Toptalent van PEC Zwolle ‘negeert flirtend Ajax’ en wijst ook PSV af

Maandag, 25 mei 2020 om

Rav van den Berg heeft zijn eerste profcontract bij PEC Zwolle ondertekend, zo bevestigt de club maandag via een persbericht. Het vijftienjarige talent uit de jeugdopleiding zette vrijdag zijn handtekening onder een contract voor twee seizoenen, met de optie voor een extra jaar. De Stentor spreekt van een 'stunt', daar topclubs uit binnen- en buitenland belangstelling hadden voor het jongere broertje van Liverpool-verdediger Sepp van den Berg.

Volgens het regionale dagblad zag Liverpool een hereniging tussen de gebroeders Van den Berg wel zitten, terwijl ook AC Milan de piepjonge Zwollenaar op de korrel had. Bovendien zou hij gesprekken hebben gevoerd met PSV en 'het flirtende Ajax' hebben genegeerd. In mei vorig jaar meldde fansite ForzaPECZwolle nog dat Van den Berg naar Ajax zou gaan, maar die overstap kwam uiteindelijk niet rond. Van den Berg speelde het afgelopen seizoen voor de Onder-17 van PEC. Hij trainde in januari, en in de afgelopen weken, wel mee met de hoofdselectie.

In januari reisde hij met de selectie mee naar Mijas voor het winterse trainingskamp en maakte hij zijn officieuze debuut in een met 3-1 verloren oefenduel met Zulte Waregem. Zijn officiële debuut volgde tot dusver nog niet. De jeugdinternational heeft zijn zinnen echter gezet op een doorbraak bij PEC in de Eredivisie, zo klinkt het. Samen met zijn ouders, het technisch hart en de hoofd opleidingen van de club is een ontwikkelingsplan opgesteld om richting dat punt toe te werken.

Tijdens het trainingskamp in Spanje raakte trainer John Stegeman al overtuigd van zijn potentieel. Intern wordt de jongeling, die 'voor zijn leeftijd over een imposant postuur en sterke passing beschikt', zelfs meer talent toegedicht dan zijn achttienjarige broer, die vorig jaar naar Liverpool verkaste voor bijna twee miljoen euro. De club slaat met het vastleggen van Van den Berg een grote slag, daar het bij een vertrek van het talent slechts een opleidingsvergoeding zou hebben ontvangen. Nu Van den Berg in ieder geval is vastgelegd tot medio 2022, heeft de club de regie over zijn toekomst.

"Dit voelt heel speciaal", aldus Van den Berg. "De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt om hier vandaag te mogen zitten en mijn eerste echte contract te tekenen. Ik weet ook dat het nu pas allemaal echt gaat beginnen, maar heb daar natuurlijk heel veel zin in. Het was heel tof om na het tekenen met mijn familie het veld op te lopen waar het in de toekomst allemaal moet gebeuren.”

"Rav wordt deze zomer zestien, al lijkt hij mede door zijn lengte al volwassen", vertelt technisch manager Mike Willems. "Zo gedraagt hij zich ook op en naast het veld. Zijn talent heeft hem hier gebracht, maar niet alleen dat, ook met zijn instelling zit het wel snor. Bij de PEC Zwolle Voetbalacademie heeft hij zich buitengewoon goed ontwikkeld. Dat is overigens ook een compliment waard voor de academie en in het bijzonder Alexander Palland en Henk Brugge, die weer een toptalent hebben opgeleid en afgeleverd."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door sirius)

Slim mannetje om PEC boven Liverpool te kiezen. Bij Liverpool wordt je echt niet beter dan bij Pec, maar bij PEC krijg je wel veel meer kansen.

25 mei 2020 om 10:40

" Slim mannetje om PEC boven Liverpool te kiezen. Bij Liverpool wordt je echt niet beter dan bij Pec, maar bij PEC krijg je wel veel meer kansen ". Ligt eraan hoe je het bekijkt. Als hij ambities heeft, is het misschien juist helemaal niet zo slim. Als je naar de Mavo gaat, is het makkelijker en de kans groter om een diploma te halen dan dat je naar de Havo of het VWO gaat. Alleen als je de ambitie hebt om bijv. arts te worden, kom je met dat Mavo-diploma niet zo ver. Natuurlijk kan hij na de Mavo altijd nog proberen een Havo of VWO diploma te halen, maar in het voetballeven houdt dat in dat je dan belangrijke jaren verloren hebt laten gaan. De stap maken van PEC naar een grote internationale club (en dan heb ik het niet als talent, maar na een deels voltooide opleiding), is vrijwel onmogelijk als het niveau van je opleiding van PEC-niveau is. Het is zo goed als bewezen dat de kansen om dat met succes te doen als je die vanuit een topclub maakt, veel groter zijn. Dus als hij nu bij PEC blijft, is het, afhankelijk van zijn kwaliteiten, wellicht inderdaad zo dat hij daar in eerste instantie meer kansen krijgt om het eerste elftal te halen, maar is de kans net zo groot of waarschijnlijk zelfs veel groter dat hij daarvoor een prijs gaat betalen als hij hogerop wil. Dus is het alleen slim als je naar de kortere termijn kijkt en geldt dat niet of nauwelijks voor de langere termijn. De vraag is daarbij ook wat de reden is dat hij aanbiedingen van topclubs naast zich heeft neergelegd, als dat uit angst of onzekerheid is, heeft hij de juiste keuze gemaakt omdat je met die beperkingen sowieso niet geschikt bent voor topvoetbal. Al kan het ook zo zijn dat zijn ouders voor hem hebben gekozen, die moeten tenslotte nog hun krabbel zetten onder een contract.

25 mei 2020 om 10:50

Ik geloof daar dus totaal niet in. Ik baseer dit met name op wat Frenkie meermaals zegt. Hij is bij Willem2 gebleven, omdat hij zich daar gewoon goed voelde. Dat het niveau lager is, wil niet zeggen dat je je niet kan verbeteren. Uiteindelijk zul je een stap moeten maken, maar ik denk dat het voor goede voetballers niet zoveel uitmaakt wanneer dat is. DIe komen sowieso wel boven drijven. Daarnaast, wat zijn verloren jaren? Je zou ook kunnen stellen dat alle aanpassingen die een speler moet doen bij een nieuwe club/land niet zoveel met voetbal zelf te maken hebben. In dat opzicht moet hij lekker bij Pec blijven, want daar gaat hij gewoon door met goed voetballen en vergooit hij zijn tijd niet met allerlei randzaken of ontwikkeling als 'mens'. Dat soort dingen moet je doen als je 22 ofzo bent, en voetballend al veel verder.

25 mei 2020 om 11:18

" Ik baseer dit met name op wat Frenkie meermaals zegt. Hij is bij Willem2 gebleven, omdat hij zich daar gewoon goed voelde ". Frenkie was een talent van de buitencategorie en daar zei Cruijff altijd over dat je die niet op hoeft te leiden omdat die overal vanzelf boven komen drijven. Voor hem gelden dus andere regels dan het gemiddelde (top)talent. Ik ken deze jongen niet goed genoeg om over zijn kwaliteiten te kunnen oordelen, maar het is mij niet bekend dat hij net zo getalenteerd is als Frenkie de Jong. Dat hij een bovengemiddelde aanleg heeft, is wel duidelijk omdat Ajax al langer in hem geinteresseerd is en PSV en Liverpool zich ook hebben gemeld. Het begint altijd met talent, maar er zijn ook andere kwaliteiten nodig om een carierre als topvoetballer te kunnen maken en daarom is de lijst van grote talenten die het achteraf toch niet hebben kunnen waarmaken, minimaal net zo groot als die van de talenten die dat uiteindelijk wel gelukt is.

25 mei 2020 om 14:30

Ik vind dat schoolvoorbeeld niet echt vergelijkbaar. Hele andere factoren bepalen of je daar slaagt ten opzichte van de voetballerij. Verder kun je voor beide kanten argumenten aandragen. De toekomst zal wel uitwijzen hoe goed z'n verblijf bij PEC uitpakt.

25 mei 2020 om 10:56

@Yochemm Dat je bij PEC meer kansen krijgt is zo, de concurrentie is daar immers van een totaal andere orde. Maar dat je niet beter zou worden bij Liverpool dan bij PEC is een niet te staven mening. Als je - zoals broer Sepp - consequent met het eerste elftal traint, lijkt het mij dat je bij Liverpool meer opsteekt dan bij PEC. Lennart Thy lijkt mij makkelijker te verdedigen dan Bobby Firmino.. Daar tegenover staat dat je bij PEC eerder tegen volwassen profs komt te spelen, wat ook zeer waardevol is. Als het verleden 1 ding duidelijk heeft gemaakt, is dat er niet één universele ‘beste route’ is.

Als willem ii slim is slaan ze hun slag we kunnen nu pooieren met europese voetbal. Zon talent je is vatbaar en moet dit jaar hierheen komen anders is het te laat. Laat zien dat je spreekt met lef Martin van geel en haal deze man zelf op in pec zwolle

25 mei 2020 om 06:29

Willem ll heeft ook niet veel te besteden. PEC Zwolle is een prima ploeg doorgaans, Willem ll is een mooie stap maar PEC is niet verkeerd. Willem ll moet kwaliteit hebben op dit moment,

25 mei 2020 om 08:20

Psv, Ajax en Liverpool afwijzen maar wel naar Willem II willen?

25 mei 2020 om 09:42

Jonas ik denk dat jij een beetje op hol geslagen bent door één leuk seizoen. Van PEC naar Tilburg is 0,00 stapjes vooruit, nog eerder een stap achteruit met oog op de toekomst.

25 mei 2020 om 09:52

Hoezo een stap achteruit in de toekomst? Gaat er in Zwolle wat gebeuren?

25 mei 2020 om 10:17

Mwah, Willem II is weer aardig op de weg terug. Als ze daar gewoon goed beleid blijven voeren hebben ze veel potentie. Ja, het is vrij druk in Brabant qua clubs, maar Tilburg op zich is al een vrij groot afzetgebied.

25 mei 2020 om 10:31

consy wat een onzin, Willem2 is momenteel een flinke stap vooruit ten opzichte van PEC die het echt dramatisch doet. Wat heeft de toekomst voor PEC dat Willem2 niet heeft dan?. De afgelopen seizoenen spreken boekdelen, daar waar Willem2 een stijgende lijn te pakken heeft daalt PEC enkel nog maar.

25 mei 2020 om 12:21

Flinke stap vooruit nog wel, wat een totale onzin sla jij uit zeg. Met betrekking tot PEC en Willem 2 heeft het allemaal met ups en downs te maken maar in de essentie ligt er veel meer potentie bij PEC en de regio Zwolle tov het volle landschap waar Willem 2 zich in bevindt. Wacht maar wanneer NAC zich weer gaat mengen op het hoogste niveau dan zul je zien hoe snel het terug zal lopen bij Willem 2 mbt onder andere de sponsoring. De groei bij PEC is al jaren vele malen groter en dit gaat zich alleen maar doorzetten. Daar doet deze crisis niks aan af, alle records mbt seizoenskaart verkopen zijn binnen 2 dagen al verbroken bij PEC. Binnen twee dagen zitten we al over de 3000 terwijl een club als Groningen binnen een week nog niet eens aan 2000 zat.

25 mei 2020 om 12:49

Veel als praatjes en dan kom jij aan met onzin uitkramen. Willem2 pakt flink door qua prestaties, pec totaal niet; het draait voor geen meter. Willem2 wordt alleen maar aantrekkelijker nu het aan Europa mag ruiken daar waar pec in de degradatiezone hangt. Zowel voor spelers als sponsoring dus veel aantrekkelijker de komende tijd. NAC moet eerst maar eens zien te presteren, flinke variabele die jij er even ingooit om dan een ander die statistieken aanhaalt als onzin te verkopen. Leuk dat je dan veel seizoenkaarten verkoopt, boeit voor een sportieve verbeteringen bijster weinig.

25 mei 2020 om 13:32

Ik denk dat qua mogelijkheden Pec en Willem2 elkaar niet zo ontlopen alleen voert willem 2 gewoon goed beleid momenteel halen voor weinig geld goede spelers op waardoor ze dit jaar een top jaar hadden. Willem2 won uit bij Az en Ajax dit seizoen en verdiend daar zeker alle lof voor ik weet niet of Utrecht ze nog ingehaald had ik denk dat het heel spannend had geworden en dat 1 van de 2 met een klein verschil boven de ander geeindig was. Maar om op het onderwerp terug te komen zal ik niet weten waarom vd Berg Zwolle moet inruilen voor Willem2 dan eerder voor een AZ waar de jeugd de kans krijg en het sportief elk jaar wel goed doet.

25 mei 2020 om 11:21

Je hebt begrepen dat hij zojuist een contract bij Zwolle getekend heeft?

25 mei 2020 om 14:31

Als je ziet wat voor rijtje hij heeft afgewezen, hoeft Willem II niet eens een poging te doen. Die jongen heeft overigens ook bijgetekend. Dit is dan ook meer een reactie van een supporter dan een weloverwogen argument. Willem II kan bij lange na niet concurreren met de Nederlandse top of hoger.

Gelijk heeft ie, gewoon blijven waar je zit. Als je goed genoeg bent kom je er toch wel. De overstap naar een grotere club in Nederland of buitenland is verre van een garantie dat je daar meer bereikt dan wanneer je via een club als Zwolle jezelf ontwikkelt.

25 mei 2020 om 10:48

Valt voor beide keuzes wat te zeggen, er zijn ook genoeg gevallen te vinden die het tegengestelde bewijzen. Las laatst op vz bijv een artikel over een Belgische jeugdvoetballer die besloot Engelse topclubs af te wijzen ivm afmaken school. Die jongen is nu actief op ik meen het 5e niveau in België na een paar mindere jaren. Het kan alle kanten op en ik snap absoluut dat jongens van bijv pec de kans wagen naar een grote club. Mooie ervaring en wanneer je een grote club op je cv hebt heb je automatisch genoeg opties, dat is bij eredivisie clubs die niet topclubs zijn wel anders.

Goede slag voor PEC en mooi dat er nog gasten zijn die voor het debuut bij hun opleidingsclub gaan. Over een aantal jaren voor een leuke som doorverkopen, dit is toch waar alle clubs buiten de top 4 in NL het van moeten blijven hebben. Het is belangrijk dat niet alle talentvolle spelers voor hun 16e bij een topclub instromen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.VVV-Venlo28-27
14.FC Twente27-12
15.PEC Zwolle26-18
17.ADO Den Haag19-29
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PEC Zwolle.

Nederland
1 fan
18 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 10 juli
Feyenoord heeft interesse in Santiago Pierotti, een talentvolle aanvallende middenvelder van Club Atlético Colon. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren