Kieft: ‘Ronaldo en Messi leven voor het voetbal, maar zij deden zichzelf tekort’

Zaterdag, 6 juni 2020 om 06:49Chris Meijer • Laatste update: 07:59

Wim Kieft speelde tussen 1983 en 1987 in Italië, waar hij het shirt droeg van Pisa en Torino. De nu 57-jarige oud-spits zag daardoor Diego Maradona van dichtbij aan het werk in zijn periode bij Napoli en is nog altijd lovend over Pluisje. Kieft legt Maradona in zijn column in De Telegraaf naast Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, die volgens hem ‘meer in bescherming’ worden genomen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Ik vind ronaldo helemaal niet zo getalenteerd, als je kijkt naar zijn techniek. zelden iets bijzonders. de man is alleen een extreem efficiente killer, met een belachelijke fysiek. hij heeft het voetbal gehackt met zijn werkethiek, maar een echt natuurtalent vind ik het niet.

6 juni 2020 om 07:26

Juist omschreven. Maar verdient daardoor natuurlijk wel enorm veel respect. Met minder kwaliteiten dan vele anderen toch zolang aan de top staan door keihard werken, een ijzeren discipline en enorme wilskracht.

6 juni 2020 om 23:14

Helemaal niet juist omschreven. Hij begon als een vleugelspeler van niveau robben+. Daarvoor moet je al belachelijk getalenteerd zijn. Daarna heeft hij met het ouder worden zijn lichaam omgeturnt in een machine. Techniek ingeleverd voor sprongkracht, duel kracht, en algemeen atletisch vermogen. Heeft daarnaast ook nog de looplijnen van een absolute topspits en een arbeidsethos dat ongekend is. Ik vind Ronaldo belachelijk getalenteerd.
En dan te bedenken dat er nog een betere is....

6 juni 2020 om 07:26

AadHandgranaat. Ik snap best wat je bedoelt, Ronaldo is niet technisch verfijnd als Messi. Maar ongetalenteerd? Los van zijn arbeidsethos (Wat hem naar de top heeft gebracht) kan 95% niet tegen zijn balbehandeling op.

6 juni 2020 om 07:41

Hij zegt ook nergens ongetalenteerd hoor. Vooral in z’n tijd bij United gebruikte Ronaldo veel technische, overbodige, trucs. Later heeft hij z’n techniek functioneel gemaakt, bal in 1 x raken of goedleggen etc. Dat is juist ontzettend moeilijk.

6 juni 2020 om 09:15

Haha wat? Zijn techniek is werkelijk fenomenaal. In zijn United tijd wilde hij graag showen wat hij kan met een bal en deed hij vaak onnodige trucjes. In de loop der jaren heeft hij dat afgeleerd en heeft hij zijn techniek vooral functioneel gebruikt. Vaak 1x raken, perfecte aannames etc. Dat is veel belangrijker dan je tegenstander uitspelen met een dubbele akka hoor.

6 juni 2020 om 14:26

Letterlijk niemand doet een dubbele akka. Deze tijd zijn er sowiezo bijna geen spelers die het lef hebben on trucjes op het veld te doen en daarnaast ook nog eens op een manier dat het niet onnodig showboatibg is waarbij je je man niet vrij speelt

6 juni 2020 om 09:30

De beelden van Ronaldo bij Man. Utd, die laten toch wel zien dat het met de techniek van Ronaldo heel goed gesteld is.
Messi zijn techniek is alleen buitenaards.
Ronaldo heeft alleen de focus verlegd naar andere dingen.

6 juni 2020 om 09:43

Techniek van Ronaldo, maar nooit 100% zijn mannetje uitgespeeld op basis van schijnbeweging. Hij speelt vaak de bal erlangs op snelheid. Of naar links of rechts op snelheid langs. En eventuele contact opzoeken om te liggen. Dat is het verschil.Ronaldo heeft inderdaad gekozen om helemaal te focussen op snelheid, fysiek, scorende vermogen en de mentale omstandigheden. Niet voor het voetbal zoals schijnbeweging, mannetje uitspelen, etc want dan is de blessure nog groter en dat weet Ronaldo ook.

6 juni 2020 om 11:22

Tja, de vraag is dan: wat is voor jou techniek?

6 juni 2020 om 12:04

Ronaldo niet getalenteerd? Hij is juist ontzettend getalenteerd, maar dat zie je niet aan technische hoogstandjes. Dat ze je aan balcontrole, weten waar de bal gaat vallen, gevoel met de bal. Er waren eens testen waarbij Ronaldo in een zaal speelde en hij voorzetten moest verwerken. Na de voorzet ging het licht uit en Ronaldo wist exact waar de bal ging vallen zonder dat hij het nog zag. Dat is talent en een extra zintuig voor de bal, die 99,9 procent van de mensen niet heeft.

6 juni 2020 om 12:58

@aadhandgranaat omdat hij geen onnodige overstapjes en kapacties maakt wil dat niet zeggen dat Ronaldo geen geweldige techniek heeft natuurlijk. elke balaanname bij hem is goed en hij speelt zichzelf altijd vrij met 1 of 2 balcontacten om vervolgens af te werken. de man heeft imo een geweldige techniek alleen hij gebruikt die functioneel en gaat niet allerlei onnodige fratsen uithalen met de bal, dat deed hij in toen hij 17 of 18 was. een goal maken weegt voor hem zwaarder dan allerlei sierlijke tierlantijntjes uithalen omdat goals je helpen aan de grote prijzen, een aanvaller moet beslissend zijn. wat betreft zijn talent, denk je nou echt dat je zonder talent al 15 jaar samen met Messi het Europese topvoetbal kan domineren?

6 juni 2020 om 14:30

Wie van de spelers in het artikel genoemd maakt dan wel onnodige overstapjrs en trucjes? Het is juist cristiani geweest die in zn united tijd dat deed. Die andere? Messi ronaldo ronaldinho romario? Bij hun heb ik echt nooit onnodige trucjes gezien. Met techniek bedoeld aadhangranaat ook niet trucjes. Maar hetzelfde als jij, aannames passing, controle van de bal op snelheid. En in al die dingen hebben bovengenoemde spelers een betere techniek.Cristiano’s techniek is fenomenaal, echt bijna nooit op een fout te betrappen. Die van de andere spelers? Dat is buitenaards (stuff of dreams)

6 juni 2020 om 16:56

@bf1994 maar wat hij zegt is wat anders dan wat Aadmaat zegt. die zei dat Ronaldo technisch beperkt is en dat vind ik onzin want dan hoor je niet al 15 jaar lang bij de beste 2 spelers ter wereld

6 juni 2020 om 19:09

Technisch beperkt in vergelijking met die spelers. Zo lees ik het tenminste. Het is geen geheim dat die bovenstaande spelers meer kunnen met een bal dan cristiano.

6 juni 2020 om 19:20

ok, dat kan maar dan nog zijn er veel onderdelen van het spel waarbij die andere namen weer in schil contrast staan met de kwaliteiten van Ronaldo. sowieso is er qua niveau de afgelopen 15 jaar niemand in de buurt komen van Messi en Ronaldo dus als hij dan ook nog zegt dat Ronaldo geen talent heeft en alles heeft bereikt op basis van hard werken dan vind ik dat echt ronduit belachelijk. we hebben het niet over Dirk Kuyt ofzo

6 juni 2020 om 13:49

Lol jij hebt Ronaldo zeker alleen bij Real zien voetballen in zijn laatste jaren. Dit is zo niet waar. Daarnaast wat is voor jouw techniek? Man dit is zo belachelijk dat ik er helemaal niet te diep op inga. Dat een Messi meer talent heeft ja maar dit is wel erg denigrerend naar Ronaldo toe. Ga even terug scrollen naar zijn eerste jaren bij Man U en het begin bij Real. En techniek heeft verschillende facetten en in vele is hij gigantisch. Als die omhaal tegen Juve niets van techniek heeft dan weet ik het ook niet meer. Als al die technische dribbels van hem waar hij spelers voorbij speelt en scoort niks met techniek te maken heeft dan weet ik het ook niet meer.

6 juni 2020 om 19:15

Dit is echt zo een grote BS, echt niet normaal dat mensen serieus denken dat Ronaldo geen groot talent was. Hij vernietigde het grote United bij Sporting, vandaar dat Sir Alex hem meteen wilde meenemen, hij had nog nooit zoiets gezien. Ronaldo is gewoon een wereldtalent, maar dat zijn wel meer spelers, maar ook omdat zijn mentaliteit zelfs meer is dan de absolute top, dat heeft hem gebracht tot waar hij nu staat. De één na beste speler aller tijden. Dus er zijn twee opties, Aad, of je bent een tiener die de jonge Ronaldo niet heeft zien spelen, of je snapt er gewoon weinig van.

Ronaldo was technisch juist 1 van de betere in het begin van zijn carrière. Hij heeft daarna de switch gemaakt naar een killer. Lijkt me een verstandige keus. Maradona en Messi zijn een stuk kleiner, deze spelers zien er vaak technisch altijd wat beter uit omdat ze wendbaarder zijn. Het zijn alle drie fenomenen.

6 juni 2020 om 08:01

Dit is dus gewoon echt onzin en wordt voornamelijk geroepen door jongere mensen die de United Ronaldo alleen via Youtube kennen. Hij deed daar zo enorm veel overbodige trucjes en overstapjes die nu achteraf worden verward met techniek en balgevoel. Hij heeft trouwens wel wat techniek natuurlijk, maar blinkt hier gewoon echt niet in uit, ook niet in zijn United dagen.

6 juni 2020 om 08:17

In het begin van zijn United tijd zaten we serieus soms voor de tv gewoon te lachen om Ronaldo. Op de raarste momenten 3 scharen op eigen helft. Heel veel dom balverlies hierdoor. Een Ronaldo uit Brazilië of Messi bv zag iedereen op hun 17e al dat ze tot de allergrootsten gingen behoren. Des te knapper wat Cristiano uiteindelijk bereikt heeft natuurlijk.

6 juni 2020 om 08:32

Toen Ronaldo bij Psv zat dacht ook niet iedereen dat hij bij de allerbeste ging horen, hij speelde bij Psv. Die Ronaldo had het puur van zijn snelheid. Messi dat zag wel iedereen al hadden we Messi ook niet gekend als Barca hem niet van die groeispuiten gaf.

6 juni 2020 om 08:55

Hou op man. Ik ben Ajacied maar herinner me nog heel goed dat hij in 1 van zijn eerste Europese wedstrijden tegen een Duitse club gelijk 3x scoorde. Maakte in zijn eerste jaar ook gelijk 30 goals. Zijn talent was onmiskenbaar. Had toen al een fabelachtige techniek. Speelde op zijn 20e de hele Primera divisionist al een gort.

6 juni 2020 om 10:16

Ronaldo bij PSV was al her grootste talent van de wereld joh. Kijk zijn Europese debuut tegen Leverkusen maar terug. Evert Ten Napel werd gek.

6 juni 2020 om 11:26

@paauwer: Je vergeet denk ik even dat Ronaldo pas 17 was toen hij naar PSV ging en er in zijn eerste jaar meteen 30 in schopte. Mensen hadden heus al wel door dat hij een hele grote zou gaan worden.

6 juni 2020 om 12:45

Haha Ronaldo aka R9 is het grootste voetbaltalent wat we ooit hebben gezien. Die won de Ballon d’or toen het nog een kind was. 19 jaar en de beste van de wereld zijn, hou op

6 juni 2020 om 09:48

"Ronaldo was technisch juist 1 van de betere in het begin van zijn carrière"?Ik zie hem zijn mannetje nooit 100% uitspelen? Leuke beweging daarna gebeurt er weinig, vaak vervolgens op snelheid uitspelen zoals naar links of rechts maar nooit vooruit uitgespeeld.

Dit artikel gaat over Maradona. En in de reacties heeft men voornamelijk over het voetbal talent van CR7. Dat vind ik een beetje apart. Ik ga daarin niet mee.Wim slaat de spijker op zijn kop. Ik vind hem eigenlijk ook een echte kenner. Kijk daarom is in mijn ogen Diego Armando Maradona allerbeste voetballer ooit. Als je in de zwaarste competitie met alleen maar topspelers met kop en schouders boven de rest uitsteekt dan ben je gewoon de allerbeste. messi en Ronaldo zijn supergoed, maar hebben ook veel minder weerstand. Enkel Sergio Ramos kan je als topverdediger beschouwen die net zo goed waren als de verdedigers die in de jaren 80 en 90 bij Milan, inter en juve speelden.. Zonder te namen niet eens te noemen. Kijk meeste van ons volgen messi en ronaldo vanaf het begin van hun carriere. En dan heb je natuurlijk bepaalde beeld. Maar echte kenners en liefhebbers die maradona live hebben meegemaakt weten hoe goed hij was. Nu zegt Kieft het. En laatst ook Ruud Gullit in zijn filmpje van Ons Oranje te zien op youtube. Dus ja weten wij dan beter? Wij volgen voetballers live in beeld of in het stadion, videos etc dat vind ik minder veelzeggend dan dat je op het veld staat tegenover je tegenstander en daar een mening kan geven. Je ziet het natuurlijk voor je neus op het veld alles gebeuren. Ik hoop dat mjjn reactie wat meer verduidelijkheid geeft hoe goed Maradona was. Fijne dag iedereen.

6 juni 2020 om 10:22

Het straffe aan Maradona was eigenlijk ook dat dat elftal van Napoli echt niet zo speciaal was. Buiten Careca was dat echt geen denderend team. Ik kan er alleen maar respect voor hebben.

6 juni 2020 om 11:41

@‘expert’: je vergeet even te melden in je pro-maradona-relaas dat het stuk van kieft opent met de stelling dat hij er niet van houdt voetballers van toen en nu met elkaar te vergelijken. Dat is natuurlijk ook nauwelijks te doen, maar jij doet dat wel. Vol tegenstrijdigheden; ‘kieft kn het weten want die stond met maradona op het veld’ .... klopt... en niet met messi en ronaldo, dus stop maar met vergelijken. En waarom ramos vergelijken met de verdedigers van toen? Was maradona fantastisch? Jazeker! In die periode zat het voetbal wel volledig anders in elkaar. Veel langzamer, minder atleten en tactisch een stuk minder ontwikkeld.

6 juni 2020 om 13:21

Zoveel langzamer en tactisch slechter was het 20/30 jaar geleden ook weer niet. Er is wel in de aflopen decennia veel meer nadruk gekomen op atletisch kwaliteiten dan op voetbalkwaliteiten. Maar het blijft lastig vergelijken want kinderen groeien nu heel anders op en de begeleiding is ook heel anders.

Ronaldo Nazario is de beste spits die ik ooit heb gezien. In zijn jaren voor zijn blessure stond er geen maat op hem. Vergeet niet dat hij een paar loodzware blessures heeft moeten overwinnen, en niet bij dominante teams speelde. Barcelona eindigde op de derde plaats toen hij kwam. Inter kwam ook niet verder dan dat. Het is heel anders dan Real en Barca van de laatste 10 jaar die veel te zwaar domineren. Deze Ronaldo leefde lang niet zo voor zijn sport als de huidige, en werd ook nog niet lang zo goed beschermd. Desondanks fenomenaal wat die gozer liet zien.

“Die dedeb zichzelf te kort” misschien. Maar die persoonlijke eigenschappen heeft ze ook groot gemaakt. Als maradona niet zo een gek karakter had, had hij dan zo goed kunnen spelen bijvoorbeeld? Als ronaldinho niet zijn karakter had maar een discipline koning was, was hij dan nog steeds zo een sierlijke voetballer geweest?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
FC Utrecht wil clubtopscorer Bart Ramselaar niet kwijt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren