Van Gaal waarschuwt landgenoten: ‘Ze gaan anders niet veel winnen, vrees ik’

Woensdag, 3 juni 2020 om

Louis van Gaal veroverde met Ajax de Champions League in 1995. De oud-trainer van de Amsterdamse club is ervan overtuigd dat de belangrijkste Europese clubprijs in 2019 terug had kunnen keren in de Johan Cruijff ArenA. Op de drempel van de finale struikelde de recordkampioen van Nederland echter. Van Gaal herkent veel van zichzelf in de huidige selectie van Ajax, al zal trainer Erik ten Hag volgens hem wel enige aanpassingen moeten doen.

"Daar ben ik het mee eens", antwoordt de clubloze trainer op de stelling van Helden Magazine dat Ajax anno 2020 een ‘scheutje Van Gaal’ bezit. "Ik heb weleens contact met trainer Erik ten Hag. Het voetbal is oogstrelend, maar Erik moet nog wel naar de balans zoeken." Van Gaal zet zijn mening gelijk kracht bij. "Neem het Ajax van vorig jaar dat de halve finale van de Champions League bereikte. Met Dusan Tadic, Hakim Ziyech, David Neres, Frenkie de Jong en van achteruit nog Daley Blind had het elftal eigenlijk te veel creatievelingen."

"Doodzonde, want met die ploeg had Ajax de Champions League kunnen winnen", voegt Van Gaal daaraan toe. De formatie van Ten Hag maakte in het seizoen 2018/19 veel indruk in de Champions League, onder meer door de eliminatie van achtereenvolgens Real Madrid en Juventus. De weg naar de finale lag wagenwijd open, maar in de return van de halve finale van het miljardenbal tegen Tottenham Hotspur ging het in extremis helemaal mis. Lucas Moura dompelde Ajax destijds in rouw met een treffer in de zesde minuut van blessuretijd.

Van Gaal betrekt ook voormalig Ajax-coach Peter Bosz in de discussie. Volgens de ex-bondscoach van Oranje worstelt de trainer van Bayer Leverkusen net als Ten Hag met de combinatie tussen aantrekkelijk voetbal en het behalen van resultaten. "Zolang zij geen aanpassingen doen, gaan ze niet al te veel winnen, vrees ik", uit Van Gaal zijn zorgen. "Dat zou ik jammer vinden, want zij zijn trainers die het in zich hebben om prijzen te winnen in Europa. Maar vooralsnog is de balans in hun elftallen nog niet goed op het moment dat zij de bal verliezen."


Poll

Ben jij het eens met Louis van Gaal over Erik ten Hag en Peter Bosz?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Mooi dat Van Gaal het publiekelijk opneemt voor Ten Hag en Bosz. Dat geeft rugdekking en vertrouwen. Ajax moet Ten Hag gewoon een paar jaar laten zitten. Leverkusen met Bosz idem dito.

3 juni 2020 om 12:56

@falcao1984 uiteindelijk bepaald elke coach zelf natuurlijk hoe lang hij ergens zit door te doen waar hij voor betaald krijgt en dat is het leveren van prestaties

3 juni 2020 om 13:16

PS eens over dat Ajax Ten Hag lekker een paar jaar moet laten zitten (als ze hem zo lang kunnen houden)

3 juni 2020 om 13:15

Tegelijkertijd impliceert hij natuurlijk wel dat hij zelf, le grand Louis, wel ziet waar het aan schort. Dat komt niet door een beetje mazzel of een beetje pech, een Moura voor wie de bal in de laatste minuut uit de kluts goed valt, of een Kluivert die in een draak van een wedstrijd net een puntertje tegen de bal krijgt, nee, niet in dat soort dingetjes, maar in het feit dat Erik en Peter nog niet helemaal hebben begrepen hoe hun ploeg moet staan bij balverlies.

3 juni 2020 om 14:22

Dat mag hij wat mij betreft best zeggen vind ik. Voor de rest is hij lovend over beide trainers. Een advies van Van Gaal in deze kan nooit verkeerd. Je kunt ook overal direct wat achter zoeken hè.

3 juni 2020 om 15:35

Zo is ie altijd geweest en heeft ook bewezen dat het een hele goede trainer is geweest. Natuurlijk draaft ie af en toe door, maar dat is toch niet erg. Verder een prima analyse over T hag en bosz.

Volledig juist. Bosz en Ten Hag hadden echt moeite met aanpassen als de tegenstander het deed. Een zogenaamd plan B. Maar wat was t leuk om naar te kijken

3 juni 2020 om 12:57

@formus ik vind dat Ten Hag dat juist wel heeft laten zien in de CL. de verdedigers van Ajax liepen te prutsen in de return tegen de Spurs maar daar kan je als coach niet veel aan doen. Bosz ben ik wel met je eens en Guardiola die dan weliswaar geen Ajax verleden heeft is ook een coach die nooit een plan B heeft

3 juni 2020 om 14:45

Japie, Ten Hag had echt moeite als ie onder druk werd gezet, Mathijs de Ligt miste en als de tegenstander met een lang aanspeelpunt 9 speelde met zwervende 10 er omheen. Misschien arrogantie, misschien onkunde, maar om het niet altijd voetballend op te willen blijven lossen lijkt me best een mogelijkheid en geen zwaktebod.

3 juni 2020 om 15:00

Dus als de tegenstander druk zet, je de beste verdediger mist, en de tegenstander een specifieke (aanspeelpunt met zwerver er omheen) speelt heeft het team het moeilijk en moet de trainer het oplossen. Hoeveel kans heeft Ajax om kwalitatief goede spelers op de bank te zetten zodat ze dit kunnen oplossen denk jij?

3 juni 2020 om 12:59

Ik heb het idee dat we dat plan b verhaal nu al heel wat jaartjes horen. Martin Jol was alle ballen op Suarez en die deed er wel wat mee. Ofteqel niet echt een plan b. De boer speeldealleen beton voetbal en afbraakvoetbal volgens velen en had ook geen plan b. Bosz speelde te aanvallend kamikaze spel en had ook geen plan b. Nu blijkt Ten Hag dat ook niet te hebben. Misschien kunnen we beter vragen welke trainer wel een plan b heeft

Van Gaal heeft in dit geval gewoon gelijk. Als voorbeeld neem ik mijn club Ajax en ten Hag. Daar zag je afgelopen seizoen vooral dat de restverdediging er gewoon soms niet stond. Dit heeft ons bijna de titel gekost en heeft geresulteerd in europese uitschakeling. Ten Hag is een goede trainer dat heeft hij voor mij al bewezen, maar ook hij kan nog veel leren en is nog zoekende zoals van Gaal aangeeft naar de perfecte balans.

3 juni 2020 om 15:02

Dat heeft mi vooral met de kwaliteiten van de spelers te maken. Je kunt niet verwachten dat Ajax er niet in kwaliteit op achteruit gaat als je voor bijna 200 miljoen verkoopt!

Zo mooi gezegd door van Gaal. Hoop dat die zeikers Driessen en van voetbal inside dit ook lezen, einde discussie met het afkraken want deze heren hebben op voetbal/trainers gebied geen ene klote bereikt en van Gaal wel.

Ben het wel eens met wat van Gaal zegt alleen twijfel ik bij de opmerking over te veel creatievelingen. Het aantal creatievelingen heeft Ajax vorig seizoen ook zo ver gekregen, had naast de Ligt nog een echte sloper gezet en je had enorm veel meer moeite gehad om vanuit achteruit aan het voetballen te komen. Zeker omdat de Ligt zelf ook zei van ik ben niet zo comfortabel aan de bal zoals een Blind, in mijn opinie zou er altijd een voetballende verdediger naast een echte moeten staan. Toch vind ik dat van Gaal hier niet benadrukt dat ten Hag nog nooit een wedstrijd heeft kunnen omdraaien door een tactische keuze. Hij durfde niet Dolberg te wisselen tegen Spurs omdat die bang was hem dan voor altijd kwijt te zijn, een ervaren rot als Huntelaar met zijn ervaring had ook veel meer rust gebracht en kon ook een bal vasthouden. Bosz vind ik daarnaast tactisch veel sterker, het enige wat hem parten speelt is dat die te lang blijft vasthouden aan zijn visie, ook als hij merkt dat het niet werkt. Hij is enorm koppig maar tactisch wel heel goed.

3 juni 2020 om 12:46

je hebt gelijk dat Huntelaar meer ervaren is, maar tegelijkertijd is Huntelaar een stuk minder bewegelijk. Voor de Spurs verdediging zou het makkelijker zijn Huntelaar te verdedigen.

3 juni 2020 om 13:00

Je hoefde ook niet meer te scoren, je moest de bal vasthouden, iets wat totaal niet lukte in de tweede helft. Huntelaar kan een bal vasthouden en daarmee wat rust brengen.

3 juni 2020 om 14:23

V-Watcher, zo kun je ook redeneren dat Spurs moest gaan komen en dat je daardoor snelheid voorin nodig hebt om ze enigszins achteruit te dringen

3 juni 2020 om 13:48

Bosz is misschien tactisch sterker maar als je het niet uitvoert (geen plan B) heb je er niet zoveel aan. Het is gewoon verdraaid lastig om in een wedstrijd zelf dingen om te zetten. Iedereen die zelf gevoetbalt heeft weet dat gevoel dat je soms hebt dat letterlijk alles tegen lijkt te zitten, in dat soort situaties draai je het alleen om met een dosis geluk en dat is waar Tottenham vorig jaar in de halve finale optimaal van heeft geprofiteerd.

Ajax had vorig seizoen met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt niet alleen 2 hele goede voetballers extra, maar beide zijn ook nog eens behoorlijk snel. Kan me nog wel wat verdedigende acties van Frenkie herinneren waar hij met zijn snelheid corrigerend kon optreden. Met Veltman en Martinez is dat een stuk minder. Timber en Schuurs hebben dat bijvoorbeeld weer wel.

Zodra het niet over hem zelf gaat maar over voetbal is Van Gaal een hele zinnige spreker, het is toch een echte vakman. Hij heeft door de jaren heen wel veel kritiek gekregen van de supporters over zijn ietwat saaie en voorzichtige voetbal waar balbezit heilig was, maar het was wel altijd verzorgd en het zat altijd tactisch goed in elkaar.

"Daar ben ik het mee eens", antwoordt de clubloze trainer op de stelling van Helden Magazine dat Ajax anno 2020 een 'scheutje Van Gaal' bezit. Het is al gênant genoeg dat Van Gaal uit zichzelf al eer opstrijkt voor het succes van anderen, maar als een journalist hem deze woorden in de mond legt is dat de kruiperigheid ten top. Is er nou echt geen journalist die de man kritisch durft te benaderen?

3 juni 2020 om 12:37

je vergeet dat Louis de grondlegger is van het succes van Ajax aangezien hij daar 25 jaar geleden trainer is geweest. Louis was eigenlijk overal de grondlegger van het succes. mocht United over een paar jaar terug keren aan de top dan is het succes te danken aan Van Gaal want dan heeft hij natuurlijk de basis gelegd daarvoor

de balans was imo gewoon goed hoor. wat kan Ten Hag eraan doen dat de verdedigers van Ajax allerlei individuele fouten maakten in de return tegen de Spurs?

3 juni 2020 om 12:42

Fout van ten hag was eigenlijk dat hij ajax te opportunistisch liet spelen. Ajax had de wedstrijd dood moeten maken maar iedereen ging als een malle naar voren, ook na de tegengoals.

3 juni 2020 om 12:46

@samhan maar waren dat de instructies van ten Hag of gingen De Ligt en Blind gewoon te enthousiast mee naar voren? dat weten we niet. verder liet De Ligt de slechts 1.80 meter lange Blind zwemmen tegen Llorente die geloof ik 2 meter is waardoor alle luchtduels werden verloren en Ajax op een gegeven moment amper meer onder de druk uit kwam. als je dan ook nog bij die 2e goal Luca Moura tijdens een actie 5 of 6 keer de bal laat aanraken zonder dat er ook maar iemand in je achterhoede ingrijpt dan sta je als coach machteloos imo

3 juni 2020 om 12:48

Dat de Ligt als broekie nog te enthousiast mee naar voren ging, kan ik me in vinden maar Blind was inmiddels ervaren genoeg om te begrijpen dat hij dat niet zou moeten doen. Daarnaast had Blind tegen de Ligt moeten eisen dat hij Llorente zou overnemen. Blind was de ervaren leider in de verdediging die BPL ervaring had. Blind had meer moeten opstaan.

3 juni 2020 om 18:26

Is het niet de taak van ten hag om bijvoorbeeld de ligt te corrigeren om niet zoveel naar voren te gaan? Uiteindelijk kan een trainer gewoon invloed oefenen in het spel door instructies te wijzigen. Ze konden ook compacter staan ect.

3 juni 2020 om 12:48

Waarom altijd wijzen naar verdedigers ? Hadden de aanvallers er niet gewoon 1 meer in moeten schoppen ? Kansen genoeg gehad daarvoor.

3 juni 2020 om 12:49

@nl_modric Ajax stond in de tweede wedstrijd in de eerste helft met 3-0 voor over twee wedstrijden. dan kan je moeilijk de aanvallers de schuld geven imo. ik vind het mooi om te zien dat Ajax altijd op de aanval speelt hoor maar bij zo een voorsprong in dat stadium van de CL is het soms handiger de boel op slot te gooien. dan was je met 3-0 de rust ingegaan en dan was de wedstrijd in principe gespeeld geweest

3 juni 2020 om 13:51

Klopt, en ik denk dat de twijfelachtige houding na rust ze parten speelde. Ineens leek het wel of de verdedigers continu aan het twijfelen waren: mee naar voren of achterin. Dan valt je team als het ware uit elkaar omdat je alle 11 als collectief hetzelfde moet uitvoeren anders krijg je het deksel op de neus zoals vorig jaar. Desalniettemin blijft het een wereldprestatie als je Juventus en Real Madrid hebt weten uit te schakelen en in de halve finale pas in minuut 93 strandt.

4 juni 2020 om 09:56

@masterapie ik wil ook zeker niks af doen aan deze geweldige prestatie van Ajax en niks dan lof daarvoor, alleen vond ik de verdedigende slordigheden in de return jammer want een finale plek had er imo zeker ingezeten

Die creatievelingen zorgden er juist ook voor dat ze zover waren gekomen, dus dat verhaal heeft twee kanten. Wel vind ik dat deze uitspraak over het kunnen winnen van de CL, evenals eerdere berichten over dit onderwerp, de indruk wekken dat als Ajax die halve finale was doorgekomen, de finale tegen Liverpool dan een soort formaliteit was geweest en de beker naar Amsterdam was gekomen. Laten we eerlijk zijn, Ajax werd (ongelukkig) uitgeschakeld tegen een Spurs dat zijn sterspelers grotendeels miste, en Liverpool had in de finale geen kind aan deze tegenstander. Ik denk dat Liverpool met afstand de sterkste van Europa was afgelopen jaar, en natuurlijk kun je op een goede dag ook van een tegenstander van dat kaliber winnen, maar veel waarschijnlijker was dat je er kansloos vanaf was gegaan.

3 juni 2020 om 12:47

ongelukkig viel mee imo want goed verdedigen is ook een onderdeel van het voetbal en dat deed Ajax niet in die tweede wedstrijd. ja de beslissende goal viel in de 90e minuut maar als je een 3-0 voorsprong weg geeft en de Spurs zijn elke keer de baas geweest in de tweede helft van het tweeluik dan mag je imo wel stellen dat het geen pure pech was omdat de wedstrijden redelijk gelijk op gingen

Uiteindelijk gaat het om winnen. Als daarvoor water bij de wijn moet om de juiste mix te krijgen dan moet dat maar. Maar uiteindelijk moeten Ten Hag en Bosz dat natuurlijk zelf inschatten.kunnen ze dat niet dat is dat gebrek aan een bepaalde kwaliteit die ook nodig is. Ik ben bang dat Bosz niet gaat veranderen.

We missen lassen Schone,dat is de"missing link". Overzicht,rustig, geweldige pass en schot. De meest ondergewaardeerde Ajacied van de afgelopen jaren

Als ze hetzelfde doen als de rest hadden ze deze prestaties niet eens gehaald! Onzin van van Gaal. Dat juist hij dit zegt vind ik wel jammer. Maar aan de andere kant, hij weet alles beter, dus had ook niet anders verwacht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
E. ÁlvarezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Nederland
397 fans
Coach, 69 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 14 augustus
Feyenoord blijft werken aan het verlengen van de contracten van zelfopgeleide spelers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren