‘PSV heeft zich geëxcuseerd, het was de vorige trainer die me niet opstelde’

Woensdag, 24 juni 2020 om 10:49Robin Bruggeman

PSV slaagde er vorig jaar zomer na lang touwtrekken met Valencia in om Toni Lato op huurbasis binnen te halen en de club dacht daarmee zijn nieuwe linksback te hebben gevonden. De 22-jarige Spanjaard kwam er na een slechte start en een lichte blessure echter niet meer aan te pas onder trainer Mark van Bommel en een halfjaar later volgde alweer een terugkeer naar Spanje.

Osasuna huurt Lato momenteel van Valencia en met los Rojillos neemt hij het woensdagavond op tegen Deportivo Alavés. De vleugelverdediger hoopt dan opnieuw aan de aftrap te mogen verschijnen: “Voor de corona-periode heb ik mijn debuut gemaakt voor de club en ook tegen Atlético Madrid stond ik onlangs in de basis”, vertelt hij in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Érick Gutiérrez: 'Ik ga er alles aan doen om een vaste basisspeler bij PSV te worden'

Hoewel zijn periode bij PSV dus uitliep op een teleurstelling, koestert hij geen wrok jegens technisch manager John de Jong: “Uiteindelijk heeft PSV zich geëxcuseerd voor de situatie. Het was de vorige trainer van de club die me niet opstelde”, legt hij uit. Lato heeft bovendien nog contact met ex-collega’s Gastón Pereiro, Armindo Bruma en Érick Gútierrez: “En met Mart van den Heuvel (teammanager, red.). Hij is geweldig.”

Osasuna huurt Lato tot het einde van het seizoen en daar lijkt het vooralsnog bij te blijven: “In principe ga ik volgend seizoen voor Valencia spelen”, voegt de verdediger toe over zijn toekomst. De international van Jong Spanje ligt nog tot medio 2023 vast bij de werkgever van onder meer Jasper Cillessen.


Poll

Vind jij dat Toni Lato te weinig kansen heeft gekregen bij PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door lanjouwer)

Werd na een slecht oefenpotje al meteen afgeschreven. Erg zonde, had gewoon een kans verdiend. En dan van Bommel met zijn smoesjes waarom ie niet speelde. .

24 juni 2020 om 11:04

Heel veel slechter dan Boscagli en Sadilek had hij het denk ik inderdaad niet kunnen doen...

24 juni 2020 om 11:08

Inderdaad. Sadilek was elke week wel verantwoordelijk voor een tegengoal en hij mocht toch elke keer weer opdraven van Mark. Ik vind dit wel dan weer boekdelen spreken over de rol van Mart binnen Psv. Deze jongen heeft een vreselijk half jaar gehad bij PSV en dan noemt deze speler Mart "geweldig". Dat Mart nog de tijd en moeite neemt om contact te houden met oud spelers die niet eens verder zijn gekomen dan een paar invalbeurten is toch prachtig.

24 juni 2020 om 12:31

Uberhaubt dat een speler die eigenlijk vanaf moment 1 is afgeschreven totaal geen wrok toont zegt toch genoeg over PSV en onze Mart? Blijft jammer, ik was elf zeer enthousiast over Lato. Maar helaas niks van gekomen

24 juni 2020 om 11:06

Die oefenwedstrijd was hij ook wel heel erg slecht. Ik heb zelden iemand zo slecht zien spelen (niet overdreven). Maar daar zijn ook heel veel verzachtende omstandigheden voor te verzinnen. Lato kwam zeg maar net van het strand af, had pas een enkele keer meegetraind terwijl de rest van het elftal op het einde van de voorbereiding zat. Hij kende nog niemand, kende de speelwijze niet, en daarbij draaide het elftal ook niet lekker. Hij werd ook niet echt geholpen. De basisplaats die hij tegen Wolfsburg kreeg sloeg dan ook helemaal nergens op.

24 juni 2020 om 11:24

Hij was gewoon zenuwachtig. Denk dat vorig seizoen een pech seizoen was. Als de competitie hervat zou worden zag ik ze nog wel tweede worden. Ook dat was pech. Ben benieuwd of die Italiaans/Zwitserse back blijft.

24 juni 2020 om 13:21

Prem: Ik zag Ajax en zeker AZ niet zover wegzakken hoor. Dus een tweede plek lijkt mij niet reëel. Derde of vierde, de strijd met Feyenoord, dat had mogelijk kunnen zijn. Maar Lato heeft wel gewoon te weinig kansen gekregen. Eigenlijk zelfs maar 1 kansje. Bijzonder

24 juni 2020 om 11:06

Want jij bent dagelijks bij trainingen van PSV gaan kijken? Jij weet exact de beweegredenen van Van Bommel? Een trainer zal altijd zijn voorkeuren hebben, maar geloof me, een trainer wil alsnog maar 1 ding en dat is winnen en kiest daarbij de 11 spelers waarbij hij denkt dat de kans op winst het grootst is. Als Lato dagelijks op de training zijn directe tegenstander volledig sloopt en daarnaast ook nog 72 panklare voorzetten afleverde had Van Bommel hem heus wel opgesteld. Mensen roepen vaak maar wat, hetzelfde bijvoorbeeld bij Pereiro. Uruguayaans international die hoort te spelen volgens mij. Toch werd hij niet een vaste kracht onder meerdere trainers.

24 juni 2020 om 11:13

Het was toch duidelijk dat Sadilek een lievelingetje was van Mark? Ik kan me nog een wedstrijd herinneren tegen Willem 2 waar Sadilek hoogstpersoonlijk verantwoordelijk was voor twee tegendoelpunten en de week erna was het weer raak. Hij liet toen weer een man lopen waardoor er gescoord werd. Iedereen zag dat hij tekort kwam voor de linksback positie maar Lato kreeg maar geen kans.

24 juni 2020 om 12:50

Man man, hoe vaak ik dat argument voorbij heb zien komen “want jij ziet elke dag wat er op de training gebeurt en weet de beweegredenen van van Bommel”.maakt toch helemaal niet uit, als je nagaat dat het spel van psv te droef voor woorden waren en de linksback er wekelijks mijlenver naast zit in elk duel. Dan ga ik me inderdaad afvragen wat van Bommel allemaal ziet elke dag op de training dat hij zo halsstarrig blijft vasthouden aan zijn speelstijl en poppetjes.

24 juni 2020 om 11:49

Volgens mij was Lato inzet van de machtsstrijd die Van Bommel en De Jong achter de schermen voerden. Op een zeker moment zaten alle aankopen van De Jong op de bank - letterlijk 37 miljoen op de bank - en was dat gezien hun povere kwaliteit ook niet onterecht, maar dat stiefzoon Sadilek beter werd gevonden door Van Bommel dan een nog onwennig talent waar Valencia een torenhoge afkoopsom aan heeft gekoppeld is ronduit verdacht. Daarnaast heb ik ook het idee dat Van Bommel niet slecht kan omgaan met Latijnse spelers. Angelino uitgezonderd natuurlijk, want daar had Van Bommel nauwelijks omkijken naar en die jongen spreekt bovendien feilloos Engels. Maar Pereiro liet hij al snel vallen - geen bijzonderheid, dat werd ook trekken aan een dood paard -, Gutierrez kreeg nooit een eerlijke kans en Romero en Mauro heeft hij zijn hele termijn bij PSV links laten liggen; totaal geen belangstelling voor getoond, net als deze Lato.

Toch bizar hoe dit gelopen is. Ik dacht dat ze met deze jongen een prima vervanger voor Angelino hadden gehaald. Ook om het feit dat Valencia hem perse niet wilde verkopen, daar spreekt toch vertrouwen uit. Ik kan me ook haast niet voorstellen dat Sadilek echt beter is op linksback. Aan de andere kant, Van Bommel zal toch wel de beste 11 hebben gekozen?

24 juni 2020 om 11:06

Wellicht juist door de huurconstructie valt de voorkeur dan op een speler die wel volledig in bezit van PSV is als Sadilek. Ik weet natuurlijk niet of Lato daadwerkelijk beter was, maar kan me wel voorstellen dat dat als coach iets is wat je in overweging neemt, zeker als je voor de lange termijn iets wilt opzetten binnen een club.

24 juni 2020 om 11:11

Ik weet niet of het klopt, maar er ging eens een geluid rond dat er contractueel afgesproken was dat hij alleen voor het eerste elftal mocht uitkomen en niet voor een jong- elftal. Dit had als effect dat hij nooit wedstrijdfit was en het ook niet kon worden, of Van Bommel moest hem opstellen om in het eerste wedstrijfit te raken. Dat is natuurlijk ook spelen met vuur door Van Bommel. Als dit waar is, is Lato slachtoffer geworden van de rompslomp van Valencia waardoor hij én pas laat binnen kwam en veel oefenwedstrijden misten om wedstrijd fit te worden én hij niet wedstrijdfit kon worden bij jong psv. Hij speelde niet omdat hij niet wedstrijdfit was. Buiten dit, zal het ook wel niet de grootste voetballer op aarde zijn, maar volgens mij ben je momenteel al snel goed genoeg voor linksback bij psv

24 juni 2020 om 12:54

Toch waren er vorig jaar wel een aantal Valencia supporters en Laliga volgers hier die hun twijfels hadden bij Lato en wat hij aan PSV zou toevoegen. Ik dacht ook dat deze jongen een uitstekende opvolger voor Angelino zou zijn, maar die volgers hier hebben wel gelijk gekregen.

zijn er beelden van het oefenpotje? gelukkig dat er een foto van hem te zien is, anders wist niemand hoe hij eruit zag

24 juni 2020 om 11:22

Dat was de oefenwedstrijd PSV-Wolfsburg. Daar zijn beelden van, weet alleen niet of daar duidelijk op te zien is hoe slecht Lato speelde.

24 juni 2020 om 11:55

Ik had die wedstrijd op TV gekeken en eerlijk is eerlijk... Ik heb nog nooit iemand zo slecht zien voetballen haha. Dan was die invalbeurt van David Luiz nog best aardig laatst... Wellicht was het anders gegaan als hij die wedstrijd nooit had gespeeld. Dit moet een (groot) incident zijn geweest. Uiteindelijk denk ik dat hij het ook nooit echt op de training had laten zien. Blij dat het uiteindelijk om huur is gegaan in plaats van een aankoop.

24 juni 2020 om 12:49

Je overdrijft nu ook wel een beetje. Hij heeft 5-10 minuten mee gedaan en dit was inderdad niet top, maar om een speler nou over 5-10 minuten af te schrijven? Vind ik overdreven. Iets met gewend raken aan de nieuwe omgeving.

24 juni 2020 om 13:18

5 tot 10 minuten? Hij stond toen gewoon in de basis tegen Wolfsburg en speelde de hele eerste helft. En hij speelde echt abominabel inderdaad, heel slecht. Desalniettemin hoef je daarom zo'n gast niet direct af te schrijven, hij had zeer zeker meer kansen verdiend want Sadilek was heel het seizoen lang een groot drama.

24 juni 2020 om 21:38

Haha hij maakt vanavond de winnende in La Liga!

Tsja, ligt het aan de coach dat je niet opgesteld wordt of gewoon aan jezelf doordat je een slechte eerste indruk maakte en daarna het tij niet wist te keren op de training?

Ik weet nog dat ik die oefenwedstrijd zat te kijken, en medelijden met die jongen kreeg. Hij deed werkelijk alles fout, alsof iemand een plekje in het elftal had gewonnen met een prijsvraag. Dat hij daarna nooit meer een kans kreeg, zelfs niet toen zijn vervangers opzichtig faalde, is Van Bommel aan te rekenen.

Ik zou niet weten waarom de technisch directeur zich ineens zou moeten verontschuldigen. Op de bank belanden is nou eenmaal het risico van topsport in teamverband. Dan kun je de trainer de schuld geven, maar je kunt het als speler ook bij jezelf zoeken en zien wat je zelf fout hebt gedaan en wat je kunt verbeteren. Hij leek me wel een goede opvolger voor Angelino, maar ik kan me ook herinneren dat een aantal LaLiga-volgers en Valencia-supporters hier vrij kritisch waren over Toni Lato. Die gaven wel aan dat het nog maar moet blijken of PSV er wel zoveel aan gaat hebben. Die hebben achteraf dan wel gelijk gehad.

Mooi dat ie zo lovend is over de teammanager. Zag een poos geleden een interview met de (oud?)team manager van Ajax die was uitgenodigd voor de bruiloft van Suarez, terwijl de Uruguayaan al een aantal jaar vertrokken was uit Amsterdam. Lijkt me gaaf als Voetbalzone een interviewrondje met verschillende teammanagers houdt, zijn vaak leuke gasten die flink wat hebben meegemaakt achter de schermen.

Lato of sadilek was om het even. Beide even slecht. Dan snap ik dat van Bommel voor sadilek kiest want die is een eigen speler. Boscagli vond ik iets beter als deze twee. Zeker verdedigend was het beter. Maargoed, als we dan Rodriguez zien spelen weten we weer hoe slecht het echt was bij ons qua links back. Hoop zo dat hij nog een jaar komt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller169
E. ZahaviAanvaller93
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller71
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper160
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

0 fans
Verdediger, 23 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren