‘Ik kotste bloed en werd wakker in een bed vol urine, ik wilde dood’

Woensdag, 17 juni 2020 om 17:47Tim Siekman • Laatste update: 17:52

Het was 2007, na de zoveelste nacht vol drank en drugs. Geen slaap of eten, wel weer veel alcohol en cocaïne. Gelukkig voor Jeff Whitley bleek het na jarenlange destructie zijn laatste buitensporige avontuur. "Ik zag mezelf die nacht terug in de spiegel en dacht: ik weet niet wie deze gast is. Ik was mezelf compleet verloren", vertelt de oud-speler van onder meer Manchester City en de nationale ploeg van Noord-Ierland. De voormalig middenvelder is er anno 2020 juist alles aan gelegen om het cocaïnegebruik in het Verenigd Koninkrijk de kop in te drukken.

Het Verenigd Koninkrijk is in Europa het gebied met het meeste cocaïnegebruik. In de afgelopen tien jaar is het gebruik in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland zelfs met driehonderd procent gestegen. In 2019 gaf circa 2,7 procent van de mensen in het Verenigd Koninkrijk aan cocaïne te hebben gesnoven in het afgelopen jaar, aanzienlijk meer dan nummers twee en drie op de lijst Nederland en Spanje (2,2 procent). Met name jonge mensen komen steeds meer in aanraking met de harddrug. In 2018 gebruikte 4 procent van de mensen tussen de 15 en 34 jaar in het Verenigd Koninkrijk een of meerdere keren cocaïne, meer dan in bijvoorbeeld Nederland (3,7 procent), Spanje (3,0 procent) en Ierland (2,9 procent).

Jarenlang was Whitley (1979) een van de 'zombies' die onder invloed de dagen aan zich voorbij zag razen. De in Zambia geboren middenvelder was vanaf zijn tiende, samen met broer Jim, actief in de jeugdopleiding van Manchester City. In 1996 debuteerde Whitley voor the Citizens, de club waarvoor hij uiteindelijk 126 wedstrijden speelde. De twintigvoudig Noord-Iers international raakte in de loop der jaren echter uit de gratie, met in 2003 een definitieve overstap naar Sunderland. Later volgden dienstverbanden bij Wrexham, Notts County, Cardiff City, Stoke City, Woodley Sports en Northwich Victoria. Het was in Cardiff dat hij voor het eerst in aanraking kwam met cocaïne.

'Ik was meteen verkocht aan cocaïne'
"Ik weet nog goed dat Dave Jones (manager van Cardiff City, red.) op een gegeven moment tegen mij zei: Jeff, kom maar niet meer op de club. We blijven je wel betalen", aldus Whitley eerder tegenover de BBC. De oud-middenvelder kampte destijds al met een drankprobleem, waardoor hij regelmatig te laat was of zelfs helemaal niet kwam opdagen bij trainingen. In de auto van een vriend kwam hij voor het eerst in aanraking met cocaïne. "Ik had tot die tijd nooit drugs gedaan, wel alcohol en sigaretten. Toen Dave Jones dat tegen mij zei, dacht ik bij mezelf: ik heb nog nooit cocaïne gebruikt, laat ik dat eens proberen. Toen ik het voor het eerst deed: dacht ik meteen: wow, dit is wat ik gemist heb."

"Ik was meteen verkocht. Als je een verslaafde bent, kan je in een mum van tijd verknocht raken aan computerspellen, appjes versturen, eten... Maakt niet uit wat het is. Maar als het om harddrugs gaat, heb je een groot probleem." In gesprek met The Sun zegt Whitley dat niets hem tegenhield om het te proberen, aangezien hij toch niet naar de trainingen hoefde en dus ook geen drugstests hoefde te ondergaan. "Ik wilde me gewoon beter voelen. Met cocaïne op kon ik langer feesten, meer drinken. Maar je jaagt wel steeds naar het gevoel dat je had bij de allereerste keer dat je het had genomen. Je denkt steeds dat het volgende lijntje net als de eerste keer zal zijn. Ik werd er ook paranoia van. Bij iedere sirene, bij ieder geluid denk je dat 'ze' achter je aanzitten. Het is een griezelige toestand om in te verkeren."

In 2007 verbraste Whitley in twee maanden tijd dertigduizend euro aan drank, cocaïne en hotelkamers, geld dat bedoeld was voor zijn leven na het voetbal. Bij Wrexham belandde hij op een nieuw dieptepunt. "Ik kwam niet opdagen voor de laatste wedstrijd van het seizoen, want ik zat middenin een 'trip' die al een week duurde. De manager zette een zoektocht op touw en vond me in een bar. Hij vroeg of ik nog naar de training zou komen, maar ik weigerde. Hij stelde voor om het vrijdag te proberen. Ik antwoordde: Misschien. Vrijdag kwam en ging en ik was niet gegaan. Die wedstrijd was erg belangrijk, want als ze hadden verloren waren ze gedegradeerd. Mijn redenering om niet te gaan was dat ik een schande voor mezelf, mijn familie en mijn teamgenoten zou zijn geweest."

'Jammer genoeg was mijn broer er niet 'klaar' voor'
"De enige manier om in slaap te vallen was dat mijn lichaam zichzelf gewoon uitschakelde", memoreert Whitley de slechte nachten tijdens zijn verslaving. "Op sommige momenten zat ik te bidden om dood te mogen. Ik kotste soms bloed en werd vaak wakker in een bed vol urine en ander spul. Ik had ook steeds een ondraaglijke pijn in mijn rug." Whitley zakte verder weg door de drank en drugs: niets of niemand kon hem sturen behalve hijzelf. Toen de eerste suïcidale gedachten opspeelden, greep hij op een helder moment in en meldde hij zich de Sporting Chance Clinic, een liefdadigheidsinstelling, opgericht door voormalig aanvoerder van Arsenal en Engeland Tony Adams, die sporters met een verslaving een hersteltraject aanbiedt.

"De leugens, het bedrog, hoe ik mensen manipuleerde: je zou in nuchtere toestand je naasten nooit zo behandelen. Toen ik een paar dagen aan het afkicken was bij een vriend thuis, raapte ik de moed bij elkaar om mijn broer Jim te bellen. We huilden tranen met tuiten, want drugs scheurt families uiteen. Je naasten zien dat je jezelf aan het vermoorden bent." Whitley weet inmiddels waarover hij spreekt. In 2017 liet broer Jack het leven door een mengeling van drugs, waaronder cocaïne. "Ik weet hoe lastig het is voor naasten om hulp te kunnen bieden. Het was niet ongebruikelijk dat hij dagenlang spoorloos was. Ik was dat zelf ook vaak. Ik vertelde hem dat er een oplossing was. Wil je zo blijven leven? Of wil je met mij meegaan en dan laat ik je de weg zien? Jammer genoeg was hij daar niet 'klaar' voor."

Vandaag de dag zet Whitley zich namens de Professional Footballers' Association (PFA) in om verslaafden bij te staan. Het 'welzijnsteam' van de spelersbond in het Verenigd Koninkrijk helpt (oud-)voetballers met diverse problemen, zoals verslaving, angststoornissen of depressie. De donkere gedachten spelen af en toe nog op bij Whitley, maar verdwijnen ook weer rap. Het bezoeken van bijeenkomsten helpt de oud-middenvelder op het juiste pad te blijven. "Ik blijf naar bijeenkomsten gaan, want je ziet dan altijd de bange nieuwkomer die zich hulpeloos en bang voelt en misschien wel suïcidaal is. Het is een goede reminder dat ik ooit die persoon ben geweest."

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nlGerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door regulator)

Wow heel erg interessant stuk. Wel jammer hoe veel voetballer toch mentale problemen krijgen maar dat is niet heel raar met zo een lifestyle. Volgens mij is het voor veel voetballers nog moeilijk wanneer ze stoppen omdat ze zo gewend zijn geraakt aan dat ritme en dan plots niks meer te doen hebben. Alcohol vind ik trouwens ook maar apart, het kan net zo schadelijk zijn als drugs maar toch hoor je nooit iemand zeggen dat ze misschien de regels wat strenger ervan kunnen maken.

16 juni 2020 om 01:01

Ach je kan het ook zo zeggen 'wel jammer hoe veel mensen toch mentale problemen krijgen'. Uiteindelijk is de voetballerij gewoon een weerspiegeling van de maatschapij. Dat deze verhalen naar boven komen, is puur omdat het om betaald voetballers (populaire mensen) gaat. Genoeg voetballers die het wel kunnen, maar ook een paar niet.

16 juni 2020 om 01:24

Het is zeker een weerspiegeling van de maatschappij, je hoort tegenwoordig constant dat mensen mentaal problemen hebben en dat heeft te maken met meerdere factoren. Mensen zien tegenwoordig 'het perfecte leventje' van anderen op Social media en raken teleurgesteld wanneer zij zulke dingen niet kunnen krijgen. Helaas is dit slechts 1 van de vele redenen. Maar gelukkig zijn er nu clubs als Arsenal die psychologen aannemen en therapie voor hun spelers doen. Erg goed om te zien dat de clubs daar ook in mee gaan.

16 juni 2020 om 08:18

Wat jij noemt is idd een probleem. Echter denk ik dat het 'gewone leven' ook al een probleem is. We 'moeten' zo enorm veel in onze maatschappij.

16 juni 2020 om 11:13

@gooner4 - Je kunt het natuurlijk ook zo zwaar maken als je zelf wilt. Als je jezelf overal zorgen om gaat maken, ook als het eigenlijk niet nodig is, ben je al snel een risicogeval met betrekking tot mentale problemen. Sommige mensen hebben ook simpelweg niet door hoe makkelijk je het jezelf kunt maken.

17 juni 2020 om 01:53

Aanhakend op jou Sirius, tegenwoordig moeten we ook wel onderscheid maken tussen "echte" mentale problemen en self perceived mentale problemen. Tegenwoordig denkt ook elke kip bij elke tegenslag dat de wereld op instorten staat en maakt daar iets heel uitgebreide van, alsof men serieuze "struggles" heeft. Tegenslagen horen ook bij het leven, maar het lijkt ook steeds meer als excuus gebruikt te worden heden ten dage. Overigens staat dit los van dit artikel trouwens. Bedoel het voornamelijk over de maatschappij als geheel tegenwoordig.

17 juni 2020 om 03:04

Het punt is Jackieboy dat je het niet weet van een ander of er daadwerkelijk sprake is van een mentale struggle of gewoon aanstellerij. Het is daarom ook moeilijk om erover te oordelen. M'n vriendin heeft bijv. last van angststoornissen in echt de meest random situaties, zoals haar fiets naar de fietsenmaker brengen, met vreemden over de telefoon praten en ga maar door. Alleen al bij het woord presentatie valt ze bijna flauw. Ik dacht tot voor kort dat ze zich aanstelde, overheen zou groeien, automatisch coping skills zou leren door het gewoon te 'doen' etc. Nou echt niet. Na een goed gesprek met haar erover begrijp ik nu dat ik het niet begrijp. Ik kan me bepaalde dingen moeilijk voorstellen omdat ik ze zelf niet voel. Daarom denk ik dat we allemaal (in zekere mate) voorzichtig moeten zijn met iemands emotionele toestand, vooral dus omdat we nooit echt kunnen begrijpen wat iemand voelt.

16 juni 2020 om 04:01

Ben het volledig met je eens Aresnealfanehv. Mensen onderschatten ook wel eens hoeveel druk er op dit soort jonge gasten staat (tieners soms al). Als je mij als zeventienjarige een contract had gegeven met een paar ton salaris, dan had ik zeker niet kunnen garanderen dat ik daar wijs mee omgesprongen was.

16 juni 2020 om 11:11

Echter moet je wel ontzettend veel alcohol drinken voordat het lichaam het gaat begeven. Verder ben ik het overigens wel met je eens. Echter snap ik wel dat er meer aandacht is voor hard drugs, omdat je vele malen sneller in het criminele circuit belandt en ook vele malen sneller verslaafd raakt. Het percentage verslaafden binnen het gebruiken van (hard)drugs ligt vele malen hoger dan het percentage verslaafden bij alcohol.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Manchester City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea2220
2.Liverpool2121
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Bernardo SilvaMiddenvelder82
Gabriel JesusAanvaller82
R. SterlingAanvaller81
RodriMiddenvelder71
R. MahrezAanvaller72
İ. GündoğanMiddenvelder62
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester City.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren