Hyballa maakt werkwijze Van Den Abbeele met de grond gelijk

Zaterdag, 20 juni 2020 om

Peter Hyballa is bijzonder kritisch op technisch manager Tom Van Den Abbeele van NAC Breda. In een interview met BN DeStem is de trainer open over de samenwerking met de Belgische manager en uit hij openlijk kritiek op zijn handelswijze en die van de club. Hyballa laat weten hij en Van Den Abbeele een compleet andere kijk op voetbal hebben. De coach vindt dat de supporters het recht hebben om te weten wat er zich achter de schermen afspeelt en doet daarom een boekje open. “Wat ik nu vertel, is intern al lang geen geheim meer. De technisch manager, de oude en de nieuwe algemeen directeur, de mensen in de raad van commissarissen, mijn technische staf; allemaal weten ze wat ik van de huidige situatie vind. Dat heb ik ze tijdig en vaak genoeg verteld.”

Tegenover het regionale dagblad zegt Hyballa dat zijn visie niet overeen komt met die van de technisch manager. “Hij komt met jonge buitenlandse spelers van achttien, negentien jaar uit Afrika, Oost-Europa, Frankrijk en België waar intern nog nooit iemand van gehoord heeft. En in algemene zin heeft die categorie voetballers last van heimwee, omdat ze uit hun directe omgeving worden getrokken. Nog geen twintig jaar, de eerste keer zonder hun moeder, alleen in een onbekend land, een andere taal en uitgescholden door een vol stadion. Daar worden de spelers en NAC niet beter van”, aldus Hyballa, die vaak niets kan met de spelers die door Van Den Abbeele worden aangeboden. “Hij biedt ons ook spelers aan met twee of drie wedstrijden in twee seizoenen. 'Ze komen van grote clubs', zegt hij dan. Wat interesseert mij dat nou? Nieuwe spelers moeten in ieder geval direct van waarde zijn. NAC moet kwaliteit aan zich binden. NAC is geen sociëteit of opvanghuis. NAC moet presteren."

Duitse trainers in trek bij Nederlandse clubs: 'Klopp is daarin een voorbeeld'

NAC heeft een samenwerkingsverband met Manchester City. Hyballa staat open voor de komst van grote talenten vanuit de Premier League-club. “Maar de technisch manager komt steeds met dezelfde lijst waarvan wij al tien keer hebben gezegd dat die spelers niet goed genoeg zijn”, aldus Hyballa. Hij had twee spelers van Manchester City op het oog. “Maar in het gesprek dat volgde, miste ik nederigheid bij die spelers. Je mag best weten dat Breda in Nederland ligt en NAC in de Eerste Divisie uitkomt." Hyballa vindt dat NAC alleen spelers van City moet halen als zij daadwerkelijk iets toevoegen aan zijn selectie. “Als wij niet de spelers krijgen die we willen, waarom zouden we dan wel die andere spelers van City nemen? Alleen maar om een relatie in stand te houden? Je moet als NAC altijd onafhankelijk denken, anders ben je verloren.”

In het vraaggesprek komt naar voren waarom Hyballa ervoor kiest om zo openhartig te zijn over de werkwijze van Van Den Abbeele. “Bijna 9.000 supporters hebben hun seizoenkaart verlengd, maar ze hebben geen idee wat er zich achter de schermen afspeelt. Ze betalen honderden euro's aan de club, als ze dan een elftal krijgen te zien dat niet voor promotie kan spelen, doet mij dat ook voor hen pijn. En als dat dan gebeurt, wie legt dat de supporters uit? En wie is de kop van Jut als NAC drie keer op rij verliest?" Hyballa vindt dat het bij de technisch manager ontbreekt aan daadkracht. Hij onderbouwt zijn uitleg aan de hand van een aantal voorbeelden. “We waren bezig met Jordy Bruijn (van Heerenveen naar NEC, red.), Elmo Lieftink (van Go Ahead Eagles naar De Graafschap, red.) en nu Jesper Drost. De technisch manager pakte helaas steeds niet door, want het is bij Bruijn en Lieftink niet op de financiën afgeketst. Dat is de waarheid. Die spelers zijn evenals Thom Haye overigens niet door Van Den Abbeele ingebracht.”

Hoe NAC werd verwend met Angeliño en daarna is laten vallen door City

Lees artikel

“Natuurlijk verschillen we weleens van mening als het gaat om posities en spelers. Daar hebben we dan inhoudelijk een discussie over”, reageert Van Den Abbeele op de uitspraken van de hoofdtrainer. “Uiteraard is het ook mijn taak om naast de korte termijn ook de lange termijn te bewaken. Daarom willen we ook talenten, idealiter uit de eigen opleiding, een kans geven om minuten te maken in ons eerste elftal. Maar laat ik duidelijk zijn, ons primaire doel is een selectie samen te stellen, binnen de financiële mogelijkheden, waarmee we kunnen strijden voor promotie.”

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Hyballa maakt indruk bij NAC: 'Maar als iemand vals is, werk ik hem eruit'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door sannedijkstra)

Tsja, de opmerking op het technisch beleid (als ze kloppen) van Hyballa zijn wel redelijk terecht. Een selectie is het best met een mix van regionaal en internationaal talent, gecombineerd met ervaren spelers en wellicht een speler die het bij een grote club niet gehaald heeft. Een extreme kant op is vaak een risico. Bijzonder dat Hyballa zo de media opzoekt over de man die hem de laan uit kan sturen.

20 juni 2020 om 10:11

Gewoon de laan uitsturen. Hyballa kan dan wel een punt hebben, maar als iemand zo een ander standpunt heeft over het technisch beleid zijn er weinig gronden om nog samen te werken.

20 juni 2020 om 10:17

Haha tsja, dan zie je het wel erg zwart-wit. Zou Hyballa bekend zijn met het polder model en op deze manier, hopend op support van de seizoenskaarthouders, zichzelf meer stuwkracht voor het beleid kunnen geven? Denk het niet, maar als dat zo werkt blijkt Hyballa zo een geslepen politicus.

20 juni 2020 om 10:40

@lierse1997 Ik mag hopen dat je bedoelt dat die Belg de laan uit moet worden gestuurd?? ik kan je als NAC-er zeggen dat van de Abbeele al vanaf zijn aanstelling door zowel supporters, sponsoren EN mensen binnen de club zeer argwanend wordt bekeken. Het begon al met het feit dat hij naast zijn functie bij NAC een scoutingsbedrijf had en niet 100 transparant was of hij nu wel of niet stopte met zijn betrokkenheid. ruud Brood kon niet met van den Abbeele door 1 deur omdat hij Vond dat die Belg en vaak met het verkeerde type spelers aan Kwam zetten, en hij niet doortastend genoeg was bij onderhandelingen met spelers. voormalig Directeur Eisinga kreeg een mes In zijn rug van die Belg door achter de rug om te klagen bij de RvC over Eisinga terwijl die feedback en kritiek nooit direct tegen Eisinga zei. onderhandelingen met Kees van Wonderen over trainers vacature liepen stuk omdat die Belg niet doorpakte, niet duidelijk kon maken wat zijn beleid is en Kees van Wonderen daardoor afhaakte. nu weer Hybala Welke bijna dezelfde kritiek heeft als Ruud Brood. het lijkt dat erop dat van den Abeele een nogal schijnheilig persoon is Welke in onderhandelingen met een trainer andere dingen zegt over zijn beleid Dan Hetgeen wat daadwerkelijk zijn beleid en werkwijze. kortom ALS er iemand de laan uit moet worden gestuurd is Dat die Belg.

20 juni 2020 om 10:53

Geen idee wie het beleid hoort uit te stippelen, maar de persoon die dat doet hoort te blijven zitten. Is die persoon het eens met Vanden Abeele dan moet Hyballa eruit en als het andersom is moet Vanden Abeele eruit. Maar wie heeft dan de sportieve touwtjes qua beleid in handen?

20 juni 2020 om 11:04

@liers1997 Goed in ieder geval dat je toegeeft dat je 'geen idee'hebt' inzake Nac.het is natuurlijjk totale onzin door te stellen dat per defintitie de Technisch manager moet blijven zitten. Ik geef je sowieso a 4 voorbeelden Waarom van den Abbeele zeer weing steun en draagvlak heeft heeft in en rondom de club.de RvC maakt ook gewoon een optelsom en dit is al minimaal de 4e keer dat van den Abbeele min of min in diskrediet komt.die Belg is gewoon veel te licht voor de functie welke hij heeft, misschien een leuke scoutings manager maar zeker niet goed genoeg om het tecnisch beleid bij NAC uit te zetten.ik kan je nu al voorspellen hoe dit afloopt: van de Abbeele wordt op non actief gesteld.

20 juni 2020 om 11:46

Nou als tie een eigen scoutingsbedrijf heeft, weet je natuurlijk van welke stal al die spelers vandaan komen en waarom ze jong en nog niet waardevol zijn, die waarde moet opgekrikt worden bij Vitesse, slimme vent wel

Als ik het zo hoor was de werksfeer al niet heel mooi , maar ik kan me voorstellen dat het nu 10x minder zal zijn. Je collega zo hard af laten vallen voor duizenden mensen die er niks mee te maken hebben , pff. Ik vind Hyballa een hartstikke fijne vent maar als ik dit zo hoor zou ik hem nooit als collega willen. Dit soort zaken hoor je intern te houden. Als hij mn collega was en hij zou zo iets over me roepen naar iedereen dan zou ik echt niet meer met hem samen (kunnen) werken. Ik denk dat Hyballa hiermee zn eigen glazen heeft ingegooid.

20 juni 2020 om 10:37

Als supporter ben ik er persoonlijk blij mee dat hij hiermee naar buiten treedt. Veel van de fans zijn het al niet eens met het aankoop- en algemene beleid binnen de club. Dit seizoen was de selectie ook volledig uit balans en was er een gebrek aan ervaren leiders die het team bij de hand konden nemen wanneer het even niet liep. Dit ondanks het feit dat meerdere van deze spelers hebben aangegeven graag voor NAC te willen voetballen. Probleem is dat de bedrijfscultuur en het gebrek aan beleid helemaal van bovenaf de club de das om doet. NAC is een club met veel potentie en zou minstens elk jaar eredivisie moeten spelen. Echter lopen we door puur wanbeleid al jaren te sukkelen en gaat het alleen maar slechter. Het wordt tijd dat er eens echt geherstructureerd wordt. En dan niet in het maar weer eens vervangen van een trainer, maar in de bedrijfscultuur en toekomstvisie van de club. Helaas vrees ik dat dat nooit gaat gebeuren zolang we als supporters maar elke week weer trouw naar het stadion komen. En ja ook ik heb mijn seizoenskaart weer verlengd, maar niet omdat ik nou een jaar vol goed voetbal verwacht.

20 juni 2020 om 10:47

Vegitosan, als hij het al heel vaak intern aangegeven heeft en het heeft geen resultaat, kan ie twee dingen doen: 1. Zijn biezen pakken. 2. Er alles aan doen om het wel te laten lukken. De druk op Van Den Abbeele kan nu zo groot worden dat ie toegeeft, dat ie stopt of dat ie Hyballa eruit gooit. Bij die laatste krijgt Hyballa ook evt nog geld mee, maar als hij oprecht is, hoopt ie dat er verandering komt. En dat kan ie dus alleen nog zo voor elkaar krijgen denkt ie. Hoe dan ook, op deze manier is het voor hem een laatste poging waar ie weinig te verliezen heeft. Als het allemaal klopt natuurlijk, maar Hyballa komt mij over als een oprecht persoon. Af en toe te emotioneel en direct misschien voor velen (niet voor mij, ik hou er van), maar zeker wel oprecht.

20 juni 2020 om 13:37

Ik zou Hyballa juist willen als collega. Eerst kaart hij zijn problemen met jou aan en gaat hij met je in discussie. Daarnaast geeft hij alles voor de club, ook als dat betekent dat hij jouw werkwijze uitlegt en bekritiseerd in de media. Andere trainers hadden misschien wel anoniem gelekt etc. Hyballa is goudeerlijk

Niet al te slimme uitspraken van Hyballa.. We kunnen wel zeggen lekker verfrissend zo'n uitgesproken coach. Maar het zal niet de 1ste keer zijn dat hij door een slechte relatie met de TD weg word gestuurd bij zijn club.

20 juni 2020 om 10:13

Echt verfrissend vind ik het niet. Het is gewoon duidelijk dat Hyballa een fundamenteel andere mening/visie heeft dan de clubleiding. Dan kun je er beter gewoon de brui aangeven lijkt me. Als er nu morgen een Italiaanse coach bij Ajax komt die allemaal 30-jarige Italianen wilt halen en dan in het publiek kritiek gaat geven dat hij dat niet mag doen. Is dat dan ook verfrissend?

20 juni 2020 om 10:18

Eens vandaar dat ik het ook een niet al te slimme uitspraak noem. Maar het lijkt me toch dat je voordat je bij een club binnen komt beide visies naast elkaar legt, voordat je met elkaar in zee gaat. Als ik me niet vergis zit hij er pas een paar maanden.. Dus vind ik dat beide kanten schuld hebben in deze.

20 juni 2020 om 10:21

Dat ben ik zeker met je eens. Maar de huidige situatie lijkt me niet meer te redden. Want het lijkt me sterk dat het beleid aangepast zal worden aan een passant als Hyballa en die heeft zelf duidelijk geen intentie om zich te schikken naar het beleid.

20 juni 2020 om 10:44

@lierse1997 je weet blijkbaar niet veel over NAC want van de Abbeele heeft totaal geen draagvlak onder supporters, sponsoren en personeel bij de club.die Belg gaat eruit, 100%.

20 juni 2020 om 10:48

Lierse, ik denk dat Hyballa meer steun geniet bij NAC dan Van Den Abbeele

20 juni 2020 om 10:50

@wessiaans het probleem is dat van de Abbeele niet transparant is over zijn werkwijze.broodvan Wonderenhybalamet alle 3 was/is er gezeik geweest over Van de Abbeele zijn visie en werkwijze.die gast is gewoon veel te licht voor die functie.

20 juni 2020 om 10:59

Het lijkt me toch de bedoeling dat een technisch directeur mee het beleid uitstippelt. Dus als Van Den Abbeele mag aanblijven dan moet je gewoon afscheid nemen van Hyballa. Het kan natuurlijk zo zijn dat Van Den Abbeele slecht werkt levert, maar er zal toch wel iemand die binnen de club er iets te zeggen heeft de hand boven Van Den Abbeele zijn hoofd houdt. Anders was die toch al lang de laan uitgestuurd lijkt me? Maar het lijkt me wel duidelijk dat één van de twee weg moet bij de club. Om te zeggen wie van de twee dat dat is, volg ik de club inderdaad niet genoeg.

Niet echt handig van Hyballa, maar je zou zeggen dat het probleem toch wel wat genuanceerder ligt. Ruud Brood werd weliswaar ontslagen, maar was ook zeer kritisch richting Tom van den Abeelen, want ook hij vond het aankoopbeleid niet goed. Hopelijk gooit de RvC de TD eruit, want met Hyballa heeft NAC wel een trainer die past bij de club.

Hahha lekker de knuppel in het hoenderhok. Aan de andere kant is dit een categorie spelers die wel haalbaar is maar van de positieve verrassingen zullen er meer teleurstellingen zijn.

Brood kon niet met de TM door een deur nu hyballa ook niet is toch wel een teken aan de wand Ik hoop dat tvda eieren voor zijn geld kiest en gaat Wij hebben net als met vreven nu een trainer die bij de club past en dan is er weer zo iemand hogerop die zich niet met hem kan vinden

Ik lees veelal dat dit geen slimme actie is van Hyballa. Ik vind dat hij dit juist heel slim doet. Hij heeft direct te maken met de consequenties van het (wan)beleid op bestuurlijk vlak. Dan kun je twee dingen doen: je mond houden en doorrommelen en uiteindelijk de volle laag krijgen als het seizoen wederom op een teleurstelling uitloopt. De andere optie is je hierover uitspreken en de druk op het management verhogen. Dan kunnen er twee dingen gebeuren: of ze doen er iets mee en er verandert eindelijk iets binnen die club, of je wordt ontslagen (wat uiteindelijk toch wel gebeurt als ze op deze manier blijven aanmodderen).

20 juni 2020 om 11:45

Het lijkt op een van tevoren opgesteld plan en Hybala heeft bijvoorbeeld al de steun gehad voor dit interview van de nieuwe directeur, Manders. Druk zetten op de RvC om die Belg eruit te gooien.

Je kan er over twisten of het netjes is wat Hyballa doet, maar als ik het zo lees dan sluit ik me er wel grotendeels bij aan. Ik heb het idee dat Van den Abeelen niet lang nog in Breda zit.

Deze opmerking van Hybala noemen sommigen ook nog postitief!! Pas bij de club als nieuwe trainer aangesteld worden en drie maanden later zulke uitspraken doen: wist hij dan écht niet waar hij terecht kwam? Heeft hij zich totaal niet georienteerd op de club? Als hij zich een beetje verdiept had in de situatie bij Nac dan had hij niet moeten tekenen maar ja ......hij had geen werk......

Misschien niet handig wat Hyballa doet, maar hij heeft wel gelijk. Technisch beleid draait, naast de kwaliteit en waarde van spelers, vooral om team building en zorgen dat je met een groep kan werken die ook mentaal kunnen leveren. Daar gaan veel bestuurders in het voetbal nogal makkelijk aan voorbij,

Hyballa moet gewoon zorgen dat hij met die spelers een team kan smeden en dan kunnen de spelers na de wedstrijd wel gaan skypen met hun moeder....jeetje. Als ik dit zo lees beseft Hyballa niet dat Nac het met weinig geld moet doen en ze niet zomaar miljoenen kunnen uitgeven aan gearriveerde spelers.nu heb ik al weinig vertrouwen in deze praatgrage coach en dit huwelijk met Nac zal niet zo lang gaan duren. Het is teveel bla bla bij Hyballa en ga nou eens presteren met je club en zorg dat Nac promoveert.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NAC Breda

Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina NAC Breda.

In de wandelgangen

Maandag 13 juli
Real Madrid wil Jesús Vallejo definitief verkopen na uitleenbeurten aan Wolverhampton Wanderers en Granada dit seizoen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren