Klopp oogst veel lof met open brief mét kritische noot richting supporters

Maandag, 29 juni 2020 om

Liverpool verzekerde zich vorige week van de eerste landstitel in dertig jaar, nadat naaste achtervolger Manchester City met 2-1 verloor op bezoek bij Chelsea. Er barstte vervolgens een groot feest los en Jürgen Klopp, manager van the Reds, richt zich maandag in een open brief in de Liverpool Echo tot de inwoners van de Engelse havenstad. De open brief, waarin Klopp tevens een kritische noot plaatst bij de festiviteiten, kan op social media op de nodige lofuitingen rekenen, want onder meer Gary Lineker spreekt van een class act.

“Ik doe veel persconferenties en weet dat ik meer dan normaal word aangehaald in de media, maar ik had het gevoel dat een open brief moest schrijven. De reden daarvoor is dat ik direct met de inwoners van Liverpool wil spreken. Dit is een geweldige tijd voor de geweldige supporters van een geweldige club in een geweldige stad. Het was lang wachten, maar ik hoop dat jullie allemaal zo van dit moment genieten als jullie verdienen”, zo begint Klopp zijn open brief in de regionale krant.

Emotionele reactie van Jürgen Klopp op behalen van titel gaat het internet over

De emotionele reactie van Jürgen Klopp op het behalen van de landstitel maakte veel los.Lees artikel

“Ik heb het voorrecht om manager van Liverpool te mogen zijn, vooral omdat ik voor jullie werk. Voordat ik hier vijf jaar geleden kwam, wist ik al dat Liverpool een speciale plek was. Pas als je de mensen leert kennen, voel je de hartslag van de stad en realiseer je hoe speciaal dat is. Dat geldt overigens niet alleen voor de fans van Liverpool. Natuurlijk heb ik als manager van Liverpool een voorkeur, maar niet zo erg dat ik niet kan zien dat Everton-fans exact hetzelfde in elkaar steken en dat de rivaliteit tussen beide clubs belangrijk is in de identiteit van de stad.”

Klopp spreekt zich lovend uit over Everton-manager Carlo Ancelotti en noemt het een ‘ongelofelijke prestatie’ dat Liverpool bovenaan in de Premier League gaat eindigen. Tegelijkertijd benadrukt de Duitse oefenmeester dat zijn ploeg ‘diep moest gaan’ voor de landstitel, maar dat dankzij ‘verschillende ingrediënten een groep is ontstaan die de stad kan vertegenwoordigen’. Klopp brengt in zijn open brief een speciaal eerbetoon aan Kenny Dalglish en Steven Gerrard.

“Kenny is de ziel van de club. Zijn begrip voor wat Liverpool is en betekent voor de mensen, is essentieel voor alles wat we doen. Ik zag hoe blij hij was toen de titel binnen was, zijn lach betekende zoveel en dat kan ik niet in woorden uitdrukken. Steven heeft de club jarenlang gedragen als speler en niemand verdient deze titel meer dan hij. Samen met Kenny staat Steven symbool voor de club”, stelt Klopp. Na een lofzang over clubleiding en de spelers richt hij het woord tot de supporters.

“Ik houd van jullie passie, jullie gezang, het weigeren om een nederlaag te accepteren, jullie betrokkenheid, jullie begrip en jullie geloof. Zelfs nu jullie er niet kunnen zijn, hebben jullie er voor gezorgd dat de Kop er ongeveer hetzelfde uitziet zonder dat jullie te horen zijn. Ik kan niet uitdrukken hoe erg dat gewaardeerd werd door mij en de spelers, het is zonder twijfel een van de redenen dat we zo goed speelden tegen Crystal Palace”, zo wijst Klopp naar het vorige week met 4-0 gewonnen thuisduel met Crystal Palace.

“Wat ik minder vond, en dit moet ik zeggen, waren de gebeurtenissen die vrijdag plaatsvonden bij de Pier Head”, plaatst de oefenmeester een kritische noot. Het Pier Head, in het centrum van Liverpool bij de Mersey-rivier, was het decor van de festiviteiten van uitzinnige supporters. “Ik ben een mens en begrijp de passie, maar het belangrijkste is dat we op dit moment niet dergelijke grote publieke bijeenkomsten houden. Dat zijn we verschuldigd aan de meest kwetsbare mensen in onze maatschappij, de zorgmedewerkers, de politie en de lokale autoriteiten. Alsjeblieft, vier het, maar wel op een veilige manier zodat het vreselijke virus zich niet verder kan verspreiden.”

“Als dingen anders waren geweest, had ik niks liever gewild dat dit samen te vieren. De parade zou nog groter zijn dan toen we vorig seizoen de Champions League wonnen, maar het is simpelweg niet mogelijk. We hebben al zoveel moeite in de strijd tegen het coronavirus gestoken en kunnen dat nu niet weggooien”, benadrukt Klopp. Hij sluit zijn open brief af met een dankwoord richting de supporters en alle mensen die het kampioenschap mogelijk hebben gemaakt.

Lees hier de volledige open brief van Jürgen Klopp.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door rmadrid4ever)

Hele goede teksten van wat in mijn ogen de beste manager ter wereld is. Hoop dat hij in de toekomst Zidane zal gaan opvolgen bij Real Madrid.

29 juni 2020 om 14:17

Zidane is eerder de beste ter wereld. Wint 3x achter elkaar de Champions League wat Mourinho niet lukte en wat geen andere coach ooit is gelijkt, wint La Liga wat Ancelotti niet lukte.Kreeg Real Madrid vorig seizoen als een zielig hoopje bloedend ellende en kijk maar wat voor machine hij er weer van heeft gemaakt. Heeft letterlijk ELKE finale die hij heeft gemanaged gewonnen (!!). Dat kan Klopp niet zeggen. Klopp eindigde letterlijk als 7e in zijn laatste seizoen bij Dortmund. Klopp krijgt doodleuk ALLE credits voor een transferbeleid waar hij niet eens verantwoordelijk voor is. Die hele "transformatie" komt vanwege het transferbeleid en de daaruit voortvloeiende aankopen als Salah, Allison, Van Dijk etc. Zonder dit soort spelers heeft Klopp, correctie HET LIVERPOOL TEAM nooit iets gewonnen sinds 2015. (het bizarre "Zidane won alleen maar dankzij ronaldo" excuus kan de prullenbak in aangezien hij niet in staat was Juventus de CL te laten winnen vorig seizoen als zowel hoogstwaarschijnlijk dit seizoen, om nog maar te zwijgen van de 2 verloren Cup finales waarin ronaldo wederom niet het verschil kon maken voor Juventus)

29 juni 2020 om 14:21

Het is vooral persoonlijke smaak denk ik. Wel vind ik het vrij ongezien wat hij bij zowel Dortmund als Liverpool gedaan heeft. Beide teams waren gewoon degelijk, maar hij heeft ze echt getransformeerd tot de wereldtop (wat zeker bij Dortmund eigenlijk boven hun niveau was).

29 juni 2020 om 14:23

Ja maar bij Liverpool is dat simpelweg het resultaat van een goed transferbeleid, waar ironisch genoeg Klopp NIET verantwoordelijk voor is. Pas toen Salah, Allison en Van Dijk kwamen ging Liverpool echt goed spelen. Zonder bepaalde spelers is Liverpool, inusief Klopp niks. En Klopp bepaald niet welke spelers er worden gekocht, dat is algemeen bekend. Dat maakt de hypende sensatie media ervan. @barca1992 volgens jouw bizarre logica had ronaldo dan ook eigenhandig de Champions League voor Juventus moeten winnen. Waarin hij faalde. Ook dit seizoen waarschijnlijk kansloos door een flut Lyon worden uitgeschakeld, om nog maar te zwijgen van die andere 2 finales die ronaldo heeft verloren dit seizoen.

29 juni 2020 om 14:26

Zal ik er maar een schepje bovenop doen dan en zeggen dat ik Pep de beste vind? Is in 3 landen kampioen geworden, heeft een uitpuilende prijzenkast en laat al zijn ploegen goed en aanvallend voetbal spelen. Zidane lijkt vooral een peoples manager te zijn die er goed in is een geheel te smeden, wat denk ik toch de basis was voor de 3 CL achter elkaar. Dat verdient uiteraard lof, maar hij is nog een vrije jonge trainer en zou graag zien of hij hetzelfde kan bereiken bij andere clubs.

29 juni 2020 om 14:31

Maar met een selectie van meer dan 1 MILJARD (!!) misschien wel duurste van Europa niet in staat zijn om verder dan de kwartfinales van de CL te komen.... is alles behalve wereldtop coaching. En kampioen worden met dat Bayern is niet echt een prestatie, met Robbery, prime Neuer Boateng, Muller etc. Zou zelfs knapper zijn als je daarmee zou falen. Sterker nog, na Pep is ook letterlijk elke coach kampioen geworden met Bayern, 8x op rij.... 😬😬 Dus dat meerdere landen argument is eigenlijk niks zeggend. Pep erfde het arguably beste Barca team aller tijden met Messi, Dani Alves, Busquets, Iniesta, Xavi etc.

29 juni 2020 om 14:39

Managers vergelijken vind ik altijd zo lastig. Zidane is de ultieme manager, en heeft aangetoond dat hij als geen ander grote gearriveerde spelers kan raken en motiveren. Voor een club als Real werkt dat gewoon. Ga er maar aan staan om een speler die alles al heeft gewoon opnieuw te motiveren om weer het beste uit zichzelf te halen. Klopp is een manager die een club kan opbouwen, die er over een langere periode een herkenbare speelstijl in kan brengen en succesvol kan zijn. Waar ik wel bang voor ben, kan hij de succesvolle periode vasthouden. Je zag dat bij Dortmund de resultaten na verloop van tijd minder werden, het is de vraag hoe hij het bij Liverpool vasthoudt. Maar in mijn ogen heb je een manager als Klopp nodig om je club naar de absolute top te brengen en een manager als Zidane om een club daar te houden. Overigens vind ik dat Guardiola ook wel in het rijtje thuishoren, het prachtige voetbal wat hij bij al zijn teams heeft ingebracht is indrukwekkend.

29 juni 2020 om 14:39

Twee van die Cl's heeft Zidane dankzij de arbitrage gewonnen. Desondanks wel een puike prestatie. Klop is voor mij de onbetwiste nummer 1. Twee CL finales in twee jaar tijd, twee keer een record aantal punten in de competitie en hij is nog lang niet klaar. Weinig geld uitgegeven en een wereldelftal neergezet. Guardiola mag aan de zijlijn toekijken, die heeft in de afgelopen tien jaar nooit een CL finale gehaald. Overschat.

29 juni 2020 om 14:42

@Brian-vandijk Klopp en Zidane zijn naar mijn mening idd ook de beste coaches van dit moment. Zidane heeft idd de grotere prijzen gepakt maar Klopp heeft nu ook twee keer de CL finale gehaald en is kampioen geworden met Liverpool dus die doet het ook geweldig. al moet ik eerlijk zeggen dat de coaches van Leicester en Atalanta ook geweldig presteren, alleen dat valt minder op omdat die bij kleinere clubs zitten

29 juni 2020 om 14:44

@El Fenomeno Guardiola laat zijn teams leuk voetbal spelen en ik houd wel van aanvallende coaches dus ik heb respect voor zijn spelopvatting, maar ik ben wel met je eens dat hij overhypt is. met de duurste selectie ter wereld drie keer op rij in de kwartfinale van de CL stranden en dit jaar zelfs het schandalige aantal van meer als 20 punten achterstaan op Liverpool zijn natuurlijk totale wanprestaties. al helemaal als je ziet dat City een selectie heeft staan die twee keer zoveel heeft gekost als die van Liverpool. na zijn periode bij Barca heeft Guardiola imo eigenlijk niks uitzonderlijks meer gepresteerd

29 juni 2020 om 14:46

@brian Dat vind ik wel te makkelijk. 9 vd 10x speelden de teams van Guardiola heel aantrekkelijk voetbal en wonnen ze. Behoorlijk consistent in winnen, maar ook zeker in heel mooi voetbal op de mat leggen. dat ploegen in een knock-out fase eruit vliegen heeft ook erg veel met met de vorm van de dag te maken en de kwaliteit van de tegenstander. Bijv. als je tegenover een team met Messi of Ronaldo staat, kan elk team op een slechte dag (of goede dag van Messi of Ronaldo) gewoon onderuit gaan. buiten die zeer risicovolle knock-out wedstrijden, die voor alle grote teams risicovol zijn, heeft Guardiola het toch echt heel erg goed gedaan. also, een selectie van 1 Miljard, doel je niet over dat de wedstrijd destijds tussen Real Madrid en Man City de match van 1 miljard was? Geloof niet dat destijds de waarde van het elftal van City beduidend meer was dan die van Psg, Real Madrid, Barcelona en Bayern.

29 juni 2020 om 14:48

@El fenomeno, Klopp weinig geld uitgegeven? Netto geeft Liverpool inderdaad niet heel veel uit, maar absolute bedragen geven die ook enorm veel uit.

29 juni 2020 om 15:13

@El Fenomeno: Guardiola overschat? Kom op... zijn palmares spreekt toch voor zich? En ja hij werkt bij de grootste clubs maar dat heeft hij toch wel zelf afgedwongen of gebruiken we dat argument ook om Ancelotti, Mourinho overschatte trainers te noemen? Vind dat altijd zo een makkelijk argument. Ferguson heeft in 23 jaar Man Utd ook ‘maar’ 2x de CL gewonnen... noemen we die dan ook maar een overschatte trainer? En hij had , verhoudingsgewijs, een even groot budget als Guardiola hoor.

29 juni 2020 om 15:23

Klopp heeft 446 miljoen uitgegeven vanaf het seizoen 2016/2017. In dezelfde jaren gaf: Barcelona gaf 898 uit, Juventus gaf 810 uit, City gaf 778 uit, PSG gaf 694 uit, United gaf 680 uit, Chelsea gaf 638 uit, Atletico gaf 578 uit, Inter gaf 520 uit, Arsenal gaf 496 uit, AC Milan gaf 487, Bayern gaf 310 uit. Lachwekkend dat Liverpool minder uit gaf dan een United, Arsenal en Milan maar nog beter is dan al deze drie samen. Bovendien betaalt Liverpool ook nog een stuk lagere salarissen dan Chelsea en beide clubs uit Manchester.

29 juni 2020 om 15:51

Ik ben het niet met je eens omdat je alleen naar prestaties kijkt. Kijk naar het voetbal dat wordt gespeeld onder verschillende trainers en naar de mentale gesteldheid van de spelers groep. Iedereen die onder pep voetbalt wordt tactisch een beter voetballer en gaat meer begrijpen van het spelletje. Als je onder Klopp speelt is je teamgeest maximaal want hij weet van elke speler hoe je het best uit hem kan halen en ziet precies waar een speler iets te winnen heeft. Zidane is een goede trainer en was een nog veel betere speler maar hij staat te kort langs de lijn bij te weimig clubs om te zeggen dat hij de beste trainer is. Ook Real heeft een monsterlijk goed team waar veel trainers prijzen mee kunnen pakken. Ik heb nog niet Zidane's trainers DNA gezien though iets wat alleen hij kan of hij exceptioneel in is.

29 juni 2020 om 16:01

@El Fenomeno: 446 miljoen waarvan 352 miljoen sinds seizoen 2017/2018. Dus ook bijna 120 miljoen per seizoen vanaf 2017. Maar wat in het voordeel van Liverpool spreekt is dat ze de juiste aankopen doen en tevens goed verkocht hebben waardoor de eindbalans echt wel veel beter is dan andere PL topploegen. Er zit een idee achter, in tegenstelling tot bij een Arsenal dat ook 500 miljoen gespendeerd heeft maar daarmee meedoet de EL plekjes. Om maar aan te tonen welk verschil een duidelijke strategie en visie maken...

29 juni 2020 om 16:10

Bizar hoe weinig Liverpool heeft uitgegeven, maar ze denken na over iedere transfer. Bovendien pakken ze ook buitenkansjes zoals Gomez en Robertson.

29 juni 2020 om 16:52

@coenhorb Guardiola had ook een monsterlijk goed team bij Barca, Bayern en nu weer bij City maar die heeft niet de CL drie keer op rij weten te winnen, dus je moet toch wel iets kunnen als coach als je iets presteert wat nog nooit een andere coach is gelukt. Zidane is natuurlijk niet de enige coach in de geschiedenis van het voetbal die met een hele goede selectie heeft mogen werken. Pep maakt ook niet van elke voetballer een betere speler. Nolito, Delph, Cancelo en Bravo bv heb ik niet beter onder hem zien worden en ik geloof ook niet dat er een coach is die spelers individueel beter maakt. spelers worden beter door veel wedstrijden te spelen en goed gebruikt te worden en daar is Guardiola wel een meester in. in het verzinnen van een systeem waarin zijn spelers optimaal kunnen renderen en dat is zeker een kwaliteit. Klopp is daar ook heel goed in

29 juni 2020 om 17:31

@El Fenomeno Liverpool is een van de weinige Europese topclubs waar idd nog redelijk creatief gescout wordt ipv alleen grote namen te halen en de al welbekende toptalenten bij andere clubs weg te kopen en dat is knap

30 juni 2020 om 01:32

Zidane ziet het talent van spelers beter in en heeft ook verstand van goeie keepers. Zidane laat een team ook mooi voetbal spelen niet zo prachtig als pep maar wel effectiever en is gewoon tactisch veel sterker en de wissels die hij tijdens een wedstrijd maakt zijn ook logisch. Veruit beste trainer van de wereld.

29 juni 2020 om 15:10

Ik denk niet dat Klopp ooit voor een club als Real, Barca, Bayern zou werken. Ik meen me te herinneren dat hij dat zelf geen uitdaging vind en liever bij een ‘kleinere’ club werkt, ik denk deels omdat hij daar meer te winnen en , vooral, minder te verliezen heeft.

29 juni 2020 om 17:16

Wat een boss idd. Pep is misschien tactisch de beste coach maar deze man is zo compleet als wat als coach, echt een topper. Hij verdiend dit helemaal, een echte gentlemen. Als het ooit zover komt, waar ik wel hoop dat Zidane nog aardig wat jaartjes mooie prestaties neerzet, dan is hij van harte welkom. Hij zou het een uitdaging vinden want Klopp is toch wel een volksclub waar hij bij Dortmund en nu Liverpool prima past. Maar wie weet ooit een keer, Mourinho kwam ook dus tjsa.

29 juni 2020 om 17:35

@sociofan1 ik vind Pep tactisch juist vrij zwak. City beheerst maar 1 manier van spelen en op het moment dat de tegenstander daar een antwoord op heeft dan weet Guardiola het niet meer. van een plan B heeft hij nooit gehoord

29 juni 2020 om 17:46

Dat klopt, hoewel voetbaltechnisch gezien laat hij zijn teams wel het beste voetballen. Heeft zo toch wel de PL gedomineerd, of zijn tijd bij Barca. Misschien is dan tactisch niet het juiste woord aangezien je idd op verschillende tactische manieren je team kan laten spelen. En als hij de juiste spelers er niet voor heeft dan wordt het moeilijk voor hem. Maar zijn spelinzicht en voetbaltechnisch gezien is hij zeker wel de beste voor mij, dat geef ik graag toe.

29 juni 2020 om 20:07

Zou hem ook graag zien bij Real maar denk dat het teveel glamour is voor hem. Weet ook niet of hij goed zou kunnen omgaan met gearriveerde wereldsterren. Zijn sterkte is toch om van mindere namen een topelftal te maken, wat meestal ook even duurt. Een seizoen zonder prijzen betekent 9/10 een ontslag bij Real, tenzij je Zidane heet.

Ik vind het een beetje onzin om zo’n brief te schrijven terwijl iedereen dit kon zien aankomen toen de competitie weer hervat werd. Overigens zou je, wanneer je de woorden “Liverpool supporters” in deze brief zou veranderen met “BLM demonstranten” door de media met de grond gelijk worden gemaakt

29 juni 2020 om 14:50

Blue Monday wss bij jou.voor sommige mensen is t ook nooit goed.... Klopp spreekt vanuit zijn hart,niks geregisseerd aan. Nuhet moment van het kampioenschap daar is is het zelfs netjes om te doen. Bovendien is de kritiek meer dan terecht omtrent de festiviteiten,dat meldt hij dan ook gewoon.

29 juni 2020 om 14:53

Dus als je het aan kan zien komen en je het niet zelf in de hand hebt mag je er achteraf niets van zeggen? En dat 'als je dit verandert in dat' is altijd zo'n ongelofelijk dom trucje, dan lijkt het net alsof context niets uitmaakt.

29 juni 2020 om 15:13

Ik ben het er gewoon niet helemaal mee eens dat deze negatieve noot nog weer een keer expliciet genoemd moet worden. De supporters zelf weten wel dat ze fout zitten, maar maken een, naar mijn idee, bewuste keuze om dit zo te vieren (iets wat ik ook had gedaan als bijvoorbeeld Ajax over 30 jaar pas weer hun volgende kampioenschap mag vieren).het tweede deel van mijn comment over het 'als je dit verandert in dat' had ik als tweede alinea geschreven met een knipoog om het een beetje te relativeren. Ik zie dat de opmaak niet helemaal is overgekomen.

29 juni 2020 om 16:41

Prima dat ze zelf een bewuste keuze maken als je alleen jezelf in gevaar kan brengen maar niet als dat kan betekenen dat je ook anderen, die niet daar aanwezig waren, in gevaar brengt. Dat is het hele punt van een virus, dacht dat dat inmiddels wel helder was.

En vanaf woensdag komt heel de UK lekker weer naar Amsterdam om lekker door te gaan wat ze in de UK niet mogen. Klopp heeft gelijk om het aan te kaarten. Wat Corona mij heeft geleerd dat voetbal er eigenlijk gewoon business is waarbij niets wordt ontzien om de spelers het veld op te krijgen.

29 juni 2020 om 17:15

Sinds 1996 zijn er nog nooit zoveel werkloosheidsuitkeringen aangevraagd in de UK als in april van dit jaar dus denk dat 'heel de Uk' niet naar Amsterdam komt. Integendeel.

Waarom steeds de naam van die slippie G bijhalen? Gerrard gaat weg en Liverpool wordt eindelijk weer top. Why? Omdat hij overschat is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool9349
3.Chelsea6014
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Mohamed SalahAanvaller3119
J. KloppUnknown
AlissonKeeper260
V. JarosKeeper
D. OrigiAanvaller253
T. MinaminoAanvaller70
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

285 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2015- Liverpool
2008-2015 Borussia Dortmund
2001-2008 FSV Mainz 05
Laatste voetbalnieuws

Liverpool ziet fraaie reeks ten einde komen door zeldzaam puntverlies

Liverpool is op jacht naar het door Manchester City gevestigde Premier League-record van honderd punten in een seizoen. The Reds hebben zaterdagmiddag echter een tegenvaller te verwerken gekregen, aangezien het bezoek...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 13 juli
Real Madrid wil Jesús Vallejo definitief verkopen na uitleenbeurten aan Wolverhampton Wanderers en Granada dit seizoen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren