Ploeggenoot liet John Terry nieuwe auto terugbrengen: ‘Hij greep me bij de keel’

Woensdag, 17 juni 2020 om

John Terry brak op jonge leeftijd door bij Chelsea en wist toen nog niet hoe hij met het grote geld om moest gaan. Toen hij een bonus kreeg vanwege een optreden in de Champions League, besloot hij van dat geld een nieuwe auto te kopen. Toenmalig Chelsea-aanvoerder Dennis Wise vond dat niet verstandig, greep Terry bij zijn keel en leerde hem een harde les.

Wise was furieus toen hij de toen nog piepjonge Terry in zijn nieuwe auto het trainingscomplex van Chelsea op zag komen rijden. Voor het oog van de complete Chelsea-selectie eiste de captain dat Terry de auto terug zou brengen. Twintig jaar later zegt de 39-jarige oud-voetballer, inmiddels assistent-trainer bij Aston Villa, dat die actie van Wise cruciaal is geweest in zijn ontwikkeling als persoon. “Hij was de aanvoerder in die tijd”, zegt Terry in The Footballers Guide to Football podcast.

“Ik zat pas net bij het eerste elftal en kreeg een Champions League-bonus”, aldus Terry, die naar eigen zeggen een ‘domme’ aankoop deed. “Van dat geld kocht ik een auto. Ik was toen pas negentien jaar oud. Toen ik kwam aanrijden kwam Wisey gelijk naar me toe. Ten overstaan van iedereen greep hij me bij mijn keel en zei: Wie denk je wel niet dat je bent? Ga maar gelijk weg en breng de auto terug! Door hem heb ik de auto teruggebracht. Ik heb er zelfs verlies op geleden. Hij nam me daarna bij de hand en hielp me een huis zoeken en kopen. Ik schaamde me dood, maar dat was wel het beste advies dat hij me heeft kunnen geven.”

Terry zegt dankbaar te zijn voor de lessen die hij als jonge speler heeft geleerd van de ervaren krachten. De oud-verdediger groeide uit tot een van de beste verdedigers van Engeland en mocht zich meer dan tien jaar aanvoerder van the Blues noemen. Hij denkt dat er vandaag de dag minder door de ervaren spelers wordt omgekeken naar de talenten. “In mijn tijd kenden alle spelers van het eerste elftal de namen van de jeugdspelers. Nu komen de talenten om mee te trainen, terwijl de gasten van het eerste team vaak niet eens weten wie het zijn.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door sannedijkstra)

Vrij primitief maar goed dat zijn voetballers ook vaak. Tegenwoordig ga je dit soort aankopen niet meer tegenhouden, mede omdat jeugdspelers al rustig 200k per jaar verdienen bij grotere clubs. Wat ergens ervoor zorgt dat spelers stil komen te staan in hun persoonlijke ontwikkeling (als mens). Veel "vrienden" om ze heen puur en alleen om status. Dan moet je echt zeer sterk in de schoenen staan om te blijven groeien. Ergens jammer dat dit soort captains de jonge jongens niet meer corrigeren. Aan de andere kant compleet begrijpelijk. De generatie Terry was denk ik wel de laatste generatie die echt de ouderwetse voetbalcultuur uitdroeg. Lekker klaverjassen en vreemdgaan.

17 juni 2020 om 09:06

Wat heeft vreemdgaan met de ouderwetste voetbalcultuur te maken?

17 juni 2020 om 09:14

Het is wellicht primitief (de setting is ook totaal anders), maar ik kreeg wel een glimlach op mijn gezicht toen ik las dat Terry kennelijk de auto had teruggebracht en dat Wise, Terry daarna verder hielp. Dat bij de keel grijpen is not my cup of tea, maar ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat clubs hier veel te laconiek mee omspringen. Ik heb twee jongens uit mijn team / lichting geleidelijk aan zichzelf kapot zien maken en je kon niet tot hen doordringen. Een meer ervaren collega uit het team of een aangewezen persoon uit de club, als het meezit in bepaalde gevallen iemand met dezelfde achtergrond, zou een stukje coaching en begeleiding buiten het veld op zich kunnen nemen.Je gaf het net zelf ook al aan. Sommige jeugdspelers hebben een contract van 200K en als dat soort bedragen op jonge leeftijd de norm zijn, dan gaat het feest echt beginnen. Het merendeel van de mensen die je dan gaat ontmoeten wil iets van je en zal je altijd naar de mond blijven praten, omdat ze daar uiteindelijk zelf van willen profiteren. Vrouwen lanceren zichzelf als geprogrammeerde raketten naar je toe...Niet iedereen heeft die (mentale) weerbaarheid of vanuit huis kunnen zien hoe het moet (zoals Daley Blind of Justin Kluivert) en hoe het niet moest (bijvoorbeeld Andy van der Meyde).Ik hoop dat de BVO’s hier in de toekomst toch wat pro-actiever mee omgaan.Overigens is Terry niet op alle vlakken een voorbeeld...

17 juni 2020 om 09:18

Valt wel mee hoor, Cristiano Ronaldo heeft ook 2 vrouwen bedrogen en Giroud onlangs ook nog. Dat heeft overigens niks met voetbalcultuur te maken, maar het feit dat je weinig thuis bent, aanbod krijgt van een overtal aan mooie vrouwen en er ook nog geregeld feestjes zijn waar dames van plezier worden ingehuurd om een leuke avond te beleven. Zo zijn er in Hollywood ook meerdere mensen (mannen en vrouwen) die hun partner niet trouw kunnen of willen blijven. Dat is echt niet per se voetbalcultuur.

Deze anekdote vraagt natuurlijk om ‘vroeger was alles beter - reacties’ en vaak is dat nonsens. In dit geval echter niet. Hierarchie binnen een selectie kan, indien dat breed gedragen wordt ontzettend veel opleveren. Veel meer nog dan vroeger denken veel jonge spelers met een mega salaris en een paar volgers dat ze onaantastbaar zijn. De aanvoerders van de oude stempel zouden daar in een vroeg stadium iets aan kunnen bijdragen.

17 juni 2020 om 09:52

De vraag voor mij is alleen of dit een collega moet doen of andere mensen (ouders wellicht of andere mensen die dicht bij hem stonden). Uiteraard was hij destijds 19 en moest nog veel leren. Dit heeft achteraf goed uitgepakt voor hem al zal deze aanpak zeker geen garantie zijn bij andere spelers.

17 juni 2020 om 10:05

Vind het juist mooi dat een aanvoerder dat doet. Wise voelde zich klaarblijkelijk geroepen om dat te doen en doet het dan ook. Misschien omdat blijkbaar niemand anders dat deed in zijn omgeving, waarschijnlijk ook omdat het in zijn karakter schuilde. Maar tegenwoordig zie je het veel minder. Ook omdat de jeugd je een grote bek terug geeft. Nou, daar wist Wise zeker weten wel raad mee 😂😂

17 juni 2020 om 10:34

Heeft meer met persoonlijkheid dan leeftijd te maken. John Terry en RVP verschillen maar drie jaar. Terry luisterde naar Wise, RVP had een hekel aan de in zijn ogen bemoeizuchtige oude garde en vertrok richting Arsenal. Op eenzelfde manier kan het ook te maken hebben met verschil in persoonlijkheid tussen bv een Wise en een v. Hooijdonk.

Mooi dat het voor Terry goed is uitgepakt maar waarom zou je geen mooie auto mogen halen als je er het geld voor hebt? Ik snap dat nooit zo goed

17 juni 2020 om 11:35

Ik ben het met je eens Japie. Dan word er weer gezegd dat iemand naast zijn schoenen loopt of niet met voetbal bezig is oid, maar ik vind het onzin, want dat verschilt gewoon per persoon. Als je het geld ervoor hebt en je wilt een leuke auto rijden dan zou dat gewoon moeten kunnen. Ik denk niet dat Terry hierdoor persee meer uit zijn carrière heeft gehaald.

17 juni 2020 om 12:05

Omdat in dit soort situaties en in die kringen diezelfde auto veelal wordt gezien als statussymbool. Stel je voor dat Messi of Ronaldo met een Lamborghini naar de training komt en vervolgens een 18 jarig jochie die nog niets bewezen heeft vervolgens met zo'n zelfde Lamborghini, dan wekt dat binnen zo'n spelersgroep de indruk dat je jezelf ziet als zo'n zelfde ster als Messi of Ronaldo. Gewoon een kwestie van hierarchie. Laat eerst maar eens wat zien voordat je de grote bink gaat uithangen met dure auto's en huizen. Althans, ik neem aan dat het zo werkt.

17 juni 2020 om 13:24

Imo is het vreemd als een snotneus (zie depay en dergelijke) als een patser stoer komt doen. Beter eerst presteren en een huis kopen (zie tekst) om dan pas een patserige auto te kopen. Tegenwoordig lijken de heertjes net popsterren.. #doenormaal

17 juni 2020 om 16:10

@mrpieters89 dus als je geld hebt mag je er niet van genieten en een mooie auto kopen omdat je toevallig maar 18 jaar bent? dat vind ik echt nergens over gaan. je moet lekker doen met je geld waar je zin in hebt en wie is iemand anders om daar iets over te zeggen? het is je eigen geld

Dit is al het tweede bericht in niet al te lange tijd over hoe jonge spelers in Engeland bij de keel worden gegrepen. Eerst dat van Giggs en Ronaldo en nu dit bericht. Zal wel een verouderde methode zijn geweest om er voor te zorgen dat spelers met hun voeten op de grond bleven, al kan ik me niet voorstellen dat dat nu nog wordt toegepast in de Premier League.

Tegenwoordig maken ze foto"s en zetten ze die op de media en lopen ze er te koop mee. Tegenwoordig zijn de jonge spelers erg verwend en van gekkigheid weten ze niet wat ze met het geld moeten doen. Al geldt dat niet voor iedere jongere speler maar je ziet het wel vaak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Chelsea94
11.Arsenal91
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
T. WernerAanvaller62
M. MountMiddenvelder51
T. AbrahamAanvaller51
C. PulisicMiddenvelder30
C. Hudson-OdoiAanvaller31
Marcos AlonsoVerdediger30
AzpilicuetaVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

174 fans
Verdediger, 39 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 oktober
Bayern München heeft de beste papieren om Denis Zakaria over te nemen van Borussia Mönchengladbach. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren