Stam is verbluft: ‘Niemand in Nederland zag hem als topspeler’

Dinsdag, 26 mei 2020 om

Jaap Stam is blij dat Virgil van Dijk zich de afgelopen jaren spectaculair heeft ontwikkeld. De verdediger van Liverpool wordt vandaag de dag alom beschouwd als een van de beste stoppers ter wereld, terwijl hij in 2013 in zijn tijd bij FC Groningen totaal niet werd gezien als een potentiële topper, aldus Stam. "Het is goed om te zien dat een andere Nederlandse verdediger dit niveau haalt", zo laat de oud-verdediger van onder meer Manchester United weten aan ESPN.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door sirius)

''alweer een betere competitie dan de vorige'' Hiermee lijkt Stam aan te geven dat hij de Schotse competitie sterker vindt dan de Eredivisie. Dat is natuurlijk niet het geval. Ik geloof wel dat je als verdediger harder wordt in Schotland, daar wordt je natuurlijk veel meer aangepakt door grote sterke spitsen.

26 mei 2020 om 16:08

Mwah, ik denk dat je als verdediger daar meer kan leren dan in de eredivsie, hier leer je het opbouwen vooral en in schotland wordt je een pure harde verdediger. Overall vind ik het zeker niet de betere competitie, alhoewel Celtic toen nog wel van Ajax won in de CL. Bovendien is de stap van Celtic naar Southampton een stukje beter dan bijv. een Feyenoord of Psv omdat redelijk de zelfde speeltijl gehanteerd wordt.

Haha deze man. Het kan aan mijn persoonlijke afkeer richting hem liggen, maar ik lees altijd in alles bij hem hoe vol hij van zichzelf is en dat hij het Nederlands voetbal van een te laag niveau vindt. Laatst kwam hier al een arikel voorbij dat hij waarschijnlijk nooit meer in Nederland wilde werken omdat de mentaliteit hem niet pastte. Dat terwijl hij nog nergens blijk heeft gegeven uberhaupt zelf geschikt te zijn als coach. Nu komt hier weer naar voren dat hij de Schotse competitie hoger inschaalt dan de Nederlandse, grote nonsens natuurlijk.

26 mei 2020 om 15:54

Ziet er uit als een enorm onzekere, trieste meneer die dit compenseert met een air van arrogantie en die niet relevant is zonder extreme uitspraken. Onder het mom van: 'als ik hen afwijs kunnen ze mij niet meer afwijzen'. Komt ook enkel met smoesjes als het minder gaat en werpt de handdoek in de ring als het tegen zit. Geen voorbeeld voor het vak, laten we maar zeggen.

26 mei 2020 om 16:08

Ik heb precies hetzelfde. Voor iemand voor wie de klassikale trainerscursus al te moeilijk was blaast hij behoorlijk hoog van de toren. Persoonlijk vond ik dit tijdens zijn blauwe maandag bij Feyenoord het meest beschamend. Dat het een dramatische coach bleek te zijn nam ik nog op de koop toe, maar dat hij journalisten die terechte kritische vragen stelde structureel honds behandelde (door ze toe te bijten waar zij dan zoal gevoetbald hadden bijvoorbeeld) vond ik echt verschrikkelijk.

26 mei 2020 om 16:18

Waar staat dat ie de Schotse competitie hoger inschat dan de Nederlandse?

26 mei 2020 om 16:40

Hij impliceert het, lees het stuk maar vanaf Celtic tot aan de eerste paar regels van premier league

26 mei 2020 om 17:15

Dat is jouw aanname. Feitelijk zegt hij alleen dat de Schotse competitie een andere competitie met goede spelers is. Hij heeft nergens een waardeoordeel geveld over het niveau in de eredivisie. Als ik een auto voorbij zie rijden en ik zeg dat die mooi is, zegt dat niets over hoe ik over mn eigen auto denk.

26 mei 2020 om 17:43

Dat is geen aanname. Hij zegt letterlijk over de Schotse club/competitie: " Het is ook prettig als je betere spelers om je heen hebt, zodat je zelf ook beter kan worden(..) Daarna maakte hij de stap naar de Premier League, naar Southampton, alwã©ã©r een beter competitie dan de vorige, met wederom betere medespelers en tegenstanders." Het is niet heel lastig om hier uit te halen dat volgens Stam de stap naar Schotland een stap omhoog was tov Nederland en vervolgens ook de stap naar Engeland weer een stap omhoog was. Dat woordje 'alweer' zegt alles. Maar zoals Inke zegt, die vent valt niet serieus te nemen als coach. Hij heeft er weinig, zeg maar geen, kaas van gegeten.

26 mei 2020 om 23:35

Dat hij dat over de schotse competitie zegt is ook maar een gok. Heeft een Ajacied spelers van twente om zich heen of Ajacieden? Lijkt mij niet meer dan logisch dat Stam refereert aan het hogere niveau van medespelers bij celtic tov die van groningen.

27 mei 2020 om 00:03

Bij Celtic speelde hij toch ook met betere spelers als bij Groningen? Snap de haat niet zo naar Stam toe, 1 van de beste verdedigers die we ooit hebben gehad en in Engeland vinden ze het ook geen kut trainer.

26 mei 2020 om 16:49

Ik snap die zelfingenomenheid van Jaap Stam ook niet. Zo indrukwekkend is z'n trainerscarriere niet en hij is echt compleet door het ijs gezakt bij Feyenoord. In zijn beredenering heeft hij dus zelf een stap terug gezet omdat de Eredivisie van een te hoog niveau is voor zijn trainerskunsten. Ik begrijp sowieso nooit hoe iemand nog zo zelfingenomen kunt reageren als blijkt dat je een minimaal rendement uit een ploeg gehaald hebt.

26 mei 2020 om 18:15

Door het ijs gezakt is nog licht uitgedrukt, ik vermoed nogsteeds dat hij tijdens de rust van Ajax-Feyenoord een dealtje heeft gesloten om de vernedering niet nog erger te maken.

26 mei 2020 om 18:29

Mwah, zoveel verkeerd zegt hij ook niet toch? Hij was zeker haalbaar voor Ajax en PSV, maar die waren niet overtuigd en lieten hem lopen. Of de Schotse competitie beter is, ik geloof het niet. Volgens mij staan ze op de UEFA-ranglijst ook onder onze Eredivisie. Wel zal hij bij Celtic met betere spelers hebben samengespeeld dan bij Groningen. Al met al zegt hij niet veel hele gekke dingen.

Maar wie had destijds dan ook kunnen voorspellen dat hij nu zo goed zou zijn. Hij deed het prima in Groningen, maar het was nou ook niet zo dat je toen kon zien dat het een wereldtopper zou worden. En wie weet hoe zijn carrière was verlopen als hij naar Ajax, Feyenoord of PSV was vertrokken. Ik denk dat hij absoluut de juiste keuzes heeft gemaakt met Celtic en daarna Southampton, hij heeft rustig kunnen groeien en kunnen wennen aan het Engelse voetbal. Totdat hij klaar was om de stap naar de top te maken.

26 mei 2020 om 16:55

Sommigen beweren nu ineens allang te weten dat hij de top zou halen. Dat is gewoon achteraf met de wind mee praten, want toen hij bij Groningen vertrok, was hij minder dan Van Der Hoorn en was hij in alles een slechtere speler dan hij nu is. Van Dijk is eerder de uitzondering op de regel, een speler die pas na z'n "talentjaren" een kwalitatieve groeispurt maakt. Deze Van Dijk is namelijk ook alweer een stuk beter dan de Van Dijk van Southampton.

26 mei 2020 om 18:02

Dat minder dan Van der Hoorn vonden ze eigenlijk alleen in Amsterdam in mijn ogen. Dat van Dijk voetballend een stuk beter was kon iedereen toen al zien. Ik kan me ook herinneren dat er direct vraagtekens gezet werden bij vd Hoorn. Het was zo wie zo een beetje een rare transfer zomer bij Ajax. De uitleg over waarom ze van Dijk niet haalden kon ik best begrijpen, alleen hadden ze daarin achteraf ongelijk, maar dat je dan vd Hoorn haalt begreep ik niet. Het . Ik meen dat ze in dezelfde zomer afzagen van Maher en ook die uitleg kon begrijpen (hadden ze achteraf wel gelijk in), maar dat je dan in plaats van Maher uitkomt bij Duarte begreep helemaal niemand.

27 mei 2020 om 00:08

Nou Gijpie zei wel altijd dat van Dijk bij Ajax zou passen. En van der hoorn was nooit beter dan van dijk, die was zo fucking slecht zelfs supporters begrepen niet wat hij kwam doen, na idiote eigen doelpunten

27 mei 2020 om 12:15

Maar er is nog een groot verschil tussen 'bij Ajax passen' en voorspellen dat hij 'alle kwaliteiten van een topspeler bezit'. Ik bedoel; in die periode was elk willekeurig talent een toptalent en een potentiele topspeler, gebaseerd op eigenlijk vrij weinig. Niet voor niets bleken ze bijna allemaal niet eens goed genoeg voor de Europese subtop of middenmoot.

Naderhand is dat altijd makkelijk praten. Zowel Ajax, PSV als Feyenoord (geloof ik) durfden het niet met hem aan, dat zegt toch wel iets. Dat hij zo'n goede ontwikkeling heeft doorgemaakt, had denk ik niemand verwacht.

26 mei 2020 om 17:38

Feyenoord had toen De Vrij en Martins Indi in de gelederen, logisch dat ze hem niet kozen. PSV ging voor Bruma van Chelsea, daar dachten ze zekerheid mee te hebben.ajax heeft gewoon echt een slechte, onbegrijpelijke keuze gemaakt. Van der Hoorn beging bij Utrecht al vreemde blunders, maar er stond toen een hele sterke verdediging. Dan lijkt zo'n jongen met zijn 19 jaar ook heel talentvol.dat zie je nu nog steeds bij jongens die doorbreken bij Ajax of PSV en later toch niet zo heel goed blijken te zijn (van Rhijn, Tete, Bazoer, El Ghazi, enz..). Het team waarin je speelt zorgt er ook voor in welke mate jij kunt excelleren.

praat voor jezelf Jaap! ik zei al vanaf zijn FC Goningen tijd dat hij de potentie had de Europese top te halen. hij had toen nog wel eens een laks slaapmomentje maar met zijn lengte, flair, uitstraling en zijn voor een verdediger prima balbehandeling had hij al een aantal hele belangrijke eigenschappen in huis om de top te kunnen halen

26 mei 2020 om 16:25

Ik vond het bij Groningen anders maar een matige verdediger. Japie heeft in deze volledig gelijk, Van Dijk heeft zich continu ontwikkeld als verdediger en we mogen blij met hem zijn bij het Nederlands Elftal. De Vrij idem, maar stak er niet met kop en schouders bovenuit, ook voor hem alle credits. De volgende lichting met De Ligt en Schuurs staat ook alweer klaar. Eigenlijk ziet het er wat betreft centrale verdedigers heel rooskleurig uit voor ons landje.

26 mei 2020 om 16:32

@nl_modric dat kan. ik vond hem bij FC Groningen wel indrukwekkend en destijds het grootste Nederlandse verdedigende talent in de Eredivisie. de potentie droop er voor mij duidelijk vanaf. lang, sterk, atletisch, uitstraling, goed aan de bal. wat verwacht je nog meer van een jonge verdediger? dat zijn essentiele eigenschappen om het ver te schoppen. ik snap ook nog steeds niet dat Ajax toen Vd Hoorn verkoos boven Van Dijk. die vond ik veel minder getalenteerd en was ook nog 1,5 miljoen duurder. waarschijnlijk gingen ze er vanuit dat Van Gaal het beter zag door Vd Hoorn wel voor Jong Oranje te selecteren en Van Dijk niet. ik heb ook vel vertrouwen in Schuurs en Botman. ik vind dat twee grote talenten en ze hebben hun lengte mee

26 mei 2020 om 17:33

Matige verdediger. Een jongen van 19 die in zijn uppie de volledige verdediging droeg, met alleen maar aanvallend ingestelde spelers om hem heen. Tussendoor de dood in zijn ogen gekeken en van daaruit opgestaan en meteen weer die leiding genomen.kijk anders even terug naar de resultaten van Groningen toen Van Dijk ziek was en de resultaten toen hij weer terug was. Met name de tegendoelpunten.matige verdediger..... Groningen heeft nog nooit zo'n sterke verdediger gehad.

26 mei 2020 om 17:01

Bij Groningen was Van Dijk in niets indrukwekkend. Fysiek was hij bij lange na niet de beer die hij nu is en ook voetbaltechnisch was het niet zo indrukwekkend. Op dat moment was Van Der Hoorn een betere speler. Hij is gewoon de uitzondering op de regel en heeft zich pas na z'n "talentjaren" continue ontwikkeld. In die tijd dacht men dat elk talent een topper zou worden. Ook een kapotte klok duidt tweemaal daags de juiste tijd aan. Als je het dus maar bij genoeg talenten zegt heb je altijd een keer gelijk. Ik geloof niet dat iemand op basis van zijn spel bij FC Groningen kon zien dat hij een topspeler zou worden.

26 mei 2020 om 17:19

Wel nee joh, Japie zit maar een beetje te stangen. Wat voor waarde heeft het nou om op een anoniem forum waar je destijds nog niet eens actief op was achteraf je gelijk te willen halen. Er is niet eens een discussie gaande 😂

26 mei 2020 om 17:29

@sirius niet mee eens. voor zijn leeftijd had hij wel degelijk fysieke kracht, hij had lengte, hij had flair, uitstraling en was goed aan de bal. ik weet niet wat voor eigenschappen jij dan zoekt in een hele talentvolle verdediger maar dat ze imo bijna allemaal

26 mei 2020 om 17:30

Best knap, 3 onwaarheden in twee zinnen. Ten eerste vormde hij een verdedigingslinie met Kwakman, die gewoon echt niet kon verdedigen, en met Magnasco en Burnet op de backs, die vooral met aanvallen bezig waren. Het opruimwerk wat hij toen al verrichtte was echt bizar. Dat zag je echter niet in samenvattingen, daarvoor moest je hele wedstrijden zien of in het stadion zitten. Daarnaast is hij in die twee jaar bij Groningen tussendoor doodziek geweest. Daar moet je natuurlijk ook van herstellen.als je daar doorheen kon kijken, zag je echt een topper in wording, in ieder geval de Nederlandse verdediger met verreweg de meeste potentie. Dat Ajax voor Van der Hoorn ging was wat dat betreft ook onbegrijpelijk. Helemaal omdat VdH bij Utrecht een aantal uitstekende voetballers om zich heen had staan en daar in die zin aardig 'beschermd' zich kon ontwikkelen, terwijl Van Dijk tegelijkertijd in zijn eentje de volledige verdediging van FC Groningen droeg.het is in deze dus niet zo handig om mensen die toen al de potentie van Van Dijk zagen nu te verwijten dat ze het toen verkeerd zagen. Want dat was wel degelijk te zien. Tenminste, als je volledige wedstrijden zag, niet op basis van samenvattingen.

26 mei 2020 om 17:31

@ijsmuts dan was dat op een ander voetbalforum (namen mag je hier geloof ik niet noemen) waarop ik toen zat waarschijnlijk maar ik ben altijd een fan van Van Dijk geweest. jij die me inmiddels wel een beetje kent weet sowieso dat ik lengte en uitstraling voor een verdediger essentieel vindt en als je dan daarnaast ook nog atletisch bent dan vind ik je een heel groot talent. daarom begrijp ik niet dat je het zo ongeloofwaardig vindt. er waren destijds namelijk veel meer Eredivisie kijkers die Van Dijk een heel groot talent vonden. ik was verre van de enige

26 mei 2020 om 18:59

Hoezo was van der Hoorn een betere spelers? Constanter misschien, maar van der Hoorn had niets van een potentiele topper behalve dat vrij groôt was.

26 mei 2020 om 19:26

@dylanvanherpe... mee eens! Vd Hoorn is op geen enkel moment in zijn carriere beter geweest als Van Dijk imo. een vrij houterige en statische verdediger die ik bij FC Utrecht degelijk vond maar ook weer niet heel bijzonder ofzo. hij had op zijn lengte na niet echt eigenschappen waarvan ik dacht, zo dat wordt er een. hij deed het zeker niet slecht maar toen vonden de meeste voetbalvolgers Van Dijk ook al het veel grotere talent. Ziyech had een beetje hetzelfde probleem. bijna iedere voetbalkijker gaf toen al aan dat hij bij een Nederlandse topclub ook meteen tot de betere spelers zou behoren maar toch durfde de Nederlandse topclubs het niet echt met hem aan. uiteindelijk heeft Ajax hem toen maar gehaald onder druk van de fans en de media toen het daar wat minder ging en daar zullen ze denk ik nooit spijt van hebben gehad, integendeel zelfs

26 mei 2020 om 20:28

Zie je geen functie als scout voor jezelf weggelegd? Imo heb je er kijk op!

‘Niemand in Nederland ziet Stam als toptrainer’

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2214 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 9 juli
FC Twente hoopt donderdag tot een akkoord te komen met Vaclav Cerny en FC Utrecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren