Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Iedereen bij Ajax zei: ‘Faka, Josh?’, ik dacht dat ze me uitscholden’

Laatste update:

Joshua Pynadath verliet de Verenigde Staten in 2013 voor een dienstverband bij Real Madrid en twee jaar later volgde ook een overstap naar Ajax voor de nu achttienjarige linksbuiten. De aanvaller weet nog goed wat er door hem heen ging toen hij het nieuws over de interesse van de Amsterdammers te horen kreeg.

“Het was echt een leuk moment. Mijn hele familie was erbij. Iedereen weet dat Ajax de beste jeugdopleiding ter wereld heeft en je weet dat als je jezelf wil ontwikkelen, je naar Ajax moet gaan”, blikt hij vrijdag terug via de officiële kanalen van de Amsterdammers. Voor Pynadath had zijn tweede verhuizing in twee jaar tijd wel wat voeten in de aarde.

“Het was wel moeilijk aan het begin, je moet een nieuwe taal leren, een andere cultuur, een ander land. Mijn ouders en mijn broer zijn met me meegegaan, als ik het alleen had moeten doen had ik het nooit overleefd”, gaat hij verder. Hoewel Pynadath de Nederlandse taal inmiddels behoorlijk machtig is, gold dat niet op het moment dat hij voor het eerst voet op Amsterdamse bodem zette.

Dit leidde dan ook al direct tot een misverstand: “Op mijn eerste dag ooit bij Ajax nam de trainer mij mee naar de kleedkamer. Ik gaf iedereen een boks en iedereen zei: ‘Faka, Josh?’ Het klonk alsof iedereen mij recht in mijn gezicht uitschold, maar nu begrijp ik het. Het betekent hetzelfde als: ‘Hello, what’s up?’”, vertelt hij met een glimlach. Pynadath is overigens bezig aan zijn laatste weken bij Ajax. De aanvaller, die afgelopen seizoen acht keer in actie kwam namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, gaat aankomende zomer op zoek naar een nieuwe club.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

2013 en nu 18 jaar? Dat betekend dat hij 11 was toen hij naar Real vertrok. Ik kan het mis hebben, maar is het aantrekken van spelers onder de 16 uit het buitenland niet verboden? En dan al helemaal van een ander continent. Iemand die daar meer van weet?

29 mei 2020 om 16:39

Zijn ouders kwamen voor werk hierheen. Zijn moeder werkt bij een groot internationaal bedrijf en werd overgeplaatst

29 mei 2020 om 17:01

Daarom klopt die eerste zin van het artikel ook helemaal niet. Hij kwam niet naar Madrid om te voetballen, hij kwam naar Madrid omdat zn ouders overgeplaatst werden. Net als dat ook de reden was dat hij naar Nederland kwam.

29 mei 2020 om 17:04

@trodat4030, die 3e alinea is ook gewoon heel verwarrend. Pynadath ging met zijn ouders mee, niet andersom.

Josh, fa'ka komt van het Surinaamse woord 'fawaka' en betekent 'hoe gaat het'.

29 mei 2020 om 16:46

Dat was bij onze Louis natuurlijk niet gebeurd. Die stond laatst op het veld van Ajax in het Nederlands te roepen tegen Ajax 1 dat de buitenlandse jongens maar gewoon NL moesten leren. Geweldige tv!

29 mei 2020 om 19:17

Haha Walvis_theo weet je hoeveel Surinamers die tijd daar speelde?! Ik weet niet als je dat fragmentje ken waar we de CL hebben gewonnen. Dan zie je al die Surinaamse spelers samen met de beker. En raad is .... hahaha ze uiten wat Surinaamse woorden daar.

Tja, dat soort woorden hebben natuurlijk ook vrij weinig met Nederlands te maken. Hoe moeilijk is het om gewoon 'goedendag' of 'alles goed?' te zeggen? Ik kom een beetje uit de tijd dat dat soort woorden werden geïntroduceerd bij mijn leeftijdgenoten, maar heb het nooit kunnen snappen waarom dat dan opeens normaal was. Je werd zelfs uitgelachen door sommige als je gewoon goedendag zei. Zo zie je maar dat mensen altijd een bepaalde groep nodig hebben om zichzelf mee te kunnen identificeren.

29 mei 2020 om 16:39

Waar maak jij je druk om dan ? Gaat toch om jongeren onderling. Helft van Ajax' jeugdopleiding bestaat uit 'die groep'. Ze zullen heus wel ook Nederlands spreken

29 mei 2020 om 16:52

Nou als je 21 bent zoals in je profiel staat dan is dit echt niet van jou tijd dat deze woorden geã¯ntroduceerd werden. Goedendag wordt trouwens door sommige bedrijven en instanties ook hopeloos ouderwets gevonden en op de 'verboden lijst' met woorden gezet, net zoals gaarne, doch in hun communicatie-uitingen richting een doelgroep die heel wat ouder is dan een paar 13 jarige pubers.

29 mei 2020 om 16:54

Je bent een sjembek dat zeurt. Het is maar net waar je je druk om wilt maken.

29 mei 2020 om 17:09

De lichting doe afgelopen jaar het WK O17 speelde, met Unuvar etc. spreekt onderling geen normaal woord Nederlands, om het maar even te chargeren. Dirk Proper, speler van NEC is aanvoerder van die lichting geweest en die vertelde mij dat vorig jaar. Dit zijn Randstadjongens met hun eigen taal en zo gaat dat nou eenmaal. Dat is zoals het is.

29 mei 2020 om 17:16

Heel veel jeugdspelers op de Toekomst, waarschijnlijk het grootste deel, komen uit de achtertuin, Amsterdam Zuidoost. Dat zijn over het algemeen donkere jongens waarvoor het heel normaal is dat ze elkaar op die manier groeten; Sranang-Tongo is voor velen de taal van hun opa's en oma's die vanaf 75 in ZO zijn komen wonen, dus dat taalgebruik is hun identiteit, ze zijn daar niet naar op zoek zoals jij de indruk wekt. Je doet net alsof het zoiets vreemds is als hiphop muziekvideo's met enorme kapmessen. Goed, we hebben allemaal onze eigenaardigheden, zo kan ik het niet uitstaan als iemand aan mij vraagt of we "een koffietje gaan doen" bij barretje met een tergende naam als Koffie en zo o.i.d. Je ding doen, ook zoiets.....

29 mei 2020 om 17:41

@doncoxxx, ik denk dat je het deel dat uit Zuidoost komt bij Ajax nogal overschat. In de onder 9 zal dat aantal nog wel hoog zitten omdat ze dan nog heel erg binnen de regio gericht zijn maar als je eenmaal bij de onder 19 aankomt is het al heel wat als er 5 Amsterdammers in het team zitten. Laat staan specifiek zuidoost. Verder wel met je eens.

29 mei 2020 om 19:11

Achtertuin zou ik het niet roepen. Het is ook gewoon een stadsdeel van Amsterdam. Of ga je me zeggen als mensen je vragen waar JCA ligt, dat het in de achtertuin van Adam ZO?? Ik ben opgegroeid in de Bijlmer. Niet in een achtertuin. Ik heb wel een achtertuin.

31 mei 2020 om 16:03

@damsko1103, waar ligt je achtertuin? Tegen je huis aan, toch? Waar ligt de Toekomst? Precies, tegen ZO aan... Moeilijk, he, bloemrijke taal? Dat hoor je niet zo vaak in ZO, he? Overigens zijn we wellicht buren geweest, want ik heb 13 1/2 jaar letterlijk op de Arena uitgekeken vanuit mijn keukenraam. @primetime, de spelers die uiteindelijk O19 of zelfs Ajax 1 halen heb ik het toch niet over? Ik heb het over alle spelertjes. Als je heel Nederland zou opdelen, dan komt het grootste deel dat op de Toekomst speelt uit ZO. Gevolgd door andere stadsdelen van Amsterdam, enzovoort. Ik snap niet waarom je uberhaupt bezwaar maakt, maar dit is zo.

29 mei 2020 om 17:17

'ik kom een beetje uit de tijd dat dat soort woorden werden geã£â¯ntroduceerd bij mijn leeftijdgenoten, maar heb het nooit kunnen snappen waarom dat dan opeens normaal was.' Dan ben je een soort Highlander of niet? Je moet wel stokoud zijn, want Nederland en Suriname gaan way back (al vanaf 1600 ofzo) Overigens lopen / liepen er heulveul Surinaamse spelers en personeel rond bij Ajax, dus dat je af en toe een fa'ka (afkorting van fa waka, dat is Sranang-Tongo en dus geen 'straattaal' of 'slang' voor de eenkennigen onder ons) lijkt mij niet zo vreemd... Nederland ziet er niet meer uit als 1920... Beweeg een beetje mee met de tijd (of flex een beetje...).

29 mei 2020 om 17:37

Waarom maken mensen zich zo druk om verandering? Taal is net zoals bijna alles in het leven, niet permanent, er was een tijd voordat mensen goedendag zeiden en er komt een tijd nadat mensen goedendag zeiden. Ik vind het zelf wel mooi om steeds weer nieuwe woorden en manieren op te zien komen

29 mei 2020 om 18:53

@puntnaarachter Jij bent dezelfde persoon die het vermoorden van zwarte burgers door de politie bagetaliseert dus misschien is niet het woord “faka” het probleem maar jouw achterhaalde kijk op de wereld waar in we leven. We zijn niet allemaal opgegroeid met boerenkool maar dat lijkt bij jou nog steeds niet goed door te dringen heb ik het idee.

29 mei 2020 om 18:59

Het is heel makkelijk om 'goeiedag' te zeggen. Dat is het punt ook niet. Amsterdam is multicultureel. Veel Nederlandse of andere soorten bevolkingsgroepen hebben Surinaamse vrienden. Je kan er niet aan ontkomen dat je ook dat soort woorden tegenkomt als je in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of dat soort steden woont waar veel Surinamers wonen. Hoeveel Nederlanders rappers gebruiken Surinaamse woorden in het liedje.

29 mei 2020 om 19:03

Het komt uit Suriname, voormalig kolonie van Nederland. Beetje raar dat je zegt dat het niks met Nederlands te maken heeft.

29 mei 2020 om 19:20

Dat vond ik ook raar. Suriname heeft wel degelijk wat te maken met Nederland. Geschiedenis is belangrijk in het leven. Anders ga je dingen uiten waarvan je geen benul hebt.

29 mei 2020 om 21:47

Lol, ik weet niet hoe oud je toen was hoor, maar ik vind het idee van een tiener die heel formeel "goedendag" zegt ook wel hilarisch. Verder is taal dynamisch en is het wat mij betreft niet erg dat er hier en daar wat Engels/sranan/berber/whatever en Nederlands gemengd wordt in slang. Er zijn genoeg instituties die de continuiteit van het 'echte' Nederlands (waar begint en eindigt dat trouwens? Bij woorden als courgette, bureau of medicijn?) waarborgen. On: Deze jongen heeft de stap durven te maken en dat valt te prijzen, maar hij lijkt toch wat te hoog te hebben ingezet. Hij is nog jong, dus hij heeft nog de tijd om er wat van te maken. Ben benieuwd of hij zich inmiddels wel zo goed voelt in Nederland dat hij het nog bij een andere club in de KKD wil proberen. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of er uberhaupt clubs van dat niveau zijn die hem willen hebben .

Ach ja, het is waar je je druk om maakt. Ik zeg ook gewoon 'Hey' tegen mensen die ik ken. Dat werd vijftig jaar geleden vast ook als taalverloedering gezien.

29 mei 2020 om 18:32

Hey is wat anders dan 14 jarige blanke jongetjes die zo over straat gaan: fawaka G heb je doekoes mee? Gaan ff jonko klappen G

29 mei 2020 om 18:39

Zeiden ze dat dan?
Niet zo populair doen hè.

Ik vind het ook wat onnodig als je de Nederlandse taal goed beheerst. Die losse Surinaamse woorden komen uit de Nederlandse rapcultuur. Ik begrijp alleen niet waarom je over zou willen komen als een persoon die gebrekkig Nederlands spreekt terwijl je de taal eigenlijk goed beheerst. Het komt op mij altijd over als stoerdoenerij.

Toch handig die reacties onder een artikel. Al was het wel fijn geweest als ze in het artikel zouden uitleggen wat het woord betekent. Blijkbaar een combi straattaal/rap/buitenlands en jochies die ‘stoer’ willen doen diep in de randstad. Wel benieuwd met wie die Josh dan omging buiten het voetbal en of het zijn ontwikkeling heeft tegengehouden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren