Wilfred Genee maakt bijzondere details over uitzending bekend

Maandag, 22 juni 2020 om

Het voetbalpraatprogramma Veronica Inside kent maandagavond voor het eerst géén reclameblok, zo heeft presentator Wilfred Genee bevestigd op het gelijknamige radioprogramma. Daarmee lijken adverteerders gehoor te geven aan de oproep van verschillende bekende Nederlanders, die pleitten voor een boycot van het programma nadat Johan Derksen rapper Akwasi bij wijze van grap had vergeleken met Zwarte Piet. Diverse adverteerders maakten daarop bekend zich terug te trekken.

Genee laat maandagmiddag verder weten dat er 'verschillende' gasten aanwezig om het debat aan te gaan met Derksen. Genee houdt de namen geheim, maar zegt wel dat het in ieder geval niet om Ruud Gullit of Humberto Tan gaat, met wie hij de afgelopen dagen wél uitgebreid sprak. Behalve Genee, Derksen en René van der Gijp zitten ook Wim Kieft en twee andere gasten aan tafel. Volgens het Algemeen Dagblad is Dries Boussatta een van de gasten. De Nederlandsde oud-voetballer met Marokkaanse ouders speelde drie interlands voor Oranje.

'Racistische' opmerking Derksen valt verkeerd: 'Schandalig dat het nog voorkomt'

Ook rapper Akwasi, die door Derksen vorige week werd vergeleken met Zwarte Piet, is door Genee benaderd om in de uitzending van maandagavond te komen. "Ik heb Akwasi gebeld, twee keer een heel goed gesprek gehad, maar uiteindelijk deed hij het niet", aldus Genee maandag op de radio. "Ik heb ook met Ruud Gullit, Humberto Tan en nog een aantal mensen gesproken. Ik zei: 'Misschien moeten we eens de dialoog aangaan met z'n allen.' Dat jullie eens uitleggen wat het gevoel is, wat er gebeurt met je. Ruud zei: 'Jullie moeten je eigen brandje blussen.' Waarop ik zei: 'Het is niet ons brandje, het is het brandje van heel Nederland op dit moment.' Maar hij wilde niet."

Maiko Valentijn, CEO van het toonaangevende mediabureau MediaCom dat in Nederland zendtijd inkoopt namens adverteerders, liet zondag weten dat er sprake is van een 'breekpunt'. "Onze adverteerders verdienen uitleg hoe te voorkomen dat ze met hun reclame in een omgeving terecht komen van ‘content’ die haaks staat op waarvoor deze merken staan", vertelde hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Er is nu een tweedeling onder adverteerders. Een deel wil gewoon niet geassocieerd worden met de inhoud en neemt afstand. Dan moeten we daar wel iets mee."

"Ach, die reclameblokken zijn toch al veel te lang", reageerde Derksen al tegen het Algemeen Dagblad. "Ik vond het trouwens nog niet eens zo’n heel slechte grap (over Akwasi, red.). Weet je, ik zit daar om mijn mening te verkondigen en dat zal ik blijven doen tot de laatste snik." Derksen is niet bang dat de voetbaltalkshow wordt geschrapt. "Dat is mijn afdeling niet. Dit is weer een storm in een glas water die wel overwaait. Morgen is er weer een andere rel. Dat gaat vaker zo. Dan beginnen mensen drie dagen na ons programma te gillen. En denken commerciële jongens van bedrijven: wij kunnen niet achterblijven, maar ach, ik ga daar niet over."Gerelateerd

Meer sportnieuws

175 reacties (laatste reactie door sirius)

Ik hoop gewoon dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost, als volwassen mensen...

22 juni 2020 om 16:58

Wordt ongetwijfeld een interessante uitzending. Ik hoop dat er niet enkel wordt gefocust op de exacte woorden van Derksen, maar ook op het echte probleem. Ben persoonlijk van mening dat er in de gehele discussie te vaak wordt ingezoomd op bepaalde details/uitspraken waardoor de aandacht wordt afgeleid van het échte probleem, een probleem dat wel degelijk opgelost moet worden. Ik hoop maar dat het idd volwassen wordt opgelost (heb het nu even over de uitspraak van Derksen, maar hoop zoals gezegd niet dat de gehele uitzending over zijn woorden zal gaan) zoals je al noemt, al is dat vaak niet het geval bij zo’n beladen discussie.

22 juni 2020 om 17:39

@feyenoorddelft, het echte probleem is dat dit soort grappen een sfeer instand houdt waar veel mensen in hun dagelijks leven last van ondervinden. Dat als je je uitspreekt over wat jij in de samenleving als probleem ervaart en wat jou of je kinderen tegenhoudt dat dat continue wordt afgedaan als een grapje of je te horen krijgt dat je tegen een stootje moet kunnen. Oprechte vraag, als jouw kinderen voor zwarte piet worden uitgemaakt en zich daardoor buitengesloten voelen of zichtbaar minder kansen krijgen in de arbeidsmarkt door hun kleur en/of achternaam, ga jij dan rustig achterover leunen? Wanneer heb je voor het laatst een interview gezien of gelezen met een random donker persoon die vertelde over wat hij/zij bijna dagelijks meemaakt en gedacht: 'ok, waarom zou iemand dit verzinnen? En welke reden heb ik om dit niet serieus te nemen?'.

22 juni 2020 om 17:57

Post ik nog een keer wat ik gisteren heb gepost, maar waar niemand op heeft gereageerd:voorbeeld uit mijn persoonlijke leven: Anderhalf jaar een relatie gehad met een Hindoestaans meisje die met open armen bij ons thuis werd ontvangen, maar vanaf haar kant moest het allemaal geheim...uiteindelijk kwam het uit en de relatie ging stuk omdat het vanuit haar kant niet werd geaccepteerd dat ze met een blanke ging. Kom ik morgen met een Moslima thuis zal het niet anders gaan..kortom waarom krijg ik als blanke Nederlander minder kans op een relatie met een leuk meisje met een andere huidskleur of geloof? Waarom zijn mensen met een andere achtergrond zo tegen een relatie met een blanke Nederlander? Waarom willen de mensen hier dolgraag wonen, maar willen ze eigenlijk niets met die blanke Nederlanders te maken hebben als het te dichtbij komt? Weet je mijn hart is destijds gebroken puur door racisme...en ik heb nu het beetje het idee dat die kant onderbelicht blijft en het alleen maar eenrichtingsverkeer is...

22 juni 2020 om 17:58

Weet je wat het grootste probleem is, ik denk dat ze stiekem bij Veronica inside in hun handjes wrijven, wat denk je dat de kijkcijfers doen? Negativiteit scoort vaak nog beter en daarnaast hebben ze de afgelopen dagen al zoveel gratis publiciteit gehad. Derksen zit daar om ongenuanceerd opmerkingen te maken, dat maakt het programma voor een deel en ondanks dat velen vinden dat hij nu echt over de schreef is gegaan, kan de zender niets anders dan doorzetten, daar hebben ze hem al die tijd voor betaald. Ik persoonlijk vind het een erg lastige kwestie, is Derksen een veredelde cabaretier dan was hij nog mild vergeleken met velen anderen, maar zit hij daar zijn eigen mening te verkondigen inclusief grappen, dan snapt hij de wereld niet zo goed. Maar dan nog hoef je niet te kijken of te luisteren. Ik zeg niet dat het goed is, absoluut niet, maar je hebt wel de keuze om dit soort mensen structureel te negeren, ze zijn helemaal niet belangrijk

22 juni 2020 om 18:02

@feyenoorddelft, met alle respect voor je voorbeeld maar dat is geen argument om toe te staan dat mensen een sfeer in stand houden waar heel veel mensen last van hebben. Sterker nog, ik vind jouw voorbeeld een argument om die sfeer juíst te bestrijden. Leading by example. Dat er mensen van alle geloven, culturen en kleuren zijn die andere groepen afwijzen, in welke vorm dan ook, is zeker waar maar dat is toch juist waar we vanaf willen? In ieder geval geen reden om de ene groep niet te ondersteunen.

22 juni 2020 om 18:11

@comokum: Precies ben het helemaal met je eens dat we daar vanaf willen, maar daar is wel toenadering van 2 kanten voor nodig en nu moet het wel erg veel van 1 kant komen vindt je niet?

22 juni 2020 om 18:15

Dat mensen op basis van hun migratie achtergrond en/of achternaam minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt is iets kwalijks. Het is echter ook iets begrijpelijks. Ik kan niet zeggen dat allochtonen altijd goed overkomen. Het is een groep met veel verschillende mensen, maar ook een groep waarvan er relatief veel negatief in het nieuws o.i.d. komen. Als ik als werkgever op straat, op het nieuws en in programma's vaker meemaak/zie dat sommige zich niet gedragen, dan krijg ik vanzelf een slechter beeld. Dan neem ik eerder een Kees aan dan een Ahmed, ook al hebben ze hetzelfde cv. Dit is iets wat niet goed is, maar ook begrijpelijk zoals ik al zei. Wat ik vooral met dit verhaal wil zeggen is dat het lijkt alsof 'wij' degen zijn die fout zitten en discrimineren, maar men moet eerst eens naar zichzelf kijken.

22 juni 2020 om 18:19

@feyenoorddelft, er zijn dus niet twee kanten. Ik weet 100% zeker dat de demonstranten op de Dam of waar dan ook het roerend met jou eens zijn dat jij zo'n behandeling ook niet verdient. Er zijn simpelweg niet twee kanten.

22 juni 2020 om 18:24

@feyenoorddelft: allereerst ruk dat zoiets je overkomt, dat is best wel zuur. En eerlijk gezegd wel ietwat verrassend aangezien dit is echt iets van vroeger was. Vandaag de dag zijn er genoeg Moslims die ‘mengen’, net als Hindoestanen (waarvan enkelen ook Moslims zijn, wat wellicht toeval is). In Su was/is de Hindoestaanse gemeenschap over algemeen niet van het mengen. Andersom gebeurt t trouwens ook, dat komt niet altijd van 1 kant; witte medelanders die er op tegen zijn dat hun kind(eren) een relatie begint met iemand van een andere afkomst. Of geloof. Of uit n sndere wijk... Of hetzelfde geslacht...

22 juni 2020 om 18:31

@gooner4, deels met je eens. Maar waar je de mist in gaat is met 'men moet eerst eens naar zichzelf kijken'. Het feit dat je goedwillende sollicitanten afrekent op hun naam omdat mensen met zulk soort namen er in jouw ogen vaak een potje van maken is enorm kwalijk voor élke goedwillende sollicitant. Zulk soort beoordelingen houden het probleem niet alleen in stand maar maken het ook erger doordat die goedwillende sollicitanten (terecht) steeds gefrustreerder raken. Jij en ik willen ook niet afgerekend worden (of uitgesloten indien er zonder publiek gespeeld moet worden) als 'die voetbalsupporters' als er rellen zijn waar wij niets mee te maken hebben.

22 juni 2020 om 18:32

@comokum, Ik kruip niet in de slachtofferrol hoor want ben prima terecht gekomen. Alleen moet 'blank' Nederland nu zijn excuses aanbieden voor dingen die 400 jaar geleden zijn gebeurd, moeten we allemaal door het stof door een foute grap van Derksen, moeten standbeelden van hun sokkel worden gerukt en straatnamen worden verwijderd en ook moeten we het Sinterklaasfeest aanpassen want dat is erg kwetsend. Prima hebben we straks allemaal gedaan, maar ik neem dan aan dat ik dan welkom ben in elk Hindoestaans, Marokkaans, Ghanees, Surinaams gezin om een fijne relatie met dochter lief te beginnen....nou ik denk dat het niet gaat gebeuren..

22 juni 2020 om 18:56

FeyenoordDelft) dat met dat Hindoestaanse meisje heeft niets met racisme te maken maar met het geloof dat is nl het probleem , dat heb je ook in Nederland als een gereformeerde met een katholieke gaat ja het is bezopen maar ook hier gebeurt dat maar heeft volgens mij niet met wit of zwart te maken ,

22 juni 2020 om 19:05

Wat kan een Ahmed, die naar school is gegaan, zijn diploma's heeft behaald, nog nooit in aanraking is gekomen met de politie, doen dat Mo wel slecht in het nieuws komt? Vervolgens aangeven dat het begrijpelijk is dat Ahmed dan, ook al heeft hij niets gedaan, niet wordt aangenomen omdat Mo iets slechts doet. Dát is het probleem in de huidige maatschappij. Ahmed moet naar zichzelf kijken omdat hij niet wordt aangenomen op zijn achternaam (discriminatie) terwijl hij niets fouts doet. Hoe kan iemand het niet als discriminatie zien als hij of zij niete fout heeft gedaan maar enkel een "andere achternaam heeft".

22 juni 2020 om 19:10

FeyenoordDelft, snap je het niet of wil je het niet snappen? Zoals Sloep01 al aangeeft, dat is een kwestie van geloofsovertuiging. En ik ken genoeg Surinaamse gezinnen waarbij er een dochter is die getrouwd, verloofd, samenwoont met, of gewoon een relatie heeft met een blanke Nederlander. En nee, tuurlijk ben je niet welkom in elk gezin met een andere komaf, netzoals alsnog veel buitenlanders nadat dat allemaal is gebeurt wat jij opnoemt, nog niet welkom zijn in veel Nederlandse gezinnen. Of denk je dat dat wel het geval is?

22 juni 2020 om 19:25

@troy010: Nou snap ik het! Racisme op basis van huidskleur mag niet, maar op basis van geloofsovertuiging mag het wel...stom van mij natuurlijk. Misschien had je de onderliggende boodschap niet helemaal begrepen, dus zal hem speciaal voor jou nog even duidelijk maken: Als de blanke Nederlanders allemaal een handreiking doen om mensen minder te kwetsen door diverse zaken in ons dagelijks leven aan te passen zou het fijn zijn als de mensen die zich al die tijd zo gekwetst zijn ook een beetje toenadering zoeken en zich iets meer openstellen voor die blanke Nederlanders....

22 juni 2020 om 19:30

Kan die helemaal niets aan doen en het is idd een probleem. Het is echter altijd al zo geweest dat mensen het verkloten voor andere mensen. Kijk naar hooligans bijvoorbeeld. Overal gebeurt dit en dan is het oneerlijk, maar wel 'logisch'. Ahmed kan er niets aan doen idd, maar de denkwijze van de werkgever is niet onlogisch.

22 juni 2020 om 19:34

Heb je helemaal gelijk in hoor, maar ik neem aan dat je ook in kan zien dat die groep zich ook moet bewijzen. Als ik zo vaak negatieve bericjten zie van een groep, sta ik niet te springen om er een aan te nemen. Ook al heeft hij er geen klote mee te maken. En nee, dat is niet goed en moet veranderen. Echter lijkt het alsof die verandering alleen bij 'ons' ligt en niet bij de andere groep. Het is constant eenrichtingsverkeer en dat is fout. Als je als groep positief in het nieuws oid komt, had je dit probleem ook niet.

22 juni 2020 om 19:38

@sloep1: Snap ook wel dat het met geloof te maken heeft, maar racisme of discriminatie heeft niet alleen met huidskleur te maken...

22 juni 2020 om 20:02

Jammer voor je dat het moest eindigen, klinkt wel als dat je haar heel graag hebt gezien. Zulke dingen gebeuren helaas ja, maar daar kan je niks aan doen. Jij hebt het over relaties, maar dat is hier eigenlijk niet aan de orde. Heb je comment gisteren gelezen en vond het een beetje sneu dat niemand reageerde, dus doe ik het maar. Je hoeft niet per se een relatie aan te gaan met iemand om hem/haar te accepteren. Gewoon elkaars bestaan en doen respecteren. Relaties zijn een ingewikkeld iets. Ze zeggen wel eens ‘trouwen doe je niet met haar, maar met haar schoonfamilie’. Geloof me, het probleem reikt verder dan afkomst of religie. Vaak doen families lastig als je niet van dezelfde stad/regio bent. Geloof me, ik heb het van dichtbij meegemaakt. Dus je moet het echt niet persoonlijk opnemen omdat je geweigerd werd door haar familie. Het heeft Niks met jou te maken maar meer met hen. In mijn familie zitten halfbloedjes, mijn schoonbroer, neven, nichten, tantes, etc. Het kan, maar het is niet evident.

22 juni 2020 om 20:07

@millonario: Dank je wel hoor, maar zoals eerder gezegd ben ook prima terecht gekomen hoor. Vertelde dat verhaal ook niet om medeleven te ontvangen, maar wilde er alleen maar mee aangeven dat tolerantie en toenadering van 2 kanten moet komen, want anders is deze hele discussie straks nog zinloos.

22 juni 2020 om 22:46

Troy010. Jij laat even goed zien dat mensen die het hardst 'racisme' roepen, totaal geen benul hebben wat het begrip racisme nou eigenlijk inhoudt. Het is dus, volgens jouw beredenering, geen racisme als men op basis van geloof afkeer heeft jegens een huidskleur. In dit geval tegen wit/blanke huidskleur. Racisme komt voor bij alle soorten, maten, kleuren. Maar dat schijnt men in deze discussies wel eens te vergeten.

22 juni 2020 om 17:24

Het is ook gewoon een hetze. Akwasi zegt iets waarmee hij geweld aanmoedigt en mensen ook nog eens tegen elkaar opzet en wordt maar overal uitgenodigd om zijn verhaal te doen zonder enig tegengas. Derksen maakt een slechte grap en heel Nederland staat op zijn achterste poten. Ik vind het allemaal heel hypocriet hoe we hier met twee maten meten. Alsof donkere mensen momenteel ook gewoon meer mogen zeggen en in talkshows als M en Beau heel veel blanke mensen in een hoek wegzetten. Het gaat mij persoonlijk allemaal wel heel erg ver... Meer mogen zeggen in deze discussie bedoel ik dan.

22 juni 2020 om 17:27

Echt relevant zijn die andere dingen natuurlijk niet en het neemt ook niet weg dat het geen gepaste mop was van Derksen, maar wat tonen dergelijke situaties een enorme selectiviteit aan. Een Ten Cate mag gisteren doodleuk zeggen dat de slaven in Qatar er zelf voor gekozen hebben. Schandalige uitspraak, maar er kraait geen haan naar.

22 juni 2020 om 17:30

Akwasi's uitspraken worden onderzocht door het OM, hij heeft doodsbedreigingen gehad en is ook overladen met kritiek. Derksen krijgt net zo goed de ruimte op TV om zijn verhaal te doen. Laten we het hele 'hij begon' of 'ja maar kijk hem' achterwege laten, dat lijkt me ook helemaal niet nodig.

22 juni 2020 om 17:41

Akwasi's uitspraken worden inderdaad onderzocht als het goed is en werd overladen met kritiek, klopt helemaal. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Derksen veel meer over zich heen krijgt dan onze woordkunstenaar maar dat kan natuurlijk komen omdat ik tot de blanke groep behoor.

22 juni 2020 om 17:44

@Kaassie, Nee dat ligt niet aan jou. Ik hoor Memphis etc niet over Akwasi. Dat is ook het hele kromme.

22 juni 2020 om 17:45

Lierse, daarmee wil ik ook maar weer zeggen, het is een hetze. Als Derksen dit soort uitspraken als Ten Cate had uitgesproken was het weer hoofdpagina nieuws geweest, bewijs van spreken dan. De één mag helaas meer zeggen dan een ander. Het vrije woord in Nederland is helaas niet meer. We moeten tegenwoordig gewoon nog oppassen met wat we zeggen, eigenlijk ongelofelijk.

22 juni 2020 om 17:47

Ewoud, het verschil is alleen wel dat Derksen geboycot wordt en Akwasi overal maar aan kan schuiven bij talkshows om zijn verhaal te doen, zonder dat de talkshowhost ook maar een kritische noot kraakt.

22 juni 2020 om 17:52

Het zou kunnen, ik heb het niet tegen elkaar afgewogen. Ik hoorde de Oranje internationals zeggen dat het bizar is hoe veel Akwasi over zich heen kreeg en hoe weinig Derksen, en hier lees ik het omgekeerde. Persoonlijk denk ik dat het inderdaad een kwestie van perspectief is, het ligt er maar net aan wat je wel en niet leest. Maar het punt dat ik wil maken is dat het niet uit maakt wie er meer kritiek kreeg en wie niet voor of de uitspraken wel of niet fout waren. Als je kritiek hebt op de opmerking van Derksen hoef je niet Akwasi fantastisch te vinden of andersom. De mens is hypocriet van nature, iedereen zonder uitzondering. Dus kunnen we hypocrisie vinden? Ongetwijfeld. Is dat belangrijk voor de discussie? Ik denk van niet. @nec: Oh oke, ik dacht dat Derksen vanavond ook op TV komt maar dat heb ik dan verkeerd begrepen, dat is jammer. Misschien moet je ook het interview met Akwasi even terugkijken, want hij wordt wel degelijk kritisch aangepakt. Persoonlijk vind ik dat het tv optreden bij Beau hem meer kwaad dan goed heeft gedaan, want daar heeft hij zichzelf echt compleet voor gek gezet. 'Ik sta achter elk woord dat ik zei maar ik bedoelde het niet zo', oke.

22 juni 2020 om 17:55

En Kaassie heeft natuurlijk als een voornaamste media expert direct onderzoek gedaan naar de hoeveelheid zendtijd die aan beide onderwerpen is besteed.

Benieuwd wie er aanschuiven

22 juni 2020 om 17:06

waarschijnlijk niet de mensen die de uitspraak het hardst hebben bekritiseerd maar dat zou wel het beste zijn omdat je het dan samen kan oplossen

22 juni 2020 om 17:32

@Japie, denk je nou echt als bijvoorbeeld Anouk, Depay en Wijnaldum bijvoorbeeld aansluiten vanavond, het probleem opgelost wordt?

22 juni 2020 om 17:38

Anouk zou wel gaaf zijn. Dan heb je wel televisie en heeft derksen denk ik een goede tegenstander.

22 juni 2020 om 18:40

Arie Boomsma zou leuk zijn. Al wordt het dan een uitzending vol kromme tenen. Maar serieus.... eigenlijk hoop ik op een uitzending mét inhoudelijke discussie, dus zonder jij-bakken.

22 juni 2020 om 19:42

@messibazoer dat misschien niet maar als je pissig bent over de opmerking van Derksen en je gaat daar niet zitten om de discussie aan te gaan dan vind ik dat wel een beetje vreemd. ik hoop dan wel op donkere mensen ook wie het onderwerp echt aangaat en niet op een Anouk of Arie Boomsma

Volgens mij was dit meer een grap, maar leuk dat alle media het zo serieus oppakken.

22 juni 2020 om 17:01

Heb je de hele discussie wel gevolgd? Dit was niet zomaar "een grap"......

22 juni 2020 om 18:02

Jawel ... alleen volgens de media en een groep in de bevolking niet. Hij zei er niks meer mee dan dat 'ie op zwarte piet lijkt ... wat ook zo is overigens, dus misschien meer een constatering dan een grap. Discriminatie in NL bestaat ja ... maar niet met deze opmerking van Derksen die over elke groep (slechte) grappen maakt. Het is alleen een heisa als weer 's iemand/een groep niet tegen een slecht grapje kan en er een nationaal probleem van maken. Maar aangezien hij bij elke groep zulke opmerkingen maakt kun je amper stellen dat deze opmerking racistisch bedoelt was.

22 juni 2020 om 18:27

Ik vind t ook nog steeds geen racistische opmerking, maar om nou te stellen dat Akwasi op zwarte Piet lijkt en dat te stellen als feit, zoals jij t zegt, is een mening en geen feit. De enige overeenkomst in hun donker gelaat...

22 juni 2020 om 19:21

En dát is het hele punt dat men zwarte piet rasistisch vindt. Hij lijkt op de donkere medemens en wordt er ook nog een mee vergeleken. Dat maakt het ook nog eens kwetsend voor die groep. Vanuit de donkere gemeenschsp wordt aamgegeven dat zwarte piet een karikatuur is van de donkere medemens en blijkbaar is dit dus ook het geval omdat donkere mensen op zwarte piet lijken.

22 juni 2020 om 17:22

David dat het voor jou een grap was okay, maar persoonlijk vind ik opmerkingen als een vergelijking met een aap naar Sylvana en nu weer dit zwarte piet gedoe geen grap! Ik vind dat Derksen wel regelmatig van die zelfde soortgelijke rare 'grappen' heeft, maar ik denk niet dat hij een racist is meer uit een andere tijd en ongevoelig.

22 juni 2020 om 17:41

Die van Sylvana neem ik dan nog niet zo hoog op. Maar wat wel grappig is dat als er iets is bij dat programma het nooit voetbal gerelateerd is. Dat is wel apart voor een voetbalprogramma.

Derksen gaat in het AD weer 0,0 in op de gevoelens die zijn grappen bij veel anderen opwekken. Je kan er op z'n minst bij stilstaan en er blijk van geven dat je in ieder geval de gevoelens van de ander begrijpt maar dat is al te hoog gegrepen voor m. Triest.

22 juni 2020 om 16:58

Of mensen moeten is leren een beetje een schild om zich heen te bouwen en niet op elke slak zout te leggen.

22 juni 2020 om 17:00

Zo’n ‘grapje’ van Johan kan sowieso niet en al zeker niet in deze tijd waar er genoeg ellende mee is.

22 juni 2020 om 17:02

En dat is iets wat jij bepaalt, wat wel en niet kan? Handig is het niet, maar zeggen dat iets niet kan? Oproepen tot geweld is iets wat niet kan, maar daar hoor ik dan weer vrij weinig over......

22 juni 2020 om 17:04

@g0d3nz0n3n, het is niet het één of het ander. Waarom denk je dat? En waar ligt die grens dan? Dit soort grappen zijn onderdeel van een vast patroon waar veel mensen last van hebben en voordat je roept 'tis maar een grap' of 'je moet wel tegen een stootje kunnen' kan je je ook afvragen waarom veel mensen er aanstoot aan nemen. Begin daar nou eens mee. Dat heb ik Derksen echt nog nooit zien doen namelijk.

22 juni 2020 om 17:05

Zou jij dat ook tegen je zoon zeggen, als hij gepest werd? Als iemand je (bijv) lelijk noemt recht in je gezicht en je dan met een groepje uitlacht, dan weet ik zeker dat jij dat ook heel erg gaat vinden. En ja zo voelen de gekwetste personen zich dus ook. En PS: voor degene die dit al een week lang roepen, ja ik keur de woorden van Akwasi af, maar hij is toch niet Mr Black lives matter of wel? Dat is net als dat ik ga zeggen jullie eerst Johan Derksen zijn woorden moeten afkeuren voordat je uberhaubt hier mag commenten (dhr puntnaarachter)

22 juni 2020 om 17:09

@bellapartita, precies dat. Er wordt hier even bepaald dat je een schild moet bouwen maar niemand die even rustig nadenkt hoe hij/zij zou reageren in het geval van onrecht. Als je kind op het schoolplein voor zwarte piet uitgemaakt wordt of als je veel vaker moet solliciteren met een bepaalde achternaam. Empathie jongens, probeer het nou eens gewoon.

22 juni 2020 om 17:11

CoMokum, waar ligt voor jou dan de grens? En dat is een oprechte vraag. Ik hoor telkens mensen roepen dat er een grens is, maar niemand kan benoemen waar die grens precies is? Iedereen bepaalt uiteindelijk zijn eigen grens, en dat zal altijd zo blijven. Wil je de grens trekken tot het teerste zieltje, dan kan je echt weinig grappen maken, maar natuurlijk heb je ook een keerzijde. De grens verleggen naar de meest extreme grappenmaker kan ook weer in een bepaalde maatschappij verzanden waar je niet graag in wil wonen. Ik ben bijvoorbeeld iemand die nooit met een woordje als k..... Scheldt, maar dat doe ik wel met de t***. Dat mensen om mij heen dat woord gebruiken is aan hun eigen conto hé, ik stoor mij daar niet aan, maar er zijn genoeg mensen die dat wel doen. Hetzelfde geldt voor het woordje t***. Er zullen vast genoeg mensen zijn die zich eraan storen. Daarom kan je gewoon geen duidelijke grens stellen.

22 juni 2020 om 17:24

@puntnaarachter, terechte vraag. Juridisch gezien bepaalt de rechter die grens. Maatschappelijk gezien verschuift die grens. Van dat laatste zijn tal van voorbeelden die we vroeger maatschappelijk aanvaardbaar vonden en nu echt niet meer. Het komt er dus soms op aan om je als groep te laten horen in de maatschappij om die grens te verleggen. Het gaat ook niet om het teerste zieltje. Hans Teeuwen en Theo Maassen maken over iedereen botte grappen maar daar valt zelden iemand over. Hoe komt dat? Door de context maar ook door de gevolgen die een grap daar wel/niet heeft. Derksen houdt met zijn grappen een sfeertje in stand waar velen zich niet prettig bij voelen. Verboden? Nee. Onwenselijk? Voor velen wel. Persoonlijk pas ik mijn gedrag aan als ik me realiseer dat een grap voor mij en een kleine omgeving alleen maar grappig is terwijl de gevolgen voor anderen negatief zijn. Dat vereist wel dat je een beetje het grotere plaatje ziet en dát is wat Derksen mist.

22 juni 2020 om 17:24

Godenzonen jouw opmerking is een beetje als het volgende dat ik als donkere man, tegen jou als blanke man ga zeggen hoe jij je moet voelen als er iets over jouw huidskleur word gezegd.

22 juni 2020 om 18:19

"Hans Teeuwen en Theo Maassen maken over iedereen botte grappen maar daar valt zelden iemand over." Precies, daarom is het ook zo opvallend dat men nu zo massaal over Derksen valt vind ik. Die maakt namelijk ook grappen die op het randje zitten (of net erover) over alles en iedereen, niet alleen over een donker persoon en zwarte piet hoor, ook over Marokkanen, Duitsers, transseksuelen, Chinezen, Limburgers, noem maar op. Het is te gek voor woorden om te doen alsof Johan ineens racistisch is jegens de zwarte gemeenschap. De beste man steekt de draak met alles en iedereen. Ik plaats hem juist in het rijtje met Theo Maassen en Hans Teeuwen. Drie mannen die grapjes maken en regelmatig over de schreef gaan, bovendien vind ik ze alle 3 maar incidenteel grappig maar dat is een kwestie van smaak.

22 juni 2020 om 18:38

@sanderk91, de context en de gevolgen die ik aankaart zijn wezenlijk anders bij een theatershow dan bij een voetbalprogramma. Dat het voor homo's tegenwoordig makkelijk is om uit de kast te komen is geen grap van Derksen. Dat is bagatelliseren van andermans problemen waar je zelf geen weet van hebt. Z'n Akwasi grap kan je wellicht als grap uitleggen maar hij zegt zoveel dingen die hij niet als grap bedoelt. En ja, zolang hij binnen de wet blijft mag hij dat doen, ook van mij, maar er zijn ook etische grenzen en daar word je doorgaans door groepen uit de maatschappij op aangesproken. Dat is wat hier in mijn ogen terecht gebeurt.

22 juni 2020 om 18:52

Ja bellapartita dat zou ik tegen hem zeggen. Ik ben zelf van Italiaanse origine en ik ben maar 1.71 en die groeispurt als je m al zo kan noemen kwam laat. Met andere woorden ik heb al zo vaak opmerkingen gehad als je pa zit zeker bij de maffia of woon je onder een paddestoel. Toen ik jong was deed dit wel eens pijn, mijn pa zei toen altijd ach dat is jaloezie of trek het je niet aan. Aan beide kon ik dus niks doen werd ermee gepest, geplaagd of hoe je t ook wil noemen maar ik heb er nu alleen maar profijt van gehad.

22 juni 2020 om 18:53

Sulejmanii hoezo ga je er blind vanuit dat ik blank ben?

22 juni 2020 om 19:00

Waarom zou dat moeten CoMokum? Niemand verplicht mensen toch om naar dat programma te kijken. Er word op een willekeurige vrijdagavond in de kroeg ook genoeg geroepen waar ik aanstoot aangeef. Sterker nog er zijn programma's op de NPO waar de Italiaan altijd als maffioso neer gezet wordt (mijn opa is italia ontvlucht vanwege La Cosa Nostra) moet ik nu dan de NPO gaan aanklagen/boycotten? Of zou ik beter moeten weten en t links van me laten liggen. We leven in een vrij land zonder censuur laten we dus mensen niet monddood maken als iets je niet aanstaat.

22 juni 2020 om 19:15

@CoMokum. Mwa ja zo interpreteer jij het, ik zie VI ook echt als comedy, niet zozeer als serieus voetbalprogramma (kijk het dan ook zeer zelden want ik ken betere comedy). Ik snap wat je bedoelt hoor maar toch ben ik van mening dat er nu selectieve verontwaardiging is. Derksen is namelijk altijd vrij schofterig tegenover allerlei mensen: man, vrouw, wit, zwart, etc., dat is niks nieuws onder de zon. Of je het leuk vind moet ieder voor zich weten maar wat mij betreft moet ie dat gewoon prima kunnen zeggen.

22 juni 2020 om 19:23

Puntnaarachter, dan hou jij je oren gesloten. Het OM doet hier namelijk onderzoek naar....... Tevens bepaald een ieder wat wel en niet kan door zich hierover te uiten.

22 juni 2020 om 19:57

Ja een onderzoek van het OM... Dat is toch heel wat anders dan nu door een klein groepje schreeuwers, met een groot bereik (bn'ers, bedrijven, enz..) op het hakblok worden gelegd om een grapje? Ik heb nog geen bedrijf gehoord die afstand neemt van iemand die (ik denk in de emotie) iets zegt in de emotie, waar hij oproept tot geweld. En het mooiste is dat hij er dus ook totaal geen afstand van neemt, maar je in een mooi knuffelsausje probeert te gieten. Ten cate roept iets over slaven en daar wordt geen heisa over gemaakt, Davids begint even de blanke mens op een bepaalde manier weg te zetten, maar ook daar hoor je niks van? Heb jij de bordjes bij dat BLM gezien? Ook daar hoor je bijna niks over 'want dat is voor de goede zaak'. En je hebt helemaal gelijk in dat een ieder aangeeft wat wel en niet kan, voor hemzelf ja. Je kan het niet als een feit brengen dat het niet kan, en zo komt het wel over. Ik lees niks van 'ik vind'? Nu komt het meer over dat iemand de norm schets, en dat dat dus voor iedereen zo geldt, en dat is een wezenlijk verschil.

22 juni 2020 om 17:00

Is dat niet zo voor veel Nederlanders / Medelanders? De IK maatschappij is al een tijdje een feit...

22 juni 2020 om 17:01

De reacties komen vooral van mensen die nooit naar zijn programma kijken en alleen de " grap" over Akwasi zagen.

22 juni 2020 om 17:03

Rechtvaardigt dat de reactie? Ik zou ook wel erg beledigd kunnen zijn door de opmerking van Davids die de ‘opinie van een blanke Nederlander’ wegzet alsof het er niet toe doet. Dan zou ik nu de media gaan opzoeken en zijn sponsoren vragen of ze afstand willen nemen van iemand die zulke racistische uitlatingen doet. Zou een enge wereld worden als we dat met z’n allen gaan doen niet? Laten we met z’n alleen eerst eens een dikkere huid kweken en met elkaar als volwassenen in gesprek gaan, in plaats van anderen te boycotten en saboteren.

22 juni 2020 om 17:03

Beetje het probleem van Derksen. Hij flalt er iets uit, ik denk niet eena uit kwade wil, en is dan te trots om in te binden of te zeggen dat ie het niet zo bedoelde. Meestal gaat ie er zrlfs nog dubbel overheen. Persoonlijk geloof ik beat dat ie geen racist is, maar tegelijkertijd kan ik me net zo goed voorstellen dat racisten er het hardst om lachen.

22 juni 2020 om 17:14

@migi, ik denk (en zeg) ook niet dat Derksen een racist is alleen kan je dan nog wel racistische opmerkingen maken, ook onbewust. Dat ie vervolgens volhardt in 'het was een grapje' is gewoon kinderachtig en geeft geen blijk van empathie. Dit is overigens de zoveelste keer dat het gebeurt.

22 juni 2020 om 17:35

Ja, ik was het met je eens hoor. Ik denk dat Derksen stiekem ook wel snapt dat deze opmerking niet oke is, maar er een kronkel in zn kop zit, die hem ervan weerhoudt ooit iets toe te geven.

22 juni 2020 om 17:08

@CoMokum, Derksen hoeft ook niet op de gevoelens van anderen in gaan. Hij verwoordt het misschien wat bot maar hij laat zich niet gijzelen door de BLM beweging. Derksen verwoord de stem van de zwijgende meerderheid. Hij durft zich te uiten en moet dat vooral blijven doen. Als iemand dat niet bevalt, kijk dan niet naar het programma.

22 juni 2020 om 17:52

@burdym, mooi dat je even de vrijheid neemt om Derksen de stem van de zwijgende meerderheid te noemen. Dank dat je voor die zwijgende meerderheid spreekt en hun omvang kan bepalen. Oh en 'gijzelen door Blm'? Hoe dan? BLM is niet Akwasi en andersom. Net als met de zwijgende meerderheid denk je ook hier graag in hokjes maar dat komt niet bijster intelligent over.

22 juni 2020 om 20:16

In Nederland is de bevolking van niet Westerse afkomst slechts 10%. Ongeveer 10% is niet Nederlands maar komt uit oorspronkelijk het westen. Ongeveer 80% dus autochtoon Nederlander (cijfers CBS). Daar zal natuurlijk niet iedereen het eens zijn dat zijn grap kon, maar het is wel een overweldigende meerderheid. Die zijn alleen bang om hun mening te geven, omdat ze door een minderheid snel de stempel racist krijgt.

22 juni 2020 om 17:15

Ik vraag mij soms wel eens af hoe het kan dat mensen hier zon ophef over maken. Of het een goede grap was valt te betwisten, maar zo erg als mensen het laten overkomen was het zeer zeker niet. Ikzelf begrijp deze gevoelens zelf ook niet , net zoals ik niet begrijp dat er series geblokt worden die al 30 jaar bekeken worden. Het duurt niet lang meer en alles word gecensureerd. Mensen mogen van mij best een dikkere huid kweken

22 juni 2020 om 17:19

De man heeft de vrijheid om een grap te maken, dus ook onsmakelijke grappen. Als je bij elke grap die je maakt stil staat bij de gevoelens van anderen, dan kan je geen grap meer maken.

22 juni 2020 om 17:31

Dat werkt toch twee kanten op? Ik kan ook een grap maken en die kan verkeerd vallen. Als ik dat merk spreek je elkaar even onder twee ogen en praat je het uit. Wat er nu gebeurt is een hetze. 10 minuten lang spreken ze zich uit tegen raciame heh. Een grapje tussendoor en er wordt meteen naar "social" media gegrepen om alles en iedereen te betichten van Racisme. Denk je nu echt dat het die bedrijven een ene moer schelen wat Derksen zegt? Nee, ze willen verkopen en als deugen daar op dit moment bijhoort, dan doen ze dat.... Voor de Bühne. Net als de vorige keer. Over een paar maanden adverteren ze weer en zijn ze het allemaal vergeten.Zolang Derksen niet oproept tot geweld, mag hij van mij zeggen wat hij wil. En als dat mensen kwetst, dan kijken ze niet. Er is genoeg aanbod voor iedereen.Er is een ziekte erger dan Corona en dat is de "beroepsgekwetst zijn" ziekte. Tegenwoordig is iedereen zo snel gekwetst. En ja, ik ben tegen écht racisme en ik denk zo'n beetje elke Nederlander.Ik wacht op de boycot van Domme Blondjes en op het moment dat de Belgen ons land komen binnenvallen.

22 juni 2020 om 17:49

@jows, 'beroepsgekwetst zijn ziekte', dat is te makkelijk. Ja je zal altijd zeikerds hebben, overal, maar de omvang van de mensen die aangeven in hun dagelijks leven met racisme te maken te hebben is toch niet te ontkennen? Waarom vind je het zo moeilijk om die mensen op hun woord te geloven? Is dat omdat je het zelf niet meemaakt en je er niet echt een voorstelling van kan maken? Begin gewoon eens met de verhalen serieus te nemen, te luisteren en je af te vragen of de grapjes van Derksen in een bredere context voor veel mensen heel erg vervelend zijn. Niet omdat ze alleen die grapjes van Derksen horen maar omdat het onderdeel is van een patroon waar ze op meerdere gebieden last van hebben.

22 juni 2020 om 20:28

Omdat ik genoeg mensen in mijn omgeving ken die gewoon hun best hebben gedaan op school, geen rottigheid hebben uitgehaald en alles uit hun carrière halen dat er is en nooit met racisme te maken krijgen. Natuurlijk is er wel racisme, maar het wordt ook te vaak gebruikt om het eigen falen te maskeren. En racisme komt in iedere bevolkingsgroep voor, ik denk zelfs bij blanke mensen het minst, want elk woord wordt op de weegschaal gelegd. Loop eens als blanke jongen door Amsterdam Zuid-Oost en hoor maar eens wat voor opmerkingen je naar je hoofd krijgt. Racisme moet altijd keihard worden bestraft, een dubieuze grens aan humor koppelen is heel gevaarlijk.

22 juni 2020 om 20:38

@comokum, waar zeg ik dat er geen racisme is of bestaat? Ik geef alleen aan dat sommige mensen om het minste geringste op hun tenen staan en klagen over racisme of discriminatie. En al helemaal door een klein fragmentje eruit te pakken, terwijl het daarvoor gewoon keihard ontkracht wordt.en ja, ik ken gerust voorbeelden van racisme, alleen spreek je die uit met de persoon in kwestie. Je gaat niet boe lopen roepen via social media.

22 juni 2020 om 18:09

Je begrijpt zelf toch ook wel, dat elke dag men een verschil maakt. Noem het Discriminatie, Racisme. Je kan er wel bij stil staan, maar het wordt nooit opgelost. En echt iedereen doet er aan mee. Zelf iets kleins kan op een ander zodanig overkomen dat men zich "klote" voelt.

22 juni 2020 om 18:10

En de andere kant gaat 0,0 in op het feit dat het maar een f*cking grap was en je 't misschien niet zo serieus moet nemen. Een slechte weliswaar, maar kijken ze dat programma dan nooit? Dan weet je toch dat hij dat bij iedereen doet. Hij zegt gewoon wat hij denkt en vind. En anderen doen dat ook. Derksen is in ieder geval vent genoeg om z'n rug te rechten en de discussie aan te gaan en in de media z'n woord te doen. Ook als 't 1 tegen velen is. En vanavond dus ook. Dan vraag ik me af hoeveel gekrenkte personen van het NL elftal durven aan te schuiven vanavond om dat extreme leed uit te leggen. Dat zal wel weer tegenvallen, maar ik ga ervoor zitten. Biertje en een bakje chips erbij ... eindelijk is echte inhoud ipv al die andere flut talkshows. Dat is wat VI en Derksen al jaren voor elkaar krijgt ... dat vergeten mensen vaak ...

22 juni 2020 om 18:16

Wanneer was Derksen vent genoeg om het door jou zo gebagetalliseerde leed te erkennen? Of op z'n minst zich proberen in te leven. Je kan heel cynisch over extreem leed spreken maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat je nooit echt geluisterd hebt naar iemand die stelselmatig last heeft van dit soort grapjes. En nee, niet alleen door dit soort grapjes, door de sfeer waarin die grapjes gemaakt worden. Als zoveel mensen er zich tegen uit spreken is dat voor jou geen reden om er gewoon eens naar te luisteren? Niet per se naar Akwasi maar om te beginnen eens naar mensen bij jou uit de buurt, of interviews met onbekenden. Pak het Parool van vorig weekend erbij zou ik zeggen.

22 juni 2020 om 19:41

Maar staat VI niet voor kantine praat en kleedkamer humor? Dus kwetsende dingen roepen over homo's, vrouwen, Marokkanen, donkere personen etc is echte inhoud? Wat is het nou, echte inhoud, of kleedkamerhumor? Of toch een mix van beide? Wat Derksen al jaren voor elkaar krijgt is het stelselmatig beledigen van bepaalde groepen, onder het mom van "kleedkamer humor" en grapjes en zich niet kunnen inleven in wat dit zou kunnen doen met iemand uit die groep. Tevens wordt er door Derksen aangegeven dat het niet zo erg is want hij maakt het niet mee. Luister gewoon eens naar de verhalen, dat het kwetsend is dat iemand in een auto rijdt en meerdere keren wordt staande gehouden, omdat hij in een dure auto rijdt met een donkere of lichtgetinte huidskleur. Dat het vernederend is omdat we allemaal weten dat het door de huidskleur is dat wij staande gehouden worden. Luister er eens naar en stel dan niet meteen de vraag; maar waarom is dat kwetsend dan?

22 juni 2020 om 20:09

Kom op man, Check een standaard optreden van een Roué Verveer, Najib Amharic, Jandino of Jürgen Raymann waar in elke show wel meer en hardere racistische grappen in zitten. Maar omdat zij niet blank zijn, mag dat en hoor je er niemand over. En daar ben ik het roerend mee eens, we hebben vrijheid om grappen te maken waarbij er niet een zedenpolitie is die de grap moet waarderen. Dus mag je ook onsmakelijke grappen maken. Deze ophef is bizar en daarbij is de overgrote meerderheid het ook mee eens, maar durft niet naar buiten te komen omdat je dan snel als racist wordt bestempeld.

Ik hoop eigenlijk op een international, maar dan wel een met een iq hoger dan een doperwtje

22 juni 2020 om 17:01

Dit bedoel ik niet provocerend oid, maar op welke international(s) doel je dan?

22 juni 2020 om 17:10

Ja toen ik dit schreef zat ik eigenlijk meer aan de volwassenere Internationals te denken, maar die spelen eigenlijk allemaal in het buitenland. Op Daley Blind en Vermeer na. Maar videobellen kan tegenwoordig ook prima.

22 juni 2020 om 17:38

Ik vind Vermeer wel een prima gozer. Sympathiek, op en top professional en heeft oa met die pop ook wat te voortduren gekregen. Daarnaast heb ik het idee dat keepers doorgaans meer naar hun hoofd krijgen geslingerd (omdat ze kort tegen de zijlijn staan) dan veldspelers, dus ik hoop eigenlijk wel op Kenneth.

22 juni 2020 om 17:05

Ik weet niet op welke international jij hoopt, maar in deze tijd zie ik echt geen international aanschuiven. Clubs hebben nu een druk programma (of je moet het over spelers hebben die in Nederland spelen) en die gaan echt geen speler toelaten om even naar Nederland te reizen, om mee te doen aan zo'n discussie om een grapje.

22 juni 2020 om 17:16

Wellicht via Skype?

22 juni 2020 om 17:05

Weet je wat het is, moeten we het wel normaal vinden dat een international als Depay voortdurend zijn minachting richting de politie en andere publieke functies openlijk laat zien? Is dit wel het voorbeeld wat willen geven aan onze jeugd? Of Promes die bankbiljetten verscheurd, terwijl er duizenden kinderen opgevoed worden door alleenstaande moeders in de bijstand?

22 juni 2020 om 17:12

Nee dat is zeker niet normaal. Persoonlijk vond ik Babel die belastingontduiking propageert misschien nog misselijkmakender. Maar.. wat heeft dat met deze zaak te maken?

22 juni 2020 om 17:43

Dat het geen van alle voorbeelden zijn die je bij VI neer moet zetten. Zet daar gewoon een normaal persoon neer. Hierboven wordt al Vermeer aangehaald, maar ook jongens als Ihattaren, Gakpo, Fer, Haps, Boadu, Hahn, Zeefuik etc mogen van mij aansluiten. Die staan toch wat normaler in het leven dan Promes, Depay en Babel.

22 juni 2020 om 18:09

Ik verwacht eerder een oud-international aan tafel. Een Vink, Vanenburg, Winter.. een beetje de generatiegenoten van Vd Gijp. Een jochie als Ihattaran, Gakpo of Boadu moet je het nu ook niet aandoen om al als boegbeeld te moeten fungeren.

22 juni 2020 om 17:19

Hoef je niet normaal te vinden ('voortdurend' is trouwens overdreven) dus het staat je vrij om daar iets over te zeggen en Depay te boycotten omdat je niet achter zijn gedrag/zienswijze staat. Dat gebeurt nu met Derksen ook, alleen wil een grote groep mensen nu boos worden omdat bedrijven zich terug trekken. BLM heeft al aandacht gevraagd voor een bepaald onderwerp, dus is het eigenlijk dom van Derksen om juist nu weer uit de bocht te vliegen. Maar hij vindt zichzelf waarschijnlijk untouchable. Ik denk niet dat Derksen een echt racist is (zoals Thierry Baudet bv) maar hij maakt te vaak foute grappen die discriminerend of denigrerend zijn.

Ik zou het jammer vinden als dit serieuze consequenties gaat hebben voor het programma. Er wordt een hoop onzin verkondigd, maar ik kijk toch altijd met veel plezier naar het programma.

22 juni 2020 om 22:07

@AjaxCagliari dan zou de schuld volledig liggen bij johan. Hij blijft een hork. Hij had ook kunnen zeggen, excuses als mensen gekwetst zijn door de zwarte pieten grap. Dit was niet mijn insteek. Dan zou zo overgewaaid zijn. Nee die man blijft maar roepen niets aan de hand en ik laat mijn mond niet snoeren. Jammer gemiste kans van hem.

Ik zou het sterk vinden als van dijk of wijnaldum aanschuiven. Het debat aangaan lijkt me beter dan de boycot en een pittige discussie mag best

22 juni 2020 om 17:14

Die twee mogen nu het land niet eens uit, met de quarantaine regelingen en het voetbalprogramma.

22 juni 2020 om 20:21

Dat heeft toch geen zin? Die jongens spreken enkel vanuit hun eigen persoon. Je moet iemand aan laten schuiven die behalve enkel een mening ook historische kennis, feiten en cijfers heeft. Een mening verkondigen kan iedereen, een boodschap goed en weloverwogen overbrengen met feiten, cijfers en uitstekende argumenten is maar voor weinig mensen weggelegd. Als je een precedent wilt scheppen, is enkel een mening op basis van de eigen persoon bij lange na niet genoeg.

Mooi zo een debat! Hoop dat men naar elkaar luistert en we geen uitzending krijgen waarbij men denk wie het hardst schreeuwt die heeft het meest gelijk....daar ben ik namelijk zo klaar mee.

22 juni 2020 om 17:23

Ook blij met een debat. Laten we eens tot de kern komen, wat is nu echt het probleem en wat moet er echt gedaan worden. Ik sta echt wel open voor argumenten, maar ik blijf vooralsnog van mening dat je het bijna niet beter kan treffen dan in Nederland en het probleem wordt wat mij betreft heel eenzijdig belicht.

22 juni 2020 om 19:49

Wat het probleem is, is dat jongens/meidem van buitenlandse komaf anders behandeld worden. Zie bijv. de arbeidsmarkt. En zijn tal van voorbeelden dat er 2 identieke cv's (behalve de naam) opgestuurd worden en dat die met de Nederlandse naam wordt uitgenodigt voor een gesprek en de andere wordt afgewezen omdat ze niet aan de eisen voldoet. Of dat lichtgetinte/donkere mannen meerdere malen per week en zelfs per dsg staande worden gehouden en dat er wordt gevraagd hoe wij aan "zo'n dure auto komen". Dit zijn dingen wat kwetsend en zelfs vernederend is.

Als er geen reclame meer is maar het programma blijft vind ik het prima hoor maar even serieus... Het zal wel loslopen er is nu even een golf van verontwaardiging, toegeven en door!

In de context waarin ze zich juist uitspraken tégen racisme, stelt die 'grap' niet zo veel voor. Dat het geen slechte grap was is alleen niet waar. Het was niet bepaald een dijenkletser

22 juni 2020 om 17:26

Dat is een beetje het probleem.. de grap was gewoon echt heel slecht. Hoe gevoeliger het onderwerp, hoe beter de grap moet zijn. De holocaust, racisme, pedofilie, veel stand-up comedians hebben er grappen over gemaakt en zonder al te veel problemen. Maar als de grap echt slecht is, komt het al snel over als een gemeen bedoelde belediging.

22 juni 2020 om 22:10

@bobiku derksen ontkrachte hele betoog over anti.racisme met die discriminerende grap. Net als (voorbeeld eerder gebruikt) ik aangeef tegen zinloos geweld ben. En opeens geef ik willekeurige voorbijganger een mep. Daarmee haal ik mijn hele betoog van eerder onderuit.

Het was een grap, een grap die door bijzonder veel mensen hard werd opgepakt. Misschien moet Derksen vanavond maar roepen dat hij een woordkunstenaar is dan kom je er mee weg.

Dat ze de reclameblokken nu maar eenmalig helemaal geschrapt hebben, lijkt me vooral om de overgebleven adverteerders niet voor het blok te zetten, aangezien adverteerders zich nu gedwongen zagen te kiezen: voor of tegen Derksen/vi. Door het opgedrongen fatsoen konden adverteerders nauwelijks nog aan het publiek verkopen dat ze op dit moment adverteren in VI. VI moet even diep door het stof, en daarna zal de rust wel weer even terugkeren, inclusief de adverteerders.

Op het AD staat dat Dries Bousatta aanschuift. Persoonlijke vind ik dat een vermoeiend persoon maar zolang een discussie normaal gevoerd wordt juich ik dit zeker toe

22 juni 2020 om 20:16

Ik zou niet weten waarom je Boussatta daarvoor uit zou nodigen. Kom dan met een persoon op de proppen die werkelijk veel kennis heeft van de materie en buiten slechts een mening ook bekend is met cijfers, statistieken, historische gebeurtenissen en pure feiten. Nu kiezen ze gewoon voor een persoon die vanuit z'n eigen persoon spreekt en waarschijnlijk aannames gaat doen waar hij het fijne helemaal niet van weet. Waar moet een Dries Boussatta op terug gaan vallen als hij z'n boodschap niet goed over weet te brengen? Ik heb niets tegen Dries Boussatta hoor, maar buiten het feit dat die jongen een migratie-achtergrond heeft zie ik niet echt een reden om uitgerekend hem aan te laten schuiven.

22 juni 2020 om 22:14

@sirius ik vind dries ook een vermoeiende persoon maar om te beweren geen kennis te hebben slaat nergens op. Hij is juist een persoon die wekelijks jarenlang uitgescholden is, gediscrimineerd is zoals je ma heeft een snor etc. Juist iemand die doorging. Ken me een interview herinneren dat hij vreemde beslissing vond dat scheids wedstrijd staakte omdat hij hondenl%l werd genoemd. Gelijk staken terwijl dries continue gediscrimineerd werd

23 juni 2020 om 00:44

Ik zeg nergens dat hij niet weet wat het is om gediscrimineerd te worden. Ik zeg dat hij niet over de capaciteiten en de kennis beschikt om ook daadwerkelijk inhoudelijk iets toe te voegen. Dat blijkt ook wel, want het enigste wat hij doet is zijn eigen problemen projecteren op (in dit geval Johan Derksen) en het is duidelijk dat hij z'n emoties verre van de baas is. Die jongen heeft de hele avond zijn conclusies lopen spuwen, maar geen moment heeft hij 1 van die conclusies onderbouwd. Dat hij dus racisme en discriminatie mee heeft gemaakt, maakt hem niet de expert met betrekking tot het maatschappelijke stuk. Ik bedoel: Als je enkel iemand nodig had om z'n frustraties te uiten, had je ieder willekeurig persoon van de straat kunnen plukken. Hij liet mensen niet uitpraten, hij zat overal tussen en elk probleem had betrekking tot hem. Hij begon uitstekend in de eerste 20 minuten, maar daarna had meneer een eigen agenda en ging het direct en indrect alleen maar over zijn identiteit. Dat vind ik zeer kwalijk in zo'n maatschappelijke discussie. Hij gebruikte de uitspraken van Johan Derksen over die rapper enkel als opstapje naar zichzelf en dan heb je het naar mijn mening echt niet begrepen. Je hebt een unieke kans en die verkwanselt hij voor z'n eigen frustraties en niet voor het belang van multicultureel Nederland.

22 juni 2020 om 20:38

Haha het is gewoon allemaal even hopeloos. Ben echt benieuwd hoe dit gaat lopen. Hij zit er en dit gaat pittig worden.

Conversatie is natuurlijk ook gewoon de beste manier om elkaar wat beter te begrijpen. Derksen zegt zijn mening te geven tot de laatste snik en dat is zijn goed recht. Als je dan wil dat hij iets anders in het vervolg zegt als dat hij nu doet, san moet je zijn mening te zien veranderen. Door alleen op social media te communiceren maak je je punt duidelijk maar overtuig je een ander er niet van. Zelfde geldt voor de andere kant. En of het nou om dit issue gaat of een van de vorige van het programma; maakt niet uit aan welke kant je staat, er wordt eindelijk op een juiste manier op gereageerd. Ben benieuwd of het vanavond ook nog wat positiefs oplevert ipv al dat heen en weer geschreeuw van de laatste dagen.

Als ze Veronica Inside van de buis weten te krijgen. Dan stop ik per direct met Nederlands en Engels voetbal te kijken. Ik ben het inmiddels spuugzat deze hetze tegen Johan en VI. Ben er wel klaar mee nu. We vergeten allemaal dat al die BLM meelopers in principe hun steun geven aan een omstreden organisatie. Die vindt dat 'witte' mensen een collectieve schuld richting de donkere mensen. Vanwege slavernij en kolonialisme. Als gemengd bloed doet dit echt veel pijn om mijn familie te moeten zien als potentiele slavenhouders of kolonisten. Wat een regelrechte waanzin. Ben er echt helemaal klaar mee.

22 juni 2020 om 17:29

Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat ze van de buis afgaan, maar als het gebeurt gaan ze waarschijnlijk gewoon het internet op en halen ze daar vergelijkbare kijkcijfers.

22 juni 2020 om 17:33

Asian expert. Ik hoop dat je naam verder los staat van Azië en met name China. De BLM beweging is in essentie een goede en kaart een belangrijk punt aan. Heeft ook veel aan het licht gebracht en vooral bespreekbaar gemaakt. Probleem is alleen dat dit probleem in Nederland van een hele andere orde is dan in Amerika. Hier wordt maar weer direct zwarte Piet erbij gesleurd (in juni) en hoe erg dat wel niet is, terwijl het feest wel degelijk ten goede veranderd. Zwarte Piet hoeft van mij niet weg, maar moet wel degelijk anders. Liefst dicht bij de historische werkelijkheid. Sinterklaas wordt dan een Turk en zijn helpers afkomstig van alle windstreken (over inclusief gesproken). Termen zoals whataboutisme zouden ingezet moeten worden waar bedoeld. Wit privilege wordt te pas en te onpas gebruikt. Ook etnisch profileren en controles wordt compleet vernageld en dat geneuzel van vele, maakt het punt echt heel zwak. Voor alle duidelijkheid in Nederland hoef je niet te vrezen voor je leven bij een controle. Je hoeft ook niet te vrezen voor je leven als de politie wordt gebeld. In delen van Amerika zou dat 500% vooruitgang betekenen. Er circuleren filmpjes van blanke mensen die volledig terecht en op correcte manier worden gevraagd om zich aan de wet te houden door gekleurde mensen en die als tegen dreiging de politie bellen met hysterische stem en de opmerking dat ze zich bedreigt voelen. In Nederland heeft die route geen kans van slagen omdat de angst om neergeschoten te worden nagenoeg nihil is. Als er dan iemand neergeschoten wordt, wordt dat altijd onderzocht. Klopt er iets niet, baan kwijt. Dit klinkt als de 7e hemel voor gekleurde mensen in bepaalde streken van Amerika. Dan het daadwerkelijke rasisme. En dan komen we ook direct op je naam. In China klopt daar echt geen hout van. Reclames die gekleurd als minder waardig neerzetten. In grote delen vanAzië (kapen, Korea, China die hoek) heerst sowieso een complete cultuur die gekleurd als minderwaardig ziet en blank als het hoogst haalbare. Die hele gedachtegang is hier beter (niet perfect, maar echt heel veel beter). De grens is alleen zover geschoven inmiddels dat we niet meer in het spectrum van wat is rasistisch zitten, maar het spectrum van wat voelt rasistisch. En dat is echt een glijdende schaal, die levensgevaarlijk is. Langs alle objectieve maatstaven was duidelijk dat Derksen geen rasistische intentie had met zijn opmerking. Dat had hij namelijk de minuten voorafgaand aan die opmerking meer dan duidelijk gemaakt. Dan is het krom om die opmerking als racistisch neer te zetten, dat kan namelijk niet als de intentie ontbreekt. Dat is namelijk precies het omgekeerde bij fascisten. Die claimen dat zij niets verkeerd bedoelen met het zetten van haken kruizen en dat dit een historisch teken is wat ver voor de 2e wereld oorlog werd gebruikt als versiering, maar alle andere akties laten toch echt een andere intentie zien. Zelfde met 88, dat is niet zomaar een nummer in de context die zij gebruiken. Zelfde met het N woord in Amerika. Donkere gebruiken het haast nooit met de intentie waar het ooit voor bedoeld was. Bij blanke mensen is gezien al het andere dat niet zomaar een gegeven dus gebruik niet toegestaan.

Vraag me eigenlijk nu af of VI nog puur een voetbal of actualiteitenprogramma is? In mijn mening is het daar al weken geleden fout gegaan. Het programma moet gewoon over voetbal gaan en laat de actualiteiten aan andere over. Men had tijdens de Coronastop gewoon even op vakantie moeten gaan. Ik kijk wel in het begin wie er zit, maar als Boussata in de studio aanwezig is dan zet ik meteen over. Die zal er hard in gaan en Derksen zal dat ook doen. Lekker bekvechten op tv. Daar moet niemand op gaan wachten.

22 juni 2020 om 17:24

Ik vind het juist leuk dat er een niet politiek-correct actualiteitenprogramma is. Het is fijn om soms een tegendraads geluid te horen, dat prikkelt de geest.

22 juni 2020 om 21:48

Ik zou Derksen dan gewoon een actualiteitenprogramma geven, wat tegengas bieden tegen het eenrichtingsverkeer van de NPO en RTL is prima. VI kijk ik gewoon voor het voetbal.

Ja, dit is misschien moeilijk om te horen voor de stasi/gedachtenpolitie, maar mensen hebben vrijheid van meningsuiting. Zolang dat niet tot gewled oproept, zoals Akwasi dat bijvoorbeeld wel deed, mag Derksen verkondigen wat hij wil. Dat is zijn grondwettelijk recht. Als je het daar niet mee eens bent, mag je dat ook verkondigen. Omdat je het niet eens bent om dan je machtsposiite te proberen te gebruiken iemand te dwingen tot zijn mening bij te stellen vind ik zwak, maar als je de discussie niet aanwil, dan snap ik dat je dat doet.verder zit ik niet echt op deze discussie te wachten tijdens dit tv programma, maar goed. Zal wel goed zijn voor de kijkcijfers en de adverteerders die de moraalridders moesten uithangen zullen het wel jammer vinden.

22 juni 2020 om 17:44

Ik probeer me tot dusver afzijdig te houden in deze discussie, maar wat verkondig jij hier onzin zeg. Oproepen tot agressie is toch zeker niet de enige inperking van de vrijheid van meningsuiting. Nota bene het eerste artikel van de Grondwet is het discriminatieverbod. Dit wordt verder uitgewerkt in het wetboek van Strafrecht.

22 juni 2020 om 19:42

Wat heeft artikel 1 in hemelsnaam te maken met de niet-grappige (en ja, mogelijk kwetsende) opmerking van de heer Derksen? Je komt met een goed (eerste) punt, maar je onderbouwing is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

22 juni 2020 om 20:58

Ik geef een voorbeeld van een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Ik maak expres geen concrete verwijzing naar Derksen. Reden dat ik voor het discriminatieverbod ga, is dat het letterlijk het eerste artikel van de Grondwet is. Het is een (lichtelijk flauwe) verwijzing naar het feit dat Nalyd blijkbaar wel artikel 7 kent, maar gemakshalve even over artikel 1 heen leest.

Deze uitspraak is marketing technisch juist geniaal.... Ik zou juist voor deze uitzending reclame blokken inkopen blijkbaar is er niet veel interesse en dat biedt kansen. Als je een slimme strateeg bent ga je juist nu inkopen want het is en blijft gewoon een goed bekeken programma en vanavond gaan de cijfers door het dak. Het is heerlijk om te zien hoe links en rechts politiek Nederland tegen elkaar worden uitgespeeld. Hoe links de door overmatig politiegeweld tegen donkere mensen in de VS misbruikt om de zwarte piet discussie hier op te starten. Hoe rechts Nederland die demonstratie in Amsterdam gebruikt om juist te gaan protesteren in Den Haag. Maar rationeel nadenken doen mensen niet meer gewoon de meute volgen en geen eigen mening meer mogen hebben want dan keert iedereen zich tegen jou als persoon. Derksen maakte een grap en die legt juist bloot wat het probleem is. Juist die opmerkingen daar zijn mensen klaar mee. Akwasi maakte gewoon een bedreiging maar dat word afgedaan als woordenkunst. Ik zelf als kleurling boeit het niet zoveel het enige wat ik belangrijk vind is hoe mensen met mij omgaan als mens en niet als iemand met een kleurtje. Dat slachtoffer gedoe door veel donkere mensen is in mijn ogen niet terecht maar dat er verandering moet komen en we gaan werken aan minderheidsgroeperingen en hen kansen te geven en wijken anders gaan indelen daar moeten we naar kijken, We moeten kijken naar scholen hoe kunnen wij die gemengd krijgen etc etc. Maar Nederland en de media is meer bezig met bullshit dan de cijfers en echte problemen.

22 juni 2020 om 17:58

Sluit ik me helemaal bij aan jouses. Die de Mol lacht zn eigen trouwens helemaal scheel vanavond, die paar reclame blokken meer of minder zal hem weinig interesseren. Dat werken aan minderheidsgroepen vind ik wel een interessant punt, echter is het ook zo dat deze groepen juist elkaar opzoeken, maar daar kun je inderdaad winst behalen. Hier in Eindhoven merk ik er persoonlijk weinig van aangezien alle kleuren door elkaar wonen. Daarbij blijf ik erbij dat je altijd eerst naar jezelf moet kijken voordat je naar andere mensen gaat wijzen, maar daar zijn we tegenwoordig goed in, labels plakken op andere personen. Voor mij is fatsoen de grootste graadmeter. Behandel je me goed, doe ik hetzelfde bij jou. Maak je een opmerking waar het respect ver te zoeken is, hoef ik niets met je te maken te hebben. Daar hoef ik niet met 1000 man voor op een plein te gaan staan schreeuwen.

22 juni 2020 om 18:41

@nl_modric,bedankt voor je reactie. Nou in alle steden heb je dus hetzelfde probleem migranten en mensen met een andere afkomst wonen vaak dus in de mindere wijken maar we moeten kijken naar de cijfers. In deze wijken is meer criminaliteit en het opleidingsniveau is ook minder dus investeer in de scholen en plaatst ook de kinderen uit de wijk op ''blanken'' scholen en andersom hierdoor krijgt ieder kind gelijke kansen en zal je ook zien dat door de menging dat er beter gebruik word gemaakt van ieder kind. Het zorgt voor inzichten en begrip. Ook zijn er in die wijken vaak mensen met een minder inkomen dus ze worden gedwongen daar te wonen want voor de betere wijken komen ze niet in aanmerking en ze kunnen het niet betalen. Dus in elke stad ook in Eindhoven moet je het probleem bij de wortels grijpen niet alleen op de oppervlakte. In Rotterdam zuid hebben ze daar een succesvol project door 10 uur meer school aan te bieden en ontbijt op scholen. Wat een probleem is ook de internet jeugd die zien alleen bling bling en dure zooi. Als je uit zo'n wijk komt en niet gelijke kansen krijgt dan beland je sneller in de criminaliteit. Ik vond het vorige week alles zeggend dat 12 mensen moesten voorkomen ivm de aanslag op de telegraaf dan is het toch niet schrokkend dat ze allemaal dezelfde afkomst hebben en uit dezelfde wijk komen. De selectieve verantwoordelijkheid is vreemd. Wees eerlijk zeg ik tegen iedereen...ik rij met mijn auto van 5000€ of 12.000€ en heb een goede baan en dan zie je een jochie van nauwelijks midden 20 met een auto van rond de 40.000 a 70.000 € onder zijn kont. Ik zou als agent maar nu ook als burger daar vraagtekens ''verdachte'' ideeën bij krijgen. Het probleem zit dieper en als we nu alleen over de bullshit hebben zal dit probleem verder blijven bestaan.

Spannend hoor vanavond. Lekker straks voorbeschouwen bij RTL Boulevard en Hart van Nederland. Dan het programma zelf om vervolgens te kunnen doorzappen naar Op1 en Beau voor de nabeschouwing. Ik ben benieuwd of Radio 1 nog een live verslag doet langs de lijn of dat de NOS en RTL met een livestream komen voor dit stukje televisiehistorie. Er staat immers wat te gebeuren vanavond. Mijn hemel wat weten ze dit tot enorme proporties op te kloppen. Ik wist niet dat een onbuidend voetbalpraatprogramma Op Veronica met nog geen 700.000 kijkers gemiddeld zoveel bereik had.

Je kan eigenlijk al een beetje zelf inschatten hoe zulke gesprekken verlopen. De ene gaat zeggen waarom het beledigend en racistisch is, en de andere gaat dan uitleggen waarom het niet beledigend bedoeld was en hij geen racist is. Dusja, wat schiet je ermee op? Denk niet veel. Derksen zal bij zijn standpunt blijven. En als hij toch buigt (die kans is enorm klein) is dat best jammer want hij is geen racist. Dat weet iedereen ondertussen toch wel. Als je het nu niet weet, dan weet je het echt nooit.

22 juni 2020 om 17:26

Ik hoop dat ze niet te lang stilstaan bij de opmerking en het gesprek juist breder trekken. Verwacht wel dat Derksen een statement gaat maken tegen de collectieve napraterij.

Net als ik mij verzet tegen het extremisme van identitair rechts (pvv/fvd), verzet ik mij eveneens tegen het politiek correcte antwoord dat BLM lijkt te zijn. Mensen tegen elkaar opzetten en in kampen duwen is nooit de oplossing. Wat mensen vergeten is dat iedereen in min of mindere mate discrimineert en dat is helemaal niet erg. Discriminatie betekent voorkeur en voorkeur is iets natuurlijks. Om het concreet te maken, de meeste mensen hebben een voorkeur om te huwen binnen hun eigen ras, geloof of culturele identiteit. Is dat erg? Welnee, iedereen moet gewoon lekker de ruimte krijgen om te doen wat hij of zij wil. Wat echter wel kwalijk is, is wanneer er onderscheid wordt gemaakt door instituties. Institutioneel racisme is een probleem. Maar mensen, laten we die achterlijke Amerikaanse toestanden alsjeblieft daar laten. Wat Derksen heeft gezegd was zeker niet grappig, maar dit lijkt meer op karaktermoord op Johan Derksen dan dat er nobele redenen zijn.

Die merken/adverteers weer lekker hypocriet reageren dat ze willen weten waar het op staat, dat deze uitspraken haaks staan op wat ze als bedrijf zijn. Vaak zijn die bedrijven net zo fout en lelijk bezig enkel roepen ze dat ze goed zijn. Om van te kotsen van zo'n hypocriet gedrag. Alsof een bedrijf zoals Shell zou opstaan en dat ze zeggen dat ze het goed voor hebben met de Afrikaanse bevolking. Wie gelooft dit?

22 juni 2020 om 19:50

Ik niet.. Afgelopen week toevallig het artikel over de schoonmaak van Shell in de Nigerdelta gelezen? Ze (adverteerders) gebruiken deze heisa puur om hun eigen straatje een beetje schoon te vegen, voor het oog van de consument dan. Niet achter het gordijn kijken, want verreweg de meesten van deze heilige boontjes hebben daar een teringbende aan misstanden liggen. Ongetwijfeld niet allemaal in die orde van grootte, maar het punt mag duidelijk zijn.

Van mij mag dit wel weer heel snel overwaaien. We weten allemaal dat Johan Derksen en co weleens kwetsende grappen maken. We weten ook dat dit gaat om grappen en dat de heren niet racistisch zijn. Kunnen we niet gewoon afspreken dat de mensen die dat niet leuk of kwetsend vinden niet meer kijken? Als we dat doen houden we allemaal zoveel tijd over. Tijd die we bijvoorbeeld kunnen besteden aan een volwassen en feitelijke discussie over racisme.

Als ze Dries daar neerzetten is het een geweldige mispeer. Mensen met een donkere huid ervaren een ander type racisme dan marokkanen.

22 juni 2020 om 20:10

Zijn er ook nog types van racisme? Sorry hoor, maar dat vind ik echt een heel slecht argument. Nu ben ik overigens van mening dat je net zo goed een willekeurig persoon van de straat had kunnen plukken als je met Dries Boussatta aan komt zetten, maar dat heeft niets met z'n afkomst, huidskleur of iets dergelijks te maken.

23 juni 2020 om 09:16

Natuurlijk zijn er verschillende types racisme. Marokkanen hebben meestal geen ervaring met racisme op basis van huidskleur tov de afro gemeenschap. Dus geen idee waarom je roept dat het een slecht argument is. Ik hou het maar even op je onwetendheid.

23 juni 2020 om 12:16

Racisme is racisme. Dat kan gaan over huidskleur, cultuur, geloof, afkomst en noem het allemaal maar op. Dat ga ik niet onderverdelen in types, want dan gaan we de discussie krijgen welke vorm erger is en wie meer recht van spreken heeft, dat soort onnozele discussies. Dat is mijn kijk erop, dus kom niet met denigrerende termen als onwetendheid aanzetten. Dat is nogal een zwakke manier van debatteren...

Het handelen op basis van vooroordelen kan leiden tot discriminatie. “vooroordelen en discriminatie zijn onderdeel van het gezamenlijke sociale erfgoed van de samenleving en onderdeel van een opvoeding waar niemand volledig aan ontkomt. In de opvoeding komen we al heel jong in aanraking met hiërarchische gestructureerde en stereotype beelden over onszelf en over anderen. Mensen het maakt toch niks uit elke dag worden er verschillen gemaakt. Laat elkaar met rust!

Ik vind dat racisme een serieus debat verdient en niet geconcentreerd moet worden rondom VI. Al die adverteerders nemen zelf bijna alleen maar blanken aan en maken tijdens hun cocaïne feestjes veel ergere grappen dan Derksen. Ze hebben boter op hun hoofd en doen schijnheilig. Van Derksen weet ik tenminste wat hij denkt.

Het is vrij simpel. 1. Derksen vergeleek een zwarte man met Zwarte Piet. Dat is een rasistische en kwetsende uitspraak. Niet alleen voor die Akwasi, maar voor alle zwarte mensen. Dat is waar mensen mee zitten. Het kwetst ze wanneer zij vergeleken worden met Zwarte Piet. Jij begrijpt dat niet? Het gaat ook niet om jouw gevoelens. Jij hebt vast ook wel zaken die jouw kwetsen. Je kunt niet de gevoelens van mensen bepalen. Racitische uitspraken zitten diep omdat het kwetst. Betekent dit dat Derksen een racist is? Nee. Maar de uitspraak is wel racistisch. Dan heb je figuren die het debat willen veranderen door zich te richten op de agressieve uitspraken van die Akwasi, waar ik het trouwens ook niet mee eens was. Hij had niet moeten zeggen dat hij ZP wilde schoppen, dat is ook verkeerd. Kijk, ik kan dat zeggen want ik bekijken zaken van alle kanten en ben vrij redelijk. Maar vele hier willen blijven ontkennen dat een vergelijking met ZP racistisch is. Dan is het ook vrij stuitend dat mensen ook de discussie willen ontregelen door zich op Qatar te gaan richten met de Oranje internationals. Ten eerste is het vrij logisch dat zij zich op hun eigen land richten en ten tweede. Waar zijn deze meningen als het om je iphone of je Nike schoenen gaat? Je koopt zelf producten die door slaven arbeid zijn gemaakt in landen als China, Bangladesh en Thailand. Denk je dat een kind van 12, die 10 cent per uur verdiend leuk arbeid is? Maar je richt je wel graag op Qatar om een discussie mbt racisme in Nederland helemaal te ontregelen door het ergens anders over te maken. De discussie moet slechts over de kern gaan: de vergelijking met zwarte piet. Als Derksen ballen heeft zegt hij sorry, legt hij uit dat hij niet door had dat het zo erg zou kwetsen en dan mag hij verder gaan met zijn mening geven. Al had Akwasi mijn eigen neef in de ballen getrapt en mijn hele familie verrot uitgescholden daarna, dan was het nog altijd kwetsend geweest als Johan Derksen hem vergeleek met ZP. De daden van Akwasi zijn geen excuus dat je racistisch mag lopen doen tegen iemand. Zo'n uitspraak is dan tegen een hele gemeenschap. Als je dit niet begrijpt heb je gewoon 0 empathie en zul je het nooit begrijpen. Je hebt vast zelf ook nooit discriminatie meegemaakt waarbij je tot op het bot beledigd wordt. Je kan dan wel zeggen ah joh, het zou me niet deren. Ja natuurlijk niet, omdat je niet begrijpt hoe pijnlijk het is voor anderen, je kijkt alleen naar jezelf en je kunt je niet plaatsen in de schoenen van anderen.

Briljant eigenlijk, dat Derksen al een levenslang iedereen kan schofferen op tv onder t mom van “vrijheid van meningsuiting” en dat hij daar zelfs prijzen voor heeft gekregen, terwijl grote bedrijven niet wisten hoe ze mee moesten liften op het succes. En dat diezelfde bedrijven nu in het licht van de BLM discussie plots doen of het ze allemaal wel uitmaakt wat hij zegt.

22 juni 2020 om 20:07

Je verwoordt het inderdaad goed. Allemaal selectieve verontwaardiging zodat bedrijven even de positieve spotlights kunnen 'stelen', want Derksen en VI doen niets wat ze niet al jarenlang doen.

Die adverteerders die nu populair doen met hun “.. haaks op onze normen en waarden staan ..” irriteren me ook mateloos. Wat doen Gillette, de Toto, et cetera dan allemaal aan inclusiviteit en dergelijke? Juist, helemaal niks. Niet openlijk en publiek in ieder geval. Goedkoop (proberen te) scoren. Niks meer niks minder.

Ik zou zeggen en dan worden we morgen wakker en is deze storm weer over. Gewoon een schande hoe het gaat. Het zal aan mij liggen, maar ik snap echt niet wat er zo ongelooflijk slecht was aan de grap van Derksen. Want iemand die Kop schoppen als normaal gaat zien (oh ja hij zij het in the heat off the moment, net als dat hij dat waarschijnlijk vertelde over zijn voorouders die de slaven verkochten aan Nederland in het verleden en dat je daar huidige generaties niet meer op aan mag kijken) is gewoon gek. Als er dan iemand in Zwarte pieten pak bij een BLM demonstratie gaat staan en in beeld komt, dan vinden veel en ik ook die man gek. Om dan even te prikken met weten we zeker dat dit Akwasi niet is, vind ik de hele heisa van afgelopen week niet waard. Het verdeeld de groepen alleen nog maar strakker in Zwart en wit. Waar BLM juist een goede boodschap zou gaan verkondigen valt dit volledig in het water. Want het gaat niet meer om de boodschap alleen over de excessen. Amsterdam de Dam een week in het nieuws vanwege de demonstratie en de geweldige boodschap die uitgedragen wordt? Nee het wordt een rel over volksgezondheid en een burgemeester die moet vertrekken of niet. Rotterdam herrineren we ook omdat het in een Rel uitliep onder aan de Erasmusbrug. Leeuwarden kennen we nu ook maar ook niet vanwege de boodschap, nee vanwege de man die als Zwarte piet verkleed was en de grap van Derksen en de rel die daardoor ontstond. Zonde, want de boodschap is juist een duidelijke goede boodschap, maar alles erom heen maakt het toch tot een lichtelijke mislukking in mijn ogen en dat komt alleen omdat we in Nederland tolerantie kwijt zijn en vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Kijk naar Charlie Hebdo in Parijs. Gelukkig 1 ding zijn we het over eens de aanslag was laf en had nooit mogen gbeuren. Iedereen in Je suis Charlie shirts. Dat we de aanslag afkeuren nog logisch en terecht. Maar we kochten bijna allemaal een oplage van die krant terwijl de inhoud een belediging voor alle moslims is. Maar dan scharen we het onder vrijheid van menings uiting. Je mag het er mee oneens zijn, je kan het er moeilijk mee hebben, maar het mag een journalist er niet van weerhouden cartoons te maken. Leg uit waarom deze grappen dat alles overstijgt? Dus allen bedaar en laat iemand zeggen wat hij denkt, je mag uiteraard je ongenoegen uiten, daar vraagt hij om, maar dan moet het ook klaar zijn. We slaan nu gewoon door.

Ik vind het allemaal een beetje voor de buhne. Als je echt inhoudelijk over de situatie wilt praten, zet je er een persoon neer die meester is over z'n materie en er maatschappelijk iets over weet te vertellen. Nu komen ze aan met Dries Boussatta die al iets te vaak niet eens zulke verstandige uitspraken doet over voetbal. Wat verwacht je dan wat zo'n jongen in hemelsnaam toe kan voegen aan een dergelijke discussie? Die gaat zeer waarschijnlijk spreken vanuit z'n eigen gevoelens en meer niet. Dan had je net zo goed een willekeurig persoon van de straat kunnen plukken.

23 juni 2020 om 00:49

En ja hoor. Hij had zoveel meer toe kunnen voegen als hij zich gewoon ingelezen had. Ik had ontzettend graag gezien dat Gullit of Boulahrouz er had gezeten. Die twee heb ik al een aantal keren over racisme en/of discriminatie horen praten en het is altijd bijzonder indrukwekkend hoe die twee erover spreken.

Zolang de witte man denkt dat hij alles mag zeggen, zal hij de gekleurde man altijd kleineren en beledigen. En als de gekleurde man zich op zijn eigen manier verdedigt, heeft de witte man.daar weer negatieve commentaar op. Nu het genoeg is voor de gekleurde man en hij stelling neemt op zijn manier, schuift de witte man alle blaam in de schoenen van de gekleurde man. Voelen jullie waar dit heen gaat?

23 juni 2020 om 00:54

Dus iedere witte man en iedere gekleurde man hebben dezelfde gedachten, ideeen, normen, waarden en inzichten? Bovendien zijn mensen die zo redeneren als jij het grootste gevaar voor de samenleving. Dat heeft niets met afkomst of wat dan ook te maken (ik ken jou of jouw achtergrond niet eens) en alles met de manier waarop je generaliseert, polariseert en bovendien exact datgene doet waar jij een ander van beticht, namelijk iemand de schuld geven. Dat zegt mij dat jij helemaal niet de capaciteiten hebt om het over dit soort belangrijke maatschappelijke stukken te hebben.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2214 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 15 juli
Arturo Vidal kan zijn loopbaan vervolgen buiten Europa. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren