Los Angeles schrikt van Instagram-posts van vrouw Aleksandar Katai

Vrijdag, 5 juni 2020 om 20:05Dominic Mostert • Laatste update: 20:52

De wegen van LA Galaxy en Aleksandar Katai scheiden per direct. De linksbuiten raakte deze week in opspraak door uitlatingen van zijn vrouw over de demonstraties die plaatsvinden in de Verenigde Staten. Via sociale media deed Tea Katai, de vrouw van de negenvoudig Servisch international, uitspraken die door LA Galaxy als 'racistisch en gewelddadig' werden bestempeld. Katai nam afstand van de uitlatingen van zijn vrouw, maar zijn positie als speler bleek onhoudbaar.

Woensdag plaatste Tea Katai posts op Instagram die tot ophef leidden in de Amerikaanse voetbalwereld. Ze juichte toe dat de politie in New York met twee auto's inreed op een menigte demonstranten: bij de veelbesproken video schreef ze in het Servisch dat de demonstranten gedood moesten worden. Katai noemde ze 'walgelijk vee'. Verder plaatste ze een foto van een demonstrant, vermoedelijk een plunderaar, met enkele dozen Nike-schoenen in zijn handen. "Black Nikes Matter", schreef ze daarbij.

LA Galaxy reageerde woensdagnacht in een statement op de eigen clubsite. De nummer tien van de Western Conference bestempelde de uitlatingen als racistisch en gewelddadig. De club vroeg Katai direct om ze te verwijderen en daar gaf ze gehoor aan. "LA Galaxy keert zich ferm tegen iedere vorm van racisme, waaronder ook het impliceren van geweld valt, en het kleineren van zij die streven naar raciale gelijkheid." LA Galaxy kondigde aan donderdag met de aanvaller in gesprek te gaan en zich te beraden op vervolgstappen.

In diverse steden in de Verenigde Staten zijn mensen de afgelopen anderhalve week de straat op gegaan in navolging van de dood van George Floyd. In Los Angeles ligt politiegeweld extra gevoelig: de stad draagt de geschiedenis van de dodelijke rellen in 1992, na buitensporig geweld richting Rodney King, nog altijd met zich mee. Supporters van LA Galaxy reageerden snel, zowel op sociale media als op straat. Donderdag meldden vier supporters zich bij het standbeeld van David Beckham voor het stadion van de club, het Dignity Health Sports Park, met een spandoek waarop werd opgeroepen tot het vertrek van Katai. "Geen racisten bij onze club", stond erop.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Aleksandar Katai (@aleksandarkatai) op

Een cirkel met daarin nummer 7, het rugnummer van de Serviër, was door de supporters doorgestreept met een rode lijn. De 29-jarige Katai nam echter zelf snel afstand van de publicaties van zijn vrouw. Hij sprak van 'onacceptabele' posts. "Deze meningen deel ik niet en worden in mijn familie niet getolereerd", schreef hij op zijn eigen Instagram-account. "Racisme, in het bijzonder richting de zwarte gemeenschap, komt niet alleen veel voor in de Verenigde Staten en Europa, maar over de hele wereld. Ik veroordeel white supremacy, racisme en geweld richting mensen van kleur. Black Lives Matter."

"Ik zorg ervoor dat mijn gezin en ik actie ondernemen om hiervan te leren en om te luisteren naar de zwarte gemeenschap. Ik snap dat het tijd nodig heeft voordat ik de steun van de mensen in Los Angeles terugwin. Ik bied mijn excuses aan voor de pijn die deze posts teweeg hebben gebracht bij de LA Galaxy-familie en bij alle bondgenoten in de strijd tegen racisme", schreef Katai. Evenwel heeft de club besloten om afscheid van hem te nemen. De buitenspeler annex aanvallende middenvelder, die in Europa actief was voor onder meer Rode Ster Belgrado en Alavés, werd in december transfervrij vastgelegd. Hij had een basisplaats in beide wedstrijden van de club, voordat het seizoen werd stopgezet. Voor zijn komst speelde hij twee jaar bij Chicago Fire.


Poll

Vind je het terecht dat LA Galaxy afscheid neemt van Aleksandar Katai?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door almogaver)

Denk dat haar positie als zijn vrouw ook onhoudbaar is geworden...

Ik geloof oprecht dat hij niet achter de woorden staat van zijn vrouw. Belachelijk dat hij daarvoor ontslagen wordt, als hij dit zelf had gezegd dan kon ik het begrijpen.

5 juni 2020 om 23:37

Ach kom op! Het is niet de zus van een kennis van je neef, het is je vrouw! Ik geef mijn vrouw 100 willekeurige instaposts en ik kan je vertellen hoeveel controverse reacties zij gaat plaatsen. Wegwezen met die gozer en zijn provinciale tante.

6 juni 2020 om 00:40

Je bent volslagen debiel wanneer je iemand veroordeelt om acties van een ander.

Bizar dat je in de VS je baan kwijt kan raken vanwege uitingen van je partner. Ik ben blij dat wij in een democratie leven en dat bij ons de vrijheid van meningsuiting beter geborgd is. Daarnaast zou de Fifa hier eens naar moeten kijken. Sport en politiek moeten gescheiden blijven en hoe walgelijk of onjuist een statement van een relatie ook mag zijn, het mag nooit reden zijn om een sporter hierop te benadelen. Maar goed, only in Murika zoals ze zeggen.

5 juni 2020 om 22:18

Ben het roerend eens met je eerste zin en ook met je punt dat politiek en sport gescheiden zou moeten blijven. Wat betreft je punt wat je maakt over vrijheid van meningsuiting denk ik iets anders. Deze vrouw roept op tot geweld en tot moord, dat is naar mijn weten gewoon strafbaar. Ik ben heel blij dat wij op een plek leven waar vrijheid van meningsuiting een belangrijke waarden is. Aan de andere kan maak ik ook met de dag meer zorgen om het feit dat het begrip vrijheid van meningsuiting de laatste jaren meer en meer misbruikt wordt om de meest gore uitingen te legitimeren. Vrijheid van meningsuiting betekend niet dat je alles en iedereen zomaar de hele dag kan beledigen. Dat is ook helemaal niet de intentie waarmee het ooit bedacht is. Ik denk dat er nog geen 10 van degene die zich frequent op het recht beroepen totaal geen idee hebben van wat het inhoudt.

Er leven toch echt veel idioten in de wereld. Verder is het trouwens zeer leuk te zien dat de demonstraties in de USA aan het pacificeren zijn, dit is alleen maar goed voor de hele beweging want de nadruk kwam wel eens teveel op plunderingen en dergelijke te liggen (terwijl dat echt niet hun doel was). Ik vraag me echter wel af of de man in kwestie ook echt ontslagen moet worden voor de uitlatingen van zijn vrouw.

Mooie symboolpolitiek. Vind niet dat je hem hiervoor moet straffen, hij geeft notabene aan dat hij er niet achterstaat. Hij doet zelf niks verkeerd, al is de uitspraak van zn vrouw belachelijk

Ik begin steeds meer te snappen dat voetballers zulke hoge salarissen krijgen, in Duitsland krijg je van de bond een boete van tienduizend euro voor naar de kapper gaan zonder masker en in de VS wordt je ontslagen als je een domme vrouw hebt. Bijzonder wereldje is het voetbal geworden. Natuurlijk zijn de uitspraken van zijn vrouw fouter dan fout ( hoewel ik die van die Nikes nog wel grappig vond, want protesteren tegen racisme is niet winkels leeg roven tenslotte), maar dat hij na ook nog zo’n excuus ontslagen wordt gaat naar mijn mening nergens over.

Wat een onzin zeg dat je wordt ontslagen omdat je vrouw een krankzinnig bericht op social media, terwijl jij daar al speler heel snel afstand van hebt genomen. Wat kan zo'n speler daar nou aan doen? Hij kan onmogelijk alle stappen van zijn vrouw controleren en in de hand houden. Sterker nog als ie daar pogingen toe zou doen zou hij (terecht)de feministische beweging op zijn dak krijgen. Je kan het ook nooit goed doen.

5 juni 2020 om 22:36

Erg vreemd ja als dit echt zo is gegaan terwijl de speler duidelijk aangeeft daar niet achter te staan. Zo raar dan. Straks doet zijn vrouw nog iets verkeerds en moet de speler en dus haar man de gevangenis in. Bizarre taferelen toch hoor. Snap hier echt even helemaal niets van.

5 juni 2020 om 22:44

Ik constateer dat het een hele andere cultuur is in de VS. Ik lees onder de tweet van LA Galaxy over het eindigen van het contract veel lovende reacties dat ze het er mee eens zijn. Zelfs als ze er op gewezen worden dat het niet de speler zelf is geweest die deze teksten geplaatst heeft, dan nog vinden ze het ontslag meer dan terecht. Als dat de beleving in de VS is, heb je als club weinig keuze. Kan mij niet voorstellen dat in Europa dit ook op deze manier zou gebeuren.

5 juni 2020 om 23:13

Amerikanen hebben een goed gevoel voor drama. Overdrijven in gedrag en blijkbaar dus ook in maatregelen.Henk zong het vroeger al: Wat Amerika betreft, dat land bestaat niet echt.Nepper dan nep.

Echt een discussie wordt er ook niet meer gehouden. L.A Galaxy heeft geen enkele vorm van compassie voor zijn eigen speler, waar slaat dit toch op? Wat heeft hij nu verkeerd gedaan? Zijn vrouw is zo dom als een achterdeur en daar kan hij niet aan doen, maar racistische uitspraken? Ze zegt erg domme en gewelddadige dingen. Zo iemand als vrouw hebben moet echt enorm irritant zijn want ze kost je je baan. Maar racistisch? Iedereen is als de dood voor zijn eigen imago. Het is allemaal abnormaal geworden, je kan geen tv of youtube aanzetten of ze gebruiken filmpjes om op je gevoel te spelen. Verdomme man, waar zijn we toch in verzeild geraakt.

Die eerste reactie kan echt niet. Maar Black Nikes Matter is toch gewoon geniaal? We hoeven toch ook geen medelijden te hebben met mensen die winkels plunderen? Ook raar dat hij ontslagen wordt voor uitspraken van zijn vrouw. Raar landje de VS.

6 juni 2020 om 00:43

Hoef je inderdaad geen medelijden mee te hebben, maar daar heeft de rest niets mee te maken. Zullen we dit vrouwtje ook maar voor het internationaal tribunaal laten komen, gezien ze Servisch is?

6 juni 2020 om 00:53

Ik moest (ook) wel lachen om Black Nikes Matter. De rest is aanzetten tot geweld, het ligt wat gevoelig, maar racistisch...? Bizar dat zoiets als dit je baan kan kosten als partner zijnde.

Dat zijn vrouw een rascistische text plaatst kan haar een racist maken. Maar ik begrijp niet waarin hij schuldig gevonden kan worden. Dit komt over alsof hij haar eigenaar is en voor haar had moeten denken. Lekker die gelijkheid!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Los Angeles Galaxy


47 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. GrandsirMiddenvelder293
J. BondKeeper260
S. KlještanMiddenvelder264
Víctor VázquezMiddenvelder243
K. CabralAanvaller234
E. ÁlvarezMiddenvelder212
J. AraujoVerdediger280
Voor de complete selectie: Clubpagina Los Angeles Galaxy.

0 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Maandag 18 oktober
Barcelona beschouwt Alexander Isak als alternatief voor Erling Braut Haaland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren