeft, heeft toch verdiend gewonnen.

Van Marwijk heeft een beslissende fout gemaakt door Van der Vaart erin te brengen. Kijk de wedstrijd maar eens na op youtube. Van der Vaart wordt overlopen op de eigen helft van Spanje, zijn tegenstander loopt om hem heen alsof hij er niet staat. Vervolgens moet Raffie omschakelen en vanaf de linkshalf positie op de helft van de tegenstander teruglopen/sprinten naar de eigen zestien meter. Ook hier is hij vervolgens te laat met fatale gevolgen. In mijn ogen heeft Van Marwijk onvoldoende onderkend dat Van der Vaart het niet meer kon belopen, zo hij dat ooit gekund heeft.

Ik ben nog steeds ontzettend blij dat we geen geen wereld kampioen in 2010 zijn geworden. Anders was slecht beton voetbal de maatstaf geworden. Liever in de halve finale eruit met mooit voetbal, dan vreselijke wedstrijden t/m de finale. Mooi voetbal tot de finale en beton voetbal in de finale om te winnen zou ik nog kunnen accepteren, maar niet het gehele toernooi.

Ik heb die fifa film nog op m’n netvlies staan met webb die bezoek krijgt op het trainingscentrum van een psycholoog die uitlegt dat je de eerste tien minuten vooral geen rood mag geven omdat voetballers in een wk finale dan nog in hun instinkt handelen. Zal dat de reden zijn geweest dat Puyol geen rood kreeg voor die schandalige overtreding van achter op de enkels bij Robben?? Overtreding waar je niemand meer over hoort.... toen Nigel de overtreding maakte kon hij geen rood geven door het voorgaande. Later werden z’n intenties nog duidelijker en die van de fifa ook toen hij de corner niet gaf buitenspel niet zag en doelpunt Spanje toekende.... als je de film van de fifa bekijkt zie je alleen maar de aktie van de goal voorafgaande wat hee de wereld heeft gezien wordt vakkundig weggeknipt en Nederland neergezet als agressor... meneer (super voetballer) Iniesta die een vuistslag uitdeelt in een opstootje zie je ook niet.... Spanje verdiende deze titel op basis van dat mooie voetbal helaas gemanipuleerd door de fifa en niet op eigen kracht...

Het was jammer maar heb niet echt genoten van dit elftal. Het voetbal zag er niet uit en ze konden totaal niet tegen kritiek. Doe mij maar het EK’88 en WK’98.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2214 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zondag 9 augustus
Als Manchester United niet vandaag een toereikend bod uitbrengt op Jadon Sancho, is de transfer definitief van de baan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren