Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Frenkie de Jong reageert met simpele foto op dood van George Floyd

Laatste update:

Frenkie de Jong heeft zondagavond, in navolging van enkele collega-voetballers uit het buitenland, gereageerd op de veelbesproken dood van George Floyd. Op zijn sociale media plaatst de middenvelder van Barcelona de foto waarop hij samen met Georgino Wijnaldum een statement maakt tegen racisme, tijdens de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (5-0) op 19 november 2019. #Stopracism, schrijft De Jong bij de foto. Op zijn tweet wordt vrijwel unaniem positief gereageerd door zijn volgers.

Na het openingsdoelpunt van Wijnaldum zochten de middenvelders elkaar op en toonden ze hun onderarmen gebroederlijk naast elkaar. Vervolgens verzamelden alle ploeggenoten zich rond De Jong en Wijnaldum. De internationals reageerden destijds op de gebeurtenissen tijdens het duel tussen FC Den Bosch en Excelsior, enkele dagen eerder in de Keuken Kampioen Divisie. Toen was aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior doelwit van racistische uitingen vanaf de tribunes.

De foto van De Jong wordt op Instagram gedeeld door Wijnaldum. Eerder op de zondag reageerde Memphis Depay al op de dood van de 46-jarige Floyd, wiens dood tot hevige protesten in meerdere Amerikaanse steden heeft geleid. Depay plaatste een afbeelding van het internet van de knielende American Football-speler Colin Kaepernick, met de tekst: 'Dit was het vredige gedeelte van de demonstraties. Jullie hadden moeten luisteren.' Floyd werd in Minneapolis bijna negen minuten op de grond gehouden door een agent, die zijn knie in de nek van de man zette.

Zondag werd in de Bundesliga al stilgestaan bij het overlijden van Floyd. Zowel Jadon Sancho als Achrif Hakimi toonde tijdens de wedstrijd tussen SC Paderborn 07 en Borussia Dortmund (1-6) een shirt met de tekst 'Justice for George Floyd', nadat ze scoorden. Zaterdag droeg de Amerikaanse international Weston McKennie van Schalke 04 een speciale band om zijn arm met dezelfde tekst, tijdens de wedstrijd tegen Werder Bremen (0-1 nederlaag). In het duel tussen Borussia Mönchengladbach en Union Berlin (4-1) knielde Marcus Thuram in het strafschopgebied nadat hij een doelpunt had gemaakt. Op sociale media lieten spelers als André Onana en Cesc Fàbregas de afgelopen dagen al van zich horen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit lijkt me een betere manier dan tijdens een wedstrijd. Hoe eens ik het ook ben met een Sancho en Mckenny hun steunbetuiging, het zijn UEFA-reglementen dat er geen politieke uitingen geuit mogen worden op het voetbalveld. Want hoewel het natuurlijk over de dood gaat van een onschuldig persoon, heeft het om allerlei redenen een politieke lading gekregen. Voor velen zal het waarschijnlijk een volkomen logische boodschap zijn en niet eens voor discussie vatbaar zijn, maar de comments onder voorgaande topics over dit onderwerp hebben aangetoond dat er meer dan genoeg discussie over kan bestaan. En net om die reden moet de UEFA/Duitse bond gewoon eenduidig optreden en zowel Mckennie als Sancho sanctioneren. Kunnen ze meteen dat geld ook wel doorsturen naar een organisatie die zich inzet voor de nabestaanden van politiegeweld.

31 mei 2020 om 21:43

Inderdaad tijdens een wedstrijd is wel altijd makkelijk scoren zo van : zien jullie mij!
Dan is deze reactie beter

31 mei 2020 om 22:01

Ik heb de andere topic niet gelezen en na jouw opmerking ga ik dat ook niet doen. Elk weldenkend mens is tegen racisme. Ik zit echter niet te wachten op iedereen met een social medium account dat hij/zij daar iets van vindt.

31 mei 2020 om 22:01

Lachwekkende reactie werkelijk. De woede van McKennie en Sancho is zo begrijpelijk en in mijn ogen zelfs goed dat ze dit doen. Een gele kaart hiervoor is meer dan genoeg. Voetballers hebben nou eenmaal een enorme invloed en bereik en wat er in de VS gebeurd is werkelijk onmenselijk. Bizar in mijn ogen dat je nog zoveel duimpjes omhoog krijgt ook.

31 mei 2020 om 22:10

Geen enkel normaal denkend mens vind het normaal wat er met Floyd gebeurt is.
Daar hebben we geen ‘statement’ van wie dan ook voor nodig en al helemaal niet om de aandacht ermee te trekken (bijv net nadat ze gescoord hebben).
Maar ach ook deze keer zal de zwijgende meerderheid ( van alle kleuren) weer ondersneeuwen in de aandachtrekkende links en rechts extremisten.

31 mei 2020 om 22:21

Het zijn gewoon UEFA reglementen dat er geen politieke statements gegeven mogen worden. En dat is met een reden. Als een Iraniër een aantal maanden geleden hetzelfde gedaan zou hebben in de vorm van “pray for Soleimani”, zou je dat dan ook OK vinden? En ja ik weet dat de vergelijking ietwat overtrokken is, maar veel Iraniërs zagen de aanslag op Soleimani ook als iets onterecht. Ik probeer dus vooral aan te kaarten dat het niet zo kan zijn dat de UEFA bepaalde politieke statements wel accepteert omdat ze in het westers straatje passen en anderen niet.

1 juni 2020 om 00:02

Lekker op je regels blijven dan. Het gaat om rascisme, dat heeft weinig met politiek te maken. Een van de grote problemen wereldwijd. In mijn ogen kan dit niet genoeg onder de aandacht worden gebracht. Een boete is al helemaal ongepast man.

1 juni 2020 om 00:20

Als je de laatste tijd de topics rond dit onderwerp volgt, merk je op dat het wel politiek geworden is. Daarnaast maakt het niet eens uit waarvoor de boete is. Perfecte rechtlijnigheid (dus gewoon alles bestraffen wat een politieke inhoud heeft), zorgt voor het minste problemen. En als ze zoals ik voorstel dat geldt doneren aan een goed doel of organisatie laten ze gewoon zien dat ze er wel mee inzitten.

1 juni 2020 om 00:57

Laatste reactie. De actie opGeorge Floyd is puur racisme en dit gebeurd meer in de VS (en rest vd wereld). De politiek gaat zich ermee bemoeien, maar racisme is een probleem opzich. Een stukje menselijkheid/begrip zou in deze situatie wenselijk zijn. Ik ben zelf blank, maar racisme wordt zo hard onderschat onder blanke mensen. Goed dat Sancho en McKennie een statement uitbrengen.

1 juni 2020 om 01:12

Ben ik zeker met je eens. Alleen zet je de deur open voor minder wenselijke dingen. Vanaf je van bepaalde maatregelen begint af te stappen open je de doos (al was het een amfoor) van Pandora als het ware. Maar van mij mag elke speler doen wat hij wil en ik ben het 100% eens met de boodschap van Sancho en Mckennie (want ik krijg de indruk dat je het gevoel hebt dat ik de kwestie bagatelliseer).

1 juni 2020 om 09:22

@Magistra, de woede is begrijpelijk ja en dat ze zich daarover uit willen spreken is super, moeten ze ook zeker doen, maar niet op het voetbalveld tijdens een wedstrijd. Sport en politiek(e statements) moeten van elkaar gescheiden blijven. Je hebt ook het conflict tussen Palestina en Israël, waarbij het vanuit beide kanten begrijpelijk is dat daar aandacht voor wordt gevraagd. Of iemand kan affiniteit voelen met IS en steun aan ze betuigen/aandacht vragen voor de IS-slachtoffers, omdat hij of zij vindt dat zij onterecht zijn vermoord. Of iemand kan het gevoel hebben dat extreemrechts of -links onvoldoende wordt gehoord en zich daarover uitspreken. Of iemand die nu de plunderingen en vernielingen van de demonstranten zat is, wat ook begrijpelijk is, kan weer een standpunt innemen tegen de demonstranten. Kortom, voor politieke statements maken ligt gevoelig. Je hebt altijd voor- en tegenstanders, mensen die iets goed of fout vinden. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de Zwarte Pieten discussie. Die discussie wil je toch ook buiten het voetbal houden? Voetbal moet om voetbal gaan. Politieke statements zijn verboden en liggen altijd zo gevoelig dat je beter geen onderscheid kan maken in wat je wel of niet toelaat qua statements, want als je dit toelaat is het einde zoek. Dan moet je alles toelaten, ook een nazi-groet als steunbetuiging aan extreem-rechts of iemand die een pak van de koekoeksclan aantrekt. Dat zijn dan ook steunbetuigingen die, in de ogen van de mensen die het doen, begrijpelijk zijn. En dat moeten we allemaal niet willen.

1 juni 2020 om 09:55

" Lachwekkende reactie werkelijk. De woede van Mckennie en Sancho is zo begrijpelijk en in mijn ogen zelfs goed dat ze dit doen. Een gele kaart hiervoor is meer dan genoeg ". Racisme heeft helemaal niets met politiek te maken. Het komt voor in praktisch alle politieke systemen. De Uefa en de Fifa verplichten alle spelers om tijdens internationale wedstrijden anti-racisme uitingen op hun shirt te dragen en hun opwachting te maken in filmpjes waarin daartegen wordt geprotesteerd. Vanuit dat perspectief zou het natuurlijk heel raar zijn als een speler zijn afkeer van een racistische gebeurtenis zou laten blijken, daarvoor beboet zou worden met welke kleur kaart of welke straf dan ook.

1 juni 2020 om 10:10

@Scepticus, ze vragen om justice, maar de betreffende agent is ontslagen, wordt aangeklaagd en zijn vrouw heeft de scheiding aangevraagd. Meer kan men niet doen, maar toch zijn er rellen, plunderingen, vernielingen, brandstichtingen, geweld tegen politie... Het staat allemaal niet meer in verhouding en is niet meer met het doel om Floyd te herinneren of wat dan ook. Het is een groter iets geworden tegen de overheid en politie, tegen het systeem. Dus ja, dit is politiek. De acties vanuit de UEFA en FIFA staan los van actuele, politiek gerelateerde gebeurtenissen en hebben een boodschap die iedereen begrijpt en steunt. Dit ligt gevoeliger door de emoties en reacties die het losmaakt, de rellen in Amerika en de manier waarop de politiek hierbij betrokken is/hierop reageert. Zulke verhitte discussies moeten we zeker niet uit de weg gaan en het is goed als mensen daar aandacht voor vragen, maar het voetbal moet om voetbal draaien en geen platform worden voor politieke statements of andere overtuigingen.

31 mei 2020 om 23:30

Stop racisme heeft weinig met politiek te maken. Sterker nog, daar heeft uefa zelf campagnes voor.

31 mei 2020 om 23:34

Dat zeker. Alleen is de slagzin zelf een politiek statement geworden. Dat kun je ook aan reacties hieronder zien. Het is blijkbaar voer voor discussie (al ben ik het daar zelf niet echt mee eens, er valt weinig te betwisten aan de hele kwestie) en dan moet je je er als voetbalbond zover mogelijk van af houden.

31 mei 2020 om 23:52

Als het waar is dat een zin als 'stop racisme' al politiek geladen is, dan betekent dat er iets serieus mis is met de politiek.

31 mei 2020 om 23:59

Het heeft ondertussen een zwaardere lading dan alleen racisme gekregen. Het draait nu om raciaal politiegeweld. En er bestaat genoeg discussie over dat onderwerp. Daar moet je je als Uefa toch niet in gaan uitspreken. Want vanaf je het één keer toelaat begeef je je op glad ijs en creëer je een opening voor minder wenselijke politieke uitingen.

1 juni 2020 om 00:20

Prima dat UEFA reglementen heeft omtrent politieke uitingen, en er ook bepaalde sancties aan verbonden zijn. Maar het is het goedrecht van de spelers om hierin zelf een afweging te maken tussen het overbrengen van hun boodschap en het oplopen van een sanctie.

Hypocriet natuurlijk omdat je misschien je club benadeeld, maar ieder persoon heeft nu eenmaal hun eigen prioriteiten en voor zulke gevallen kan ik wel begrip tonen.

1 juni 2020 om 00:25

Daar heb je volledig gelijk in. Het is natuurlijk geen politiestaat. Als de spelers die afweging maken, moeten ze het zelf weten. Enerzijds kan het zelfs een soort van positief effect hebben aangezien er waarschijnlijk meer aandacht voor zal komen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren