‘De adverteerders die weggelopen zijn bij VI zijn de grootste verliezers’

Woensdag, 8 juli 2020 om

Aad de Mos, voormalig trainer en reeds werkzaam als analist, is verbaasd over de ophef die woedt rondom de vermeende racistische uitspraken van Johan Derksen in Veronica Inside. Spelers van het Nederlands Elftal willen niet meer praten met de zender van John de Mol, maar zij kregen niet van iedereen steun. In dit eerste deel uit het exclusieve interview van DAZN met De Mos constateert de oud-coach dat het racismedebat wellicht het gevolg is van de komkommertijd. "Johan Derksen is een racist of geen racist, er is geen middenweg meer."

Racismedebat houdt aan: 'Hypocriet is dat zij straks als eerste in Qatar zitten'
Meer video's

Poll

Ben jij het eens met Aad de Mos?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

177 reacties (laatste reactie door fcb_catalunya)

Werd het eindelijk iets rustiger, komt Aadje nog ff zn plasje plegen.

6 juli 2020 om 10:00

Achja, hij moet wat hé: mensen hebben tegenwoordig een groot gehalte #whataboutism om hun drog argument kracht bij te zetten. Je mag pas een tegengeluid geven als jezelf brandschoon bent anders ben je hypocriet. Dat is lekker makkelijk. Hoeveel dingen gebeuren er wel niet in de wereld dan kun je toch helemaal niks. Pure deflectie wat men doet, 'ja maar Qatar blabla' alsof zij zelf daar zooooo bekommert over waren tot op dit moment. Het komt nu even goed uit om in het gezicht te wrijven maar helaas met deze #whataboutism slaat men de plank mis. In Oekraïne waren geen geen gelijke homorechten, ik heb toen geen van jullie 'maar wel in Qatar voetballen' gehoord destijds. Oh wacht, toen was er geen debat dus haalde men de schouders op ervoor en maar hossen. Nee nu opeens moet iedereen met tegengeluid brandschoon zijn voordat ze iets mogen zeggen. VI boycotten betrof hun persoonlijker, je kunt toch niet alles over je heen laten gaan omdat je ooit je ergens niet over hebt uitgelaten? Denk even na ... Staat op zichzelf dit, hou op met vergelijkingen en luister naar het tegengeluid men komt daar niet zomaar of voor de lol mee. Men doet echt alles om de status quo zo te houden, terwijl de gewenste aanpassingen hun 0,0 zou schaden. *Zucht*

6 juli 2020 om 10:05

Kritiek mag iedereen gewoon uiten, daar zou denk ik geen haan naar kraaien. Maar als je gaat beginnen met individuen en programma’s te boycotten, dan verwacht ik wel dat je rechtlijnig bent betreffende dergelijke onderwerpen. Het is natuurlijk nog toekomstmuziek, maar het lijkt me sterk dat ze het WK gaan boycotten.

6 juli 2020 om 10:10

Heeft Qatar hun ooit persoonlijk aangevallen? Zeker moeten ze daar ook wat over zeggen, maar dat is dus echt niet hetgeen waar het hier over gaat. VI heeft vaak genoeg tegen het randje aangezeten en is er nu een keer overheen gedonderd. Dat wisten ze, dus moeten ze nu even op de blaren zitten. Derksen en Gijp nemen geen bald voor de mond, dat siert ze en maakt ze tegelijkertijd gevaarlijke mensen om in een talkshow te hebben.misschien dat dankij deze uitspraken van de Mos spelers wel naar hun mening gevraagd wordt, maar tot nog toe heb ik er in ieder geval geen interview over gezien of iets over gelezen.

6 juli 2020 om 10:15

Ah voor jou moet je dus eerst persoonlijk aangevallen worden voordat je reageert? Nu je mag er natuurlijk zo tegen aankijken, maar dan gaat het niet over racisme maar over iets anders.

6 juli 2020 om 10:16

@Lierse1997 Daar ga je dus scheef. Daar gaat de persoon zelf over, iets met vrijheid van meningsuiting weet je nog? Jij kunt niet bepalen hoe diegene op verschillende situaties dient te reageren. Blijkbaar ervaart die persoon het dan anders, we zijn mensen hé geen binaire computer programma's. Qatar erbij halen slaat nergens op en is gewoon een deflectie om het maar niet over de kern van de boodschap te hebben. Zoals ik al zei men grijpt alles aan om de kern te ontwijken omdat dat of ongemakkelijk voelt of men dan de eigen mening kracht ziet verliezen. Trump doet niet anders zodra kritiek hem bereikt beginnen over zijn voorgangers of de toon waarop het gevraagd wordt af zeiken of een totaal irrelevant onderwerp erbij halen, pure afleiding. Trap daar toch niet in, blijf inhoudelijk en luister naar de boodschap ipv meteen downplayen en bagetaliseren, dat is zo makkelijk. De mond vol over vrijheden maar als anderen aankaarten die niet in gelijke mate te hebben dan piept men en wilt men niet luisteren. En waarom niet, omdat de 'iets geïrriteerde' boodschapper ze SOMS niet aan staat. Don't shoot the messenger is een bekend begrip!

6 juli 2020 om 10:16

Je gaat aan het punt voorbij waarin de spelers van het Nederlands elftal zich boos maken over een onschuldige grap van Johan en het ze blijkbaar geen bal kan interesseren dat er in Qatar slaven rondlopen die er voor zorgen dat zij nog rijker worden dan ze al zijn.

6 juli 2020 om 10:19

Iedereen mag kritiek uiten op iedereen. En als een Van Dijk kritiek had gegeven op de uitspraak van Derksen zou ik hem er waarschijnlijk zelfs nog gelijk over geven. Maar boycotten is wel een stap verder dan gewoon kritiek geven. Vanaf het moment dat je iemand boycot, trek je een grens voor jezelf. En vanaf je een grens trekt, zal er kritiek op je komen als er ergens iets gebeurt waar je aan deelneemt (in deze het WK) en je daar dan niet op reageert.

6 juli 2020 om 10:25

@Jimmenyy dit is weer een drogreden. Dit zijn toch totaal losstaande dingen van elkaar. Het racisme dat in de Nederlandse samenleving geworteld zit of het schenden van mensenrechten in Qatar. Dan moeten de voetballers miaachien ook hun zegje doen over de Oeigoerse kwestie, omdat China een tegenstander op het wk kan zijn. Leg het me alsjeblieft uit. Ik snap het gewoon niet hoe mensen denken dat "maar wel voetballen in Qatar" een goed antwoord is op de stelling dat er institutioneel racisme in Nederland is.

6 juli 2020 om 10:55

Je praat over institutioneel racisme maar vergeet dat deze mensen alle kansen krijgen van de westerse samenleving. Een ieder heeft gelijke kansen in dit land. Als iets bij een blanke man/vrouw niet lukt ligt het aan de motivatie maar bij een gekleurd persoon moet het wel racisme zijn. Er zijn tal van voorbeelden van gekleurde mensen die wel iets van hun leven kunnen maken

6 juli 2020 om 11:02

@Fonsreff precies ... Men forceert een appels en niet eens peren maar meloenen vergelijking. Los van de Qatar kwestie, delen Oranje spelers ook hun eigen ervaringen en nog steeds blijft men met drogredenen aan komen. En wat het meest frappante is, is dat het autochtone Nederlanders zijn die geen benul hebben hoe de ander dit ervaart. Deze mensen zijn moe van het protest maar ipv het aan te pakken zodat het voorbij is, nee liever negeren zodat het geluidsniveau alleen maar harder wordt en radicaler. Tsja ... Hoezo kiezen voor logica?

6 juli 2020 om 11:06

Dus moet de autochtone Nederlander zich maar weer aanpassen? Kan de minderheid zich niet een keer aanpassen aan de autochtone Nederlander?

6 juli 2020 om 11:20

@Jimmenyy neee, dat is niet waar. Dat is nou juist het punt. Niet iedereen krijgt gelijke kansen: Rutte je weet wel de premier heeft dit zelf benoemd systemisch racisme. Daar strijdt men tegen. Je bent zo strijdig maar overduidelijk niet goed geïnformeerd. Het bestaat en jij maakt het niet mee, drie keer raden waarom?! Laat dat nou juist het punt zijn, of denk je dat men hier voor de lol mee komt? En zelfs die geslaagde gekleurde mensen komen meer tegenwind tegen dan een Arend-Jan of een Marieke, omdat je je 8x meer moet bewijzen. Dàt zou niet moeten hoeven in een samenleving die gelijk pretendeert te zijn, daar is men in protest over. Het systemische racisme waarbij de één (Boudewijn) automatisch het voordeel van de twijfel krijgt maar de Rachid of Kenneth automatisch het nadeel van de twijfel krijgt. Maar goed, ik raad je aan om 'Rutte systemisch racisme' te googlen. En als je dan nog niet overtuigd bent, kun je de Belastingdienst, ik herhaal zelfs de Belastingdienst is racistisch bezig geweest jarenlang te googlen en te zien dat erkend hebben racistisch te hebben gecontroleerd en daar excuses voor maakte. Eigen blanke medewerkers hebben dit aan de kaak gesteld, die verdienen een pluim want die keken wel van 'wat kan ik doen om de situatie te verbeteren?' ipv het wegwuiven als gezeur wetende dat men gelijk heeft. Check die dingen even!

6 juli 2020 om 11:46

Het hele racismedebat is al lang ontspoord. Het begon met de dood van die Floyd, daarna moesten alle standbeelden in Nederland weg en werd ook zwarte piet weer eens uit de mottenballen gehaald. Dit zijn ook losstaande dingen en hebben niks te maken met het diepgewortelde racisme in de VS. Als dit wel allemaal op 1 hoop mag worden gegooid, waarom is dan de ellende in Qatar waar onze voetballers straks goud geld aan gaan verdienen niet het noemen waard in deze discussie terwijl ze zich wel storen aan andere delen in deze discussie? Hat klinkt toch hypocriet.

6 juli 2020 om 11:47

@Savano dat is toch wat anders dan als je als Oranje de moderne slavernij in stand te gaan houden om te gaan cashen in voetbalstadions waar duizenden immigranten voor zijn gestorven? Maar ja, als er geld op het spel staat voor voetballers is het natuurlijk makkelijk om je moraal opzij te schuiven en het te gooien op #whataboutism. De Rolexen en Maybachs moeten toch ergens van betaald worden natuurlijk

6 juli 2020 om 12:00

Lierse bepaalt even wat mensen moeten doen, maar roept daarna dat iedereen in vrijheid moet kunnen leven. Nu zal hij vast reageren met dat is mijn vrijheid van meningsuiting, maar jouw mening houdt in dat andere de zelfde mening als jij moeten hebben. Helemaal gestoord die witte mannen echt waar

6 juli 2020 om 12:26

Vind t wel mooi. Die blm movement verandert ook steeds. Begon met politiegeweld tegen zwarte mensen. Vervolgens zwarte piet, standbeelden omver willen halen, oproepen tot geweld en nu willen mensen zelfs wetten. Trieste is zoals jij hier staat te verkondigen alsof t belangrijker is. Imo is het hebben van geen mensenrechten een heel heel stuk erger dan het zogenaamde gigantische racisme probleem hiero. Maar ja he ikke ikke ikke eh net zoals de internationals .

6 juli 2020 om 12:26

Volgens mij is de boodschap dat het NL elftal VI boycot omdat ze niet willen bijdragen aan een (volgens hen) ‘racistisch’ programma. Maar ondertussen wel bijdragen aan moderne slavernij door in stadions te spelen die speciaal voor deze gelegenheid door slaven gebouwd zijn. Volgens mij vloeit racisme voort uit de tijd van slavernij en maakt dit het daarom zo krom. Ik vind het daarom geen appels met peren vergelijken, ik vind het raar dat je tegen racisme kunt zijn en daar zó ver in gaat om een programma te boycotten, maar hoe kun je dan in godsnaam je bek houden over wat er gebeurt in het land waar je straks te gast bent. Wat in Qatar gebeurt is 10000x erger dan wat hier gebeurt, het voelt alsof ze hier moord en brand schreeuwen om een winkeldiefstal, maar naar een land gaan en daar een oogje toeknijpen bij een moord alsof dat niet erg is, want daar mogen vrouwen nog steeds niet het huis verlaten zonder toestemming van de man, homo’s krijgen de doodstraf, als je als vrouw verkracht wordt krijg je een gevangenisstraf omdat je buitenechtelijke seks hebt gehad én er zijn meer dan 4000 mensen overleden bij de bouw van de stadions waarin ze spelen, maar voor het gemak negeren ze dat maar even omdat het ze een dikke zak geld oplevert? Ik vind dat niet schoon. Wie A zegt moet ook B zeggen. Al deze dingen hebben te maken met je grondrechten, net als racisme. Maar helaas; uit wiens hand men eet, diens woord men spreekt.

6 juli 2020 om 12:54

@savano, ik heb respect voor je inzet tegen racisme maar ik heb echt mijn vraagtekens hoe jij de discussie aangaat. Je geeft aan dat de blanke medemensen niet weet hoe de zwarte zich voelt maar verwacht wel dat ze erop reageren en acteren. Je geeft aan dat de witte medemens zich niet in kan leven in wat er gebeurt met allochtonen maar jij weet wel te vertellen hoe de witte medemens dit beleefd en wat hij/zij wel of niet meekrijgt. In deze hele ontspoorde discussie gaan er teveel mensen aan de ander voorbij aan beide kanten van de discussie. Daar krijg je nooit een goed depat van en zul je nooit problemen oplossen. Alle veranderingen van de laatste jaren mogen niet aangekaart worden want dan ben je niet bezig met verandering. Nee, ga samen kijken wat er al verandert is en wat je nog meer wilt veranderen en hoe. Niet door extreme mensen voor een microfoon te zetten om een verkeerde BLM groep groot te maken. Niet door VI te boycotten. Niet door Bnn'ers met schuldgevoel in een praatprogramma te zetten hoe ze ineens tegen alles zijn maar wel in diezelfde grachtengordel wonen. Nee, men vergeet hoe je dat als normale mensen oplost en dat is nog wel de meerderheid van de samenleving. En nog af vragen waarom het niet snel genoeg gaat. Roepen dat Mohamed nooit een baan zal krijgen, roepen dat Akwasi een incident is en Johan structureel is geen oplossing en zorg je voor verdeeldheid . Vooral de ander zeggen je snapt er helemaal niets van maar zelf de ander ook niet snappen Ja we zijn goed bezig in deze discussie en weten niets van de ander. Dit gaat hem zo niet worden.

6 juli 2020 om 13:26

@thamike ik verwacht dat ze voldoende inlevingsvermogen hebben. Ik ga je een voorbeeld geven: niemand van mijn familie heeft geleden onder de oorlog (denk 4 en 5 mei) toch heb ik daar respect voor en bagetaliseer ik hun leed/pijn niet. Mijn menselijkheid zorgt dat ik me kan inleven: als mijn joodse buurman erover praat luister ik. Wat haalt dat van me weg om een beetje empathie te tonen? Ander voorbeeld, waarom zie je geen Hitler standbeelden in het openbaar in Duitsland, is toch ook geschiedenis? Hoe zou men dat vinden, precies aanstootgevend maar de donkere mede mens moet wel de verheerlijking van Hollandse zeehelden aanschouwen terwijl iedereen de vuile was weet. Een majoor Boszhardt, André Hazes men die een positieve bijdrage hebben geleverd zonder anderen geschaad te hebben dienen op een voetstuk geplaatst te worden. De blanke Nederlanders zijn even de oplossing als het probleem, geldt ook voor de donkere gemeenschap. Het gaat om het luisteren, erkennen en daarna gezamenlijk oplossen. Akwasi roept op om een figuurlijk persoon te kicken en men duikelt erover niet eens meer luisterend naar de intentie erachter. 'Akwasi roept iets wat me niet bevalt, dus diskwalificeer ik het hele protest van tienduizenden mensen!'. Zoals ik al zei als men zich ongehoord voedt dat een steeds groter wordende radicaal wordende groep. Men wilt geen alleen recht hé maar gelijk recht, thats it. Je kijkt veeeelste veel naar de boodschapper met de grootste mond ipv naar de boodschap An zich te kijken. Hoe verklaar je Rutte, de Belastingdienst, Chinese carnavalslied, Oranje Facebook comments Dan waarom voer je dat niet aan? Nee, je blijft bij boze boodschapper Akwasi. Johan is structureel want hij wist ook even hoe de homo's uit de kast moesten komen en nu maakt ie de racistische associatie tussen ZP en iemand uit de zwarte gemeenschap. Pro ZP mensen zweren op hun oma dat het niet als donkere persoon gezien moet worden maar toch telkens die associaties. Snap je? Men is niet gek hoor en kan wel degelijk tussen de regels door lezen. Kijk maar een steeds groter wordende groep blanke Nederlanders hebben zich meer verdiept en vatten nu waarom ZP op de klassieke manier niet meer kan. Als er al sprake is van een klassieke manier aangezien Piet over de jaren steeds veranderd is. Van wit tot opeens het super stereotype ZP die nu is, met grote lippen, kroeshaar, gouden sieraden en een accent. En nog volhouden dat dit alles door een 20 seconden trip door een schoorsteen is gekomen. Wie houdt wie nou voor de gek? Zoals ik eerder al zei blanke Nederlanders zijn ook de oplossing: zie de klokkenluiders bij de Belastingdienst en de medestanders op de Dam en overal in Nederland en de wereld zelf. Zij hebben verder gekeken naar hoe de boodschap wordt gebracht maar naar WAT de boodschap is, want die is prima onderbouwd. Ik heb je net nog meerdere voorbeelden gegeven hoe systemisch het is. Veel Nederlanders hebben ook geen multiculturele relaties en zitten in de 'ik maak het niet mee en ik doe het niet dus bestaat het niet'- bubbel terwijl andere die ongelijkheid wel degelijk zien en daar ook op handelen. En nee niet met voortrekken of medelijden ofzo maar puur luisteren en helpen waar in hun macht ligt. Dat is alles wat men vraagt: erkenning en steun (waar mogelijk). Ipv krijgt loze termen als overgevoeligheid, ja maar die en die donkere persoon doet het wel goed, of bagatellisering. Nee, het is systemisch dus maak het niet individueel. Voor de duidelijkheid ik zei dat je er niks van snapt als je blijft volhouden dat men protesteert tegen iets wat ze al hebben, want nee dat heeft men nog niet. Het probleem is systemisch maar hoe het ervaren wordt is individueel, maar er zijn miljoenen mensen wereldwijd die hetzelfde ervaren. Goh, dan zal er toch wel iets aan de hand zijn. Niet dan?

6 juli 2020 om 13:41

@Japie en de restWaar waren alle mensen in het Westen jarenlang toen men allerlei misstanden in de wereld aankaarten? Nergens. Zullen we die Qatar slaven maar als vluchtelingen hier heen halen? We empathiseren zooooooo erg met ze. God wat een hypocrieten. Dan mogen ze zeker weer verdrinken? Het boeit jullie werkelijk waar niks. Het boeit enkel omdat je nu over de ruggen van slaven en doden in de wereld kan trachten het racisme discussie dood te doen bloeden. Drogredenering op drogredenering. Jullie gebruiken letterlijk mensenlevens als argument waar normaal gesproken niemand naar kraait, omdat het jullie niet interesseert en zien niet eens in hoe ziekelijk het is om deze mensen argument te gebruiken OM WEER een groep die in de wereld problemen ervaart niet te erkennen. En jullie spreken over moraal? Komisch. Er zijn verdomme twee Nederlandse bedrijven aanwezig in Qatar die bijdraagt aan de situatie. Zullen we de Eredivisie boycotten tot dit geregeld is?Haha tuurlijk niet, net als dat elk van jullie lekker hypocriet voor de TV zitten als Nederland in Qatar speelt en durf maar te zeggen van niet. Er wordt hier al genoeg selectieve onzin verkondigd.

6 juli 2020 om 14:46

Ik kan je eerlijk vertellen dat ik 1000x meer empathie kan opbrengen voor die mensen die die stadions opbouwen in Qatar. Dan voor iemand als jij die de hele.bevolking over een kam scheert als hypocrieten. Mensen als jij zijn de issue die voor polarisatie zorgen. @Savano, ik heb niet je hele betoog gelezen maar standbeeld van Hitler vergelijken met standbeelden van honderden jaren terug waar men in een hele andere tijd leefde schiet niet op. N mensen leven betekende toem niets. Daarnaast waren de afrikanen de grootste slavenhandelaren vd wereld. Neemt niet weg dat t fout was vd blanken maar krijg er wel n hekel aan dat donkere mensen dat blijven aanhalen terwijl het eigen ras hoofdleverancier was. Waarom er niks staat van Hitler is natuurlijk omdat het heel recent is en wij als mensen een stuk humaner naar elkaar zijn geworden dan vroeger. Dus die vergelijking gaat niet op. Dan haal je een aantal voorbeelden aan betreft racisme. Moeilijke is bij racisme om het te bewijzen. Ik pik ff johan uit je voorbeeld. Kijk als je al brand roept om Johan derksen dan kun je beter stoppen. Die akwasi roept op tot geweld naar zp. Doordat Akwasi ZP aanhaalt maakt Johan dat grapje. Is gewoon een shot terug vuren op iets dat akwasi zelf aanhaalt. Als die akwasi dat niet had gezegd durf ik mijn hand in t vuur te steken dat johan die opmerking nket had gemaakt. Actie reactie. Niets meer niets minder maar donkere mensen roepen gelijk brand en racisme. Walgelijk. Kijk als je zo gevoelig persoon bent is NL moeilijk voor je. Mensen als derksen zul je altijd in dit land hebben. Als iets echt puur racistisch is dan geef ik je volkomen gelijk en sta ik naast jou om die persoon n lesje te leren, maar akwasi roept op tot geweld en dat is heel duidelijk en mag per wet niet. Verder ben ik een indo, ik ga om met moslims, christenen, blanke, zwarte turken en marokkanen noem het maar op idc. Heb je respect voor mij heb ik dat voor jou. Ik vermeld dit ff voordat ik voor de 10000e krijg 'jij bent blank dus snapt het niet'. Systematisch racisme is moeilijk te verhelpen. Wanneer je wetten gaat maken dat er een x aantal buitenlanders n bepaalde functie moeten uitoefenen gaan de blanken zich in eigen land gediscrimineerd voelen omdat ze de baan niet kregen omdat ze blank zijn. Dit zeg jij niet maar hoor ik wel vanuit de blm community als oplossing. De issue voor personen als ik is dat ik niet racistisch ben, maar vele van die blm movement laten me voelen alsof ik racist ben. Wat veel mensen tegenhoud qua empathie is onder andere precies dat, constant racisme kaart trekken (zoals bij derksen) en ik zeg nogmaals denk ik. Ook denk ik dat omdat ik de blanke nederlander ontzettend vaak heb zien worden gediscrimineerd verbaal. Ik heb in mijn leven by far meer kk kaaskop en kk hollanders gehoort dan kk neger? Speelt ook in op mensen als je in eigen land wordt gediscrimineerd door buitenlanders. Werkt allemaal averechts en schiet niet op. In een ideale wereld bestaat geen racisme maar dat is een utopie. Beste waar je op kunt hopen is dat iedereen elkaar als persoon beoordeelt en thats It. Al gaat dat imo nooit gebeuren omdat ieder mens een beetje racistisch is. Goede stap zou zijn als de jeugd meer met elkaar zou omgaan van verschillende culturen. Dit probleem speelt aan beide kanten en zou dus een mooi begin kunnen zijn.

6 juli 2020 om 15:02

@Herodenninn44 leg mij dan eens uit waarom ik ook kritiek had op Ajax, Liverpool en PSV toen ze naar Qatar gingen voordat heel de raciediscussie was los gebarsten. Ik ben zwaar tegen racisme maar ook zwaar tegen slavernij en ik vind dat tegen beiden een statement moet worden gemaakt

6 juli 2020 om 15:49

Wat een slechte voorbeelden haal jij aan. WO2 is nog behoorlijk recent, en werkelijk iedereen keurde de daden van de Nazi’s en de Japanners op dat moment af. Logisch, anders was er geen oorlog geweest. Mensen konden zelfs niet eens voorstellen dat hele bevolkingsgroepen systematisch werden uitgeroeid. Dat is de tijdsgeest van toen, en dat is waarom je geen standbeelden van Hitler ziet. Wij (het westen) hadden toen al morele codes ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan het oorlogsrecht. Natuurlijk hielden de Nazi’s en de Sovjets zich hier niet altijd aan, maar het duidt wel aan dat de mens in die tijd al behoorlijk ver was ontwikkeld. Niet lang erna ontstond er zelfs het begrip welvaartsstaat. Of wat de denken van een Europese Unie om samenwerking tussen Europese Staten te stimuleren. Logisch dan dat we dingen die pas gebeurt zijn niet gaan bagatelliseren. De beelden uit de 17e eeuw daarentegen zijn gewoon van een heel andere tijd. In die tijd moest de gemiddelde mens gewoon overleven. Een leven was in die periode niks waard. Er waren ook hongersnoden, de pest, structurele oorlogen, standen etc. In die tijd was het ook gewoon normaal dat een overwinnaar zijn soldaten hele steden liet uitmoorden en plunderen. Het is absurd dat je de huidige moraliteit gaat toetsen aan periodes van 300 jaar geleden. Misschien moeten we dan ook kritiek hebben op Mohammed omdat hij bij zijn veroveringen ook mensen heeft vermoord. Of wat te denken van al die verhalen uit het Oude testament, waar Jahwe aan de Joodse koningen de opdracht geeft om letterlijk hele steden met vrouwen en kinderen uit te moorden. Moeten we nu ook de Thora en de bijbel verbieden?

6 juli 2020 om 16:54

@savano, volgens mij luister jij helemaal niet. Anders kom je niet met een betoog vol onjuistheden en rare vergelijkingen. Je wilt graag dat men luistert maar luister eens naar de andere kant zonder meteen in de verdediging te schieten. Ik hoef je hopelijk niet uit te leggen waarom Woii geen standbeeld van Hitler en de beelden van nu totaal niet met elkaar te vergelijken zijn anders hoeven we al niet verder te discussiëren want komen we nooit tot elkaar. Wat wel gek is dat we onze bevrijding niet mochten vieren op de dam maar een demonstratie tegen zwarte piet wel. Hmm hoor ik je niet over in je voorbeeld maar laten we die ook even gaan. De discussie verliest zijn kracht als je structureel pesten, discriminatie, racisme, culturele verschillen door elkaar haalt en niemand meer echt weet waar het over gaat. Uitschelden op uiterlijke kenmerken en de. pijn die daar vaak mee gepaard gaat is hoort niet thuis in de racisme discussie. Deze moet misschien wel eerst opgepakt worden met zijn allen of is dat een andere pijn? Of te veel doelgroepen? Of heeft geen bizar verleden die we niet kunnen oprakelen? Laten we vooral de reactie's op facebook en twitter er eens bij pakken. Wil jij voor de grap eens een filmpje van badr hari vs verhoeven pakken en lezen wat daar onder staat? Social media als voorbeeld nemen is wel het slechtste wat je kunt doen om je punt te maken. Je zegt de boodschap is goed onderbouwd en dat is het dus niet. Die hele ZP discussie is belachelijk en heeft niets te maken met luisteren naar elkaar maar eisen dat deze weggaat. Eerst de kleur, dan de kleding en dan het haar en maar niet willen luisteren naar de mensen die best willen veranderen maar niet zo snel kunnen veranderen. Naar de mensen die dit nog belangrijk vinden als onderdeel van ons cultuur. En toch zie je de transformatie maar daar magen we het niet over hebben want het is niet genoeg. Maar waar zijn de belastingdienst voorbeelden van de mensen die op basis van ras benadeeld worden zodat we dit kunnen aanpakken en echte discussies over kunnen voeren? Waar zijn de situaties waarbij je echt veel beter geschikt bent dan een ander maar je op basis van naam of kleur niet wordt geaccepteerd want dat moeten we tegen gaan en niet tolereren ipv een Amerikaanse politie moord pakken om in Nederland de ZP discussie weer te beginnen of Johan Derksen het zwijgen op te leggen maar Akwasi te bagatelliseren, want dat woord hoor ik veel maar wel van 1 kant, zelfreflectie is nergens te vinden, ook bij jou niet. Je luistert namelijk net zo min en bagatalseerd alle argumenten van iemand die het met je oneens is.

6 juli 2020 om 17:21

Savano, dat gezamenlijk oplossen is iets wat gewoonweg onmogelijk wordt gemaakt op dit moment. Het is de ene schreeuwer tegen ander en beide kanten deugen schijnbaar totaal niet als ik de andere kant moet geloven. Ik denk inderdaad dat momenteel de beide kanten van dit vraagstuk niet deugen. Nuance is in mijn ogen de sleutel tot het oplossen van dit probleem. Dat houdt bijvoorbeeld in dat men niet meteen roept dat men vanwege de huidskleur vaker wordt aangehouden in hun dure auto, maar dat men ook gaat kijken naar de redenen hiervoor. Bepaalde groepen hebben nu eenmaal een groter percentage criminaliteit, dus die groepen worden logischerwijs vaker gecontroleerd. Jonge gasten in dure auto's hebben vaker iets met criminaliteit te maken dan jonge gasten die op de fiets naar het werk gaan. En zo zijn er veel meer facetten die in zo'n gevallen meegenomen worden. En de groep die de meeste vinkjes aanvinkt, is ook de groep die er het hardste over klaagt, maar ook de groep die er het meeste aan kan doen door te accepteren en de rest van de groep te corrigeren, om zo de cijfers een goede draai te geven. Een blanke man kan er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat het hoge percentage Marokkanen dat met de criminaliteit in contact komt minder wordt. Dat moet de Marokkaanse gemeenschap zelf doen en dan gaan ze de schijn ook minder tegen hebben. In mijn ogen is veel afhankelijk van hoe mensen iets ontvangen en is de boodschap niet belangrijk meer. En dat laatste is een groot probleem. Men is liever direct gekwetst (wat is er mis mee dat iemand gekwetst is, iemand mag zich toch gewoon gekwetst voelen?) en dat ligt aan de boodschapper. In mijn ogen moet de boodschap bepalen of iets kwetsend is of niet, niet de ontvanger.

6 juli 2020 om 18:04

Waaraan heb jij je zo moeten aanpassen dan? In welke zin ben jij 'verallochtoont'?

6 juli 2020 om 18:05

WO2 is recent? Dus jij bepaalt het leed van anderen en hoelang dat duren mag. De staat heeft nog niet eens EXCUSES gemaakt. Jij bepaalt dus de effecten ervan en hoelang die door lopen. De effecten zijn dagelijks zichtbaar maar jij verjaard het even. Ok fijn om te weten.

6 juli 2020 om 18:13

Racisme vloeit voort uit de tijd van slavernij? Ik denk dat je daar de plank volledig mis slaat. Hoe zie je dat voor je? Hey jongens het is de tijd van slavernij laten we allemaal racistisch worden en er een groot feest van maken... Of denk je dat slavernij voortkomt uit racisme en dat mensen dachten hey die Afrikanen die toch niks hebben en zichzelf niet kunnen verdedigen kunnen wij wel opsluiten meenemen en aan het werk zetten voor ons.

6 juli 2020 om 18:46

Het is wat kort door de bocht, maar op zich komt de Afrikaanse slavernij niet per definitie voort uit racisme eerder uit praktische redenen. Enerzijds waren er al contacten tussen de Spanjaarden/Portugezen met de Afrikaanse vorsten en anderzijds waren Afrikanen fysiek het meest geschikt voor de zware arbeid.

6 juli 2020 om 19:40

@savano "achja, hij moet wat he: mensen hebben tegenwoordig een groot gehalte #whataboutism om hun drog argument kracht bij te zetten." helemaal mee eens! onze internationals komen elke keer met een drogargument aanzetten over de gemiddelde burger die bij de Shell tankt om het probleem in Qatar van de tafel te vegen en hun eigen discutabele deelname aan dat toernooi en hun dubbele moraal goed te praten. wat dat betreft ben ik het met je eens wat betreft het #whataboutism want ook bij Oranje zijn ze daar heel goed in.

6 juli 2020 om 20:32

@Savano nu doe je het weer. Je wilt niet eens de andere kant zien of iig luisteren. Ja de WOII is recent. Iig dichtbij de huidige tijdgeest iets wat je bij de slavernij nogal eens vergeet zo te horen. Je schrijft een heel verhaal en dit is wat je eruit haalt. En even voor de duidelijkheid, wie wil je dat er excuses maakt voor wat? Zodat we allemaal weten wat je precies bedoelt.

7 juli 2020 om 01:29

@Thsmike JIJ doet het weer omdat het een recenter is boven stellen aan ander leed. Je wilt voor de donkere gemeenschap bepalen dat stilstaan en de effecten van de slavernij nu wel eens verjaard dienen te zijn. Wie ben jij om dat te stellen? De Nederlandse staat dient excuses te maken, je wilt het gewoon niet begrijpen hé. News flash: de Nederlandse staat heeft wel excuses aangeboden voor diens assistentie in tijden van bezetting. Jij en vele met jou meten met twee maten. Opeens is tijd een factor, je kunt het ook omdraaien als men zich er nu nog druk over maakt is er overduidelijk geen verzoening geweest. Des te meer reden om het te benoemen, onrecht dient benoemd te worden maar goed blijkbaar ziet iedereen dat zo, men is selectief in onderwerpen. Waag het eens om op 4 mei niet stil te zijn, daar blijft het ook 'nooit meer vergeten' de Amerikanen over 9/11 'never forget' maar slavernij wel opeens een eindtijd van herdenken en bespreken willen geven. Vraag je zelf eens om waarom dat is? Bovendien zeg je niet alles gelezen te hebben maar vervolgens becommentariëer je wel ... Precies het punt wat ik maken wil: het tegengeluid willen downplayen en ridicuul willen maken.

7 juli 2020 om 06:21

@savono Het probleem is dat de staten van destijds (repupbliek der zeven provincien, Franse bezetting, koninkrijk Willem I t/m Iii) niet meer bestaan. De huidige democratie bestaat pas sinds 1907. Net zoals honderd procent nakomenlingen van slaven allang niet meer bestaan. Dus names wie moet de huidige regering excuses aanbieden? En aan wie moeten ze die aan bieden? Verder vergeet je dat in Nederland zelf nimmer slavernij geweest is, dat was in de voormalig kolonien. En in die landen wordt slavernij uitgebreid herdacht.

7 juli 2020 om 09:44

@Savano je kunt blijven schreeuwen maar als jij zo goed gelezen hebt mag jij zeggen waar ik zeg dat de ene voor het andere gaat? We hadden het toch over de beelden en dat er geen van Hitler was daar ging de tijd geest toch over en niet hoeveel pijn de een heeft tov de ander??? Ik snap jou niet, als je wilt discussiëren moet je wel goed lezen en de ander proberen te begrijpen. Ik snap dat je zo graag algemene punten wil pakken maar helaas heb ik het daar niet over. Wat ik wel vind is dat er nu niemand is die excuses Moet aanbieden voor iets waar jij of ik part nog deel aan hebben en juist zorgen dat er geen apartheid meer is. Tegen geluid downplayen is zo n goedkoop argument ipv tegenargument bediscussiëren zoals dat kan en vaak ziet in een discussie. Bij jou is er geen discussie mogelijk, jij zoekt naar motieven om ultra schreeuwen zelfs daar waar het niet hoeft. Er is geen tegen argument om tegen racisme te zijn, wel de manier waarop en dan nog zonder dat we een steek verder komen.

7 juli 2020 om 09:44

Man we herdenken ons helemaal suf en in Amerika heb je zelfs elk jaar een hele maand voor Black history. Wat wil je nog meer dan?

7 juli 2020 om 09:50

Hahaha excuses aanbieden, wat kinderachtig... De huidige samenleving is toch totaal niet meer vergelijkbaar met die van toen. Wat dat betreft is de excuses al geweest: ‘verandering’.Als jij elk jaar een minuut stilte wilt voor de dode slaven wil ik daar best aan meedoen hoor @savano

7 juli 2020 om 10:02

@Savano, Slavernij bestaat al duizenden jaren. Zo'n beetje ieder onderworpen volk in de geschiedenis is tot slaaf gemaakt door zijn overwinnaar. Donkere mensen zijn slecht behandeld door blanke mensen, honderden jaren. Hier staan we niet bij stil? Sterker nog, dit wordt ons zo'n beetje dagelijks door de strot geduwd. En veel mensen, waaronder ik, zijn daar een beetje klaar mee. Ik heb nooit een slaaf gehad en jij hebt nooit katoen geplukt. Wij leven in een prachtig land. Donker, blank of getint, iedereen krijgt kansen. Donkere mensen zeggen dat ze slecht behandeld worden? Ik geloof het maar alles is relatief. Wat is nou racisme? Is het meteen racisme of heeft het andere zaken te maken? Ik word ook wel eens uitgescholden, of boos aangekeken; door wit en zwart. En wanneer ik tijdens een sollicitatie niet de beste sollicitant ben, krijg ik de baan ook niet. Bij mij is het alleen geen racisme.

7 juli 2020 om 10:37

Savano het moment dat je Hitler gaat vergelijken met zeehelden kan ik je niet serieus nemen. Niet alle zeehelden waren slavendrijvers. Daarbij is slavernij opgezet door nota bene Afrikanen (en Arabieren) zelf en is slavernij niet voortgekomen uit puur racisme/discriminatie wat bij Hitler duidelijk wel het geval was. Als de Afrikanen paarse mensen in de aanbieding hadden hadden die boze witten die ook wel gekocht van ze. Verder mag je geen blanken meer zeggen heb ik laatst vernomen van een donkere mevrouw bij VI aan tafel, zou je moeten weten. Het gaat nergens meer over, iedereen loopt op eieren en niemand weet meer wat gezegd mag worden en een grapje maken betekent bonje. Treurig. Ik weet niet of het momenteel in ons land gebeurt, maar mochten er zeehelden van de sokkel getrokken worden dan gaat dat voor BLM een averechts effect hebben. En eigenlijk is er al een averechts effect: er komen eerder racisten bij dan dat eraf gaan door de protesten/vernielingen/agressie. Ik probeer me persoonlijk echt in te leven, ben me bewust dat ik als witlof bepaalde voorkeursbehandeling krijg, maak zwarte piet lekker paars en juich het beleid van de politie om meer medelanders met een kleurtje (mag ik dat wel zo zeggen?) aan te nemen. Is ook discriminatie jegens witten, maar het doel heiligt de middelen. De grap van Derksen was onsmakelijk en Akwasi is een lijpkees die oproept tot geweld. Beiden dragen niet bij aan een betere situatie en ook de protesten echt niet. De oplossing? Ik weet het niet, maar wat er nu allemaal gebeurt is het zeker niet.

7 juli 2020 om 13:51

@tiemenmolendij, niet zo zeer het racistisch gedrag maar meer het aanhoudend grensoverschrijdend gedrag wat in VI wordt vertoond.

7 juli 2020 om 09:48

Ze doen alsof ze ethisch verheven zijn boven de rest maar ondertussen gaan ze doodleuk naar Qatar. Qatar waar daadwerkelijk slavernij voorkomt! Is 'opkomen voor mensenrechten' alleen belangrijk wanneer het over 'jouw mensen' gaat? Johan maakt slechts een foute grap over een tot geweld oproepende woordkunstenaar, Qatar gebruikt mensen als alsof het wegwerpartikelen zijn. Welke is erger? Welke is überhaupt erg? En jij noemt dat '#whataboutism'? Het is gewoon schaamteloos hypocriet.

Komkommertijd Aad? Volgens mij gebeurt er genoeg in de wereld momenteel😅

6 juli 2020 om 09:55

Het is maar net hoeveel waarde je overal aan hecht. Idd komkommertijd!! Mensen vervelen zich de pleuris. Boeren,blm demonstranten, anti corona protesten. Het is zeer lachwekkend allemaal. Ik kan me er wel goed mee vermaken!

Je kunt altijd alles wel blijven relativeren maar daar schiet je niets mee op. Dan kun je ook stoppen met vlees eten, voedsel moet alleen maar uit de eigen regio komen ivm de uitstoot van het transport, alles wat in Azie gemaakt wordt moeten we maar afscheid van nemen want kinderarbeid en slechte werkomstandigheden..zo blijft er weinig over. Aad trekt nu een vergelijking die niet relevant is. Beoordeel gewoon deze situatie op zich.

6 juli 2020 om 09:28

Waarom is de vergelijking niet relevant?

6 juli 2020 om 09:35

De vergelijking is niet relevant omdat racisme een ander onderwerp is dan slavernij. Daarnaast nog iets: Racisme, zoals de spelers van Nederland al vaker benoemen, is persoonlijk tot hun gericht. Vanaf jeugd tot aan nu krijgen zij persoonlijke opmerkingen van mensen uit hun eigen land gericht op het uiterlijk. Ook dit staat los van Qatar.

6 juli 2020 om 09:36

Mijn buurjongen is zaterdag aangereden door een beschonken automobilist. Ligt in het ziekenhuis. Maar dat moet ik dan maar relativeren, want in Kazachstan overlijden elke dag 6 mensen door dronken bestuurders?

6 juli 2020 om 09:42

Of je het nu wilt of niet, het hele slavernijverleden is erbij betrokken geraakt. Daarnaast is dit ene argument (“wat met Qatar”) ook al zoveel opgeworpen dat het wel relevant aan het worden is. Op zich moet je er niet op reageren, maar het is wel opvallend dat iemand als Memphis die online vrij veel op dingen reageert hier angstvallig stil over is.

6 juli 2020 om 09:44

@Davy de Pauw, je vergeet een stukje. Op zich zou dat inderdaad niet relevant zijn. Maar als jij binnen twee jaar naar Kazachstan gaat en daar pintjes gaat drinken met 1 van die dronken bestuurders, is het dan nog steeds niet relevant?

6 juli 2020 om 10:17

Inderdaad. Dan is het nog steeds niet relevant. Als ik naar Kazachstan zou willen gaan om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld omdat mijn werkgever mij vraagt om daar heen te gaan, wat bij de voetballers aan de hand is), dan moet dat gewoon kunnen. Ongeacht hoeveel dronken Kazachstanen er rondrijden in Astana. Disclaimer: Ik heb geen idee hoeveel dronken Kazachen dagelijks hun Toyota's in de prak rijden. Voorbeeld slechts ter illustratie.

6 juli 2020 om 10:23

Dus als jij in Nederland een publiek proces aangaat tegen de persoon die jouw buurjongen aanrijdt en zelfs om een boycot van dat individu vraagt en niet meer met de persoon in kwestie wilt omgaan, maar daarna trek je wel naar een vriend in Kazachstan die zelf iemand dronken aangereden heeft dan is dat niet ietwat krom volgens jou?

6 juli 2020 om 10:29

@Jimmenyy Heb ik net op je gereageerd, zie ik ineens een hele domme opmerking staan, blijkt ie ook van jou te zijn. Heel kort antwoord aan jou: omdat wij ze ooit als slaven hebben opgehaald, moeten ze het accepteren als tweederangs burgers behandeld te kunnen worden, omdat ze het hier beter hebben dan dat ze het in Afrika gehad zouden hebben?? Mensen zijn net zozeer Nederlander als jij of ik. Doe gewoon effe normaal

6 juli 2020 om 10:33

@lierse1997 Waarom trekt iedereen telkens de vergelijking. Het zijn volledig op zochzelf staande dingen. De jongens van het Nederlands Elftal die zoch uitspreken tegen racisme doen dat omdat ze zelf in het verleden racistiach bejegend zijn naar aanleiding van hun huidskleur. Het hele qatar staat hier los van. Ze kunnen zich wel uitspreken tegen Qatar, maar volgens mij heeft Qatar hun persoonlijk niks aangedaan.

6 juli 2020 om 10:47

@Fonsreff, dat kan zeker hoor. Alleen gaat het dan niet over algemeen racisme, maar alleen over racisme waar ze zelf last van hebben. Mocht dat zo zijn is het begrijpelijk, maar het haalt toch wel hun boodschap onderuit.

6 juli 2020 om 10:57

Davy, je slaat echt de plank mis met je vergelijkingen. Het is gewoon hypocriet dat je door een slechte grap van iemand een zender boycot, maar dat je straks gaat voetballen in stadions die zijn gemaakt door slaven, waarbij er veel van deze mensen zijn omgekomen. Het gaat er niet om dat ze naar Qatar gaan, maar wat ze in Qatar gaan doen. En dat is deelnemen aan een toernooi dat voornamelijk mogelijk is gemaakt door het uitbuiten van mensen! Waar is je menselijkheid dan ineens? Waar is je statement dan ineens? Je kan wel mensen uitbuiten, maar een slechte grap maken gaat te ver? Het is hypocriet en Virgil, Gini en Memphis kunnen beter hun mond dicht houden in het racismedehat vanaf nu.

6 juli 2020 om 11:00

Maar wij behandelen ze helemaal niet als 2e rangs burger. Ze hebben net zo goed recht op ons zorgsysteem. Kunnen zich net zo goed inschrijven voor sociale huurwoningen en komen ook net zo goed in aanmerking voor bijstand en een uitkering. Moet NL maar al onze tradities en waarden in de prullebak flikkeren omdat een kleine minderheid het ergens niet mee eens is? Ik hoor nooit een dankbaar woord maar altijd alleen maar klagen op de hand die ze voedt..

6 juli 2020 om 11:02

Hmmm zonder slavernij had de westerse wereld ook niet deze welvaart bereikt die ze nu hebben. Dus vage opmerking die je maakt

6 juli 2020 om 11:08

Dat weet je helemaal niet. Wat we wel weten is dat de westerse wereld maar verantwoordelijk is voor een fractie van de gehele slavenhandel. Het gros van de afrikaanse slaven verbleef in Afrika

6 juli 2020 om 11:59

@Fonsref, misschien moeten ze hun medelanders eens aanspreken op hun gedrag. Racisme hier in Nederland komt voornamelijk van ouderen die de hele omslag hebben meegemaakt. Van keurig geïntegreerde hardwerkende mensen naar de jeugd die dagelijks tot middernacht buiten hangt en deze mensen bedreigd. Het is heel simpel. Respect verdien je. Maar zoals ze nu tekeer gaan krijg je alleen maar meer racisme.

6 juli 2020 om 12:28

@Fonsreff ik denk dat Lierse1997 dat niet inziet. Sommige mensen zien het verschil niet met bepaalde zaken en san gaan ze je zeggen om het te relativeren. Dan kan je appels en peren gaan vergelijken maar dat is natuurlijk onzin. Vergeleken wat mij voorouders hebben moeten doorstaan wil hij nu gaan vergelijken met wat er in Qatar gebeurt. Nou, wereld van verschil natuurlijk.

6 juli 2020 om 12:30

@Jimmenny...hoe bedoel je "altijd maar afgeven op de westerse samenleving"? Juist in mijn pauzes op werk zijn het vaak de witte mensen die afgeven op vanalles en nog wat. Klaagcultuur zit er behoorlijk ingebakken in NL, alom bekend. Echter vind ik de discussie over racisme (waaronder bijv etnisch profileren) van andere orde, dat is niet om af te geven maar opkomen voor je mensenrechten!

6 juli 2020 om 12:33

@ Jimeneyy, jij maakt het nog mooier.. Ik voed me met mijn eigen hand, heb ik een ander niet voor nodig. Dit is miepen in de trant van "als het je niet bevalt rot je maar lekker op". Ja weet je, ik rot ook lekker op, lekker naar m'n eigen volksbuurtje in Amsterdam!

6 juli 2020 om 14:58

Maar dat is t toch. Is toch toppunt van egoïsme? Wk niet boycotten omdat Qatar ze niks heeft aangedaan. Boeien dat ze daar aan slavernij doen. Ik ben n aantal x gediscrimineerd ben miljonair heb alles wat mn hartje zich kan begeren, veel belangrijker dan die mensen. Ik vind en heb altijd gevonden dat nl daar niet moet gaan ballen. En dat verwacht ik ook van onze internationals. Als je je sterk maakt tegen onrecht moet je ook niet gaan ballen in Qatar.

6 juli 2020 om 15:34

@genieterr - Slavernij is het gevolg van racisme en tevens het grootste argument als het over racisme gaat. Hoe kun je dan zeggen dat het niet relevant is? Dit is ook tevens het hele probleem. Mensen laten bewust argumenten weg als het hun uitkomt en trekken andere argumenten volledig uit hun verband tot het aansluit op hun eigen verhaal. Het Qatar-voorbeeld is daar een duidelijk voorbeeld van. De voetbalwereld neemt maar wat graag actie, maar als het hun voordeel oplevert, laten ze een belangrijk discussiepunt volledig links liggen omdat ze een WK willen spelen. Pure selectiviteit en het laat de prioriteiten in zo'n discussie heel goed zien. Racisme en problemen als slavernij zijn alleen belangrijk als het nadelen heeft. Als het voordeel heeft, slaan ze de discussiepunten maar wat graag over. Welke voetballer hoor je over Qatar? Werkelijk geen een. Mensen moeten eens leren zelf heel eerlijk in de spiegel te kijken voor ze naar een ander wijzen. Als je als bondscoach kritiek hebt op een coureur die liever op een andere manier tegen racisme strijdt dan te gaan knielen, moet je de Qatar-discussie ook op de kin nemen. Dat gaat Koeman natuurlijk niet doen, dus dan moet je gewoon stil zijn en beseffen dat je zelf een veel groter probleem bent dan een coureur die liever niet knielt.

7 juli 2020 om 08:06

Totaal niet waar. Recent onderzoek (iemand die alle archieven door spitten) wees uit dst slavernij op het aller hoogtepunt hooguit 5% van de nederlandse economie betrof. Niet allen slavernij zelf maar ook botenbouw etc werden nee geteld. Oftewel de conclusie was dat slavernij maar een heel klein gedeelte van de economie was en er sectoren waren die vele malen groter waren.

7 juli 2020 om 09:53

Als racisme een ander onderwerp is dan slavernij, waarom wordt dan bij elk racisme-debat Zwarte Piet erbij gehaald? Of mag je dan ineens wel dat soort voorbeelden erbij halen.

7 juli 2020 om 11:24

@genieterr Fijn dat je Johan Derksen vrij pleit, want zwarte piet wordt geassocieerd met slavernij en jij geeft aan dat racisme een ander onderwerp is. Ik ben het met je eens dat Johan Derksen geen racist is, zo is dat ook weer uit de wereld.

6 juli 2020 om 09:33

Ik denk dat het meer dan relevant is om hypocrisie aan het daglicht te stellen. Je kan niet aan de ene kant teruggrijpen naar een slavernij verleden van eeuwen terug. En aan de andere kant een land ondersteunen dat dat heden ten dage nog hanteert, door naar een Wk te gaan, omdat dat jou wel goed uitkomt. Zo heb ik ooit eens vegetarische bazen gehad binnen een bedrijf waar ik werkte. Mocht geen vlees binnen het bedrijf bij de lunch gegeten worden. Ondertussen hadden die lui wel leren bekleding in de auto en zette zij muizenvallen bij hen in huis toen ze last hadden van muizen. Het is prima om bij zulke mensen even de neus op de feiten te drukken wat voor punt ze nou eigenlijk willen maken als je zo tegenstrijdig bezig bent.

6 juli 2020 om 10:05

@Inke, juist. Het gaat in beide gevallen om slavernij. Daar wordt immers op teruggegrepen door al die demonstranten en de spelers. Dan is het hypocriet om een programma te boycotten (terwijl er in Nederland al heel lang geen slavernij meer is), maar wel te gaan voetballen in een land waar het nog steeds is.

6 juli 2020 om 13:54

@InkeMontanan Zullen we al die slaven als vluchtelingen binnenhalen of beginnen we dan spontaan weer te janken? Wat een bizarre hypocrisie. Jullie geven niks om die mensen. Het is gewoon een handig argument om te gebruiken. Laat me niet lachen. Elk persoon die dit aandraagt als excuus zit gewoon aan de TV gekluisterd als Nederland in Qatar speelt. Misselijkmakend werkelijk.

7 juli 2020 om 08:07

En zoals de voetballers ook niks om deze mensen geven aangezien ze wel de macht hebben om een stament te maken of zelfs te stoppen.

6 juli 2020 om 09:37

Toch is het wel degelijk relevant. De spelers van oranje maken een statement door een programma te boycotten, op te staan tegen racisme/discriminatie en streven naar gelijkheid. Door zo’n statement te maken, maak je jezelf een ontzettend ongeloofwaardig om dan vervolgens te gaan voetballen in Qatar. Dat staat lijnrecht tegenover hun statement en dus ontzettend hypocriet. Dus ja, het is wel degelijk relevant.

6 juli 2020 om 10:01

Maar het punt is juist dat de opmerking van Johan Derksen als racistisch wordt bestempeld terwijl dat (nog) helemaal geen objectief gegeven is. Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Als vervolgens het Nederlands elftal een statement wilt maken ten opzichte van Racisme (wat in de basis enorm sterk is) dan komt dit zwak, dom en hypocriet over als ze dat doen ten opzichte van de opmerking/grap van Johan Derksen en vervolgens geen statement durven te maken richting Quatar. Dit omdat het probleem in Quatar vele malen groter en relevanter is dan de slechte grap van Johan Derksen.

6 juli 2020 om 10:18

Moderne slavernij is niet minder erg dan bijvoorbeeld de 'racistische grap' van Johan of het niet bewezen etnisch profileren. Los wat 'erger' is, is het NL elftal gewoon zeer hypocriet bezig. Ik had dat niet verwacht van de mensen die mijn land vertegenwoordigen

6 juli 2020 om 10:22

Misschien omdat deze hele situatie voortkomt uit een onterechte en geheel historische onjuiste analogie van de communistische BLM beweging naar slavernij? Diezelfde slavernij die nog in Qatar plaats vindt. Die indirect ondersteunt worden door de voetballers die op dit toernooi spelen. Dezelfde voetballers die bijna nooit ongelijkheid hebben ervaren en grote mate aan welvaart ervaren. Maar die tegen racisme en slavernij zijn op hun ongelezen, historisch incorrecte manier. Maar tegelijkertijd gigantische oogkleppen ophebben voor de situatie in Qatar waar ze gewoon gaan voetballen. De ongeloofwaardigheid van mensen zoals onze internationals is nogal aanwezig, zeker aangezien dit een debat is waar de onbelezen/on bestudeerde voetballer zijn mond moet houden. (ik ga immers ook geen oordeel vellen over zaken waar ik niet voldoende van af weet) Snap je die relevantie wel?

6 juli 2020 om 13:56

@Andrevogel Slavernij staat niet gelijk aan racisme. Als je enigszins daadwerkelijk had geluisterd naar wat men zegt en daadwerkelijk interesse had ik wat racisme is, zou jij en velen niet zo'n onzinnige vergelijking maken.

6 juli 2020 om 10:40

Ons vermogen tot relativeren is juist een van de kwaliteiten welke ons Nederlanders tot Nederlanders maakt. Als dat ook niet meer gewenst is, moeten we inderdaad eens overwegen de historie te verwijderen en over te stappen op Nieuw Nederland, waarin verontwaardigde schreeuwers de normen en waarden bepalen.

6 juli 2020 om 10:50

Nieuw-Nederland lijkt me niet de best gekozen naam aangezien dat ook de naam was van de Nederlandse kolonie in Noord-Amerika (Nieuw Amsterdam, nu New York, lag er) die ontstond in het begin van de 17e eeuw 😉.

6 juli 2020 om 11:26

Net zoals veel mensen racisme ontkennen is het bagatalisseren van de situatie in Qatar net zo een kwalijke zaak natuurlijk. Oranje gaat daar de moderne slavernij in stand houden door te gaan cashen in voetbalstadions waar duizenden immigranten voor zijn gestorven. Ik snap daarom de kritiek wel maar als Oranje ermee wordt gefronteerd wordt deze nog harder ontweken dan de racisme kwestie waar Oranje zelf over valt

6 juli 2020 om 12:26

Bitterzoete ironie. Laat nu Derksen die opmerking gemaakt hebben, omdat iemand begon te roepen dat hij Zwarte Piet voor zijn kop zou gaan schoppen terwijl er een demonstratie was tegen de moord op George Floydd. Ik vraag mij werkelijk af waarom jij moderne slavernij, wat welig tiert in het Middenoosten, wil downplayen. Persoonlijk vind ik Zwarte Piet's uiterlijk verwerpelijk, maar denk ik dat we er uiteindelijk wel uit komen qua make-over. Het is ook niet zo dat dat in de categorie valt van moord en slavermij, wat ik vele malen ernstiger vind. Dus wat dat betreft ben ik het wel eens met het argument. Ik durf nog wel een stapje verder te gaan dat dit, namelijk dat Derksen meer doet tegen racisme en moderne slavernij dat die verongelijkte verwende rotjochies uit de Oranjeselectie. Als er echt iets is, dan is Johan de eerste die zich uitspreek en het onrecht keihard bespreekt. Maar goed, Johan is keihard geweest tegen een aantal van die clowns , dus die reageren uitermate selectief. Maar goed, die clown pakken poen uit die oliestaten, direct als indirect(je kan weigeren te spelen tegen City of Psg),dus die zijn alleen verontwaardigt als het ze geen geld kost. Hier is een mooie, toepasselijke naam voor: selectieve verontwaardiging.

7 juli 2020 om 08:09

Uyguren heeft hij het al over gehad, beter opletten. En wat meer kan hij doen dan het aankaarten? Die verwende voetballertjes doen helemaal niks en houden hun handje op.

7 juli 2020 om 12:20

@suriproff er iig niet naartoe gaan

6 juli 2020 om 22:31

Dat is echt de grootste onzin die er is Davy. In Qatar bestaat het slaven leven nog. De mensen die zich hier gediscrimineerd voelen omdat Zwarte Piet een slaaf van Sinterklaas zou zijn, hebben het slaven leven niet meegemaakt. Het verleden is erg, maar dit is actueel. Klaarblijkelijk moeten we steeds in het verleden kijken, maar keuren we het heden ergens anders wel goed.noem eens 10 landen op dat minder racistisch zou zijn als Nederland, ik kan ze niet opnoemen. Hier is zeker racisme, maar op grote schaal stelt onze racisme echt niks voor. In Nederland is 25% niet Westers-blank. 1 op de 4 mensen. Dat is het dubbele ten opzichte van een Belgie bijvoorbeeld waar deze discussie geeneens gaande is. Laat ik zwijgen over een Italie waar oerwoudgeluiden zoals bij FC Den Bosch geen uitzondering zijn maar wekelijkse traditie. Of Engeland waar je pas een Brit wordt gezien als je blank bent vanuit een britse stam. Wat dacht je van Oost Europa, waar allochtonen geeneens welkom zijn, waar bij stadions in Sofia gewoon hakenkruizen te zien zijn. Zuid-Afrika waar blanke boeren dagelijks vermoord worden, Rusland dat zo racistisch is als de pest zo kan ik eeuwig doorgaan.kan het in Nederland beter? ja. Is dat alleen naar donkeren? Nee, ik denk zelfs dat donkere mensen het minst gediscrimineerd van allen wordt, hoor vaak dat ze zeggen donkere mensen krijgen geen kansen in Nederland, maar volgens mij is Humberto Tan een van de meest geliefde tv presentatoren, is Gullit vaste analist bij Ziggo Sport, heeft Fox Sports Maduro en Boussaboun, Heeft Sylvana Simons genoeg stemmen gehad om een politieke stem te mogen hebben, krijgen donkere mensen een podium om over racisme te praten. Tuurlijk ik snap best de frustratie over etnisch profileren, maar denk je dat dit niet overal zo werkt? Een blanke man in zijn eentje in India is verdacht. Een Nederlander op een festival is verdacht, het gebeurt ook bij de roomblanke man. Ik ben 100% van overtuigd dat moslims het zwaarder hebben in Nederland en wat dacht je van transgenders en homoseksuele, die vaak geeneens veilig voelen. Maar dit debat mag niet over moslims, transgenders, homoseksuelen, gehandicapten en weet ik veel wat gaan. Het mag alleen maar over donkere mensen gaan. En het erge is, dat ze zelf enorm aan bedreigingen, fysiek geweld en discriminatie doen tijdens dit gehele BLM proces. Het filmpje dat een groep achter 1 blanke man loopt met stiletto's omdat hij toevallig blank is. In Amerika een mishandeling op blanke mensen omdat ze blank zijn, dat gewoon gefilmd wordt waarop gezegd wordt dat het hun wraak is voor Blm. En tot slot Akwasi die WEL nuance mag brengen aan zijn bedreiging aan de blanke volk dat een sinterklaas feest mag geven.ik wil echt van de gene die hier zo hard voor strijd weten wat nu erger is.akwasi die zegt zwarte pieten in hun gezicht te schoppen (aanzet tot haat en bedreiging)of Derksen dat zegt zou dat Akwasi niet zijn (gebasseerd op dezelfde opmerking, waar hij niet gezegd heeft dat Akwasi op zwarte piet lijkt, maar dat Akwasi wellicht daar als zwarte piet gestaan heeft).

Volkomen met Aad eens, alleen de tegenstanders van Aad zullen het op wataboutisme gooien. Er schijnen in totaal 50000 man of vrouw naar de BLM demonstraties te zijn geweest. Dat is nog geen 0,2 procent van de NL bevolking. Eigenlijk is het dus alle aandacht niet waard. Negeren lijkt me nog het beste.

6 juli 2020 om 09:28

Zijn elke demostratie dezelfde paar honderd man/vrouw. Kwa identieke personen ligt dat getal een stuk lager als 50000.

6 juli 2020 om 09:40

Whataboutisme is sowieso een flut term die enkel door extreem linkse lui gebruikt wordt als ze geen tegenargumenten hebben.

6 juli 2020 om 13:36

Ahahahaha tuurlijk El Fenómeno ga jij eens even Googlen wat whataboutism is ... Ik heb tegen argumenten en beticht men van whataboutism: hier komen mijn argumenten en als je flink bent ga je er INHOUDELIJK op in: 1) Rutte's erkenning systemisch racisme 2) Belastingdienst heeft bekend racistisch te hebben gecontroleerd 3) Chinees carnavalslied 4) Comments onder de Oranje groepsfoto ... Hoe kan dit aan halen zijnde racisme op grote schaal in Nederland geen valide argumenten zijn? In uw reactie verblijf ik ... Met vriendelijke groet, Savano

6 juli 2020 om 13:44

Hey Savano, je betichtte mij en anderen ervan bewust de discussie te omzeilen en dat wij part of the problem zijn dat racisme bestaat met een discussie over Boussata twee weken geleden. Boussatta riep dat Van Stee bewust blanke Nederlanders opstelde en dat hij daarom meteen op de bank belandde. Boussata speelde in de 8 wedstrijden toen Van Stee kwam alle 8 en stond in 1 van die wedstrijden wissel en viel in. Boussata had dus keihard gelogen en toen ik dat tegen je zei was je ineens verdwenen en iedereen lachte je uit. Maar mooi dat je weer gevonden bent, over flink zijn gesproken. Je begrijpt wel dat ik jou even links laat liggen, want je bent al je geloofwaardigheid kwijt. Wel wens ik je een fijne dag.

6 juli 2020 om 14:00

@Elfenomeno.HILARISCH dat is juist wat whatabouttism inhoudt. Mensen die dus geen argument hebben en dus hypocriete argumenten erbij halen die werkelijk niks te maken heeft met wat iemand zegt.Dit is letterlijk het niveau van dat iemand zegt dat hij tegen het verkrachten van vrouwen bent en mensen roepen:' HEY EN MANNEN EN KINDEREN DAN,' alsof het een aangeeft dat je niet tegen het andere bent.Volgens mij gaat de racisme discussie over ongelijkheid. Denk je nou echt dat Afrikanen niet kunnen empathiseren met ongelijkheid? Wat een bizar kromme beredering houdt men er op aan om ten allen tijden racisme niet serieus te nemen.Jij en alle mensen die deze flutargumenten aandragen gaan zeker ook braaf het WK ik Qatar boycotten als het Nederlands elftal speelt zeker? Zullen we die slaven als vluchtelingen binnen halen? Je bekommert je er zichtbaar zo erg over dat je er vast wel een adopteert.Haha komisch dit.

7 juli 2020 om 08:12

1. Rutte erkent het dus het is een feit? 2. Verleden dus al opgelost/voorbij 3. Is dit serieus 1 van je beste voorbeelden? 4. Een paar nederlanders die racistisch zijn dat betekend niet dat nederland racistisch is. Net zoals dat niet alle moslims terroristen zijn als een terrorist moslim is. Kom met echte goede nog aanwezige voorbeelden van institutionele racisme. Niet op racisme uit het verleden teren. Soms is de vraag naar racisme groter dan het aanbod.

7 juli 2020 om 10:41

El Fenomeno, Helemaal eens! Als kleine aanvulling: whataboutism zie ik inderdaad ook vooral door linkse mensen gebruikt worden. Ik zie dat als indekken, omdat veel van deze lieden ongelooflijk hypocriet zijn. Dan zou je ze daar dus alvast niet op kunnen pakken.

6 juli 2020 om 10:05

Wat een ontzettend simpele reactie. Hoe kun je nou zeggen dat je een groep moet negeren, omdat er niet genoeg mensen zijn bij de demonstraties? 50000 man bij demonstraties is zeker wel veel, zeker als je bedenkt dat het in deze coronatijd is en dat het over een groep gaat die nog geen 25% van onze bevolking vormt. Zo ontzettend makkelijk om te zeggen het maar te negeren.

6 juli 2020 om 10:24

Het zullen hooguit 20000 unieke personen zijn. Als je voor elke futiliteit wat schijnbaar 0,1 procent van de bevolking belangrijk genoeg vindt om te demonstreren dan heb je te weinig focus op zaken die echt belangrijk zijn. Mijn reactie is misschien simpel voor jou, maar ik vindt wel dat je moet kijken wat ermee bereikt wordt. 0,1 procent van de bevolking is ronduit marginaal te noemen.

6 juli 2020 om 10:45

Nou ja hoeveel verschillende boeren stonden er te protesteren? Of hoe veel verschillende anti corona maatregelen gekkies? Heb je daar ook berekeningen voor?

6 juli 2020 om 11:59

Nee, maar daar is ook substantieel minder ophef over. En ook die laat ik links of recht liggen, afhankelijk van hoe ik politiek georiënteerd ben op dat specifiek onderwerp. Overigens heb ik daar onze internationals ook niet over gehoord, dus waarom jij dit onderwerp erbij betrekt (whatsaboutisme) begrijp ik niet helemaal.

6 juli 2020 om 12:53

@ Rochus, op die demonstraties kwamen niet alleen maar BLM aanhangers af, dat is 1 of ander verzinsel wat steeds wordt opgeworpen in de media. Genoeg mensen die daar waren die verder niks te maken hebben met die aanhang maar hun support geven aan het strijden tegen institutioneel racisme. Daar zaten genoeg witte medemensen tussen!

6 juli 2020 om 14:47

Heb ik dan ergens iets anders beweerd?

Aad is ook wel erg hypovriet. Als het allemaal zo erg is in Qater, waarom moeten dat onze gekleurde jongens hier een statement maken? Waarom niet door blanken of andere grote persoonlijkheden. Als het daar echt zo erg is, zou iedereen daarvoor een statement moeten maken, en kan je niet een bepaalde groep iets verwijten.

6 juli 2020 om 10:14

Derksen heeft het altijd over het hele Nederlandse elftal gezegd hypocriet te vinden. De blanke spelers/staff steunen bij deze toch de donkere spelers? Zegt hij ergens dat alleen de donkere spelers hypocriet zijn?

6 juli 2020 om 11:13

Nou zover ik weet is het het Nederlands Elftal dat daar het WK gaat voetballen. Het punt is dat ze een statement moeten maken door niet te gaan. Dan kan een 'grote persoonlijkheid' als Arie Boomsma bijvoorbeeld wel roepen dat het zo schandalig is wat er in Qatar gebeurt, maar ik zie niet echt in wat dat oplevert? Het Nederlands Elftal moet dat toernooi gewoon boycotten en de enige die dat statement zouden moeten maken, zijn degene die een zender boycotten om een slechte grap.

6 juli 2020 om 11:38

@genieterr dus als niet iedereen een statement maakt tegen het racisme in Nederland moeten we dat ook maar lekker laten varen? Zal zeker wel niet zo erg zijn dan anders werd er wel wat aan gedaan als ik jouw theorie moet geloven

6 juli 2020 om 15:44

Het zijn toch vooral de normale burgers die over Qatar beginnen. De voetballers gaan dat argument natuurlijk liever uit de weg. Als ze er namelijk op inhaken, kunnen ze zich niet meer verschuilen achter de selectiviteit van hun acties. Waar haal je als bondscoach het lef vandaan om een Max Verstappen te voorzien van kritiek over het niet willen knielen, terwijl voetballers maar wat graag elke discussie over Qatar uit de weg gaan? Het is selectiviteit in z'n puurste vorm, onder het mum van: "we praten alleen over de argumenten die nadelen hebben, want de voordelen hebben we nodig". Ik bedoel: Hoe is daar een excuus voor te verzinnen?

Alles is tegenwoordig racisme lijkt het wel..

6 juli 2020 om 10:15

En daarom nivelleert de term racisme. En dat is zeer spijtig want racisme is gewoon echt kut. Maar de term wordt te pas en onpas gebruikt

Dus je moet ook overal wegblijven, China, Rusland, Israël en zeker ook Amerika, overal is er wat.

Ze zijn niks verplicht bij het nederlands elftal maar een beetje krom komt het wel over. Daar kan je echt een statement afgeven. Spelers spelen nu in europa en kunnen ook bij teamgenoten een balletje opgooien zodat er meer landen aansluiten. Wat ze nu doen is dingen van een ander verwachten, maar dit is iets waar ze zelf echt iets aan kunnen doen.

6 juli 2020 om 11:36

Ze kunnen er wel iets aan doen idd maar die nieuwe velgen van de Maybach van Memphis bv moeten toch ergens van betaald worden

6 juli 2020 om 15:49

@japie_krekel - Precies dit. Wereldproblemen bestaan alleen voor de mensen die er nadeel van ondervinden. Bij de voordelen houden ze zich liever stil. Met het vingertje wijzen, maar zelf niet in de spiegel willen kijken.

Qatar.... zonder het WK hadden de meeste mensen niet eens geweten wat zich daar afspeelt. Hypocriet is het ook als half NL al klaagt over het aantal asielzoekers, maar tegelijkertijd klagen over mensen die naar qatar vluchtten en daar moeten werken onder slechte omstandigheden. Het Nederlands Elftal maakt een punt omdat ze het persoonlijk treft, daar is gewoon niks mis mee?

6 juli 2020 om 10:23

Het is gewoon een shitzooi daarzo in het Midden Oosten. Allean maar goed dat er aandacht komt. In het westen en Nederland gaat het gewoon een stuk beter dan de rest van de wereld. Veel minder racisme hierzo bijvoorbeeld. Maar onze Nederlandse spelers gaan daar nu wel gewoon spelen, dus treft hrt hem wel persoonlijk aan. Dus zijm ze gewoon hypocriet bezig

6 juli 2020 om 10:41

Gast, leg even uit hoe het hen persoonlijk treft. Een ouwe bok maakt een grap over een agressief mannetje die boos is om een feest dat hij linkt naar slavernij. En dat treft van Dijk persoonlijk? Of Depay?

6 juli 2020 om 10:46

Omdat ze vaak voor zwarte piet uitgemaakt worden misschien?

6 juli 2020 om 11:06

Misschien moet je het statement van de internationals erbij pakken en goed lezen wat er staat. Er staat nergens dat dit alleen om racisme gaat, maar dat de beledigingen een keer moeten ophouden. Memphis die bij ieder dingetje compleet belachelijk wordt gemaakt, een van de beste trainers in de nederlandse geschiedenis (van Gaal) die keer op keer vernedert wordt met zelfs een vergelijking naar Hitler. Babel die constant wordt uitgemaakt voor clown en zo zijn er wel meer voorbeelden. Dat spelers daar dan niet aan willen meewerken is zeer zeker hun goed recht en dat de bewuste opmerking van Derksen de druppel was kan ik inderdaad ook goed begrijpen.

6 juli 2020 om 11:19

Ik snap wat je bedoeld maar ze vragen er toch ook een beetje zelf om als je je zo gedraagt om op te vallen. En je er alles aandoet om zoveel mogelijk mensen mee te laten kijken. Dan kan je toch verwachten dat er reacties komen. Is dat dan meteen racisme en hoef je een programma en dus duizenden Nederlanders maar niet te woord te staan? Ze krijgen toch ook vaak genoeg complimenten als het goed gaat.

Toch apart men telkens die racisme kaart trekt bij de slavernij in qatar. Dat zijn twee compleet los van elkaar staande dingen. Slavernij is vreselijk en die mensen daar worden vreselijk behandeld, maar dat is niet omdat ze een kleur hebben en heeft niets met racisme te maken.

6 juli 2020 om 11:30

O nee? Waarom worden er dan geen mensen uit Qatar neergezet om die stadions te bouwen en wel immigranten uit India van wie wordt geprofiteerd omdat ze in pure armoede leven? Slavernij van immigranten vind ik zelf ook een onderdeel van racisme

6 juli 2020 om 12:03

Dat heeft alles met racisme te maken, aziaten worden als minderwaardig gezien en ook donkere mensen worden daar als minderwaardig gezien.

6 juli 2020 om 12:29

Heeft toch wel met elkaar te maken. Racisme debat, waar de Black lives matters een grote rol speelt, haalt beelden weg die slavernij verleden verheerlijken om maar als voorbeeld te noemen. Dus slavernij word in dit hele racisme debat publiekelijk veroordeeld. In veel van die landen in de arabische regio worden veel immigranten uit India of Bangladesh of andere echt als moderne slaven ingezet. Dus een groep van een ander ras uitbuiten.... Ik zie toch wel wat verbanden

6 juli 2020 om 12:51

Mee eens! Mensen zijn ook pissig over de gouden koets waar donkere slaven op afgebeeld staan maar de slavernij in Qatar is verder niet relevant

6 juli 2020 om 23:57

@lw88 toen Afrikanen hierheen werden gebracht als slaven had dat ook niks met huidskleur te maken, maar simpelweg omdat ze beschikbaar waren. Ashanti haalden groepen Afrikanen uit het binnenland en boden ze aan aan de koopvaardij schepen. Als het op dat moment Aziaten, blanken of eskimo s waren geweest, was het ook prima

Voetbalzone gaat erg lekker op het racismedebat. Gisteren wijdden ze een heel artikel aan 2 zinnetjes van Koeman over een statement van Formule 1 coureurs, vandaag mag de onvolprezen Aad de Mos zijn licht op de kwestie laten schijnen. Met voetbal heeft het allang niets meer te maken, maar ach, het polariseert dus het scoort, zal de redactie denken. Lekker meesurfen op de pijnlijkheden van het maatschappelijk debat om zelf clicks en advertentieinkomsten te genereren. Laten we het hier nou gewoon over voetbal hebben. Voor inzichten in het maatschappelijke debat zijn er talloze echte deskundigen, daar hebben we Aad de Mos of eender welke figuur uit de voetbalwereld niet voor nodig.

De Oranje internationals weten ook wel dat ze fout zitten. Ik heb ze namelijk nog geen enkele keer een reactie zien geven op de kritiek wat betreft het verhaal Qatar. Daarom vind ik Oranje ook vrij hypocriet

Ik vind die hele Qatar discussie ook een waardeloze drogreden. Oke de Migranten werken onder slechte en onveilige omstandigheden, maar in hun thuislanden zijn de arbeidsomstandigheden echt niet veel beter. Arme mensen over de hele wereld werken onder deze omstandigheden, vaak voor westerse bedrijven. Als je Qatar moet boycotten dan mag je de hele industrie wel boycotten... Maar dat is ook het probleem, racisme heeft niets te maken met slechte arbeidsomstandigheden. In west Europa hadden we niet zo lang geleden ook migranten die onder verschrikkelijke omstandigheden werkten. Italie had destijds een arbeidersmigranten akkoord met Belgie, maar heeft deze afgeschaft nadat een groot aantal Italiaanse arbeiders waren omgekomen. (Voor alle duidelijkheid, ik vind deze onveilige omstandigheden ook erg zorgelijk, maar niet relevant in verband met de discussie over racisme. En ook selectieve verontwaardiging wanneer we grote bedrijven deze omstandigheden laten exploiteren om te besparen op de kosten en daar dan niets over zeggen).

6 juli 2020 om 12:01

Ik vind het geen drogreden als je als Oranje de moderne slavernij in stand gaat houden door te gaan cashen in voetbalstadions waar duizendeb immigranten voor zijn gestorven, maar goed een nieuwe Maybach of Rolex halen kost nu eenmaal veel geld en dan moet je je moraal wel eens opzij schuiven natuurlijk

6 juli 2020 om 12:05

Dat plus het feit dat dat oliegeld ook in hun clubs zit en dat zij deels betaald worden met bloedgeld. Maar voor de bühne is het wel lekker roepen op deze manier.

6 juli 2020 om 12:07

Zou je een deelname in Qatar ook zo hebben ervaren als de hele racisme/zwarte pieten discussie niet zo’n topic was geworden binnen Nederland? Moderne slavernij komt over de hele wereld voor. Als we het niet in stand willen houden moeten we voortaan al onze producten in Europa produceren en de grondstoffen ook.

6 juli 2020 om 12:26

Sterker nog voor al die BLM aandacht was deze discussie er ook al. Dus ik denk dat heel veel mensen hier al enorm bewust mee bezig waren.

6 juli 2020 om 12:48

Er is inderdaad een groep mensen die zich specifiek om dit soort dingen druk maken, alleen lijkt het me onrealistisch dat deze groep onderdeel van de de anti-blm groeperingen zijn. De Qatar discussie wordt puur in het leven geroepen als “tegenargument” richting de mensen die geven om blm. Gewoon een goedkope drogreden. Als er geen zwarte pieten discussie was, maar opeens alle donkere Oranje internationals Qatar zouden boycotten door het slavenverleden aan te halen, zou de anti-blm movement dit ook weer vervelend vinden. Ze zijn gewoon erg selectief bezig, ze geven niets om moderne slavernij hoor, ze proberen alleen de mening van de tegenstander onderuit te halen. Voor alle duidelijkheid ik ben neutraal in zowel de pietendiscussie als blm. Ik vind het alleen onzin dat mensen denken dat Qatar een goed argument is.

6 juli 2020 om 12:55

@FBSK07 ik wel. Zoek maar wat oude VZ topics op over de deelname van Ajax en PSV aan toernooitjes in Qatar. Dan zie je daar genoeg reacties van mij voorbij komen

6 juli 2020 om 13:28

Vanaf het moment dat daar een WK wordt gehouden is er genoeg kritiek geweest, ook door het velen verguisde VI. En qatar is een heel goed voorbeeld. Er worden duizenden Noord-Koreanen en andere bevolingsgroepen naar Qatar gestuurd, om daar onder embarmelijke omstandigheden te werken. Het is dan toch vrij rascistisch dat die mensen onder zulke omstandigheden moeten werken en de normale Quatari niet?

6 juli 2020 om 15:04

Idd. Van Marwijk werd er bij VI ook op aangepakt en dat stond los van een huidskleur of de racismediscussie

6 juli 2020 om 15:55

Ik denk dat velen onder ons het niet eens zijn met de moderne slavernij, maar dat ze hier niet snel een punt van zouden maken. Echter nu de spelers zo reageren, dan kun je ook verwachten dat ze deze bal / reactie terug krijgen. Even als voorbeeld nog uit de oude doos: Aron Winter zal vol tegen racisme gaan, maar ging wel cashen bij misschien wel de ploeg met de meest rassistische aanhang van Italie. Financien gingen stonden destijds op nummer 1.

6 juli 2020 om 16:43

Ik zou zeggen absoluut. Die moderne slavernij, is voor mij ook een reden om niet naar landen als Dubai op vakantie te gaan. En ik elk land heb je corruptie, slechte mensen etc. ondanks dat de meeste mensen goed zijn. Maar, dat soort landen als Quatar en Dubai, zijn echt volledig gebouwd op slavernij. Alle hotels, luxe oorden en winkelcentra bestaan enkel en alleen door moderne slavernij. Daarnaast was Quatar om al die redenen al omstreden voor de racisme discussie

8 juli 2020 om 09:53

Jij geeft juist een enorme drogreden door te stellen door wat in Qatar gebeurt niet erg is ''omdat het in die mensen hun eigen land ook niet beter is". Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Mogen wij Syrische vluchtelingen hier dakloos, werkeloos en zonder uitzicht laten zitten "omdat het in hun thuislanden niet veel beter is"? Het punt mbt Qatar is dat de spelers van Oranje vanuit hun ivoren toren (want laten we wel wezen, zij staan to-taal buiten de samenleving en hebben miniem last van alles wat in het debat wordt aangekaart) een (enorm slap) statement maken, terwijl ze er zelf niet naar handelen. Dat is hypocriet en komt op de meesten gewoon verkeerd over.

Ik denk dat we eens moeten gaan beschrijven wat discriminatie en racisme is. We mogen de hardste grappen maken over mensen die dik zijn of Donald Trump, maar niet over donkere mensen of Islam. Ik vind dat we overal grappen over moeten kunnen maken. Alleen moedwillige discriminatie moet hard worden aangepakt. Ik ben zelf ook gediscrimineerd en dat is niet leuk, maar het gebeurd overal en iedereen doet het wel eens. Ik moet eerlijk zeggen dat ik BLM heel erg eng begin te vinden. Dus ik zeg maar: #blackbrownwhiteyellowgreenlivesmatter

Zolang het de heren voetballers geen geld kost zijn ze ontzettend principieel maar o wee als het hun in de de portemonee raakt dan hebben de heren heel wat minder principes! Hypocriete bende bij elkaar.

Discussie: racisme is slechtmensen aan de zijlijn: lol hypocrieten wat gaan jullie naar qatar????? op welke manier heeft dit met elkaar te maken? Gaan we ook vragen of iemand wel eens door een rood voetgangerslicht is overgestoken ofzo?

7 juli 2020 om 09:20

Inderdaad. Dit is een klassiek voorbeeld van een valse analogie.

Het is ook hypocriet dat al die analisten en commentators straks geld gaan verdienen aan dat WK in Qatar en zo kan je blijven doorgaan. Dus dan moet de NOS straks ook maar dat WK niet uitzenden en die analisten ook maar thuisblijven... Daar hoor je ze dan ook niet over he haha. Een hele hypocriete bende die er niet tegen kunnen dat racisme eindelijk wordt aangekaart en keihard wordt veroordeeld!

6 juli 2020 om 17:16

Daar sla je de plank mis. Die commentatoren bij de NOS boycotten namelijk niet een tv-programma. En net dat is em het. Als de voetballers van het Nederlands elftal zo begaan zijn met de wereldproblemen dat ze een individu gaan boycotten en oproepen naar de sponsors toe om te stoppen met sponsoren, is het echter een andere zaak. Want als ze dan wel gaan deelnemen aan een WK waar de stadions door slaven gebouwd zijn, zijn ze weldegelijk hypocriet bezig. Want waarom zou je Derksen boycotten, maar dat WK niet? Als ikzelf een reden zou moeten bedenken is het eigenbelang. Derksen boycotten levert geen enkel probleem of nadeel voor hen op, maar een WK boycotten wel. En het enige wat tegen deze overpeinzingen ingebracht wordt, is dat het whataboutism is. Maar net dat begrip whataboutism begint een drogreden op zichzelf te worden.

6 juli 2020 om 17:24

Als ze zo tegen Qatar zijn, dan nemen ze maar met zijn allen afstand van alles wat met dat WK te maken heeft. Want ja, ze willen dat bloedgeld niet toch? Echt onzin. Jij slaat juist de plank mis. Je hebt het over stadions gemaakt door slaven, klopt. Maar die analisten gaan wel wedstrijden bespreken die in de stadions plaatsvinden. Als ze echt zo begaan zijn met die slaven, dan bedanken ze vriendelijk voor het WK. En dan is dat niet om NOS te kloten, maar om hun principes die ze nu zo luid verkondigen. De NOS kan dan nog steeds de wedstrijden uitzenden, zij het zonder commentaar en analyses. Dat WK gaat die analisten portemonnee goed vol maken, dus gaan ze sowieso aanschuiven aan tafel.

6 juli 2020 om 17:34

Hulde! Slaat gewoon de spijker op z'n kop. Maarja, daar zullen mensen weer niet mee eens zijn en andere dingen erbij betrekken om de kern van het punt ontwijken. Zoals een wijze docent op mijn middelbare ooit zei "ja maar" betekent Nee

6 juli 2020 om 17:39

Nogmaals die analisten boycotten Derksen en VI niet. Die vergelijking gaat dus niet op. Persoonlijk vond ik de uitspraak van Derksen ook niet slim en ook vind ik het schandalig wat er in Qatar gebeurt, maar ik boycot geen van beide. Als ik dan zie dat iemand 1 van de twee boycot, vind ik het opvallend dat het andere schijnbaar niet geboycot wordt. Waar het dus over gaat is dat je niet moet beginnen boycotten als je iets erg vind, maar vanaf je begint met boycotten moet er een zekere uniformiteit gelden. Want anders komt er gewoon kritiek op. En dat is eigenlijk deze hele discussie.

6 juli 2020 om 18:21

Die voetballers boycotten VI wel. En de analisten klagen dat de voetballers Vi boycotten maar niet het WK. Daar gaat het nu juist om. Tsja, dan is het hypocriet toch. Boycot dan gelijk het WK als je als analist zijnde zo begaan bent met de levens van die slaven... Dat is uiteraard niet zo, want het enige waar ze aan denken is om hun gezicht nog eens te tonen op de televisie om zo relevant te blijven en hun portemonnee.

6 juli 2020 om 18:50

Nee want die analisten boycotten VI en Derksen niet, maar ik heb het al drie keer gezegd nu en het komt niet meteen binnen zo te zien.

6 juli 2020 om 19:02

Ik zal het in kindertaal uitleggen. Voetballer klaagt dat Derksen racist en boycott VI. Analist zegt: dan moet je ook Qatar boycotten, want het is een slecht land ontstaan uit bloedgeld en stadions zijn gemaakt door slaven. Dus komt er op neer dat voetballers wel moeten klagen om de slaven, maar de analisten hoeven niet te klagen om de slaven. Dus voor voetballers is het wel erg dat de stadions zijn gemaakt door slaven, maar voor de analisten, die de wedstrijden verslagen en analyseren en dus ook hun geld aan het WK verdienen, is het niet erg. Beetje krom en hypocriet, vind je zelf ook niet?

6 juli 2020 om 19:24

@wagwan dit staat imo los van Derksen wel of niet vind. misschien is Derksen dan iemand die met een dubbele moraal werkt, maar als onze internationals wel naar Qatar gaan dan werken hun ook gewoon met een dubbele moraal op het moment dat er ergens geld te verdienen valt. wel klagen over afgebeelde slaven op een koets maar vervolgens wel gaan cashen in voetbalstadions waar duizenden slavenarbeiders voor zijn gestorven. ik vind dat persoonlijk erg vreemd

6 juli 2020 om 19:26

Ik zal het in kindertaal uitleggen. Voetballers boycotten product x, maar product y niet. Journalisten die niets boycotten vragen zich af waarom alleen x geboycot wordt en y niet. Daar is dus niets hypocriet aan.

6 juli 2020 om 19:31

Het is hun sportieve plicht. Wat kunnen de internationals eraan doen dat het WK in Qatar wordt gehouden. Ze kunnen daarom toch niet stoppen met hun job uit te oefenen omdat de Fifa besloot om het WK in Qatar te houden? VI kunnen ze wel boycotten, omdat ze ervan buitenaf staan. Maar als die analisten hierover gaan klagen, dan stel ik voor dat ze zelf dan het voorbeeld geven en die wedstrijden gaan boycotten.

6 juli 2020 om 19:45

@wagwan dus je prefereert je sportieve plicht over je morele plicht, principes en normen en waarden? als je dan echt principes hebt dan zeg je "ik laat me niet lenen voor dit soort praktijken want ik wil niet medeplichtig zijn aan de moderne slavernij". wat ze imo moeten doen als ze consequent zijn in hun moraal is een statement maken. ze zijn alleen maar bezig met #whataboutism bij Oranje. de gemiddelde burger tankt ook bij de Shell en analisten gaan er ook naar toe dus laten we dat als argument gebruiken om het Qatar probleem onder het tafelkleed te schuiven en de aandacht af te leiden van onze dubbele moraal. dit staat los van welke analist dan ook. dit gaat om zelf je verantwoordelijkheid pakken en het goede voorbeeld geven aan het Nederlandse volk waar je kritiek op hebt wat betreft het racismeprobleem. laat dan zien hoe jij vindt dat het wel moet en hoe jij als persoon wel rekening houdt met mensen die benadeeld worden in deze wereld op basis van hun afkomst. dat zouden onze internationals imo moeten doen als ze consequent zijn in hun moraal

7 juli 2020 om 14:07

@lierse1997welke journalist vraagt zich dat af dan? Daarbij moet je ergens beginnen om grens overschrijdend gedrag een halt toe te roepen. Blijkbaar mag dat van jouw enkel wanneer je dat gelijk bij alles doet. Een beetje gek niet? Ergens moet toch de eerste stap gezet worden lijkt me. Daarbij wie weet wat men in petto heeft straks op het Wk, een boycot is niet altijd de beste maatregel. Kortom je loopt nogal op de zaken vooruit met een heleboel aannames. Dat men dan ook bij jouw aankomt met termen als whataboutism is dan ook niet zo gek.

7 juli 2020 om 14:15

Japie_krekel, waarom zou een boycot hier ook de beste oplossing voor zijn? Mogelijk dat er voor een andere weg gekozen wordt, één die geen langdurige negatieve impact op het Nederlands voetbal heeft (die macht heeft de Fifa). Dat het puur volgens jouw een geld kwestie is lijkt me onwaarschijnlijk want de internationals vangen slechts een fractie van hun regulier salaris. Jij denkt dat spelers zoals Wijnaldum die al veel geld doneert aan bijvoorbeeld de Feyenoord jeugd daarom geeft?

7 juli 2020 om 14:29

@eazye een boycot zou imo het beste statement zijn en ga anders als je wel mee doet aan het toernooi langs bij die slavenarbeiders, ga met ze in gesprek en laat de buitenwereld zien wat die immigranten daar mee maken maar zelfs dat zie ik de Oranje internationals niet doen. die sluiten zichzelf straks waarschijnlijk op hun in hun hotelkamertje, spelen hun toernooitje en gaan weer pleite alsof er niks aan de hand is daar in Qatar. dat verwacht ik iig maar we gaan zien hoe begaan onze internationals zijn met het leed van de buitenlandse medemens en de moderne slavernij in Qatar

8 juli 2020 om 10:12

Nu volgens mij doorlopen de meeste mensen die het over Qatar hebben het eerder genoemde denkproces. En als je het ene begint te boycotten en het andere niet, is het logisch dat daar vragen bij gesteld worden. Zeker als hetgeen wat je boycot geen enkele persoonlijke nadelen oplevert en hetgeen wat je niet boycot dat wel zou opleveren. Het komt gewoon over als makkelijke kritiek uiten op iets, maar er niet consequent in zijn. Verder is het inderdaad nog toekomstmuziek en ik laat me graag verrassen, maar momenteel ziet het er niet naar uit dat er iets gaat gebeuren omtrent Qatar. Daarom ook dat de vraag gesteld wordt. Maar als die vraag gesteld wordt, antwoordt niemand erop en blijft het angstvallig stil.

Het is toch wel schrijnend dat "het is hypocriet" het meest gevierde argument in Nederland is. Je hoeft enkel te googlen op "whataboutism" en even de Nederlandse wikipediapagina te lezen om te begrijpen waarom het geen inhoudelijk tegenargument is en dus een drogreden.

Wat een obsessie met Qatar hebben sommige mensen. Vergeet niet dat er in China in 2022 ook de Winterspelen worden gehouden, je weet wel, dat landje waar ze volgens HRW concentratiekampen hebben, waar mensenrechten worden geschonden, waar privacy van burgers niet bestaat. Niemand die op tv zegt, moeten we als sporters wel naar China willen ? En Ajax dan, dat een samenwerkingsverband heeft met een Chinese club? Israël? De enige apartheidsstaat die nog bestaat op deze aardbol, waar Palestijnen volgens de wetgeving minder rechten hebben dan Israëliërs. Miljoenen Palestijnen die wonen in de grootste openluchtgevangenis ter wereld, maar alsnog is Israël trotse lid van de UEFA en mogen ze meedoen aan EK kwalificaties en Europese clubtoernooien. Je kan niet zeggen, “ja maar Qatar” en dan de rest niet opnoemen, boycot Qatar? Prima, maar boycot dan ook de rest. Hypocrieten.

6 juli 2020 om 17:18

Er was veel kritiek op Ajax en PSV toen ze naar het midden-Oosten gingen. En in de context van het Nederlands elftal zijn de Olympische spelen niet zo relevant aangezien ze er niet zelf aan gaan deelnemen.

7 juli 2020 om 14:18

Ik denk dat het verschil hem nogal zit in het zelf opzoeken of dat een organisatie zoals de Fifa dit organiseert. En die organisatie kan in een vingerknip het Nederlands voetbal de nek omdraaien. Daarbij vind ik het heel vreemd dat je bij elk probleem dezelfde oplossing wil gaan toepassen, werkt dat ook zo voor jouw in het dagelijks leven?

8 juli 2020 om 10:16

Ze moeten het niet boycotten, maar gewoon eens zich er over uitspreken en er actie tegen ondernemen? Een boycot is dan trouwens het meest efficiënte. En dat het negatieve gevolgen kan opleveren is onzin. Zo een dingen mogen niet meespelen als je echt begaan bent met een onderwerp. En als je het toch laat meespelen, zijn bepaalde financiële/zakelijke aspecten toch belangrijk dan hun normen en waarden. Wat an sich te begrijpen is, maar dan moet het Nederlands elftal niet doen alsof ze een voorvechter zijn tegen racisme en onderdrukking. Want dat zijn ze schijnbaar alleen als het henzelf geen nadelen oplevert.

Lachwekkend. Kijk wat daar gebeurd is fout ja maar laten we niet zo hypocriet doen hoor. Even een leuk zang event in Israel was geweldig, ohhh we wonnen terwijl die staat de grootste illigale schurken staat is. Als er een event is in de VS dan is het allemaal ook erg mooi toch. Aghhh de hypocrisie. Ze hebben goed gehandeld. Als ze daar een toernooi moeten spelen en je kwalificeert je dan speel je zo'n toernooi. Maar wat daar gebeurd heeft niks te maken met racisme oid, wel zeg ik dat het absoluut fout is geweest. Maar ja straks koopt iedereen weer allerlei kleding die gemaakt worden door kinderarbeid en noem maar op en gaan we weer lekker verder met ons luxe leventje. Tsja -_-

6 juli 2020 om 18:25

En straks gaan diezelfde analisten die klagen over Qatar doodleuk hun koppie tonen op televisie om de wedstrijden in Qatar te analyseren. Het land dat ze zo vervloeken. Echt pure onzin. Die mensen kunnen er gewoon niet tegen dat de racist die Derksen is en racisme in het algemeen, eindelijk exposed wordt, stevig wordt veroordeeld en afgestraft.

6 juli 2020 om 18:28

Ja goed punt, dat staat wel vast. Het is zo hypocriet als wat. En zoals je zegt ze proberen enkel de aandacht te verleggen omdat ze exposed worden waarbij men is gaan inzien hoe ze zijn en denken. Erg jammer, maar het is zo hypocriet als wat.

6 juli 2020 om 19:26

@wagwan Derksen heeft meerdere malen hetzelfde gezegd over Bert Van Marwijk toen die ging cashen in Saudi Arabie en sinds wanneer is dat iemand van buitenlandse afkomst? mensen schuiven gewoon heel makkelijk het Qatar probleem weg. iedereen moet wel rekening houden met onze internationals en alle ellende die ze ervaren maar onze internationals boeit de ellende van anderen verder niks op het moment dat ze geld kunnen verdienen over de rug van deze mensen. geef dan zelf ook het goede voorbeeld als international voordat je met je vingertje naar anderen gaat wijzen. Zelf werk je namelijk ook met een moraal die zo dubbel is als maar zijn kan op het moment dat je door je moraal geld voor je nieuwe Rolex misloopt. dan moeten we het opeens vooral niet meer over de mensenrechten hebben want de gemiddelde burger tankt toch ook bij de Shell? dat is iig het goedkope argument die ik hoorde van Koeman om de dubbele moraal van Oranje goed te praten. wel Max Verstappen bekritiseren maar vervolgens wel meehelpen aan het in stand houden van de moderne slavernij

7 juli 2020 om 17:03

Met andere woorden mogen analisten wel het bloedgeld verdienen waar het WK in Qatar is op gefundeerd, maar voetballers niet? Selectieve verontwaardiging, japie. Ik vind je een van de meest geloofwaardige VZ leden, maar hier kan ik het echt niet met je eens zijn.

7 juli 2020 om 18:12

als onze analisten daar gaan cashen in Qatar vind ik het net zo kwalijk en verdienen die imo ook een stortbak aan kritiek. wat voor Oranje geld geldt natuurlijk voor alle Nederlanders die daar geld gaan ophalen op dat WK. ik zei dit ook al over Ajax en PSV een paar maanden terug. toen stond ik er ook totaal niet achter dat ze gingen voetballen in die stadions in Qatar

Wat een gemodder allemaal, het is gewoon simpel overal ter wereld zijn er verschijnselen van racisme en discriminatie en ja dat zou niet zo moeten zijn. Maar om er steeds andere zaken bij te halen zoals het niet spelen op het WK in Qatar is ridicuul. Moeten we dan ook allemaal onze auto laten staan omdat de olie uit landen komt die totaal geen respect hebben voor mensenrechten.

7 juli 2020 om 12:26

Oranje begon toch zelf met het statement tegen racisme door een programma te boycotten? dan is het wel frappant dat je dat toevallig boycot omdat er geen geld te halen valt, maar dat je wel in Qatar gaat voetballen in stadions waar duizenden dode immigranten voor zijn gevallen op het moment dat je er financieel wijzer van kan worden. als je dan echt tegen racisme bent zou je al helemaal stelling moeten nemen tegen dit soort lugubere praktijken en je daar niet voor laten lenen. je wil begrip voor je ellende maar je hebt zelf niet eens begrip voor de ellende van anderen die hetzelfde in nog veel extremere maten mee maken op het moment dat er geld voor je op het spel staat. hoe kan je dan pissig zijn dat er in Nederland volgens de internationals geen begrip voor hun misere is om vervolgens zelf totaal geen begrip te hebben voor anderen? geef dan zelf ook het goede voorbeeld ipv met je vingertje te wijzen en je zelf schuldig te maken aan dingen waar je anderen van beschuldigd

7 juli 2020 om 14:21

@japie, je blijft steeds hetzelfde schrijven maar hoe is werken on slechte omstandigheden hetzelfde als racisme? Daarbij ging het Oranje elftal niet puur om dit ene incident maar om aanhoudend grensoverschrijdend gedrag, nogal een verschil volgens mij.daarbij hier in Nederland houden we ook heel veel arbeiders uit oost Europa onder slechte omstandigheden en worden naar Nederlandse maatstaven onderbetaald. Mogen wij Nederlanders dan nu nergens meer een mening of kritiek over hebben omdat we dit blijkbaar ook gewoon accepteren?

7 juli 2020 om 14:37

elke keer als mensen beginnen over Qatar wordt het omschreven als #wahatboutism want het werkelijke probleem wordt volgens deze mensen weg geschoven. andersom werkt het natuurlijk ook zo. iedere keer dat Oranje wordt geconfrontreerd met Qatar dan komen ze ook met #whataboutism aanzetten want de gemiddelde burger tankt ook bij de Shell dus waarom moeten wij dan wel rekening houden met Qatar? dat is ook het probleem weg schuiven en zelf niet je steentje bijdragen aan een betere wereld omdat het voetbal belangrijker lijkt te zijn voor ze dan het welzijn van de slavenarbeiders daar die omkomen bij de bouw van die stadions. je wil begrip voor het racismeprobleem wat ik goed vind maar wat ik dan minder goed vind is dat je zelf geen empathie toont met de buitenlanders die daar als slaven worden gebruikt en sterven zodat jij als international daar een balletje kan gaan trappen

Slavernij heeft vandaag de dag niet zo veel te maken met het racisme dat er nu bestaat. Immers, de mensen die vroeger slavenhouders waren leven niet meer. Racisme vandaag de dag komt voort uit het feit dat sommige groepen vinden dat hun ethniciteit bevoorrecht is/moet worden. Dus een relatie met Qatar en het racisme heden ten dage is een Valse Analogie.

Ik klikte bijna nee op de poll uit automatisme, maar ik ben het potverdikkie met Aad eens. Gebeurt ook niet dagelijks.

Ach, we moeten maar zien hoe dit afloopt. Laten we na de zomer zien wat de hoofdrolspelers bij Veronica Inside gaan doen en dan kunnen we pas nagaan wat de schade is geweest.

Wat een drogreden is dat Qatar verhaal zeg! Donkere voetballers worden al jaren lang in stadions racistisch bejegend en stappen over het algemeen nooit van het veld af (uitzonderingen bevestigen de regel) omdat ze bang zijn voor de sancties van de FIFA, uefa dan wel de nationale bond. Nu spreken zij zich uit tegen iets dan komt men met het argument ja ze gaan ook in Qatar voetballen. Als ze zich al niet goed kunnen uitspreken tegen iets wat ze zelf betreft namelijk dat wat er in stadions gebeurd dan moet je niet verwachten dat ze zich gaan druk maken over wat er in Qatar gebeurd. Daarvoor moet je echt bij de hoogste bazen in de voetbalwereld die dit lekker met elkaar besloten hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2214 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Maandag 10 augustus
Eljero Elia is bezig de verhuizing vanuit Turkije naar Nederland af te ronden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren