AZ start procedure om Champions League-ticket van Ajax af te nemen

Maandag, 25 mei 2020 om

AZ gaat niet akkoord met de verdeling van de Europese toegangsbewijzen in de Eredivisie. De Alkmaarders menen recht te hebben op het meest gunstige Champions League-ticket, dat door de KNVB aan Ajax is toebedeeld, en starten een procedure bij de UEFA, zo meldt Quote op basis van documenten die het zakenblad in handen heeft.

Eerder zei AZ al 'op voorhand niet akkoord' te gaan met de verdeling van de tickets voor Europees voetbal, nu start de club dus daadwerkelijk een procedure. Als nummer twee van de Eredivisie heeft AZ het op een na beste ticket gekregen, een plek in de tweede voorronde van de Champions League. Ajax, dat op basis van het doelsaldo boven AZ stond in de Eredivisie, mag zich rechtstreeks melden in de play-offronde.

Jonk: 'In Nederland zijn we romantici, maar soms is er geen tijd voor mooi voetbal'

AZ, dat zich laat bijstaan door juridisch adviseur Karim Aachboun, voert in de brief aan de UEFA onder meer aan dat doelsaldo geen 'objectieve maatstaf' is. De Alkmaarders zijn van mening dat het onderlinge resultaat met Ajax de basis zou moeten zijn voor het vergeven van de Europese tickets. AZ won dit seizoen in eigen huis met 1-0 van de Amsterdammers en ging er in maart met een 0-2 overwinning vandoor bij de terugwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

Doelsaldo laat volgens de club uit de Kaasstad ruimte voor 'subjectieve interpretatie', nu de competitie niet volledig wordt afgerond. Daardoor heeft de ene club een zwaarder programma afgewerkt dan de andere, hetgeen volgens AZ niet objectief is. De club van algemeen directeur Robert Eenhoorn noemt als voorbeeld de Franse Ligue 1: daar besliste de voetbalbond dat OGC Nice op basis van onderling resultaat boven Stade Reims terechtkomt, terwijl het doelsaldo van eerstgenoemde minder is.

De kans lijkt klein dat de UEFA het besluit van de KNVB terug zal draaien. De overkoepelende Europese voetbalbond liet eerder weten de nationale bonden te laten beslissen over de verdeling van Europese tickets. De KNVB lijkt zich ook niet druk te maken om de opgestarte procedure door AZ."De UEFA heeft de KNVB op de hoogte gebracht en AZ naar ons doorverwezen. Wij hebben AZ laten weten dat er voor ons niets is veranderd. Wij hebben de verdeling van de Europese tickets doorgegeven op basis van drie criteria: transparantie, objectiviteit en sportiviteit. Wij houden de ranglijst aan en op nummer één staat Ajax", zegt de woordvoerder van de KNVB tegenover de NOS.Gerelateerd

Meer sportnieuws

481 reacties (laatste reactie door binny)
25 mei 2020 om 18:55

Lijkt mij niet realistisch dat az in het gelijk word gesteld. Als cambuur en de graafschap geen promotie krijgen, zou het mij verbazen als AZ het champions league ticket krijgt.

25 mei 2020 om 18:56

Toch jammer.. AZ had tot noch toe zo keurig gehandeld. Ze zullen dit wel doen om een hogere compensatie eruit te slepen net zoals Utrecht, Cambuur en de Graafschap. Anders kan ik me niet voorstellen dat AZ hier ook maar enig kans van slagen in ziet

25 mei 2020 om 19:00

Zou grappig zijn als nu wordt besloten het hele seizoen te schrappen en de Europese tickets ook op basis van vorig seizoen te verdelen... of volgens de Europese ranglijst. Kijken wat ze dan zeggen...

25 mei 2020 om 19:05

@Tipptopp, Het seizoen nietig verklaren zoals in elke competitie in Nederland is gebeurt zal sneller voor komen dan de reglementen vooraf gesteld aan het seizoen halverwege te willen veranderen in je eigen voordeel. AZ gaat hier alleen maar negatiever uit komen. De gehele eredivisie zal ze uitkotsen op deze manier.

25 mei 2020 om 19:06

Het is inderdaad een beetje zielepoten nu. Het mooist zou natuurlijk zijn als ze van de Uefa te horen krijgen dat het hele seizoen maar nietig wordt verklaard en ze de ranglijjst van vorig seizoen maar aanhouden. Dit komt gewoon een beetje zielig over. Al heb ik nu makkelijk praten natuurlijk.

25 mei 2020 om 19:26

@D-Bergkamp komt nog eens bij he, mocht er een CL winnaar komen (die een ticket in eigen land weet te bemachtigen) dan mag Ajax direct de CL in en gaat dus al veel geld verdienen (dat waarschijnlijk terug gaat vloeien naar de Eredivsie met een fonds oid) hierdoor. Krijgt AZ het ticket, dan moeten zij alsnog voorronde spelen omdat zij laag op de Uefa ranking staan. Mocht het dadelijk helemaal misgaan in de voorrondes (zowel Ajax als AZ) dan ben je als Eredivisie zijnde zoveel "gegarandeerd" geld kwijt wat andere clubs deels had kunnen helpen. Zou toch bizar zijn, zullen clubs dan ook niet blij mee zijn.

25 mei 2020 om 20:13

Ach jongens, Karim Aachboun is een fiscalist. Beetje dom van AZ om met een dergelijk jurist in zee te gaan. Neem dan gewoon een specialist op het gebied van Verenigings- en Sportrecht! Enfin, AZ maakt nauwelijks een schijn van kans. Mooi weggegooid geld.

25 mei 2020 om 20:17

Precies wat ik dacht, en mocht ajax wel de CL halen middels voorronden en Az niet dan krijgt ajax op basis van resultaten uit het verleden sowieso meer geld en meer om te verdelen dus. Ik mag hopen dat de uefa het seizoen 19/20 nietig verklaard en de stand van vorig seizoen als leidend aanmerkt. Kijken of ze dan nog lachen in Alkmaar

25 mei 2020 om 20:30

" Het seizoen nietig verklaren zoals in elke competitie in Nederland is gebeurt zal sneller voor komen dan de reglementen vooraf gesteld aan het seizoen halverwege te willen veranderen in je eigen voordeel. AZ gaat hier alleen maar negatiever uit komen. De gehele eredivisie zal ze uitkotsen op deze manier ". Je moet er niet zo zwaar aan tillen. Het is gewoon een wanhoopspoging omdat AZ natuurlijk zelf ook wel in ziet dat het heel moeilijk gaat worden om drie voorrondes te overleven en zich voor de groepsfase te plaatsen. Een kat in nood maakt rare sprongen. De Uefa heeft vooraf al gezegd dat het verdelen van de Europese tickets een zaak is van de nationale bonden en de kans dat men daar op terug gaat komen om AZ een plezier te doen, is niet heel groot om het voorzichtig uit te drukken. Bovendien is de ticketverdeling opgenomen in de nationale reglementen en zijn in NL dus de Nederlandse reglementen daarop dus van toepassing. En daarin zijn de doelsaldi doorslaggevend en heeft het onderlinge resultaat de laagste prioriteit. Dat AZ dat niet objectief vindt omdat dat toevallig zo uit komt, is daarbij niet relevant. De vraag is ook waarom AZ een advocaat heeft ingehuurd aangezien de club juridisch geen poot heeft om op te staan. Het argument dat het doelsaldo ruimte zou laten voor 'subjectieve interpretatie' omdat de competitie niet volledig kan worden afgerond, is natuurlijk een dooddoener omdat dat dat natuurlijk ook voor het puntenaantal geldt. Bovendien is ook dat argument subjectief en zal men bij Ajax een heel andere mening zijn toegedaan. Dat het onderlinge resultaat een objectiever beeld zou geven, is bovendien op zijn minst arbitrair omdat iedere wedstrijd een momentopname is en een beoordeling op basis van een reeks van wedstrijden objectiever is dan die op basis van twee wedstrijden. Daarnaast stond ook Feyenoord op een niet onoverbrugbare afstand en moest nog tegen zowel Ajax als AZ. Als niet AZ maar Feyenoord tweede had gestaan met de cijfers van AZ, had Ajax ook op basis van de onderlinge resultaten het CL ticket toegewezen gekregen, terwijl er maar 1 onderlinge wedstrijd zou zijn gespeeld. Dus hoezo is dat een objectievere waarneming? Dat is in dit geval zo en als volgend seizoen hetzelfde zou gebeuren en er weer een dergelijke beslissing noodzakelijk zou zijn, zou je een besluit moeten nemen op basis van dezelfde afwegingen, ook als de situatie zo zou zijn als ik in mijn vorige zin heb geschetst. Doe je dat niet en laat je een volgende keer weer het doelsaldo de doorslag geven omdat de clubs niet twee keer tegen elkaar zijn uitgekomen, maak je je zelf volstrekt ongeloofwaardig. Volgend seizoen gaat in dat opzicht sowieso een heel lastig jaar worden omdat ook de mogelijkheid bestaat dat er een half seizoen zonder publiek gespeeld moet gaan worden en het onderlinge resultaat dan zou kunnen bestaan uit een wedstrijd met en zonder publiek en dus ook zonder thuisvoordeel.

25 mei 2020 om 21:03

Het hele seizoen is - juridisch - nietig verklaard, vandaar dat er geen degradanten zijn. De Knvb heeft echter besloten op basis van het klassement bij stopzetting de Europese tickets aan te wijzen.buiten een hoop sympathie heeft AZ dus niets te verkiezen.

25 mei 2020 om 22:17

Karim Aachboun is een hele goede. Dat ze hem ooit hebben weggestuurd bij Kpmg zullen ze vast nog spijt van hebben. Ik zie liever hem dan een twaalf in een dozijn jurist die voor de rechters niks anders kan vertellen dan het reglement van de Knvb.laat die Karim maar lullen.

25 mei 2020 om 22:18

@udovic maar eigenlijk zeg je dus als Knvb. Het seizoen is nietig verklaard op de tickets voor Europa na. Die tellen wel mee voor dit seizoen. Dus is het seizoen niet nietig verklaard maar deels.

25 mei 2020 om 22:58

Gewoon een achterbakse streek, die weer eens bevestigt dat solidariteit in het betaald voetbal nauwelijks bestaat. Ajax moet zich maar eens achter de oren krabben om het iedereen naar de zin te maken (=veel geld doneren in een solidariteitsfonds). Bij een net gemist kampioenschap is het leedvermaak tot ver in het land hoorbaar, maar nu de nood aan de man is, mag (moet!) Ajax maar even komen aftellen. Ik zou in navolging van sommige Ajacieden (als grap bedoeld) serieus zeggen: helemaal niets uit Amsterdam! Laat die kaaskoppen voor straf maar extra bijleggen;-))).

26 mei 2020 om 13:00

Scepticus: Karim Aachboun is helemaal geen advocaat. Hij is fiscaal jurist en voormalig medewerker van Kpmg. AZ heeft hem, denk ik, vooral gekozen omdat het een druk baasje is, poehamannetje en iemand die tegen alle stromen in durft te zwemmen.

25 mei 2020 om 18:57

Op basis van onderling resultaat valt er best wat van te zeggen. Zeker gezien de stand op de ranglijst die nu bepaald wordt door doelsaldo. Verwacht trouwens niet dat ze een kans hebben, maar beter strijdend ten onder dan vanaf de zijlijn gaan knikken.

25 mei 2020 om 18:59

Verdien je het dan op basis van 2 wedstrijden of op basis van de overigr gespeelde wedstrijden. Zullen we voortaan de laatste paar speelrondes afschaffen als er nog maar 2 clubs strijden om het kampioenschap en de schaal dan geven op basis van onderling rresultaat?

25 mei 2020 om 18:59

Marnix88. Je zegt het zelf al, de ranglijst wordt obv doelsaldo opgemaakt. En dus valt er obv onderling resultaat niks te zeggen

25 mei 2020 om 19:00

Op basis van onderling resultaat geldt enkel tijdens een twee luik in een knock out fase. Als onderling mee zou tellen had AZ nu eerste gestaan en was Ajax laten terug ten koste van PSV kampioen geworden.

25 mei 2020 om 19:02

Beter strijdend ten onder? Ik word doodmoe van dit soort dingen. Ik noem dit niet strijdend ten onder, maar zielig gedrag

25 mei 2020 om 19:03

En dat is je goed recht. Zo hebben wij allemaal een mening ook over elkander 😉

25 mei 2020 om 19:07

@Marnix, als mensen niet eens zijn met de eindstand eredivisie blijft er maar 1 optie over en dat is het seizoen nietig verklaren. Kijken wat AZ daar van vind. Tenslotte is de gehele voetbaltempel in Nederland nietig verklaard. AZ heeft al geluk dat de KNVB voor de eredivisie een uitzondering heeft gemaakt.

25 mei 2020 om 19:11

@D-Bergkamp, juist. Laten we dat maar het seizoen nietig verklaren. Ben benieuwd wat de reactie dan wordt.

25 mei 2020 om 19:11

Vooropgesteld dat zowel Ajax als AZ de ticket niet verdienen, want seizoen niet afgemaakt. Er is nu een keuze gemaakt en daar profiteert Ajax van, en dat is natuurlijk mooi voor Ajax. Maar er waren vast alternatieve scenario’s mogelijk want dit seizoen is alles behalve regulier geëindigd.

25 mei 2020 om 19:16

Vind de redenatie best legitiem, onderling resultaat is afgerond en doelsaldo is nog open. Bij bijvoorbeeld tennis zou onderling resultaat de doorslag altijd geven. Voetbal kent andere regels dat snap ik maar het probleem is dat deze regels nu niet opgaan. Gun het beide maar hoop op Az, dit voor het Nederlanse voetbal. Ik vertrouw erop dat Ajax veel gemakkelijk zich weet te kwalificeren voor de CL

25 mei 2020 om 19:19

Daarom wilden de meeste spelers een soort finale tussen Ajax en AZ. Een beslissingswedstrijd. Kon niet, ging niet. Ajax bovenaan en heeft er gezien de afgelopen seizoenen in Europa ook het meeste recht op. Scenario om stand van vorig jaar aan te houden is ook een optie. Maar dat wil AZ ook niet. Het is nooit goed.

25 mei 2020 om 19:20

Dan moet AZ lekker een tennisvereniging worden..

25 mei 2020 om 19:24

@jows in echt alles wat je kan bedenken (behalve dat wat AZ aandraagt, onderling resultaat) zou Ajax het ticket krijgen. Dit is: Huidige stand op basis van doelsaldo, Stand met de winterstop, Stand op basis van wedstrijden die zowel AZ als Ajax hebben gespeeld, Stand van vorig jaar, stand van Uefa ranking en ga zo maar door. Het zou echt kansloos zijn mocht AZ dat ticket krijgen.

25 mei 2020 om 20:31

Ja en bij bijvoorbeeld F1 is de huidige stand gewoon leidend. Als we dan toch andere sporten erbij gaan pakken... Wat een non argument over hoe tennis het doet.

25 mei 2020 om 23:00

Ik kies dan voor de eindstand van vorig seizoen. Mee eens?

26 mei 2020 om 11:58

Achteraf de regels aanpassen omdat het je beter uitkomt; in de kroeg en op social media valt daar zeker wat over te zeggen, zo kom jij je tijd wel door! Op juridisch vlak kom je echter van een koude kermis thuis, want de stand bepalen op doelsaldo in de Eredivisie wordt al langer gedaan dan dat AZ uberhaupt bestaat. Logica dicteert dat regels veranderen tijdens of na de competitie nooit wordt gedaan, omdat dat de transparantie en en een eerlijk verloop tijdens de competitie beinvloed. Prima als de regels voor komend seizoen veranderd worden, daar ben ik zelfs voor, maar dat had AZ dus minstens een jaar geleden moeten aankaarten. Er moet immers over vergaderd worden, en het moet juridisch dichtgetimmerd worden, want anders gaat AZ weer mekkeren als het doelsaldo in de toekomst in hun voordeel is, dat kost ook tijd.

25 mei 2020 om 19:04

Ben niet voor Az maar 100% gelijk.bij een niet afgemaakt competitie zou alleen onderling resultaat moeten gelden.dat is echt zo duidelijk.als je er heel eerlijk naar kijkt , ook als Ajacied zou dat toch meest eerlijke zijn?al gun ik het Ajax ook wel hoor maar het gaat niet om gunnen.

25 mei 2020 om 19:09

Als onderling resultaat zou gelden dan moet Willem 2 dus de CL in? Konden qua punten nog kampioen worden, beter onderling resultaat tegen AZ, Ajax en PSV. Dus hup Willem 2 inschrijven!

25 mei 2020 om 19:09

@Wehave, zullen we dan Ajax for kampioen kronen op basis dat ze vrijwel de gehele competitie boven aan stonden? Of de competitie nietig verklaren zodat AZ helemaal niets krijgt

25 mei 2020 om 19:21

Hoe is dit eerlijk als de regels iets anders zeggen? Bij een volledig seizoen dan. Voor deze situatie zijn geen regels. Dus grijp je terug naar bestaande regels. Einde verhaal. En anders maar nietig verklaren en de ranglijst van vorig seizoen gebruiken. Ook prima. Dat is immers het eerlijkst...

25 mei 2020 om 20:48

waarom iets anders verzinnen.onderlinge resultaat is het meest eerlijk bij een niet afgemaakt competitie dat weet je best.

25 mei 2020 om 20:49

@bakkert,stonden die gelijk dan...denk ff na voor je wat zegt.

26 mei 2020 om 01:15

Je maakt een denk fout. Na 34 rondes telt eerst het punten totaal en daarna het doelsaldo en niet het onderlinge resultaat. Ajax haalt meer punten tegen andere tegenstanders gemiddeld dan AZ. Ajax scoort meer goals gemiddelt tegen andere tegenstanders dan AZ. Ajax stond al eerste na 25 wedstrijden. Het argument onderling resultaat kennen we in Nederland niet, in de competitie speelt het geen enkele rol.

Az heeft heel weinig te zeggen hierin.

25 mei 2020 om 18:56

En geen argumenten. Ze staan gewoon 2e, niks meer en niks minder. Heel kansloos dit. Had het ook niet verwacht van AZ.

25 mei 2020 om 19:38

Ze hebben dus wel argumenten. Het onderling resultaat. Net als in Frankrijk

25 mei 2020 om 19:39

Zijn we in Frankrijk?

25 mei 2020 om 19:40

Frankrijk geldt hier wel als jurisprudentie, benieuwd wat de UEFA hiermee gaat doen. Denk vrij weinig, maar nee heb je en ja kan je krijgen

25 mei 2020 om 19:41

FIFA deelt de Europese tickets uit, dus als het in Frankrijk anders gaat kunnen ze het in ieder geval proberen. Kan om miljoenen gaan die ticket en dat is zeker voor een club als AZ heel veel.

25 mei 2020 om 19:43

In Frankrijk hebben ze ook promotie en degradatie

25 mei 2020 om 19:44

Als je in Nederland geflitst wordt omdat je 110 km/u rijdt waar je 100km/u mag rijden, kun je ook niet komen aanzetten met het feit dat je in Frankrijk wel 120km/u mag rijden op de snelweg.

25 mei 2020 om 19:44

Alleen de regels in Nederland zijn anders, en tijdens het spel de regels veranderen is nou niet echt eerlijk te noemen.

25 mei 2020 om 19:47

Triest van AZ. Ik neem terug dat ze zo eervol en waardig omgingen met dit hele gebeuren. Gevalletje hoe duw ik mezelf weer in de rol van provincieclub?

25 mei 2020 om 19:50

En de ene rechtszaak is de andere niet. Echter pakken advocaten en officieren bij nagenoeg elke zaak op jurisprudentie erbij wat een rechter kan doen overtuigen!

25 mei 2020 om 20:06

@messibazoer; het enige argument dat az aan kan dragen is het onderlinge resultaat inderdaad. Ajax staat op doelsaldo boven ze en zelfs als je het programma gaat vergelijken waarin ze exact dezelfde wedstrijden (dus bijvoorbeeld beiden op bezoek bij sparta) hebben gespeeld, dan presteert ajax beter.Wat mij betreft verdient niemand de vele champions league miljoenen dit jaar en zou de uefa de gelden moeten gebruiken aangesloten clubs te ondersteunen, allen met hetzelfde bedrag, maar aangezien dat een utopie is en we er ook geen goed aan doen niemand europa in te sturen, lijkt ajax me de meest eerlijke optie.

25 mei 2020 om 20:07

Als we het argument 'net als in Frankrijk' gaan gebruiken is Ajax kampioen. En wat krijgt de kampioen?

25 mei 2020 om 20:07

@ friets305 Waarom zou Frankrijk hier als "jurisprudentie" gelden. Ik denk niet dat je de betekenis van dat woord kent.

25 mei 2020 om 20:13

Weet je zeker dat de FIFA de Europese tickets uitdeelt?

25 mei 2020 om 20:15

@friets305, in de vooraf vastgestelde regels staat dat doelsaldo gaat voor onderling resultaat. Dat is dus volkomen kansloos

25 mei 2020 om 20:24

@bomb-el, dus niet. Doelsaldo gaat voor onderling resultaat, einde discussie. Zonde van het geld en slecht voor het imago... enige wat eruit kan komen; het hele seizoen ongeldig verklaren (zou ik het meest eerlijke vinden) dat doen ze nu dus niet bovenin maar wel onderin

25 mei 2020 om 20:27

@Bomb-el Ja maar dat is alsnog geen argument, we zijn namelijk in Nederland. De KNVB heeft hier de richtlijnen gevolgd die notabene de UEFA zijn opgesteld. Weinig kans dat ze hun eigen richtlijn teniet doen. Gewoon ontzettend KANSLOOS!

25 mei 2020 om 20:27

Friets305, Nederland besliste eerder dan Frankrijk, dan geldt de Eredivisie ook als jurisprudentie en zelfs de Belgische competitie.

25 mei 2020 om 20:28

Klopt Nico50. Zou zoals Lierse1997 zegt inderdaad raar zijn als uitspraken of regels van andere (rechts)systemen als jurisprudentie zouden gelden terwijl dit (rechts)systeem haar eigen regels heeft voor dezelfde gevallen.

25 mei 2020 om 20:28

Ja en straks Feyenoord heeft 2x van AZ gewonnen. Volgend probleem..

25 mei 2020 om 20:31

Ik neem aan dat je precedent bedoelt ipv jurisprudentie

25 mei 2020 om 20:32

Neem aan dat hij precedent bedoelt inderdaad

25 mei 2020 om 20:39

Waarom niet? Voetbalclubs zijn nou eenmaal egoistisch en daar is AZ ook geen uitzondering in. Ik snap vooral het nut hiervan niet. AZ heeft nog minder recht van spreken op de eerste plaats dan ADO en RKC die erin blijven. Ik acht AZ dus echt kansloos. Het doelsaldo is nou eenmaal doorslaggevender dan het onderlinge resultaat. Daar gaat een eventuele rechtszaak niets aan veranderen.

25 mei 2020 om 20:40

@Bomb-el - Nee dat hebben ze niet, want in Nederland is het doelsaldo doorslaggevender dan het onderlinge resultaat. Zo staat het nou eenmaal in de reglementen en daar kan AZ niets aan veranderen.

25 mei 2020 om 20:54

@adjx Maar Feyenoord staat niet in punten gelijk met AZ...

25 mei 2020 om 21:10

@ suc6magnetInderdaad. Klok en klepel of zo.

25 mei 2020 om 21:11

Het gelijke aantal punten is ook niet objectief, want we hebben niet tegen dezelfde tegenstanders gespeeld. Wat een triest clubje zeg. Hebben toevallig 2x van Ajax gewonnen en denken nu ff het hoogste CL-ticket te kunnen opeisen. Ik heb buikpijn van het lachen, maar het heeft ook wel iets schattigs.

25 mei 2020 om 21:13

@Nijogeth Jurisprudentie is rechtspraak. Daar is hier geen sprake van. Begrip wordt hier volledig ten onrechte opgevoerd.

25 mei 2020 om 21:14

Lekker de regels met ingang van volgend seizoen invoeren dat er naar onderling resultaat gekeken gaat worden. Het komt zelden voor dat AZ 2 keer wint van Ajax in 1 seizoen.

25 mei 2020 om 21:27

Geweldige reactie, al snap ik AZ wel

25 mei 2020 om 22:05

" Frankrijk geldt hier wel als jurisprudentie, benieuwd wat de Uefa hiermee gaat doen. Denk vrij weinig, maar nee heb je en ja kan je krijgen ". Dit is nog nooit eerder voor gekomen en dus kan er ook geen jurisprudentie over zijn. Bovendien heeft ieder land zijn eigen onafhankelijke rechtspraak en is jurisprudentie uit Frankrijk niet in NL van toepassing.

25 mei 2020 om 22:35

@Nico50 klopt, maar je kan de "spelregelementen" zeker zien als een soort "voetbalwet". Net zoals elk land haar eigen wetboek heeft heeft elke competitie hun eigen spelregelement. Mocht deze "zaak" slagen dan zou Ajax bijvoorbeeld de beslissing van de rechter bij cambuur kunnen aanhalen.

25 mei 2020 om 23:20

Het onderling resultaat is in de eredivisie altijd ondergeschikt geweest aan het doelsaldo. Zo heeft Ajax eens op 1 doelpunt het kampioenschap verloren. Het zou niet eerlijk zijn om ineens de regels voor deze keer te veranderen omdat AZ zelf te weinig gescoord heeft.

25 mei 2020 om 23:51

Afca_yiddo, zijn ze nu triest, grappig of schattig?

26 mei 2020 om 01:16

@friets305 De Uefa heeft al gemeldt aan wat ze gaan doen, ze laten het aan de Knvb over. Die hebben ze dan ook ingelicht. De Knvb heeft al gemeldt geen reden tot verandering te zien. Daarmee is het klaar.

25 mei 2020 om 19:20

Het is zelfs een beetje zielig. Vooral die Eenhoorn met zijn geneuzel over niet gelijke programma's. Als je dat wil dan moet je gewoon zeggen dat je de stand pakt na 17 wedstrijden, omdat in dat geval iedereen eenmaal tegen elkaar heeft gespeeld. Dat is pas echt eerlijk, echter past dat natuurlijk niet in zijn straatje.

25 mei 2020 om 19:47

Idd. Dat zou eerlijk zijn geweest. Het mooie is AZ stond toen ook 2de.

25 mei 2020 om 19:51

Zou nog leuker zijn als Ajax met het tegenargument komt, dat aangezien het seizoen nietig verklaard is en alles subjectief is, ze de eindstand van vorig jaar aanhouden. Kijken of AZ het daar mee eens is. Man man man, wat een trieste bedoeling. Vond het zo’n mooie sympathieke club.

26 mei 2020 om 00:28

Probleem is dan dat je trainerswissels etc mist.

25 mei 2020 om 19:21

Az heeft voor hun nog juist het moeilijkste programma. Tegen de mindere ploegen hebben ze de meeste punten laten liggen en daar moeten ze nog tegen.

25 mei 2020 om 19:25

Oeh, valt me zwaar tegen dit van AZ. Ze wilden NB zelf dat de competitie afgebroken zou worden. Benieuwd hoe de publieke opinie zich nu ontwikkeld voor of tegen AZ (Als deze situatie andersom was geweest was de wereld waarschijnlijk te klein, maar dat terzijde), maar persoonlijk vind ik dit een tegenvaller van deze club.

25 mei 2020 om 19:46

Op papier juist het makkelijkere... uit overwinningen op Ajax psv Utrecht en Feyenoord. Ajax moet juist nog uit tegen angstgegners Utrecht en Feyenoord. Het is een van 5M of 40M dus ik snep wel waarom AZ dit doet.. ook gezien in Frankrijk

25 mei 2020 om 19:50

Of je kijkt naar de ranglijst en ziet dat AZ nog 6 ploegen uit de linkerrijtje kreeg tegenover 4 voor Ajax.

25 mei 2020 om 19:50

Jan1980, Paauwer geeft juist aan dat AZ het tegen mindere ploegen slechter doet. En ff serieus, Feyenoord een angstgegner van Ajax? Grapje hè

25 mei 2020 om 19:55

Ajax heeft in de laatste 17 jaar in competitieverband welgeteld 2x verloren van Feyenoord. En dat noem jij een angstgegner?

25 mei 2020 om 20:05

Diego, gaat ook om gelijke spelen hè 😉

25 mei 2020 om 21:02

40 miljoen?? Az krijgt in gren van beide situaties 40 miljoen. Dit gaat namelijk op basis van e ranking. Met andere woorden, alleen ajax krijgt 40 miljoen.

25 mei 2020 om 21:11

Feyenoord heeft 28x gewonnen, 24x gelijk en 28x verloren. De kans op puntverlies voor Ajax is dus zo’n 70%. De afgelopen 5 seizoenen was 1-2-2. Praat je over 60% kans op puntverlies. Nu zegt statistiek dus niks. Maar Feyenoord in de Kuip is voor Ajax absoluut een heel lastiger tegenstander. Dat Ajax in eigen huis makkelijk van Feyenoord wint zal het geheugen van menig Ajacied wel aantasten.

25 mei 2020 om 20:21

Er stond laatst een onderzoek op de voorpagina nu.nl. Daarin hadden wiskundige van de universiteit Eindhoven uitgerekend wat de ranglijst op basis van de gespeelde wedstrijden en programma zou zijn. Wat bleek: AZ kampioen. Als je het wilt lezen, Google het en je vindt het zo. Ik heb het al vaker gezegd, wij moeten als Ajax in de handjes knijpen dat we het in de schoot geworpen hebben gekregen.

25 mei 2020 om 21:02

@walvis_theo en dit zeg ik al vanaf het begin: doelsaldo is geen eerlijke manier om de eindstand te bepalen omdat de teams niet even vaak tegen dezelfde tegenstanders hebben gespeeld. Strength of schedule wordt hierin niet meegenomen. Strength of schedule zou voor elk team berekend moeten worden en dan moet het aantal punten voor elk team met die factor vermenigvuldigd worden. Dan heb je een eerlijke (of in ieder geval de eerlijkste zover mogelijk) eindstand.

25 mei 2020 om 21:05

Universiteit van EINDHOVEN, die voor de lol een onderzoek doet. Of e wel niet serieus te nemen. Ajax kwam net weer een beetje in vorm. In het inderzoek wordt er vanuit gegaan dat az niet in een dipje komt. Of te wel. Kan in de prullenbak

25 mei 2020 om 21:55

Musi, praat niet als je niks weet. Het onderzoek heeft niks te maken met vorm. Het onderzoek ging over de wedstrijden die gespeeld zijn. En als universiteit ga je geen flut onderzoekje doen. Dat levert reputatieschade op.

25 mei 2020 om 22:00

@Walvis_theo Dit is echt een waanzinnig slecht argument. Dat een universiteit zich hiermee bezig heeft gehouden is of heel sneu, of niet serieus bedoeld. We hebben het over niet gespeelde wedstrijden, waarin vorm ed gewoon een rol speelt. Waarin blessures, of juist het herstel van eerder geblesseerden, een rol kan spelen. Een onwaarschijnlijke vak aan variabelen, die op geen enkele normale wijze mee te nemen zijn in een serieuze afweging. Tegenover elk gegeven antwoord kan gesteld worden: ‘of misschien niet’. Ik heb net koffie gezet. Zal ik even in de drap kijken wie kampioen zou zijn geworden? P.S. Mocht je opmerking sarcastisch zijn bedoeld: chapeau!

25 mei 2020 om 22:18

" Er stond laatst een onderzoek op de voorpagina nu.nl. Daarin hadden wiskundige van de universiteit Eindhoven uitgerekend wat de ranglijst op basis van de gespeelde wedstrijden en programma zou zijn. Wat bleek: AZ kampioen. Als je het wilt lezen, Google het en je vindt het zo. Ik heb het al vaker gezegd, wij moeten als Ajax in de handjes knijpen dat we het in de schoot geworpen hebben gekregen ". Wiskundig onderzoek toepassen op competitiesport is volslagen nutteloos. Omdat toeval en geluk een grote rol spelen in de sport en een wiskundig onderzoek is gebaseerd op feiten. Had je dat onderzoek voor de blessuregolf bij Ajax laten uitvoeren, was de uitslag totaal anders geweest. Het is complete onzin om data te laten bepalen wie een wedstrijd zal winnen, terwijl je niet van tevoren weet met welke blessures, schorsingen, scheidsrechterlijke dwalingen, etc. je te maken krijgt. En die dus niet worden meegenomen in een dergelijk onderzoek terwijl ze wel van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. Voetbal hangt van toevalligheden aan elkaar en het is onzin om daar exacte wetenschap op los te laten. Dan kan je daarvoor nog beter gebruik maken van Paul de Octopus.

25 mei 2020 om 20:23

Az heeft Helemaal gelijk alleen zeggen de regels anders, dus dit is een beetje kansloos.

25 mei 2020 om 20:29

Ach ja, inderdaad een beetje kansloos, maar in deze tijden snap ik best dat je zoiets probeert. Het scheelt namelijk nogal wat euro's. Overigens vind ik het heel raar dat je doelsaldo als maatstaf neemt terwijl de competitie nog niet af is gemaakt. Maar goed, dat zijn blijkbaar de regels.

25 mei 2020 om 20:36

Hahah als de regels anders zeggen, hoe hebben ze dan gelijk

25 mei 2020 om 21:06

Dan hebben ze dus geen gelijk. Je spreekt jezelf nogal tegen met dit bericht.

25 mei 2020 om 22:34

Uiteraard heeft AZ niets in te brokkelen nu, ze willen er eigenlijk alleen mee aan tonen dat de regels hiervoor verkeerd zijn, want ook jij snapt dat vele je in punten gelijk eindigd met iemand, het onderlingev resultaat leidend zou moet zijn omdat en daarna pas doelsaldo.als Ajax nu tweede was geworden op doelsaldo en 2x van Az had gewonnen dan had deze halve site moord en brand geschreeuwd over onrecht etc....etc....

26 mei 2020 om 08:48

Tja, de regels zeggen ook dat een competitie uit 34 wedstrijden bestaat.

26 mei 2020 om 10:00

Hehe, eindelijk iemand die mijn punt en dat van Az begrijpt en snapt zonder direct in de aanval te gaan en het af te doen als achterlijk iets.grote dank.

25 mei 2020 om 21:08

Als de wedstrijd bij de F1 gestaakt wordt. Is de stand ook geldig die op dat moment er is. Ongeacht of je net een pitstop hebt gehad en je sneller bent. En OS ongeacht of je beter bent het hele jaar. De finishlijn telt op dat moment.

25 mei 2020 om 22:38

Denk dat we de F1 er maar niet bij moeten halen want die regels zijn vaak absurd. AZ haar standpunten slaan echt op niets. Je wilt zelf het Driezen stopzetten om dan met argumenten te komen dat niet alles gespeeld is. Eindelijk een regel die beschreven staat gaan we die weer bediscussiëren en dan denken dat onderling resultaat meer recht doet in een 3/4 afgeronde competitie dan doelsaldo en gelijke punten. Onderling resultaat heeft alleen een klein beetje waarde als je dit van te voren weet. Beetje naïef en past niet echt bij de club AZ en hoe ze zich positief hadden geprofileerd.

26 mei 2020 om 08:50

Dat gaat om 1 race ipv gehele competitie.

25 mei 2020 om 23:38

De voetballerij heeft gedurende deze crisis dat waar gemaakt wat eigenlijk de meesten wel wisten. Geld, ego's, kinderachtig gedrag en incompetente bestuurders zijn de maatstaven geworden in deze volkssport. Niet bij machte om uit zichzelf op een maatschappelijk verantwoorde manier om te gaan met een crisis als deze. I.p.v. zich nederig op te stellen omdat deze bedrijfstak, waar miljarden in omgaan, op de been wordt gehouden door gemeenschapsgeld voerde arrogantie de boventoon. Terwijl duizenden mensen vechten voor hun leven en deels ook het leven hebben moeten laten zitten ze zich druk te maken over hun begroting en gemiste kansen terwijl iedereen al jarenlang weet dat het gros van de voetbalclubs technisch op de rand van de afgrond staat maar ze vertikken het om het tij te keren. Het Nederlands voetbal moet zich kapot schamen.

Ben toch benieuwd naar de argumenten

25 mei 2020 om 18:57

AZ vindt het onderlinge resultaat met Ajax zwaarder wegen dan het doelsaldo. Gevalletje had gekund maar de KNVB heeft het zo eenmaal besloten. Bovendien schandalig om persé de CL in te willen zonder een aangewezen kampioen. AZ zal niks klaar spelen en zullen we weer gaan zakken met de conf-lijst.

25 mei 2020 om 19:00

Nee dit is ook gewoon geen gevalletje 'had gekund'. Een stand wordt helemaal niet in eerste plaats op dat onderling resultaat opgemaakt, dus kan je dat ook niet ineens wel als uitgangspunt pakken.

25 mei 2020 om 19:05

Het is hetzelfde als ploegen laten degraderen die nog niet gedegradeerd zijn. De rechter zal dezelfde uitspraak doen als tegen cambuur en de graafschap.

25 mei 2020 om 19:06

Jawel had gekund. Doen ze in andere landen ook. Alleen de knvb heeft besloten dat dit seizoen(en elk ander seizoen) doelsaldo belangrijker is.

25 mei 2020 om 19:07

Maar als AZ het onderlinge resultaat zwaarder vindt wegen dan het doelsaldo en ze het daarmee niet eens zijn, waarom nemen ze dan deel aan een competitie waarbij het doelsaldo zwaarder weegt dan het onderling resultaat? Of onderneem dan op voorhand stappen daartegen of doe helemaal niet mee aan de competitie dan, opgelost. KNVB heeft het recht om dit te beslissen, want het is hun competitie. Hadden ze anders besloten hadden ze hiertoe ook echt recht en had in dit geval Ajax geen poot om op te staan. Over die laatste zin kan ik het overigens niet eens zijn. AZ presteert vaak wel vrij goed in Europa, dus laten we hopen nu ook

25 mei 2020 om 19:08

Feye. Nee ben ik niet helemaal eens. Daar had het wel gekund, omdat die clubs op een degradatie positie stonden. Az staat niet op de 1e cl positie, dus in dit geval totaal niet aan de orde dat ze dat kunnen krijgen.

25 mei 2020 om 19:19

Jd026....dit seizoen? Al jaren is dit de regel in Nederland. Die moet nu dus ineens aangepast worden voor az?? Lachwekkend

25 mei 2020 om 19:19

Nee had niet gekund. Is rekenkundig namelijk incorrect. Dit is achteraf wedstrijden die al verwerkt zijn in de stand een grotere rekenkundige waarde toebedelen. Is volstrekt belachelijk.

25 mei 2020 om 19:20

Laat me Reden jij bent voor Feyenoord ,,

25 mei 2020 om 19:21

Is ook zo. Bovendien hebben verschillende bureaus op basis van alle gegevens dit seizoen ook berekend dat Ajax kampioen zou worden als alles nog gespeeld zou worden.

25 mei 2020 om 19:29

Ik ben het met je eens maar aan de andere kant is het ook niet super vreemd dat AZ dit nog probeert. Ajax en AZ hebben niet tegen dezelfde teams gespeeld en daarmee gaat AZ proberen te beargumenteren dat doelsaldo dus niet even eerlijk is als normaal en dat onderling resultaat in die situatie misschien eerlijker is. Niet mijn mening maar op zich kan je het daarmee wel proberen.

25 mei 2020 om 19:30

Jows, kulargument. Op basis van rekenmodellen gaan werken wordt aantrekkelijk als er grotere verschillen zijn. Met een gelijke stand is dat nauwelijks te doen.

25 mei 2020 om 19:45

Chandler, Jd026 lijkt wat sarcastisch qua toon volgens mij 😉

25 mei 2020 om 19:45

Ik vraag me af of Ajax 2x had verloren van AZ als ze geen Champions League hoefde te spelen. Of kan je dat qua intensiteit wegstrepen tegen Europa league?

25 mei 2020 om 19:53

En die bureaus hadden vooraf ook berekend dat AZ tweemaal van Ajax zouden winnen?

25 mei 2020 om 20:00

De tweede keer dat Ajax tegen AZ speelde, waren ze al uitgeschakeld in de CL. Daarvoor speelde AZ zelfs 2 dagen later dan Ajax dus had Ajax ook meer rust. Ook speelde AZ uit en Ajax thuis dus in principe was Ajax in het voordeel maar dat maakt voor de rest natuurlijk ook niks uit..

25 mei 2020 om 20:32

Die eerste moet je maar afstrepen tegen het slechte nieuws omtrent Blind, dat heeft echt wel impact gehad op de wedstrijd.

Op basis waarvan denkt AZ recht te hebben op dat ticket? Ze staan toch gewoon onder Ajax op de ranglijst?

25 mei 2020 om 18:55

Inderdaad. Puur op basis van die 2 keer winst tegen Ajax? Vrij kansloos. Heb AZ vrij hoog zitten, denk dat ze hier mee een beetje sympathie verliezen. Ze hebben er geen enkele recht op.

25 mei 2020 om 18:57

Vooral omdat Ajax in alle alternatieve modellen (het ticket gaat naar de kampioen van vorig seizoen of naar de de ploeg die aan de winterstop aan kop stond) ook recht heeft op dat ticket.

25 mei 2020 om 18:58

Behoorlijk kansloos indd, onderling resultaat is totaal niet van toepassing volgens de regelgeving van de KNVB. Het is geen LaLiga.

25 mei 2020 om 18:59

Ik had altijd AZ heel hoog zitten, maar vind dit wel echt heel triest. Ben alle sympathie nu kwijt.

25 mei 2020 om 19:00

@Lierse, juist. AZ heeft geluk dat de competitie niet volledig nietig is verklaard en de uitslagen van vorig seizoen zijn aangehouden. En dan nu dit? Ongelooflijk!

25 mei 2020 om 19:08

Laten we hopen dat de quote verkeerd heeft gequote. Anders valt t mij ook vies tegen van az

25 mei 2020 om 19:16

@lierse1997 zelfs in het model met de wedstrijden die zowel Ajax als AZ hebben gespeeld komt Ajax bovenaan te staan, zelfs 4 (!) punten en een beter doelsaldo.

25 mei 2020 om 19:32

Kyle66 persoonlijk ben ik geen sympathie kwijt voor Az. Maar desalniettemin vind ik het een kansloze en trieste actie. De Uefa is duidelijk geweest dat de Knvb bepaalt, had die juridische centjes maar overgemaakt en verdeeld over het "gewone" personeel van Az die het wellicht financieel moeilijk hebben.

25 mei 2020 om 20:01

Ik snap de reacties maar ik denk dat bijna elke club hetzelfde had gedaan in deze situatie. Ajax waarschijnlijk ook..

25 mei 2020 om 20:10

@TILBURG013, Ajax had dan nog meer kans gemaakt, omdat de KNVB het seizoen eigenlijk nietig heeft verklaard en Ajax op basis van vorig seizoen of qua UEFA-ranglijst dan het meeste aanspraak maakte op het hoogste Nederlandse ticket. Dat lijkt mij een juridische invalshoek die kansrijker is dan de invalshoek die AZ nu heeft gekozen.

25 mei 2020 om 20:18

@Tilburg. Dat betwijfel ik. Ajax is over het algemeen een stuk sportiever en eerlijker. Feyenoord gaat toch ook niet naar de rechter stappen omdat ze nog kampioen konden worden? (En in alle realiteit. Feyenoord was na de periode Stam de beste eredivisieclub. Én ze moesten nog tegen zowel Ajax als az. Met nog maar 6 punten achterstand. Oftewel; feyenoord was een serieuze kandidaat voor de titel geworden. Waarom heeft az recht op de cl plek en feyenoord niet? Allebei geen eerste en allebei nog realistische kans op de titel. Oftewel; az, wordt volwassen, get over yourself en accepteer dat Ajax op 1 is geeindigd en dus die cl ticket krijgt..

25 mei 2020 om 20:19

Bedoel meer elke club die in de situatie van AZ had gezeten, had er waarschijnlijk een zaak van gemaakt. Mijn club, jouw club, AZ etc. Ik heb niet minder sympathie voor AZ omdat dit besloten wordt door enkele personen en heeft dus weinig te maken met de club in het algemeen. Stel Willem II zou hetzelfde doen als AZ dan zou ik daar als supporter niet achter staan, maakt dat dan gelijk de hele club minder sympathiek? De club is natuurlijk wel meer dan enkele bestuursleden..

25 mei 2020 om 20:21

Je hoeft mij niet te overtuigen hoor haha. Ik ben het al met je eens. Maar het is voor mij te makkelijk om te zeggen dat geen enkele andere club dit had gedaan omdat je dat gewoon niet kan weten aangezien alleen AZ in deze situatie zit. Ik denk dat de meeste clubs dit nog wel hadden geprobeerd. En wat betreft Feyenoord, AZ heeft tenminste nog een argument, Feyenoord had geen poot gehad om op te staan en het zou de club waarschijnlijk meer schade opleveren dan dat het goed zou doen..

25 mei 2020 om 20:35

Sorry hoor, maar als je hierdoor je sympathie verliest ben je toch wel een beetje treurig? Ik snap dat het je wat tegen valt, maar vergeet niet dat AZ ook gewoon een bedrijf is. Waar het het afgelopen seizoen, buiten het sportieve om, gewoon niet heeft meegezeten. Die euro's die ze met het winnen van deze procedure zouden kunnen krijgen zijn het gewoon waard voor een bedrijf in deze situatie. Denk even objectief! Zoals Tilburg013 al aangeeft, de meeste clubs zouden zoiets doen in deze situatie. De meeste clubs die zich benadeeld voelen of miljoenen mislopen maken er werk van. Vrij logisch toch?

25 mei 2020 om 20:59

@Azrsenal, hoe gaat dit AZ geld opleveren dan? Ik bedoel, AZ gaat deze zaak verliezen wat nog eens extra benadrukt dat Ajax terecht nummer 1 is en dus niet verplicht kan worden om AZ te compenseren. Dat was echter vanaf het begin al duidelijk. De enige reden voor Ajax om andere clubs of alleen AZ wel financieel tegemoet te komen zou zijn het genereren van goodwill, maar nu AZ zo'n zaak aanspant zal de bereidheid van Ajax om AZ te compenseren eerder kleiner dan groter worden. Ik zie echt niet in hoe deze zaak, die ze gaan verliezen, kan leiden tot een hogere compensatie..

25 mei 2020 om 21:03

Nee, als ze verliezen niet nee. Ik zeg toch wanneer AZ deze zaak wint? Dan krijgen ze geld, want dan gaan ze de CL in. Of zeg ik nou iets heel raars?

25 mei 2020 om 21:12

Echter is er geen enkele reden waarom e zouden winnen. De uefa heeft namelijk aangeven dat de competities zelf over de plaatsing gaan en de knvb is heel duidelijk wie ee 1 en wie er 2 is.

25 mei 2020 om 21:15

@Azrsenal, ja klopt, ik was even niet scherp genoeg met lezen, mijn fout. Als AZ wint, staan ze sterker ja. Waarschijnlijk gaat Ajax dan echter ook een juridisch gevecht ervan maken en dan denk ik toch echt dat Ajax aan het langste eind trekt, maar goed.. De kans dat ze winnen is verdomd klein en dus zie ik eigenlijk alleen scenario's voor me waarin AZ door deze zaak juist minder goed af is.

25 mei 2020 om 21:38

Verzoek van AZ is logischerwijs reeds afgewezen door de UEFA en KNVB zo meldt het AD. Zeer raar dat ze dit doen vind ik, slagingskans was echt praktisch nul als je even logisch nadenkt toch?

25 mei 2020 om 22:35

" Verzoek van AZ is logischerwijs reeds afgewezen door de Uefa en Knvb zo meldt het AD. Zeer raar dat ze dit doen vind ik, slagingskans was echt praktisch nul als je even logisch nadenkt toch? ". Een kat in nood maakt rare sprongen. Az begrijpt natuurlijk zelf ook wel dat het voor een ongeplaatste club heel lastig gaat worden om 3 voorronden te overleven. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat AZ dat niet redt en volgend seizoen alsnog in de EL terecht komt. En dat scheelt financieel een slok op een borrel. Je moet het dan ook zien als een wanhoopspoging vanuit het principe niet geschoten is altijd mis. Als de Knvb consequent was geweest, had ze de Europese tickets niet op basis van ongeldige resultaten maar op basis van de competitiestand van vorig jaar uitgedeeld. Dat had voor Ajax niets uitgemaakt, maar dan was AZ sowieso de EL in gegaan. Nu heeft de club in ieder geval nog een kans op de CL jackpot, ook al acht ik die niet heel groot.

25 mei 2020 om 22:45

Snap het eerlijk gezegd ook niet. Neem je verlies en probeer via de onderhandelingstafel nog een compensatie er uit te halen. Nu verlies je je verzoek + goodwill. Vanwege iets wat al bij voorbaat kansloos was.

26 mei 2020 om 08:52

Tja, maar minder dan 34 wedstrijden spelen is ook niet volgens de regels.

26 mei 2020 om 09:34

@de Toekomst, dat is inderdaad een ander verhaal. Ik verwacht ook niet dat AZ dit wint en als ze het zouden winnen, gaat Ajax er uiteraard weer tegen in beroep. Of ze beter af zouden zijn zonder deze procedure weet ik niet, ik weet niet wat er aan de onderhandelingstafel met Knvb en Ajax gebeurt. En dat weet niemand hier volgens mij, dus ik verbaas me nogal over de reacties.

25 mei 2020 om 19:12

Ze staan onder Ajax op basis van de huidige wedstrijden ja, dat kan alleen vertekend zijn omdat ze tegen andere tegenstanders hebben gespeeld. Doelsaldo is een graadmeter bij een volledige competitie, je kunt bij niet gelijke tegenstanders onmogelijk zeggen dat Ajax beter is op basis van het aantal doelpunten. AZ meent dat de onderlinge wedstrijden wel het kwaliteitsverschil aangeven, aangezien ze 2x in een rechtstreeks duel van Ajax hebben gewonnen. De Nederlandse eindstand wordt gebaseerd op doelsaldo, maar aangezien de competitie niet is uitgespeeld kun je vraagtekens zetten of die regel nog geldt, en dat doet AZ nu.

25 mei 2020 om 19:18

Dat kan je dan ook niet zeggen van punten. Ajax en az hebben tegen andere tegenstanders gespeeld dus als we jou beredenering aanhouden zijn punten ook geen goede graadmeter

25 mei 2020 om 19:18

Ja de competitie is nietig verklaard. En op basis van de eindstand worden de Europese tickets weggegeven, niet op basis van doelsaldo. Ajax staat gewoon bovenaan.

25 mei 2020 om 19:19

Tja dat kan AZ vinden, maar dat staat niet in de reglementen en is daarom niet relevant. Misschien heeft ADO het meeste corners genomen, dan kunnen zij proberen het team met het meeste corners dat CL-ticket te geven.

25 mei 2020 om 19:19

@vedetterut, simpel die regel geldt. De regel was vooraf het seizoen bepaald en er is geen uitzondering in de regels gezet. Was onderling resultaat in deze situatie eerlijker? Misschien wel, maar de regels zijn duidelijk.

25 mei 2020 om 19:19

Dat kan, maar dan kan je ook weer kijken naar de wedstrijden die beide clubs wel hebben gespeeld en dan staat Ajax qua punten ook boven AZ. AZ zegt nu eigenlijk dat 75% van het seizoen niet voldoende is om het ticket aan Ajax te geven, maar die 2 wedstrijden (die goed zijn voor wat, 6% van de wedstrijden?) wel genoeg lading hebben?

25 mei 2020 om 19:24

Er staat nergens dat die regel niet geldt bij een niet uitgespeelde competitie. Ook staat nergens dat in dergelijke situaties onderling resultaat zou moeten gelden. AZ staat in elke graadmeter onder Ajax op het onderling resultaat na. Dus in plaats van alle andere graadmeters kies je alleen degene uit die je uitkomt. Los van het feit dat de Knvb nergens heeft geroepen dat Ajax beter is. Ze hebben gewoon de huidige tussenstand genomen als uitgangspunt voor het verdelen van de Europese tickets, om zo toch nog op basis van recente sportieve prestaties een verdeling te maken. Die tussenstand is opgemaakt conform de geldende regels. Er vallen heel weinig vraagtekens te zetten.

25 mei 2020 om 19:35

Vedetterut, zoals velen al zeggen, als je het doelsaldo niet als leidend ziet, dan kan je de behaalde punten ook niet als leidend zien. Want die zijn ook tegen andere tegenstanders gehaald. Zullen we dan iin het vervolg maar een knock out fase format doen in de competitie? Met een thuis en een uitwedstrijd? En dan gaat er eentje door en heeft de ander lekker lang vakantie. Maar zonder onzin, probeer je argumentatie dan ook gewoon volledig te bekijken ipv alleen naar de voor jou gunstige kant.

25 mei 2020 om 19:35

@Master D, daarom. Het beste ticket aan Ajax geven was één van de weinige logische, duidelijke beslissingen die de KNVB de afgelopen maanden heeft genomen. Daar is gewoon geen speld tussen te krijgen.

25 mei 2020 om 19:41

Mooie reactie. Goed punt!

25 mei 2020 om 19:47

@messibazoer als de competitie nietig verklaard is, is er ook geen eindstand.

25 mei 2020 om 19:57

@nrvier, waar staat dat expliciet in de reglementen vermeldt dan?

25 mei 2020 om 19:59

nrvier, de KNVB heeft de competitie toch echt nietig verklaard. Praktisch is er echter wel een competitie geweest en de UEFA adviseert dat de bonden die stand als stand voor de verdeling van de Europatickets gebruiken. Dus MessiBazoer heeft zeker gelijk. En ik ga verder niet op het hele juridische verhaal in, want dan zijn we morgen nog bezig.

25 mei 2020 om 20:11

Ik zeg ook niet dat ik het er mee eens ben, maar ik kan mij wel vinden in de redenatie van AZ. Buiten dat, misschien hebben zij in de reglementen wel gevonden dat doelsaldo alleen geldt bij een geheel gespeelde competitie. Ik ken de reglementen niet, maar ik zou niet vreemd opkijken als er dergelijke regel in het handboek staat. Echter zoals jullie aangeven stond Ajax ook boven AZ als we alleen de wedstrijden rekenen die beide clubs hebben gespeeld, dus dat is weer een argument wat Ajax kan aandragen.

25 mei 2020 om 20:11

Ik zeg ook niet dat ik het er mee eens ben, maar ik kan mij wel vinden in de redenatie van AZ. Buiten dat, misschien hebben zij in de reglementen wel gevonden dat doelsaldo alleen geldt bij een geheel gespeelde competitie. Ik ken de reglementen niet, maar ik zou niet vreemd opkijken als er dergelijke regel in het handboek staat. Echter zoals jullie aangeven stond Ajax ook boven AZ als we alleen de wedstrijden rekenen die beide clubs hebben gespeeld, dus dat is weer een argument wat Ajax kan aandragen.

25 mei 2020 om 20:20

Dan neem je alleen de wedstrijden die ze allebei hebben gespeeld. Dan eindigt Ajax met beter doelsaldo én 4 punten hoger.. dus dat argument gaat totaal niet op

25 mei 2020 om 20:42

Wordt hierboven ookal gezegd. Als doelsaldo vertekend, zijn de punten ook vertekend. AZ moet uitkijken, stel ze winnen, zal Ajax eisen de competitie nietig te verklaren en de eindstand van vorig jaar te hanteren.

25 mei 2020 om 20:52

En vedetterut, het blijft een competitie hè, die wordt bepaald door alle wedstrijden, niet alleen de onderlinge.

25 mei 2020 om 21:07

@De Toekomst. Dat is ook geen goede graadmeter. De enige eerlijke graadmeter in dit geval is om strength of schedule uit te reken en dan het aantal punten keer die factor te doen. Heb geen idee of dat in het voordeel van AZ of Ajax is, maar dit is de enige echt eerlijke manier.

25 mei 2020 om 21:14

De eindstand wordt niet gebaseerd op doelsaldo, maar elke ronde en dus ook de laatste ronde.

25 mei 2020 om 21:19

@AmazingNinja, met strength of schedule bedoel je dat de plaats van een club op de ranglijst meegenomen gaat worden? Dus als Ajax met 3-1 gewonnen heeft van een club die op de 8ste plaats stond en AZ met dezelfde uitslag won van een club op de 14de plek, Ajax in die speelronde meer punten verdiend? Lijkt mij ook zeer discutabel als je dat bedoeld?

25 mei 2020 om 21:59

@De Toekomst. Dit wordt dan voor elke ronde gedaan. Het is redelijk ingewikkeld uit te leggen, maar je kunt dit vanaf speelronde 1 uitrekenen. Dus vanaf ronde 1 reken je de strenght of schedule uit van een tegenstander en die is gebasseerd op de strength of schedule van de tegenstanders waar die club tegen heeft gespeeld. En de strength of schedule van die clubs is weer gebasseerd op de tegenstanders waar hun tegen hebben gespeeld. Elke speelronde vernandert dit dus. Klinkt heel ingewikkeld, maar er is een systeem om dit uit te rekenen. Bijvoorbeeld met Pagerank, wat Google gebruikt om websites te ranken. Dit reken je dan uit tot en met de laatst gespeelde ronde en dan heb je een eerlijke eindstand.

25 mei 2020 om 22:33

@AmazingNinja, ik snap hem dan. Snap ook dat dit mogelijk is, maar toch dekt ook zoiets niet alles. Een club kan het één of meerdere duels hun beste speler(s) kwijt zijn door een blessure of schorsing, maar wel hoog op de ranglijst staan. Of een club die tijdens de transferperiode spelers haalde of verkocht, zorgt ook voor een verstoring. Ik ben wel benieuwd wie er dan als winnaar uit de bus zou komen, maar zou er verder geen waarde aan hechten. Ook dat is te discutabel.

25 mei 2020 om 22:46

Strength of schedule is niet te doen bij een competitie die bestaat uit 1 competitie met allemaal dezelfde teams zoals in de eredivisie. Dit zie je alleen in bv basketbal die werken met continenten en daar zit dan verschil in kracht per continent. Is helemaal niet eerlijk in een enkele competitie met 18 teams. Deze hele discussie is tamelijk nutteloos aangezien er nooit iets eerlijk is bij vroegtijdig stoppen van een competitie. Regels volgen en mee om gaan hoe lastig ook.

25 mei 2020 om 22:54

De veronderstelling dat het onderlinge resultaat eerlijker zou zijn dan het doelsaldo is subjectief. Omdat toeval een veel te grote rol speelt in het voetbal. Stel je maar eens voor dat dat onderlinge resultaat behaald wordt in een wedstrijd als de bekerfinale tussen Utrecht en Ajax een aantal jaar geleden, dat door Ajax werd beslist door een buitenspeldoelpunt. Iedere wedstrijd is een momentopname en een beoordeling over een reeks van wedstrijden geeft natuurlijk een zuiverder beeld dan een over twee wedstrijden. Volgend seizoen zou het in theorie kunnen gebeuren dat er de eerste helft moet worden gevoetbald zonder publiek en de tweede helft met publiek. Dan zou de titelstrijd in een gelijksoortige situatie als nu dus worden beslist op basis van een onderling resultaat dat bestaat uit een wedstrijd met en zonder thuisvoordeel. Ook in dat geval is een beslissing op basis van het doelsaldo veel objectiever.

25 mei 2020 om 22:58

" Strength of schedule " is een wassen neus. Dat blijkt wel uit het bekende voetbal adagium dat je kampioen wordt tegen de kleintjes.

26 mei 2020 om 08:57

Tja, europese tickets toewijzen obv en nietig verklaarde competitie staat ook niet in het reglement. Kunnen mensen eens kappen met verwijzen naar het reglement aangezien dit een volledig unieke situatie is die buiten alle regels om gaat?

26 mei 2020 om 11:21

@scepticus Ik ben data analyst voor een bookmaker. Geloof me dat strength of schedule geen wassen neus is.

Wat een kleine club ben je dan zeg. Geen schijn van kans ook, knvb beslist, fin.

25 mei 2020 om 20:56

AZ weet ook wel dat ze dat ticket echt niet krijgen. Dit is puur om te laten zien hoe oneens ze t met alles zijn om later een hogere vergoeding te kunnen eisen in de hoop dat de CL inkomsten verdeeld worden tussen Ajax en AZ.

25 mei 2020 om 21:52

AZ heeft niets te eisen lijkt me toch?

Allemaal leuk en aardig, maar in de eredivisie geldt nou eenmaal het doelsaldo. Ze hebben wel een punt qua dat het eerlijker meten is, maar om een regel daar nou voor te veranderen zou ik persoonlijk heel vaag vinden.

25 mei 2020 om 18:58

Ik vind eerlijk gezegd doelsaldo beter dan onderling resultaat in zo'n lange competitie. Die seizoenen waar het ligt bij elkaar lag en waar het op doelsaldo uitkwam waren de afgelopen jaren zo spannend, supermooi. Als dan op voorhand eigenlijk al een punt extra gegeven kan worden omdat ergens tien weken eerder een onderlinge pot is gespeeld lijkt me dat een stuk saaier.

25 mei 2020 om 19:08

Ik vind doelsaldo zelf ook beter. Al zou in deze specifieke situatie onderling resultaat misschien eerlijker zijn aangezien de clubs niet tegen dezelfde tegenstanders hebben gespeeld. Maarja doelsaldo is nou eenmaal (gelukkig) de regel en az moet dus niet zeuren. Jammer want ze leken vrij sympathiek in deze kwestie (als dit bericht klopt natuurlijk).

25 mei 2020 om 19:32

Pak je de tegenstanders waartegen zowel Ajax als AZ tegen gespeeld hebben dan staat Ajax ruimer bovenaan, zoals al een aantal maal uitgelegd is dus ook dat is geen argument.

25 mei 2020 om 19:33

Dan kun je ook niet terugvallen op onderling resultaat. Dat zijn maar twee wedstrijden van 75% van de competitie. Kansloos

25 mei 2020 om 19:06

Als het eerlijker meten is en zwaar mee zou moeten wegen dan moet Willem 2 de CL in. Beter onderling resultaat dan AZ, Ajax en PSV (en mogelijk ook Feyenoord?). Of gelden dan wel de normale regels van punten en doelsaldo?

25 mei 2020 om 19:10

Bakkert. Heb het natuurlijk over bij een gelijke stand qua punten, anders zou je al helemaal een scheve situatie krijgen.

25 mei 2020 om 20:43

Maarja. Als az onderling resultaat wil om eindstand te bepalen is dat wel het resultaat. Dat W2 dan de cl ingaat. Nu zeggen ze ‘het geldt alleen als het in ons voordeel is. In andere situaties zijn de voor afgesproken regels wél geldend. ..

25 mei 2020 om 19:23

Kijk, persoonlijk maakt het mij niet veel uit of men doelsaldo of onderling resultaat als belangrijkste maatstaf neemt bij een gelijk aantal punten. Maakt me echt geen bal uit. Als er nu een meerderheid voorstander is van onderling resultaat, moeten we dat in de reglementen veranderen. Het is dan echter wel zo normaal om dat pas vanaf volgend seizoen in te laten gaan. Je kan zulke essentiële regels niet tijdens een lopend, of in dit geval zelfs een al afgesloten, seizoen veranderen. Dat is een soort van matchfixing; het manipuleren van het eindresultaat.

25 mei 2020 om 19:28

Dat bedoel ik ook te zeggen de toekomst. Persoonlijk zou ik een voorkeur geven voor onderling resultaat als een competitie niet uitgespeeld wordt. Maar az moet nu niet zeuren aangezien je anders een regel zou veranderen terwijl het seizoen begonnen is. Dat zou heel scheef zijn

25 mei 2020 om 19:29

@ackaka Ze hebben juist geen punt. Dit is wedstrijden anders wegen en dat kan gewoon niet. Is een oneerlijke manier van rekenen. Er is geen eerlijk rekenmodel waarin AZ bovenaan komt (huidige stand / stand winterstop / stand vorig seizoen / historisch moyenne). Eerlijk gezegd vindt ik na al deze tijd deze reactie behoorlijk lafhartig. De andere "benadeelde" clubs reageerden tenminste nog binnen een redelijke termijn en met een sporthart (hoewel in argumentatie ook veelal zonder recht van spreken). Deze reactie van AZ is gekonkel zonder inhoud achteraf.

25 mei 2020 om 19:32

Ik vind het wel eerlijker aangezien het beter (objectief) te meten is in deze fase van de competitie. Los van dat ik nu az totaal geen gelijk geef omdat het geen officiele regel is. Vind de "eis" van az dan ook jammer, terwijl ik de argumentatie best begrijp maar dan niet in dit seizoen aangezien de regels duidelijk waren aan het begin.

25 mei 2020 om 19:29

@ackaka Ze hebben juist geen punt. Dit is wedstrijden anders wegen en dat kan gewoon niet. Is een oneerlijke manier van rekenen. Er is geen eerlijk rekenmodel waarin AZ bovenaan komt (huidige stand / stand winterstop / stand vorig seizoen / historisch moyenne). Eerlijk gezegd vindt ik na al deze tijd deze reactie behoorlijk lafhartig. De andere "benadeelde" clubs reageerden tenminste nog binnen een redelijke termijn en met een sporthart (hoewel in argumentatie ook veelal zonder recht van spreken). Deze reactie van AZ is gekonkel zonder inhoud achteraf.

Dit lijkt me imagotechnisch niet handig. Het gaat niet lukken en weg is de goodwill

25 mei 2020 om 19:30

Ja, AZ speelt zo wel een beetje krediet kwijt denk ik. Waarschijnlijk is het ook alleen maar om achterban tevreden te stellen door middel van deze schijn actie.

Wat zou de argumentatie hierachter zijn dan? Ik vind ook niet dat ajax álle recht heeft op het ticket, maar dr kan er maar ééntje gaan toch?

Dus az wil wijs maken dat hun recht hebben terwijl Ajax zelfs 1 wedstrijd minder heeft.....

25 mei 2020 om 18:54

Hoe kom je hierbij? Ze hebben even veel wedstrijden en punten.

25 mei 2020 om 18:55

Klopt, sorry hahaha feiten niet op orde had utrecht in me hoofd

25 mei 2020 om 18:55

Gewoon evenveel wedstrijden hoor

25 mei 2020 om 18:56

AZ heeft helemaal geen wedstrijd meer dan Ajax gespeeld, gewoon evenveel. Verder heeft AZ uiteraard geen poot om op te staan, de nummer 1 uitsluiten en de nummer 2 toelaten (op basis van de geldende reglementen) zou ronduit bizar zijn.

25 mei 2020 om 19:22

Je kan het altijd proberen , doelsaldo telt ook maar bij een niet afvemaakt seizoen is het natuurlijk anders , dus begrijp t wel proberen kan altijd

25 mei 2020 om 19:26

Proberen kan altijd maar je brengt je club wel een stuk imagoschade toe vind ik. Terwijl de kans dat je in je gelijk gesteld wordt zo klein is dat dat niet tegen elkaar opweegt.

25 mei 2020 om 19:34

Punt is dat het dus NIET anders is, zo blijkt

25 mei 2020 om 20:16

Oprecht Skede, de reacties hier duidt eerder op imagoschade voor ajax. Echt hele vreemde reacties op een normale actie van AZ. Ik begrijp hen wel. Ik had het van tevoren ook eerlijker gevonden als AZ nummer 1 zou zijn geweest. Met mij velen. Dan baal je dat men in Nederland besluit anders te doen. Prima natuurlijk, maar dan snap ik heel goed dat je als AZ zijnde nog wat probeert. En dan worden ze hier helemaal met de grond gelijk gemaakt? Ronduit bizar.

25 mei 2020 om 20:27

Maar waarom snap je dat? De reglementen zijn toch volledig duidelijk?

25 mei 2020 om 20:33

Hier zijn geen regels voor, Lierse. Beide oplossingen zijn evengoed te verdedigen. Ik had onderling in deze het eerlijkst gevonden, want het is niet afgemaakt. Maar er wordt geen woord over gerept in de reglementen en de Knvb besluit het op deze wijze te doen. Ook prima, want 'zo doen we het altijd' en daarom nu ook. Hoewel het na 34 speelronden mijn inziens ook veel logischer is natuurlijk. Feit is gewoon dat AZ zeker recht van spreken heeft. Maar geen poot heeft om op te staan. Is het eerlijk als AZ als eerste wordt uitgeroepen? Ja. Maar kunnen zij zich met de reglementen verdedigen? Nee. Maar elk kansje grijpen om toch de CL in te gaan begrijp ik natuurlijk. Het Ajax andersom ook gedaan. Of Psv. Of Feyenoord. Of Heracles....

25 mei 2020 om 20:42

Oftewel staat er expliciet in de reglementen dat de eindstand niet geldt als de competitie niet volledig is afgemaakt, oftewel niet. Als dat niet expliciet in de reglementen staat, zijn er dus wel regels voor deze situatie lijkt me: namelijk dat de huidige stand als eindstand gebruikt kan worden.

25 mei 2020 om 20:46

Er zijn inderdaad veel manieren om het te verdraaien. Feit is gewoon dat de Knvb een keuze heeft moeten maken en het 50/50 was. Zij hebben gekozen voor deze optie. Prima natuurlijk. Want doe nou niet alsof dat het meest logisch was. Dat was de andere optie trouwens ook niet. Er was altijd weerstand gekomen. En logisch ook

25 mei 2020 om 20:49

Van alle realistische opties komt Ajax 100% van de keren op 1 uit. Nu is az aan het zoeken naar iets om een ander een poot uit de draaien. Achterbaks en vies gedrag. Neem je verlies. Het was heel close. Maar no dice. Ajax heeft ook wel eens op 1 doelpunt zelfs het kampioenschap verspeeld. Ging Ajax toen naar dingen zoeken om alsnog kampioen te worden? Nee. Even balen en uithuilen en dan weer door. Jouw reactie laat trouwens zien dat jij vooral reageert uit haat, niet uit rationeel de situatie inschatten.

25 mei 2020 om 20:53

Met jou velen? Niet met jou nog veel meer. Nagenoeg iedereen op dit forum vindt het onzin. Jarenlang is doelsaldo leidend, en opeens moet alles omgegooid worden. Mooi verhaal.

25 mei 2020 om 20:55

@isel: Dan heb je 34 partijen gespeeld en heb je objectief een meetbaar moment. Dat begrijp ik heel goed en dan heb je veel minder recht van spreken. Nu is het gewoon heel anders. En ik heb niets met of tegen Ajax. Evenals AZ trouwens. Daar heb ik ook weinig met of tegen. Ik had enkel verwacht dat AZ het kampioenschap/ticket zou krijgen. Zoals gezegd besloot de Knvb toen anders. Ik ben er duidelijk in geweest volgens mij dat ik dat ook goed begrijp. Het was 50/50. Het gaat mij er meer om hoe AZ hier zwart wordt gemaakt, terwijl ze echt wel recht van spreken hebben. Mij is het om het even. Ajax zal Europees meer klaar spelen, dus prima. Maar ga nu niet doen alsof dit de enige optie was. Want dat is zeker niet zo

25 mei 2020 om 22:51

Bizar dat er mensen zijn die denken dat dit een 50/50 besluit zou zijn. Nergens staat beschreven dat onderling resultaat boven doelsaldo weegt. Wat ook niet kan bij een onafgemaakte competitie omdat dit niet een eis is voor dit onderdeel. Onderling resultaat je nooit achteraf waarde aan kan hechten laat staan achteraf zwaarder laten wegen want is duidelijke belangenverstrengeling. Je stopt de competitie ook nog met een AZ als voorstander.

25 mei 2020 om 22:53

AZ heeft welgeteld één argument dat hen recht van spreken geeft, onderling resultaat. Verder heb je nog tal van argumenten en bij allen staat Ajax boven AZ. Wat is dan het eerlijkste? Dat gene wat jou het beste uitkomt?

25 mei 2020 om 23:01

AZ heeft zeker recht van spreken, maar juridisch gezien gewoon niet. UEFA gaf een richtlijn en knvb paste dit toe. Voor AZ was het beter als ze een gesprek met de knvb en Ajax waren aangegaan. Ik denk dat ze via die weg nog enigszins een redelijke compensatie uit konden halen.

Onnodig en onbegonnen zaak. Ajax staat nr.1 op basis van de regels en krijgt dus het CL ticket.

Maar op basis van wat verwachten zij dat ze meer recht hebben op het beste CL ticket? En kom niet aan met dat ze 2x van Ajax hebben gewonnen. In Nederland is het altijd op basis van doelsaldo geweest. Ik snap dat AZ teleurgesteld is, maar dit is gewoon de realiteit.

25 mei 2020 om 19:09

2x winnen van Ajax, het zou geen drol moeten uitmaken.want alle overige wedstrijden tellen ook mee, het feit dat je 2x van Ajax wint, en nog steeds niet bovenaan staat zegt ook wel wat.misschien moet reuzendoder willem 2 maar de CL in.

25 mei 2020 om 19:22

Feyenoord heeft twee keer van Willem II gewonnen en was het beste in vorm van ee top drie en had twee keer minder verloren dan de rest van de Eredivisie. Die hebben eigenlijk het meeste recht. Het was ook waarschijnlijk dat Feyenoord kampioen was geworden uiteindelijk. Daar raakten steeds meer 'kenners' van overtuigd. Dus niet Noord Holland maar de Rijnmond moet het belangrijkste ticket krijgen. Maar ja, dan moet het volgende seizoen wel beginnen en dat is nog maar zeer de vraag.

Az heeft het meest gunstige ticket gewoon terecht niet gekregen want ze stonden niet bovenaan..

Wel als eerste het seizoen willen beëindigen maar dan niet akkoord gaan met het ticket... Nu snap ik dus waarom ze het wouden beëindigen.... Niet vanwege veiligheid of zorg maar pure zelf egoïsme om dit ticket te krijgen.

25 mei 2020 om 19:27

Haha, alsof ze kans maken op het ticket.. Ik ben er totaal niet bang voor. Dit is gewoon een "nooit geschoten is altijd mis" poging. Ze hebben niks te verliezen, dus wagen ze een poging.

25 mei 2020 om 21:06

Precies. Dus waarom geeft iedereen zo af op AZ? Ze proberen het gewoon. Heel logisch toch? Ik zie hier iedereen kinderachtig reageren..

25 mei 2020 om 23:06

Azrsenal, zei je dat toevallig ook over die supporter die aangifte ging doen vanwege een vermoeden van matchfixing? Gewoon proberen? Spring van 40 etages hoog. Misschien ga je wel dood, maar gewoon proberen toch? Het is gewoon calimero gedrag.

26 mei 2020 om 09:30

Sorry, maar op dit soort vergelijkingen ga ik niet in. In Frankrijk heeft een vergelijkbare situatie voorgedaan en heeft de bond anders besloten dan de Knvb. Prima dat je het niet met me eens bent, maar zulke vergelijkingen gaan nergens over. Springen van 40 etages hoog is overigens een garantie op dood, dus ik zou het niet proberen als ik jou was. Dat vermoeden van matchfixing was trouwens ook nergens op gebaseerd.

26 mei 2020 om 11:57

AZ’s claim is ook kansloos, dat is het gehele punt wat ik wil maken dude. In Frankrijk baseren ze de eindstand op het onderlinge resultaat, dus is het logisch dat het daar is toegepast en kun je het niet met de ed vergelijken. Is dat nou zo moeilijk om te begrijpen?

Je kan zoveel willen. Maar waarom zouden ze meer recht als Ajax hebben als nr. 2 van de competitie? Gaan ze weer over onderling resultaat beginnen natuurlijk... zucht...

Hahaha dit is bij voorbaat kansloos. Hetzelfde geldt voor het bezwaar van Utrecht.

25 mei 2020 om 19:58

Utrecht kan ik dan wel weer begrijpen. Die hebben een wedstrijd minder, een beter doelsaldo en een bekerfinale op het programma. Az daarentegen gedraagd zich als een kleine provincieclub

Ik zou dit toch jammer vinden. Tot nu toe heeft AZ echt keurig gereageerd. Ik snap dat het een vervelende situatie is. En ik gun Ajax ook niet per se het ticket. Maar ga nou niet weer tegen het besluit in.,.. Na de rotzooi met Utrecht, Cambuur en de Graafschap leek het er eindelijk op dat de clubs allemaal een beetje gingen samenwerken met de lonen. Krijgt je nu dit. Elke club heeft de kans gehad om zn ongenoegen te uiten. De Knvb heeft dit mogen doen, geen enkele beslissing was ideaal verlopen. Er zullen altijd verliezers zijn en AZ is daar nu een van. Ga je voorbereiden op volgend seizoen... Dit heeft echt voor niemand zin

25 mei 2020 om 20:55

Grootste deel mee eens. Behalve dat az een van de verliezers is. Feyenoord was bezig aan een geweldige reeks en moest nog tegen az. Was een heel realistische kans dat feyenoord nog tweede (of eerste) was geworden. Dus az kon 1e worden, maar ook even makkelijk nog 3e. Dan is de tweede plek niet alleen een evenwichtig midden, maar levert het hen en niet feyenoord een cl (voorronde) plek op. In totaal dus meer winst dan verlies voor az. De grote verliezers zijn Feyenoord, utrecht, cambuur en de graafschap. De winnaars zijn willem2, ado en rkc

25 mei 2020 om 21:28

Vind dit meer een persoonlijke mening dan een feit. Feit is dat AZ op doelsaldo nu champions league geld verliest. Mening is dat het die 2e plek nog zou verliezen aan Feyenoord (waar ik echt ten zeerste mijn twijfel bij heb). AZ Wordt door vrijwel iedereen een van de verliezers genoemd. Voor hetzelfde geld hadden ze in deze vorm makke;ijk van Ajax en Feyenoord gewonnnen en waren ze kampioen geworden. Neemt niet weg dat voor iedereen momenteel dezelfde ranglijst geld. En dan heeft AZ natuurlijk niks in te brengen

Hahahahaha om te gieren dit. Ajax is de enige club die punten voor nederland verdient. Az de champions league in ? Dat zou catostrofaal zijn voor onze coefficientie

25 mei 2020 om 20:35

Alsof hoeveel punten Ajax in het verleden heeft verdiend een argument zou mogen zijn in het aanwijzen van welke club er aankomend jaar in Europa mag spelen. Belachelijke argumentatie.

Los van of het ergens slaat is het te hopen dat AZ wint. Ajax komt wel door de voorronde heen, AZ denk ik niet. De kans dat het Ajax lukt is simpelweg groter.

25 mei 2020 om 19:09

Zowel Ajax als AZ moeten voorrondes spelen.

25 mei 2020 om 19:17

Ajax zou alleen voorrondes moeten spelen als de CL geen winnaar krijgt die al geplaatst is in eigen land. Aangezien de Uefa de Europese toernooien in augustus lijkt te gaan afwerken heeft Ajax nog een kans op een geplaatste ticket. Az zou echter wel in beide gevallen moeten overleven in de voorrondes omdat AZ gemiddeld lager staat dan alle andere clubs in Europa met recht/kans op de geplaatste ticket.

25 mei 2020 om 19:32

Als het toernooi niet uitgespeeld wordt blijft het ‘extra’ ticket van de winnaar ook open staan. Dus zelfs dan zal Ajax direct plaatsen. Bij mijn weten is de enig beetje reële kans om dat mis te lopen als Atletico de CL wint maar de competitie verknalt. Zie de kans dat Lyon de cup met de grote oren wint namelijk nihil in.

25 mei 2020 om 19:36

@Tukkertje, is dat officieel bevestigd door de UEFA? Want een tijdje geleden was dat gewoon nog niet beslist dacht ik.

Hahahaha, leuk wat vermaak nu de competitie stil ligt. Natuurlijk 0,0 kans op slagen. Best een zielig besluit van AZ.

Kansloos. De Knvb heeft op basis van vooraf gestelde parameters, namelijk dat doelsaldo boven onderling resultaat gaat, een besluit genomen dat helaas voor AZ in hun nadeel werkt. Dan heeft procederen heel weinig zin. Helemaal omdat ik geen logisch argument kan vinden waarom AZ meer recht heeft op dat ticket dan Ajax

Ik denk zelf dat ze weinig kans maken, maar denk wel dat het goed is om hiermee ook een signaal naar de knvb af te geven. Vind de besluitvorming soms toch enigzins discutabel, denk hierbij aan de stemming voor promotie t degradatie. Deze is toch ook enkel voor de vorm gehouden waarbij de voorkeur van de clubs aan de kant werd geschoven.

25 mei 2020 om 18:59

Ze hebben een besluit genomen wat de topclubs niet deden en ervoor wegliepen. Geen enkele keuze zou goed zijn geweest. Als ze anders hadden besloten waren er 3 andere clubs gepikeerd geweest.

25 mei 2020 om 19:03

Klopt. Ieder besluit had verliezers gekend. Alleen had men vooraf wel wat transparanter mogen zijn t.a.v. de gronden van besluitvorming. Ik meen dat de clubs op voorhand niet wisten dat een blanco stem zou gelden als een stem tegen. Correct me if I am wrong.

25 mei 2020 om 19:28

Dat ben ik met je eens alleen waar het mij om gaat is dat er sprake is van weinig transparantie en ook die stemming ingegeven is door het volgen vd regels om bij een eventuele rechtszitting gedekt te zijn. Uiteindelijk kent dit hele verhaal alleen maar verliezers in welke vorm dan ook

25 mei 2020 om 20:03

@fc moulijn: als het gaat om besluiten van de knvb, kan ik daar helemaal in mee komen. Dat heeft de rechter bij de zaak van Cambuur en De Graafschap ook aangegeven. Dat heeft alleen niets te maken met dit zielige plan van AZ. Elk willekeurig scenario levert Ajax het 1e recht op. Pas als je de regels achteraf wil aanpassen, heeft AZ een punt. Daarom is deze gang zielig en bij voorbaat kansloos. De mooie woorden van Eenhoorn over rust en berusting zijn hiermee in 1x volstrekt ongeloofwaardig.

25 mei 2020 om 20:59

Een blanco stem betekent een ‘het maakt mij niet uit’. De knvb kan niet een besluit volgen van een minderheid. Want dat was het dan simpelweg. Dat was helemaal niet te verdedigen. De grote clubs hebben het laten afweten hier. Neemt niet weg dat ik het besluit van de knvb niet de juiste vond.

25 mei 2020 om 21:18

Begrijp me niet verkeerd, ik zie ook liever dat en vind ook dat ajax uitgaande van deze situatie het meeste recht heeft. Wat ik wil zeggen is dat de knvb meer moet doen aan de transparantie. Vanuit az, hoe zielig ook snap ik het ook wel weer. Voor hun was dit misschien once in a lifetime.

25 mei 2020 om 21:19

Een blanco stem had ook niet gehoeven, je bent voor of je bent tegen. Maar is de meerderheid tegen dan lijkt het me dat je dat volgt en niet vervolgens het andere pad kiest.

25 mei 2020 om 21:26

Zoiets deel je dan van tevoren mee lijkt me. De spelregels. Bovendien betekent een blanco stem niet per se “het maakt mij niet uit”. Het betekent “ik vind niet dat ik in de positie ben om er iets van te vinden”. Dat hebben de desbetreffende clubs ook te kennen gegeven.

Halverwege de regels veranderen omdat het resultaat je niet bevalt. Dan hadden ze voor het seizoen de regels moeten veranderen. Er zijn kampioenschappen beslecht op een doelpuntje meer/minder.

Nog zo’n club. Waarom heeft Az meer recht? Ze zijn net gelijk gekomen en de rest van het seizoen was Ajax 1. De laatste jaren heeft Ajax meer gepresteerd in Europa. Dus ben heel erg benieuwd waarom Az vindt dat ze meer recht hebben. Alles wat ik kan bedenken is in hun nadeel....

25 mei 2020 om 19:01

Als AZ nu ook al moeilijk gaat doen, dan moeten ze gewoon het seizoen nietig verklaren. Stand van vorig jaar en klaar. Hebben ze niks te protesteren en is het duidelijk. Dan hebben ze het aan zichzelf te danken dat ze helemaal geen kans op CL hebben.

25 mei 2020 om 19:39

Dit zou geweldig zijn

We weten er vooralsnog het fijne niet van, dus laten we allen een beetje terughoudend doen m.b.t. het vellen van oordelen en wachten op verdere berichtgeving. Ik vind dat AZ zich tot dusverre vrij netjes heeft opgesteld. Zou jammer zijn als dit waar blijkt te zijn. Tuurlijk snap ik de teleurstelling. AZ had een reële kans om kampioen te worden. Maar dat had Ajax ook. We weten het gewoonweg niet, en dat gaan we nooit weten ook. In Nederland is het doelsaldo echter doorslaggevend. Altijd al geweest.

Zo gek is het niet, in Frankrijk heeft Nice ook voorkeur boven Reims gekregen obv minder doelsaldo maar positief onderling resultaat

25 mei 2020 om 19:02

Het is wel gek, aangezien in Nederland wordt uitgegaan van doelsaldo.

25 mei 2020 om 19:39

Ja, maar de voetbalbonden hebben allemaal hun eigen reglementen en kregen van de UEFA de vrijheid om op basis daarvan de tickets te verdelen. Als in de reglementen in Frankrijk staat dat onderling resultaat voorrang heeft op doelsaldo, nemen zij zo'n besluit ja. De UEFA gaat hier trouwens niet in mee. Dit is kansloos. Reglementen en dus ook uitkomsten verschillen nu eenmaal per land.

25 mei 2020 om 19:51

We zijn in Nederland, waar deze regel al jarenlang geldig is. En je kunt niet tijdens het spel de regels nog aanpassen. En buiten dat, Ajax zou in alle modellen die ze gebruiken bovenaan staan dus 0 recht van spreken. Op basis van een beter onderling resultaat, maar AZ verliest van kleine clubs dus ....

25 mei 2020 om 20:03

Frankrijk heeft ook PSG kampioenschap toegekend, doen we in Nederland toch ook niet? OF moeten we daar ook maar in volgen dan? Probleem opgelost

25 mei 2020 om 20:48

Maar als je Frankrijk volgt, dan heb je dus ook onderling resultaat en is AZ dus de kampioen. Daarmee is het probleem dus opgelost?

25 mei 2020 om 21:49

Dan is de nr 1 gewoon kampioen, lijkt me niet heel lastig. Iets met 2007 ofzo

25 mei 2020 om 20:45

Dit valt ook evengoed te verdedigen. Beide opties zijn dat. Het is 50/50. Ik had onderling resultaat eerlijker gevonden. De Knvb besloot anders. Hier zijn geen regels voor en je verandert er natuurlijk totaal geen regels mee, zoals sommigen proberen te beweren. Na 34 wedstrijden, 2x tegen elke club, is het eerlijk. Nu is het schema van beide clubs anders geweest, dus krijg je een vertekend beeld. Dan is het meest eerlijk om onderling resultaat te bekijken. Dat zou evengoed prima te verdedigen zijn en niet belachelijk, zoals sommigen wederom proberen te beweren. Ik snap dat AZ dit nog probeert. Slim? Allerminst, je win dit toch niet. Welk van deze twee opties de Knvb ook had genomen, het had altijd weerstand gehad. Ze hebben een knoop door moeten hakken en kozen voor een optie. Ze hadden evengoed een muntje op kunnen gooien om het kampioenschap te beslissen mijn inziens

Gewoon ajax als kampioen aanmerken op basis van doelsaldo. De knvb geeft nu ruimte voor dit soort aktie van clubs. We krijgen al dut gezeik in Nederland omdat de knvb niemand tegen het hoofd wil stoten en slap regeert. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Kijk maar heel veel andere landen om ons heen. Waarom kan het daar wel en doen we hier moeilijk? Omdat het ajax aangaat? Of omdat we te snel zijn gestopt met de competitie?

Als ze dat echt gaan doen zijn het echt grote calimero's. Al tig jaar is de regel duidelijk omtrent waarop een ranglijst word opgesteld. En kan Ajax dan het kampioenschap uit 2007 op eisen?

Laat ajax lekker de CL ingaan, dat is veel beter voor het NL voetbal. Als AZ de CL in gaat voel ik dat ze alles dik gaan verliezen. En dan zijn we weer verder weg van dat direct CL ticket.

25 mei 2020 om 21:42

Als je zo gaat redeneren dan zou je ook kunnen zeggen dat in Frankrijk Stade Rennes zijn CL ticket moet inleveren ondanks dat ze knap 3de zijn geindigd. Dan kan Lyon de nummer 8 de CL in. Die hebben vast meer in de CL te zoeken

Bijzonder ook dat het ze resultaat obv 2 wedstrijden een objectievere maatstaf vinden dan het resultaat na 25 wedstrijden. Ik had altijd wel sympathie voor AZ, maar het had ze gesierd als ze vóór het seizoen hier over hadden geklaagd

Kansloze actie, je zet jezelf alleen maar voor paal. Er is besloten op basis van hetgeen dat telt, dan ga je dat achteraf, om wat voor reden ook, niet weer terug draaien. Az verliest hiermee een hoop credits , had ze hoger ingeschat.

Valt me tegen AZ. Doelsaldo is leidend in de Eredivisie. Klaar. Dit brengt jezelf alleen een negatief imago. Het kleine AZ dat zo graag op de grote broer uit Amsterdam wil lijken, maar er bij lange na niet aan kan tippen. Jullie hebben een hoogseizoen gedraaid, maar Ajax was overall gezien de betere, ook Europees gezien.

25 mei 2020 om 21:07

Dat op Ajax wil lijken? Waar slaat dat nou weer op? Ze willen gewoon de CL in. Dat heeft niks met Ajax te maken. Erg triest dat je zo reageert. Valt me tegen van iemand met een groen balkje.

25 mei 2020 om 21:13

Ik zou sowieso nooit aannemen dat iemand met een groen balkje serieuzer te nemen is dan ieman met een minder vol balkje.

26 mei 2020 om 09:27

Nee, dat blijkt maar weer. Jammer, het niveau van de website is de afgelopen jaren in rap tempo achteruit gegaan, met de leden voorop.

25 mei 2020 om 21:44

Overal de beste? AZ heeft maar 17 doelpunten tegen. Een stuk minder dan ajax. Dus dat doelsaldo is ook nog wel een dingetje

ALs je de vooraf geldende regels wil verbuigen naar eigen voordeel, omdat het je nu beter uitkomt ben je een pathetisch klein clubje, wat zichzelf alleen maar belachelijk maakt.

"az voert in de brief aan de Uefa onder meer aan dat doelsaldo geen 'objectieve maatstaf' is. De Alkmaarders zijn van mening dat het onderlinge resultaat met Ajax de basis zou moeten zijn voor het vergeven van de Europese tickets." Onderling resultaat is natuurlijk wel een objectieve maatstaf. Heeft natuurlijk niets te maken met het feit dat het AZ heel goed uitkomt...

Wat hebben clubs toch met zonder juridische argumenten klagen en aan de bel te trekken om hun zin te krijgen? Ja, het onderling resultaat van AZ is beter, maar helaas volgens onze reglementen niet het eerste waar naar gekeken wordt bij een gelijk aantal punten. Alsof de Uefa gaat ingrijpen en de Knvb gaat opdragen om een besluit dat ze volgens de reglementen hadden mogen nemen terug te draaien en een volgens de reglementen onlogischer besluit te nemen.

Wat AZ probeert is logisch. Natuurlijk gaat AZ dat ticket niet krijgen, maar het is AZ te doen om een financiele compensatie en daar is wat voor te zeggen. Ajax krijgt nu tientallen miljoenen cadeau en de kans dat AZ de Champions League haalt via de voorronde is niet zo groot. Nu zie ik heel veel kinderachtige reacties hierboven die AZ zielig noemen etc, maar deze mensen hebben waarschijnlijk zelf niet de verantwoordelijkheid over een huishoudboekje. Het gaat hier niet om eer of rivaliteit, maar om keiharde knaken. Misschien oogt het niet sympathiek, maar iedere andere club had exact hetzelfde gedaan.

25 mei 2020 om 19:13

Maar clubs zijn toch in gesprek over compensatie? Wat voor toevoeging heeft dan deze rechtszaak aanspannen?

25 mei 2020 om 19:19

Ik vermoed om de druk op te voeren. Ik kan mij voorstellen dat Ajax niet happig is om te compenseren. Wat ik vanuit Ajax ook weer snap. Wanneer de bal niet rolt verandert voetbal in politiek. Wat wij horen en wat er daadwerkelijk gebeurt is vaak heel anders.

25 mei 2020 om 19:41

Als dit waar is graag als Ajax zijnde de gesprekken over compensatie staken. AZ gaat dit toch niet winnen en dan hebben ze helemaal niks.

25 mei 2020 om 19:46

Als ik Ajax zou zijn en dit echt waar is, zou ik AZ niet eens voor een klein deel meer compenseren. Zoek het lekker uit. Ze komen die voorrondes maar door. Geef die paar miljoen dan maar extra aan een andere club. Willem II ofzo.

25 mei 2020 om 21:22

Om de druk op te voeren vermoed jij dat ze een rechtzaak aanspannen? Alsof een rechter daar een uitspraak over gaat doen. Een rechter kan Ajax niet dwingen, noch zal zich daar aan wagen. Ajax zal hier enkel om kunnen lachen en het zorgt volgens mij eerder voor het tegenovergestelde. Ik vind het een ongeloofwaardig argument dat je aanhaalt sorry en het doet echt veel af aan het imago van AZ, dit komt gewoon zielig over.

25 mei 2020 om 19:28

Ajax krijgt niets cadeau aangezien ze reglementair aan kop staan. Als ik Ajax was zou ik nu ook gewoon niets meer bijdragen aan dat solidariteitsfonds, want enige solidariteit is er toch nergens te vinden.

25 mei 2020 om 19:44

In alle sectoren komt solidariteit vooral neer op het uitgangspunt ''samen de problemen oplossen in het gemeenschappelijk belang''. In de Nederlandse voetballerij komt het vooral neer op ''zolang de einduitkomst voor ons een strategische overwinning is''. Misschien moet Ajax vanuit dat standpunt ook voorstellen doen voor het solidariteitsfonds, dat AZ plotseling verhoudingsgewijs meer geld kwijt raakt dan Ajax. Als AZ zo nodig dat soort politiek wilt bedrijven, dan mag de bal wat mij betreft best teruggekaatst worden op die manier.

25 mei 2020 om 19:51

Inderdaad. Als Ajax zou ik er mooi klaar mee zijn, laat iedereen het dan maar uitzoeken. Of toch al zeker AZ.

25 mei 2020 om 21:27

Welke miljoenen krijgt ajax cadeau? Als ajax zich via plaats 2 alsnog zou plaatsen, dan krijgen ze exact hetzelde bedrag. Een bedrag dat zelfs dan 2x zo hoog zijn als az zou krijgen als.ze via plaats 1 de CL in zouden gaan. Met andere woorden ajax krijgt helemaal niets cadeau. Kansloze actie van az en ajax zou nu ook geen euro meer aan az moeten geven.

25 mei 2020 om 22:26

Eerst roepen als club zijnde om de competitie te beëindigen omdat er wel belangrijkere zaken zijn op dit moment. En dan met deze actie voor de dag komen, behoorlijk krom in Alkmaar.

Doelsaldo is gewoon de regel. Het is onwijs zuur voor AZ, want zovaak strijden ze niet mee, maar dit is kansloos.

25 mei 2020 om 21:30

Maar we zijn hier niet Frankrijk, dus het maakt niet uit wat ze daar doen.

Wauw! Dit is de laatste actie wat ik van hun had verwacht. Laten we zeggen dat na 34 wedstrijden het ook gelijk was qua aantal punten. Naar wat kijken we dan als we de titel moeten uitdelen? Zielige actie dit. Met zo'n actie is het ook mooier als ze straks op hun bek gaan bij de Uefa. Want ik zie niks veranderen qua verdeelde tickets.

Aan de ene kant heb az best gelijk omdat het seizoen niet afgemaakt is en doelsaldo daarom zo had kunnen veranderen, maar had ajax geen makkelijker programma over?

25 mei 2020 om 19:27

Klopt ajax had op papier nog een makkelijker programma. Of te wel ajax had tot heden een zwaarder peogramma, dan az en alsnog een beter doelsaldo.

25 mei 2020 om 19:42

Dat betekent dat ook het puntenaantal nu geen maatstaf is. Kansloos.

25 mei 2020 om 21:50

Bovendien vind ik doelsaldo altijd maar een raar iets. Wat zegt het nu. Ajax heeft meer doelpunten gemaakt maar AZ heeft behoorlijk wat minder tegendoelpunten dus het zegt mij niet zoveel

Reglementen van KNVB zijn helder. Doelsaldo staat boven onderling resultaat. In Spanje is dat andersom, wat ook mijn voorkeur heeft. Maar regels kun je niet tijdens het seizoen aanpassen. Ik vind een onderling resultaat belangrijker dan wie er meer scoort tegen het rechterrijtje. Maar ja dat hebben we niet afgesproken. Kansloos wat AZ probeert.

25 mei 2020 om 20:01

Regelementen van de knvb zijn alleen bij een volledig seizoen naar mij weten. Maar ik denk dat az deze casus wel gaat verliezen ja

ik vind het ook belachelijk dat er een doelsaldo wordt gehanteerd bij een afgebroken competitie maar de Knvb heeft het zo beslist en dan moet je dat maar gewoon accepteren. of het nou eerlijk is of niet je gaat iig nog de CL voorronde in. clubs als FC Utrecht en Cambuur bv die hadden veel meer pech dit seizoen. wat wel amateuristisch is is dat de Knvb niet eens regels op papier had voor een afgebroken competitie. wat zit je dan al die jaren heel de dag daar te doen in Zeist?

25 mei 2020 om 19:36

Japie, wie had nu kunnen vermoeden dat de competitie niet uitgespeeld zou worden , en het doelsaldo is al jaren leidend in de competitie en waarom moet je dit dan nu veranderen ? Ajax is 2 maar geen kampioen geworden op doelsaldo dus wat is je punt nu , of heb je je anti Ajax pet weer op pff

25 mei 2020 om 20:54

@sloep01 dat heeft niks met anti Ajax te maken want dan had ik wel gezegd dat AZ wel een rechtzaak had moeten aanspannen. wat ik aangeef is dat het imo niet logisch is een doelsaldo te hanteren op basis van een niet uitgespeelde competitie waarin niet iedereen twee keer dezelfde tegenstanders heeft getroffen

25 mei 2020 om 21:28

Wat is wel logisch dan volgens jou?

25 mei 2020 om 21:33

Dan kijk je naar de stand als je alleen de wedstrijden meetelt die ze allebei hebben gespeeld. Bv allebei uit tegen club x etc. Dan eindigt Ajax met een hoger doelsaldo én 4 punten meer dan az. Dus nog nadeliger voor az

25 mei 2020 om 21:49

@ajaxfan158 een eventuele playoff wedstrijd zonder publiek of onderling resultaat lijkt mij logischer voor een afgebroken competitie maar goed, de Knvb heeft blijkbaar nooit nagedacht over een mogelijke situatie die zou kunnen verhinderen dat een competitie kan worden uitgespeeld. nu dat we is gebeurd mag ik toch wel hopen dat ze hier reglementen voor gaan verzinnen

25 mei 2020 om 22:32

Dus een competitie die normaal gesproken bepaald wordt aan de hand van 34 wedstrijden moet nu bepaald worden aan de hand van 1 (of 2) wedstrijden want dat is eerlijker dan het bepalen aan de hand van 25 gespeelde wedstrijden? Ik zie niet in wat logisch is aan onderling resultaat bij een competitie, zeker niet als dit al jaren zo gaat.

25 mei 2020 om 19:48

Ja, want de kans dat een seizoen niet afgemaakt kan worden is natuurlijk een erg normaal, voor de hand liggend, scenario dat iedereen aan zag komen.. Wil je soms ook dat de KNVB een plan maakt voor als aliens mee willen voetballen in Nederland? Of een plan als er zombies komen? Je kan niet overal een plan voor hebben. Daarbij geven de huidige reglementen voldoende houvast om beslissingen te kunnen nemen.

25 mei 2020 om 20:41

Nou dat is wel een beetje een rare reactie van je, de Toekomst.. Had ik niet van je verwacht. Een scenario uitschrijven voor wanneer de competitie niet uitgespeeld kan worden is helemaal niet zo raar. Natuurrampen en dergelijke kunnen zo een einde maken aan de competitie. Je stelt nu zombies en aliens gelijk aan het uitbreken van een virus (of natuurramp). Ik vind het heel erg raar dat er geen scenario's zijn gemaakt voor dit soort situaties. De reglementen zijn gemaakt voor een heel voetbalseizoen, niet voor een halve. Dus er is amper houvast. Natuurlijk heeft AZ geen poot om op te staan, maar ik begrijp helemaal dat ze dit doen. Elke andere club zou dat ook doen. Al is het alleen maar om een signaal af te geven aan de Knvb dat ze misschien toch ooit een scenario moeten uitschrijven voor het geval er zombies komen.

25 mei 2020 om 20:52

@De Toekomst ja want aliens die meevoetballen is net zo realistisch als het uitbreken van een pandemie, een oorlog die uitbreekt of bv een orkaan. dat is al eerder gebeurd in buitenlandse competities dus hoe kan het dat de Knvb hier niks voor op papier heeft staan?

25 mei 2020 om 21:06

Natuurlijk zijn mijn voorbeelden veel minder realistisch, maar het punt dat ik wil maken is helder. Je kan niet overal op voorbereid zijn. Een minder onrealistisch scenario is als 1 of 2 clubs verongelukken in een vliegtuigcrash, spelersbus rijd ravijn in of een stadion stort in als ze in de kleedkamer zitten... Of er is een overstroming waardoor de helft van de clubs het seizoen niet af kan maken.. Er zijn tal van scenario's denkbaar, waarbij het ook logisch zou zijn om weer per situatie andere reglementen of uitkomsten te hebben, maar je kan niet overal op voorbereid zijn. En jullie gaan voorbij aan het feit dat de huidige regels ook in de huidige situatie voldoende handvaten geven om de Europese tickets te verdelen.

25 mei 2020 om 21:13

Nee, je kan niet voor elke afzonderlijke situatie een scenario uitschrijven, want dan zou je bezig blijven. Je lijkt het raar te vinden dat er scenario’s geschreven zouden moeten worden voor wanneer het seizoen niet afgemaakt kan worden, maar dat is toch helemaal niet vreemd? De ongelukken die je zelf opnoemt zijn heel realistisch en juist daarom zou ik wel een scenario uitschrijven als KNVB zijnde. Dat hebben ze nu niet gedaan en hebben besloten dat de normale regels voor een heel seizoen ook zomaar gelden voor een seizoen dat korter heeft geduurd. Dat is best raar. Er zijn geen regels voor een half seizoen opgesteld, omdat de KNVB daar nooit over na heeft gedacht. AZ gaat dit uiteraard verliezen. Maar ik mag hopen dat de knvb hierna wel gaat nadenken over scenario’s als een half seizoen.

25 mei 2020 om 19:50

Het seizoen is nietig verklaard. De KNVB heeft de eindstand alleen aangehouden voor de Europese tickets. Als AZ een wedstrijd minder hadden gespeeld en dus boven Ajax hadden kunnen uitkomen én een beter onderling resultaat hadden had ik het nog begrepen. Maar feitelijk staat Ajax gewoon 1 punt voor op AZ vanwege het doelsaldo.

25 mei 2020 om 21:32

Het is inderdaad heel amateuristisch dat ze geen andere regels opstellen voor het feit dat de competitie niet kan worden uitgespeeld. Is dit ooit eerder uitgekomen? Ja door een WO. Met andere woorden niemand had verwacht dat dit ging gebeuren. Los daarvan is het gewoon voorzien in de regelementen. Namelijk de huidige ranglijst is bepalend.

Kansloze missie. De reglementen van de KNVB zijn helder; doelsaldo is belangrijker dan onderling resultaat. Dat maakt dat de keuze om Ajax het beste Champions League ticket te geven aan de eisen van de UEFA voldoen. AZ pakt de laatste strohalm en dat is begrijpelijk. Waar de clubs die niet promoveerde in mijn ogen nog een kleine kans op succes hadden, vanwege de onduidelijke procedure bij de besluitvorming, acht ik dit gewoon kansloos. Hierbij heeft de UEFA de keuze voor het verdelen van de tickets voor Europees voetbal bij de nationale voetbalbonden gelegd en de KNVB heeft Ajax, op basis van de bestaande reglementen, tot nummer 1 benoemd. Dat ze in andere landen andere keuzes maken kan, maar daar kregen die bonden de vrijheid voor van de UEFA. Ik zou het heel, heel gek vinden als diezelfde UEFA dan nu ineens zich ermee gaat bemoeien en de KNVB zou overrulen. Daarbij wijzen ze naar de Franse competitie, maar daar zijn de reglementen wellicht ook anders en staat onderling resultaat wel boven doelsaldo.

Wat is dit triest.. Doelsaldo is aan het einde van een afgeronde competitie de norm en is dat dus, logischerwijs, ook bij een door onvoorziene omstandigheden vroegtijdig afgesloten competitie. Dacht dat we nu eindelijk klaar waren met die gezeik maar nee.. Ik hoopte altijd op een sterkere ED met AZ, Ajax, PSV en Feyenoord die voor het kampioenschap streden en daaronder nog een paar goede subtoppers. Nu hoop ik dat Ajax a la Bayern München inderdaad de hele competitie berooft van de beste spelers. Te beginnen bij AZ. Wat een trieste bedoening dit, ongelooflijk. Slechte verliezers. O ja, onderling resultaat is nog nooit de norm geweest dus ook nu niet. Verandert dit, dan hebben ze in de toekomst mogelijk een punt maar nu niet. (Irritatie geuit, don’t @ me haha)

Kampioen wordt je tegen de kleintjes. Als je je alleen goed kan opladen voor grote wedstrijden en het bij de kleintjes laat liggen maak je in mijn ogen geen aanspraak op de titel. AZ heeft 2 keer gewonnen van Ajax maar 2 keer verloren tegen een lager geklasseerde tegenstander.

Laten we de zaak eens omdraaien. Het is wel lekker makkelijk om nu AZ onsympathiek te gaan noemen. Punt 1. AZ zal altijd veel sympathieker zijn dan Ajax. Daar lopen geen mannetjes als Tadic rond die boos worden omdat ze bestolen zijn van een kampioenschap. Die is echt niet goed bij zijn hoofd die gast. Punt 2 als AZ 1ste zou staan op doelsaldo toen de conpetitie werd beindigd zou Ajax natuurlijk zonder klagen het ticket voor de vooronde CL hebben geaccepteerd. Ja hoor natuurlijk.

25 mei 2020 om 19:31

Dus az is volgens jou sympathieker op basis van iets wat helemaal niet heeft plaatsgevonden en op basis van 1 speler die op basis van de echter harde cijfers ook nog eens gelijk heeft.

25 mei 2020 om 19:34

En op basis van de arrogante uitspraken van Ajacieden jazeker. Zoals Marc Overmars die zegt dat de conpetitie nietig moet worden verklaard als Ajax het beste CL ticket krijgt

25 mei 2020 om 19:44

Je geeft al met zulke domme argumenten als AZ. Kansloos verhaal over sympathie

25 mei 2020 om 19:32

Laten we het inderdaad omdraaien als Ajax op plek 2 had gestaan op basis van doelsaldo en de competitie zou zijn beeindigd had iedereen het wel normaal gevonden dat ze zouden klagen? Ja hoor natuurlijk,

25 mei 2020 om 19:53

Je vergeet alleen dat de knvb Ajax ook kampioen had kunnen maken, deden ze in Frankrijk ook. En AZ verspeelt hier gewoon een hoop sympathie mee.

25 mei 2020 om 20:18

Dat valt best wel Mee en iedereen is zo dom dat ze nu al zo negatief reageren. Er is nog niks bevestigd. Ja man laten we van quote uitgaan.

25 mei 2020 om 22:30

Als 1 van de eerste roepen dat de competitie beëindigd moeten worden omdat er wel belangrijkere zaken op de wereld zijn. Om maanden later alles wat krom is recht te lullen. Hypocriet genoeg in Alkmaar.

26 mei 2020 om 04:38

Klagen is iets anders. Niemand die zegt dat AZ er niet zwaar van mag balen en dat mag laten blijken. Maar in Alkmaar wouden ze ook de competitie stoppen en daar gaat het niet alleen om he. AZ, Ajax, Feyenoord, en PSV praten de laatste maanden vaak over de financiele compensaties voor de andere clubs in de Eredivisie,voor de solidariteit en dan komt AZ zielig achter de rug om met zo'n actie. Het is gewoon heel kinderachtig hoor, heb t idee dat de Knvb de vader is en de Uefa de moeder is en AZ het blijft zoeken tot een van de ouders toe geven aan hun gedram. En verder doet het er niet toe, AZ staat niet eerste, en in werkelijke elke andere uitkomst van de competitie staat AZ geen eerste. Of dat nou de winterstop ranglijst is, de ranglijst van vorig jaar of die competitie na 26 speelrondes, AZ heeft nooit eerste gestaan.verder ben jij een zielige vertoning met je opmerkingen over Tadic en sympathie, Dusan Tadic is een speler die elke week speelt, zijn opmerkingen waren niet juist, maar het is wat anders dan de bestuurders die alle solidariteit uit het raam gooien en achter de rug om nu goedkoop een compensatie denken te kunnen scoren. AZ heeft werkelijk geen poot om op te staan, ik zou het geld voor de advocaten in de zakken houden, aan een nieuw dak uitgeven, of aan het personeel van t stadion etc uitgeven want dit is geld verbranden.

Jammer van AZ. Ik vond juist dat ze zich zo volwassen opstelde. In tegenstelling tot Overmars en vele Ajaxieden, die zeiden dat het seizoen nietig moest worden verklaard, zolang zij maar de CL ingaan.

25 mei 2020 om 20:07

Dat zei Overmars, omdat Ajax geen kampioenschap bijgeschreven wil hebben en de competitie dus nietig verklaard moest worden. Dat is ook gebeurd. De KNVB heeft gehoor gegeven aan een verzoek van notabene de UEFA. Namelijk om de Europese Tickets op basis van de huidige stand te verdelen. De UEFA gaat dit echt niet honoreren. AZ is net zo klein als zijn naam.... 2e dus en niet 1e.

Typisch een geval van de regels aan willen passen omdat de uitkomst je niet bevalt. Kansloos dus. Valt me bovendien vies tegen van AZ. Vind het een beetje beschamend eigenlijk dat ze hier tijd, geld en moeite in gaan steken. Wat moeten ze bij Ajax hier wel niet van denken? Zal de onderlinge verhoudingen geen goed doen denk ik.

25 mei 2020 om 19:25

Alsof ajax geen stappen ondernomen zou hebben als AZ op doelsaldo 1ste had gestaan toen de conpetitie werd beindigd

25 mei 2020 om 19:27

Als als als ... Hypothetische aannames die je niet kan hard maken.

25 mei 2020 om 19:30

Ik vind het anders ook nogal laag dat iedereen hier AZ aanvalt. Ze hebben weldegelijk een punt.

25 mei 2020 om 19:30

Ajax stond toch op basis van doelsaldo eerste?

25 mei 2020 om 19:31

Ik bedoel als az eerste zou hebben gestaan op doelsaldo. Alsof ajax dan geen stappen zou ondernemen

25 mei 2020 om 19:33

Als Ajax dan stappen had ondernomen, had Ajax kritiek gekregen. Dan was jij met je Ajaxfrustratie de laatste geweest die had geroepen dat Ajax een punt zou hebben.

25 mei 2020 om 19:53

In dat geval was mijn reactie precies hetzelfde geweest, hoef je alleen waar nu AZ staat Ajax in te vullen en andersom.

25 mei 2020 om 19:56

@daveke, zelfs dan had Ajax betere argumenten kunnen aanvoeren dan AZ nu doet... Het seizoen is namelijk nietig verklaard. Geen kampioen, geen promotie/degradatie. Eigenlijk is afgelopen seizoen op papier niet gespeeld, dus dan is het heel gek dat er op basis van een niet geldig seizoen Europese tickets vergeven worden. Dat punt had juridisch meer hout gesneden.

25 mei 2020 om 22:40

Wel degelijk een punt tekort om aanspraak te maken op dat tickets bedoel je?

In het kader van ''de spelregels pakken nadelig uit voor ons, dus eisen we achteraf dat ze aangepast worden''. Een volkomen kansloze missie lijkt me, maar vooral enorm droevig dat AZ dit onderneemt. Eerder probeerde ze al te stemmen over de toewijziging van Europeees voetbal bij de leden vergadering, ook met het idee dat ticket ons afhandig te maken. Maar dan wel lopen te roepen ''we willen niet over het lot van promotie/degradatie stemmen. Het is een droevige zaak. Mochten er nog mensen zijn die iets brabbelde over ''compensatie van Ajax aan Az'' dan zie hier de reden waarom we dat vooral niet moeten doen. Desnoods een juridische strijd tot het bittere einde, maar de eindklassering en dat ticket blijven staan!

25 mei 2020 om 19:32

Je snapt toch zelf ook dat de spelregels zijn veranderd halverwege het spel. Probeer door je clubvoorkeur heen te kijken. De Knvb heeft een beslissing genomen en die zal niet veranderen. Echter is het aankaarten van een oneerlijkheid wat AZ nu doet logisch onder het mom van financiële compensatie. Iedere andere club zou hetzelfde doen.

25 mei 2020 om 19:37

Probeer zelf door je clubvoorkeur heen te kijken. Een lachwekkende actie van AZ. De spelregels zijn zogenaamd tussentijds veranderd, dus willen wij dat ze tussentijds in ons voordeel worden aangepast. Er is niks oneerlijks aan. Wie moet die financiele compensatie betalen trouwens? En gaat AZ dan ook geld aan Feyenoord en PSV geven die door het voortijdig beeindigen van de competitie een kans op een betere Europese plek ten faveure van AZ mislopen? Vast niet.

25 mei 2020 om 20:04

@Alkmaar54, wat is hier oneerlijk aan dan? Zuur is het zeker, heel zuur, maar oneerlijk? De reglementen zijn algemeen bekend en helder. Op basis daarvan is Ajax dus terecht tot nummer 1 benoemd. Daar is geen speld tussen te krijgen en dus heeft AZ totaal geen recht op compensatie.

Ajax kan op hun beurt weer zeggen dat volgens het regelement van de KNVB doelsaldo de doorslag geeft. Zal lekker zijn kan Heerenveen ook aanspraak maken op een CL ticket. 2-4 uit winnen van AZ en thuis verliezen met 1-2 geeft Heerenveen een beter onderling resultaat op AZ. Echt kolderieke gedachtes bij deze club. Leg je nu eens neer bij een besluit van de mensen die er over gaan of jij überhaupt in de Eredivisie speelt. Het zou je maar gebeuren dat je de nieuwe competitie gaat beginnen met punten in mindering ivm onsportieve gedragingen (fairplay) Dit gaan ze dan ook over zich zelf afroepen

Op onderling resultaat kijken is de enige optie die voordelig is voor AZ. AZ wil dat als graadmeter omdat de tot nu gespeelde competitie zogezegd in het voordeel van Ajax is. Ga je echter kijken naar de “netto” stand met daarin alleen wedstrijden die zowel Ajax als AZ hebben gespeeld (ook rekening houdend met uit en thuis) dan staat Ajax eerste met vier punten voorsprong. In mijn ogen de enige en meest eerlijke manier om naar “onderling” resultaat te kijken.

Inderdaad. Wanneer Ajax had geweten dat onderling resultaat bepalend zou zijn hadden ze die thuiswedstrijd anders ingestoken kunnen zij dan weren zeggen natuurlijk. Gebed zonder einde.

Ze zijn behoorlijk kansloos bezig in de Kaasstad. Gevalletje imagoschade en jezelf in de vingers snijden. Jammer dat deze toch prachtige club zich laat verleiden voor de hebberigheid.

Weggegooi geld dit. Het is al crisis en dan ook nog dit proberen. Kinderachtig zeg. En niet objectief? Naar het doelsaldo van alle tot nu toe gespeelde wedstrijden kijken zoals elk seizoen de maatstaf is, is nog altijd objectiever dan naar slechts 2 wedstrijden kijken.

Kansloos! Je moet als NL az ook helemaal niet direct Europa in willen sturen . Zo meteen strengs en boadu verkocht wuytens verlengd niet. En wat zal er met Koopmans en consorten gebeuren ? Blijft een matig elftal over. Slecht voor de punten

25 mei 2020 om 19:50

Ook met het huidige elftal zie ik ze geen potten breken in de Champions League.. Maar daar gaat het ook niet om. Gaat er voor AZ om dat ze nog serieus kans denken te maken, terwijl alle reglementen duidelijk zijn.

25 mei 2020 om 20:41

Ik weet niet wat de reglementen daar zijn, maar dat maakt niet eens uit. De nationale bonden mochten zelf hierin een afweging maken. Die vrijheid kregen ze. Of de reglementen in Frankrijk zijn anders (onderling resultaat wel belangrijker dan doelsaldo) en dat verklaart het verschil of ze hebben daar dezelfde reglementen, maar deze niet hetzelfde toegepast. Als dat het geval is, zou dat ook niet uit moeten maken voor AZ want de reglementen zijn hier duidelijk en worden netjes toegepast.

25 mei 2020 om 21:22

@De Toekomst, toch is het niet zo dat de reglementen in Nederland volledig zijn toegepast. Er is bijvoorbeeld ook geen kampioen uitgeroepen. Terwijl de reglementen stellen dat de ploeg die bovenaan staat, kampioen is. Dus de mogelijkheid om af te wijken van de reglementen is er wel degelijk. Daarmee zeg ik niet dat AZ maar het CL-ticket van Ajax moet overnemen, maar het tekent wel de ongemakkelijke situatie waarin we ons bevinden. Hoe objectief is het doelsaldo nog als niet dezelfde wedstrijden zijn gespeeld? Overigens vind ik de opmerking van iemand anders hier wel sterk, want dat kan je dan ook zeggen van het aantal punten. Die hebben Ajax en AZ ook niet in dezelfde wedstrijden behaald. Maar om dan de competitie maar te reduceren tot twee onderlinge duels, dat gaat me persoonlijk te ver.

Zo zie je maar, een seizoen meedoen om de titel maakt je nog geen grote club. Wat laat AZ zich hier ongelofelijk kennen door puur op basis van onderbuikgevoel een procedure te starten. Want inhoudelijk redelijke argumenten hebben ze niet. Ik denk dat de KNVB het maximale al voor ze heeft gedaan door geen kampioen uit te roepen en Az alsnog een voorronde ticket te geven. Feitelijk gezien botst het namelijk om geen kampioen uit te roepen (waarmee je dus eigenlijk een ranglijst nietig maakt) maar toch de tickets van een 2e plek aan AZ te geven.

25 mei 2020 om 19:53

Ook het argument over de Franse competitie is zwak. De UEFA heeft nationale voetbalbonden de vrijheid gegeven om, mits op een redelijke manier, de Europese tickets te verdelen. De KNVB heeft daarbij op basis van de geldende regels Ajax tot nummer 1 benoemd. Daar is geen speld tussen te krijgen. Vervolgens wijzen naar Frankrijk slaat dan nergens op, want waarschijnlijk hebben ze daar andere regels.

25 mei 2020 om 20:25

Ticket lekker aan PSV of Feyenoord. Die gedragen zich in het algemeen toch waardiger dan het omhoog gevallen AZ.

Iedereen die heeft lopen klagen over de knvb de afgelopen weken ziet nu hopelijk hoe moeilijk en complex het landschap dat nederlands voetbal heet. Iedereen blijft maar zeuren en klagen en worden het nooit met elkaar eens.

25 mei 2020 om 20:36

Nou ja, dit is wel een andere situatie dan Utrecht. Ieder leek weet dat AZ kansloos is in zo'n procedure. Dit kost AZ alleen maar en het gaat ze naar alle waarschijnlijkheid niets opleveren.

AZ rept over "suggestieve interpretatie" maar wilt de tickets voor het kampioenenbal verdelen op basis 'het moment van de dag'. De vorm van 1 of 2 wedstrijden weegt niet op tegen het feit dat Ajax het gehele seizoen op plek 1 staat en AZ geen enkel moment op 1 heeft gestaan. Er zijn al heel wat kampioenschappen in de Eredivisie beslist op doelsaldo en dat is de maatstaf die al sinds jaar en dag geldt in Nederland. Er wordt dan weliswaar geen officieel kampioen uitgedeeld maar het zou kolder zijn om nu af te wijken van de gebruikelijke gang van zaken. Az is in deze kansloos, laat zichzelf kennen en zet zichzelf compleet voor paal..

Ik vind dit nogal droevig. Op basis waarvan zou AZ dit verdienen? Alleen het onderling resultaat is in hun voordeel, voor de rest niets. Ook met andere modellen zoals de stand van de winterstop, krijgt AZ geen ticket. Ja, ze hebben 2x van Ajax gewonnen, 1 keer tegen een zwaar gehavend Ajax. Dat geneuzel over ‘een zwaarder programma voor Ajax’ en ‘doelsaldo is subjectief’ is klinklare onzin. Er is niks subjectiefs aan het feit dat Ajax er meer ballen in heeft geschoten.

Precies de argumenten die ik hier ook meermaals heb aangedragen. Ik hoop voor ze dat ze in het gelijk gesteld worden want naar mijn mening hebben ze er recht op.

Zo jammer deze actie van AZ. Ajax gaat terecht CL in. Behalve onderling resultaat, wat nooit een regel in de eredivisie is geweest, is alles in het voordeel van Ajax. Daarnaast schijnen veel mensen te vergeten dat Ajax obv UEFA ranking. 10-15 miljoen meer startgeld krijgt dan AZ.

25 mei 2020 om 20:43

Als je naar stand bij de winterstop kijkt, als je naar de wedstrijden kijkt die ze allebei al hadden gespeeld tot nu toe. Als het seizoen nietig verklaard was. Je zet jezelf net zo voor paal als AZ.

25 mei 2020 om 20:29

Dat Ajax meer startgeld krijgt heeft er in deze niets mee te maken, Dus hoezo betrek je dit hierin? Desalniettemin is het een onbegonnen zaak die AZ wil voeren, het CL ticket gaat dan ook terecht naar Ajax.

25 mei 2020 om 21:42

Dat klopt, maar sommige mensen denken dat ajax meer geld krijgt doordat ze via plaats 1 de CL ingaan. En dat is onjuist. Ajax krijgt in beide situaties gewoon meer startgeld.

25 mei 2020 om 21:53

Zoals musi26 zegt wordt er net gedaan alsof AZ evenveel miljoenen zou krijgen als dat Ajax krijgt. Dat is gewoon niet waar. De regels maken dat Ajax (mijn inziens terecht) het startbewijs voor het hoofdtoernooi krijgt. Het geld, dat wat mij betreft rechtstreeks in de solidariteitspot gaat is mooi meegenomen

25 mei 2020 om 22:55

Weet je dat heel zeker. Welke club heeft dit seizoen veruit de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie? En dat met vaak middenvelder centraal achterin

Een ticket op basis van 2 wedstrijden ???? Hadden ze maar niet zoveel punten moeten laten liggen tegen de 'kleinere ' cllubs Huilers

25 mei 2020 om 20:16

Willem 2 presteert naar verhouding nog beter dus ik vind dat zij naar de CL mogen...

25 mei 2020 om 20:20

Verhoudingsgewijs? Wanneer is dat een maatstaaf? Of begroting? En in Frankrijk gaat het om Europa league voetbal en niet om champions league, nogal een verschil van enkele miljoenen. Az mag blij zijn dat de resultaten van dit seizoen niet nietig zijn verklaard zoals bij de amateurs want dan hadden ze sowieso Europa league gespeeld.

25 mei 2020 om 20:23

Smalle selectie, geen thuiswedstrijden, lagere begroting... Het zal allemaal wel, maar dat zijn allemaal criteria die feitelijk niks zeggen en puur op de emotie spelen. Op basis daarvan kun je nooit iemand Europa insturen. Anders kun je net de begroting van een club door het behaalde aantal punten delen en dan kijken wie het minst betaald heeft per punt. Stuur je die club toch gewoon Europa in, want ze zijn zo efficiënt bezig.maar zonder gekheid: AZ heeft zeker een gunfactor, maar dit heeft helemaal niks met gunnen te maken. Ajax staat terecht bovenaan, en doelsaldo is in de Eredivisie altijd leidend geweest. Het gemekker van AZ om onderling resultaat slaat dan ook nergens op. Je kunt nu niet éénmalig de regels verdraaien omdat dat jou als AZ beter uitkomt.daarnaast kun je het ook omdraaien: AZ roept wel leuk dat ze op basis van onderling resultaat beter gepresteerd hebben, maar is dat wel zo? AZ heeft twee keer knap van Ajax gewonnen, en staat nog steeds onder de Amsterdammers op de ranglijst. Zo goed ben je dan ook weer niet.

Het ligt al jaren vast dat de kampioen bepaald wordt door degene die het hoogst op de ranglijst staat. En die verdeling is ook al jaren eerst punten, dan doelsaldo, en niet een onderling resultaat. Dan had AZ maar in Spanje moeten gaan spelen. Maar dan zou het ook geen kampioen worden.ze zijn al 'gematst' doordat Ajax geen kampioen is geworden. Ajax direct naar de CL is Ajax eigen verdienste en het beste voor Nederland.

25 mei 2020 om 21:25

@Dutchgio, AZ is natuurlijk op geen enkele manier gematst omdat Ajax niet tot kampioen is uitgeroepen. Dat is echt een onzinreactie.

Wat een zielige vertoning zeg, je zou hier maar supporter van zijn. Ik had het seizoen ondertussen allang afgesloten, valt weinig eer te behalen. Ajax heeft ook al meerdere keren een kampioenschap verloren op doelsaldo en nu opeens is het onderling resultaat belangrijker, heel bijzonder dit...

Sorry, maar deze actie van AZ is echt te belachelijk voor woorden. Ik had de Alkmaarders dat ticket gegund, maar de regels zijn nou eenmaal dat in de Eredivisie het doelsaldo de eerste tie-breaker is en het onderling resultaat daarna pas gaat tellen.

Besef dat wij als Ajax zijnde ervoor zorgen dat we 1 vast startbewijs hebben en 1 extra play off ticket! Wat doen onze Nederlandse collega??? Juist die probeert ons nog even te naaien... Wat een rare mensen daar in Alkmaar, ongelofelijk nazi gedrag

Ajax is het toch meer waard. Die hebben toch de laatste twee jaar heel goed gepresteerd,en AZ Alkmaar toch veel minder.( Met alle respect)

25 mei 2020 om 20:34

Niet relevant, wie er meer waard is en zo ook niet wie er beter gepresteerd heeft de laatste 2 jaar.

Goeie zet van Azze zullen toch ergens die 20+ miljoen verlies vandaan moeten grabbelenze hebben al onterecht de 3,6 miljoen euro voor kampioenschap moeten inleveren dus dan het CL geld maar innen

25 mei 2020 om 20:35

Nee, dit is dom want ze zijn kansloos in een rechtszaak. Het onderlinge resultaat speelt pas een rol als ze in punten en doelsaldo gelijkstaan. Dit is gewoon een verspilling van tijd, geld en middelen. Dit gaat je naar alle waarschijnlijkheid enkel geld kosten, niet opleveren.

25 mei 2020 om 20:48

Wat jij zegt. Juridisch kansloos. Dan lees ik hier ook AZ supporters die zeggen dat het een kansloze missie is, maar dat het niet gaat om het ticket maar een hogere compensatie. Hoe kan je met een verloren juridische strijd nou een hogere compensatie afdwingen? Deze strijd gaat AZ verliezen en gaat Ajax dus echt niet bewegen tot een hogere compensatie. Sterker nog, zo'n compensatie vanuit Ajax is geen zekerheid. Waarom zou Ajax een club financieel tegemoetkomen die zelfs het laatste kansloze kansje aangrijpt om Ajax te benadelen? Uit deze rechtzaak gaat komen dat Ajax terecht het beste ticket gekregen heeft en als ik Ajax was zou ik die uitspraak aangrijpen om niemand, maar zeker AZ niet, te compenseren.

25 mei 2020 om 21:46

Daar ben ik het wel mee eens. Op deze manier zet je alleen maar kwaad bloed en dat kan Ajax doen bewegen om het erbij te laten en AZ niet te compenseren. Echter gaat het mij niet zozeer om het feit dat ze besluiten het te doen, maar dat ze besluiten het te doen in een vrij kansloze situatie. Het heeft naar mijn idee geen enkele zin en je zet alleen maar onnodig kwaad bloed terwijl het seizoen hoe dan ook al geslaagd is door tweede te worden. Dat had waarschijnlijk niemand vooraf gedacht.

25 mei 2020 om 22:42

Daarom. Dat begrijp ik dus ook niet. Als er nog een goede, juridische onderbouwing was op basis van de reglementen van de KNVB, zou ik het zeker nog begrijpen. De clubs die niet promoveerde begreep ik ook. Vanwege de onduidelijke stemprocedure van de KNVB bij de totstandkoming van het besluit om niet te promoveren of te degraderen, heb je tenminste nog een goede stok om mee te slaan. Daar is iets niet (helemaal) goed gegaan en dus kan je discussiëren over het daaruit komende besluit en de geldigheid daarvan. Bij het benoemen van Ajax tot nummer 1 zijn de duidelijke reglementen echter gevolgd. Daar is geen speld tussen te krijgen. Op het AD staat nu ook dat de claim van AZ al is afgewezen. Kortom, kansloze poging die enkel negatieve publiciteit heeft opgeleverd en zeer waarschijnlijk Ajax ook een reden geeft om de eventuele compensatie te verlagen of te schappen. Ik zou er in ieder geval geen euro naartoe sturen.

25 mei 2020 om 23:12

Precies. Na deze naaistreek gewoon uit het solidariteitsfonds () stappen. Laten de noodlijdende clubs zich maar in Alkmaar melden...

Az heeft helemaal niks te willen. Je staat gewoon 2e...punt. Geen enkele reden om te denken dat onderling resultaat nu telt. Zo werkt het hier in Nederland niet. Je staat 2e....deal with it. Alle sympathie voor die club weg. Als het andersom was geweest hadden we dat ook gewoon moeten accepteren. Je speelt voorronde CL. Doe gewoon je best en ga samen met Ajax dat hoofdtoernooi in. Heel simpel.

25 mei 2020 om 21:15

Leuk, maar voor zover ik weet zijn Ajax en AZ allebei Nederlandse clubs, en dus gelden voor hen in de Eredivisie de Nederlandse regels.

Wat kinderachtig zeg om als AZ zijnde hier een zaak van te willen maken. Erken gewoon je meerdere en erken dat je over de gespeelde wedstrijden gewoon zelf niet in staat bent geweest om op de eerste plek te eindigen. Tuurlijk is het zuur voor hen dat een mooi seizoen voor hen niet kan worden uitgespeeld. Maar dat wilde allesbehalve zeker zeggen dat ze even kampioen gingen worden.

Dit is gewoon een verspilling van tijd, geld en middelen. Volgens het reglement stond Ajax bovenaan en het onderlinge resultaat zegt ook volgens de regels van de Knvb minder dan het doelsaldo. Erg vreemd om daar dan nu een rechtszaak van te maken met de wetenschap dat je 'm voor 99 procent gaat verliezen.

Voordat een competitie start is er een reglement en daarin zijn alle uitzonderingen bepaald van de eindrangschikking bij gelijk aantal punten. Dat reglement is bij iedere goed geleide club bekend en laat geen ruimte voor sentiment of onderbuik gevoel! Dus dit deze aktie impliceert dat AZ geleid wordt door amateurs sorry het is niet anders! Rechtvaardig of wat voor gevoel dan ook daar is geen plaats voor in de grote mensenwereld gewoon de regeltjes volgen en wanneer ze niet bevallen aan de kaak stellen voor je deelneemt!

Kansloos en ook vrij kinderachtige actie.de regels van de Eredivisie zijn op voorhand duidelijk. Daar is de keuze gemaakt om competitiestand bij gelijk aantal punten op doelsaldo te laten bepalen. Dan moet je nu niet ineens gaan lopen janken. Hadden ze maar voor de start van de competitie maar bezwaar moeten tekenen.in Spanje bijvoorbeeld zijn de regels dat het onderlinge resultaat leidend is bij het bepalen van de competitie stand. Maar helaas voor AZ spelen ze niet in Spanje. Dus gewoon klep houden en stoppen met je club belachelijk te maken.

Toen de competitie begon was toch al duidelijk wat de regels waren omtrent de regels bij een gedeelde plek op de ranglijst. Vinden de mensen van AZ het wel eerlijk omdat naderhand te veranderen?

Toen de competitie begon was toch al duidelijk wat de regels waren omtrent de regels bij een gedeelde plek op de ranglijst. Vinden de mensen van AZ het wel eerlijk omdat naderhand te veranderen?

AZ zal nóóit die ticket krijgen, want dan zou Ajax aanspraak mogen maken op het kampioenschap jaren geleden, waar het doelsaldo verschil maar 1 goal was.

Heel jammer voor AZ maar uefa gaat hier niks aan veranderen. Uefa heeft aangegeven de beslissingen aan de bond over te laten en de bond heeft al laten weten aan az dat er niks veranderd en de huidige stand wordt aangehouden. Dus beter gaan ze zich focussen op de toekomst (CL voorronde) ipv juristen etc inhuren en alleen maar geld verspillen

Aachboun is een fiscalist. Apart dat ze geen fatsoenlijke advocaat kunnen betalen. Verder lijkt me Dat er geen enkele onderbouwing Voor deze claim kan bestaan

Voor AZ voelt het net alsof tijdens de inhaalmanoeuvre de finishlijn, precies op het moment dat Verstappen Vettel inhaalt voor de nummer 1 positie, naar voren wordt getrokken tot de precieze positie van de auto’s. 1 seconde langer racen en ze waren nummer 1 geweest. Zuur, maar helaas. Ik vind het niet des AZ’s om hier een zaak van te gaan maken, maar ik ga er in deze komkommertijd maar eens voor zitten. Verklaar het hele seizoen maar nietig, alles individuele discussies zijn dan ten einde.

Dan kan kan Ajax de kampioenschap en schaal opeisen omdat ze als 1 zijn geëindigd. Wordt wel een zielige club AZ zo. Competitie is niet uitgespeeld en de stand is zo geëindigd. En nu lopen janken enzo. Gewoon diep en diep triest.

Volgens mij is het nog niet iedereen hier duidelijk. 't gaat gewoon om geld niets meer niets minder. Az denkt we proberen 't gewoon en zien wel waar 't strand. We kunnen ook allemaal lekker zeggen van lekker hypocriet maar ajax had waarschijnlijk precies hetzelfde gedaan

Wat mij betreft heeft AZ helemaal gelijk! Doelsaldo is pas eerlijk als beide ploegen dezelfde tegenstanders hebben gehad. Onderling resultaat over 2 wedstrijden, uit en thuis, is eerlijker wat mij betreft !

Doelsaldo is in de eredivisie altijd een indicator en het onderlinge resultaat niet.. als het AZ dan beter uitkomt gaan ze die kaart spelen.. Corona crisis is voor niemand leuk, maar neem je verlies.. je was tweede, al vrijwel de hele competitie en waarschijnlijk zou je ook tweede geworden zijn.. kappen nu met tijd en geld verspilling..

Als iedereen hier klaar is met het uitlachen en het belachelijk maken van AZ wat echt te belachelijk is voor woorden kunnen we weer serieus verder. AZ heeft gewoon het recht om dit te mogen doen. Of ze winnen is weer een ander verhaal maar het gaat om veel geld dus logisch toch dat je het beste ticket wilt hebben. Maar dit seizoen is Ajax eigenlijk niet aantoonbaar beter dan AZ. Kijk naar de feiten. Ajax heeft meer doelpunten gemaakt dan AZ maar AZ heeft een betere verdediging en minder tegendoelpunten dan Ajax. Veruit de beste defensie van Nederland is een argument wat AZ kan gebruiken

25 mei 2020 om 22:13

Tja de hele tijd prediken over solidariteit en dan vrolijk proberen op deze manier een ticket te verkrijgen. Ajax zal daar de groot voor zijn maar als ik vd Sar was zou ik er in ieder geval voor zorgen dat er 0 euro uit dat fonds naar AZ gaat als daar ooit sprake van zou zijn geweest. UEFA heeft het overigens inmiddels ook al afgewezen.

Dacht Ajax vorm minder was. Maar heb gekeken laatste 10 duels pakte Ajax 18 punten en AZ 21 ook niet zo onwijs veel meer. Het is hun goed recht om procedure te starten maar is zonde van hun eigen tijd en geld. Rechter heeft Cambuur en Graafschap al ongelijk gegeven acht ik dit helemaal kansloos.

Als ik de reacties lees hoeft Ajax zich geen zorgen te maken.....maar stel je voor zeg! Dat zou lachen zijn.

Als jij als AZ zijnde 2x duidelijk beter bent en wint van de ploeg met wie je gedeeld eerste staat dan heeft AZ zeker een punt. Al zullen de ajacieden het hier logischerwijs niet mee eens zijn. Maar in mijn ogen zegt doelsaldo inderdaad niet zoveel over de kwaliteiten van ajax maar meer over de kwaliteiten van de tegenstanders. Onderling resultaat is in mijn ogen veel objectiever en eerlijker. Maar nogmaals ik begrijp de ajacieden ook.

AZ krijgt bij claim op eerste plek Ajax nul op rekest bij UEFA en KNVB https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/az-krijgt-bij-claim-op-eerste-plek-ajax-nul-op-rekest-bij-uefa-en-knvb~ac7b9a7e/ Inmiddels alweer oud nieuws, UEFA heeft het al afgewezen.

Mijn sympathie voor AZ is wel zakkende op deze manier. Ik vind dit een beetje kneuterig overkomen. Het gaat ze duidelijk om de start miljoenen van de Champions League, want in de groepsfase zullen ze weinig potten breken. Ajax is in mijn ogen de enige Nederlandse club die een Champions League waardig team op de been kan brengen op dit moment. Ik wil AZ juist in de Europa League zien, want in dat toernooi kunnen ze veel meer punten voor ons land binnen slepen.

Toch blijft het jammer dat de Knvb de twee inhaal wedstrijden niet heeft laten spelen: FC Utrecht - Ajax en AZ-Feyenoord.Alle clubs hadden dan in elk geval op 26 gespeelde wedstrijden uitgekomen... Als als alsvanaf september gewoon weer opnieuw beginnen!

26 mei 2020 om 12:42

Feyenoord had nergens meer om gespeeld dan, en het met opzet laten lopen.

In de regels van de nl competitie staat duidelijk dat onderling resultaat ondergeschikt is aan het doelsaldo. Calimero actie dus. Maar proberen kan altijd. Mogen wij de titel van een paar jaar terug dan ook hebben???? Onzin uit Alkmaar

Wat een stel zielige keuzen als je de Champions League in wilt moet je van iedereen kunnen winnen dus ook in de voorrondes klaar.

Als je denkt dat je alles gehad hebt krijg je dit nog. Terwijl clubs in overleg zijn over hoe financieel verder is er een van de clubs die er nog een andere draai aan te geven. Achterbaks AZ. Al met al vind ik een genante vertoning wat het NL voetbal er van gebakken heeft. Het begon meteen al nadat de competitie werd stopgezet. Allemaal eigenbelang. Overmars die wil stoppen en in 1 adem de CL plaats opeist. Mogelijk degradanten die willen stoppen. Wie een kansje heeft wil door. Die tetterende Henk de Jonge. rechtszaken met Graafschap, Utrecht, Cambuur. En nu weer AZ. Volledig afgeknapt op het NL voetbal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Zondag 5 juli
Mocht Manchester United Jadon Sancho willen aantrekken, dan moet men minstens 120 miljoen euro neerleggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren