Van Dijk, Wijnaldum en ploeggenoten komen met krachtig statement

Maandag, 1 juni 2020 om

De selectie van Liverpool heeft maandagmiddag met een krachtig statement gereageerd op de dood van George Floyd, die vorige week na een hardhandige arrestatie overleed in de Amerikaanse stad Minneapolis. Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en hun ploeggenoten hebben op social media een foto gedeeld waarop de gehele selectie geknield op de middencirkel te zien is.

De spelers hebben bij de foto de teksten ‘Unity is Strength’ en ‘Black Lives Matter’ gevoegd. Naast Van Dijk en Wijnaldum zijn ook de twee Nederlandse talenten Sepp van den Berg en Ki-Jana Hoever op de foto te zien. Voor de spelers van the Reds was het de eerste keer sinds woensdag 11 maart, toen zij in de achtste finales van de Champions League werden uitgeschakeld door Atlético Madrid, dat zij weer samenkwamen op Anfield.

Liverpool treedt met dit statement in de voetsporen van Jadon Sancho, Marcus Thuram, Winston McKennie en Achraf Hakimi, die in het afgelopen weekend in de Bundesliga met een eerbetoon aan Floyd kwamen. Ook onder meer Frenkie de Jong reageerde met een foto op Instagram op het overlijden van de Amerikaan. Zijn dood heeft in de afgelopen dagen op veel plekken in de Verenigde Staten tot grote demonstraties geleid.Gerelateerd

Meer sportnieuws

75 reacties (laatste reactie door piranha)

Mooi statement. Goed dat Liverpool zich hierover uitlaat. Gezien de rellen in Amerika lijkt het mij echter ook goed als men, naast deze steunbetuiging aan de demonstranten, ook oproept tot vreedzaam protest. We moeten met z'n allen werken aan meer gelijkheid binnen de samenleving(en). Het is goed dat het zo onder de aandacht wordt gebracht en mensen ervoor de straat op gaan, maar de huidige demonstraties met vernielingen, brandstichtingen, plunderingen en agressie tegen politie gaat echt zijn doel voorbij. Daar mag ook wel wat van worden gezegd.

1 juni 2020 om 16:52

Er duiken helaas steeds meer verhalen op van (veelal rechtste of anarchistische) actiegroepen die zich tussen de protesten van black lives matter mengen puur om ze in diskrediet te brengen en/of onrust te creëren. Er zijn daarnaast ook veel gewoon vredevolle protesten. Dus het is niet dat de protesten per definitie gelijk staan aan geweldplegingen.

1 juni 2020 om 17:02

Klopt ook en nogmaals, voor vreedzame protesten moet altijd en overal plaats zijn. Ongeacht of ik of wie dan ook het ermee eens of oneens is. Als andere groepen zich ertussen mengen en expres voor onrust zorgen, moeten die net zo hard worden aangepakt. Iedereen die de wet overtreed moet worden gestraft. Verder is het vanaf hier moeilijk in te schatten welke berichten waar zijn. Misschien mengen zich echt andere groepen tussen de demonstraties om deze beweging in diskrediet te brengen, misschien zeggen de demonstranten dat juist zelf om de schuld niet te krijgen. Het enige wat ik hierover heb gezien is een interview met een donker getinte man in Amerika aangaf te plunderen, omdat "agenten dan wel 2x nadachten voor ze een zwarte man vermoorden".. Dat was dus gewoon een bekentenis. Maar of het altijd zo is, weet ik niet. Hoe dan ook, wie zich zo misdraagt is fout en moet keihard gestraft worden.

1 juni 2020 om 17:02

Ja echt erg, zo jammer. Helaas gebeurd dat vaker. Ook is het vaak een geheime tactiek om voor chaos te zorgen. Zo zijn ook talloze protesten in ellende uitgemond in allerlei landen voor eigen gewin.

1 juni 2020 om 17:03

Dat zal dan toch vooral liggen aan waar jij je ieuws vandaan haalt. Het is namelijk vrij duidelijk dat de rellen uit linkse hoek komen. Idioten die hun kans schoon zien om lekker rotzooi te trappen. Heeft niets meer te maken met het originele protest tegen racisme.

1 juni 2020 om 17:09

@dr.duck Wat is die linkse hoek? Wat voor mensen zijn dat? Hoe weet je nou wie links, rechts, midden, boven of beneden is? #zucht Dat stempeltjes plakken op groepen gaat ook nergens over zeg.

1 juni 2020 om 17:09

Er zijn beelden van blanke gemaskerde vrouwen die “black lives matter” op een Starbucks kladden (en nog wat vernielingen aanbrengen), en als andere betogers ze er op aanspreken reageren ze daar niet al te best op.

1 juni 2020 om 17:11

Verder zeg ik ook veelal en vermeldt ik anarchistische groeperingen (waar per definitie in het algemeen geen politieke kleur op hangt). Ik zeg dus nergens dat het alleen rechtse actiegroepen zijn.

1 juni 2020 om 17:54

Haha Dr. Duck luistert iets teveel naar Baudet en Trump. Alle media zijn niet te vertrouwen, behalve de media die het bericht naar buiten brengen dat jijzelf steunt. Het vermoorden van onschuldige mensen, daar komt mijns inziens geen links of rechts aan te pas en dus is het ook onnodig deze termen hier ten bedde te brengen. Aan beide kanten zullen zowel socialisten als liberalen staan. Er zullen allicht idioten zijn die protesten gebruiken om zelf stoom af te blazen, maar uit welke media verneem jij dan dat dit enkel linkse mensen zijn? Op Twitter, fox news?

1 juni 2020 om 19:52

Het is wel vrij duidelijk dat antifa een kwalijke rol speelt in de proces. Het betalen van mensen om te plunderen, het beschikbaar stellen van materiaal om mee te werpen en de boel op te hitsen. Terrorisme van de mensen die claimen anti-fascisten te zijn maar zich gedragen als fascisten door een aanslag te plegen op het vrije woord en gedachtegoed.

1 juni 2020 om 19:56

@Shorty1991: check de bestorming van de “protestanten” van het CNN gebouw. Mensen zijn aan alle kanten los geslagen. Natuurlijk is de actie van de politieman walgelijk, maar de rellen overal net zo. Daarnaast zijn er helaas weinig mensen uit de zwarte community die ook kritisch naar de eigen achterban is en vooral alleen maar de slachtofferrol zoeken. Dat helpt het debat ook niet. Het is nogal een gecompliceerd probleem die niet zomaar aan de blanke of aan de zwarte mensen liggen. Nu de extremen de overhand nemen aan beide kanten, is het dialoog helaas ook verder weg dan ooit.

1 juni 2020 om 17:01

Hey ik hoop het natuurlijk ook maar heb er een hard hoofd in. En ook vind ik al die plunderingen enorm fout. Erg sneu ook voor de eigenaren van al die zaakjes. Heel erg jammer want het neemt de kern van de boodschap weg. Wat er gebeurd is, is gewoon enorm triest. Er heerst een bepaalde cultuur bij sommige die erg racistisch zijn. Men moet ook stoppen om het weg te stoppen alsof er niks aan de hand is. Jammer genoeg zie ik het niet minder worden. Nu heb je dit dat escaleert maar ook die autistische Palestijn die is vermoord door de Israëlische politie en ook bijv. moslims zijn een doelwit geworden in o.a. Europa. Het lijkt steeds maar grimmiger te worden. De denkwijze van mensen worden beïnvloed door allerlei factoren. Via de media, politici, bepaalde gebeurtenissen e.d. en men kan niet meer helder en objectief blijven nadenken helaas. Laten we hopen dat het goed komt en dat ook daar aan al het chaos een einde komt.

1 juni 2020 om 17:17

@SocioFan1, helemaal mee eens. Denk ook dat het precies met de dingen te maken heeft die jij zegt. Iedereen ziet alleen nog beelden en hoort alleen nog maar verhalen die zijn of haar denkbeelden versterken. Inlevingsvermogen in anderen neemt af, men ziet zichzelf vaker en sneller als slachtoffer, zonder kritisch te zijn op hun eigen gedrag en daden. De samenleving wordt harder en vervolgens bevestigd dit juist die denkbeelden weer.... Het is een soort vicieuze cirkel die groepen in de samenleving juist steeds meer uit elkaar drijft.

Ik denk dat iedereen eens moet leren normaal met elkaar om te gaan. Hoe die politieagent gehandeld heeft is compleet waanzin. Hoe nu door de demonstranten over witte mensen gepraat word ook. Heel eerlijk gezegd denk ik dat het meer met het IQ van mensen te maken heeft. En hoe lager het is hoe meer er gehandeld word in plaats van dat er gerelativeerd word. Hoop dat de betreffende agent en de agenten eromheen een lange celstraf krijgen. Maar de plunderende mensen mogen net zo goed een straf krijgen.

1 juni 2020 om 17:20

Ik snap dit soort opmerkingen wel, maar ik heb het gevoel dat de mensen hier vaak wat context missen. Ik zeg niet dat plunderingen goed zijn, maar niets vreedzame protesten hielpen vroeger ook niet. Je ziet van die mooie foto's van Mlk, maar enkele uren daarna werden ze in elkaar geslagen door politie en kregen ze honden afgestuurd. Dit begon ook met vreedzame protesten, waarna de politie geweld begon te gebruiken d.m.v traangas onder andere. Dat helpt niet, en heeft het ook nooit gedaan. Wat wel zo is, is dat er nu historisch snel gehandeld is, de politie-agent is binnen historisch snelle tijd gearresteerd en gecharged. Veel sneller dan zelfs recente cases, dus je kan je best voorstellen dat dit wel een bepaalde impact heeft en dat er nu meer naar de groep wordt geluisterd, dat is wat de groep wenst. Of dat de plunderingen goed praat, zeg ik niet. Maar het is meer dan alleen plunderen om het plunderen, natuurlijk gaat het gepaard met een hele boel opportunisme.

1 juni 2020 om 17:29

Ja, op een nieuwsbericht van RTL werd een donker getinte man geïnterviewd die plunderde bij zaken met producten van Rolex, Chanel en Prada om duidelijk te maken dat het onterechte geweld tegen zwarte mensen moest ophouden.. Ja, die doet dat natuurlijk vanuit een moreel oogpunt Verder vind ik de huidige protesten echt veel en veel te overdreven, omdat de agent in kwestie direct is ontslagen en aangeklaagd. Iedereen keurt zijn handelen af. Meer kan je niet verwachten en dus is er momenteel ook geen reden om te demonstreren, want waar demonstreer je voor? Op korte termijn zijn er geen acties meer die de VS kan nemen om de demonstranten tegemoet te komen... Als men was gaan demonstreren nadat de agent is vrijgesproken, oké, nu slaat het nergens op.

1 juni 2020 om 17:41

Ze blijven protesteren omdat ze het beu zijn, dit soort gevallen blijven ook gewoon voorvallen. Laatst was er ook een hele controverse rond een blanke dame die volledig onredelijk is in een discussie met een zwarte man en ze bedreigt hem letterlijk met de volgende woorden: “ga weg of ik bel naar de politie en zeg dat een zwarte man me bedreigt”. Dat toont dus gewoon aan dat mensen er zich van bewust zijn dat de politie zwarten anders zal behandelen.

1 juni 2020 om 17:45

@Lierse, als dat zo is en er zijn beelden van dan moet men die vrouw ook gelijk bestraffen. Iedereen moet gewoon normaal tegen elkaar doen. Waarom is dat voor sommige mensen nou zo moeilijk?

1 juni 2020 om 17:48

Dat is vanzelfsprekend. Maar het is dus de combinatie van die twee factoren die er voor zorgt dat bij vele Afro-Amerikanen de maat echt vol is. Trevor Noah heeft er een filmpje van op instagram staan. Ik ben het niet met alles een wat hij zegt, maar je krijgt wel een mooi beeld van wat de aanleiding voor dit alles is.

1 juni 2020 om 17:50

De Toekomst, het slaat nergens op voor jou. Ik ben het eens met je hoor over die gevierde man, en ik weet eerlijk gezegd ook niet waarom ze nog demonstreren. De hele politie-force kan moeilijk aftreden maar ze wachten nu denk ik op leiders die zich hier tegen uitspreken en verandering beloven. Zelf tijdens deze protesten doen politie verschrikkelijke dingen, en daarmee wordt er olie op het vuur gegooid. Verder heeft de agent maar 3rd degree murder charge gekregen, waar velen het er niet mee eens zijn. De anderen zijn dacht ik nog niet eens aangeklaagd, corrigeer me aub als dat niet zo is.

1 juni 2020 om 17:51

Dat geloof ik allemaal wel, maar zulke demonstraties geven diezelfde mensen juist de bevestiging dat donker getinte mensen voor problemen zorgen. De huidige demonstraties met zoveel incidenten en crimineel gedrag vergroten het probleem juist.

1 juni 2020 om 17:55

De bevestiging noem je het.. ik weet denk ik aan welke kant je staat. Verder zijn er meer dan genoeg witte mensen die meedoen mijnheer.

1 juni 2020 om 17:59

@AjaxCunian, zowel bij de politie als bij de demonstranten zitten nu mensen die het probleem alleen maar verergeren. Tegenwoordig zit iedereen in zijn eigen bubbel. Politieagenten die donker getinte mensen als minder willen zien, krijgen nu beelden te zien die hun opvatting juist versterken. Donker getinte mensen die politie als gewelddadige racisten zien, krijgen nu ook beelden te zien die dat denkbeeld versterken. Dit vergroot de kloof en dus het probleem alleen maar en zorgt ervoor dat er minder op een constructieve manier aan verbetering wordt gewerkt. Het voorbeeld van agenten die zich, na overleg met demonstranten, aansluiten bij het protest is een voorbeeld van hoe het in de ideale wereld zou moeten gaan. Dit is een gigantisch probleem in Amerika dat niet opgelost gaat worden met protesten. Agenten en het systeem moeten samen met de demonstranten optrekken tegen zulke agenten die over de schreef gaan. Het moet zo zijn dat iedereen duidelijk afstand neemt van dit drama, ook de politie en justitie. Dit is niet iets van de zwarte bevolking tegenover de politie. Ook de politie moet zich geroepen voelen hier afstand van te nemen. De goede agenten moeten nu opstaan.

1 juni 2020 om 18:00

Het blijft natuurlijk wel een vraagstuk met een hele voorgeschiedenis. Dit geweld van de politie tegen zwarte mensen moet stoppen, dat staat buiten elke discussie. Waar echter altijd discussie over zal blijven is of zwarte mensen meer worden aangepakt dan blanke. Het is een feit dat in Amerika 78% van alle geweldsdelicten worden gepleegd door zwarte mensen, terwijl die slechts 34% van de totale populatie vertegenwoordigen (en daar reken ik zelfs de hispanics al bij). In de criminaliteitscijfers zijn ze dus oververtegenwoordigd, wat weer maakt dat ze extra vaak worden gecontroleerd door agenten. Een vicieuze cirkel die zichzelf in stand houdt.

1 juni 2020 om 18:02

@ajaxcunian, volgens mij las je het verkeerd en trok je te snel een oordeel.. Ik sta namelijk niet echt aan een kant. Ik vind dat iedereen normaal moet doen tegen elkaar. Nu worden er vanuit beide kanten dingen gedaan die ik afkeur en ik ben bang dat dat ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om aan oplossingen te werken.

1 juni 2020 om 18:20

Je zegt de bevestiging dat donkere mensen voor problemen zorgen, vind dat een linke statement om te maken. Verder ben ik het niet met je oneens maar wil wat nuance brengen, het is allemaal niet zo zwart op wit als een quick glance geeft. Maar het lijkt me ook niet de ideale situatie, ook de huidige protest op de Dam niet.

1 juni 2020 om 18:26

Die beelden zijn er , ging volgens mij om een vrouw in central park die terecht wordt gewezen door een zwarte man waarop zij de politie belt en hysterisch begint te gillen "He's harrassing me!" Terwijl die man gewoon vroeg of ze haar hond wilde aanlijnen of iets dergelijks.

1 juni 2020 om 18:27

@AjaxCunian, de uitspraak waar jij op doelt bevat geen mening van mij. Ik geef aan dat de huidige rellen voor mensen die al racistische denkbeelden hebben als een extra bevestiging dat ze juist zaten met die ideeën. Daarmee zeg ik niet dat die denkbeelden terecht of onterecht zijn of zo.

1 juni 2020 om 18:30

Zo iets was het inderdaad. Het asiel waarvan de hond kwam heeft de hond trouwens teruggeroepen.

1 juni 2020 om 18:30

@Shorty, gekken heb je altijd en overal. Bij de politie, tussen demonstranten en gewoon op straat met een loslopende hond. Nogmaals, we moeten allemaal normaal en respectvol met elkaar omgaan. Er zullen vanuit alle hoeken vast veel voorbeelden zijn van mensen die zich onjuist gedragen. Wat mij betreft hoeven we die hier niet per incident te bespreken.

1 juni 2020 om 18:42

Ik ben er ook niet zo van om individuen eruit te pikken, maar al die individuele gevallen tezamen geven aan dat het probleem misschien wel heel wijdverspreid is en diepgeworteld. Het is een lastig probleem en ook zeker niet enkel een Amerikaans probleem. Hier in Nederland zijn zat mensen die in het donker met een grotere boog om een groepje Marokkaanse jongeren heenlopen dan om Hollandse jongeren. Het enige waarop we kunnen hopen is dat we het bewustzijn op dit soort vooroordelen vergroten. Dat geldt niet alleen voor blanken, ook gekleurde mensen hebben hun vooroordelen en racistische uitingen.

1 juni 2020 om 18:50

Deze protesten draaien niet om Floyd, dit was slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Het borrelt al decennia in de VS. De aanklacht betekent helemaal niets want in het verleden is een heel scala aan agenten aangeklaagd en vrijgesproken terwijl hun daden duidelijk op beeld waren vastgelegd. Het totale politie en justitiële apparaat daar is van boven naar onder geïnfiltreerd door racistische groeperingen. Laatst nog moesten ze een volledige klas van net afgestudeerde agenten ontslaan omdat ze met z'n allen op de foto een Hitlergroet brachten. Hier is meer aan de hand dan alleen George Floyd.

1 juni 2020 om 20:13

@Remcob: het aantal Afro-Amerikanen in Amerika ligt onder de 15% en leg daar je 78% van de misdaadcijfers van alles op. Dit wordt amper benoemd maar is wel degelijk een relevant issue in deze hele discussie. Nee, dat maakt niet elke zwarte Amerikaan een crimineel, maar je ogen voor de problemen sluiten helpt ook niet. Ik vind dat er zo weinig kritiek van binnen de zwarte communicate hieromtrent is. Dat vergoeilijkt natuurlijk nooit excessief politiegeweld, maar de brede discussie zou vooral daarover moeten gaan hoe dat op te lossen. Daar zijn alle partijen voor nodig.

1 juni 2020 om 20:30

Het is ook wel zo dat Afro-Amerikanen buitensporig veel vaker aangehouden, gearresteerd worden en langere straffen krijgen. The war on drugs benadeelt disproportioneel hard de zwarte gemeenschap (verkopen van wiet wordt soms met jaren gevangenis bestraft) raakt. De gevangenis zit volgepropt met zwarte mensen die lichte overtredingen zijn begaan. Daarmee ontneem je ze perspectief op een normaal leven en is een eindeloze cyclus van recidive en armoede in zicht.

1 juni 2020 om 20:50

@sniewaar, het is een soort vicieuze cirkel ja. Dat moeten we doorbreken, maar wel samen. De getinte gemeenschap die nu protesteert wekt de indruk dat zij niks hoeven te veranderen en het probleem voor 100% bij anderen zit, maar dat is niet zo. Ook de getinte gemeenschap moet zich verbeteren. Ze worden niet opgepakt en bestraft voor verzonnen delicten, maar overtreden de wet en worden daar terecht voor gestraft. Ook de getinte gemeenschap moet zich daarvan distantiëren en minder betrokken zijn met criminele activiteiten. Hetzelfde geldt voor de politie die getinte en blanke inwoners in gelijke gevallen gelijk moet behandelen. Als beide partijen hun leven beteren en met elkaar in dialoog blijven, gaat het nog lang duren en zullen er nog steeds dingen fout gaan, maar kan wel effectief toegewerkt worden naar een betere wereld. Maar zoals iedereen nu met het probleem omgaat komt de oplossing juist verder weg te liggen. Partijen komen nu juist meer en meer lijnrecht tegenover elkaar te staan.

1 juni 2020 om 21:22

Ik denk niet dat veel Afro-Amerikanen nog geloven in het systeem. De sociaal-economische ongelijkheid wordt steeds groter (door het ongeremde kapitalisme dat de politieke agenda in Washington bepaalt), het wordt steeds moeilijker om daar de armoede te ontvluchten, en daarmee drijf je die gemeenschappen richting de criminaliteit. Decennia aan ongelijke rechten hebben ervoor gezorgd dat afro-Amerikanen structureel armoedig bleven en moeilijk hun wijk konden ontvluchten door bijvoorbeeld discriminerende segregatie. Daardoor is het moeilijker voor hen geweest om vermogen op te bouwen en sta je dus al lange tijd 1-0 achter. Rond het jaar 2000 begon het eindelijk de goede kant op te gaan, maar toen kwam de bankencrisis van 2008 waardoor de zwarte gemeenschap hard werd geraakt, door het roekeloze gedrag van een paar banken. Combineer dat met een strafrechtsysteem dat structureel de zwarte gemeenschap vertrapt en dat resulteert nu in een explosieve eruptie van een bevolkingsgroep die gewoon de hoop is verloren.

@detoekomst, @liersse,ik weet zelf niet echt wat er allemaal zo vaag aan is, mijn schoonmoeder woont in een dorp in de VS dat veelal bestaat uit militairen. Natuurlijk hoef je hier niets aan te geloven, maar om het zo weg te zetten alsof iemand zoeits expres zou zeggen om maar wat op te stoken gaat ook wat ver.kijk eens rond op Reddit zou ik zeggen, er zijn genoeg videos van undercover politie agenten die onderweg zijn naar protesten om wat olie op het vuur te gooien. Typ bovendien "undercover cops US protests" in en je vind genoeg media die hierover verslag geven. Er is bovendien gewoon video footage van, trouwens: Er is gewoon video footage van... https://www.reddit.com/r/publicfreakout/comments/g...

1 juni 2020 om 17:20

Ik wil je perfect geloven hoor, het is zeker niets persoonlijks. Het feit is gewoon dat je er over zou kunnen liegen. Want laten we wel eerlijk zijn, iedereen kan anoniem op een forum zo een claims maken want ze zijn niet na te trekken. Verder moet ik toegeven dat hetzelfde ook over Reddit kan gezegd worden.

1 juni 2020 om 17:23

Wat Lierse zegt ja, het liefst zou ik iedereen op zijn woord willen geloven, maar helaas kan dat niet. Zeker op zulke forums waar iedereen anoniem iets kan zeggen, moeten we terughoudend zijn.

Ze hebben het er maar druk mee, die voetballers met hun halfbakken statements over samenlevingen waar zij totaal niets mee te maken hebben. Ja, racisme is niet goed te keuren maar ik begrijp niet waarom we allemaal statements moeten maken over een probleem dat overduidelijk een zeer Amerikaans probleem is (politiegeweld op zo'n manier bedoel ik dan). Laat die Amerikanen het lekker zelf oplossen en richt je op de problemen die je eigen samenleving spelen. Dat een Mckennie het doet snap ik volkomen, als Amerikaan heeft hij het recht om voor zijn gemeenschap op te staan. En uiteraard is racisme ook een probleem in de Nederlandse samenleving, maar we moeten ook niet gaan doen alsof er hier toestanden zoals daar massaal voorkomen.

1 juni 2020 om 19:31

Ik snap ook niet zo goed waarom zo'n Amerikaans gebeuren opeens voorpagina nieuws is. Als het in een buurland zou afspelen zou het hier minder in het nieuws zijn.

1 juni 2020 om 19:40

Of de protesten in Hongkong tegen China dat zich steeds meer macht in de regio toegeëigend heeft.. Overal zijn misstanden die minstens zoveel aandacht verdienen.

1 juni 2020 om 20:07

Hong Kong krijgt toch heel veel aandacht? Ik zie dagelijks berichtgeving op de nieuwsmedia. Snap de relevantie trouwens ook niet. Topics over racisme altijd vol met ja maar's en whataboutism.

1 juni 2020 om 20:17

Het is eerder het aankaarten van de relativiteit van dit alles. Het is natuurlijk schandalig wat er gebeurd is en maatschappelijke reactie daarop is volkomen normaal. Alleen blijkt dus dat het alleen veel sociale weerstand oproept als het in een bekend land zoals Amerika gebeurt. Ten tijde van de zuiveringen (want dat waren het gewoon) van de Oeigoeren en de Rohingya heb ik maar heel weinig betogingen in Nederland gezien. Ook begon niet elk journaal ermee, stonden niet heel de sociale media ermee vol, werd er niet elke dag minstens 20 minuten over gesproken in elke talkshow en sprak niet elke voetballer met een beetje bekendheid er zich over uit. Dat is eigenlijk toch gewoon triest? De meesten zullen het wel erg vinden wat er met de Rohingya gebeurt, maar echt in actie komen doen ze niet. Dat gebeurt alleen als het wereldnieuws is of men zich er rechtstreeks bij betrokken voelt.

1 juni 2020 om 20:57

@Dante, het is hypocriet dat men zoveel aandacht vraagt voor racisme, omdat men wil dat iedereen gelijk wordt behandeld, maar men grote conflicten waar andere minderheden (waar men zich niet mee kan identificeren) duidelijker en agressiever door overheden worden benadeeld niet zo groot op de publieke agenda zet? Wereldwijd zie ik geen grote protesten voor Hongkong of voor de groepen die Lierse noemt. Is dat minder erg? Nu wordt er terecht opgestaan tegen racisme, maar men is wel selectief daarin.

1 juni 2020 om 21:09

Je ziet toch demonstraties in Hong Kong? Net zoals we die zien in Amerika. En social media posts zie ik over beide topics. Maar wat om gaat is dat (blanke) mensen altijd over elkaar heen vallen om ergere situaties op te noemen bij elk topic over racisme. En bewust of niet is dit puur om zo'n incident te bagatelliseren.

1 juni 2020 om 21:32

Ik kan natuurlijk kan ik niet weten wat de beweegredenen zijn van @AsRoma8 om zijn ding te posten. Persoonlijk vind ik het wel een terechte opmerking dat het vreemd is dat sommige dingen zoveel aandacht krijgen en anderen niet, dat is toch gewoon zo? Dat je dan weer begint met te stellen dat mensen die zo iets opperen dat doen om dingen te bagatelliseren vind ik kortzichtig. Niemand bagatelliseert ook maar iets onder de reactie van @AsRoma8, er wordt zelfs niet op de situatie zelf ingegaan.

2 juni 2020 om 00:05

@lierse1997, ik heb echt wel wat protesten voor de Oeigoeren gezien hoor. Den Haag, de Dam in amsterdam. Ozil kwam ook nog voor hun op, op zijn social media. Waarop Arsenal gelijk een bericht stuurde dat ze er niks mee te maken hadden. Misschien hangt het ervan af wie en wat op social media je allemaal volgt en in welke fb groepen je zit. Funx besteedde er bv echt wel veel aandacht aan

Mooi gebaar. Niks mis mee.belangrijkste van dit soort gebaren is dat ze spontaan en oprecht overkomen. Niet dat men door de maatschappelijke discussie gedwongen voelt om een statement te moeten maken als vereniging/bedrijf. Of door bepaalde sportcollega's (zoals een Lewis Hamilton bijvoorbeeld). Want laten we wel wezen, er is enorm veel onrecht in de wereld. Waar nu enorm veel steun uitgaat tegen excessief politiegeweld naar zwarte mensen in de VS, is het rond allerlei andere onderwerpen stil gebleven in het verleden (rohingya, Oeigoeren, Hongkong protesten, enzovoorts). En dat komt simpelweg door de betrokkenheid van de spelers bij de Amerikaanse cultuur of misschien vergelijkbare ervaringen in het verleden, waardoor je ook ziet dat dit een oprecht gebaar is. Dat maakt het mooi.

1 juni 2020 om 17:38

Het is eigenlijk best triest wat je terecht aangeeft. Als je zoals de Oeigoeren of Rohingya in een iets minder populair of bekend land woont en onderdrukt wordt is er helaas een stuk minder aandacht van de bekende wereld.

2 juni 2020 om 00:40

@jorinus, 99,99 procent van de bekende mensen en ook bedrijven zal zich niet tegen China willen uitspreken. Dat kost geld, heel heel heel veel geld. Heel weinig zullen een statement willen als ze dat enorm in hun portemonnee voelen. Ozil deed dat met de Oeigoeren en meteen werd de wedstrijd van Arsenal niet meer uitgezonden. Een General Manager had een tweet de wereld ingestuurd met Fight for freedom, stand with hongkong. De schatting is dat dat grapje de NBA minimaal 400 miljoen heeft gekost. De wedstrijden werden namelijk vanaf toen amper meer uitgezonden. Iedereen denkt wel 6x na voordat men iets over China zegt, iedereen heeft sponsors en tv deals daar zitten.

Nou het feest is begonnen hoor we kunnen de lol op. Allemaal deugen en wel snel want anders ben je een racist. Hamilton gaat nu aan kop want die heeft het krachtig veroordeeld - maar heeft de selectie van lask Linz of Aberdeen al iets gedaan? Dat zijn toch geen racisten ofzo? De wedstrijd wie deugd het meest is begonnen evenals de import van USA issues want er moet natuurlijk ook in Europa gereld worden he (Soros betaald niet voor niks). Nog even voor de duidelijkheid: natuurlijk moet zo n agent aangepakt worden wat hij deed is gewoon moord.

1 juni 2020 om 19:31

Die Soros is wel echt de Gargamel onder rechtsgekkies tegenwoordig. Als je ziet wie de meest vocale tegenstanders van die man zijn, moet ie bijna wel iets goed doen.

1 juni 2020 om 19:43

Wat en hoe en of die Amerikanen hun vetes tussen types als Trump en Soros oplossen moeten ze zelf weten. Maar laten we die VS puinhoop aub niet hierheen exporteren. En daar zijn we nu wel mee bezig aangezien Soros ook hier sponsorgeld betaald - nou daar zijn we blij mee dan.

1 juni 2020 om 19:59

Jaja want Soros .. Zonder hem gebeurt niets op deze aarde dat niet de goedkeuring van tokkies en neonazi's krijgt. En dat mag allemaal maar stemmen. Pfff.

1 juni 2020 om 21:19

Ja nee laten we dat extreme volk vooral hierheen halen hoe dat afloopt hebben we paar jaar geleden bij de G8 in Hamburg nog gezien

Nou nou, we moeten allemaal even bijdragen en zeggen hoe erg we het vinden om dan weer lekker in onze monsterbak naar huis te scheuren. Die hele social media hype is zo fake als wat, net of iemand een nacht wakker licht om die arme man, maarja laten we even zieltjes winnen. Black life matters, elk leven is belangrijk. We weten buiten een vrij duidelijke video nog niet veel meer en zelfs die politieman heeft recht op een eerlijk proces, lokaal wordt dat erg moeilijk nu. Ze hebben een voorbeeld nodig dus ookal blijkt later dat Floyd weet ik veel wat in die auto deed om de politie hem er weer uit te laten sleuren en een knie op zijn nek te zetten, nog zal hij veroordeeld worden omdat anders de mensheid weer los gaat op tig winkels en vernielingen normaal gaat vinden.racisme is een gevold van discriminatie en ik zeg je dat je dat niet uit de mensheid krijgt. We worden allemaal opgevoed in een cultuur die wij de norm gaan vinden en na onze beginjaren worden we met de dag conservatiever. Alles wat anders is dan ons, onze buren, de stad, de provincie, landen, continenten, rassen, geloven, daar vinden we over het algemeen wat van. De meeste mensen vinden dat leuk en kunnen er goed mee omgaan, anderen niet. Die moeten we terechtwijzen maar denk maar niet dat als je in Maputo of Islamabad of Shanghai rondloopt er geen discriminatie is. Het is groter dan alleen zwart of wit zijn en omdat de VS en Europa overwegend wit zijn en minder zwart of geel of whatever, blijft dit er gewoon wat inzitten. Dat ze in NL gaan protesteren om aandacht voor de VS te vragen en de problematiek daar, das prima, om de situatie op hier te betrekken om een geval 5 jaar geleden, (wie weet hoeveel gevallen met witten er hier waren???) is echt een aanfluiting en totaal disrespectvol naar onze dienders hier. Schofterig zelfs, hoe bedoel je over een kam scheren en discrimineren!

1 juni 2020 om 20:04

Echt? Wat op die video staat zegt alles. Want de man ervoor gedaan heeft is totaal irrelevant. Maar er is overal discriminatie, dus ... Reacties op vz lezen maakt me soms echt verdrietig.

1 juni 2020 om 20:11

Idd, soms krijg ik het idee dat we hier in NL bijna even zo erg of zelfs erger zijn dan in Amerika. Zeker als je sommige denkwijze hier leest. Sommige doen ook alsof dat ene filmpje het enige feit is van wat er gaande is daar in Amerika, dit is iets wat al jaren gebeurd alleen wordt het nu gefilmd. All life matters? Common proberen jullie nou serieus desbetreffende situatie te bagatelliseren? Nogmaals heb het idee dat sommige hier in Nederland veel erger zijn, zeker als je ziet wat er allemaal op internet geschreven wordt. Ik word er inderdaad ook verdrietig van, wetende dat er waarschijnlijk ook veel Nederlands collega’s zijn die zo denken, maar het nooit durven uitspreken, behalve als ze anoniem hun gedachten op internet kunnen neerzetten.

1 juni 2020 om 21:10

Reken maar. Je kunt het zien aan de verkiezingsresultaten waar extreem rechts al jaren erg goed scoort maar je op een volle verjaardag zelden iemand hoort roepen dat ze erop stemmen. En als ze het al durven zeggen dan gaat het natuurlijk over al die andere standpunten waar ze zich zo goed in kunnen vinden 😅

1 juni 2020 om 21:37

Natuurlijk is dat relevant, alles is relevant. Maarja je weet er wel een alinea uit te pakken om een punt te maken zeg, Dante (zal wel naar de voetballer en niet de schrijver zijn toch..??). Maar zo gaat dat tegenwoordig helaas, lezen is erg lastig als er meer dan drie zinnen op een rij staan. Daar word ik ook verdrietig van.

1 juni 2020 om 23:18

@Dante, en dat kan niet echt zo zijn? Ik stem rechts, VVD, maar vind Wilders en Baudet inhoudelijk ook enkele goede punten hebben. Het enige dat mij tegenstaat zijn sommige uitlatingen die ze gedaan hebben in de media. Dat maakt hun partijprogramma inhoudelijk echter niet minder goed.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool8947
4.Chelsea5716
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Mohamed SalahAanvaller2917
J. KloppUnknown
D. OrigiAanvaller253
AlissonKeeper240
V. JarosKeeper
C. KelleherKeeper00
A. LonerganKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

214 fans
Verdediger, 28 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Liverpool 33 4 1 0
2018/2019 Liverpool 38 4 1 0
2017/2018 Liverpool 14 0 1 0
2017/2018 Southampton U23 2 1 0 0
2017/2018 Southampton 12 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Virgil van Dijk doet boekje open over vakantie: ‘Acht van de tien mensen’

Jürgen Klopp is een belangrijke reden waarom Virgil van Dijk in december 2017 niet voor Chelsea of Manchester City maar voor Liverpool koos. Het team van Josep Guardiola stond destijds bovenaan,...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 6 juli
Juan Mata staat op het punt om een opvallende transfer te maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren