Olympique Lyon ruikt bloed na hoopgevende uitlatingen van Édouard Philippe

Vrijdag, 29 mei 2020 om

Olympique Lyon hoopt dat de Ligue 1 het besluit om de competitie voortijdig stop te zetten gaat heroverwegen. In een statement op de eigen website meldt de club vrijdagavond dat het uitspelen van de competitie 'in het belang van iedere Franse club' is. Eind april maakte de competitieorganisator bekend dat het seizoen niet wordt afgemaakt.

Olympique Lyon reageert met het statement op uitlatingen die premier Édouard Philippe donderdag deed. Hij gaf aan dat grote sportevenementen in ieder geval tot 21 juni verboden zijn. Daarmee bood de premier perspectief op het hervatten van de Ligue 1, want eerder noemde hij 1 september nog als datum vanaf wanneer sportevenementen weer zijn toegestaan. Franse clubs kunnen vanaf dinsdag beginnen met aangepaste groepstrainingen.

Dat er groen licht is gegeven om volgende week al te trainen, bewijst volgens Olympique Lyon dat het besluit van de Ligue 1 'gehaast, voorbarig en tegen de aanbevelingen van de UEFA' was. De club spreekt van een 'rampzalig besluit'. Olympique Lyon ageerde vanaf het eerste moment al tegen de beslissing om de competitie stop te zetten. De werkgever van Memphis Depay en Kenny Tete greep door het besluit naast een ticket voor Europees voetbal: de Franse voetbalbond (LFP) verdeelde de plaatsbewijzen aan de hand van de stand op de ranglijst. PSG eindigde als nummer zeven.

In het statement wijst Olympique Lyon op het feit dat de club, evenals Paris Saint-Germain en AS Saint-Étienne, zowel met het mannen- als vrouwenteam nog actief is in Europees verband en een binnenlands bekertoernooi. Die clubs kunnen zich 'iets beter voorbereiden op die wedstrijden dan aanvankelijk het geval was', aldus Olympique Lyon, maar er is nog steeds sprake van een groot nadeel ten opzichte van clubs uit Engeland, Spanje, Italië en Duitsland, die competitievoetbal blijven spelen.


Poll

Moet de Ligue 1 terugkomen op het besluit om de competitie stop te zetten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties

Voor zover ik het begrijp werd er ook in Frankrijk van bovenaf (lees de regering) beslist dat er tot 1 september niet mocht worden gevoetbald. Dus de enige kritiek die je dan kan hebben, is dat de Franse voetbalbond niet 2-3 weken gewacht heeft of dat besluit werd teruggedraaid (wat het zelfs nog niet is). Dus ook in die situatie (net als in de Nederlandse) is het toch vreemd te wijzen naar de voetbalbond. Verder vraag ik me af of het mogelijk is de competitie toch door te laten gaan aangezien ze al stopgezet is.

29 mei 2020 om 23:19

Nou, niks lijkt me vreemd in een afgebroken competitie waarin PSG ineens zevende is 😉

29 mei 2020 om 23:29

Ik had er gewoon over gelezen in het artikel moet ik toegeven. Laten we zeggen dat iedereen rond 11u in de avond wel eens een foutje kan maken.

29 mei 2020 om 23:36

Haha, klopt helemaal. Maar het was zo'n lullig, niets toevoegend zinnetje in de tekst. Daarom viel t me juist extra op.

29 mei 2020 om 23:20

@Lierse. Zoals ik al eerder zei: Frankrijk heroverweegt om te gaan voetballen. Ik werd voor gek verklaard, ook door jou. Bronnen moest ik aangeven. Hier heb je je bron. Geloof je het nu wel, nu VZ dit nieuws brengt? En niet als ik het nieuws breng. Ongelooflijk. Overigens valt mij op dat VZ nu wel heel snel is met het brengen van dit nieuws. Zeer bedenkelijk. Maar Lierse..... speciaal voor jou: ook België heroverweegt. Je gelooft me nu niet, maar je hoort dit nieuws later wel. Blijf mij niet geloven, terwijl hetgeen ik zeg steeds uitkomt.

29 mei 2020 om 23:27

Ik wil je best geloven hoor. Alleen kon je op het moment van je beweringen (waar het grootste gedeelte ook van uitkwam) die nog niet onderbouwen met harde data uitgesproken door overheidsmedewerkers. En pas vanaf dat er iemand van de voetbalbond of regering het zegt, geloof ik het helemaal. Als je het trouwens juist hebt over de Belgische competitie ga ik je advies vragen om voetbaluitslagen te voorspellen want ook daar is er echt nog niks officieels van naar buiten gekomen, dan ben je helderziend 😅.

29 mei 2020 om 23:27

Okan61, weet je wat je aan je broek krijgt als bond als je een kampioen hebt aangewezen en dat trek je toch weer in? Denk dat de advocaten in hun handen wrijven.... het is dat PSG (en Brugge) een straatlengte voorsprong hebben, waardoor het legitiemer en makkelijker lijkt om het toch door te laten gaan (omdat ze het toch wel weer worden), maar wat als ze totaal inklappen? Bovendien spelen er nog zoveel meer andere, bepalende factoren mee die zijn gecreëerd door het beëindigen van de competitie en de gevolgen daarvan. Ik verwacht dat het niet meer hervat wordt. Kan het me niet voorstellen.

29 mei 2020 om 23:40

@Lierse. Dan heb ik 1 vraag aan jou: hoe kan ik dit weten? Ik ben zeker niet helderziend. Ik zie beelden van officials en bondsmensen online en op buitenlandse tv zenders. Live beelden en statements die ze doen. Die beelden en statements worden door de media in NL, België, Duitsland niet uitgezonden of gepubliceerd. Wij in NL/België krijgen het gemiddeld zo'n 2 weken later te horen. Niet alleen over voetbal, maar alle nieuws-onderwerpen horen wij later pas. En soms gewoon helemaal niet. Dat was ook mijn grote punt. Ik ben echt oprecht verbaasd dat zoveel mensen hier dit niet weten en ook niet geloven. Een vb: de New York Times publiceert dat de CL finale niet in Istanbul gespeeld gaat worden. Het is een Europese finale, geen Amerikaanse. Maar de Amerikaanse media is eerder met publiceren over een Europese finale. En zo komen wij in Europa er achter. Dat is toch raar. En jij denkt dat ik helderziend ben.... Nee, wij worden in Europa in het ongewisse gehouden. Daarom raadpleeg ik buitenlandse media waarvan 90% uitkomt. Dat is het.

29 mei 2020 om 23:44

Sorry hoor maar als een bondsofficial in België zegt dat er overwogen wordt het seizoen toch af te maken staat dat meteen in de kranten en/of Sporza. Ik vraag me dan ook af wat je bron is over dat België heroverweegt te herstarten.

29 mei 2020 om 23:47

@Formus. Die advocaten kunnen wrijven wat ze willen. Er is hier geen enkel jurisprudentie voor. De bond stelt gewoon dat dit een ongewone gang van zaken is door corona waar we allemaal voor het eerst mee te maken hebben, en dat beslissingen hierop genomen worden. Een ongewone situatie waar de wereld mee te maken heeft. Als de situatie terugkeert naar normaal is het begrijpelijk dat eerder genomen beslissingen worden teruggedraaid. Geen rechter ter wereld zal dit verwerpen.

29 mei 2020 om 23:56

Weet je okan, juridisch was het besluit juist niet fout, omdat men niet beter wist en gebaseerd op die kennis is het besluit genomen. Daar hebben ze van geleerd voor de volgende keer. De rechter zal dus juist zeggen dat er geen onjuiste beslissing is genomen. Misschien de volgende keer iets langer wachten, maar er is geen reden hem terug te draaien. Dan heb je jurisprudentie voor de volgende keer. Dit gaat echt niet meer teruggedraaid worden. Lijkt mij in ieder geval een heerlijke zaak voor de advocaten van PSG en van (de Champions League plaatsen van) OM en Rennes. En nogmaals, als je gelijk krijgt, geef ik je de credits. Net als ik ze nu dan ook andersom verwacht 😉. Grapje hè.

29 mei 2020 om 23:58

@Lierse. Dat is het hem juist: het staat er niet. Ook niet over de CL finale, en de voetbal situatie van Spanje en Italië. Geen letter in de Belgische media terwijl het al weken aan de gang is. Ik zeg het al weken hier op VZ en krijg velen op mijn dak dat ik onzin verkondig. En nu gaan ze spelen in Spanje en Italië. Gisteren zei je nog dat Frankrijk en België totaal niet heroverwegen. 1 dag later zegt de media in NL dat ze in Frankrijk gaan heroverwegen. Terwijl het al bekend was, maar niet gepubliceerd in NL en België. Hetzelfde geldt voor België. Zoals ik gisteren al zei weet ik niet of ze gaan spelen in Frankrijk of België. Wel dat ze aan het heroverwegen zijn momenteel. Sporza meldt dit gewoon niet en de kranten ook niet terwijl dit al wel was uitgesproken. (Ik heb wel een idee waarom)Hoe kan ik het anders weten? Ik denk zelf dat ze uiteindelijk wel gaan spelen.

30 mei 2020 om 00:01

Je maakt toch nog steeds aannames hoor. Je hebt nog steeds niet gezegd hoe je weet dat België het heroverweegt. En ook nog wel een nuance. Er is nog steeds niets officieel naar buiten gebracht door de Franse bond. De man die dit zegt is namelijk gewoon een voorzitter van een voetbalclub. En zolang je niet met bronnen komt die je stellingen onderbouwen, vind ik het moeilijk geloof te hechten aan wat je zegt.

30 mei 2020 om 00:11

@Formus Ik denk dat elke rechter het begrijpelijk zal vinden als er een beslissing wordt teruggedraaid teneinde naar de normale situatie te gaan bij aanvang. Omdat deze situatie bij alle betrokken partijen (clubs) bekend is, zal er een beroep worden gedaan op begrip en medewerking van alle partijen. Juist omdat de bond in een onbekende situatie zat met weinig kennis. Daarnaast is het meest eerlijke voor alle partijen om de competitie uit te spelen zodra dat onder gecontroleerde condities kan. En dat is het geval. Mijn standpunt is dat Frankrijk aan het heroverwegen is (wat niemand geloofde) omdat ik dat nieuws heb gezien. Of ze gaan voetballen heb ik geen nieuws over gezien. Zelf denk ik van wel. Mocht het tot een rechtszaak komen en de rechter beslist zoals jij denkt, krijg je de credits en een boks van mij, hahaha...

30 mei 2020 om 08:43

Ik weet het fijne van de situatie in Frankrijk niet, maar ik zou me zo kunnen voorstellen dat clubs vinden dat de bond beter had kunnen lobbyen om voetbal in ieder geval niet voor zo'n lange tijd uit te sluiten. Hier in Nederland lijkt het er ook op dat er nauwelijks gelobbyd is om voetbal zonder publiek niet te scharen onder grote evenementen (die allemaal tot 1 september zijn afgelast). Als je ziet dat de kappers, de sportscholen en andere sectoren met goede plannen het kabinet op andere gedachten hebben kunnen brengen, zodat zij weer eerder open konden, is het op zich geen gekke gedachte om de kritische vraag te stellen of de voetbalbond niet meer had kunnen doen om het kabinet van mening te doen veranderen. Uiteindelijk is het inderdaad de regering die beslist, maar de regering is niet ongevoelig voor goede oplossingen. De vraag of de voetbalbond als belangenorganisatie van het voetbal die belangen wel voldoende behartigd heeft is in mijn ogen wel legitiem.

30 mei 2020 om 08:56

Heb je zeker een punt. Als is het natuurlijk giswerk. We weten namelijk niet wat er qua intern verkeer heeft plaatsgevonden. En als je trouwens begint met voetbal zullen andere sporten ook snel weer willen beginnen en dergelijke. Mogen trouwens de sportscholen al terug open in Nederland?

Ook Frankrijk gaat straks gewoon weer voetballen. Net als Duitsland, Engeland, Spanje, Italiã« en Turkije. Zelfs Belgiã« gaat waarschijnlijk weer spelen, aangezien zij ook heroverwegen. Goede zaak overigens dat de 1e stap richting herstarten van de Ligue 1 is gezet. Alleen wij in NL hebben de verkeerde beslissing genomen.

29 mei 2020 om 23:33

Als je zo graag je gelijk wil hebben, zal ik je dat geven als het zover is. Maar ik vind je wel heel voorbarig hard juichen. En je kent het gezegde: wie het laatst lacht.... Het zal mij benieuwen.

30 mei 2020 om 00:30

@Formus. Ik wil mijn gelijk niet halen, maar mensen in laten zien dat onze media ons niet alles vertelt of veel te laat vertelt. Het bewijs wordt geleverd doordat ik het nieuws over Spanje, Italië en nu Frankrijk op dit forum al zo'n 2 weken geleden verkondigde. Niemand had ervan gehoord en men verklaarde mij hier voor gek. Terwijl ik iedereen op de hoogte wil stellen dat onze media ons in de maling neemt door ons voetbal nieuws te onthouden. Hoe kan ik het anders weten? Meer dan dit wilde ik niet zeggen. Natuurlijk zijn mensenlevens belangrijker, maar het is wel weer fijn dat de bal weer kan rollen. Dat geeft wat afleiding en ontspanning zover dat kan.

1 juni 2020 om 01:17

Heroverwegen is iets anders dan zeggen dat de beslissing wordt terug gedraaid. Ik denk dat de competitie niet hervat zal worden.

29 mei 2020 om 23:39

Frankrijk gaat straks inderdaad weer voetballen. Namelijk 22 augustus, dan begint seizoen 20/21. Je bent wederom veel te voorbarig met al je claims, de premier geeft een sprankje hoop op voetbal voor 1 september, en Lyon (het Utrecht van Frankrijk zegmaar) duikt er boven op en zoekt alle media op om de franse bond te kraken. Het enige wat Franse clubs dit seizoen nog gaan spelen is de afrondinf van de CL (als het dan weer mag) en wellicht de bekerfinale.

29 mei 2020 om 23:44

Als dat het geval is, denk ik juist dat NL als enige de juiste beslissing heeft genomen. Je leest nu alweer dat er steeds meer spelers zijn die positief testen. Eerst in Duitsland, nu in Engeland en zou me niks verbazen als dat ook in Italië en Spanje gaat gebeuren.

29 mei 2020 om 23:49

Zonder een oordeel te geven over de juiste keuze, aangezien dat pas zal blijken over twee maanden. Spelers testen nu pas waarschijnlijk positief, omdat er meer getest wordt.

29 mei 2020 om 23:53

De reden die @lfc11 aangeeft zal daar waarschijnlijk de verklaring voor zijn. Het argument dat het voor voetballers niet gezond is, weegt met de kennis van nu niet echt meer mee. Door die vele tests is an sich het risico beperkt, dus elke speler die het zelf wilt kan gewoon voetballen. Er zijn echter wel andere redenen te bedenken waarom het beter niet kan doorgaan, maar een gezondheidsrisico is dat met de kennis van nu eigenlijk niet.

30 mei 2020 om 08:51

Nederland heeft een goede keuze gemaakt, namelijk eentje die niet door geld bepaald wordt.

Laten we hopen dat dit ook in Nederland gaat gebeuren!!

30 mei 2020 om 07:58

Nou dat zal nooit gebeuren want ten eerste heeft de regering de datum van 1 september gezegd en daardoor kan de KNVB weinig anders. Daarnaast hebben veel clubs al afscheid genomen van hun spelers dus dan zit je met dat probleem. Ben heel benieuwd als het veilig kan mag van mij de competitie hervat worden maar alleen als het veilig kan, de spelers het willen en elk team zijn eigen selectie nog heeft. Dus ik denk dat de kans niet heel groot is dat dit gaat gebeuren. Denk dat in Frankrijk hetzelfde zal gelden. Maar laten we even 2/3 weken afwachten hoe het in Duitsland gaat en wat de extra gevallen zijn geworden van de spelers. Denk tot dat erg belangrijk zal gaan worden.

30 mei 2020 om 08:47

Het kabinet heeft ook direct gezegd dat er niets in beton gegoten is. De kappers konden nadat ze gedegen plannen konden overleggen enkele weken eerder dan gepland open, de sportscholen zelfs maanden eerder dan aanvankelijk gedacht. Het kabinet is dus best bereid tot aanpassingen mits (dit woordje beklemtoond) sectoren laten zien dat ze goed over de materie hebben nagedacht en met realistische en goede plannen op de proppen zijn gekomen. De vraag is of de KNVB als belangenbehartiger van het voetbal die belangen wel afdoende heeft behartigd.

30 mei 2020 om 11:57

@Hijniet. Ik ben het volledig met je eens. Is ook precies mijn punt. De KNVB had veel meer in overleg met met de overheid moeten zijn. Via het ministerie van sport etc, had de KNVB in contact moeten staan met Rutte, RIVM en het OMT. Scenario's en plannen overleggen. Daarvoor is hard werken vereist van de KNVB maar dat hebben ze gewoon niet gedaan. Ze konden daar niet verder kijken dan hun neus lang is. Hierdoor lijkt het nu te laat om alsnog te herstarten in NL omdat clubs ermee overvallen zouden worden. De KNVB had veel meer om zich heen moeten kijken en leidend moeten zijn in het uitzetten van maatregelen voor 'corona-proof voetbal'. Terwijl de meeste Europese voetbalcompetities dit al weken geleden bespraken en uitwerken. Ook hier had de KNVB contact kunnen zoeken met bijv de DFB en FA. Ook dit hebben ze niet gedaan. Ze hebben geen eens een persconferentie georganiseerd. Waarschijnlijk vreesde de KNVB dat ze geen antwoorden konden geven op de vragen van de media. Ze wilden zichzelf besparen geen gek figuur te slaan. De KNVB heeft echt weinig uitgevoerd nu en het voetbal in NL volledig laten zakken. Gudde en co. zijn hiervoor verantwoordelijk.

31 mei 2020 om 06:22

Ik blijf het toch verbazingwekkend vinden dat er niet verder gedacht wordt als competitie afmaken. Hoe denk je dat het kampioenschap van Liverpool straks gevierd gaat worden bijvoorbeeld. Netjes allemaal op 1,5 meter en maximaal 100 supporters bij de huldiging? Of een kampioenschap van AZ, Feyenoord of Ajax. Verder zijn er burgemeesters tegen het voetballen in hun stad (geweest).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Olympique Lyon

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Reims415
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
R. GarciaUnknown
B. EsseleKeeper
J. AndersenVerdediger
M. BardVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Olympique Lyon.

In de wandelgangen

Vrijdag 10 juli
Feyenoord heeft interesse in Santiago Pierotti, een talentvolle aanvallende middenvelder van Club Atlético Colon. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren