‘Er werd voor zestig miljoen verkocht, maar AZ pakt het tien keer beter aan’

Dinsdag, 23 juni 2020 om 18:57Robin Bruggeman • Laatste update: 18:56

Met metropool Parijs als achterland heeft Paris Saint-Germain de beschikking over een bijna oneindige bron van jong talent. Met de uitverkiezing van zijn opleiding tot de beste van Frankrijk vorig jaar heeft de club uit de hoofdstad zijn zaakjes op het eerste gezicht bovendien dan ook goed op orde, maar een blik op de huidige selectie laat zien dat het voor talenten toch een moeilijke zaak blijft om de overstap te maken naar de hoofdmacht van trainer Thomas Tuchel. In de afgelopen jaren hebben eigenlijk alleen Presnel Kimpembe en Adrien Rabiot zich weten op te werken tot vaste waarden en laatstgenoemde speelt, na een langlopende contractsoap die uiteindelijk uitmondde in een transfervrij vertrek, inmiddels voor Juventus. De beleidsbepalers in het Parc des Princes hebben in de afgelopen jaren tientallen talenten de deur achter zich dicht zien trekken en aan deze trend lijkt voorlopig geen einde te komen.

Door Robin Bruggeman

Voor aankomende zomer zijn Tanguy Kouassi en Adil Aouchiche de voornaamste onderwerpen van gesprek. Kouassi, een achttienjarige verdediger die in het afgelopen seizoen zes keer in actie kwam in de Ligue 1 en ook minuten maakte in de Champions League, heeft zijn zinnen gezet op een vertrek bij PSG en is naar alle waarschijnlijkheid onderweg naar Bayern München. De zeventienjarige aanvallende middenvelder Aouchiche wordt op zijn beurt nadrukkelijk in verband gebracht met Arsenal, terwijl ook Juventus en opnieuw Bayern worden genoemd als gegadigden. Deze twee talenten treden in de voetsporen van een imposant rijtje met spelers die werden opgeleid door les Parisiens, maar het nooit tot een vaste waarde in de hoofdmacht wisten te schoppen. Moussa Dembélé, huidig spits van Olympique Lyon, gaf in 2012 op zestienjarige leeftijd het startschot voor een nieuwe generatie grote talenten om hun heil elders te zoeken en hij kreeg in de daaropvolgende jaren navolging van onder meer Mattéo Guendouzi (Arsenal), Kingsley Coman (Bayern München), Jonathan Ikoné (Lille OSC), Dan-Axel Zagadou (Borussia Dortmund), Ferland Mendy (Real Madrid) en Odsonne Édouard (Celtic).

Het artikel gaat verder onder de video
Stengs onzeker over binnenlandse transfer: 'Het plaatje moet wel kloppen'
Meer videos

Een dergelijke uittocht van talenten zou bij veel clubs tot scheve gezichten leiden en PSG is volgens recente berichten uit Frankrijk dan ook niet blij met het vertrek van Kouassi, die werd gezien als een van de steunpilaren voor de toekomst. Over het algemeen heerst dit sentiment echter minder, zo vertelt Leeroy Echteld in gesprek met Voetbalzone. De 51-jarige oud-speler van onder meer HFC Haarlem, sc Heerenveen en AZ, en voormalig jeugdtrainer en assistent bij de Alkmaarders, had vorig seizoen het reserveteam van PSG onder zijn hoede. Met PSG B kwam hij uit in de Championnat National 2, het vierde niveau van Frankrijk. “Daar balen ze helemaal niet van, het is gewoon business. Vorig jaar hebben ze voor ruim zestig miljoen euro aan jeugdspelers verkocht, kun je nagaan”, reageert hij op de vele vertrekkende talenten. PSG nam afgelopen zomer afscheid van Moussa Diaby (voor 15 miljoen verkocht aan Bayer Leverkusen), Christopher Nkunku (voor 13 miljoen verkocht aan RB Leipzig), Stanley Nsoki (voor 12,5 miljoen verkocht aan OGC Nice), Arthur Zagré (voor 10 miljoen verkocht aan AS Monaco) en Timothy Weah (voor 10 miljoen verkocht aan Lille OSC). Deze tientallen miljoenen hielpen de club een heel eind op weg richting het vervullen van de Financial Fair Play-verplichtingen, aangezien er ook flink wat geld werd uitgetrokken om de komst van onder meer Abdou Diallo, Idrissa Gueye, Pablo Sarabia, Keylor Navas, Ander Herrera en Mauro Icardi mogelijk te maken.

Echteld stond vorig seizoen dagelijks op het veld met de talenten van PSG

‘In Nederland zie je dat niet’
Echteld werkte in het seizoen dat hij het tweede van PSG onder zijn hoede had nauw samen met een aantal van deze talenten, waaronder Zagré. De nu achttienjarige linksback werd uitgeroepen tot Jeugdspeler van het Jaar en verkaste vervolgens naar Monaco. Volgens Echteld zegt het geval-Zagré veel over de manier waarop er in Parijs tegen de voetbalschool wordt aangekeken: “Zagré is een fantastische speler. Waar zie je in Nederland dat een talent, bijvoorbeeld van AZ naar Ajax, voor dat bedrag wordt gekocht? Zo moet je het zien. Dat Ajax een talent verkoopt aan Feyenoord voor tien miljoen, dat gebeurt niet. En het gebeurt daar dus wel. In Frankrijk denken ze: we geven hen een contract en als ze het goed doen verkopen we ze gewoon. En omdat ze PSG achter hun naam hebben staan, worden bijna al die jongens wel weggehaald. Die krijgen altijd wel een kans, terwijl er ook jongens tussen zitten die niet eens in de Keuken Kampioen Divisie kunnen spelen. Ze geven de grote talenten een meerjarig contract en zij gaan ergens anders rijpen, zo houdt PSG de controle. Als je echt super-, supergoed bent, sluit je gewoon in een keer aan bij de hoofdmacht. Dan ben je ook ineens niet tien miljoen, maar vijftig of zestig miljoen waard. Die talenten hebben gewoon een hele andere status omdat hun eerste zo hoog speelt. Daar zit zoveel geld in, ze spelen altijd Champions League, dat is gewoon de top van de wereld. Op het moment dat een jeugdspeler vier keer meespeelt of vier keer invalt heeft hij direct een hele andere status dan bijvoorbeeld een jongen die in Nederland tien of twintig wedstrijden heeft gespeeld. Guus Til had in Nederland op een gegeven moment meer dan twintig goals gemaakt, twee seizoenen in het eerste gespeeld en hij gaat voor achttien miljoen weg. Als dat zou gebeuren in Parijs, ga je voor zestig, zeventig miljoen weg. Zo’n Arthur Zagré heeft nul wedstrijden gespeeld, nul. En hij wordt voor tien miljoen door Monaco gekocht. Zeg het maar.”

De talenten van PSG hadden in het verleden nog de mogelijkheid om via het reserveteam geleidelijk de gang richting het eerste te maken. Sinds vorig jaar is deze optie echter weggevallen, aangezien toenmalig technisch directeur Antero Henrique besloot het tweede elftal terug te trekken uit de competitie. Voor Echteld kwam er zo een abrupt einde aan zijn dienstverband in Parijs: “Antero heeft ruzie gemaakt met de bond. Hij zei: ‘Als ik talenten naar Parijs wil halen komen ze niet, omdat ze in deze divisie moeten spelen.’ Hij wilde eigenlijk een divisie opstarten met alle tweede teams van de profclubs. Dat kreeg hij er niet doorheen en toen heeft hij op het allerlaatste moment besloten om het team terug te trekken. In het begin was dat voor mij niet heel erg omdat ik de Onder-19 zou gaan doen. Antero werd twee weken later echter zelf ontslagen, toen werden ook de algemeen directeur en het hoofd opleidingen ontslagen en ik zat ook in die hoek. Toen werd ook mijn contract afgekocht omdat ik geen team meer had.” Echteld toont zich een jaar later nog altijd verbolgen over de gang van zaken, al kan hij zich ook wel in de gedachtegang van de toenmalige beleidsbepaler verplaatsen: “Op zich had hij wel een punt, want hij zei dat hij zijn talenten niet in een competitie wilde laten spelen die eigenlijk nergens op sloeg. We konden wel degraderen, maar niet promoveren. Als wij kampioen hadden kunnen worden en konden promoveren naar de Ligue 2, had hij het niet erg gevonden. Want dan kunnen wij in de tweede divisie spelen. Het zou voor die talenten hartstikke goed zijn om elke week zwaar onder druk te staan. Je moet je ook voorstellen dat de competitie daar in de breedte zeker drie keer beter is dan in Nederland. Zijn grootste probleem was daarom dat er geen talenten naar Parijs wilden komen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Spanje, daar spelen al die tweede teams in hun eigen competitie waar elke week zesduizend mensen zitten te kijken. Dat is natuurlijk een veel beter ontwikkelingspodium dan dat wij hadden.”

Onder meer Dan-Axel Zagadou, Mattéo Guendouzi en Kingsley Coman hebben een verleden in de jeugd van PSG

‘De scheidsrechters zijn gewoon bang voor hem’
Dat het er in de onderste regionen van het Franse profvoetbal raar aan toe kon gaan, merkte Echteld al snel: “Vijf of zes van de ploegen zijn echt goed, dat is goed voor die jongens om tegen te spelen. Maar je moet het ook zo zien dat wij met jongens van zeventien, achttien, negentien spelen tegen echte kerels. Het is niet zoals in Nederland, waar elk team in de Keuken Kampioen Divisie ook niet zo oud is, dat zijn ook allemaal vrij jonge teams. Daar zijn het allemaal echte kerels en dan worden die jonge jongens eigenlijk ondersteboven gekegeld. We hebben het nog vrij goed gedaan, maar het is niet goed om altijd te moeten vechten. Je probeert je er wel onderuit te spelen, maar de scheidsrechters, de uitwedstrijden, het gaat er gewoon prehistorisch aan toe. Dat kunnen de mensen in Nederland zich niet voorstellen. Hier heb je overal camera’s, dat heb je daar niet. Als je uitspeelt bij Bastia, dan zit de voorzitter gewoon op de bank. De scheidsrechters zijn gewoon bang voor hem. Dat soort taferelen maak je mee. Wat dat betreft had Antero dan ook wel een punt, want het is gewoon een vreselijke klasse. Ik vind het echter heel raar hoe hij dit op het laatste moment heeft gedaan, dat was gewoon op zijn eigen conto. Dat doe je niet zomaar, vind ik. En ook nog op de laatste dag nadat we ons hadden gehandhaafd. Dus we hadden ons gehandhaafd, we hadden de laatste wedstrijd gespeeld en na de laatste training werd dat gezegd. Je kan het niet slechter timen natuurlijk. Alle jongens kwamen ineens op straat te staan, heel apart.”

Deze gang van zaken vormt geen uitzondering bij PSG en Echteld denkt dat er nog veel meer uit de jeugdopleiding van de regerend kampioen van Frankrijk gehaald moet kunnen worden: “Ik heb daar de discussie gehad dat ik vond dat de jeugdopleiding helemaal niet zo goed is, dat er geen structuur in zit en dat ze eigenlijk maar gewoon wat doen. Dat gesprek heb ik wel gehad. Dat blijkt ook wel, want elk jaar of elke twee jaar komen er weer nieuwe mensen. Daardoor kan je nooit iets fundamenteels opzetten. Ik had vorig jaar een staf van meer dan tien mensen, dat heeft bijvoorbeeld SC Cambuur waarschijnlijk niet eens. Zoveel mensen had ik tot mijn beschikking. Kun je nagaan, Jong AZ heeft dat niet. Die hebben niet alle mensen in dienst die ik vorig jaar had, ik had gewoon een volledige Eredivisie-staf. Daar willen ze dus stappen in maken, maar het volgende jaar zijn er weer vijf, zes mensen weg van die staf. Elk jaar is het gewoon weer een andere visie, dat is zonde. Maar ja, wie ben ik? Want ze hebben wel weer gewoon voor zestig miljoen aan jeugdspelers verkocht. Zolang ze dat blijven doen, zal er toch niets veranderen.” Ondanks de enorme inkomsten is hij van mening dat de zaken in Alkmaar beter worden geregeld: “Tien keer, bij AZ wordt het tien keer beter aangepakt. Ze zijn in dat opzicht gewoon heel ver, ze hebben alleen niet de spelers die ze in Parijs hebben. Met Myron Boadu, Owen Wijndal en Calvin Stengs hebben ze in de afgelopen jaren goede spelers voortgebracht, maar het is afwachten of er in de komende jaren dezelfde talenten naar voren blijven komen. Ze hebben daar wel gewoon een heel goed plan. Het opzoeken en opleiden van dat soort talenten kost echter jaren en dat heeft PSG niet nodig, de talenten komen toch wel. En talent hebben ze daar wel, dat is niet normaal. Sterk, snel, technisch ook nog. Maar mentaal is het daar heel apart, ook omdat ze op jonge leeftijd al zoveel verdienen. Het is gewoon een hele aparte wereld daar.”

Echteld is als voormalig assistent van John van den Brom goed bekend met de opleiding van AZ

Met het verdwijnen van het reserve-elftal is het perspectief om als jeugdspeler van PSG definitief de stap te maken naar de hoofdmacht verder vertroebeld. Talenten kunnen nu in de Onder-19 ervaring opdoen in bijvoorbeeld de jeugdcompetities of de UEFA Youth League, of verhuurd worden als zij tussen de wal en het schip dreigen te vallen. De stap naar het elitekorps van Tuchel, dat voetballend sterke en commercieel aantrekkelijke uithangborden als Marco Verratti, Kylian Mbappé, Neymar en Icardi heeft, is door de beslissing van Antero Henrique alleen maar groter geworden. Echteld denkt echter niet dat dit uiteindelijk een grote invloed uit zal oefenen op de aantrekkingskracht van de club: “Als ik heel eerlijk kijk, zijn er ook een hele hoop doorgebroken. Vorig jaar zijn er vanuit mijn elftal toch drie, vier spelers bij het eerste gekomen. Loïc Mbe Soh (een negentienjarige centrale verdediger die nu drie wedstrijden in de hoofdmacht achter zijn naam heeft staan, red.) zit bijvoorbeeld nu nog bij het eerste, hij is er vorig jaar bij gekomen. Dan kun je zeggen dat het moeilijk is om bij het eerste te komen, maar áls je erin slaagt om bij het eerste te komen speel je meteen op een heel hoog niveau. Dan speel je in de Champions League. Als je doorbreekt bij Ajax, AZ, Feyenoord ofzo, dan moet je nog een behoorlijke weg afleggen voordat je bij PSG zit. Als het je lukt om vanuit de jeugd de stap naar het eerste van PSG te maken, dan sla je in een keer heel wat stappen over. En die jongens kunnen voetballen, hè. Zolang de kans er is gaan ze het proberen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door victorie)

De tendens van grote talenten die de club verlaten is volgens mij heel normaal. Bij Barcelona, Chelsea, Bayern komt ook bijna niks door terwijl de jeugdspelers daar ook van een hoog niveau zijn. De stap zetten wordt echter lastiger. Het is eerder zonde dat zo'n koopclub zo'n goeie jeugdopleiding hebt, gezien een andere club er wellicht totaal anders mee was omgegaan. Als ik de namen nu lees denk ik dat Paris St Germain er misschien meer geld aan had overgehouden, maar een Guendouzi, Moussa Dembele en een Kingsley Coman hadden nu ook hoogstens op de bank gezeten. We moeten ook weer niet beamen dat ze allemaal potentiã«le Ballon d'or winnaars hebben laten lopen. Van alle namen denk ik dat enkel Nkunku en Zagadou een rol van betekenis zouden spelen in het huidige elftal.

22 juni 2020 om 00:58

Er komt genoeg door bij veel van die clubs. De jeugd opleidingen van Barcelona en Real zijn bijvoorbeeld nog altijd hofleverancier van spelers in de grote competities. Het is alleen niet goed genoeg voor hun eerste elftallen. En dat komt denk ik vooral door dat de top 10 clubs in europa zo goed - rijk zijn geworden dat ze overal de beste spelers vandaan halen waardoor de afstand van de jeud tot het eerste elftal veel te groot is geworden. We zien in Nederland Ajax ook als een van de beste jeugdopleidingen ter wereld. En dat doen ze in Portugal met die van Sporting en in Brazilie met die van Santos en Sao Paulo. En als je die bij elkaar pakt dan hebben ze in de afgelopen 5 jaar samen 1 of 2 spelers opgeleid die goed genoeg zijn voor het eerste elftal van een van een absolute top clubs. Die zullen toch niet allemaal iets verkeerd doen, dan lijkt het me eerder dat het aan het niveau van de clubs ligt dan aan de jeugdopleidingen.

22 juni 2020 om 13:39

@london Calling - Het is toch ook niet vreemd dat Europese grootmachten hofleverancier zijn in de Europese competities? Ze kopen elk relevant talent op. Ik vind het sowieso altijd heel gemakkelijk om jeugdopleidingen te roemen, terwijl het vaak grotendeels met geld te maken heeft. De jeugdopleiding van Ajax is ook niet enkel zo fantastisch omdat ze zo goed weten hoe ze talenten op moeten leiden. Ook daar zijn de financiele middelen en het geld wat in de opleiding word gestopt leidend. Daarom heb ik heel veel respect voor Sparta. Die hebben niet alleen weinig middelen, maar moeten ook nog eens concurreren met Feyenoord voor talenten in de regio.

22 juni 2020 om 01:14

Bij nagenoeg elke topclub zo. Zo had Madrid de laatste 10 jaar gemiddelde 25 tot 35 spelers uit de jeugdopleiding in de grote 5 Europese competities rondlopen. Enkele hele goede ook met Valero, Soldado, Negredo, Alonso, Mata, Valero, Sarabia, Parejo, Hermoso, Llorente, Morata, Saul etc. Dan zag je bij Madrid zelf enkel Carvajal in de basis spelen en 1 of 2 jongens op de bank zitten.

22 juni 2020 om 13:42

Maar hoeveel van die 25 tot 35 spelers zijn ook door Real Madrid in eerste instantie aangetrokken? Het is toch totaal niet bijzonder dat een Europese grootmacht hofleverancier is in de Europese competities? Ze kopen elk relevant talent in Europa op. Natuurlijk is de kans dan groot dat die jongens een mooie carriere krijgen. Ik vind dat soort statistieken echt totaal niet bijzonder.

22 juni 2020 om 06:39

De stap tussen het eerste elftal van een topclub en de jeugd is altijd enorm geweest, maar toch konden jeugdspelers doorbreken. We maken het onszelf wijs dat die stap te groot is geworden. Zo'n Fati kan waarschijnlijk prima aanhaken en doorgroeien bij Barcelona, maar als er steeds aankopen worden gedaan houd het een keer op.. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

22 juni 2020 om 10:18

De Toekomst, je zegt: De stap tussen het eerste elftal van een topclub en de jeugd is altijd enorm geweest, maar toch konden jeugdspelers doorbreken". Maar vroeger konden de Wooters, Musampa's en Reusers van deze wereld bijvoorbeeld bij Ajax wel wedstrijden in het eerste spelen. Nu halen ze daar eerder een andere speler voor en niet alleen uit Scandinavië. Dat is het Ajax van nu. Vroeger kreeg de jeugd echt meer kansen. Bij een PSG waren er 10 jaar geleden ook sneller jeugdspelers doorgebroken. Nu echter halen ze Neymar, Mbappe, Verratti etc etc direct wereldtop, zodat er veel minder kans is voor jeugdspelers om aan te haken en beter te worden door wedstrijden te spelen. En alleen de echt grote talenten springen er nu uit en komen nu in het eerst, zoals een Fati. De rest verpietert op de bank of wordt verhuurd/verkocht.

22 juni 2020 om 11:09

Kan zijn dat je gelijk hebt. Maar Ik denk dat de exacte cijfers best mee zullen vallen. Als je nu kijkt hoeveel spelers er uit de jeugd doorstromen zijn er ook best veel. Alleen blijven die gewoon wat korter. Kluivert, de Ligt, Mazraoui, Dest, van Beek, daarnaast heb je spelers die net niet konden aanhaken. Zeefuik, Matisuwa, Sierhuis en Cerny die toch alleen aardig wat wedstrijden hebben gespeeld. Ik denk dat in die periode het aantal veel hoger lag dan nu.

22 juni 2020 om 13:40

@vialuna, iets korter? Veel korter hahaha. De broers de Boer en Blind hielden alle 3 zo'n 10 jaar een plekje in bezit. Dat is nu toch ondenkbaar. Het is al heel wat in deze tijd als 3 spelers gezamelijk de 10 jaar kunnen aantikken.

22 juni 2020 om 13:47

Je bent ook gewoon afhankelijk van de technisch directeur, het verdere bestuur en de coach. Bij clubs als Real Madrid waar het transferbudget meestal bestaat uit een cijfer met 8 nulletjes erachter, is het voor een technisch directeur natuurlijk heel erg aantrekkelijk om de portemonnee te trekken voor iemand die zich al bewezen heeft op een hoog niveau in plaats van een jeugdspeler in Laliga2 of 3. Geld bepaalt nou eenmaal (deels) het beleid van de club. Je ziet Ajax ook steeds meer spelers van buitenaf halen. Dat is nou eenmaal hoe het werkt.

22 juni 2020 om 16:37

@formus, probleem zit hem denk ik niet in het aantrekken van wereldspelers, maar meer in het aantrekken van spelers voor op de bank. Dat je een neymar haalt is niet zo erg, want die staat basis en jeugdspelers moet je sws rustig brengen dus die kunnen nog niet de rol van neymar vervullen. Het probleem begint bij het aantrekken van een boateng of vidal die het plekje van een jeugdspeler inpikken en zelf het team niet verder helpen. Het zijn juist te reserve/ backup plekken die je dient te gebruiken voor het brengen en ontwikkelen van jeugdspelers. Als bijv een riqui puig, pedri en ansu fati als stand-in werden gebruikt dan zouden ze veel meer kansen krijgen. En zo gaat dat bij elke club. Een greenwood bij united hoort ook rustig gebracht te worden achter de eerste spits. In bekerwedstrijden en als wissel krijgt hij dan de kans om zich te ontwikkelen.

22 juni 2020 om 10:52

Ja ik zag dat je naar mijn verwijste voor de aanpassing, maar ik ben niet de auteur van dit artikel haha. Wel leuk dat VZ ook hetzelfde artikel een paar uur later published . Maar ik bedoel, het is goed dat je ze verkoopt, want spelen konden ze inderdaad nog niet. Maar het zou mooier zijn als PSG meer met lokaal talent gingen werken in plaats van alles te kopen. Ik denk dat ze daarmee ook kampioen waren geworden.

22 juni 2020 om 13:34

@ikea, Mendy zou echt wel basis staan bij Psg. Daarnaast krijgt PSG niet eens de kans om de jeugdspelers de kans te geven, ze vertrekken allemaal voor hun 20e. Zo'n Kouassi was het hele seizoen 17 jaar en heeft zo'n 1000 minuten gespeeld in het 1e. Is toch genoeg perspectief zou je zeggen? Zagre was 17 toen hij vertrok, Dembele 16. Diaby 19 maar kreeg al aardig wat speeltijd. Zo'n Rabiot is gebleven en had op zijn 24e ruim 200 wedstrijden voor PSG gespeeld

Kan me niet voorstellen dat Ajax, want daarover gaat het natuurlijk, nu bereid is om ruim 20 mln neer te leggen voor een speler die nog té behouden speelt na zijn zware knieblessure.aardig risico wel.. lijkt me

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.AS Monaco6925
5.OGC Nice6616
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
K. MbappéAanvaller3528
L. MessiAanvaller266
G. DonnarummaKeeper170
S. YansanéAanvaller10
D. FranchiKeeper00
L. LavalléeKeeper00
A. LetellierKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

0 fans
Verdediger, 20 jaar

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren