Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Hoe het Donyell Malen-scenario op de loer ligt voor Ajax

Laatste update:

Ajax is al decennialang een van de grootste talentenfabrieken van Europa. De club staat wereldwijd bekend als een van de beste opleiders en met die status treden de Amsterdammers maar wat graag naar buiten. Jaarlijks investeert de club miljoenen in de jeugdopleiding en dat werpt zijn vruchten af. Toptalenten braken door en zijn voor gigantische bedragen doorverkocht aan Europese topclubs. Anno 2020 rammelt een nieuwe lichting toptalenten aan de poorten van de Johan Cruijff ArenA. Door de enorme concurrentie en het aankoopbeleid van Ajax zien zij echter weinig perspectief en is het hoogst onzeker of zij akkoord gaan met een langer verblijf op De Toekomst.

“Wij willen dé universiteit van de jeugdopleidingen zijn. Harvard, Cambridge, dat niveau”, zei Ronald de Boer in 2013 over Ajax in Voetbal International. Dit status lijkt de club intussen met zich mee te dragen, daar het de afgelopen jaren topspelers afleverde bij de grootste clubs ter wereld. Matthijs de Ligt is het meest recente en misschien wel beste voorbeeld. Hij legde de route af die men bij Ajax graag ziet. De Ligt stroomde op jonge leeftijd in, werd opgeleid, brak op jonge leeftijd (zestien) door, beleefde grote successen en leverde een transfersom van 75 miljoen euro op toen hij vorig jaar naar Juventus vertrok. Donny van de Beek (Real Madrid of Manchester United) en Sergiño Dest (Bayern München) lijken de volgende spelers uit de eigen opleiding die Ajax inruilen voor de Europese top.

Mede door de talenten uit de eigen jeugdopleiding probeert Ajax op structurele basis de aansluiting te vinden met de Europese top. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want op weg naar dat doel spelen diverse factoren een storende rol. Daar Ajax gezien wordt als een van de beste opleiders, ligt de Europese top op de loer om de beste talenten weg te lokken met lucratieve contracten. Vaak lukt dat niet, maar soms wel. Doordat deze talenten vaker niet dan wel slagen bij clubs als Arsenal, Chelsea en Manchester City, en het toekomstperspectief bij Ajax beter is, blijven de jongelingen vaak net zo graag spelen op De Toekomst. Bij een doorbraak bij Ajax ligt de wereld immers vaak aan je voeten. Maar niet alle jeugdspelers zien hun toekomst in de ArenA en vertrekken naar het buitenland.

Jurriën Timber maakte dit jaar tegen sc Heerenveen zijn basisdebuut in Ajax 1.

Donyell Malen
Een speler die Ajax op jonge leeftijd verloor aan het grote geld was Donyell Malen. Hij werd gezien als een grote belofte en de Amsterdammers wilden hem dolgraag behouden. In de wandelgangen op De Toekomst kregen jeugdtrainers echter lucht van buitenlandse interesse, waarop de clubleiding er alles aan deed om hem te behouden. Jeugdtrainers en Wim Jonk, die indertijd nog deel uitmaakte van het technisch hart, gingen met hem in gesprek en presenteerden aan zijn moeder en zaakwaarnemer Mino Raiola een uitgebreid plan waarin de route naar het eerste elftal werd uitgestippeld. Marc Overmars kwam vervolgens met een aanbieding om hem uit buitenlandse handen te houden, want het vertrouwen in Malen was groot. Het talent hapte niet en vertrok in 2015 naar Arsenal. Twee jaar later werd hij voor 600.000 euro gekocht door PSV, waar hij is uitgegroeid tot een belangrijke kracht in de voorhoede en Oranje-international.

Vijf jaar na het vertrek van Malen dreigt Ajax opnieuw grote talenten kwijt te raken uit een zeer sterke lichting. Voetbal International en De Telegraaf berichtten onlangs over de zorgwekkende contractsituatie van de talenten Brian Brobbey (contract tot medio 2021), Sontje Hansen (2021), Kenneth Taylor (2021), Naci Ünüvar (2022), Anass Salah-Eddine (2021) en de tweeling Jurriën en Quinten Timber (2021). Deze jeugdinternationals hebben voldoende potentie om het eerste elftal te halen, maar lopen grotendeels over een jaar uit hun contract en ondanks pogingen van Overmars hebben zij nog altijd niet verlengd. Er zitten verschillen in de aanbiedingen, maar de talenten kunnen rekenen op een stevige salarisverhoging. De spelers staan momenteel onder contract voor circa zeventig- à tachtigduizend euro per jaar en kunnen naar een salaris van naar verluidt tweehonderdduizend euro. Ajax wil hiermee waardering uitspreken voor de goede ontwikkeling die de spelers doormaken. Ondanks het feit dat het gaat om tieners, schotelt Ajax hen contracten voor waarmee zij nog meer verdienen dan minister-president Mark Rutte (170.910 euro inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering).

Hoog salaris niet genoeg
Dat deze spelers deze lucratieve aanbieding naast zich neer hebben gelegd, heeft niets te maken met de hoogte van het salaris dat Ajax hen voorschotelt. Zij zien zichzelf nog lang niet als spelers van het eerste elftal, maar willen wel graag meer kansen krijgen op het trainingsveld met de A-selectie. Belangrijker: naar verluidt zien zij niet voldoende perspectief om door te breken in de hoofdmacht. Hoewel de sprong van Jong Ajax naar het eerste elftal door de deelname aan de Keuken Kampioen Divisie minder moeilijk te behappen moet zijn, is het er voor jeugdspelers niet makkelijker op geworden om een plek te veroveren in het team van trainer Erik ten Hag. Dat heeft twee redenen. De lat ligt hoger dan voorheen, zo kondigde Ten Hag in de zomer van vorig jaar aan nadat de Amsterdammers het meest succesvolle seizoen van deze eeuw achter de rug had. Ajax was kampioen, had de TOTO KNVB Beker gewonnen en had de voetbalwereld stomverbaasd achtergelaten door met frivool voetbal de halve finale van de Champions League te bereiken. De lat heeft echter altijd hoog gelegen, maar wat nu anders is dan voorheen is dat Overmars al diverse spelers voor vele miljoenen euro’s heeft gekocht die geen directe versterkingen voor Ajax 1 zijn en dus de ontwikkeling van de talenten in de weg lijken staan.

Ryan Gravenberch vertelt over zijn contractverlenging bij Ajax tot medio 2023.

Ajax kocht de laatste jaren duur in. Met Daley Blind, Dusan Tadic en Quincy Promes kocht het spelers die het verschil maken en de ploeg op sleeptouw nemen. Aankopen voor in de breedte (Zakaria Labyad) of voor de toekomst (Giovanni, Perr Schuurs en Kik Pierie) zorgen er echter voor dat de talenten minder vaak de kans krijgen. Bovendien beschikt Ten Hag met Edson Álvarez, Carel Eiting, Jürgen Ekkelenkamp, Lisandro Magallán en Razvan Marin over genoeg spelers die vaak tussen wal en schip vallen, waardoor de weg naar het eerste elftal niet zomaar open ligt. De clubleiding denkt hier echter anders over en vindt dat er voldoende perspectief is voor de jeugd. Zij wijzen naar Noussair Mazraoui, Sergiño Dest, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. Het verschil van inzicht lijkt ten grondslag te liggen aan het feit dat de onderhandelingen voorlopig zijn stilgelegd.

Ook Ten Hag vindt dat er genoeg perspectief is voor jeugdspelers. Dat liet hij een jaar geleden nog weten toen hij de vraag kreeg of het aantrekken van dure spelers talenten niet in de weg staat. “Frenkie de Jong komt voor een deel uit de opleiding van Ajax. Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Nouassir Mazraoui komen ook uit de opleiding”, counterde de trainer. “Dat betekent dat het perspectief voor talenten uit die opleiding goed is. Het is alleen niet zo dat je die kans zomaar krijgt, die moet je echt verdienen. En de lat ligt wat dat betreft inderdaad hoger. De kwaliteitseisen in de opleiding moeten dan ook hoger om aan te haken. Ajax staat historisch gezien bekend om de fantastische opleiding. Een van de speerpunten is innovatief zijn. Daarom staat de opleiding aan de top. Dat is een continu proces. Dat zal nu ook weer zo moeten zijn, zodat spelers uit de opleiding aansluiting kunnen vinden en zelfs een vooraanstaande rol kunnen spelen. Ik zit zelf in het technisch hart en daar komen deze thema's aan de orde.”

Signalen van Overmars
Overmars lijkt de komende transferperiode in ieder geval genoeg positieve signalen af te geven richting de jeugdopleiding. In een interview op het clubkanaal geeft hij aan dat het voor miskoop Lisandro Magallán een lastig verhaal gaat worden bij Ajax, terwijl Jan Vertonghen niet in beeld is voor een plek in het centrum van de verdiging. Omdat de ervaren Belg niet in beeld is bij Ajax als linksback, wordt hij niet teruggehaald als zijn contract bij Tottenham Hotspur afloopt. Overmars zegt de voorkeur te willen geven aan een talent als Sven Botman, die inmiddels hard op weg lijkt naar de uitgang nu Lille OSC zich met miljoenen in Amsterdam heeft gemeld. Ook Jurriën Timber lijkt kandidaat voor een positie in de achterhoede. Hij maakte het afgebroken seizoen al zijn basisdebuut tegen sc Heerenveen (1-3 winst) en maakte in dat duel een goede indruk. Verder gaat hij niet per se op zoek naar een vervanger voor Hakim Ziyech, omdat hij dat intern hoopt op te lossen of met miljoenenaankoop Antony. En de contractverlenging van de 36-jarige Klaas-Jan Huntelaar dan? “Hij staat de jeugd niet in de weg. Hij gaat de jeugd juist helpen”, benadrukt Overmars. Het zijn meerdere tekenen voor de Ajax-talenten dat het toekomstperspectief er wel degelijk is.

De Telegraaf: Ajax slaat ‘niet te weigeren bod’ van Lille OSC tóch af

Lees artikel

Overmars wil in juli de onderhandelingen weer opstarten. Het is voor de Amsterdammers te hopen dat de Europese top dan nog niet heeft toegeslagen. Volgens De Telegraaf cirkelen diverse clubs als aasgieren boven De Toekomst. “We hebben in de coronatijd geprobeerd om een gebaar te maken met een volgend contract als beloning voor de ontwikkeling. Maar blijkbaar is dat een beetje lastig en willen ze liever aan de tafel zitten. Dat hebben we niet gedaan omdat je dan met grotere groepen komt te zitten. In juli pakken we dat weer op”, legt Overmars uit. Hij benadrukt dat talenten een kans krijgen zodra ze dat verdienen. “Als ze goed genoeg zijn, zijn zij de eersten die ze bij de selectie halen en ze een kans geven. Dus daarom denk ik dat de jeugd zich niet bang hoeft uit te spreken met de vraag of ze wel een kansen krijgen. Die komen er absoluut wel. Je proeft altijd wel een beetje ongeduld. Maar dan geef ik altijd aan: Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt, in mindere mate, hebben ook in Jong Ajax gevoetbald. Dertig of veertig wedstrijden. Matthijs wat minder. Maar die andere twee hebben een jaar in de Eerste Divisie gespeeld. Dat moeten die gasten ook doen. Laten zien dat ze daar de beste zijn. Dan mogen ze op de deur kloppen.”

Ryan Gravenberch als voorbeeld
Overmars is van mening dat er voor de talenten nog veel te winnen is in de Keuken Kampioen Divisie bij Jong Ajax. Hij ziet dat als een perfecte tussenstap en neemt Gravenberch als het ideale voorbeeld. Hij debuteerde op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal en verdween naar de achtergrond. Via Jong Ajax kwam hij bovendrijven doordat hij wekelijks uitblonk. “Hij heeft veel wedstrijden gespeeld afgelopen seizoen. Invallen, basis en goals gemaakt. Hij heeft ook veel in Jong Ajax gespeeld”, aldus Overmars. “Psychisch is het ook moeilijk. De Eerste Divisie is natuurlijk keihard. Probeer maar eens uit bij De Graafschap of Cambuur te winnen. Dat is niet makkelijk. Maar ik denk wel dat de meeste jongens zullen begrijpen dat ze dit traject eerst zullen moeten doorlopen.”

Diverse Ajax-talenten mochten in januari al ruiken aan het grote werk doordat zij door Ten Hag werden meegenomen op trainingskamp naar Qatar. Zij hopen nu op meer en de directeur spelersbeleid merkt dat het ongeduld bij de talenten echt iets is van deze tijd. “En dat wordt steeds erger. Familie en agenten worden gek gemaakt door Europese clubs die ze allemaal willen. Ik hoor niks anders. Hij kan naar United, hij kan hier naar toe. Joh, als je denkt dat je het daar beter hebt, dan moet je gaan. Natuurlijk willen we iedereen een sportief plan geven. Daar kijken we echt wel naar en daar nemen we ook ruimte voor in onze beslissingen van volgend jaar.” Overmars hoopt een nieuw Donyell Malen-scenario te voorkomen en gaat volgende maand weer in gesprek met de talenten, van wie hij hoopt dat zij een voorbeeld nemen aan Gravenberch. Hij is een van de spelers die vertrouwt op een Ajax-toekomst. Tien maanden lang onderhandelde Overmars met Raiola over een nieuw contract voor de middenvelder. Eerder deze maand kwam er eindelijk witte rook. Nu de rest nog.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik hoop van harte dat alle talenten die als toptalent beschouwd worden bij Ajax bij zullen tekenen. Zij gaan bij en met Ajax dan echt een mooie toekomst tegemoet. Van daaruit kunnen ze een mooie stap zetten. Als ze gaan dan verwacht ik ze over een jaar of 3 bij PSV te zien voetballen, al dan niet op huurbasis. En dat zou ik eeuwig zonde vinden. Niet dat er iets mis is met PSV maar die gasten moeten in de ED voor Ajax spelen.

27 juni 2020 om 00:26

Van mij mogen ze komen Malen bevalt prima! Als je als jeugdspeler hier goed bent krijg je je kans wel, simpelweg omdat PSV minder te besteden heeft dan Ajax. Je speelt ook iets meer in de luwte (psv is een topclub natuurlijk, maar heeft niet de internationale status van Ajax).

27 juni 2020 om 07:47

Ik begrijp de talenten enigzins. Ajax was een club waarbij talenten uit eigen jeugd allemaal naar Ajax 1 doorstromen en spelen. De laatste jaren worden doorgaans steeds meer spelers gekocht van extern en dit zien de jeugdige voetballers als een bedreiging. Lokken met 2 ton werkt dus ook niet. Ajax slachtoffer van eigen succes?

27 juni 2020 om 17:09

Aan de andere kant bewijst Ajax ook nog steeds dat kwaliteit gaat boven je transferbedrag. Daarom hebben afgelopen seizoen een Gravenberch en Eiting meer kansen gekregen dan een Marin. Dest heeft zich zelfs in de basis gespeeld en ook een Lang kregen een periode kansen. Op het eind kreeg zelfs een Timber een kans die hij greep, omdat aankopen als Alvarez en Schuurs niet wisten te overtuigen. Helaas kwam toen de coronacrisis. Dat zien die jeugdspelers toch ook zou je zeggen?

28 juni 2020 om 11:26

Maar talenten krijgen vooral of misschien alleen als de aankopen niet datgene brengt dan dat er verwant wordt. Jij komt mooi met het voorbeeld Marin en gravenbergh, maar nadat Marin tegen viel kregen eerst de verdedigers martinez en alvarez nog de voorkeur boven een middenvelder uit eigen jeugd.

28 juni 2020 om 19:10

@prem93, er breken nog net zo veel jeugdspelers door als een paar jaar geleden. Ten Hag laat naar verhouding zelfs meer jeugspelers debuteren dan de Boer. De doelstelling is elke 2 jaar 3 spelers die vast de basis halen. Volgens mij lukt dat nog steeds heel aardig. Het zijn er ook nooit meer geweest. Niet onder de Boer toen Ajax geen geld had, en zelfs in het elftal van van Gaal niet (iedereen vergeet wel eens dat de broertjes de boer 7 jaar ouder zijn dan Kluivert, die hadden van daag de dag nooit meer samen op het veld gestaan bij Ajax).

27 juni 2020 om 12:10

Johan Derksen vroeg zich in het recente verleden weleens af waar de opvolger van Patrick Kluivert bleef. Antwoord: Malen, Redan, Dilrosun etc werden op 16 jarige leeftijd door Raiola weggebracht. Maar dat weten de zogenaamde kenners niet eens. DIt verhaal is van alle tijden, sinds de voetbalsport steeds professioneler is geworden en de transfersommen omhoog schoten. Een 16 jarige kost nu eenmaal bijna niets en makelaars zoals Raiola profiteren daarvan. Raiola loopt al ruim tien jaar op de Toekomst rond om 14 en 15 jarige toptalenten te paaien en veel te vroeg weg te brengen naar veel te grote clubs. Dat deed hij al voordat Ajax begon met het aantrekken van topspelers, dus het verband wat in dit artikel wordt gesuggereerd bestaat niet. Natuurlijk, FdB kreeg nauwelijks goede spelers van buitenaf en Bosz en EtH wel, maar uiteindelijk moet een speler beter zijn dan zijn concurrent; hij moet goed genoeg zijn. Op wikipedia staan alleen de gearriveerde spelers, de succesverhalen, maar Mino heeft vooral jonge, voor de massa onbekende spelers. De meeste daarvan hebben hun carriere vergooid, omdat ze hun carriere niet optimaal hebben opgebouw, maar Mino heeft daar wel zijn zakken mee gevuld Tfm's carriere stagneert als een malle, bij Ajax had hij ruim 100 wedstrijden gespeeld en was hij ook getransfereerd, maar wel met ervaring en . wedstrijden in de benen. Waar is Oussim Bouy? Waar is Ricardo Kishna? Raiola heeft zoveel jonge carrieres kapot gemaakt voordat ze goed en wel begonnen, het is niet leuk meer. Er is in mijn ogen maar een echte winnaar: Mino Raiola.tot slot: Sontje Hansen en Naci Unuvar krijgen gerust hun kans, maar ze moeten uiteraard wel hard werken en geduld hebben. Sporen moet je verdienen, niet aangereikt. Als Hansen of Unuvar beter zijn dan Antony, is er niet aan de hand, toch? PS het gaat mij niet zo zeer om de naam van de zaakwaarnemer. Ik noem hier de grootste die op de Toekomst rondloopt bij naam, maar die kan je ook Stellar of anders noemen als je dat wil. Het gaat mij erom dat haaien voor eigen gewin jeugd opvreten en uitspugen zonder dat ze hun eigenlijke werk(carriereplanning, begeleiding) doen. Dat daarom een hele hoop talent verpieterd.

27 juni 2020 om 12:18

@doncoxxx, je haat naar Raiola is zo groot dat je spelers noemt die nooit bij Raiola zaten. Misschien moet je een opzoeken wie de zaakwaarnemers van Redan, Fosu Mensah en Dilrosun waren en zijn. Ik kan je een ding vertellen. Raiola heeft nooit iets voor ze gedaan. De knieen van Kishna hebben zijn carriere kapot gemaakt.

27 juni 2020 om 13:41

Geen idee wat de naam Raiola met dit artikel te maken heeft omdat gewoon blijkt dat spelers van Raiola bij tekenen in Nederland. Daarnaast haalt Ajax ook spelers van dezelfde leeftijd bij andere clubs weg, ook invloed van Raiola?

28 juni 2020 om 13:11

Laat ik beginnen met uitleggen dat misverstanden snel ontstaan; laten wij jouw aanname nemen dat ik Raiola haat, terwijl ik letterlijk niemand haat. Ik noem inderdaad Raiola bij naam, maar dat doe ik alleen omdat andere namen bij velen onbekend zijn. Het gaat niet zo zeer om het detail genaamd Raiola, maar om de reden waarom jonge spelers te jong weggaan en daarmee onbewust hun eigen carriere (deels) om zeep helpen omdat ze zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Ik had ook Stellar aan kunnen reiken, maar Raiola is de bekendste op VZ en de grootste op de Toekomst; vandaar dat ik hem noem. En sinds kort ook op de Herdgang. Dat derden geld verdienen aan en onttrekken uit het voetbal is een noodzakelijk kwaad, maar de manier waarop staat mij tegen. Ten eerste zouden ze betaald moeten worden door hun client, de speler, d.m.v. een percentage van het inkomen van de client, ten tweede zouden ze hun client moeten begeleiden en zouden ze de beste keuzes voor de client moeten maken; en niet direct voor zichzelf. Zaakwaarnemers maken misbruik van deze koehandel omdat het kan. De politiek en industrie moet en dit reguleren; laat men een licentie uitgeven voor agenten waar voorwaarden aan vasthangen.

28 juni 2020 om 19:54

Er zijn genoeg spelers met Raiola als zaakwaarnemer die bijtekenen. Ik heb ook niet het idee dat Raiola er baat bij heeft als ze vroeg weg gaan. Aan jeugdspelers verdiend bij immers niets, hij maakt klappers op het moment dat spelers voor grote bedragen weg gaan. Blijven bij Ajax is net zo min een garantie op success als weg gaan. Er zijn jaarlijks 10 of 15 spelers uit de Ajax jeugd die het niet redden bij Ajax en op een lager niveau aan de slag gaan (of gewoon stoppen en bij de amateurs gaan spelen). Als je gaat kijken naar de lijst met winnaars van de talent van de toekomst trofee dan kom je een aantal hele bekende namen tegen, maar ook een aantal namen waarvan je je nu afvraagt wie dat nou was. Leuk dat je op dat moment een groot talent bent maar daana moet je nog een heleboel stappen maken. Kijk wat dat betreft ook eens naar een aantal jong oranje teams die in het verleden europees kampioen geworden zijn, de helft van die spelers zitten nu ook bij de amateurs en er zijn er maar een paar van elke goep die het daadwerkelijk tot vaste international schoppen terwijl dat op dat moment de grootste talenten waren die we hadden in Nederland.het is ook niet zo dat ze in het buitenland niet weten hoe ze met jeugdspelers om moeten gaan, ook daar breken spelers door. Wat wel op valt is dat er op dit moment meer Nederlandse spelers zijn in de premier league die daar als jeugdspeler naar toe zijn gegaan dan spelers die zowel in de jeugd als in het eerste van een van de traditionele 3 top clubs hebben gespeeld.

Het tweesnijdend zwaard van je reputatie en een goede opleiding: teveel talenten. Je kunt ze nooit allemaal in je team passen en dan worden ze ongeduldig. Door je status hebben de topclubs ze al snel in het vizier. Aan de andere kant kun je ze ook niet zomaar allemaal in de basis zetten. De stap van een KKD jeugdteam naar een Eredivisie topclub is nog best groot. Je kunt ze nog wel proberen uit te lenen aan andere Eredivisie clubs voor ervaring, maar menig speler hapt toch bij het grote geld. Wat dat betreft merk je dan dat het feit dat je in een kleinere competitie actief bent je groei op een gegeven moment een halt toeroept.

1 juli 2020 om 13:10

Wat zou de grootte van de competitie voor effect hebben dan? Dan wordt de stap alleen maar groter en is de omloopsnelheid van de selectie alleen maar minder. Dus minder kansen. De Eredivisie is de hoofdreden dat jeugd zo goed ingezet kan worden. Veilige stap, maar toch een redelijk niveau en professionaliteit. Het probleem zit hem volgens mij toch meer in het ongeduld dat gecreerd wordt door scouts bij zaakwaarnemers en families. Dit heeft Overmars onlangs aangegeven. Daarnaast kan ik me goed voorstellen dat jeugdspelers niet blij zijn met de vele breedte aankopen. Terecht punt van kritiek natuurlijk en dat weet de directie heus wel.het grote aantal talenten is juist het doel geweest van de afgelopen jaren denk ik. Voorheen moesten we hopen op 1 of 2 beloften per generatie. Dat is gewoon te mager. In het huidige klimaat waarin spelers snel vertrekken en eurpese grootmachten alle jeugd willen hebben die een bal kan raken, moet je als Ajax zijnde juist kunnen zeggen: doe wat je wilt. Dit is het pad, dit is het salaris, graag of niet. Van de 6 toptalenten zullen er heus wel 3 door hebben dat blijven de juiste optie is.

En bij pak hem beet Chelsea,Arsenal of city krijgen ze wel kansen om te spelen? Als het niet om geld zou gaan ontbreekt het deze jongens aan zelfreflectie! Keer op keer krijgen talenten bij Ajax de kans als ze goed genoeg zijn!! Ga maar eens kijken wat er allemaal gedebuteerd is vanuit de jeugd de laatste jaren: vd beek,eiting,gravenberg,timber,tete,Kluivert,nourie en dat zijn de laatste 3 jaar en dan vergeet ik er nog een paar! De heren gaan voor geld en dat is hun goedrecht maar qua kansen? Als je goed genoeg bent krijg je die gewoon!!

27 juni 2020 om 13:43

Het gaat niet om het debuteren maar om structureel kansen krijgen. En met de huidige selectie is het voor jeugdspelers veel moeilijker om regelmatig speelminuten te krijgen. Deze jongens kunnen zich beter laten verhuren aan andere clubs om hun speelminuten te kunnen maken.

28 juni 2020 om 08:29

Wat Ramon denk ik bedoelt, is dat spelers die niet bij Ajax bijtekenen, natuurlijk niet tekenen bij de clubs uit Manchester of andere grote clubs omdat ze daar wel structureel kansen krijgen bij een 1e elftal.

Leuk stuk om te lezen. Kan me beide partijen voorstellen. Mocht je nu weggaan, dan Heb je bij de City's van deze wereld toch echt wel wat geld bij elkaar getrapt. En erna ga je misschien toch nog naar een (iets minder) grote club als PSV 😜. Maar alle gekheid op een stokje. Als je her bij Ajax niet redt, heb je minder verdiend en ga je naar een mindere club. Echter, de kans is groter dat je het redt bij Ajax wegens minder concurrentie en dan Heb je echt een voorsprong en ga je rijper naar een volgende club. Rijper in de zin van meer wedstrijden en wedstrijdspanning/ervaring. Lastig dilemma.

27 juni 2020 om 00:50

Kan iemand een paar voorbeelden noemen die het jong geprobeerd hebben bij een buitenlandse club en het echt gered hebben? Dus echt geslaagd zijn als voetballer? En dan vind ik Bruma niet echt geslaagd. Rekik ook niet. Malen is te vroeg om te zeggen. Mink Peeters iig zeker niet 😉. Ben benieuwd

27 juni 2020 om 01:09

Ik denk dan meteen aan Ake. Weliswaar niet doorgebroken bij Chelsea, maar toch gewoon bij Bournemouth prima seizoenen gespeeld en wordt al geruime tijd in verband gebracht met een stap hogerop. Zirkzee bij Bayern heeft het in ieder geval tot een paar basisplaatsen en wat doelpunten geschopt, hoewel hij natuurlijk nooit echt vaste spits zal worden zolang Lewandowski er rondloopt. De voorbeelden zijn inderdaad echter wel schaars. Ik denk dat de meeste talenten zich gewoon gek laten maken door het snelle geld en het idee speler te zijn van een topclub (ook al ben je in feite geen speler van het team waar het echt om draait, het eerste). Op die leeftijd denken veel jonge gasten nog niet aan de lange termijn. Veel geld op korte termijn is natuurlijk aanlokkelijk, en je zou maar diegene zijn die het wel haalt bij de topclub (de zaakwaarnemers zullen ze vast per stuk voorhouden dat zij de ''real deal'' zijn en het wel gaan redden). En als het niet lukt heb je een prima CV met die topclub en kun je het nog elders proberen, of alsnog naar NL verkassen en je carriere opnieuw opstarten, met een al flink gespekte bankrekening.

27 juni 2020 om 13:46

Zirkzee doet het niet onaardig.weet niet of je kunt vergelijken want nooit kijkt er eens iemand naar die andere 100 jeugdspelers die wel in Nederland gebleven zijn en geen seconde in de Eredivisie spelen.

27 juni 2020 om 14:44

Formus, 99 procent van de spelers die bij Ajax blijven redden het ook niet. En voor diegene die de stap naar het buitenland maken, die hebben in elk geval een leuk en lucratief avontuur gehad. Waarom zou een jonge speler het niet kunnen redden in het buitenland? Ook in de grotere competities spelen jonge spelers. Al die topspelers zijn ergens begonnen. Niet alleen Nederland kan opleiden. Helaas. Anders waren we al een paar keer wereldkampioen geweest.

28 juni 2020 om 11:32

Nee eens. Hoeveel jeugd spelers baan Ajax die echt bij Ajax langere tijd basisspeler zijn geweest hebben het de laatste jaren echt in het buitenland gered ? Los van de ligt kom ik niet echt op namen. Dus ook deze categorie valt heel erg tegen.

28 juni 2020 om 19:57

Eriksen, Vertongen, Alderweireld? Daley blind die 3jaar bij united best wat wedstrijden heeft gespeeld? Van der wiel die bij psg aardig wat heeft gespeeld. Anita miss ook aangezien die ook lang in England heeft gespeeld. Emanuelson ook. Verder heb je nog lens, vermealen, promes, dijks, dolberg in frankrijk?, el ghazi, riedewald, justin kluivert die nog redelijk veel speelt bij roma, denswil, Klaassen. Aardig wat spelers janssen

Die spelers verdienen nu 70 a 80 duizend en kunnen naar 2 ton? Dan onderschatten ze toch flink hoeveel geld er al om gaat in die jeugdcontracten. Met 16 70k bieden en elk talent gaat weg, niet zonder reden aangezien ze bij andere Nederlandse clubs al meer kunnen krijgen en Ajax betaald ook nog eens hoogste salarissen aan jeugd over algemeen. Zo is nu proberen langdurig contract te laten tekenen voor 2 ton gewoon niet realistisch, dat is minder dan wisselspelers bij Jong Ajax zoals Solomons, Thethani en Mendez gegarandeerd krijgen (door non-EU), 5 jaar geleden tekende spelers van de 1996 groep ook langdurige contracten van rond de 2 ton met bij sommige jaarlijks oplopend (Zoals Nouri zijn contract dat geleaked werd, die zou 250k+ krijgen dat elk jaar 50k op zou lopen en nog flink wat tekengeld) en dat was in periode dat Ajax stuk minder salaris gaf dan nu geval is. Het is ook een deel mee moeten gaan, spelers als Gravenberch en Ünüvar krijg je niet voor 70-80k aan je gebonden. Zeker als je beseft dat bij Ilaix Moriba (Barcelona) gewoon 2 miljoen genoemd werd als 16 (!) jarige. En zo zijn er nog een hoop jeugdspelers die tonnen per jaar verdienen met 16, ook in Nederland genoeg jeugdspelers die tussen 16 en 19 paar ton hebben verdiend.

27 juni 2020 om 17:19

@wolterx het bedrag dat Moriba verdient, klopt ook. Met bonussen weliswaar, maar het klopt.

Ik heb die 7 spelers genoemd in dit artikel wekelijks zien spelen en ik kan jullie 1 ding zeggen: ze zijn nog lang niet klaar voor het eerste elftal. Jurrien Timber misschien wel,maar de rest zou een jaartje KKD goed kunnen gebruiken. Muv Unuvar zou Ajax echt niet wakker moeten liggen als een van hen zou vertrekken. Graag of niet.

27 juni 2020 om 11:35

Want die eigen en zelf opgeleide jongens kunnen de concurrentie niet aan met en hebben minder potentie dan spelers als Pieri, Schuurs, Labyad, Marin, Magallan, Alvarez etc.?

28 juni 2020 om 11:33

Het gaat niet alleen om potentie. Er zijn genoeg mindere voetballers die het ver geschopt hebben.

Je kan je afvragen waar de loyaliteit van deze jonge spelers ligt. Jaren lang heeft Ajax in hen geïnteresseerd en als het dan op het moment komt dat Ajax er de vruchten van kan plukken gaan deze jongens weg.
Het is niet zo dat ze bij andetre clubs die beter betalen ook meer kans hebben om in het eerste te spelen .

28 juni 2020 om 10:51

Zo werkt het nou eenmaal, Ajax haalt ze bv weg bij Vitesse, AZ, enz. Imo moet er een regel komen dat je jeugdspeler niet mag weghalen. Laat de clubs gewoon de vruchten plukken van hun werk al die jaren.

28 juni 2020 om 22:59

Inderdaad zo werkt dat , dat is bij de club zo en bij het nationale elftal . Uiteindelijk kiezen de spelers , misschien ingegeven door andere , wat zij denken wat best voor hun is.

Zelf verwacht ik dat het met de meeste genoemde spelers wel goed gaat komen. Ze moeten toch zo langzamerhand inzien dat het in het buitenland ook niet allemaal geweldig is. Van de naar het buitenland vertrokken spelers redt bijna niemand het. Zelfs spelers die op deze weg redelijk succesvol lijken komen niet verder dan rechterrijtje Premier League. Nu heb je wel bij Ajax ook geen enkele garantie, maar de kans dat je mislukt in het buitenland is vele malen groter. Daarbij denk ik dat het slecht is voor het Nederlandse voetbal dat spelers zo jong Nederland verlaten. Ik heb nog steeds het gevoel dat de slechte resultaten met Oranje enkele jaren geleden hier een gevolg van zijn. Zoals ik al zei, ik verwacht dat de meeste jongens wel bij gaan tekenen, maar het is gewoon een kwestie van onderhandelen...

27 juni 2020 om 13:47

Van de spelers die in Nederland blijven is ook maar een klein percentage die het redt. We staren ons allemaal blind op die enkeling die het wel redt maar waar blijft de rest?

27 juni 2020 om 14:58

Wel in zijn eigen omgeving waardoor het gemakkelijker wordt om een bestaan buiten het voetbal op te bouwen.het klopt dat niet alle talenten slagen bij Ajax, maar dan kunnen ze toch terecht bij Groningen of Heerenveen?

27 juni 2020 om 16:52

Ja en die het in het buitenland niet redden kunnen ze toch terecht bij Ajax of PSV

28 juni 2020 om 11:37

Maar ook vanuit het buitenland kun je weer terug. Sterker nog, ik denk dat er meer gehuurde spelers vanuit het buitenland in Nederland rond lopen dan door psv of Ajax verhuurde spelers. Zeker nu van deze clubs de jong elftallen in de kkd spelen verhuren deze ploegen veel minder spelers. Als je maar het buitenland gaat dan is een verhuur periode in de ere divisie dus misschien wel groter dan bij Ajax blijven.

Mooi stukje om te lezen. Waanzinnige bedragen voor jongens die echt nog onderaan een ladder staan, waarvan nog niet eens duidelijk is hoe lang die is. Maar als die jongens zowel bij Ajax als in het buitenland zoveel kunnen vangen, dan vraag je je af waarom het toch zo lastig is om ze te behouden. Ik hoor altijd dezelfde oorzaken die worden genoemd. Te weinig perspectief op eerste elftal voetbal. Maar ik ken geen spelers die naar t buitenland gingen, naar een grote competitie en daar wel op korte termijn basisspeler werden. Die reden kan t volgens mij niet zijn. Laten we zeggen dat het als reden wordt genoemd, maar dat de werkelijke reden is dat er 2-3 keer zoveel kan worden verdiend in het buitenland? Ik heb geen idee, maar als het dit is dan ben je als Ajax toch gewoon klaar. Wat je daar ook aan plan tegenover zet. Zo’n plan betekent toch vaak; “eerst jaartje dit met dat salaris, dan jaartje zus met dat salaris, dan lekker ballen in de kkd en als dat goed gaat dat....” en intussen gaan je maatjes voor een dik bedrag naar Southampton en spelen daar ergens in een divisie die mogelijk aantrekkelijker is dan FC eindhoven uit.ik denk wel dat t aantrekkelijk is voor jeugdspelers om aan hun vriendjes bij Southampton te kunnen laten zien; ja jullie verdienen mooi, maar spelen tegen Brentford in de pielekesbond, maar ik maakte mijn debuut in Ajax-1 en speel regelmatig. Maar dan moeten ze wel zorgen dat ze eerste, tweede of toch op zijn minst derde keus zijn op hun positie. Ik denk wel dat jeugdspelers bij Ajax in het verleden, als ze geen basisspeler waren, zeker de backups waren. Met het nieuwe beleid dat Ajax viert zijn die plaatsen weg gegeven aan Labyad, schuurs, Huntelaar, alvares....

Ik begrijp de talenten deels. Ajax moet stoppen met spelers halen als Schuurs en Pirie waarbij het nu al lijkt dat ze niet eens goed genoeg zijn voor Ajax. Als je zoveel goede talenten hebt is niet nuttig om deze spelers te halen. Wat ik dan wel weer denk is dat die talenten die Ajax vroeg verlaten gaan het in het buitenland ook niet redden. Volgens mij heeft tot nu toe nog nooit iemand het 1ste van een Europese topclub gehaald.

Je kan het ook van de PSV-kant bekijken: niet te trots zijn en gewoon teleurgestelde talenten terug halen. Een Malen had Ajax gewoon moeten volgen en terug halen. Het is niet dat ze elders niks leren.

27 juni 2020 om 15:00

Ik denk niet dat Ajax dat kan, want dan gaat iedereen de deur uit als het zo gemakkelijk wordt om terug te keren....

Talenten moeten niet zo huilen. Het niveau van Ajax is fors omhoog gegaan en daarmee wordt het ook moeilijker om door te stromen. Maw, je hebt meer talent nodig om door te breken dan pakweg een jaar of 5 geleden. Talenten moeten er gewoon alles aan doen, je volledig kapot werken. een plek in de selectie van Ajax geeft over het algemeen een grotere kans op succes dan naar het buitenland vertrekken

28 juni 2020 om 11:41

Huilen de talenten dan ? Talenten moeten ook realistisch zijn. Als je ziet dat je als middenvelder niet of nauwelijks kansen krijgt omdat eerder een verdediger op het middenveld neer gezet wordt dan dat de jeugd een kans krijgt, dan weet je wat je als jeugd staat. De laatste jaren krijgt de jeugd voornamelijk een kans als de scouting gefaald heeft.

Ik weet na het lezen van dit bericht nu niet helemaal wat nu de moraal van het verhaal is. Ajax biedt jeugdspelers een hoogsalaris en zegt dat er voldoende perspectief is. Maar volgens de schrijver van dit bericht is geld alleen niet voldoende. Dan vraag ik me toch af waarom de jeugdspelers vertrekken naar clubs die ze nog meer betalen, en waar het perspectief mijns inziens nog lager is. Ik heb het dan over Chelsea, Manchester United, Psg. De schrijver van het verhaal komt niet met een verklaring waarom die spelers dan uitgerekend voor deze clubs kiezen? En het voorbeeld van Donyell Malen. Hij heeft op zijn 21e 49 eredivisiewedstrijden gespeeld. Komt dat echt doordat hij vertrokken is bij Ajax, naar Arsenal. Of zou Malen bij Ajax misschien ook wel die 49 wedstrijden in de Eredivisie hebben gehaald?

27 juni 2020 om 12:31

Bij psg krijgen jonge spelers wel degelijk kansen. Alleen daar vertrekken ze op dezelfde leeftijd als deze genoemde spelers omdat ze te weinig speeltijd krijgen terwijl ze 1000/1500 minuten maken in een seizoen in het 1e van PSG.

27 juni 2020 om 12:37

Daarom is PSG begin van afgelopen seizoen gestopt met het 2e elftal? Om de jeugd lekker veel kansen te geven?

27 juni 2020 om 15:14

Er werd amper in het 2e elftal gespeeld door de toptalenten.

Uitstekend stuk dat het dilemma van Ajax goed weergeeft. Overmars doet er goed aan om alle middelmaat in de selectie te slijten en de talenten een echte kans op speelminuten te geven. Aankopen moeten directe versterkingen zijn (tadic en Blind) en geen spelers die niet beter zijn of worden dan de eigen jeugd.

27 juni 2020 om 15:04

Het is een probleem inderdaad, maar deze jonge spelers trappen vaak in de kooppraatjes van buitenlandse clubs met een goed salaris. Maar in de praktijk komen ze meestal terecht in het verhuurbedrijf van deze clubs waarbij ze dan eens hier en dan eens daar spelen en nergens wortelen. Maar een van de moeilijkste dingen in het leven is je eigen kwaliteiten in het juiste perspectief te zien. Overigens wordt ook nog vergeten dat in het buitenland veel fysieker gespeeld wordt waarvan ik me afvraag of dat wel goed is voor jongens die nog in de groei zitten....

Spelers moeten beseffen dat als je het niet haalt en wordt uitgeleend je terug kan keren en daarna veel sterker zal zijn. Ook kan het zijn dat je aan een Nederlandse club wordt verkocht en daarna eventueel een grote stap kan maken. Je hebt op je cv Ajax staan. denk hierbij aan Zeefuik, maar ook de Wit

27 juni 2020 om 22:06

Maar hoeveel verhuurde spelers komen terug en halen het eerste ? Was Jan Vertonghen de laatste ? Jouw voorbeelden geven ook aan dat je beter kunt kiezen voor een kleinere club. Daar krijgen een aantal spelers wel kansen en kun je wel de stappen maken. Dit is juist het probleem van veel talenten. En ja, de kkd is leuk, maar als je langer dan 1 jaar daarin speelt wordt je zelden nog beter.

27 juni 2020 om 22:40

Dijks was de laatste die echt werd verhuurd en terugkwam. Frenkie werd wel gekocht en gelijk verhuurd aan Willem 2 waar hij destijds zat. Daarvoor had je nog Blind die verhuurd werd aan Groningen en Vermeer is ook een seizoen verhuurd..

28 juni 2020 om 08:49

Ik vind dat Frenkie niet echt meetelt, die heeft ook niet in de jeugd van Ajax gezeten. Je hebt inderdaad Dijks nog. Maar volgens mij geld voor hem, netzoals voor Blind (voor mijn gevoel) dat hij verkocht was en niet verhuurt.

28 juni 2020 om 12:44

Blind werd een seizoen verhuurd en kwam terug. Dijks werd verhuurd en toen verkocht. Seizoen erna gelijk teruggekocht.

Ajax jeugdspelers leven vaak vanaf hun 15e/16e redelijk goed. Niet dat nerkklesing bepaald, maar ze komen niet allemaal uit een rijke omgeving. Toch zie je ze op de toekomst in kleding met prijskaartjes waar je u tegen zegt. Daarnaast zijn de huizen van binnen van alles voorzien. Fosu mensah is geregeld in een appartement in Kraaiennest. Niet een rijke omgeving of iets. Maar in het huis lijkt het net een villa. Bij Ajax en andere clubs smijten ze met geld. Zo’n kind kan nooit gelijk een Rolex tikken met een mager contract. Bij Ajax is het normaal. Niet dat dit alles zegt, maar wel dat het snel in je hoofd speelt en als de bedragen in Engeland keer 7 zijn. Je verdient zo 5/6 ton als talent wat overkomt uit nl. Zonde, komt toch door sponsoring. Als Heineken etc minder geld erin pompen. Krijgen clubs minder inkomst. Prijzengeld lager in Europa. Als je blijf inpompen, logisch dat iedereen meer wil. Zo zijn mensen over t algemeen. En soms zie je zo iemand als bij Twente. Die denkt; kan me gestolen worden. Maar dat zijn er weinig. Daarnaast zit hij er al lang. Dus zal niet het karigste contract gegeven van Twente. Een van de weinigen die het gewoon zelf opzegt.

Die zaakwaarnemers zijn gewoon het grootste probleem, zeker een Mino Raiola. Die maken die jongens helemaal gek. De meesten zijn liefhebbers en willen op zo’n leeftijd gewoon voetballen, dat is mooi. Maar er wordt ze allemaal scenario’s aangepraat door de Raiola’s van deze tijd, dat ze dwingt irrationele beslissingen te maken. Op die manier verdient Raiola weer ff een tonnetje of twee voor vijf minuten werk, dankzij zijn uitstekende netwerk bij clubs als Chelsea of Manchester City.
De carrière van zo’n Ajax-talent wordt vervolgens om zeep geholpen, maar dat boeit hem niet; hij verdient er wel weer wat aan, als hij dat talent jaren later naar een FC Utrecht, Twente of de Eerste Divisie mag brengen.
Zaakwaarnemers zijn het vergif van het voetbal in de 21ste eeuw.

27 juni 2020 om 19:30

Raiola brengt alleen nooit jonge spelers naar Chelsea op Lukaku na, die heeft best een leuke carrière nu. Raiola brengt echt jonge spelers amper weg trouwens. De meeste blijven toch wel minimaal tot hun 20e in Nederland. De enige Nederlanders die met 16 jaar weggingen waren Malen en Pherai (dortmund).

27 juni 2020 om 22:11

Zijn de zaakwaarnemers het probleem ? Laatst stond er een stuk in de gelderlander over de jeugd van de graafschap. Ze hebben een elftal die goed draait en waarbij meerdere spelers door de grote clubs benaderd zijn. Zij hebben nu (noodgedwongen) zaakwaarnemers om te onderhandelen. Zonde zaakwaarnemer red je het tegenwoordig niet meer. Ik vind dat juist de clubs en het trekken aan jonge spelers het grootste probleem is.

"door de enorme concurrentie en het aankoopbeleid van Ajax zien zij echter weinig perspectief en is het hoogst onzeker of zij akkoord gaan met een langer verblijf op De Toekomst." Als ze speeltijd zo belangrijk vinden, waarom vertrekken ze dan altijd naar het buitenland waar ze minder kans krijgen, maar een dikker salaris!? Dan zou je het als Huntelaar moeten doen en een stapje terug nemen i.p.v. 2e of 3e spits bij PSV worden. Als je bij Ajax beter bent dan de concurrent dan speel je vaak, ongeacht of je concurrent een aankoop is of uit de jeugd komt. Ik word een beetje moe van die spelers die een plan of perspectief willen zien. Zorg gewoon dat je beter bent dan je concurrent en je speelt. Vinden ze dat ze een voorkeursbehandeling moeten krijgen, alleen maar omdat ze uit de jeugd komen!?

Als Ajax bij de Europese top wil blijven, kan helaas niet elk talent doorstromen naar het eerste.

Zo heeft de schrijver van het artikel een seizoenskaart van Ajax gekregen om dit te publiceren. Als de talenten echt zo goed zijn hadden bepaalde spelers niet gehaald hoeven te worden. Waarom gaat er niet een zo’n talent naar bv Dortmund??

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren