‘Ricksen snoof weer cocaïne en dronk toen hij al een jaar ALS had’

Vrijdag, 5 juni 2020 om 10:54Rian Rosendaal

In de eerste biografie van de vorig jaar overleden Fernando Ricksen, genaamd ‘Vechtlust’, schreef auteur Vincent de Vries al over het drank- en drugsgebruik van de oud-verdediger van onder meer Oranje en Rangers FC. In het nieuwe boek over Ricksen, dat op 9 juni uitkomt en de naam ‘De finale strijd’ meekrijgt, komen wederom de nodige smeuïge verhalen aan bod.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door nijogeth)

Wat heeft die man een leven van uitersten gehad zeg. Prima voetballer met o.a. Fortuna, AZ, Rangers, Nederlands elftal achter zijn naam. Verslaafd aan van alles en nog wat en als klap op de vuurpijl veel te jong overleden aan de gevolgen van ALS.

Tja als je toch al je doodvonnis hebt gekregen, waarom dan niet hé? Ik zou in zijn geval hetzelfde doen. Heb nog nooit gerookt of iets, maar als ik de zekerheid heb dat ik nog een jaar te leven hebt, dan ga ik alles gebruiken wat los en vast zit.

5 juni 2020 om 11:17

Ik kan mij ergens voorstellen dat als je toch dood gaat, je kan denken:" ach, waarom ook niet". Maar je hebt natuurlijk ook te maken met de mensen die om je geven, verdriet hebben om dat je dood gaat. Om je leven, je laatste fase, dan te "vergooien" is dan ook zoiets

5 juni 2020 om 11:21

Alsof die er zo veel last van hebben als jij eens in de zoveel tijd een lijntje door je neus jatst. Die man heeft een doodvonnis ik denk echt wel dat er begrip uit zijn omgeving voor was

5 juni 2020 om 11:22

De vraag is of dit vergooien van zijn leven was. 5 jaar en 8 maanden langer geleefd dan de voorspelling was. Die jongen was zover heen het laatste jaar dat ik betwijfel of zijn gezin hier iets van gemerkt heeft. Sterker nog zijn vrouw vond het blijkbaar prettig.

5 juni 2020 om 11:37

@stiff, er zit een verschil tussen of jij of ik, of een Fernando dat doet. Mijn punt is dat hij dit deed terwijl hij bijna zou overlijden. Begrip zal er ongetwijfeld zijn en dat snap ik helemaal, alleen wat als jouw omgeving de laatste periode met jou wil doorbrengen en je dan stijf staat van de coke of niet helder bent door de drank. Want als ik het zo lees gaat het wel meer om dan eens een lijntje erdoorheen jassen

5 juni 2020 om 12:47

Maar je hebt ook weer niet zo goed gelezen, want je hebt blijkbaar over het stuk gelezen dat zijn vrouw het fijn vond als hij snoof, omdat hij daar rustig van werd en ze dan beter met hem kon praten.

5 juni 2020 om 13:20

@boris, nee dat heb ik niet hoor, ben ik nog niet op ingegaan maar zal ik voor jou doen. Coke i.c.m. Adhd brengt dus blijkbaar rust mee en in Fernando zijn geval dat hij een goede gesprekspartner is voor zijn vrouw. Fijn voor haar, ik zelf zou het niet "toejuichen", maar dat is meer mijn afkeer jegens drugs etc. Wil je nog iets weten?

5 juni 2020 om 17:31

@Boris19 er staat nergens dat zij het fijn vond dat hij snoof. Er staat dat zij altijd zo lekker met hem kon praten als hij gesnoven had. Nuanceverschil en dat kan essentieel zijn in deze situatie. Al is het maar omdat zij hem niet tegen “zijn schenen wou schoppen” over het drugs-en alcoholgebruik.

5 juni 2020 om 11:22

Als je lichaam letterlijk elke dag slechter wordt en je op een gegeven moment niet eens meer kan bewegen dan snap ik ook heel goed dat je geestverruimende middelen gaat gebruiken om je toch door deze tijd heen te slepen. Altijd als er een artikel komt over Ricksen moet ik weer terugdenken aan het moment bij de wereld draait door. Wat een ongelooflijk sterke man dat je dat zo op televisie durft te verkondigen en hij heeft gevochten tot de laatste minuut.

5 juni 2020 om 12:00

@puntnaarachter denk je dat je er dan op eens gelukkig van wordt?ricksen deed het altijd al, kon niet zonder, was verslaafd, had het op zijn manier dus nodig omdat het een zwakte van hem was, een beperking.als jij het nu niet nodig hebt om gelukkig te zijn, waarom zou je het dan op eens wel gaan doen?ik snap best dat je nog wat wilde dingen mee wilt maken, maar dat zijn dan toch dingen die je altijd al had willen doen, dingen die je gelukkig maken.

5 juni 2020 om 12:23

Wie weet, misschien een soort bucketlist dingetje? Ik zou ook wel willen weten hoe het nou eigenlijk is om wat te proberen. Ik ben nu 25, heb nog zo'n 60 jaar te leven (als het goed is), dus ik zorg goed voor mijn lichaam. Als ik nu te horen krijg dat ik binnen nu en een jaar toch dood ben, waarom zou ik dan niet van alles wat uitproberen?

5 juni 2020 om 12:36

omdat het feitelijk je tijd alleen maar kutter maakt... het is misschien leuk voor een paar uur, daarna voel je je weer een paar dagen kut omdat je dopamine levels zo laag zijn. Tenzij je dus continu blijft snuiven en je dat probleem dus telkens vooruit schuift. Plus het kost super veel geld en je vrouw en kind komen zonder jouw inkomsten te zitten, dus wat zij dan in de toekomst nodig zullen hebben gaat nu al weer door jouw neus in rook op. Daarnaast is het ook niet goed voor je hersenen, je vergeet dingen sneller... Ik zou veel liever als ik zo'n doodvonnis krijg veel liever zo lang mogelijk helder blijven en zo veel mogelijk mooie momenten beleven met mijn vrouw en kind. Liever dat dan constant in de rollercoaster van een drugsverslaving.

5 juni 2020 om 13:22

Misschien is het om juist de gedachte aan het naderende einde niet Constant in je hoofd te hebben.

5 juni 2020 om 13:07

Dit is inderdaad een manier om afscheid te nemen van het leven, alles doen en gebruiken wat God verboden heeft. Denk vooral de gedachte van een atheïst. Een gelovige katholiek, christen, moslim of jood zal waarschijnlijk om vergiffenis vragen voor al zijn zonden en op een goede manier afscheid willen nemen van dierbaren. Omdat ie gelooft dat er een hiernamaals is. Ieder zijn keuze.

5 juni 2020 om 15:19

Dat denk ik niet man.. uit eigen ervaring... ik denk dat je gezonder dan ooit gaat leven om te rekken..

5 juni 2020 om 16:43

Aan de ene kant snap ik wat je bedoelt maar aan de andere kant vraag ik me af waarom je dan wel opeens aan al die troep zou beginnen? Het is niet zo dat dat de rest van je leven nog verrijkt ofzo, tenzij je al verslaafd bent.

Zal precies hetzelfde doen. Ook bij andere ziektes waarvan je weet dat je uiteindelijk toch dood zal gaan op korte termijn zal ik mezelf helemaal volgooien met ketamine, Mdma, cocaïne, alcohol en ga zo maar door.

5 juni 2020 om 11:33

Daar ga je je echt niet beter van voelen..eerder slechter. De katers zullen veel heftiger zijn.en om jezelf nou in het gevangenschap van verslaving te gooien..

5 juni 2020 om 11:41

Je weet wat ze zeggen over inkakken.

5 juni 2020 om 17:34

Deze wil ik graag inkoppen😁 is bijpakken😆

5 juni 2020 om 11:34

Ik zie eerlijk gezegd de logica niet echt van weten dat je op korte termijn dood gaat en de stap maken naar allemaal rommel in je lichaam pompen? Zijn er geen leukere dingen om je laatste dagen te slijten denk je?

5 juni 2020 om 11:42

Geen idee, maar als je de energie niet meer hebt om dingen te ondernemen en de hele dag moe bent en verdrietig dan waarom niet aan de stimulerende middelen?

5 juni 2020 om 12:16

Als je doodziek bent kan je dat echt niet meer opbrengen hoor. Ik weet niet of jij een k***patient ooit in zijn laatste maanden hebt gezien, maar ik denk dat een spuitje heroïne of een snuifje cocaïne weinig zou helpen. Ja eerder met sneller dood gaan.

5 juni 2020 om 12:40

Een snuifje niet nee. Maar geloof me van een gram voelt die wel wat.

5 juni 2020 om 16:47

Nouja stimulerend.. Het moment na gebruik even ja. Tenzij je vanaf dat moment fulltime gaat gebruiken, wordt het er echt niet beter op. Dat is ook juist het hele probleem. Mensen gaan weer gebruiken omdat ze na een poos lam zijn nadat je het net zo lekker hebt gehad.

6 juni 2020 om 02:19

heb wel eens een gram goede achterover gewerkt maar voelde nog weinig tot niks. Ja een 2 daagse loopneus. Kan me niet voorstellen dat je er vrolijker van wordt maar goed dat was mijn beleving

Waarom zou je dit nou weer in de publiciteit brengen? Dit is gewoon slecht praten over iemand die er niet meer is, vraag me af of z'n nabestaanden hier blij mee zijn. En wat maakt het uit, hoe ik t zie had Fernando er alle recht toe in zo'n situatie. Niet alsof ie z'n vrouw mishandelde.

5 juni 2020 om 11:57

Zijn vrouw heeft aan het boek meegewerkt.

5 juni 2020 om 12:23

Jouw reactie zie je van verre aankomen. Joh, de auteur schetst een beeld van Ricksen in de laatste periode van z'n leven waar de familie akkoord mee is. Wat is er mis met een realistisch boek in plaats van dat altijd jeukerige goedpraten van een overleden persoon.

5 juni 2020 om 12:25

Het zorgt voor headlines wat ongetwijfeld goed zal zijn voor de boekverkoop. En als de familie er daardoor nog een leuk zakcentje aan over houdt zullen de nabestaanden ook niet ontevreden zijn. Als die man zo lang verslaafd is geweest kan je je afvragen wat er uiteindelijk nog van zijn voetbalfortuin. Uit de woorden in het artikel heb ik ook niet het idee dat het zonder toestemming is gebeurd. Misschien is dit wel de erfenis die hij zijn gezin wilde nalaten.

5 juni 2020 om 21:50

Kevin Hofland, nota bene een erg goede vriend van Fernando tweette zojuist dit: "Ricksen-biograaf komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’ Bizar dat je zo moet scoren over de rug van een ander. Onwaarheden die erin staan. Vrouw en vriend die genegeerd worden. Triest echt diep triest"

Ik zie toch best veel mensen hier zeggen dat ze snappen dat Fernando aan allemaal spul zat en dat ze het in zijn situatie (misschien) ook zouden doen. Ik kom misschien als de moraalridder over, prima, maar wat is de meerwaarde om aan dat spul te beginnen. Ook al eindigt je leven binnenkort? Je functioneert heel anders en zorgt ervoor dat je heel anders in de omgang bent met geliefden om je heen. Het kan zijn dat die denken :"ach, als het toch bijna over is". Maar wat nou als die mensen de laatste maanden/weken met jou zo koesteren en jij verpest het door al dat spoul te nemen? Ik heb makkelijk praten natuurlijk, omdat ik geen ASL heb en nooit aan drugs gezeten heb (alleen alcohol), maar ik kan me niet voorstellen dat er mensen serieus denken:" ik snap hem, zou dat ook doen". Dan stimuleer je het gewoon bijna

5 juni 2020 om 14:54

Bon jovi, It's my life It's now or never. I ain't gonna live forever.

5 juni 2020 om 15:18

Dat heeft een iets andere betekenis, maar leuke referentie naar een van mijn favoriete bands en een van mijn favoriete liedjes van die band

5 juni 2020 om 15:37

Iknow, maar goed als die vent zoiets heeft van ik wil dit doen met het laatste beetje leven dat ik heb. Tegenhouden ga je hem dan toch niet en tis zijn leven. Al snap ik je standpunt wel.

5 juni 2020 om 17:18

Ik heb zelf eigenlijk alles wel eens geprobeerd wat oraal in te nemen is of op te roken is. Ik ben geen roker en gebruik zelden iets (de laatste 3 jaar heb ik eigenlijk alleen nog af en toe wat wiet gerookt en 1x Mdma gepakt), behalve alcohol. Uit ervaring weet ik echter wel dat er drugs zijn die wel een leuk effect hebben op dat moment en je wel degelijker een bepaald geluksgevoel kunnen geven. Daardoor kan ik me indenken dat wanneer je eigenlijk alleen nog maar slechte dagen hebt (elke dag gaat het weer iets moeilijker of kun je steeds minder), dat het wel een fijn gevoel kan zijn als je dat om kan draaien. Al is het maar dat de zorgen een beetje van je af gaan.je kunt het dus ook van de andere kant kijken. Jouw familie vindt het misschien ook wel een stuk fijner dat je wat rustiger bent en je niet zoveel zorgen maakt in de laatste periode van jouw leven. Bij de meeste drugs is het gewoon zo dat de highs higher worden en de lows lower. Kies je dan in dat laatste deel voor de middelmaat of wil je nog een paar keer dat ultieme geluksgevoel meemaken, dat er anders misschien niet meer in zit?

Tja ik heb het gelukkig nooit interessant of lekker gevonden om drugs (waar voor mij ook roken en alcohol drinken ondervallen) te gebruiken. Maar het is daardoor nog niet gezegd dat je daarom ouder wordt. Ik kan mensen zat die alles gebruikte wat god verboden had, en nergens last van hebben, dus ik snap m wel. Als je dat verstaat als "van het leven genieten", zou ik er ook voor gaan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Glasgow Rangers

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Celtic7345
3.Hibernian5912
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
R. KentAanvaller359
I. HagiMiddenvelder316
G. KamaraMiddenvelder311
S. ArfieldMiddenvelder274
A. MorelosAanvaller2712
B. BarišićVerdediger331
A. McGregorKeeper260
Voor de complete selectie: Clubpagina Glasgow Rangers.

Nederland
14 fans
Verdediger, 44 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren