Johan Cruijff liet iPad-verkoper in tranen achter: ‘Hij was helemaal in shock’

Dinsdag, 7 juli 2020 om 13:06Rian Rosendaal • Laatste update: 13:11

Peter Bosz werd in december 2015 aangesteld als hoofdtrainer van Maccabi Tel Aviv, op voorspraak van toenmalig technisch directeur Jordi Cruijff. Diens vader Johan Cruijff kwam hierdoor geregeld op bezoek op het trainingscomplex van de Israëlische topclub. Bosz had echter ook buiten zijn werkzaamheden soms contact met Cruijff senior. De huidige trainer van Bayer Leverkusen deelt in een uitgebreid interview met Helden Magazine een vermakelijke anekdote.

Bosz ging tijdens zijn kortstondige verblijf bij Maccabi Tel Aviv een keer mee met Cruijff, omdat laatstgenoemde een iPad wilde kopen in een telefoonwinkel in Israël. "Hij liep de winkel in en zei tegen de verkoper: 'Ik wil graag zo'n ding hebben.' Israëliërs kunnen hard en direct zijn, dus die verkoper zei nogal luid: 'Paspoort?", zo brengt de Nederlander in Duitse dienst in herinnering.

Cruijff keek volgens Bosz niet op van de houding van de verkoper en liet rustig zijn paspoort zien. Een opmerkelijk tafereel volgde, zo benadrukt de Leverkusen-coach. "Die man keek, keek nog eens en begon te huilen. Hij was helemaal in shock dat Johan Cruijff voor hem stond." Bosz was altijd zeer onder de indruk van de manier waarop Cruijff met mensen omging. "Dat soort dingen maakte die man iedere dag mee. Ik weet heus dat hij soms heel hard is geweest in een heleboel dingen, maar ik vond hem een heel vriendelijke en aardige man." Enkele maanden na de entree van Bosz bij Maccabi Tel Aviv overleed Cruijff op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker, op 24 maart 2016.

Bosz loodste Maccabi Tel Aviv uiteindelijk naar de tweede plaats, terwijl daarnaast de bekerfinale werd bereikt. In de eindstrijd werd echter met 1-0 verloren van Maccabi Haifa. Na het seizoen 2015/16 vertrok Bosz bij de club, om vervolgens aan de slag te gaan bij Ajax. Via Borussia Dortmund kwam de voormalig technisch directeur van Feyenoord in december 2018 bij Leverkusen terecht.Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door binny)

Haha dat is toch prachtig, je verwacht het ook nooit dat hij ineens voor je zal staan. Twee maatjes van me kwamen hem ooit ineens in het vliegtuig tegen mooi om mee te hebben mogen maken.

Veel mensen, met name binnen het bedrijfsleven, vragen erom hard behandeld te worden, dat lag niet alleen bij Cruijff.als jij je als bobo zonder enige voetbalknow-how per se met het technische beleid van een geliefde club van Cruijjf (barcelona/ajax) wil bemoeien, en zo de visionaire kijk van Cruijff deels teniet wil doen, puur vanuit ego, dan vraag je om een directe en harde reactie. En in plaats van naar binnen te kijken en af te vragen of je inderdaad niks van voetbal weet en je plek moet kennen, doen mensen dat vaak niet, want dat laat het ego niet toe, en gaan afgeven op die persoon die hun de waarheid vertelt.

Er zijn tienduizenden voorbeelden van mensen die hem op straat zijn tegengenomen, en keer op keer maakte Cruijff tijd voor een vriendelijk praatje. Hij voelde zich er nooit te groot voor. En telkens weer hoor je van mensen hoe verrast ze waren dat hij echt oprecht geinteresseerd in ze was. Dat zegt alles over hem. Het was een onzettend vriendelijke en lieve man, wat je zelden ziet met mensen die zo ongelooflijk bekend zijn. Ook talloze voorbeelden van vrienden en teamgenoten die hij altijd hielp als ze in nood waren. Om maar een voorbeeld te noemen, hij reed Koeman naar zijn zwangere vrouw, 1000 kilometer dwars door Spanje, om op tijd te zijn voor de bevalling nadat het vliegtuig niet meer ging. Of hoe liefdevol hij over Michels sprak, ondanks dat Michels meerdere keren voorkwam dat Cruijff bondscoach zou worden (michels wilde zelf de grootste blijven). Toch koos Cruijff er voor nooit een slecht woord over hem te zeggen omdat Michels voor hem klaarstond toen Cruijff nog een kleine jongen was wiens vader jong was overleden. Dat telde voor Cruijff meer dan de fouten die Michels later maakte. In zijn werk, vooral als profiteurs of bobos hem de les wilden lezen, kon hij hard zijn. Als een echte Amsterdammer betaamt die niet tegen onrecht kan.

De meest invloedrijke persoon in het voetbal ooit.hetgeen wat nu zo van zelfsprekend lijkt heeft Cruijf geintroduceerd.pep heeft zijn idealisme perfect op het veld kunnen verwoorden in zijn tijd als trainer bij Barca.

Mooie mooie anekdote, Johan was en is een gigant, in Israel zijn ze dol op Ajax en op Cruijff. Daar kon je dan ook minder snel zo iemand tegen

Is en blijft voor mij de allergrootste,juist ook door hoe hij was (helaas 'was' )als mens. Er zijn inderdaad genoeg verhalen van mensen die hem tegen het lijf liepen, en dan 'gewoon' een praatje met hem maakte. Prachtige stijlvolle voetballer,goede coach,intelligente visionair en een bescheiden, goed mens.

Johan Cruijff wordt nog elke dag gemist. Wat een held deze man.

Dus de beste verkoper die in tranen uitbarste omdat hij JC voor zich had herkende JC pas na het zien van zijn naam in zijn paspoort??? 😂

8 juli 2020 om 13:22

Nee hij d8 dat het een look a like was. Na het checken van zijn paspoort geloofde hij het wel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Maccabi Tel Aviv


20 fans
Selectie
SpelersPositieW
S. PericaAanvaller3415
B. KuwasAanvaller273
D. PeretzKeeper360
E. ShamirMiddenvelder233
T. ChaimAanvaller235
O. DavidzadaVerdediger280
M. HozezAanvaller192
Voor de complete selectie: Clubpagina Maccabi Tel Aviv.

Nederland
528 fans
Overleden
Laatste voetbalnieuws

Totaalvoetbal: Waarom Cruijff zo moeilijk deed over simpel voetballen

Van totaalvoetbal tot anti-voetbal en alles daartussenin. Het binnenslepen van de begeerde drie punten komt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen en maten. In de rubriek Stijlfiguren gaat Voetbalzone langs de...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren