Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De ‘droom van Co en Andries’: legende moet profclub in Amsterdam worden

Laatste update:

Ooit was De Volewijckers een roemruchte naam in het profvoetbal, maar na een fusie met DWS en Blauw-Wit tot FC Amsterdam verdween de club uit het noorden van de hoofdstad richting het amateurvoetbal. Deze eeuw zakte De Volewijckers steeds dieper weg in het moeras en verdween de naam zelfs helemaal uit de registers van de KNVB. Na een fusie met DWV gleed de club onder de naam van DVC Buiksloot af naar een zieltogend bestaan als ‘een van de asociaalste amateurclubs van Nederland’. Andries Jonker en Co Adriaanse, allebei oer-Volewijckers, konden het op gegeven moment niet meer aanzien en besloten in te grijpen. Inmiddels zijn de naam De Volewijckers én de groen-witte clubkleuren terug en moet er op termijn ook weer profvoetbal gespeeld worden in Amsterdam-Noord.

Door Chris Meijer

Toen Jonker in 2018 terugkwam in Amsterdam na zijn dienstverband als trainer van VfL Wolfsburg, wilde hij weer een balletje trappen. De nu 57-jarige oefenmeester, tegenwoordig trainer en technisch directeur bij Telstar, meldde zich bij het eerste zondagelftal van DVC Buiksloot, zoals De Volewijckers sinds de fusie met DWV in 2013 door het leven ging. “Mijn eerste wedstrijd heb ik alle aanwezigen een hand gegeven, dat waren er namelijk drie”, zegt Jonker met gevoel voor cynisme in gesprek met Voetbalzone. Snel daarna werd duidelijk dat de situatie voor DVC Buiksloot erg precair was. Het zag er op dat moment naar uit dat de fusieclub voor het seizoen 2018/19 geen standaardelftal zou inschrijven. “Eigenlijk was er alleen nog maar jeugd tot Onder-15 en drie veteranenteams, waarvan twee teams op hoge leeftijd. Het imago was kapot. Veel narigheid, veel agressie. We stonden bij de KNVB in de aso top tien van Nederlandse amateurclubs. Het deed écht pijn aan het hart en de ogen om dat te zien. Verschrikkelijk. Ik kon het niet aanzien, dit kon niet.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Adriaanse en Jonker gelden als de stuwende krachten achter de wederopstanding van De Volewijckers.

Het was een scenario dat Jonker en Adriaanse vijf jaar eerder eigenlijk al hadden voorzien. Doordat de gemeente Amsterdam het verouderde Sportpark Elzenhagen van DWV, een op dat moment grote amateurclub, wilde kopen ten behoeve van huizenbouw, werd een in hun ogen onmogelijke fusie tot stand gebracht. De Volewijckers was destijds alleen bereid om te fuseren als de schuldenlast van DWV zou worden overgenomen door de gemeente. Daarmee werd na jarenlang getouwtrek ingestemd, waardoor de buurtgenoten en aartsrivalen uit Amsterdam-Noord verder gingen als één club. De fusie riep overigens niet alleen onder leden van de op dat moment worstelende amateurclubs weerstand op, want ook omwonenden van het Sportpark Buiksloterbanne van De Volewijckers zaten destijds niet te wachten op een grotere club in hun buurt. “De mensen die ingewijd zijn in Amsterdam-Noord, weten dat De Volewijckers en DWV net zo’n verstandhouding hebben als Willem II en NAC Breda of Roda en MVV. Dat zijn verschillende bloedgroepen, de kans was heel klein dat het een geslaagd huwelijk zou worden. Vanaf de buitenkant frons je de wenkbrauwen en denk je: jongens, dat kan toch niet? Ze kunnen met elkaar omgaan en tegen elkaar spelen. Maar tégen elkaar en niet in één club. Ik had daar een uitgesproken hard hoofd in.”

Jonker en Adriaanse probeerden nog een stokje te steken voor de fusie, maar waren net te laat. “De handtekeningen waren net gezet, dus daar konden we niks meer aan doen. Ik heb dat destijds zeer betreurd, vanuit het gevoel. Mijn club bestond niet meer, De Volewijckers was weg. Het deed mij wel pijn, iedereen kijkt daar anders naar. Ik vind het jammer dat AGOVV, Haarlem, Veendam en SVV er niet meer zijn, dat vond ik mooie clubs. Anderen zeggen: ‘Opgeruimd staat netjes’. Ik vind dat niet”, verzucht Jonker. Zo werd DVC Buiksloot geboren, een club met een in de woorden van Adriaanse ‘afschuwelijke naam met een nog lelijker shirt’. Bovendien een club die bestond uit twee gezworen aartsrivalen. Bij De Volewijckers werd DWV in het verleden spottend De Wilde Varkens genoemd, maar plotseling werd samen met deze varkens één club gevormd. Een club die overigens razendsnel in verval raakte, want op het moment dat Jonker in 2018 terugkeerde, speelden het zaterdag- én zondagelftal bijna op het laagst mogelijke amateurniveau.

“Ik heb tegen de voorzitter (destijds Rob Schulp, red.) gezegd: ‘Voorzitter, ik wil wat gaan doen. Het goede was dat de voorzitter goed op de winkel had gepast. Buiten het imago was de financiële situatie heel goed, dat heeft het bestuur keurig gedaan. Maar ik had één voorwaarde: de club moest De Volewijckers gaan heten en in het groen-wit gaan spelen. Dat was voor Co ook een voorwaarde om mee te gaan doen. Door het imago van de club was er maar één oplossing: een andere naam op de gevel. Met De Volewijckers heb je een cultnaam in handen. Ik kreeg te horen dat het een democratische club is en dat als ik dat wilde, ik het moest voorstellen. Daardoor is de bal gaan rollen”, vertelt Jonker. Met hulp van Richard en Edson Smith werd er op de valreep nog een standaardelftal samengesteld, dat vorig seizoen de naam DVC Buiksloot nog een afscheidsjaar gunde. Ondanks weerstand uit het DWV-kamp van de club werd in december 2018 besloten om de naam van de club terug te veranderen naar ASC De Volewijckers en voortaan in het groen-wit te gaan spelen.

‘Ik kwam hier aan en kon zo doorlopen naar het veld, dat kan niet bij Arsenal’

Voetbalzone sprak in het begin van het seizoen met Andries Jonker over zijn ambities met Telstar.Lees artikel

“Het is heel gek, maar waar ik ook kom in Nederland: iedereen ouder dan 45 weet wie of wat De Volewijckers is. Ongelofelijk. We proberen duidelijk te maken waarom de club legendarisch is, wát er dan is gebeurd. Het is natuurlijk allemaal in het verleden gebeurd, in een grijs verleden. Wij hebben dat verleden en daar moeten we gebruik van maken.” Het eerste dat Adriaanse en Jonker aanpakten, was de weggevaagde bovenbouw van de jeugdopleiding. In no-time heeft De Volewijckers weer een Onder-16-, Onder-17- en Onder-19-team gekregen, die op korte termijn op divisieniveau actief moeten zijn.

“Je kan geen club bouwen zonder fundament, er moet een jeugdopleiding komen van bvo-niveau. We hebben het van de grond af opgebouwd en alleen de jongens binnenboord gehouden die keihard willen werken én de potentie hebben om minimaal een topamateur te worden. Je kan je inschrijven, maar je moet eerst vier of vijf keer bekeken worden voordat je toegelaten kan worden. In dat opzicht werken we als een bvo, we trainen ook een stuk vaker”, verklaart Michel Otte, die binnen de jeugdopleiding van De Volewijckers als coördinator van de bovenbouw fungeert en samen met Ernst van Iperen, Bryan Nicatia en Virgel Marceli een belangrijke rol speelt binnen de academie. Het heeft reeds effect gesorteerd, want afgelopen seizoen vertrokken 25 spelers op stage naar profclubs. FC Volendam, Telstar, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen en De Graafschap haalden onlangs spelers weg bij De Volewijckers. “Dit is een club geworden waar menig bvo in ieder geval komt kijken. De hele Eredivisie loopt hier rond, los van Ajax en PSV. Dat is weleens anders geweest. Neem Yaël Liesdek. Hij maakte vanaf Hollandia geen stap, terwijl hij een fantastische back is. Ik denk dat hij binnen een aantal jaar de stap naar de Eredivisie gaat maken. Maar vanaf hier zette hij binnen vijf maanden een stap naar een profclub. Dat is het beste voorbeeld.”

Liesdek speelde tussen 2016 en 2018 in de jeugdopleiding van Roda JC Kerkrade, waarna hij koos voor een overstap naar Hollandia. Vorige zomer liet hij de amateurclub uit Hoorn achter zich voor De Volewijckers. “Ik had stage gelopen bij Sparta Rotterdam, maar daar lukte het niet. Daarom moest ik een andere stap maken om alsnog bij een profclub terecht te komen. Ik kende DVC Buiksloot wel, dat was voorheen niet zo’n hoog niveau. Maar ik had vertrouwen in het verhaal van De Volewijckers. Het was een gokje, ik ben op een leeftijd waarop ik geen nonchalante keuzes meer kon maken. Het was erop of eronder”, vertelt de achttienjarige Liesdek, die volgend seizoen actief is bij Telstar. Het verbaasde hem hoe De Volewijckers zijn zaakjes op orde had. “Ik was verbaasd dat het binnen een jaar zo veranderd is, want ik hoor nu ook om me heen dat jongens graag naar De Volewijckers willen komen.”

Yaël Liesdek, die De Volewijckers komende zomer verruilt voor Telstar.

Dit seizoen leverde De Volewijckers nog alleen spelers uit de bovenbouw van zijn jeugdopleiding af aan profclubs, maar vanaf volgend seizoen moeten ook de onder- en middenbouw vruchten gaan afwerpen. “Ik heb het niet nagezocht, maar voor een club die aan zijn eerste serieuze jaar bezig is met de jeugd en met de meeste teams in de hoofdklasse speelt, lijkt 25 stages me ongeëvenaard”, zegt hoofd jeugdopleidingen Michele Chiavazzo met trots. “Bij de onderbouw hebben we ook een aantal leuke lichtingen: in onze Onder-8, Onder-9 en Onder-11 zitten ook een aantal jongens met bvo-potentie. De spelers die we nu afleveren, komen uit de bovenbouw. We verwachten dat dit volgend seizoen ook bij de midden- en onderbouw gaat gebeuren. Dat loopt nog ietsje achter, maar we hebben daar al wel veel werk verricht. We gaan steeds verder met het professionaliseren. Vanaf volgend seizoen gaat ook de onder- en middenbouw vier keer per week trainen. Er komt een video-analist, wedstrijden worden opgenomen en dan kan de trainer daarmee aan de slag. We hebben een hoofd medische zaken aangetrokken, die alles moet coördineren. Drie fysio’s zijn dagelijks op de club voor de jeugdspelers, er is een diëtist aangesloten.”

Op termijn is het de bedoeling dat de jeugdopleiding de levensader wordt van het ambitieuze eerste elftal, dat voorlopig nog in de vierde klasse speelt. “We willen nu graag zoveel mogelijk spelers afleveren aan profclubs, dat is het doel. Op dit moment moeten we realistisch zijn en concluderen dat we nog niet op het niveau spelen om die jongens vast te houden. We willen ze beter maken, waarna ze weer de stap naar een bvo kunnen zetten. Als wij zowel met de jeugd als het eerste op het niveau van een bvo spelen, kunnen spelers misschien zeggen: ‘Ik speel hier op hetzelfde niveau, ik kan net zo goed bij De Volewijckers blijven’. Dat duurt nog minimaal een jaar of zes à zeven”, schat Chiavazzo. Het is een zienswijze die bijval krijgt van Jonker. “Ondertussen hopen we met het eerste elftal stapje voor stapje omhoog te gaan, richting de top van het amateurvoetbal. Dat moet dan langzaam een eigen gezicht gaan krijgen, dat jeugdspelers geen reden zien om te vertrekken. Er zit nog een verschil tussen de ambitie in de jeugdopleiding en het eerste elftal, dat moet op termijn gelijkgetrokken worden.”

De opmars van het eerste elftal in de voetbalpiramide is een van de vier doelstellingen die Jonker formuleert voor De Volewijckers. Verder gelden het ontwikkelen van de jeugdopleiding, het opzetten van een vrouwen- en meisjestak en het laten groeien van het ledenaantal als de belangrijkste pijlers onder het ontwikkelen van De Volewijckers. Op initiatief van Adriaanse en Jonker, die als adviseurs aan de club verbonden zijn, is tevens het bestuur verjongd en zijn er met onder meer Romeo Castelen, Dennis Schulp, Danny Schenkel, Carel Bartele en Nick van der Velden voormalig profvoetballers met een Volewijckers-verleden bereid gevonden om te fungeren als zogenaamde ambassadeurs. “Als Andries en Co dat niet gedaan hadden, was het gebleven hoe het was of nog meer verslechterd. Zij zijn de stuwende krachten en daardoor komen mensen in beweging. Ik denk dat het cruciaal is geweest dat zij ingestapt zijn. Maar daar is een team van vrijwilligers ook onmisbaar in geweest”, roemt Miguel Bolsman, die een halfjaar geleden de voorzittershamer overnam van Rob Schulp, de betrokkenheid en inzet van Adriaanse en Jonker. Het is een lezing die in koor beaamd wordt door Otte en Chiavazzo, die merken dat de rol van het duo een aantrekkingskracht uitoefent op jeugdspelers.

Castelen, die in de jeugd van De Volewijckers speelde en in het betaald voetbal uitkwam voor onder meer ADO Den Haag, Feyenoord, Hamburger SV en Oranje, is een van de zogenaamde ambassadeurs.

Mede daardoor lijkt DVC Buiksloot inmiddels al compleet vergeten te zijn. “Buiksloot had in zijn laatste jaar al een soort schoonmaakactie gehouden door disciplinaire maatregelen te treffen. Dus daardoor waren een hoop van de mensen die er niet hoorden al weggewerkt. Als je dan eenmaal De Volewijckers heet, is die slechte reputatie snel met de noorderzon vertrokken. Ik heb nu nooit meer dat ik ergens kom en mensen zeggen: ‘Oh, Buiksloot, weet je nog dat het zo slecht was?’ Buiksloot is gewoon verdwenen, eigenlijk. Het verbaast me hoeveel mensen nog De Volewijckers kennen, dat ze gewoon de naam weten. Ik kom soms mensen tegen die helemaal blij worden als ik hen vertel dat ik actief ben bij De Volewijckers. Dat is grappig, heel apart. Het doet nog iets met mensen”, zegt Bolsman. De ambitie bestaat om De Volewijckers terug te brengen naar het podium waar ooit de roemruchte naam gevestigd werd: het betaald voetbal. Het is een doel dat eerder al uitgesproken werd door Adriaanse en Jonker.

“Je moet het zo zien: wij noemen het de droom van Co en Andries. Daarom is iedereen ingestapt en daar gaan we voor. De realist in mij zegt dat we stapjes moeten blijven maken. Maar het blijft onze ambitie en de stip op de horizon. De basis moet goed zijn en daar zijn we nu mee aan het werk. Ik kan niet zeggen dat we nu concreet een plan hebben om een profclub te worden. Ons eerste elftal moet richting de eerste- of hoofdklasse, in een zo kort mogelijke tijdspanne. We moeten ons manifesteren als een club met een topjeugdopleiding, die bekend staat om het opleiden van talent. Als dat staat als een huis, kan je een tweede stap gaan zetten”, zo reageert Bolsman gereserveerd. Jonker sluit zich hierbij aan en benadrukt dat het gaat om de ‘structurele opbouw’ van de club en niet om het ‘directe succes’ van het eerste elftal. Tegelijkertijd wijst hij op een wetenschappelijk onderzoek uit 2007, waarin werd aangetoond dat het haalbaar moet zijn om naast Ajax nog een profclub in Amsterdam te hebben.

Jonker merkt wel dat er de nodige scepsis bestaat rond de uitgesproken ambities om De Volewijckers terug te krijgen richting het profvoetbal, waar de club in 1944 landskampioen werd en tot begin jaren zeventig actief was. “Ik merk dat als ik zeg dat we naar de top van het amateurvoetbal willen, tien van de tien mensen, zowel binnen als buiten de club, instemmend knikken. Maar als ik zeg dat we de tweede profclub van Amsterdam moeten worden, zie ik acht van de tien afhaken. Die denken dat het niet haalbaar en realistisch is. Dat daagt mij altijd uit, dan denk ik: ik wil nog weleens zien of het niet kan. Maar op grond daarvan heb ik voorlopig gezegd: ‘Laten we eerst de vier doelstellingen halen en dan gaan we vanuit daar kijken of er meer in zit’. De ambitie is er wel, maar ik ben er voorzichtiger in geworden omdat er sceptisch tegenaan gekeken wordt. Ik ben er heilig van overtuigd dat het kan, maar dat is mijn persoonlijke mening en daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je het met z’n allen vindt. Na de eerste stappen zijn we minimaal zeven of acht jaar verder, als het er geen tien of vijftien zijn, en dan moet je gaan kijken wat iedereen ervan vindt.”

“Er zijn veel meer voorbeelden te vinden van clubs die zich omhoog hebben gewerkt in het amateurvoetbal, maar er niet in geslaagd zijn om zich te manifesteren in het profvoetbal. Er zijn heel veel obstakels en het is een lange en moeilijke weg, ik kan me voorstellen dat mensen er met gefronste wenkbrauwen naar kijken. Maar ik heb in het voetbal geleerd dat niets onmogelijk is en alles kan. Als je er niet in gelooft, gaat het niet gebeuren”, concludeert Jonker ambitieus. Een derby tegen Ajax mag dan nog toekomstmuziek zijn, Jonker en Adriaanse hebben in ieder geval hun club terug. De ‘afschuwelijke’ naam en het ‘nog lelijkere’ shirt zijn verdwenen en het enthousiasme is terug. De drie mensen die Jonker bij zijn eerste wedstrijd na zijn terugkeer op Sportpark Buiksloterbanne een hand gaf, zijn inmiddels vermenigvuldigd tot een veelvoud enthousiaste vrijwilligers. “De club leunde op de voorzitter, de kantinebeheerder en een jeugdtrainer. Die drie zijn nu vermenigvuldigd tot een veelvoud van mensen die een handje helpen. Het is heel leuk om te zien dat hetgeen wat je hoopt ook gebeurt.”

Zie jij De Volewijckers op termijn het profvoetbal halen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mijn 1e voetbalclub! Ook wel het groene Ajax genoemd. Toen ik er begon speelde de jeugd gewoon in de allerhoogste competities met BVO’s. De D1 en C1 speelde gewoon Eredivisie tegen Ajax enz. Op een gegeven moment is het rap achteruit gegaan met de jeugd. Men maakte de overstap naar andere teams uit Noord. Voornamelijk OSV en DWV die veel hoger speelde. Waar het verval precies aan heeft gelegen qua jeugdbeleid en dergelijk is me nog altijd een raadsel. Zal wel slecht beleid zijn geweest. Heerlijke derby’s waren dat tegen DWV aka (de wilde varkens of dikke wijven voetbal). Leuke geuzennamen wel haha. Goede oude tijd. Die bestuurskamer was ook gruwelijk. Had je een wedstrijdbespreking keek je gewoon schuin op het hoofdveld, prachtig overzicht en je kon alles perfect volgen. Mooi complex, letterlijk op zowel het hoofdveld, veld 2 en veld 3 (kunstgras) voelde je gewoon echt het thuisvoordeel als je er speelde.

19 juni 2020 om 01:33

Hoop echt dat het lukt. Vind dat Amsterdam sws 2 bvo 's moet hebben. Amsterdam moet dan wel financiële steun geven. Anders wordt het lastig.

19 juni 2020 om 02:05

Ik eigenlijk ook, alleen moeten ze dan wel een eigen gezicht krijgen, zo iets als Atletico wat een heel ander type voetbal speelt. Als ze gewoon de Hollandse school gaan hanteren zal het uiteindelijk de club zijn waar de jongens lopen die het bij Ajax niet haalden.

19 juni 2020 om 09:15

Ja als Rotterdam er 3 kan hebben dan moet Amsterdam zeker nog een 2e erbij kunnen hebben. Maar stap voor stap. Als Vole al qua jeugd de status kan bereiken van clubs als Zeeburgia en AFC qua jeugdvoetbal dan is dat al een prestatie op zich. AFC speelt met het 1e hoog en de jeugdopleiding staat heel hoog aangeschreven. Maar dan heb je ook clubs als de Dijk en JOS die met het 1e hoog spelen, maar de jeugd is gewoon belabberd. Zeeburgia is daarentegen al jaren qua jeugd supersterk, maar het 1e weer niet. Maar Vole is al jaren niks meer. Eerst de jeugd weer van topniveau maken en dan langzaam bouwen. Het complex is al jaren wel uitgebreid met 1 extra veld. Daar zat vroeger de honkbal afdeling. Alles begint met een plan en ambities, hard werken en dan zien hoe ver ze daadwerkelijk kunnen komen.

19 juni 2020 om 11:19

@garrincha, je zou van beide clubs een mooi elftal kunnen samenstellen met oudspelers. Afc: keeper: Mickey van der hart. verdediging: Luckassen, Sandler, Blind, Haps. Middenveld: Eiting, Haye, Lam. Aanval: Jozefzoon, Brobbey, Kluivert. Bank: Salah eddinne, van Mieghem, te Vrede. Zeeburgia: keeper ??? Menzo van zijn pensioen halen denk ik hahaha. Verdediging: Tete, Fosu Mensah, Donk, Brenet. Middenveld: Maher, Tannane, Gravenberch. Aanval: Narsingh, Kerk, Burgzorg. Bank: Juan Familia Castillo, Menig, Bouy, Dabney dos santos, Mitchell Donald, Burnet, Karami, Vejinovic.

21 juni 2020 om 10:06

In plaats van financiële steun door de gemeente Amsterdam zou er ook gekeken kunnen worden naar een investeringsconstructie. De realisatie van een tweede profclub ligt dan niet in de handen van de gemeente.

19 juni 2020 om 10:21

Ja mooi man! Ook de club uit mijn buurt waar ik helaas nooit heb mogen spelen van mn vader. Hij werkte ploegendiensten (ook in t weekend) en wist dat mn moeder nóóit op een zaterdagochtend om 10 uur in november langs een voetbalveld zou gaan staan. Later verhuisd en toen ik inmiddels oud genoeg was om zelf naar de club te fietsen, mocht ik pas op voetbal, maar heb het altijd ontzettend jammer gevonden dat ik niet bij de Volewijckers heb mogen spelen. Toen ik een aantal jaar geleden hoorde dat ze gefuseerd waren en eigenlijk niet meer bestonden werd ik daar wel n beetje droevig van ; Extra mooi om te zien dat ze weer opkrabbelen en er weer een mooi fundament lijkt te komen. Ben inmiddels fanatiek jeugdwatcher bij Ajax, maar ga dit seizoen zeker af en toe eens een dagje naar Noord!

19 juni 2020 om 10:43

Mooi verhaal man en tegelijkertijd ook jammer van destijds. Maar hopelijk komen er betere tijden aan voor Vole. Als het nu niet wat wordt, zal het nooit meer wat worden. Dit zijn wel invloeden van mensen met een groot netwerk in de voetballerij. Woonde je ook in de Banne 1 of 2 dan? of Floradorp kan ook dat grenst ook aan Volewijckers. Na het 1e jaar in de D1, heb ik zelf ook besloten om de overstap naar OSV te maken. Speelde regionaal, betere tegenstanders en er kwamen meer scouts kijken.

19 juni 2020 om 11:02

Banne II inderdaad. Mooie tijden gehad daar in Noord. Jeugdland, de Driemaster, het floraparkbad, het grote- en het klein winkelcentrum.. Voor mn werk rijd ik bijna dagelijks langs al die plekken (al is Jeugdland nu een woonwijk), blijft iets nostalgisch hebben..

19 juni 2020 om 15:28

Ja man gap ze hebben vooral Banne 1 en kleine winkelcentrum flink onder de loep genomen. Veel nieuwbouw! Zelfs het Noorderparkbad (voormalig floraparkbad) is echt een lust voor het oog. Enige wat vervelend begint te worden is het betaald parkeren, gelukkig heb ik daar nog geen last van maar ook dat is slechts een kwestie van tijd.

19 juni 2020 om 23:19

Haha. Ach Jos we hebben daar met de Driemaster nog een paar keer peanutball mogen spelen op sportdagen.
En geloof me, in onze tijd was de Volewijckers echt geen prestige club.

Ik heb daar nog wel eens paar wedstrijden voor meisjes en dames teams gefloten zonder KNVB papieren en er werd gewoon andere naam op het formulier gezet. Prachtig was dat.

20 juni 2020 om 05:32

Vond het altijd al naar dat Banne zo een slechte uitstraling kreeg op een gegeven moment, fietste dagelijks erlangs om naar school te gaan een aantal jaar geleden. Ook op OSV gezeten by the way, waren altijd leuke potjes tegen Volewijckers maar met name tegen DWV en IVV. Vaak genoeg ook gevoetbald op het terrein van de Volewijckers in de vrije tijd, hadden wel een enorm irritant kunstgrasmat. Mag hopen dat dat nu wel is vervangen, was een en al zand destijds

21 juni 2020 om 13:35

T ging me niet om de prestige Yoni, vooral omdat iedereen (op 1 vriendje na, jij ouwe DWV-er ) bij Volewijckers speelde. En ja, peanutball, staat me vaag iets van bij, maar alles behalve scherp. Weet enkel nog dat dat tuutje rubber waar de bal op moest gigantisch scheef stond haha!

21 juni 2020 om 12:36

Ik heb daar ook nog gevoetbald van de c tot en met A1 waar ik op gegegeven moment rechtsback ging spelen. We keken altijd uit naar de wedstrijden van dr lichting van Romeo. Goed team was dat!

21 juni 2020 om 19:26

Nice! Ik heb hier zelf ook nog gevoetbald. Erg fijne sfeer altijd. Wij kregen het toen zelfs voor elkaar om gesponsord te worden door de Plusmarkt van t kleine winkelcentrum. Hadden een erg leuk team, mooie tijden waren dat zeg .

Dit gaat niks worden tenzij er enorm veel geld wordt gestopt in het eerste elftal. Dit klinkt zo ongelooflijk naief, gewoon nog erger dan Cruijf en Jonk die dachten dat 16 jarigen geen contract hoefden te krijgen en toch wel zouden blijven. Je kan nooit een goed 1e elftal met eigen jeugd krijgen als de mentaliteit in de jeugd gericht is op het halen van de profs en je vertrouwt op een eigen gezicht. Een Spartaan 20 speelt ook slechts 1e klasse terwijl de onder 19 in de 1e divisie speelt. Spartaan 20 zit zo rond de 30 profvoetballers momenteel. Zeeburgia is nog extremer, onder 19 speelt in de 1e divisie, het hoogste senioren elftal voetbalt volgend jaar in de 4e klasse! wel zo'n 70 spelers in het profvoetbal. Dit soort clubs trekt gewoon meer spelers aan die geld willen verdienen. Zodra de jeugd is afgelopen vertrekt iedereen, al zal dat dit seizoen niet zo zijn met de nieuwe onder 21 competitie. Dat is nog wel een interessant platform om gescout te worden.

19 juni 2020 om 07:29

Moet Zeeburgia niet gewoon verplicht in de 4de klasse starten omdat men daar na 100 jaar zondagvoetbal naar de zaterdag trekt?

19 juni 2020 om 08:46

@baronvonborsig, dat kan wel kloppen maar er was wel een hele tijd wel een selectie zaterdagteam. Volgens mij is die maar een jaar weggeweest. Dat speelde ook steeds maar 4e klasse en stond geloof ik ook nog eens onderin. Overigens zou het zondagteam zonder corona wss ook degraderen naar de 3e klasse. Dat is nou ook niet veel beter. Met de onder 21 competitie zijn er nog minder spelers beschikbaar.

Iedere keer als ik door Mosveld fiets komt dat prachtige verhaal van de Mosveld baby´s weer naar boven, ooit zo prachtig beschreven in Hard Gras. Zou geweldig zijn als dit project met de Volewijckers lukt. De kans is klein, maar dit verhaal doet je al weer terugverlangen naar de tijd dat het onmogelijk was dat iemand met een Gooise R zich Amsterdammer noemde. Naar de tijd dat de echte Amsterdammer nog in Amsterdam woonde in plaats van Almere of Purmerend en naar de tijd dat de echte Amsterdammer supporter van DWS was i.p.v. Ajax.

19 juni 2020 om 07:40

Helemaal met je eens. Heb een seizoenskaart voor Ajax maar verbaas mij weleens in wat voor diverse dialecten de Ajax liederen gezongen worden. Hoor bijna geen Amsterdams accent. Het echte Bargoens sterft ook uit. Vind uiteraard dat iedereen fan moet kunnen zijn van zijn club naar keuze, maar het is wel een iets ander sentiment dan toen het nog vol zat met "Amsterdammers".
Overigens zijn de Amsterdammers door veel mensen met die gestudeerde "R" vervangen. Amsterdam is allang niet meer van de echte Amsterdammers, die zijn inmiddels door de huizenprijzen de stad uit gejaagd. Inderdaad naar Amstelveen, Purmerend en Almere. Ben er zelf ook een van.

19 juni 2020 om 07:49

Wat is een echte amsterdammer dan? Ik ben een Amsterdammer geboren en getogen daarna overal gewoond maar nu weer terug. Ik vind Adam heel fijn nu. Veel jonge mensen. Veel diversiteit veel mensen die hier zijn geboren en veel van daarbuiten. Ik vind het mooi. En DWS tja ik was altijd voor volewijckers en AFCA

Mijn eerste club. Hier is het allemaal begonnen. Prachtig shirt met de groene baan op een wit shirt. Maar ja Noord gestoord en fuseren met DWV dat kan alleen de politiek bedenken. Man wat een tijden.

Ben toch wel benieuwd hoe dat financieel in zijn werk gaat? Die data analist en fysiotherapeuten zullen toch niet allemaal vrijwillig daar lopen. Bovendien de eerste talenten die gekomen zijn zullen toch haast ook een financiële bijdrage hebben gehad, anders zijn er wel betere alternatieven als een club met nog niets te bieden. Benieuwd hoe het gaat als het geld op is.
Prachtig initiatief verder van Jonker, echt een liefhebber en mooi dat hij zijn oude club uit het slop trekt.

Als er een stad een extra tweede profclub kan herbergen is het Amsterdam. Zijn veel mensen die wel van voetbal houden maar die niks met Ajax hebben maar die wel voor een klein prijsje naar een prof wedstrijd willen. Zie het wel slagen eerlijk gezegd.

19 juni 2020 om 10:17

Rotterdam heeft er drie en Eindhoven twee haha.

19 juni 2020 om 10:46

Ja maar ik bedoel ook een extra tweede club. Dat er meerdere clubs levensvatbaar zijn in die twee steden hoef je mij niet te vertellen.

19 juni 2020 om 10:49

@orgullo, ik zie het eigenlijk helemaal niet slagen. In Amsterdam is er zoveel vermaak dat voetbal veel minder interessant is. Zeker als we het hebben over een profclub met een klein prijsje (kk divisie?). De toeschouwersaantallen van een AFC liggen bijna op het niveau van de beloftenelftallen.

19 juni 2020 om 13:03

In Rotterdam is ook genoeg vermaak, toch zijn zowel Sparta als Excelsior naast Feyenoord levensvatbaar. Amsterdam is economisch gezien nog een sterkere regio ook.

20 juni 2020 om 05:37

Nou is AFC ook wel vrij elitair en dus eigenlijk niet echt "volks". Heeft een heel ander type publiek. Het amateurvoetbal leeft in de Bollenstreek en ook in Spakenburg, elders is het al een heel stuk minder. Dat heb ik ook heel vaak als ik bij de HFC rondkijk, ook een heel ander doelgroep. Echter is de Volewijckers een en al nostalgie en ook in Noord waar voetbal meer leeft. Ik wil inderdaad nog wel eens zien of het onmogelijk is of niet.

20 juni 2020 om 13:37

@attacante, ik heb zelf jarenlang bij Zeeburgia gezeten. Inmiddels al jarenlang gestopt, wel nu een zoon daar spelen. Zag en zie AFC met name in de jeugd. Ik vind het elite gehalte in de jeugd echt wel meevallen. Het niveau heeft er natuurlijk ook mee te maken. Als AFC niet zo hoog voetbalde weet ik niet of ze nog zoveel Marokkanen ed zouden aantrekken. In de senioren is het yuppen gehalte wel hoog maar eerlijk gezegd is dat bij Zeeburgia tegenwoordig ook zo. In mijn tijd hadden we een volks recreatie elftal. Ik geloof dat dat elftal er nog steeds is maar er zijn zo 10 yuppen elftallen bijgekomen. Ik weet wel wat hun trekt, je hoeft hier geen vrijwilligerswerk ed te doen maar die enorme toestroom verbaast me toch wel. Dat is ook wat een club als AFC ook aantrekkelijk maakt.

Ik gun het iedere club die geen afkorting als naam heeft om profvoetbal te halen. Dat zie je toch nergens zoveel als in Nederland dat zo veel clubs op het eerste en tweede niveau een afkorting als naam hebben. Ik vind het persoonlijk weinig karakter uitstralen.

20 juni 2020 om 00:53

Zeker zo,persoonlijk hou ik ook
veel meer van originele clubs dan van clubs die naar steden zijn vernoemt zoals jij al aangeeft met FC Groningen

Amsterdam moet zeker minimaal
2 bvo’s hebben,amsterdam en rotterdam zijn tenslotte toch de 2
grootste voetbalsteden van nederland of komen toch de beste voetballers vandaan

20 juni 2020 om 10:12

Van Basten, Sneijder, van Hanegem etc. Zo maar 3 namen uit de top 10 allertijden die niet uit Amsterdam of Rotterdam komen.

21 juni 2020 om 14:03

Maar die alle drie wel tot wasdom kwamen bij een club uit Amsterdam of Rotterdam. Doorliepen daar de jeugdopleiding.

Mooi verhaal! Ook interessant om te zien hoe men de toekomst van de club ziet: gebaseerd op doorstroom van talent uit de eigen jeugd. Dat is bij sommige Eerste en zelfs Eredivisie clubs wel anders, met een gedeelde of geen jeugd opleiding.

In de jaren 90 veel duels in het amateurvoetbal uitgevochten net deze club. Waren vooral harde duels kon ik me nog herinneren. Zijn een beetje uit beeld geraakt de laatste jaren

De huidige profclubs hebben het al moeilijk genoeg om hu hoofd boven water te houden laat staan dat er nog een nieuwe erbij moet komen. Met heeft het al jaren geprobeerd een 2e profclub in de hoofdstad maar telkens liep het om financiële en of organisatorische redenen stuk. Het zal wel altijd op de tekentafel blijven liggen.

Het aller mooiste is wel hoe ze de club willen opbouwen. Vanuit de jeugd. Ik denk ook dat dit de beste manier is. De beste opleiding bieden. Nu vind ik wel het kolder om te roepen dat onder 9 een goede lichting heeft. Je kan, in mijn ogen, pas rond de 13/14 inschatten wie echt leerbaar is en talent heeft. Daaronder is selectie toch echt gebaseerd op kinderen die qua groei voorliggen en niet leerbaarheid en groeipotentie. In mijn ogen moet jeugd onder de 14 allemaal dezelfde aandacht krijgen en allemaal als selectiespelers behandeld worden.

21 juni 2020 om 18:54

Waarom? Niet elk kind wil 3/4x in de week trainen. Sommige willen gewoon 1x trainen en op zaterdag een wedstrijd spelen en dat is ook prima. Als iedereen als selectie wordt behandeld zullen ook veel spelertjes afhaken.

21 juni 2020 om 23:04

Zeker nooit in de selectie gespeeld? Ik ben wel van mening dat je de beteren van de mindere moet scheiden. Je kunt ongeveer vanaf de E-tjes als zien wie er echt talent en wie dat niet hebben. Heb mij ook een jaar lang rot geïrriteerd aan het feit dat ik met een zootje ongeregeld voetbalde. Ik was destijds 8..

Ik kan mij de verhalen van mijn opa nog goed herinneren. Die heeft jarenlang in het eerste gespeeld in de jaren 50 en 60 en was daar ook bijzonder trots op. Ik heb zelf als kind nog wel tegen de Volewijckers gespeeld. Hoop dat ze er wat van kunnen maken, want ondanks dat ik er zelf nooit gevoetbald heb, heb ik door de verhalen van mijn opa toch sympathie voor een niet meer bestaande voetbalclub gekregen.

Ik hoop op zeeburgia van wat ik
hoor over de jeugdopleiding en van wat je leest wat voor talenten
er vandaan komen

21 juni 2020 om 19:39

Zeeburgia gaat hem nooit worden. Die hebben echt amper ambitie meer met de senioren. Zeeburgia is momenteel een academy tot 25 jaar en senioren recreatie.

21 juni 2020 om 20:56

Echt? Zo zonde man,als je
zo’n goeie jeugdopleiding hebt

21 juni 2020 om 21:10

Ken de club uit de jaren zeventig.
Speelde zelf bij KMVZ. Woonde die tijd in Noord. Vind het een mooi plan hoop dat ze de ambities halen.

21 juni 2020 om 21:30

Een Ajax is al amper in staat om oudzeeburgia spelers te behouden. Fosu Mensah, Familia Castillo, Bouy, Bonnah (leipzig), Tete zijn allemaal vroeg vertrokken. Gravenberch heeft nu een heel kort contract getekend. Het zou gigantisch veel kosten om spelers te behouden. Het heeft gewoon geen zin. Jeugd wil er niet spelen. Eerst betaalden ze wel wat, nu geloof ik helemaal niks meer. Ik denk wel dat het goede keuze is geweest om volledig op de jeugd te richten. Zeeburgia kan het best inzetten om een soort Clairefontaine te worden. Het gaat wel de goede kant op, in mijn tijd waren de douches altijd kapot en volgens mij hadden we de twijfelachtige eer om de club te zijn met de meeste aflastingen vanwege een onbespeelbaar veld. Een paar jaar geleden is alles verbouwd. De faciliteiten zijn tegenwoordig ook echt top. Een eigen fitnessruimte (zowel binnen als buiten) met fysio, 3x per week huiswerkbegeleiding als je dat zou willen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren