‘FC Twente zet trend in Nederland door en praat met nieuwe trainer’

Vrijdag, 5 juni 2020 om

Alexander Zorniger is in beeld bij FC Twente, zo claimt TC Tubantia vrijdagochtend. De Tukkers zijn in gesprek met de 52-jarige Duitser, die de afgelopen vier seizoenen werkzaam was bij de Deense topclub Brondby IF. FC Twente wil tegenover de krant niet reageren op de belangstelling voor Zorniger.

"Zoals bij alle genoemde namen gaan we ook hier niet op in", laat algemeen directeur Paul van der Kraan desgevraagd weten. FC Twente is op zoek naar een opvolger van Gonzalo Garcia, die na één seizoen moest vertrekken. Van een akkoord tussen Zorniger en de Eredivisionist is nog geen sprake, zo klinkt het.

Als de oefenmeester bij FC Twente zijn intrede zou doen, dan past dat helemaal in de nieuwe trend in het Nederlandse voetbal. Zorniger zou het komende seizoen de vijfde Duitse trainer kunnen worden aan het roer van een Nederlandse club. Ook Heracles Almelo (Frank Wormuth), PSV (Roger Schmidt), Vitesse (Thomas Letsch) en NAC Breda (Peter Hyballa) hebben een Duitse coach.

Zorniger stond aan de wieg van het ontstaan van RB Leipzig als topclub. Hij bracht de grootmacht van de vierde naar de tweede divisie in Duitsland. In 2015 werd hij bij VfB Stuttgart de opvolger van Huub Stevens. In november werd hij daar echter al ontslagen, waarna hij een halfjaar later werd aangesteld bij Brondby IF, waar hij vier seizoenen actief was.Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Lijkt me heel apart mocht dit waar zijn. Niet zozeer vanwege deze trainer zelf, ben ook nie bekend met de beste man, maar het feit dat er nog geen technisch directeur is en er toch een trainer aan Twente wordt gelinkt is natuurlijk apart. Hopelijk komt er snel nieuws over de invulling van de openstaande posities want het duurt inmiddels al wel een tijdje...

5 juni 2020 om 09:30

Mogelijk gaat het nu in een sneltreinvaart en is er ook al een td bekend. Het is enkel te hopen! Ben op zich wel positief verrast met deze naam.

5 juni 2020 om 09:50

Ik las op fctwente.net dat een Duitse ervaren TD met groot netwerk is afgeketst en dat er een Nederlandse interim-td kwam. Weet niet wat er van waar is maar zou a) jammer zijn dat het is afgeketst en b) een interim-td voor de zomertransferperiode is al helemaal niet ideaal. Dan zullen mensen wel beginnen over Ted, maar om hem dan de zomerperiode te laten doen lijkt me niet ideaal. Want als je op lange termijn wil gaan werken, moet je Ted niet de transferperiode laten doen omdat je alleen met huurspelers komt of 1-jarige contracten waarmee je niet kan bouwen aan een elftal.

5 juni 2020 om 13:00

Een interim-td zou een grove schande zijn. Je ontslaat een td en komt vervolgens na twee maanden met een interim-td aanzetten. Dan heb je de situatie als algemeen directeur volledig verkeerd ingeschat. Ik mag toch hopen dat dat niet het geval is. Dan kun je stellen dat met Van Leeuwen bouwen geen optie is, maar met een interim kun je helemaal niet bouwen. Het zou sportief wanbeleid van de bovenste plank betekenen in ieder geval. Ik heb sowieso niet echt de indruk dat Van Der Kraan precies weet wat hij aan het doen is. Ik vind 'm in z'n uitspraken ook onzeker overkomen als het 't sportieve aspect betreft.

5 juni 2020 om 10:10

Deed het ook erg goed met Brøndby. Op een haar na het eerste kampioenschap in vele jaren binnen gehaald en de beker gewonnen. Dat bij een club die niet altijd even stabiel is op management gebied.

Dan zijn dan toch vijf Duitse trainers in het Nederlands voetbal. FC Twente, Psv, Heracles, Vitesse en NAC Breda. Weliswaar vier in de Eredivisie.

Ik ken deze beste man niet, dus zou niet oordelen. Maar wat ik wel apart vind is dat er allemaal trainers uit het buitenland (vooral duitsland) worden gehaald. Je hebt nu twente, heracles, psv en Vitesse. Zijn er dan echt geen fatsoenlijke nederlandse trainers meer? Ben echt benieuwt naar de reden dat waarom al die clubs maar denken dat een Duitse trainer beter is. Maar we gaan het zien, miscchien wordt het wel een groot succes

5 juni 2020 om 09:41

Nog opvallender is misschien wel dat dit ook weer een trainer is die voortkomt uit het Red Bull principe. Dit lijkt een trend te worden.

5 juni 2020 om 09:42

Tja, wat heb je nog als Nederlands trainerstalent. Misschien Maurice Steijn, die heeft het met beperkte middelen toch altijd leuk gedaan. En Fraser doet t goed bij Sparta. Ten Hag en Slot hebben hun plekje gevonden. Maar voor de rest?

5 juni 2020 om 09:45

Ik kan er op dit moment ook geen bedenken, maar er is toch een trainersschool in Nederland. Daar zou toch wel iemand uit moeten komen? of anders kan een club intern iemand opleiden. Ik kan mij niet voorstellen dat een voetballand als Nederland nu opeens geen fatsoenlijke trainers meer ter beschikking heeft.

5 juni 2020 om 09:48

@dnsdkr, Stegeman heeft het ook leuk gedaan bij Heracles, Eagles. Daarnaast Lukkien die Emmen heel goed laat spelen met hun middelen, en daarnaast vind ik Ultee ook een goede trainer bij Fortuna.

5 juni 2020 om 09:53

Lukkien had ik graag bij FC Twente willen zien maar helaas contract verlengd bij Emmen. Had qua karakter ook wel gepast bij FC Twente, beetje in de lijn van René Hake (die volledig onterecht is ontslagen destijds, mjah)

5 juni 2020 om 10:17

Op de Nederlandse voetbalschool hebben ze jarenlang Frank de Boertjes en Alfred Schreudertjes opgeleid. Tikkie breed en balbezit op eigen helft trainers. Daar zit in de huidige tijd niemand meer op te wachten.

5 juni 2020 om 10:43

twente-watcher. Dat weet ik niet. We hebben jarenlang geroepen dat de Nederlandse aanvallende speelstijl veel te naief was om resultaat te halen. Ik ben natuurlijk wel met je eens dat de speelstijl onder Frank de Boer niet was om aan te gluren (hoewel de resultaten er natuurlijk wel waren). Ik denk dat de truc is om je team naar haar optimale mogelijkheden te laten spelen. Ik lees hierboven de namen van Lukkien en Stegeman, die hebben dit inderdaad gedaan. Als we het dan toch over Duitsers hebben, dan ben ik heel benieuwd naar de speelstijl van PSV aankomend seizoen onder Schmidt. Dat zal een omschakelmachine worden.

5 juni 2020 om 10:55

Je moet ook wel de spelers hebben om aanvallend te kunnen voetballen. Ajax had dat destijds niet met een Niki Zimling en Ebecilio. Overigens vind ik dat je Schreuder onterecht tekort doet. Presteert prima met een leeg gekocht Hoffenheim.

5 juni 2020 om 11:23

Kowalski als je het spel onder Schreuder bij Twente zag met spelers als Ziyech, Gutierrez, Mokotjo, Engelaar en Corona, waarmee hij 10e(!) werd, dan kun je nooit tegen een Twentesupporter gezegd dat die Schreuder tekort doet. 10e he, dat is dus rechterrijtje met prima spelersmateriaal en dat met verdedigend voetbal. Die kreeg met zijn spel het voor elkaar om de sfeer in het stadion eigenhandig de nek om te draaien. De enige periode dat het gewoon niet leuk was om naar het stadion te gaan, ja minder leuk zelfs dan het jaar dat we degradeerden en dat meen ik ook. Ik ben nooit voorstander geweest van het te vroeg ontslaan van trainers, maar bij Schreuder kon ik er niet op wachten. Daar kwam bij dat het een publiek geheim was dat hij lekte naar de pers en daarmee graag aan de stoelpoten van anderen binnen de club zaagde. Jij mag het onterecht vinden, maar op enig tactisch vermogen heb ik Schreuder nooit kunnen betrappen.

5 juni 2020 om 11:38

Misschien is Schreuder dan wel de ideale assistenttrainer? Een van zijn pluspunten is de manier waarop hij met zijn spelers omgaat en het beste uit de spelers te halen. Misschien is tactiek dan niet zijn sterkste kant.

5 juni 2020 om 12:03

Schreuder was bij Twente een ramp. Had een geweldige selectie en liet ze alleen maar balletje breed spelen. Hij was de reden dat ik voor zijn tweede jaar mijn seizoenkaart heb ingeleverd. Na zo'n 20 jaar. Ik ergerde me kapot. Direct weer één aangeschaft toen hij weg was. Wat een ellende die man. En nog een achterbakse persoonlijkheid ook als assistent.

5 juni 2020 om 12:21

@Twente-watcher, het valt mij wel vaak op dat de mensen die vinden dat Schreuder ondergewaardeerd werd bij Twente ogenschijnlijk in die periode nooit Twente live hebben gezien. Ik ben zelf niet eens supporter van Twente (heb er wel een paar in de vriendengroep) maar heb echt wel gezien dat het eigenlijk schandalig was hoe slecht, saai en onsamenhangend hij de ploeg liet presteren. Ik denk dat hij ook vooral veel in de media werd verdedigd, om de reden die Twenteov ook omschrijft, omdat hij naar verluidt nogal graag het lek is in een organisatie om eigen hachje te willen redden. Dan gaan vervolgens allemaal mensen zeggen dat hij meer tijd nodig had, dat hij het prima deed, zonder ook maar een wedstrijd uit te kijken van de man. Ik vind het persoonlijk dan ook niet zo gek dat zoveel clubs nu verder kijken dan alleen de Nederlandse trainers, want de Nederlandse trainers die beschikbaar zijn staan nou niet echt bekend om hun geweldige of vermakelijke voetbal (steijn, Groenendijk, Streppel, Stegeman, etc.). Ik snap best dat een deel van deze trainers het aardig heeft gedaan naar de mogelijkheden die ze hadden, maar voor de mensen die wekelijks moeten kijken naar de club hebben ze over het algemeen toch liever ook wat leuks om naar te kijken (waarbij vooral druk zetten in de huidige tijd erg wordt gewaardeerd omdat er altijd wat gebeurd). Ik heb dit zelf ook meegemaakt bij Vitesse onder Fraser, wie je dankbaar blijft voor de beker, maar het voetbal wat hij liet zien was echt verschrikkelijk (nu waren we eerlijkheidshalve de jaren ervoor ook verwend met onder andere Rutten en Bosz).

5 juni 2020 om 12:28

De Nederlandse voetbalschool heeft ook Arno Slot, Peter Bosz en Erik ten Hag afgeleverd. Zeer spectaculair aanvallend voetbal.

5 juni 2020 om 12:55

Erik ten Hag is vooral bij Bayern München opgeleid

5 juni 2020 om 12:56

Nou ja, wij hebben Schreuder langdurig aan het werk gezien en hij heeft het aantoonbaar waardeloos gedaan bij FC Twente. Bovendien zijn er altijd problemen als Schreuder in de buurt is en z'n zin niet krijgt. Verder moeten we het ook niet overdrijven. Hij staat op plaats 7 en een club als Hoffenheim verliest elk jaar sterkhouders. Hij doet het hooguit redelijk en ik moet zeggen dat ik dat al niet had verwacht.

5 juni 2020 om 13:07

Dajoowie - "maar voor de mensen die wekelijks moeten kijken naar de club hebben ze over het algemeen toch liever ook wat leuks om naar te kijken (waarbij vooral druk zetten in de huidige tijd erg wordt gewaardeerd omdat er altijd wat gebeurd)" - Maar FC Twente moet 75 procent van de selectie nog binnenhalen. Dat zijn dus spelers met krasjes die meestal ook niet fit zijn. Ga daar maar eens druk mee zetten. Dan zijn ze na 60 minuten helemaal op. Dat zagen we het afgelopen seizoen al bij FC Twente. Aantrekkelijk voetbal spelen kan altijd nog. Niet degraderen is prioriteit nummer 1 en dan heb je een coach nodig die de selectie aanvoelt en tactisch weet wat hij doet. Dat aantrekkelijke voetbal komt vanzelf wel weer naarmate de schulden verder minimaliseren en de club weer gezonder is. Mocht je dan alsnog aantrekkelijk voetbal spelen aankomend seizoen is dat mooi meegenomen, maar dat mag op dit moment nog niet prioriteit nummer 1 zijn. Eerder prioriteit nummer 3 of 4.

5 juni 2020 om 14:14

Dat gezwets over Hake, prima vent maar zette inclusief de 7 wedstrijden van het seizoen ervoor ook een serie van aardig wat verliespartijen op. Lukkien is een goede trainer en goede mentaliteit en ik schat ons kwa voetbal op het veld niet hoger in dan Emmen, maar naast het veld en toch een bepaald verwachtingspatroon wat er heerst bij ons (onterecht) een veel moeilijker club dan Emmen.

5 juni 2020 om 09:44

Voor Heracles was het een logische keuze, ze wilden een ervaren trainer, die al een aantal jaar mee liep in de voetballerij, ervaring heeft met talenten en weet te voetballen zoals Heracles wil. Binnen Nederland waren er niet veel trainers vrij die aan al deze kenmerken voldeden, en had hij natuurlijk het voordeel enorm veel talenten in Duitsland te kennen.

5 juni 2020 om 10:07

Zoveel goede Nederlandse trainers zijn er toch niet meer. Of zou jij blij worden als Ajaxied, met een Streppel, Of Steijn?

5 juni 2020 om 10:07

Vooropgesteld dat deze Duitse trainers die bij Psv, Vitesse en nu mogelijk ook fc Twente komen zich nog moeten bewijzen, vind ik dat we in Nederland geen echte trainers hebben die vrij zijn en die er bovenuit springen. Ron Jans zou je mogelijk nog kunnen proberen te strikken, maar verder weet ik het ook niet. We hebben ook niet echt meer toptrainers in Nederland.

5 juni 2020 om 10:15

Nou, de vraag stellen is hem beantwoorden. Binnen het Nederlandse trainersgilde moet je heen trainer die een vernieuwend stempel op een club of het spel drukt, of zich werkelijk onderscheidt met een visie of bijdrage als uithangbord van die club, met een lichtje zoeken. Druk je het aantal van dit type uit in graden Celsius, dan lopen we het hele jaar met een dikke winterjas. Zeg nou zelf: de makke bij de topclubs is de afgelopen jaren vooral geweest dat onervaren trainers zonder enige bewijslast van kunde aan het roer kwamen op een van de belangrijkste posities binnen een club. Nadat Marco van Basten zich bij Ajax stukbeet op het niveau, ging dat weliswaar goed bij Frank de Boer, maar ondanks hun lange termijn en zelfs hun successen vind ik Philip Cocu en Giovanni van Bronckhorst geen sterke trainers. Nog los van de zijwieltjes die Hiddink en Advocaat hen aanvankelijk moest bieden, zijn ze met hun keuzes en het voetbal waar ze voor staan - wat is dat eigenlijk? - dertien-uit-een-dozijn. PSV lijkt na het aanstellen van Van Bommel eindelijk te leren van zijn keuzes. En ondanks dat Advocaat laat zien waarom het aanstellen van een onbewezen trainer als Stam geen goed idee is, begaat Feyenoord straks dezelfde fout nog eens met Kuyt. Maar kijk je rond in de Eredivisie, dan is er maar weinig materiaal dat echt tot de verbeelding spreekt, zoals je met Peter Bosz en Gertjan Verbeek wel echte persoonlijkheden had. Erik ten Hag is natuurlijk een vakman, Arne Slot kent een interessante start en ik denk dat Frank Wormuth, Dick Lukkien en Henk Fraeser goede trainers zijn voor een niveautje hoger dan ze nu zitten. Maar voor de rest? John van den Brom en Fons Groenendijk zijn twee kutjes; hun wekelijkse geklaag en gezeur kun je missen als kiespijn. Danny Buijs, John Stegeman, Henk de Jong, Hans de Koning, Adrie Koster, Fred Grim en nobody's Sjors Ultee en Johnny Jansen... het is een pot nat en op geen enkele manier onderscheidend, vernieuwend of verfrissend. Ik snap wel dat een buitenlandse wind eens nieuwe inzichten kan brengen, wat diversiteit op dat vlak kan de Eredivisie ook uitdagen een minder eenzijdige kijk te hebben op voetbal.

5 juni 2020 om 11:18

haha sow, morguhhh. Ondanks je manier ben schrijven ben ik het best wel eens met je verhaal. Enkel 2 namen deel je mijn inziens verkeerd in. Ja, Alfons Groenedijk komt negatief over (ook door zijn stem en manier van praten), maar ik vind hem echt een goede trainer. ADO heeft de laatste jaren echt *** rondlopen en hij wist er steeds wat van te maken. Ook Grim geef ik je geen gelijk in. Laat zelfs met een KKD ploeg RKC enorm leuk voetbal zien in de Eredivisie. Tuurlijk het resultaat is er niet, maar als Grim een stap zet naar een club met betere spelers, dan komt het resultaat vanzelf. In Grim zie ik op termijn echt een trainer voor AZ, Utrecht bijvoorbeeld.

5 juni 2020 om 11:50

@neutralefannl, helemaal met je eens wat betreft Grim. Ik heb dit in een eerder topic van Vitesse ook gezegd, maar ik had hem graag bij ons gezien. Heracles speelde erg leuk voetbal, leuker dan een heel groot deel van de clubs in NL. Nadeel is alleen dat hun team erg slecht is en ze hebben ook wel echt een aantal keer heel veel pech gehad, maar ik zie Grim graag een keer bij een iets betere club aan de slag gaan.

5 juni 2020 om 15:13

Ja flinke column geworden he Misschien is Grim nog wat te vroeg voor een oordeel, dat geef ik toe. En ik bedoel ook niet te zeggen dat het slechte trainers zijn, maar inclusief Groenendijk vind ik het allemaal erg gemiddeld, de middelmatigheid druipt er vanaf. Van het gros van de trainers in Nederland is Edwin van de Looij misschien wel hét gezicht. Geen uitstraling, geen persoonlijkheid, geen onderscheidende visie, laat staan voetbal... Voor de gein eens gekeken hoe dat 20 jaar geleden was, toen zat er flink wat meer personality op de bank: Co Adriaanse, Gerard van der Lem, Bert van Marwijk, Jan van Dijk, Foppe de Haan, Johan Neeskens, Eric Gerets, Martin Jol, Ronald Koeman, Fred Rutten en Henk ten Cate.

5 juni 2020 om 12:04

@ajax1! Tuurlijk hoop je het liefst op een Nederlander, maar eigenlijk maakt het mij niet uit waar de trainer vandaan komt. Al zou het een vrouw zijn. Alleen zou ik bij de topclubs de gok niet nemen met een vrouw. Puur omdat het een voorbeeld zou zijn van als het daar niet lukt, dan nemen de kleine clubs de gok nog minder snel. Maar o.t. het gaat toch om de kwaliteiten van de trainer ipv waar hij vandaan gevist wordt Je koopt toch geen Nederlandse voetballer terwijl een Franse beter in het plaatje past? Ik vind deze beslissingen ook beter trouwens. Clubs gaan door deze trainers niet uit dezelfde vijvers vissen, Ze hebben andere connecties dan de meeste NL-trainers.

Klinkt goed! Heeft meegewerkt aan het succes van Leipzig, gewerkt bij Stuttgart (grote club met goede jeugdopleiding) en Brøndby. Toevallig enkele wedstrijden gezien van Brøndby bekeken dit seizoen. Hoog druk zetten, direct voetbal, diepte en lopende spelers. Ziet er goed uit.

5 juni 2020 om 09:40

Het voordeel van die clubs is dat er al een hele poos een vaste kern in zit, spelers die elkaar kennen en het systeem kennen. Ook voetbalde Brondby voordat Zorniger instapte al zo. Ik hoop dat die het ook bij FCT voor elkaar weet te krijgen, echter denk ik niet dat hij dit er binnen 2 maand in heeft, maar een langer project is.

5 juni 2020 om 09:44

Het zal inderdaad een langer project moeten worden. De selectie is ontzettend smal, dus er moeten heel veel spelers bij komen. Dat kan in het voordeel zijn voor Zorniger én Twente. Je kunt nu gaan opbouwen vanaf de grond met spelers die in zijn profiel passen.

5 juni 2020 om 09:49

Ene kant wel, aan de andere kant verwacht ik dat FC Twente het de komende jaren vooral van leenspelers moet gaan hebben, waar echte vaste waarden op dit moment te duur zijn voor ze, althans zover ik de financiële situatie kan inschatten.

5 juni 2020 om 09:54

Die kans acht ik ook groot. Echter wil Kraan zo veel mogelijk van leen-spelers af. Een TD met een groot netwerk zou fijn zijn.

5 juni 2020 om 13:49

Dat snap ik, maar het maakt niet uit welke TD je er op zet, er moeten dusdanig veel versterkingen komen, wil je het zonder leenspelers af kunnen, dat je er ook een goed budget voor moet hebben. Persoonlijk denk ik dat FC Twente komende jaren als een Heracles van 10 jaar geleden bezig moet gaan, beginnen met een vaste selectie van dragende spelers, aangevuld met talentvolle leenspelers.

5 juni 2020 om 12:53

Ik vind het allemaal wel wat overdreven om nu helemaal lyrisch te zijn vanwege de Leipzig-connectie. Als die mensen zo ontzettend belangrijk waren, zaten ze er nog wel en we hebben het over assistenten. We hebben zelf met eigen ogen gezien hoe geweldig (...) assistenten kunnen zijn. Ik denk niet eens dat je op die manier met FC Twente kunt spelen op dit moment. Dat word weer een bij elkaar geraapte selectie waarvan je moet hopen dat er een verrassing tussen zit.

5 juni 2020 om 13:09

Bij Twente word al jaren gewerkt met het oog op de korte termijn. Daar moet nu verandering in komen als ik Kraan hoor. Dan is een trainer van dit kaliber echt niet zo verkeerd voor Twente. Zijn spelopvatting is aanvallend, wat veelal leuk attractief voetbal oplevert. Maar dat heeft tijd nodig, dat zul jij ongetwijfeld begrijpen. Wanneer je met zo'n man kunt gaan bouwen dan doe je een goede zet. Hij heeft bijgedragen aan het succes van Leipzig. Heeft meegekeken in een zeer goede jeugdopleiding van Stuttgart en heeft knap gepresteerd bij Brøndby. Natuurlijk is het maar afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen. Aangezien de selectie opnieuw opgebouwd moet worden. Maar nu kan er in ieder geval beleid gevoerd gaan worden op technisch gebied.

5 juni 2020 om 13:12

Hij was was volgens het artikel geen assistent maar hoofdtrainer bij RB Leipzig mocht dit waar zijn ben ik allang blij dat het geen Groenendijk wordt. En volgens velen heeft hij het bij Bronby goed gedaan. KWW

Zorniger klinkt goed. Ook eindelijk weer eens een trainer die gepokt en gemazeld is in het vak want, op Verbeek die halverwege instapte na, was het sinds 2e termijn Mcclaren de assistent van de assistent van de assistent van de assistent die eeuwig werd doorgeschoven. Daar was menig fan wel klaar mee. Zorniger heeft aan de wieg gestaan van het succes van RB Leipzig (van de Regionalliga naar de 2. Bundesliga gebracht) en heeft het goed gedaan met Brondby goed gedaan (nadat hij instapte voor het eerst in 10 jaar weer naar de 2e plaats gebracht back-to-back). Wel bij Stuttgart snel ontslagen, maar dat is net HSV waar trainers eeuwig worden ontslagen. Ben benieuwd, eerste gevoel is in ieder geval goed. Laat hem ook maar wat leuke spelers meenemen

5 juni 2020 om 09:53

Die ontslag ronde (3 trainers in 1 seizoen) heeft wel bewezen dat niet alleen de trainers de oorzaak zijn. Ik hoop dat er nu eindelijk rust in de keet komt.

5 juni 2020 om 10:13

Moet wel een kanttekening bij worden gezet dat Leipzig een begroting had, waarbij het een schande zou zijn mocht je niet gepromoveerd zijn. Maar goed, je hebt gelijk, je moet het wel ff doen. Je moet het zien dat een AZ in de KKD zou spelen, dan moet je promoveren. Andere kant, Wormuth had geen goed CV en doet het uitstekend. Letsch ook geen top CV, maar wel een goed gevoel over. De traiber die het hardst af kan gaan is de grote Schmidt. Die heeft een redelijk CV, maar moet opboksen tegen Ajax, Feyenoord en AZ. Deze job kan hem maken of breken. Van Letsch en Zorninger zullen de verwachtingen minder groot zijn.

5 juni 2020 om 12:50

Je bent als coach sowieso afhankelijk van het materiaal. Bij Heracles zijn de omstandigheden momenteel gewoon goed. Dat maakt zo'n Wormuth niet ineens een verborgen parel die nu pas ontdekt word. Als trainer kun je nog zoveel goed of fout doen, maar je moet ook gewoon geluk hebben met de omstandigheden. Pusic was bijvoorbeeld tactisch helemaal niet sterk, maar werd wel kampioen met FC Twente. Dat kun je knap noemen, maar als we naar de stootkracht van FC Twente kijken en de middelen ten opzichte van de concurrentie in de Kkd, kun je wel stellen dat het kampioenschap een verplichting op meerdere vlakken was.

5 juni 2020 om 13:57

Wormuth geen goed CV? Assistent coach bij Fenerbahce onder Löw, Vanaf 2008 verantwoordelijk voor de opleidingen van coaches bij de nationale voetbalbond, Vanaf 2010 tot 2016 trainer bij Duitsland O20. Dus hij heeft wel een heel redelijk cv.

5 juni 2020 om 12:38

We moeten alleen niet vergeten dat een coach in veruit de meeste gevallen volledig afhankelijk is van het materiaal. Ik vind het nogal vreemd dat je al kunt praten met een coach, terwijl er nog geen technisch directeur is. Ik heb dan ook het idee dat Van Der Kraan de situatie nogal onderschat heeft. Het is niet zo simpel om een technisch directeur te vinden die in het profiel past, relatief goedkoop is en die bovendien trek heeft aan FC Twente.

Een, voor mij, toch wel verrassende naam. Al moet ik toegeven dat er bij mij het noemen van de naam Alexander Zorniger geen bellen gaan rinkelen. Waar FC Twente in ieder geval de komende seizoenen weer behoefte aan heeft is een gepokt en gemazelde trainer. Oftewel een oefenmeester die het klappen van de voetbalzweep al door en door kent. Daarom moest ik eerder denken aan een type trainer als Maurice Steijn of Ron Jans. Al was Michel Preud'homme ook bepaald geen verkeerde keuze geweest voor de Tukkers.

5 juni 2020 om 19:49

Preud’Homme volstrekt onhaalbaar, doen ze het wel is dat financieel niet uit te leggen, zeker in onze situatie, of de sponsoren moeten weer bijleggen. Wel het beste, aanvallende Twente gezien onder Preud’Homme. Terughalen van mensen is over het algemeen niet gelukkig, maar voor hem (en Ruiz) zou ik een uitzondering maken.

Best bijzonder dat er weer de komst van iemand als positief wordt gezien omdat ze hebben meegewerkt bij een RB concern. Is dit nu de derde coach in de Eredivisie met zo'n achtergrond (psv, Vitesse en nu Twente)? Wie weet zitten de mensen die voor het succes gezorgd hebben daar nog gewoon... Denk dat het uiteindelijk ook niet verkeerd is om een coach te hebben die de competitie begrijpt. We gaan het zien!

5 juni 2020 om 12:46

Dat idee krijg ik inderdaad ook. Ik heb vooral het idee dat die mensen gewoon op het juiste moment op de juiste plek waren en daardoor nu in de belangstelling staan van clubs die het allemaal niet meer weten. Roger Schmidt schaar ik overigens niet in dat rijtje.

Al die buitenlanders in de Nederlandse competitie en weinig ècht opvallende namen bij buitenlandse clubs is een zorgwekkend signaal over de opleiding coaches betaald voetbal. Clarence Seedorf en Jaap Stam kregen ieder een persoonlijk traject naar hun diploma en hun coaching carrières zijn tot dusver nog niet echt vlekkeloos verlopen. Er moet echt iets veranderen in de opleiding, dit gaat helemaal niet goed.

Ik moet bekennen dat ik niet eerder van deze meneer heb gehoord, dus ik wacht het wel af. Voorgaande prestaties zeggen mij in dit geval niet zoveel, want de situatie bij FC Twente is niet vergelijkbaar met die van de andere clubs. Ik heb ook wel het idee dat clubs een beetje met de hype meelopen. Als die mensen echt zo verschrikkelijk belangrijk waren (buiten Roger Schmidt) voor het Red Bull concern, hadden ze nog bij Salzburg of Leipzig gezeten. Ik heb het idee dat die mensen vooral op het juiste moment op de juiste plek waren en dat hun carriere daardoor nu een enorme boost krijgt. Straks contracteren ze in Nederland de vorige koffiejuffrouw van Leipzig nog. Verder vind ik het wat vreemd dat je nu in gesprek bent met een trainer, terwijl de technisch directeur nog niet eens is aangesteld. Sterker nog; er heerst volledige radiostilte.

Het klinkt goed, maar dat is ook alles, dat is bij ons wel vaker het probleem geweest. De man is nu alweer 1 van de allerbeste trainers die ooit bij Twente heeft gewerkt, omdat hij bij Leipzig en Stuttgart heeft gezeten. In ieder geval een keer geen assistent van de assistent van de assistent. Keer frisse wind is mogelijk goed.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.FC Emmen32-13
13.VVV-Venlo28-27
14.FC Twente27-12
15.PEC Zwolle26-18
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Dinsdag 7 juli
Dat Barcelona bereid is om de vraagprijs voor Ivan Rakitic te laten zakken, heeft de aandacht van Manchester United getrokken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren